Modiryar | مدیریار
✍ نقشه راه تغییر هارمونی و تحول سازمانی #پایگاه_جامع_مدیریار www.modiryar.com @modiryar
✍ نقشه راه تغییر هارمونی و تحول سازمانی
🔴 نقشه راه یک نمای کلان از فعالیتها و نتایج کلیدی سازمان شما برای تحول و دگرگونی است
✅ در این مجال میخواهیم چرایی، چیستی نقشه راه تغییر استراتژیک و نحوهی ترسیم آن را بیان کنیم. شما سخت تلاش کردهاید و یک _استراتژی برای تغییر آفریدهاید که مأموریت، ارزشها، چشمانداز و اهداف سازمانی شما را بیان میکند.
✅ اکنون باید یک برنامه اجرایی برای اجرای این استراتژی ایجاد کنید. اما همینجاست که بسیاری از #سازمان_ها به یک مانع بزرگ برخورد میکنند.
🔴 چگونه استراتژی تغییرتان را با موفقیت به یک طرح و برنامه اجرایی تبدیل خواهید کرد؟
✅ پاسخ یک نقشه راه تغییر استراتژیک است. نقشه راه #استراتژیک پلی (یا پیوند) بین استراتژی تغییر و اجرای آن است. فعالیتها و نتایج کلیدی را تصویر میکند که باید در یک افق زمانی خاص به منظور دستیابی به چشمانداز استراتژیک سازمان ارائه شود.
🔴 نقشه راه تغییر پیوند بین استراتژی و برنامه اجرایی
✅ مهمتر از همه، نتایج نقشه راه استراتژیک با درک روشنی از این موضوع ترسیم میشود که کدام یک از قابلیتها، شکافها و اولویتهای #سازمان باید مورد توجه قرار گیرد.
🔴 تفاوت بین نقشه راه تغییر و برنامه اجرایی چیست؟
✅ یک نقشه راه استراتژیک چیستی و چرایی را توصیف میکند. در حالیکه یک طرح و برنامه اجرایی چگونگی را شرح میدهد. نقشه راه استراتژیک نموداری بصری مانند گانت فعالیتها با تاریخ شروع و پایان نیست. بلکه توضیح میدهد که سازمان باید چه چیزی را تغییر دهد و چرا تغییرات مورد نیاز است تا به چشمانداز استراتژیک دست یابد.
✅ یک برنامه اجرایی توضیح میدهد که سازمان چگونه نتایج توصیفشده در نقشه راه استراتژیک را ارائه میدهد. اغلب، یک طرح و برنامه اجرایی در نمودار گانت با یک بازه زمانی خاص، تاریخ شروع و پایان، نقاط عطف و تخصیص منابع نشان داده میشود.
🔴 چرا نقشه راه تغییر استراتژیک بسیار مهم است؟
✅ بسیاری از سازمانها مستقیماً از #استراتژی تغییرشان به برنامه اجرایی یا اجرا میپرند. اغلب، یک برنامه اجرایی با جمعآوری اطلاعات در گروههایی از افراد در یک کارگاه، توزیع چند یادداشت چسبان و شروع به تهیه فهرستی از ابتکارات استراتژیک به دست میآید. کارگاه معمولاً با این پرسش کلیدی تسهیل میشود:
✅ «چه ابتکارات یا فعالیتهایی را باید اجرا کنیم؟» از آنجا، افراد حاضر در اتاق به سادگی فهرستی را میسازند. بعدها، اکثر این سازمانها شروع به زیر سؤال بردن این روش میکنند. آیا چیزی را از دست دادهایم؟ واقعاً چگونه میدانیم که این #فهرست از ابتکارات استراتژیک، نتایج کلیدی ما را ارائه خواهد داد؟
✅ اساساً: آنها در مجموعهای از این ابتکارات گم میشوند.
🔴 نقشه راه تغییر استراتژیک چگونه ایجاد میشود؟
✅ به طور خلاصه: یک #نقشه_راه_استراتژیک خوب بیان میکند که چه چیزی باید تغییر کند، چرا باید تغییر کند و در چه ترتیبی باید تغییر انجام شود. این شیوه میتواند یک کار پیچیده باشد، بنابراین روشی که استفاده میکنید باید صحیح باشد.
✅ ما روش منحصربهفردی را به طور خاص برای این منظور طراحی کردهایم. این روش عارضهیابی بالندگی مدیریت و رهبری مبتنی بر قابلیت در شش مرحلهی چرخه منظومه جامع #مدیریت است. این روش ساختیافته برای برنامهریزان تحلیلی در نظر گرفته شده است که به یک نقشه راه بسیار قوی نیاز دارند.
✅ اساساً، تبدیل یک #استراتژی_تغییر به یک نقشه راه تغییر استراتژی باید به شیوهای ساختیافته و منطقی انجام شود. و اطمینان حاصل شود که ارتباط یا اثبات واضحی از نتایج نقشه راه تغییر استراتژیک به چشمانداز یا هدف استراتژیک وجود دارد.
✅ کاملترین و عینیترین راه برای تدوین و ترسیم یک نقشه راه #تغییر_استراتژیک قوی، استفاده از شیوههای برنامهریزی مبتنی بر قابلیت است. برنامهریزی مبتنی بر قابلیت میتواند نقاط قوت و قابل بهبود سازمان را براساس رویکرد فرایندی شفاف و نمایان کند.
✅ این رویکرد یک دیدگاه کلنگر از #سازمان دارد تا اطمینان حاصل شود که شما پوشش و درک خوبی از حوزههای تغییر دارید. این به شما کمک میکند تا درک کنید که چه قابلیتهایی وجود دارد. چه قابلیتهایی در آینده برای تحقق چشمانداز استراتژیک مورد نیازست.
✅ چه تغییراتی مورد نیاز است. و اولویت این تغییرات. تغییرات شناساییشده نتایج یا ابتکارات استراتژیکی را تشکیل میدهد که در نقشه راه #تغییر_استراتژیک شما بایستی ظاهر شود.
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
مدل ارزیابی منابع قدرت عامل تحول
✍ #توماس_جی_کامینگر
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
مدل ارزیابی منابع قدرت عامل تحول ✍ #توماس_جی_کامینگر #مدل_مفهومی #مدل_مدیریت #پایگاه_جامع_مدیری
مدل ارزیابی منابع قدرت عامل تحول
✍ #توماس_جی_کامینگر
✅ سازمان ها را از دیدگاه سیاسی می توان ائتلاف های سازمان نیافته افراد و گروه هایی دید که ارجحیت ها و علایق متفاوتی دارند. برای مثال ممکن است کارگران فروشگاهی، خواهان امنیت و دستمزد بالا بوده و مدیران ارشد علاقه مند به #تحول_سازمان و وارد کردن آن به کسب و کارهای جدید باشند.
✅ ممکن است دپارتمان #بازاریابی به توسعه محصولات و بازارهای جدید علاقه مند بوده و دپارتمان تولید تمایل داشته باشد تا محصولات استاندارد را به روش های کاراتر تولید کند. این گروه ها یا ائتلاف های مختلف برای کسب منابع محدود با هم رقابت می کنند و می کوشند در عین حال که علایق خود را حفظ می کنند یا توسعه می دهند به دنبال توازن کافی قدرت برای حفظ تعهد در قبال سازمان و دسترسی سازمان به اثر بخشی هستند.
✅ با توجه به نگرش سیاسی می توان گفت که تلاش برای تحول سازمان می تواند سبب تهدید #توازن_قدرت میان گروه ها شده و از این طریق سبب تعارض و مشاجره های سیاسی شود. افراد و گروه ها نگران نحوه اثر تحول بر قدرت و اثر خود بوده و مطابق آن با تحول برخورد می کنند. آن دسته که قدرت آنها توسط تحول در معرض تهدید است به صورت تدافعی عمل می کنند و به دنبال حفظ حالت فعلی هستند.
✅ برای مثال ممکن است بکوشند تا شواهد محکمی دال بر عدم ضرورت تحول بیاورند تا سعی کنند دیگران را قانع کنند که یک سری اصلاحات اندک کفایت می کند. از دیگر سو، دسته ای که از تحول قدرت بیشتری کسب می کنند برای پیشبرد تحول به شدت تلاش می کنند. تحولات مهم سازمانی غالبا با تعارض علایق، اطلاعات تحریف شده و آشفتگی های سیاسی همراه است. در این اواخر، روش های مدیریت پویایی های سیاسی تحول سازمانی به #توسعه_سازمان افزوده شده است.
✅ پیش از این گسترش همکاری و #تسهیم_قدرت میان افراد و گروه ها بود. امروزه، عوامل تحول، به ویژه آن دسته که در تحولات راهبردی درگیرند، توجه زیادی به قدرت و فعالیت های سیاسی دارند، اما بعضی از فعالان نگران هستند که آیا قدرت و توسعه سازمان با هم سازگارند یا خیر؟ تعداد فزاینده ای از مشاوران بر این عقیده اند که فعالان توسعه سازمان قادرند از قدرت خود در امور مثبت استفاده کنند و اعتقاد دارند که فعالان توسعه سازمان می توانند قدرت خود را به نحوی استفاده کنندکه دیگر صاحبان قدرت نیز به آن دسترسی کافی داشته باشند.
✅ بدون این دسترسی، آنهایی که تصمیم گیرند یا اثرگذار هستند ممکن است منفعتی از نگرش توسعه سازمان نداشته باشند. فعالان توسعه سازمان قادرند از راهبردهای #قدرت به صورت آزاد و ملموس استفاده کنند تا توجه افراد را به کاربردهای توسعه سازمان جلب کنند. آنها می توانند فرآیندهایی را برای بررسی کاربرد قدرت در سازمان تدارک دیده و به افراد صاحب قدرت کمک کنند تا به جای پرداختن به چانه زنی ها و فریب سیاسی، راهبردهای مثبت تر و خلاقانه تری به کار گیرند.
✅ آنها می توانند به صاحبان قدرت کمک کنند تا نیاز به تحول را درک و تضمین کنند که علایق و نگرانی های افراد با قدرت نیز مورد توجه قرار می گیرد. اگرچه متخصصان توسعه سازمان می توانند از قدرت خود در سازمان ها استفاده سازنده ای کنند، اما ممکن است مردد و در تنش باشند که آیا این قدرت سبب توسعه ارزش ها و اخلاقیات #توسعه_سازمان می شود یا قدرتی مخرب و منفی است.
✅ این تنش می تواند مفید باشد و امید است که سبب استفاده عاقلانه از قدرت در توسعه سازمان شود. همان طور که توماس جی کامینگر در مدل خود (شکل) نشان می دهد، مدیریت پویایی های سیاسی #تحول شامل گام های زیر است: بررسی قدرت عامل تحول، تشخیص صاحبان منافع کلیدی و تاثیر بر صاحبان منافع.
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ استراتژی های رویارویی با تحول های سیاسی محیط
✅ در سال های اخیر تاثیر متقابل سازمان و محیط و به تبع آن مدیریت دولتی و محیط سیاسی مورد توجه غالب پژوهش گران و صاحبنظران قرار گرفته است. درک صحیح از چگونگی #عملکرد_مدیریت بدون توجه به محیط سیاسی و تاثیر آن میسر نخواهد بود.
✅ از یک سو تغییرات سیاسی بر کارایی #نظام_اداری در انجام وظایف محوله موثر بوده و از سوی دیگر تحولات اداری بر کارایی نظام سیاسی در به ثمر رساندن خواسته های عمومی نقش بسزایی دارد.
🔴 استراتژي هاي رويارويي با تحول هاي سياسي محيط:
1⃣ فرآيند جامعه پذيري
2⃣ اعمال نفوذ گروههاي ذينفع
3⃣ نمايندگي
4⃣ ائتلاف
🔴 #مذاكره
🔴 نيروهاي محيطي:
✅ اتحاديه ها
✅ حكومت ها
✅ رقباي عمده
✅ گروه هاي ذينفع
✅ مشتري هاي عمده
✅ و ديگران ...
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ عوامل مؤثر در موفقیت شراکت های استراتژیک #پایگاه_جامع_مدیریار www.modiryar.com @modiryar
✍ عوامل مؤثر در موفقیت شراکت های استراتژیک
✅ در محیط های امروزی ایجاد ارزش پایدار برای #مشتریان و سهامداران، نیازمند ایجاد شراکت های استراتژیک موثر و کارآمد است. شراکت ها زمینه ای ضروری برای شرکت ها جهت حضور قوی تر و موثرتر در بازار هستند.می توان گفت که تمامی شرکت ها به نوعی با سایر شرکت ها همکاری دارند و حداقل یک رابطه تامین کننده- خریدار را برقرار کرده اند و با سایر شرکت ها نیز شبکه های ارتباطی خود را ایجاد و توسعه داده اند.
✅ شراکت استراتژیک نوعی رابطه بین سازمانی است که در آن #شرکا توافق می کنند که روی منابع سرمایه گذاری کنند، اطلاعات را به اشتراک بگذارند و مشغول به فعالیت های اقتصادی شوند که دارای ارزش افزوده بر پایه هم افزایی منابع و توانمندی های هر یک از شرکا است.
✅ سهولت ورود به بازار، کاهش ریسک سرمایه گذاری، اشتراک گذاری دانش تخصص و توانمندی و شایستگی متمایز همگی بخش هایی از انگیزه برقراری روابط بلند مدت میان شرکت ها می باشند. در حقیقت شرکت ها بر اساس مبانی انگیزشی متفاوتی اقدام می کنند.
✅ برخی به منظور تکمیل سبد #تامین_کنندگان انگیزه دارند که شراکت استراتژیک را ایجاد کنند برخی به منظور ارتقا قدرت چانه زنی در صنعت و تعامل با ذینفعان از شراکت استراتژیک استفاده می کنند. شرایط محیطی و ویژگی های نهادی نیز از دسته دیگر مبانی انگیزیشی به منظور ایجاد شراکت استراتژیک هستند. هر یک از مبانی انگیزیشی منطق متفاوتی را به منظور برقراری شراکت فراهم می آورند.
✅ بنابراین #شراکت_استراتژیک به عنوان تعقیب مشترک اهداف مورد توافق تعریف می شود که بر مبنای درک مشترک از سهم هر شرکت و همچنین نتایج مورد انتظار است. تا کنون مدل های متنوعی بدین منظور شناسایی و تئوریزه شده است که از میان آن ها دو گونه کلی قابل بررسی هستند. اول شراکت توام با مالکیت شرکا و دوم شراکت مبتنی بر قراداد های استراتژیک.
✅ در #سرمایه_گذاری_مشترک، ادغام و تملیک مالکیت شرکا حفظ می شود و در قرادادهای لیسانس، فرانشیز، تحقیق و توسعه مشترک، بازاریابی و فروش مشترک و توزیع مشترک انواع دیگری از شراکت ها هستند که در قالب تنظیم قراردادهای تجاری بلند مدت شکل می گیرند.در مجموع یک شراکت استراتژیک با اهداف متنوعی صورت می پذیرد که در شکل زیر ارائه شده اند.
✅ امروزه شراکت ها بخش مهمی از عملیات جاری و همچنین استراتژی های آتی سازمان هستند. در طول دهه های گذشته، شاهد توسعه شراکت های #استراتژیک در انواع شرکت ها در هر صنعتی، بوده ایم. این نوع ارتباط میان شرکت ها دارای جایگاهی رایج و شایع در چشم انداز اقتصادی، بخصوص جائیکه که در تقابل با مرزها و فرهنگ های ملی است، می باشد. رقابت پذیری شرکت ها از طریق فراهم کرد دستیابی به منابع خارجی، سینرژی و ترویج آموزش و تغییر سریع است.
✅ شرکت های بزرگ با رشد سریع مانند #مایکروسافت، فلیپس یا یونیلیور، برای استراتژی رشد خود، به شدت وابسته به شراکت های استراتژیک هستند. بررسی اینکه چرا شرکت ها مصمم به استفاده از روابط استراتژیک هستند و اینکه چگونه این شراکت ها مزیت رقابتی را ایجاد می کنند، با اهمیت می باشند. بدین منظور ابتدا می بایست عوامل موثر بر موفقیت این نوع شراکت ها و همکاری ها را مورد بررسی و تحلیل قرارداد.
🔴 عوامل مؤثر در موفقیت شراکت های استراتژیک
✅ اینکه یک شراکت در طول زمان پایدار بماند و به اهداف از پیش تعیین شده برسد، وابسته است به نحوه و چگونگی کار کردن شرکا با همدیگر، چگونگی سازگاری خود با تغییرات داخلی و خارجی و در صورت تغییر شرایط آیا مذاکره و چانه زنی بر سر اهداف و شرایط در دستور کار قرار می گیرد یا خیر؟ برخی از شراکت ها موفق بوده اند و برخی نیز شکست خورده اند و به اهداف از پیش تعیین شده خود نرسیده اند. در شکل زیر سعی شده است که دسته بندی از عوامل موثر بر #موفقیت یک شراکت استراتژیک ارائه شود.
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ عوامل و راهکارهای مؤثر بر بهره وری سازمانی
✅ تعریف کلی بهره وری، خروجی تقسیم بر ورودی است. این رابطه بین خروجی های سازمان و ورودی های آن است. بهبود بهره وری در سازمان به معنای بهره مندی بیشتر از آنچه در اختیار شما قرار می گیرد است. گاها با توجه به حوزه فعالیت سازمان این تعریف ملموس نیست، خصوصا در حوزه منابع انسانی و امور خدماتی. یکی از وظایف مدیران ایجاد یک تعریف قابل فهم از بهره وری و یک #فرهنگ_سازمانی یکپارچه برای دستیابی و افزایش بهره وری در سازمان است.
✅ یکی از راه های #بهره_وری در سازمان جذب نیروی انسانی با انگیزه و آموزش و پشتیبانی مداوم اساس بهره وری و تبدیل ورودی به حداکثر خروجی در سازمان برعهده پرسنل سازمان است. بنابراین با جذب نیروی متخصص و از آن مهمتر نیروی با انگیزه و هدفمند و آموزش مستمر وی می توان گامی ارزشمند در راستای افزایش بهره وری برداشت. انگیزه و روحیه یادگیری در هر فرد موجب می شود که بتوان خلا دانش و مهارت را به سادگی پر کرد.
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ ساماندهی محیط کار ناب بهره ور فراگیر (پنج اس ناب)
✅ یک محیط کار درست #ساماندهی شده، محیط کاری است که در آن بتوان هر مشکلی را بلافاصله و با یک نگاه، شناسایی کرد، هر چیزی که لازم است را بلافاصله پیدا و استفاده کرد و آن محیط، باعث ارتقای کیفیت محیط کاری برای کارکنان گردد.
✅ بسیاری از پروژههای #ساماندهی_محیط_کار (پنج اس) با شوق و علاقه شروع میشوند و تقریبا اکثریت آنها در نیمه کار رها میشوند و نا امیدی از بهبود در دل کارکنان و مدیران، جایگزین امید و هیجان اولیه میشود.
✅ این مدل به شما #آموزش میدهد که چگونه یک محیط کاری خودگویا (نشان دهنده هر مشکلی در یک نگاه)، منظم و همواره آماده برای کار داشته باشید و چگونه چنین سیستمی را تا به آخر پیش برده و حفظ کنید.
🔴 اهداف پنج اس:
▪ساماندهی محیط کار ناب بهرهور فراگیر
▪توانایی دیدن یک محیط کار پر از اغتشاش و مشکلات آن
▪درک پنج مرحله ساماندهی محیط کار و ضرورت هر یک از آنها
▪توانایی در طراحی و پیادهسازی جامع سیستم ساماندهی محیط کار
▪درک ارتباط میان ساماندهی محیط کار و سایر اصول تفکر ناب و تولید ناب
▪درک زیرساختهای لازم برای پیادهسازی، حفظ و بهبود یک سیستم ساماندهی محیط کار
🔴 ضرورت های 5S:
▪محیط نابسامان: مزایا و مشکلات
▪ضرورت داشتن یک محیط کار ساماندهی شده
▪مراحل پنج گانه پیاده سازی محیط کار ساماندهی شده
▪زیرساختهای لازم برای پیادهسازی، حفظ و بهبود یک محیط کار ساماندهی شده
▪ساماندهی محیط کار و ارتباط آن با اصول و ابزارهای دیگر تفکر ناب و تولید ناب
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ مراحل توسعه حرفه ای یک تیم کاری
✅ وقتی افراد در #کار_تیمی از اهداف یکدیگر حمایت میکنند و یکدیگر را تشویق میکنند، هم افزایی در محیط کار شکل میگیرد. اعضای تیم حس موفقیت بیشتری میکنند، چون مسئولِ نتایج به دست آمده هستند؛ و این باعث میشود که انگیزه بیشتری برای رسیدن به سطوح بالاتر داشته باشند.
✅ هنگامی که #اعضای_تیم از مسئولیتها و نقشهای خود و اهمیت نتیجه کار توسط بقیه اعضای تیم خود آگاه باشند، اعضا مجبور میشوند دیدگاه، ارزشها و اهداف یکسانی را به اشتراک بگذارند. در نتیجه محیط کار بر اساس مشارکت، اعتماد، حمایت، احترام و همکاری اثربخش ایجاد میشود.
✅ هر تیم به یک رهبر نیاز دارد و رهبری یک عامل مهم در کار گروهی است. برای اینکه تیمها به طور موثر کار کنند، اهداف باید به وضوح مشخص شوند. مراحل توسعه حرفه ای یک #تیم_کاری به شرح زیر است:
1⃣ تشکیل تیم
2⃣ تعریف ساختار
3⃣ هنجارسازی
4⃣ عمکلرد
5⃣ ارزیابی
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ راهکارهای تیم سازی موفق
✅ #کار_تیمی موثر در دنیای امروز ضروری است، اما اگر تجربه ای از مدیریت عضویت در تیمها داشه باشید، میدانید که نمیتوان از یک تیم جدید انتظار داشت از همان ابتدا عملکردی استثنایی داشته باشد. تشکیل تیم به زمان نیاز دارد و معمولا از مراحلی پیروی می کند که به آسانی قابل تشخیص است.
✅ از گرد هم آمدن گروهی از افراد (غریبه) شروع و تا شکل گیری یک #تیم متحد و با هدفی مشترک پیش می رود. چه تیم شما یک گروه کاری موقت باشد یا یک تیم دائمی که به تازگی تشکیل شده، با شناخت این مراحل قادر خواهید بود به تیم کمک کنید تا با سرعت بیشتری به تیمی کارامد و موثر تبدیل شود.
1⃣ انتظارات را از روز اول به صورت شفاف بیان کنید
2⃣ به علایق فردی اعضای تیم احترام بگذارید
3⃣ ارتباطات درون تیم را ایجاد کنید
4⃣ هوش هیجانی خود و اعضای تیم را تقویت کنید
5⃣ مثبت اندیشی را تشویق کنید
6⃣ با اعضای تیم گفتگو کنید
7⃣ به دنبال راهکارها برای پاداش دادن به کار خوب بگردید
8⃣ تنوع و شادابی ایجاد کنید
9⃣ افرادی را برای تیم انتخاب کنید که به آن ها اعتماد دارید
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ مدل کار تیمی بروس تاکمن #مدل_مفهومی #مدل_مدیریت #پایگاه_جامع_مدیریار www.modiryar.com
✍ مدل کار تیمی بروس تاکمن
✅ #مدل_بروس_تاکمن یکی از مشهورترین و مهمترین ابزارهای کمک کننده در توسعه تیم است. این مدل توسط آقای بروس تاکمن در دهه ۱۳۴۰ شمسی (۱۹۶۰ میلادی) ارائه شده است. با توجه به این که مبنای مدل توسعه تیم است، لازم است کمی در این خصوص توضیح داده شود.
✅ #مدير_پروژه حتي اگر بتواند مهارت هاي كافي را در پروژه گردآوري نمايد، بايد مطمئن شود اين اعضا مي توانند در كنار هم در راستاي اهداف حركت نمايند. بسياري از پروژه هايی که شکست می خورند در جذب افراد بسيار توانمند مشكلي نداشته اند بلكه در ايجاد كارگروهي ناموفق عمل كرده اند.
✅ اعضای گروه شما افرادی با پیش زمینه های مختلف و از بخش های متفاوت هستند و شما به عنوان مدیر پروژه باید این مجموعه متنوع را به یک #تیم_هماهنگ و کارآمد تبدیل نمایید. برای توسعه گروه باید دو هدف اصلی را مد نظر داشت:
▪#رقابت میان اعضا رشد پیدا نماید.
▪#میزان_ارتباط و تعاملات میان افراد افزایش یابد.
به این منظور باید هم #وضعیت_همکاری تیم را شناخت و هم نقش مدیر پروژه را در هر مرحله به تصویر کشید. این موضوع در مدل ۵ مرحله ای تاکمن به تصویر کشیده است.
🔴 مدل 5 مرحله ای بروس تاکمن
1⃣ شکل گیری (Forming)
✅ این مرحله در واقع آشنایی #اعضا با یکدیگر است. در این مرحله افراد تنها تلاش می کنند توسط دیگران پذیرفته شوند لذا از تعارض و مجادله پرهیز می نمایند. نقش ها و مسئولیت ها مبهم است، توافق ضعیفی در مورد اهداف وجود دارد.
✅ در این مرحله باید قوانین و انتظارات به صورت واضح تعریف شوند. برای توسعه گروه این مرحله لازم است اما کار زیادی در آن صورت نمی پذیرد. مدیر در این مرحله نقش #هماهنگی و یکپارچگی را ایفا می نماید.
2⃣ درگیری (Storming)
✅ در این مرحله از مدل تاکمن اختلاف دیدگاه های مختلف اعضا در مورد نحوه انجام کار بازرتر می شود. افراد یکدیگر را آزمایش می کنند و در میان آنها اغلب #تعارض وجود دارد.
✅ ممکن است برخی واکنش های احساسی در این مرحله وجود داشته باشد. در این سطح اهداف روشن تر از سطح یک هستند و #آموزش_نقش مهی ایفا می کند. نقش مدیر بیشتر هدایتگری است.
3⃣ انسجام (Norming)
✅ این مرحله وقتی شکل می گیرد که اعضا از یک روش مشترک برای انجام کار استفاده می کنند. هماهنگی و همکاری جایگزین #تعارض و درک نکردن ها می شود.
✅ در این مرحله نقش ها و مسئولیت ها پذیرفته شده و تصمیمات مهم بر اساس توافق گروهی گرفته می شود و #رهبر نقش تسهیل گر و مربی گری دارد.
3⃣ استحکام (Performing)
✅ تمام #گروه_ها به این مرحله نمی رسند. در این سطح افراد یکدیگر را به خوبی می شناسند و به هم اعتماد دارند. نقش ها و مسئولیت ها مطابق با نیازها بازتعریف می شود.
✅ تاکید بر دستیابی به #اهداف_گروهی است، روابط استحکام پیدا می کند و اعضای تیم با صداقت با هم برخورد می کنند. رهبر در این مرحله نقش تفویض کننده امور را دارد و این خود تیم است که کار مدیریت را بر عهده دارد.
4⃣ اختتام (Withdrawing)
✅ این مرحله مختص پروژه هاست. در این مرحله از #مدل_تاکمن همکاری تیم خاتمه می یابد.
✅ ممکن است اعضا در این مرحله از هم جدا شوند. ممکن هم است که کار در یک #پروژه_جدید و با همان تیم یا اعضای دیگر آغاز شود.
5⃣ اختتام
✅ #تیم_های_پروژه_ای تنها برای مدت ثابتی وجود دارند، و حتی تیم های دائمی نیز ممکن است بخاطر بازسازی سازمانی منحل شوند. دغدغه شما بعنوان رهبر تیم، هم برای هدف تیم و هم برای اعضای تیم است.
✅ فروپاشی یک تیم می تواند برای تمام علاقمندان به تیم تنش زا باشد و مرحله “خاتمه” در رسیدن به هدف تیم و #اهداف_شخصی افراد مهم است.
✅ #فروپاشی_تیم می تواند برای آن دسته از اعضای تیم که کار روتین را دوست دارند یا کسانی که روابط کاری نزدیکی با اعضای دیگر تیم ایجاد کرده اند دشوار باشد، بویژه اگر نقش ها یا حتی شغل های آینده شان نامعلوم باشد.
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar