#انس_با_نهج_البلاغه
📖 حكمت ۳۲۴
در باب گناه پنهانی
۞ اِتَّقُوا مَعَاصِيَ الْخَلَوَاتِ فَإنَّ الشَّاهِدَ هُوَ الْحَاكِمُ.
۞ از گناهان پنهاني بپرهيزيد كه آنكه شاهد است، همو داور است.
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
دانش، خلاقیت و توسعه پایدار شهری
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻یکشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۱، شماره ۳۶۴۴
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
دانش، خلاقیت و توسعه پایدار شهری
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ امسال که برکت عنوان سال بحث «دانش بنیان ها» داغ است باید به یکی از مهم ترین سطوح فعالیت آن ها یعنی «گستره ی شهری» بیشتر از گذشته پرداخته شود. شهرهای پیشرو اصولاً بر محور دانش و دانایی حرکت می کنند. به گونه ای که تمامی روندها و فعالیت های آن ها دانش بنیان است. دانشی که با پشتوانه نظام های خلاق و نوآور تولید می شود و در تمامی عرصه های عملیاتی جاری می گردد. با گسترش روزافزون «شهري شدن» زندگي آدمی مفاهيم مربوط به توسعه پايدار بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
✅ توسعه پايدار شهر پیامد نگاه مدرن به عدالت اجتماعي، فضايي و محيطي نسبت به شهر است. شهرهای توسعه یافته مولد خلاقیت هستند و توانایی افزودن بخش های جدیدی به ابعاد اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی مدیریتی شهر را دارا می باشند. خلاقیت راهگشای بهره وری است و زمانی که در مدیریت و اداره امور شهر، با در نظر داشتن و پیروی از اهداف، سیاست های ملی، اقتصادی و اجتماعی کشور همراه گردد توسعه پایدار و همه جانبه مناطق شهری را به دنبال خواهد داشت.
✅ #توسعه_شهرنشینی، شکل گیری کلان شهرها و جهان شهرها و سایر تحولات حاصل از این موارد سبب گردیده است ضرورت اتخاذ رویکردهای نوین برای اداره شهرها به وجود آید. در همین راستا مدیریت شهری برای دستیابی به توسعه پایدار باید رویکرد دانشی و مبتنی بر خلاقیت و نوآوری را در عرصه های زیر دنبال نماید؛ «حداقل سازي پيامد هاي زيست محيطي»، «حداقل سازي مصرف منابع تجديد ناپذير» و «بهره برداري از منابع تجديد پذير». به عنوان مثال با کاهش شدید بارندگی در سال های اخیر بسیاری از شهرهای کشور در آستانه بحران آب و چالش «تشنگی سخت» قرار دارند.
✅ که باید با بهره مندی از شیوه های علمی و #خلاقانه مدیریت بهینه برای این منبع مهم و حیاتی صورت پذیرد. برای تحقق موارد فوق و دسترسی به توسعه پایدار باید در حوزه هایی همچون کاهش استفاده از خودروهای شخصی، کاهش مصرف منابع و توليد آلودگي در شهر، کاهش آلایندگی های صنعتی، افزایش فشردگی کالبدی در توسعه شهری، حفاظت و احياي نظام هاي طبيعي شهری و مناطق پيراموني، کاهش مصرف منابع شهری و منطقه ای، بهبود زيست پذيري اجتماعات بشري، پايندگي و تقويت اقتصاد شهري و اصلاح نظام اداري و حکمراني شهري راهکارها و سیاست های دانش محور و خلاقانه اتخاذ گردد.
✅ امروزه با #توسعه_فناوری اثبات گردیده است که «دانش» توام با «خلاقیت» قدرت آفرین و در بسیاری از زمینه های اداره شهرها و کشورها راهگشا است. لذا هر چقدر در این موارد اهتمام بیشتری صورت پذیرد روند #توسعه_پایدار سرعت بیشتری خواهد داشت.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻یکشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۱، شماره ۳۶۴۴
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
🔺طراحی سازمان 🔻#Organization_Design #مدل_مفهومی #مدل_مدیریت #پایگاه_جامع_مدیریار www.modiryar.c
🔺طراحی سازمان
🔻#Organization_Design
✅ #طراحی_سازمان فرآیند تصمیمگیری با گامهای متعدد و انتخابهای زیاد است که معمولاً توسط مدیران انجام میشود. طراحی سازمان یکی از پیچیدهترین مواردی است که مدیر در سازمان بر عهده میگیرد. استراتژیهای مختلف در سازمان نیازمند سازمانهای مختلفی هستند که امکان اجرایی شدن آن استراتژی را فراهم سازند.
🔴 مدل ستارهای در طراحی سازمان
✅ یکی از مدلهای معروف برای آشنایی با طراحی سازمان، مدل ستارهای است که در شکل به نمایش درآمده است. تک تک بخشهای مدل طراحی سازمان عبارتند از:
▪️استراتژی:
🔸فرمول موفقیت سازمان را بیان میکند.
🔸دربرگیرنده مأموریت، چشمانداز و اهداف بلندمدت و کوتاه مدت است.
🔸درک رهبر از عوامل خارجی (مانند رقبا، تامینکنندگان، مشتریان و تکنولوژیهای نوظهور) است که با توجه به نقاط قوت و ضعف سازمان در ارتباط با این عوامل استراتژی را میسازد.
▪️قابیلتها:
#Capabilities
🔸چگونگی تمایز سازمان را با رقبا تعیین میکند.
🔸ترکیبی منحصر به فرد از مهارتها، فرآیندها، تکنولوژی و قابلیتهای انسانی است که باعث تمایز سازمان میشود.
▪️ساختار:
شامل مواردی مانند:
🔸چگونگی سازماندهی
🔸تعیین نقشهای کلیدی
🔸چگونگی مدیریت کارها
🔸چگونگی قدرت و اختیار در سازمان
▪️فرآیندها:
شامل مواردی مانند:
🔸چگونگی اتخاد تصمیمها
🔸مکانیسم همکاری در سازمان
🔸چگونگی جریان کار بین نقشها
▪️افراد:
شامل مواردی مانند:
🔸مهارتهای مورد نیاز
🔸چگونگی توسعه استعدادها
▪️سیستم پاداش و تنبیه:
شامل مواردی مانند:
🔸چگونگی شکلگیری رفتار مبتنی بر اهداف
🔸چگونگی دستیابی به پیشرفت
✅ رهبر در یک سازمان مسئولیت طراحی و تاثیرگذاری بر ساختار، فرآیندها، پاداش و افراد را به منظور دستیابی به قابلیتهای لازم بر عهده دارد. عملاً با شکلگیری این موارد قابلیتهای سازمان تعیین میشود. لازم به ذکر است که #فرهنگ نیز عنصری مهم در قابلیتهاو درنتیجه طراحی سازمان است ولی از آنجا که چندان در اختیار مدیر رهبر نیست و طی فرآیند همکارانه در طول زمان و با تاثیر از همه اعضا شکل میگیرد در مدل فوق گنجانده نشده است.
✅ همه بخشهای گفته شده باید به گونهای طراحی شوند تا در خدمت رسیدن به استراتژی تعیین شده قرار گیرند. درنتیجه این استراتژی است که حکم میکند چه قابلیتهایی لازم است تا از آن طریق به اهداف سازمان دست یافته شود. درنتیجه واضح است که کپی ساختار شرکت دیگر بدون توجه به شرایط محیطی و اقتضای استراتژی تعیین شده کاری اشتباه است. عملاً شکستهای سازمان در دستیابی به اهداف و استراتژی آبشخور این نکته است که طراحی سازمان به درستی انجام نشده است. این نکته نیز باید مد نظر قرار بگیرد که همواره تغییر استراتژی آسانتر از #تغییر_سازمان است. سازمان طی فرآیندی دشوار و زمانبر شکل میگیرد.
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
جایگاه BPMS در معماری سازمانی #BPMS #معماری_سازمانی #پایگاه_جامع_مدیریار www.modiryar.com @modiry
✍ جایگاه BPMS در معماری سازمانی
✅ معماری سازمانی:
معماری سازمانی توانایی مدیریت، هدایت و نگهداشتن سازمان با معماری یکپارچه اطلاعات سازمان، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، فرآیندهای سازمانی و تامین سرمایه و منابع انسانی بر مبنای استراتژیهای سازمان را برای مدیران آن سازمان فراهم میکند. واحدهای توسعه و تعالی در هر سازمان سعی بر این دارند تا با مدیریت منابع انسانی، واحدهای سازمانی، طراحی نقشهای سازمانی و فرآیندهای کاری و اطلاعات سازمانی، بهرهوری سازمان را در راستای سیاستهای اجرایی آن افزایش دهند. بنابراین یک معماری سازمانی کامل میبایست تمامی ماژولهای شکل را به همراه ارتباط بین آنها در نظر گیرد و برنامهریزی جامعی از آنها داشته باشد.
✅ مدل آقای گالبریت:
آقای #گالبریت مدلی برمبنای ساختار ستارهای شکل را برای معماری سازمانی معرفی کردهاند تا بتوان برنامهریزی مربوط به منابع سازمانی، فرآیندهای سازمانی و ساختار سازمانی را در راستای استراتژیها و اهداف سازمان انجام داد. با گسترش فناوری اطلاعات معماری سازمانی هم رویکرد خود را بر مبنای فناوری اطلاعات بنا نهاد و در دهه اخیر معماری سازمانی برمبنای فناوری اطلاعات شناخته میشود که اهداف ذیل را دنبال مینماید.
▪️همسوسازی فناوری اطلاعات با کسبوکار سازمانها
▪️ایجاد تحول در سازمانها از طریق پیادهسازی سیستمها و فناوریهای موثر و یکپارچه
▪️حداکثر بهرهوری از فناوری اطلاعات با هدف بهبود فرآیندها و کارایی سازمان
▪️بکارگیری موثر فناوری اطلاعات در تقویت مزیتهای رقابتی سازمانها و دستیابی به دولت الکترونیک
▪️پشتیبانی از فرآیند طراحی و تغییرات سیستمها
🔴 رویکردهای معماری سازمانی:
معماری سازمانی برمبنای سه رویکرد معماری سازمانی دولتمحور، معماری سازمانی IT محور و معماری سازمانی فرآیندمحور طراحی میشود.
✅ معماری سازمانی دولتمحور:
مختص سازمانهای دولتی است و مبنای اصلی آن تقسیم سازمان به حوزههای کاری مختلف میباشد که هرکدام به عنوان سازمان مجزا مدیریت و تصمیمگیریهای مختص خود را دارد و هماهنگی بین این مجموعهها به صورت فدرال و ستادی انجام میشود و سازمان مرکزی وظیفه نظارت و همراستا نمودن حوزهها را برعهده دارد. در این نوع معماری فرآیندها و فعالیتهای داخلی هر حوزه کنترل نمیشود، بلکه نتیجه و ماحصل این فعالیتها در قالب شاخصهای کارایی بررسی میشوند.
✅ معماری سازمانی IT محور:
معماری سازمان را در راستای همراستا نمودن IT با کسبوکار جهت #بهبود_کارایی و بازدهی یکپارچگی سیستمهای اطلاعاتی و موثربودن زیرساختهای فناوری انجام میدهد. این معماری در حد مدلسازی فرآیندها انجام میپذیرد تا سیستمهای اطلاعاتی با توجه به این نیازها طراحی و تکمیل شوند. با توجه به تغییرات و بهبودها در سازمانها این نوع معماری جواب قانعکنندهای برای تغییرات و مهندسی مجدد فرآیندها ندارد و کوچکترین تغییر ممکن است منجر به تغییرات اساسی در سیستمهای اطلاعاتی شود.
✅ معماری سازمانی فرآیندمحور:
این معماری با هدف مدیریت و بهبود فرآیندها انجام میشود و در این نوع معماری اهداف سازمان با رویکرد بالا به پایین به عملیات و فعالیتها اختصاص مییابد. در این نوع رویکرد ابتدا همه فرآیندها بهینه میشوند و سپس هر فعالیت به یک نقش یا سیستم عملیاتی سپرده میشود. بهینهسازی در این نوع معماری بدون در نظر گرفتن IT انجام میشود، سپس در مراحل بعد نتیجه کار IT را درگیر میسازد. این نوع رویکرد برمبنای #مهندسی_مجدد فرآیندها شکل گرفته است تا حداکثر استفاده از قابلیتهای انسانی و ماشینی تحقق یابند.
✅ کلام آخر:
با توجه به خواستههای معماری سازمانی، یک سیستم BPMS میتواند جوابگوی آن باشد که چرخهای داشته باشد که فرآیندها را مدلسازی کرده و نقطه ارتباط بین آنها را مشخص نماید، #طراحی_ساختار اطلاعات سازمانی را با توجه به نیازهای سازمان شکل دهد، گردش کارها و اطلاعات را در سازمان مدیریت نماید، قابلیت اتصال به یک سیستم BI مورد انتظار سازمان را داشته باشد و پاسخی برای یکپارچهسازی سیستمهای مختلف سازمان ارایه دهد.
#معماری_سازمانی
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ شهرها و دانشگاه ها
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻سهشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۱، شماره ۳۶۴۶
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ شهرها و دانشگاه ها
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ وقتی صحبت از دانش به میان می آید بدون شک اولین جایی که این موضوع بدان مربوط می شود دانشگاه است. دانشگاه ها به عنوان مهم ترین عرصه های تولید اندیشه و توسعه فناوری محسوب می شوند که رونق، قابلیت و توانایی آن ها می تواند عامل شکوفایی و #پیشرفت کشورها گردد. چند سالی است در کشور ما توجه به نظام آموزشی هدفمند و کاربردی پررنگ تر از قبل شده است. حذف رشته های غیر کاربردی از دفترچه های کنکور، توجه بیشتر به ابعاد مهارتی و عملی در سرفصل درس ها، طراحی دروس مبتنی بر نیازهای اجتماعی و سایر اقداماتی دیگر از این جنس در طراحی و برنامه ریزی نظام آموزشی بیشتر به چشم می خورد.
✅ هر چند در اجرا و دستیابی به نقطه ایده ال فاصله بسیاری داریم. بر همین اساس یکی از عوامل بسیار مهم برای توسعه شهرها دانشگاه های پیشرو، کارآفرین و حساس به مسائل روز می باشند. #مدیریت_شهری در چند موضوع بسیار مهم نیازمند راهگشایی و ارائه ایده های خلاقانه و نوآورانه توسط دانشگاه ها می باشد. مسائلی همچون هوشمندسازی شهرها، سیما و منظر شهری، مدیریت پسماند، مدیریت آب، درآمدهای پایدار، بافت های فرسوده، گردشگری، خدمات شهری و فضای سبز، سامانه ها و نظام های دانش بنیان شهری و مدیریت پدیده های اجتماعی از مهم ترین مواردی است که انتظار می رود دانشگاه ها برای آن ایده های ناب و مبتنی بر نیاز امروز و فردای جامعه شهری داشته باشند.
✅ متأسفانه بین #نظام_اداری ما با بخش های صنعتی و دانشگاهی ارتباطی که باید شکل نگرفته است. هر چند در سال های اخیر این امر تا حد زیادی بهبود یافته است اما باز هم تا دستیابی به نقطه ایده آل فاصله فراوانی داریم. تعامل مطلوب و برنامه ریزی شده دانشگاه با مدیریت شهری توسعه هدفمند شهر را در پی خواهد داشت. ارائه راهکارهای عالمانه و برنامهریزی عملگرای دانشگاهیان میتواند منجربه پیشرفت سطح زندگی شهروندان و اصلاح وضعیت شهر در حوزههای مختلف شود و کیفیت خدماترسانی به شهروندان را بهبود بخشد. نقش جامعه دانشگاهی در ترسیم مسیر صحیح و علمی فعالیت ها در مدیریت شهری اهمیت فراوانی دارد.
✅ موضوع مهمی که امروز #مدیران_شهری در اداره شهرها به خوبی ضرورت آن را دریافته اند. شهرداری ها به عنوان یکی از بزرگترین سازمانهای اجتماعی زمانی قادر خواهند بود از کارایی و بهرهوری بیشتری برخوردار باشند که اعتماد شهروندان و گروه های مرجع همچون دانشگاهیان را به عنوان سرمایه اجتماعی و معنوی کسب کنند و از آن در مسیر اهداف سازمانی و توسعه شهری استفاده نمایند. توسعه کیفی دانشگاه ها و افزایش نقش آفرینی آن ها در اداره شهر می تواند عامل مهمی در پیشرفت جامعه شهری به حساب آید.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻سهشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۱، شماره ۳۶۴۶
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
@modiryar
✍ طراحی مدل ارزیابی و رضایت کارکنان
▪️تعیین اهداف
▪️شناسایی جامعه هدف
▪️تعیین روش تحقیق
▪️تعیین روش نمونهگیری
▪️نیازسنجی و شناسایی شاخصهای قابل طرح
▪️طراحی مدل و تهیه پرسشنامه پیشنهادی
▪️جمع آوری داده
▪️آموزش کنترل و یکسانسازی روشهای مصاحبه
▪️آزمایش اولیه و نهایی کردن ساختار پرسشنامه
▪️ورود داده به نرم افزار
▪️حذف اطلاعات خارج از حدود کنترلی
▪️تجزیه و تحلیل و تهیه گزارش نهایی
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar