📰 ملاقات معاون USAID با معاون وزیر خارجه تاجیکستان
⬅️ ۱ سپتامبر، آنجلی کائور معاون دستیار بخش آسیای USAID با فرهاد سلیم معاون وزیر خارجه تاجیکستان ملاقات کرد.
📄 طرفین در این نشست، حول چشمانداز همکاری همکاری های تاجیکستان و ایالات متحده در زمینه اقتصادی، کشاورزی، پزشکی و آموزشی به بحث و بررسی پرداختند.
🔸️ قابل ذکر است، آنجلی کائور، از ۲۴ تا ۲۵ آگوست در قزاقستان نیز حضور داشت و با مقامات این کشور، در زمینه گسترش منافع مشترک و بررسی اولویت ها به گفتگو نشسته بود.
#آسیای_مرکزی
#تاجیکستان #قزاقستان
#ایالات_متحده
#نفوذ #بازی_بزرگ
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 مسدودیت تیک تاک در قرقیزستان
⬅️ وزارت های فرهنگ، ورزش و اطلاعات قرقیزستان، پیگیر مسدودیت TikTok در این کشور هستند.
📄 وزارت فرهنگ این کشور در یک بیانیه تاکید نمود: روان کودکان اغلب ضعیف و آسیب پذیر است؛ زیرا در سنین رشد و در حال تکامل هستند. محتوای تیک تاک می تواند موجب اعتیاد شده و به سلامت جسمی و روانی کودک آسیب برساند. تیکتاک محتوای مضر نامحدودی را در دسترس کاربران قرار داده و نوجوانان، اغلب پس تماشا تقلید و آنها را تکرار می کنند.
📄 در این بیانیه آمده است: این پلتفرم تدبیری برای حفاظت از محتوا در برابر خردسالان ندارد و اطلاعات را از نظر رده سنی متمایز نکرده است.
📄 قرقیزستان بمنظور جلوگیری از آسیب های این پلتفرم، تصمیم به مسدودیت آن گرفته است. همچنین گفته می شود، این اقدام، گوشه ای از طرحی کلانتر در این کشور برای تضمین سلامت و جلوگیری از آسیب ها به نسل جدید است که پیرو آن اقدامات گسترده ای تا سال ۲۰۲۵ لازم الاجرا خواهد شد.
#آسیای_مرکزی
#قرقیزستان
#تهاجم_فرهنگی
#نفوذ
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 سفر تحصیلی ۵ هزار دانشجوی تاجیک به خارج از کشور در سال جاری
⬅️ امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان با سخنرانی در دانشگاه دولتی پزشکی ختلان، از سفر تحصیلی ۵ هزار دانشجوی تاجیک به خارج از کشور در سال ۲۰۲۳ خبر داد.
✍️ این در حالی است، که بر اساس آمار سال گذشته وزارت آموزش و پرورش تاجیکستان، حدود یک سوم ظرفیت دانشگاه های خود این کشور خالی است؛ سال تحصیلی ۲۳-۲۰۲۲، آمار دانشجویان جدید در این کشور ۶۶ هزار نفر اعلام شده بود که از این رقم، تنها ۴۱ هزار نفر در دانشگاه های تاجیکستان پذیرش شدند. بر این اساس حدود ۲۵ هزار نفر دیگر که باید در دانشگاه تحصیل می کردند، یا ترک تحصیل کرده اند یا برای ادامه تحصیل به خارج از کشور سفر کرده اند.
🔸️ کارشناسان از جمله دلایل این پدیده را ضعف سیستم آموزشی این کشور، علاقه جوانان به تحصیل در کشورهای غربی و روسیه، ترک تحصیل به خاطر مشکلات اقتصادی و البته عدم امید جوانان به آینده تحصیل در کشورشان می دانند. از این رو، به طور فاجعهواری تاجیکستان با پدیده فرار مغزها روبرو است.
#آسیای_مرکزی
#تاجیکستان
#آمریکا #روسیه
#دانشگاه #دانشجو
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 برگزاری دوره آموزشی-امنیتی آمریکا برای قرقیزستان
آمریکا تجهیزات امنیتی-سایبری به قرقیزستان اهدا کرد
⬅️ به نقل از AKIprees، ماه گذشته، ایالات متحده آمریکا یک دوره آموزشی "مقابله با تروریسم در فضای مجازی" را برای ۱۲ نیروی امنیتی وزارت امور داخلی قرقیزستان برگزار نمود.
📄 در مرحله اول، در یک مراسم رسمی با حضور افسر امنیتی سفارت آمریکا در بیشکک و مدیر دفتر مالی وزارت داخلی قرقیزستان، ۲۶ دستگاه تخصصی لپتاپ برای فعالیت امنیتی-سایبری و سایر تجهیزات لازم به وزارت داخلی این کشور اهدا شد.
📄 از ۳۱ ژوئیه تا ۴ آگوست، این دوره آموزشی-امنیتی برای ۱۲ نیروی امنیتی قرقیزستان از سوی برنامه ضد تروریسم وزارت خارجه ایالات متحده برگزار گشت. در بخشی از این دوره، آموزش ها بر چگونگی استفاده سازمان های تروریستی از رسانه های اجتماعی برای عملیات، جذب نیرو، انتشار تبلیغات و هماهنگی فعالیت ها متمرکز بود. علاوه بر این، شرکت کنندگان با تکنولوژی و نرم افزارهای موجود در سطح جهانی نیز آشنا شدند.
#آسیای_مرکزی
#قرقیزستان
#آمریکا #امنیت
#نفوذ
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 سفر پر کار معاون دستیار USAID به تاجیکستان
⬅️ آنجلی کائور معاون دستیار بخش آسیای USAID، سفر خود به تاجیکستان را با ملاقات مانوئل میکالر سفیر ایالات متحده در تاجیکستان آغاز نمود. در این گفتگو، حول چشم انداز آمریکا در تاجیکستان و بسترهای همکاری USAID با این کشور برای تقويت امنیت و شکوفایی در حوزه های گوناگون، تبادل نظر صورت گرفت.
👇👇ادامه
📄 همان روز، آنجلی کائور به همراه میکالر، با فرهاد سلیم معاون وزیر خارجه تاجیکستان به گفتگو نشستند.
📄 روز بعد، کائور به همراه سفیر، به بازدید نیروگاه برق آبی راغون رفت. در پی این بازید، سفارت آمریکا از همکاری ایالات متحده و بانک جهانی برای توسعه انرژی سبز در تاجیکستان خبر داد.
📄 در ادامه، مقامات آمریکایی به ناحیه خراسان ولایت ختلان سفر کردند. آنجلی کائور از بیمارستان تخصصی (زنان و کودکان) USAID در این منطقه بازدید کرد و در پی این بازدید، سفارت آمریکا در یک توییت از اینکه ایالات متحده در سراسر تاجیکستان برای سلامت جامعه فعالیت می کند، ابراز خوشحالی و افتخار کرد.
📄 مقصد بعدی، بازدید از شرکت Azot تاجیکستان بود. این شرکت در زمینه کشاورزی و تولید کود فعالیت می کند و USAID از جمله سهامداران این شرکت محسوب می شود. (قابل ذکر است، Azot سالانه ۹۰ هزار تن کود تولید می کند.)
📄 بر اساس توییت سفارت آمریکا در تاریخ ۱ سپتامبر، آنجلی کائور، با معاون اول وزیر اقتصاد تاجیکستان آشوربانی صالحزاده ملاقات کرد. در این گفتگو، طرفین در زمینه ظرفیت ها و راهبردهای همکاری درازمدت USAID با تاجیکستان و راه های تحکیم روابط به بحث و تبادل نظر پرداختند.
📄 در ادامه، مراسمی بمنظور حمایت از حقوق زنان و برابری جنسیتی از سوی سفارت آمریکا با حضور نمایندگان دولتی تاجیکستان، برخی نمایندگان دیپلماتیک کشورها، فعالان جامعه شهروندی و مدافعان حقوق زن و حقوق بشر در تاجیکستان با سخنرانی آنجلی کائور برگزار شد.
#آسیای_مرکزی
#تاجیکستان
#آمریکا
#جامعه #نفوذ
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
⬅️ رسانه الشرق الاوسط عربستان در حاشیه اولین نشست "آسیای مرکزی + شورای همکاری خلیج فارس"، با وزیر امور خارجه تاجیکستان سراجالدین مهرالدین، در زمینه چشم انداز نشست جده و روابط تاجیکستان و عربستان به گفتگو پرداخت. الشرقالاوسط می نویسد: وزیر خارجه تاجیکستان از طرح مشترکی رونمایی کرد که نشان دهنده نقشه راه اقدامات شورای همکاری خلیج فارس و کشورهای آسیای مرکزی در سال های 2023-2027 است. سراجالدین مهرالدین تاکید کرد که شرایط ژئوپلیتیکی موجود، ایجاب می کند که یک طرح جدید برای همکاری بین دو منطقه ترسیم بشود.
سراجالدین مهرالدین از چالش های مشترکی سخن گفت، که به همکاری دو منطقه ضرورت می بخشد: واضح است که تحولات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، نظامی و از طرفی تغییرات آب و هوایی در منطقه و سراسر جهان، تهدیدها و خطرات مشترکی را نه تنها برای ما، بلکه برای کل جهان ایجاد کرده است. ناآرامیها و درگیریهای نظامی در نقاط مختلف جهان از جمله بحرانهای خاورمیانه و منطقه آسیا؛ از سویی دیگر، تهدیدات مربوط به آب، بهداشت، کمبود مواد غذایی و تغییرات آب و هوایی، همکاری مشترک برای مقابله با این بحران ها را طلب می کند. برای حفظ صلح و امنیت بین المللی و منطقه ای و زندگی مسالمت آمیز مردم جهان باید در یک مبارزه مشترک شرکت کرد.
همچنین افزود: چالش ها و بحران های موجود، از جمله رشد گروه های تروریستی و افراطی، قاچاق مواد مخدر و تغییرات آب و هوایی، تهدیدهای مشترکی هستند که نیازمند حفظ امنیت در امتداد مرز کشورهای مربوطه است.
وزیر خارجه تاجیکستان در پاسخ به سوالی در مورد اولین نشست "آسیای مرکزی + شورای همکاری خلیج فارس" گفت: تغییرات سریع وضعیت ژئوپلیتیکی و تحولات سیاسی و اقتصادی در منطقه و جهان، نشان دهنده نیاز به مرحله جدیدی از روابط بین کشورهای دو منطقه، نیاز به ایده های جدید و ایجاد پلتفرمی برای همکاری مشترک است.
وی افزود: جمهوری تاجیکستان از تلاشهای پادشاهی عربستان سعودی برای تضمین توسعه اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و بشردوستانه در کشورهای جهان اسلام، استقبال می کند.
در ادامه، سراجالدین مهرالدین از تصویب طرح مشترکی بین شورای همکاری خلیج فارس و کشورهای آسیای مرکزی برای سالهای 2023 تا 2027 که در نشست جده به توافق طرفین رسید، خبر داد.
سراجالدین در پاسخ به سوالی درباره روابط عربستان سعودی و تاجیکستان گفت: روابط ما مبتنی بر ارزش های فرهنگی مشترک و پیوندهای تاریخی است. وی تاکید کرد، که همکاری های تجاری و اقتصادی یکی از اولویت ها در روابط دوجانبه تاجیکستان و عربستان است.
وی با اشاره به تشکیل شورای تجاری مشترک بین عربستان و تاجیکستان گفت: چشم انداز مساعدی برای گسترش همکاری و اجرای پروژه های مشترک در مناطق آزاد اقتصادی جمهوری تاجیکستان وجود دارد. بنابراین، من از سرمایه گذاران عربستان می خواهم که از این فرصت نهایت استفاده را ببرند. دولت تاجیکستان از ابتدای سال 2022 به شهروندان عربستان سعودی اجازه داد تا بدون ویزا وارد این کشور شوند؛ این گام ها برای توسعه و تقویت همکاری های تجاری بین دو کشور مهم است.
سراجالدین ادامه داد: بیش از 98 درصد برق در تاجیکستان از منابع تجدیدپذیر، یعنی انرژی سبز، به ویژه نیروی آبی تامین می شود. منابع آب نقش مهمی در سازگاری با تغییرات اقلیمی و همچنین کاهش پیامدهای آن دارد. افزایش بلایای طبیعی مرتبط با آب، پیوند ناگسستنی با منابع آب و تغییرات آب و هوایی دارد. ما قصد داریم تا سال 2050 با توسعه انرژی سبز، سهم خود را در اجرای استراتژی «ضایع صفر»، سازگاری با تغییرات اقلیمی 2030 و چندین سند ديگر، افزایش دهیم.
(الشرقالاوسط، مصاحبه کامل خود با این دیپلمات را نشر نکرده و به اشاره به نکات مهم بسنده کرده است.)
(این مصاحبه مربوط به ماه های گذشته بوده و به دلیل اهمیت آن، امروز در ماوراءالنهر منتشر گردید.)
#آسیای_مرکزی #خلیج_فارس
#عربستان_سعودی #تاجیکستان
#امنیت #تروریسم #تغییرات_اقلیمی
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
⚫️ اربعین حسینی بر همه آزادگان جهان تسلیت باد
امام حسین علیه السلام، زندهی جاویدی است
که هر سال، دوباره شهید می شود و همگان را به یاری جبهه حق زمان خود دعوت می کند. "علی شریعتی"
#امام_حسین علیه السلام
#محرم #عاشورا #اربعین
#صفر #کربلا #شام
#انقلاب #مکتب #قیام
#حضرت_زینب (س)
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 تاجیکستان میزبان رزمایش نظامی مشترک آمریکا و آسیای مرکزی
سومین رزمایش نظامی مشترک آمریکا و آسیای مرکزی پس از وقوع جنگ اوکراین
⬅️ ۱۲ تا ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۳، رزمایش نظامی "همکاری منطقه ای ۲۰۲۳" آمریکا به همراه سه کشور آسیای مرکزی، به میزبانی تاجیکستان برگزار خواهد شد.
📄 این رزمایش نظامی به مدت هشت روز در ولایت ختلان تاجیکستان با حضور پرسنل نظامی ایالات متحده آمریکا، تاجیکستان، قرقیزستان و ازبکستان برگزار می شود.
(امروز ۶ سپتامبر، رسانه News Track هند از این رویداد قریبالوقوع پرده برداشت.)
✍️ لازم به ذکر است، ۱۹ و ۲۰ سپتامبر سال جاری، اولین نشست سران "آسیای مرکزی + آمریکا" به ریاست جو بایدن در نیویورک برگزار خواهد شد.
🔸️ گفتنیست، این سومین رزمایش نظامی مشترک آمریکا و آسیای مرکزی پس از وقوع جنگ اوکراین محسوب می شود.
#آسیای_مرکزی
#تاجیکستان #ازبکستان #قرقیزستان
#آمریکا #رزمایش_نظامی #همکاری
#روسیه #اوکراین
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 تاجیکستان از انحلال یک عملیات تروریستی در آستانه جشن استقلال این کشور خبر داد
⬅️ شب ۳۰ اگوست، سه تاجیک تبار مسلح از خاک افغانستان وارد بدخشان تاجیکستان شدند. خبرگزاری دولتی تاجیکستان به نقل از کمیته امنیت ملی این کشور گزارش داد، سهشنبه ۵ سپتامبر پس از گذشت ۶ روز، محل استقرار تروریست ها شناسایی شد و نیروهای های امنیتی این کشور پس از محاصره سوژه ها، با مقابله مسلحانه آنها مواجه شدند که در آخر منجر به کشته شدن هر سه تروریست شد.
📄 بر اساس این گزارش، هر سه تروریست تاجیکالاصل و عضو گروه جماعت انصارالله بودند که با هدف اجرای یک عملیات تروریستی در آستانه جشن استقلال تاجیکستان، وارد خاک این کشور شده بودند.
📄 در پی این عملیات، تعداد زیادی سلاح، مهمات جنگی، تجهیزات درمانی، نقشه، اطلاعات مراکز دولتی و ۱۰ هزار دلار پول نقد نیز از مقر این سه نفر کشف شد.
#آسیای_مرکزی
#تاجیکستان #افغانستان
#طالبان #تروریسم
#امنیت
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 طالبان برنامه خود برای آینده تاجیکستان را منتشر کرد؛ آزادسازی تاجیکستان از اشغال و حاکمیت اسلام
⬅️ ۱۲ ژوئیه سال جاری، تحریک طالبان تاجیکستان، در قالب یک کتاب تحت عنوان "قضیه تاجیکستان، و شیوه آزادسازی آن از اشغال و استبداد"، چشم انداز و برنامه خود برای آینده این کشور و طرح اجرای آن را منتشر کرد.
👇👇ادامه
✍️️ این کتاب در ۱۰۰ صفحه، ۴ فصل (۱.هدف و رسالت ما؛ ۲.از کجا آغاز کنیم؛ ۳.نشانه هایی در راه مبارزه؛ ۴.اسلام راه حل است) و در ۲۴ بخش، تحت عناوینی همچون وضعیت فعلی تاجیکستان، مشروع آزادسازی، پیام به علما، پیام به زمامداران حکومت و... با شعار "به امید پایان اشغال و حاکمیت اسلام در تاجیکستان" به قلم تحریر درآمده و توسط انتشاراتی به اسم "رسالت" منتشر شده است.
📝 طالبان تاجیکستان، در باب هدف خود می نویسد: هدف و رسالت ما از برنامه و تغییراتی که میخواهیم، بیرون نمودن مسلمانان تاجیکستان از حالت اسفبار کنونی، پایان بخشیدن به اشغال کشور و اقامه دین الله عزوجل در تاجیکستان می باشد. چون تاجیکستان سرزمین اسلامی و ملک مسلمانان است؛ پس باید اسلام فرهنگ اسلامی و ارزشهای والای اسلام در آن حاکم باشد. مبارزه بخاطر آزادسازی کشور از اشغال فعلى نه تنها حق مشروع فرزندان کشور است، بلکه تکلیف شرعی و فرض بر گردن هر شهروند کشور میباشد.
📝 و در جایی دیگر نوشته است: هدف از مبارزه ما از بین بردن نظام دست نشانده مستبد فعلی است، همچنین هر نظامی که بعد از آن و مبتنی بر ارزشهای غیر اسلامی می آید.
❗️ در ادامه، مداخله کشورها، ایجاد مانع در مسیر جهاد مردم تاجیکستان و حمایت از رژیم حاکم را دشمنی با مردم تاجیکستان و اسلام اعلام نموده و نوشته است: این به معنای اعلام جنگ عليه صاحبان حق میباشد؛ این بدون تردید عواقب بدی برای این کشورها و شهروندان آنها دارد.
❗️ در این کتاب، از افغانستان به عنوان خاک اسلام و از حکومت طالبان به عنوان نظام الهی یاد شده و وجود فساد، ظلم، تجاوز و حضور بیگانگان در کشورهای منطقه را مایه شرمندگی دانسته است.
📝 در بخش "فرایند کلی مبارزه و تغییر"، نیروها را به دو جبهه داخلی و بیرونی تقسیم نموده و در شرح وظایف آنها نوشته است: جبهه داخلی، موظف به تعلیم و تربیت نسل متدین برای آینده، اصلاح اخلاق و سلوکیات توده ها، اهتمام به نظام خانواده و اعتنای فراوان روی تربیت، تلاش زنان برای مساهمت آنها در ساختار نسل آینده و... و جبهه بیرونی موظف به قیام به مبارزه سیاسی و نظامی علیه رژیم اجیر مستبد بوده تا این که زمام امور دولت در دست مردم بیافتد.
✍️️ این برنامه به طور کلی، در صدد بسیج نمودن تمامی اقشار جامعه برای اجرای طرح مذکور بوده و با دعوت جامعه به جهاد، برای هر قشری از جامعه یک پیام، چندین توصیه و برنامه عملی ارائه نموده است.
✍️ طالبان تاجیکستان، مدعی است، جامعه مورد نظر با هدف اقامه دین بنا خواهد شد و به اختلافات مذهبی دامن نخواهد زد؛ از این رو از تمامی مسلمانان تاجیکستان و پیروان مذاهب چهارگانه اهل سنت، برای جهاد زیر سایه پرچم مورد نظر دعوت به عمل آورده است.
✍️ این طرح، قدم اول و آغاز این نهضت را تغییر و تحول مردم از درون و روحیات دانسته و در ادامه پس از بیداری مردم، جنگ مسلحانه را لازم و بدیهی دانسته است. از این رو برای تفهیم لزوم تحقق هر مرحله، به تفسیر و شرح برخی سنت های الهی و آیات و روایات پرداخته است. در ادامه، با ارائه برنامه های عملی و تعیین جناح ها و کادرها، وظایف هر بخش را معین نموده است.
❗️ قابل ذکر است، تیر ماه سال گذشته، تحریک طالبان تاجیکستان(TTT) تحت حمایت طالبان و به رهبری مهدی ارسلان اعلام حضور نمود. همان ایام، طالبان مسئولیت کنترل مرزهای افغانستان با تاجیکستان را به این گروه محول کرد و تاکنون نیروهای (TTT) در مرز مستقر هستند.
#آسیای_مرکزی
#تاجیکستان #طالبان
#تحریک_طالبان_تاجیکستان
#امنیت
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 توافق ازبکستان و رژیم صهیونیستی برای حذف محدودیت ها از خطوط حمل و نقل هوایی
⬅️ چهارشنبه ۶ سپتامبر، به نقل از UzDaily، تاشکند و تل آویو برای اصلاح و رفع محدودیت ها از "توافقنامه حمل و نقل هوایی ازبکستان و رژیم صهیونیستی(امضا شده در ۴ ژوئیه۱۹۹۴)" به توافق رسیدند و پروتکلی توسط میری رگو وزیر حمل و نقل رژیم صهیونیستی و فیروزه محمودآوا سفیر ازبکستان در تل آویو به امضا رسید.
📄 این پروتکل، با حذف برخی محدودیت ها از جمله تعداد خطوط هوایی و تعداد شرکت ها، موجب تسهیل در روابط تجاری، گردشگری، خدماتی و فرهنگی ازبکستان و رژیم صهیونیستی می شود.
📄 سفیر ازبکستان اظهار داشت: امضای این سند فرصت های جدیدی را برای بازارهای هوایی دو کشور، برای جذب خطوط هوایی جدید و افزایش جریان متقابل گردشگران فراهم می کند.
🔸️ لازم به ذکر است، از سال 2018 صهیونیست های فلسطین اشغالی شرایط حضور ۳۰ روزه بدون اخذ ویزا در ازبکستان را دارند و سال ۲۰۲۲، شاهد بازدید ۱۲۰۰۰ اسقاطیلی از ازبکستان بودیم.
#آسیای_مرکزی
#ازبکستان #تل_آویو
#رژیم_صهیونیستی
#همکاری #نفوذ
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
۶ سپتامبر، شورای آتلانتیک با انتشار یک مقاله، از شرایط فعلی آمریکا در آسیای مرکزی نوشت؛ در ادامه، پس از روشن سازی اهمیت این منطقه، ذیل عنوان "کاری که آمریکا باید انجام دهد" به پیشنهاد چند راهبرد کلیدی برای تقویت حضور ایالات متحده در آسیای مرکزی پرداخت.
(لازم به ذکر است، شورای آتلانتیک اندیشکده ای در حوزه روابط بینالملل است که برای تقویت مشارکت ایالات متحده با شرکا، ایجاد آینده ای مشترک به رهبری آمریکا در جهان و برای پیشبرد اهداف آن در بسترهای علمی و تحقیقاتی تلاش می کند.)
⬅️ اهمیت آسیای مرکزی
چنین می نویسد: پنج جمهوری آسیای مرکزی قزاقستان، ازبکستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ترکمنستان که بین ایران، افغانستان، چین و روسیه قرار گرفته اند؛ در مجموع بیش از 78 میلیون نفر جمعیت شامل می شوند. گنجینه ای از منابع طبیعی که یک منطقه را کامل اشغال کرده است. کشورهایی با موقعیتی استراتژیک در قلب اوراسیا که یک نقش ناشناخته در معماری امنیت بین المللی دارند.
افزایش حضور چین در آسیای مرکزی، موقعیت ژئواکونومیک برتری را در برابر غرب به پکن خواهد داد و آزادی عمل آن را در طراحی ها و اقدامات بين المللی افزایش می دهد. علاوه بر این، چین میتواند با قطع دسترسی غرب به منبع جایگزین نوظهور عناصر خاکی کمیاب در آسیای مرکزی، انحصار هژمونیک پکن بر استخراج و پردازش عناصر کمیاب خاکی را که برای فناوریهای سبز در حال توسعه است تحکیم کند.
افزود: اگرچه دولت بایدن بر پتانسیل ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی منطقه واقف است، اما تا امروز اقدامی در تراز رقیبان خود انجام نداده است. در حالی که هیچ از رؤسای جمهور ایالات متحده تاکنون از آسیای مرکزی دیدن نکرده اند، رؤسای جمهور چین و روسیه اقدامات مهمی را انجام داده اند. نشست سران چین و آسیای مرکزی در ماه می، باعث افزایش سرمایه گذاری چین در منطقه شد. پکن در حال حاضر بزرگترین مصرف کننده گاز آسیای مرکزی است. در چنین شرایطی، با کاهش نفوذ روسیه در منطقه، نه ایالات متحده بلکه چین پیشرو در پر کردن خلأ قدرت در این منطقه است. با این حال، بالاخره آمریکا یک نشستی را با سران آسیای مرکزی برنامه ریزی کرده است که بیانگر توجه جو بایدن به این نکات است.
⬅️ کاری که آمریکا باید انجام دهد
شورای آتلانتیک، ذیل این عنوان چنین نوشت:
1️⃣ تقویت پلتفرم C5+1؛
ایالات متحده اقداماتی را برای تقویت دیپلماسی خود انجام داده است، اما کافی نیست. از سال 2015 که پلتفرم دیپلماتیک C5+1 برنامه ریزی شد، شروع خوبی برای تقویت همکاری بود؛ ذیل آن نیز چنیدن کارگروه مشترک اقتصادی، امنيتی، انرژی و... آغاز به فعالیت کردند. علی رغم وجود وجود بودجه و ظرفیت کافی، این گروه ها اغلب فاقد دخالت مستقیم در سطح کابینه ایالات متحده و تصمیم گیری مستقل هستند. نشست آتی سران آمریکا و آسیای مرکزی، قدم مهمی برای تقویت و تاکید به این قالب همکاری است و این پلتفرم را از وضعیت کنونی خارج خواهد کرد.
2️⃣ حذف اصلاحیه جکسون وانیک؛
کشورهای منطقه بویژه قزاقستان، ازبکستان و تاجیکستان، علیرغم پایبندیشان به مقررات صندوق بین المللی پول و سازمان تجارت جهانی، معمولاً نمی توانند با ایالات متحده تجارتی دائمی و بلندمدت انجام دهند؛ به دلیل وجود یک قانون قدیمی یعنی - اصلاحیه جکسون وانیک - که برای حمایت از مهاجران یهودی اتحاد جماهیر شوروی وضع شده بود. لغو اصلاحیه جکسون وانیک توسط کنگره، ایالات متحده را قادر می سازد تا اقتصاد و بازارهای آسیای مرکزی را تقویت کند و در عین حال، هدف سیاست خارجی ایالات متحده برای مقابله با نفوذ چین در منطقه را پیش ببرد.
3️⃣ توسعه ترانس خزر و کریدور میانی؛
می نویسد: برای مقابله با اشتباهات گذشته و حمایت از روابط قوی تر، ایالات متحده باید قدم بزرگی برای ادغام اقتصادی پنج کشور آسیای مرکزی بردارد؛ توسعه زیرساخت های ترانس خزر و تقویت کریدور میانی. این امر به کشورهای آسیای مرکزی امکان می دهد تا با کشورهای قفقاز برای توسعه کامل کریدور میانی همکاری کنند؛ مسیری از آسیای مرکزی به جهان از طریق دریای خزر و قفقاز که ضمن دور زدن روسیه، منطقه را غنی خواهد کرد. کمک به بازیگران محلی در این زمینه، میتواند یک مبنای اقتصادی بلندمدت را برای ایجاد تعادل بین نفوذ چین و روسیه مقابل ایالات متحده در منطقه ایجاد کند.
4️⃣ تقویت امنیت منطقه و همکاری های نظامی.
⬅️ در پایان افزود: آمریکا تاکنون فرصت های زیادی را از دست داده است و اگر شرایط این چنین ادامه یابد، اخبار بیشتری از موفقیت های چین خواهیم شنید. در چنین شرایطی، نشست آتی فرصتی طلایی برای آمریکا است.
#آسیای_مرکزی
#آمریکا #چین #روسیه
#بازی_بزرگ
#ترانس_خزر #کریدور_میانی
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
30.17M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❗️ انتشار برای اولین بار
📰 سال ۱۹۹۲ میلادی - میتینگ و شعارهای مردم تاجیکستان به سبک انقلاب اسلامی (اوایل استقلال این کشور)
📄 شنیده شدن شعارهای "وحده لا شریک له" و "ظالمین، مرگ به نیرنگتان، خون شهیدان ما، می چکد از چنگتان" - سال ۱۹۹۲م (اوایل استقلال تاجیکستان) در اجتماع بزرگ مسلمانان این کشور در میدان "شهیدان" دوشنبه؛ شعارهایی به سبک انقلاب اسلامی... که از جمله جلوه های روشن تأثیر مستقیم انقلاب اسلامی ایران به مردم تاجیکستان بود.
(میدان شهیدان شهر دوشنبه (که پس از استقلال این کشور چنین نام گرفت)، میدانی ست که یادآور حادثه خونین فوریه سال ۱۹۹۰ در زمان اتحاد جماهیر شوروی است.)
#آسیای_مرکزی
#تاجیکستان #استقلال
#انقلاب #جمهوری_اسلامی_ایران
#اسلام #فرهنگ #زبان
#شوروی
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 پیام تبریک وزیر خارجه و رئیس جمهور آمریکا به امامعلی رحمان؛ اعلام حمایت آمریکا از رهبری تاجیکستان در حوزه آب
جو بایدن: ایالات متحده از رهبری تاجیکستان در حوزه آب و هوا و اقدامات آن برای امنیت آب حمایت می کند.
⬅️ آنتونی بلینکن و جو بایدن، وزیر خارجه و رئیس جمهور آمریکا، ۹ سپتامبر، سالروز استقلال تاجیکستان را به امامعلی رحمان رئیس جمهور این کشور تبریک گفتند.
❗️ تاکید به همکاری های امنیتی با تاجیکستان، وجه مشترک نامه مقامات آمریکایی بود.
📄 جو بایدن با اشاره به تاثیر مشارکت آمریکا با تاجیکستان در سطح جهانی، اظهار داشت: "ما همکاری در زمینه امنیت منطقه ای و مبارزه با تروریسم را گسترش داده ایم. ما برای مقابله با چالشهای جهانی و حمایت از رشد اقتصادی فراگیر کار کردهایم." در ادامه افزود: "ایالات متحده از رهبری تاجیکستان در حوزه آب و هوا، از جمله کار شما برای پیشبرد امنیت آب، موضوعی که برای امنیت و رفاه مردم در همه جا اهمیت دارد، حمایت می کند."
📄 آنتونی بلینکن نیز در نامه خود با اشاره به همکاری های رو به رشد اقتصادی، روابط مردمی دو کشور، همکاری های مدنی و حقوقی با تاجیکستان، خطاب به امامعلی رحمان اظهار داشت: "ما متذکر می شویم که هنوز فرصت های زیادی برای ادامه همکاری و پیشبرد روابط اقتصادی، امنیت منطقه ای و حمایت از حقوق بشر وجود دارد."
#آسیای_مرکزی
#تاجیکستان #آمریکا
#استقلال #آب #امنیت
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 برگزاری دهمین مجمع همکاری چین و آسیای مرکزی
⬅️ ۹ سپتامبر، شهر شیامن چین، میزبان دهمین مجمع همکاری چین و آسیای مرکزی بود.
📄 شن یویو، رئیس کمیسیون حسن همجواری، دوستی و همکاری سازمان همکاری شانگهای، پس از خواندن پیام مکتوب شی جینگ پینگ رئیس جمهور چین، اظهار داشت: این مجمع یک اقدام عملی برای اجرا و پیشبرد مصوبات اجلاس سران چین و آسیای مرکزی است.
📄 وی افزود: چین و کشورهای آسیای مرکزی باید به طور همه جانبه اعتماد متقابل سیاسی را عمیق تر کنند، همکاری های عملی را گسترش دهند، به توسعه عالی دست یابند، تبادلات مردمی را عمیق تر کنند، هماهنگی و همکاری بین المللی را توسعه دهند تا در نتیجه جوامع آسیای مرکزی و چین را به یکدیگر نزدیک کنیم.
📄 این مجمع با حضور بیش از ۴۰۰ نفر از جمله مقامات دولتی کشورهای آسیای مرکزی و دبیر کل سازمان همکاری شانگهای برگزار گشت.
#آسیای_مرکزی
#چین #همکاری
#توسعه
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 ارائه لایحه حذف محدودیت های اقتصادی "اصلاحیه جکسون وانیک" از کشورهای آسیای مرکزی به کنگره آمریکا
⬅️ پنجشنبه ۷ سپتامبر، سناتور کریس مورفی و تاد یانگ، لایحه حذف محدودیت های اقتصادی "اصلاحیه جکسون وانیک" از کشورهای قزاقستان، ازبکستان و تاجیکستان را به کنگره ایالات متحده آمریکا ارائه کردند. در پی این اقدام، ائتلاف حامی یهودیان اوراسیا (NCSEJ) در ایالات متحده نیز حمایت کامل خود از این لایحه را اعلام نمود.
📄 کریس مورفی اظهار داشت: اصلاحیه جکسون وانیک که ابزاری برای فشار بر اتحاد جماهیر شوروی بود، اکنون به عنوان یک سیاست تجاری قدیمی محسوب می شود که مانع مشارکت اقتصادی عادی و دائمی ما با کشورهای آسیای مرکزی شده است. این یادگار جنگ سرد، فرصت ارزشمند ایالات متحده برای بازتعریف روابط با آسیای مرکزی را به خطر می اندازد.
🔗 درباره اصلاحیه جکسون وانیک بخوانید: افزایش نفوذ رژیم صهیونیستی، شرط آمریکا برای برقراری تجارت دائمی با آسیای مرکزی
#آسیای_مرکزی
#آمریکا #صهیونیسم
#یهود #اقتصاد
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 نشست وزیر کشاورزی اسرائیل با مقامات ازبکستان
⬅️ در حاشیه کنفرانس بین المللی امنیت غذایی در سمرقند، آوی دیچتر وزیر کشاورزی رژیم صهیونیستی، با عزیز ویتوف وزیر کشاورزی و شوکت رحیماف وزیر آب جمهوری ازبکستان به گفتگو نشست.
📄 در نشست وزرای کشاورزی رژیم صهیونیستی و ازبکستان، طرفین در زمینه توسعه کشاورزی و بهره گیری از فناوری های نوین در این حوزه، به تبادل نظر پرداختند. عزیز ویتوف، با تشریح ضرورت انتقال تجربیات و فناوری های نوین کشاورزی اسرائیل به ازبکستان، اظهار داشت که جهت گیری روابط دو کشور به سمت کشاورزی، نقش به سزایی در توسعه روابط اقتصادی طرفین خواهد داشت.
❗️ در نتیجه این نشست، یادداشت تفاهمنامه تامین غلات اسرائیل در ازای انتقال تجربیات و فناوری های نوین کشاورزی به ازبکستان، به امضا رسید.
📄 آوی دیچتر، با شوکت رحیماف وزیر آب جمهوری ازبکستان نیز به گفتگو نشست. در این نشست، طرفین حول اقدامات عملی برای جذب تجربیات متخصصین اسرائیلی در حوزه مدیریت آب و فناوری های مربوطه به ازبکستان، به تبادل نظر پرداختند.
#آسیای_مرکزی
#ازبکستان #اسرائیل
#کشاورزی
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 قرارداد غلات اسرائیل با ازبکستان و آذربایجان
آذرنیوز: این توافق، تمام نیازهای گندم اسرائیل را (در پس زمینه بحران جهانی غذا و پیامد های اقتصادی جنگ جاری در اوکراین) تضمین خواهد کرد.
⬅️ ۱۱ سپتامبر، در حاشیه کنفرانس بین المللی امنیت غذایی در سمرقند، رژیم صهیونیستی قراردادی را برای تأمین غلات خود با ازبکستان و آذربایجان در ازای انتقال فناوری های نوین و توسعه صنعت کشاورزی این کشورها، به امضا رساند.
❗️ به نقل از رسانه آذرنیوز، این توافق، تمام نیازهای گندم اسرائیل را (در پس زمینه بحران جهانی غذا و پیامدهای اقتصادی جنگ جاری در اوکراین) تضمین خواهد کرد.
📄 وزارت کشاورزی اسرائیل در بیانیه ای اعلام نمود: در پی این قرارداد، اسرائیل فناوری های نوین، تجربیات و دانش خود را در زمینه کشاورزی برای تقویت و تسهیل تولید گندم در ازبکستان و آذربایجان، به اشتراک خواهد گذاشت.
#آسیای_مرکزی
#اسرائیل #رژیم_صهیونیستی
#آذربایجان #ازبکستان
#کشاورزی #آب
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
هدایت شده از مرکز مطالعات آسیای مرکزی | ماوراءالنهر
📄 در این مصاحبه، سفیر ازبکستان با اشاره به ماهیت و مبانی "ازبکستان جدید"، از نقش اسرائیل در دوره جدید این کشور سخن گفت. در ادامه، محمودآوا از یک هدف مشترک تلآویو و تاشکند پرده برداشت و با اشاره به آخرین آمار مهاجرین موقت در رژیم صهیونیستی، از نقش جوانان بازگشته از فلسطین اشغالی در ازبکستان سخن گفت.
📄 در ابتدای مصاحبه، رافائل نکتالوف روزنامه نگار بخاریان تایمز نیز به یکی از آخرین اقدامات رژیم صهیونیستی در حوزه گردشگری ازبکستان اشاره نمود؛ وی اظهار داشت: در یکی از آخرین اقدامات، گروهی از روزنامهنگاران اسرائیلی را به کشور شما فرستادیم تا ازبکستان جدید را برای مردم اسرائیل و بسیاری دیگر از جوامع یهودی در سراسر جهان آشنا کنیم؛ فرستادیم، تا این روزنامهنگاران از نزدیک این کشور را ببینند و جاذبه های گردشگری متنوع ازبکستان را تبلیغ کنند.
📄 فیروزه محمودآوا گفت: اسرائیل یکی از جاهایی است که ازبکستان علاقه مند به افزایش تعداد گردشگران و مهاجران خود در آن است. بر اساس اطلاعات ما، در حال حاضر تعداد افراد شاغل موقت در اسرائیل بیش از 10 هزار نفر هستند. در جایی دیگر افزود: هدف ما این است که به برنامه های جدیدی برای ایجاد همکاری و مشارکت با مهاجرین ازبکستان در اسرائیل برسیم، با مشارکت فعال نسل جوان بازگشته از اسرائیل.
⬅️ توسعه دیپلماسی عمومی چه جایگاهی در فعالیت های شما دارد؟
یکی از موارد مهمی که باید در نظر گرفت، ایجاد پیوندهای چند صد ساله بین مردم ازبکستان و اسرائیل است. به لطف این پدیده است که امروز ما میراث منحصر به فردی از روابط را داریم. این حقیقت تزلزل ناپذیر است.
هدف ما این است که به برنامه های جدیدی برای ایجاد همکاری و مشارکت با مهاجرین ازبکستان در اسرائیل برسیم، با مشارکت فعال نسل جوان بازگشته از اسرائیل. در ازبکستان با احترام زیادی با میراث فرهنگی جامعه یهود برخورد می شود و مهمتر اینکه امروزه بخشی از وجهه بین المللی کشور ما و بخشی از نیروی جذاب جمهوری در روابط بین المللی گسترده، از این قشر است.
باید بگویم، برای من بسیار ارزشمند است که بدانم علیرغم سال ها مهاجرت، احساس وطن دوستی در قلب بسیاری از شهروندان ازبک اسرائیل حفظ شده است. از این جهت که ما تاریخ و میراث فرهنگی مشترک باشکوهی داریم؛ مشترکاتی که مردم ما را بسیار نزدیک می کند و آنها را با طور فرهنگی و تاریخی به هم پیوند می زند.
⬅️ پویایی سفرهای دوجانبه میان ازبکستان و اسرائیل و وضعیت روابط دو دولت اخیرا چگونه بوده است؟
ما به طور مداوم بر دستور کار ازبکستان و اسرائیل کار می کنیم. ما در حال ایجاد زمینه کیفی برای روابط دوجانبه هستیم که تعدادی از زمینه ها از رویدادهای سیاسی و اقتصادی گرفته تا پروژه های مشترک در زمینه آموزش و مبادلات دانشگاهی، توسعه کشاورزی صنعتی، مراقبت های بهداشتی، فناوری اطلاعات، راه حل های نوآورانه و حمایت از استارت آپ ها را پوشش می دهیم. و من می خواهم بگویم که اتفاقات مهمی در بسیاری از زمینه ها رخ داده است.
اسرائیل یکی از جاهایی است که ازبکستان علاقه مند به افزایش تعداد گردشگران و مهاجران خود در آن است و من مطمئن هستم که هر سال این روابط نزدیک تر و متنوع تر خواهد شد. علاوه بر اینها، ما در حال حاضر پروژه های جدید زیادی نیز داریم که با هدف ایجاد فرصت هایی برای توسعه روابط دوجانبه برنامه ریزی شده است و با تکیه بر نمایندگان نسل جدید ازبک های اسرائیلی است.
من به طور مداوم، 24 ساعته و 7 روز هفته، با شهروندان ازبکستان تماس می گیرم و به آنها مشاوره و انواع کمک ها را می کنم؛ بر اساس اطلاعات ما، تعداد ازبک های شاغل موقت در اسرائیل بیش از 10 هزار نفر هستند.
⬅️ در آینده نزدیک، چه توافقاتی برای توسعه و تقویت روابط دوجانبه بین ازبکستان و اسرائیل برنامه ریزی شده است؟
پیش بینی می شود تا پایان سال، اسناد دوجانبه همکاری در زمینه ارتباطات هوایی و همچنین بین آرشیو دولتی و قراردادی نیز بین کتابخانه های ملی ازبکستان و اسرائیل امضا شود. قرار است هیئت های اسرائیلی در دو کنفرانس بین المللی که امسال در سمرقند برگزار می شود، شرکت کنند. پویایی جدید در روابط دوجانبه و چندجانبه ازبکستان و اسرائیل به گونه ای شده است که حوزه های جدید و گوناگون زیادی و شرکای جدید بسیاری را پوشش می دهد و دستور کار سنتی را گسترش می دهد.
#آسیای_مرکزی
#ازبکستان #سمرقند #بخارا #اسرائیل
#یهود #صهیونیسم
#مهاجرت
#مصاحبه
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 رئیس جمهور تاجیکستان به آمریکا می رود
⬅️ آسیا پلاس به نقل از دفتر مطبوعات ریاست جمهوری تاجیکستان، از سفر قریب الوقوع امامعلی رحمان به آمریکا در تاریخ ۱۸ تا ۲۱ سپتامبر خبر داد.
📄 رئیس جمهور تاجیکستان بمنظور شرکت در دو رویداد، مجمع عمومی سازمان ملل و اولین نشست سران آمریکا و آسیای مرکزی به ایالات متحده سفر خواهد کرد.
📄 به نقل از منبع آسیا پلاس، در مجمع عمومی سازمان ملل امامعلی رحمان سخنرانی خواهد کرد.
#آسیای_مرکزی
#تاجیکستان #آمریکا
#سفر #همکاری
کانال #مرکز_مطالعات_تاجیکستان | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr