مسلمنا muslimnair
🎓 دربارهٔ فتح اللّه گُولِن و مدارس بین المللی (FETÖ Schools worldwide)؛ مراکزی پیشرفته برای ترویج مدرنیسم در جهان اسلام
✍️ به قلم: سید علی بطحائی
✂️ برشهایی از یادداشت:
🎓 گزافه نیست اگر ادعا کنیم متفاوت ترین چهره از اسلام سنّتی «فتح اللّه گولن» باشد. عدم التزام به پروتکل ها و چارچوب های فکری سنّتی ها و موافقت گسترده او با آموزه های مدرنیته هم نتوانسته گولن را از زیر چتر گفتمان سنّتی خارج کند.
🎓 از آن جهت گولن را سنّتی می دانیم که گرایشات عمیق در تصوّف سنّتی دارد و مروّج فقه حنفی، کلام ماتریدی و آداب اسلامی کلاسیک است. جهت دیگری که او را سنّتی متفاوت می دانیم این است که گولن سخت دلبسته به آموزه های مدرنیته به ویژه لیبرالیسم است و از ترویج آن در جهان اسلام ابایی ندارد. مدرنیسمی که سنّتی ها به آن واکنش تند نشان می دهند، حالا در قلب آموزه های مدارس فُتو جای گرفته است.
🎓 گولن هرگز روشنفکر نیست و تیپ تفکرش با نصر حامد ابوزید، عابدالجابری و... یکسان نیست. او فقط اسلام سنّتی را بامدرنیته سازگار می داند و از این جهت جریان فکری خود را نمود بارز «اسلام اعتدالی» در جهان معاصر می خواند. او دقیقاً در مرز بین اسلام روشنفکری و اسلام سنّتی ایستاده است.
🎓 گولن که اپوزیسیون خط مشی های فرهنگی - سیاسی دولت ترکیه است، اکنون صفحه آخر از حیات خود را دور از وطن و در ایالت پنسیلوانیای آمریکا می گذراند.
🎓 او که در چند سال اخیر از طرف دولت را ترکیه، اتهام رهبری گروهک تروریستی گولنیسم را نیز یدک می کشد توانسته با کادرسازی نیروی انسانی خبره و تأسیس بیش از هزار مدرسه بین المللی در یکصدوبیست کشور از جهان به پرورش نیروهای هم افق با لیبرالیسم، دلبسته به مدرنیته با گرایشات عمیق به رموز صوفیانه و آداب شریعت بپردازد.
🎓 این مدارس خود را سکولار توصیف میکنند و نظم، انضباط، خدمت، مدارا وگفتگوی بین ادیان را ترویج میکنند؛ ولی در گزارشهایی ضد و نقیضی آمده که برخی گفته اند در چند سالی که در مدرسه بودم، هرگز یک آیه قرآن یا کتاب مقدس ندیدم. از آن سو برخی فارغ التحصیلان گزارش کرده اند که کتابهای گُولن و همایش های مخفی اسلام شناسی در آنجا برگزار شده است و چند کشور از جمله روسیه نسبت به آموزشهای این مدارس به شدّت مشکوک هستند.
🎓 به وضوح روشن است که بخش بزرگی از آینده جهان اسلام را اندیشه فارغ التحصیلان مدارس وی رهبری خواهند کرد و اردوغان با درک این نکته با قرار دادن نام گروهک گولن و مدارس تحت اشراف او در لیست تروریستی ناتو به معارضه جدی با آنها می پردازد.
🎓 به زودی و در افق زمانی نزدیک مدلی متفاوت از اسلام سنّتی گولنی، قارّه های سبز، سیاه، سرخ و زرد را به رنگ بی رنگی افکار گولن (بخوانید تسامحی) درخواهند آورد. در یادداشت پیش رو به نکاتی در مورد وی و مدارس تحت اشراف وی اشاراتی خواهیم کرد.
✍️ پیشنهاد پژوهش:
مدیریت علمی کانال علمی - تخصصی مُسْلِمْنا پیشنهاد روش شناسی بررسی شیوه های آموزشی، فرهنگی و تبلیغی فعالیت ها و سرفصل های آموزشی مدارس فتو را در قالب رساله های دکتری، مقالات علمی- پژوهشی و محصولات دانشجویی مورد تأکید قرار می دهد.
مطالعه کامل⬅️↙️
http://muslimna.ir/jariyan-shenasi/3273-fetoe-schools-worldwide.html
🌐 آدرس سایت مدارس FETO
https://turkiyemaarif.org
🏷 #اسلام_سنتی #فتح_الله_گولن
#ترکیه #پیشنهاد_پژوهش
💥 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
🎓 دربارهٔ فتح اللّه گُولِن و مدارس بین المللی (FETÖ Schools worldwide)؛ مراکزی پیشرفته برای ترویج م
⚡️جریان فتحالله گولن در سه راهی تصوف، اسلام اجتماعی و اسلام سیاسی
✍️ به قلم: مجید مرادی
🔹 روز گذشته فتحالله گولن (۱۹۳۸-۲۰۲۴) از رهبران جنبش صوفیانه و اجتماعی اسلام معاصر در ترکیه و آسیای میانه و غرب چشم بر جهان فرو بست.
🔸 برای ایرانیانی که آشنایی کمتری با او دارند، با یک تمثیل میتوان او را آمیزهای از الگوی مرحوم راشد در بعد تربیتی و مرحوم کرباسچیان در بعد آموزشی و مرحوم طالقانی در بعد اجتماعی دانست که در آخرین دهه عمرش، هوس در دست گرفتن دولت و قدرت به سرش زد اما در این قمار هر آنچه را در ترکیه در شش دهه اندوخته بود، باخت.
🔺 فتحالله در دهه پنجاه قرن بیستم، امام جماعت ادرنه شد. او تحت تأثیر آموزههای صوفیانه بدیع الزمان سعید نورسی قرار گرفت و کوشید در رویاروی نظام لائیک از موجودیت اسلام دفاع کند تا یک مسلمان ترک بتواند در فضایی صلح آمیز به شعاير دینی اش عمل کند.
💠 جریان کمالیسم که در پی اروپایی سازی ترکیه بود اسلام را غیرقابل لائیک شدن دید و برای مدنیت و ترقی راه چاره را در سرکوب سازمان یافته دین میجست.
🔺نخستین واکنش اسلامباوران ترکیه به جریان کمالیسم عقبنشینی و کنارهگیری از حوزه عمومی بود، اما رفته رفته به سوی همزیستی و مذاکره و سازش روی آوردند.
🔺اسلامگرایان با مشاهده رفتار سرکوبگرانه دولت لائیک کمالیسم با اقلیتهای ارمنی و یونانی و مسیحی و کرد راه آشتی را در پیش گرفتند. نماد این مرحله نورسی است. به موازات تاکتیکی که اسلامگرایان با پرهیز از خشونت گرایی در پیش گرفتند، اصول ششگانه لائیسیزم آتاتورک ( ناسیونالیسم، سکولاریسم، جمهوری، دولت، اصلاح و تودهگرایی) در اقلیم ترکیه پا نگرفت.
🔻 با شکست کمالیسم، فضا برای اسلامگرایان اجتماعی بازتر شد و نماد این مرحله، فتحالله گولن است. او در دهه شصت و هفتاد از دموکراسی و سکولاریسم به عنوان بنیاد دولت مدرن یاد می کند و در مقابل جریان لائیسیزم که در پی دینزدایی بود از سکولاریسم که در پی تفکیک حوزه دین از دولت بود حمایت میکند.
✅ تغییر گام به گامی که گولن به عنوان راهبرد اسلامگرایی برگزید در ۱۹۹۷ در اعتماد ملت به اسلامگرایان حزب فضیلت اربکان و در سال ۲۰۰۳ در اعتماد به حزب عدالت و توسعه اردوغان به ثمر نشست.
🔺اسلامگرایی امروز ترکیه هم محصول جنبش نورسی است و هم محصول جنبش آموزشی و تربیتی گولن. هر چند در دهه پایانی حیات گولن، کودتای ۲۰۱۶ ترکیه رابطه او را با فرزندان معنوی سابقش تیره کرد. گولن متهم به رهبری این کودتاست و طرفداران او پس از کودتا به شدت سرکوب شدند.
🔹 با این حال زندگی فکری و سیاسی گولن شایسته بازخوانی ست. جنبش تصوف مآب نورسی در سیر تکاملی اش به جنبش آموزشی و تربیتی گولن رسید تا بنیاد اجتماعی اسلامگرایی چنان مستحکم شود که هنگامی که اسلام گرایان سیاسی به قدرت رسیدند توانستند با چنین ذخیره اجتماعی ای بیش از دو دهه قدرت را در کف خود نگاه دارند.
اسلام گرایی سیاسی در ترکیه ریشه در جانها یا تجربه فردی صوفیانه نورسی در تکایا و خانقاهها و تجربه اجتماعی و تربیتی گولن در مدارس و مساجد دارد و سیری منطقی را پیموده تا بدین جا رسیده است.
💥 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
⚡️جریان فتحالله گولن در سه راهی تصوف، اسلام اجتماعی و اسلام سیاسی ✍️ به قلم: مجید مرادی 🔹 روز گذش
⚡️ برشی از آرای فتحالله گولن:
«اگر روزی تمام شرافت، آبرو و میهن و بلکه تمام مقدسات ما بر سر میز مذاکره قرار داده شود، این کار نتیجه دردناک ولی واقعیِ عقبنشینیهایی است که اولین بار انجام شده است.
📚 منبع: محمد فتح الله گولن، جهاد، روح و حقیقت آن در اسلام (ص ١٢٦) مترجم صادق آینه پور، انتشارات احسان.
✍ پانوشت:
با توجه به تفسیر غیرهمگون جریان های اسلامی از مفهوم جهاد و دامنه آن، پیشنهاد بررسی تطبیقی جهاد و راه های تحقق آن در جهان معاصر از منظر سید قطب (اسلام سیاسی)، فتح الله گولن (اسلام سنتی) و ابومحمد مقدسی (اسلام سلفی تکفیری) از پژوهش های مغفول و مورد تاکید است.
💥 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
⚡️جریان فتحالله گولن در سه راهی تصوف، اسلام اجتماعی و اسلام سیاسی ✍️ به قلم: مجید مرادی 🔹 روز گذش
⚡️درباره تشکیل دولت سایه ی فتح الله گولن در ترکیه
✍ به قلم: محمد علی دستمالی
🔹 گولن، معمار تشکیلات قوی، پیچیده، منظم و هدفمند «جنبش خدمت» بود که در تمام ارگانهای سیاسی، اقتصادی، نظامی، امنیتی و قضایی ترکیه و در ۱۲۲ کشور جهان، دارای مدارس، آموزشگاهها، خانه فرهنگ و کادرهای توانمند و ماهر بود.
🔸 گولن، با یک مشی و رویکرد عملگرایانه و لحاظ نمودن مصلحت، تحفظ اطلاعاتی، استفاده از پوششهای مختلف و همچنین تخلفات و استفادهی ابزاری از نهادها، توانست کل ترکیه را مانند یک انگشتر در اختیار بگیرد. او هزاران کادر پرورش داد که با نفوذ و سرقت اطلاعات کنکور و آزمونهای استخدامی، نهادهای مختلف کشور را در اختیار گرفتند و عملا یک دولت پنهان به وجود آورد که نظم تشکیلاتی به مراتب سریعتر و قویتر از دولت رسمی داشت!
🎓 بین همهی کشورهای جهان اسلام، تنها ایران و عربستان سعودی بودند که راه به مدارس و شاگردان گولن ندادند.
🔹 «روزنامهی زمان» به عنوان مهمترین ارگان رسانهای تشکیلات فتح الله گولن، هر روز یک میلیون نسخه به زبان ترکی و بیش از سیصد هزار نسخه به زبانهای انگلیسی، آلمانی و عربی منتشر میکرد و شبکههای تلویزیونی، خبرگزاریها و نهادهای فرهنگی جماعت گولن، پیشرفتهترین تجهیزات مخابراتی و رسانهای جهان را در اختیار گرفته بودند و اغلب شبکههای تلویزیونی ترکیه و حتی کشورهای منطقه، تجهیزات مورد نیاز خود را از گروه گولن، اجاره میگرفتند!
💠 در بُعد بین الملل نیز، چندین شرکت پیمانکاری و عمرانی گولن در کشورهای مختلف فعال بودند و در بسیاری از کشورهای جهان، ثروتمندان، سیاستمداران، اشراف و خانوادههای قدرتمند، خود را به در و دیوار میزدند تا فرزندانشان را به مدارس تحت مدیریت شاگردان خواجه فتح الله بفرستند! چرا که کیفیت تدریس در این مدارس در حد بالایی بود، نظم و سازماندهی شگرفی داشتند و ممکن نبود کسی در این مدارس تحصیل کند و نتواند در مناصب و مشاغل مهم و حساس، جایی برای خود پیدا نکند.
🔹گولنی ها نه تنها پولی از دولت نمیگرفتند بلکه در بسیاری از موارد، امکانات گرانقیمت و موثر خود را در اختیار حزب حاکم میگذاشتند و با توجه به روابط گستردهی بینالمللی، بارها در عرصهی دیپلماسی، تجارت خارجی و حوزههای اطلاعاتی نیز به دولت کمک کردند. اما این پول عظیم از کجا تامین میشد؟
1⃣ اول این که مهمترین منبع مالی برای تامین هزینههای شبکه عظیم گولن، اعانه مردمی بود. نه تنها خود گولن، بلکه چند تن از شاگردان او، چنان تاثیر کلام شگرفی داشتند که وقتی در مساجد و محافل دینی میکروفون به دست میگرفتند و دربارهی «عصر سعادت»، «ضرروت بازسازی جامعه بر اساس الگوهای حضرت رسوال اکرم (ص)» و بیارزش بودن دنیای فانی حرف میزدند، سیلی از پول از جانب مردم روانه میشد و همه حاضر بودند کمک کنند.
2⃣ دومین منبع درآمد گروه گولن، سود کلان پروژههای دولتی عظیمی بود که اجرای آنها بر اساس ساخت و پاخت، به شاگردان گولن داده میشد.
3⃣ سومین منبع عظیم درآمدهای گولن، صدها موسسه تقویتی کنکور در سراسر ترکیه بود که اساسا چراغ اول اختلافات اردوغان و گولن نیز در همین جا برافروخته شد.
4⃣ چهارم این که، نظم مالی عجیبی بر دستگاه گولن حکمفرما بود و تمام اعانههای جمع آوری شده در مسیرهایی سرمایه گذاری شد که خیلی زود وارد چرخهی پولسازی شدند و گولن با این درآمدهای مداوم در کشورهای مختلف جهان، موسسات آموزشی و فرهنگی بزرگی تاسیس کرد که خود موسسات مزبور هم، از محل درآمدهایشان نه تنها هزینههای جاری را تامین میکردند بلکه درآمدهای تازه ایجاد میکردند. پس از کودتای سال ۲۰۱۶ میلادی، وزارت دادگستری ترکیه، نزدیک به ۱۴ هزار ساختمان و ملک و مستغلات گرانقیمتی را مصادره کرد که همگی متعلق به شاگردان گولن بودند.
❓مهمترین سوال درباره گولن این است که هدف و غایت اصلیاش چه بود؟ آیا او واقعا میخواست یک بار دیگر شرایط زیستی و اجتماعی دوران صدر اسلام و مقطع تاریخی موسوم به «عصر سعادت» را بازسازی کند و عدالت بگستراند؟ خیر! واقعیت این است که گولن، بعدها حتی در تفکرات دینی خود، به حیطههای تلفیقی رفت و پس از دیدار با پاپ، خاخامهای یهودی، بوداییان و سران دیگر ادیان، به دنبال یک تز نوین و نوعی از اسلام امتزاجی بود که الگوی دینی جدیدی را به جهانیان عرضه کند. اما در راس و کانون این دین و مرام جدید و این باشگاه و شبه اتحادیهی جهانی، نقشی خاص برای ترکیه و زبان ترکی تعریف شده بود! به عبارتی روشن، گولن، الگوی خاصی از یک امپراتوری جدید را در ذهن خود و شاگردانش ساخته بود که به مراتب، گستردهتر از قلمروی سلجوقیان و عثمانیان بود!
💥 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
⚡️گرگ های هار و بی مهار در بیروت و غزه 📎 به پیوست موضع گیری روشنگرانه دکتر عبدالکریم سروش در جنایات
⚡️ مروری به تحول فکری دکتر عبدالکریم سروش دربارهٔ مهدویت و دموکراسی
✍ به قلم: احمد سواری
عبدالکریم سروش در پیامی تصویری اخیرش، ضمن محکوم کردن جنایات اخیر رژیم غاصب اسرائیل، از ناکارآمدی «ازدحام نفوس» و «اجتماع عقول» سخن گفته و خواستار تعجیل در «ظهور» شده است و در انتهای پیام تصویری خود میگوید: «آدمی گاهی فکر میکند منجیانی که ادیان وعده دادهاند باید ظهور کنند…» در این یادداشت خواندنی، که در سایت دین آنلاین منتشر شد، مروری به تحول فکری عبدالکریم سروش در موضوع مهدویت و دموکراسی شده است.
مطالعه کامل⬅️↙️
https://www.dinonline.com/43956/%d8%b9%d8%a8%d8%af%d8%a7%d9%84%da%a9%d8%b1%db%8c%d9%85-%d8%b3%d8%b1%d9%88%d8%b4-%d9%85%d9%87%d8%af%d9%88%db%8c%d8%aa-%d8%af%d9%85%d9%88%da%a9%d8%b1%d8%a7%d8%b3%db%8c/
🏷 #اسلام_روشنفکری #اسلام_دگراندیشی #عبدالکریم_سروش #مهدویت #دموکراسی #احمد_سواری
💥 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
⚡️درباره سید هاشم صفی الدین؛ جانشینی شایسته با مواضعی رادیکالتر نسبت به اسراییل ✅ سید هاشم صفی ا
⚡️ ادعای شهادت سید هاشم صفی الدین
ارتش اسرائیل در اطلاعیه ای اعلام کرد که سید هاشم صفیالدین جانشین احتمالی شهید سید حسن نصرالله را سه هفته پیش هدف قرار داده و وی را کشته شده است. ارگان رسانه ای حزبالله لبنان تاکنون نسبت به این ادعا واکنشی نشان نداده است.
🏷 #اسلام_سیاسی #عقلانیت_سیاسی #اعتدال_سیاسی #حزب_الله #لبنان
💠 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
📸 عکس و مکث
⚡️بوسیدن دستان قرضاوی (پدر معنوی سابق اخوان المسلمین) توسط مجاهد شهید یحیی السنوار
💠 چند ماه قبل هم شهید اسماعیل هنیه، دستان محمد الحسن الددو (مفتی قطر و از عالمان متنفذ و طرفدار اخوان المسلمین) را بوسیده بود. این در حالی است که برخی از سلفیه و نوسلفیه و مشخصا البانی تقبیل الید را جایز نمی دانند.
💠 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
⚡️ السیسی در دیدار با پزشکیان:
🔹نه به عنوان یک عالم سیاسی، بلکه در وهله اول به عنوان یک مسلمان باور دارم که باید با تفاهم و گسترش دوستی امور خود را به پیش ببریم و از همین رو در تمام سالهایی که روابط ما دچار مشکل است، حتی یکبار علیه جمهوری اسلامی ایران موضعی اتخاذ نکردهام. به نظرم شما باید تلاش کنید تصویر نادرستی را که در ۴۰ سال گذشته از ایران در منطقه و جهان ارائه شده است، اصلاح کنید.
✍ پانوشت:
بجا بود که رئیس جمهور محترم ایران در پاسخ به السیسی می گفت: من هم نه به عنوان یک مسلمان، بلکه بعنوان یک انسان تفاهم و گسترش دوستی و گفت و گو را پیشه می کردم و رفتار مناسبی با اخوانیون را سرلوحه خود قرار دادم و مرشدان اخوان را در بدترین شرایط در زندان محبوس نمی کردم و چهره ای نادرست از مصر به عنوان سرکوبگر اسلام سیاسی نمایش نمی دادم.
این سخنان السیسی از دال مرکزی تفکر اسلام سکولار منبعث شده است و با خطوط اصلی اسلام سیاسی تعارض ماهوی دارد.
از این رو، پیشنهاد می شود دیپلمات های ایرانی ضمن هوشیاری و عدم شتابزدگی در تعامل با مصر بی گدار به آب نزنند و با کشاندن سطح مناسبات ایران و مصر در سطح صرفا روابط علمی، فرهنگی، اقتصادی و گردشگری ارتباط برقرار کنند.
همچنین پیشنهاد می شود سردمداران اسلام سنتی که از حاشیه مواضع سیاسی دور هستند و در سالهای اخیر اظهار نظرهای سیاسی نداشته اند به ارتباط پایدار جامعه الازهر و حوزه علمیه قم پرداخته و با دغدغه های سنتی علمایی، احیای رویکرد تقریب، احیا تراث و منش مرحوم آیت الله بروجردی (ره) مناسبات خود با الازهر را ارتقا بخشند و عقب ماندگی ما در رابطه با الازهر را بهبود بخشند.... چنین باد.
🏷 #اسلام_سیاسی #اسلام_سکولار #اسلام_سنتی #الازهر #ایران #مصر
💠 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
⚡️به بهانه انتشار ترجمه ای فاخر از «شروط النهضه» مالک بن نبی [مشهور به ابن خلدون معاصر]
💥 شروط النهضه؛ پر ارجاع ترین و تاثیرگذارترین کتاب جهان اسلام
✍ به قلم: سید علی بطحائی
📚 بالاخره بعد از گذشت ۷۶ سال از انتشار کتاب سترگ «شروط النهضه» به زبان فرانسوی و ۶۴ سال از انتشار آن به زبان عربی، مخاطبان فارسی زبان برای نخستین بار در آبانماه ۱۴۰۳ کتاب مشهور مالک بن نبی الجزایری را با ترجمه انتقادی دکتر محمد سلطانیه استادیار دانشگاه علوم اسلامی رضوی را روی پیشخوان کتابفروشی ها خواهند دید.
📚 مالک بن نبی (متوفی ۱۳۹۳ق؛ ۱۳۵۲خورشیدی) که به گفته بسیاری پس از ابن خلدون (م۸۰۸ ق) منقح ترین اندیشه های تمدنی و ساختارمندترین متدولوژی مواجه با غرب را دارد و توجه به نسخه های او به عنوان یک روشنفکر اصیل و دغدغه مند، بخشی از خلاء عقب ماندگی جهان اسلام از غرب را جبران خواهد کرد. به همین مناسبت در یادداشت پیش رو به نکاتی در مورد این اثر و توجه به آرای مالک بن نبی و ضرورت به روز رسانی اندیشه های او خواهیم پرداخت.
1⃣ یکم: مالک بن نبی روشنفکر الجزایری، دقیقا در بهترین زمان تاریخ اروپا این کتاب را نوشته است. از منظر «تاریخ نگاران اندیشه اروپا» مثل آیزیا برلین ایتالیایی الاصل، دوران بین جنگ جهانی اول و دوم، بهترین زمان شکوفایی تاریخ اندیشه در اروپاست که عقلانیت و عبور از پوزتیویسم (الوضعیه) در اروپا نضج و افراط گری ها کاهش یافته است. شروط النهضه دقیقا در چنین دوران و در پاریس نوشته شده است. ارجاعات بی نظیر مالک بن نبی به آثار نیچه آلمانی، دورکیم فرانسوی و نقدهای جانانه به امانوئل کانت پوزتیویست و زخم هایی که وطنش از استعمار فرانسه (بعنوان نخستین نقطه تلاقی جهان اسلام با غرب) خورده قوام تفکر او را در این اثر نمایانده است.
2⃣ دوم: شروط النهضه کتاب راهنمای بسیاری از نواندیشان جهان اسلام بوده و به عبارتی سایتیشن بالایی در جهان عرب دارد. در تک عبارتی از جودت سعید (مشهور به گاندی جهان اسلام) آمده که چهل مرتبه این کتاب را خوانده که هفت مرتبه آن مطالعه سطر به سطر آن بوده و تصریح می کند که با خواندن آن «تولد فکری تازه ای» یافتم!!!
3⃣ سوم: رنسانس فکری، خیزش تمدنی و استقلال فکری جهان اسلام در مواجه با غرب و بازسازی تفکر دینی، شاکله این اثر است. مالک بن نبی، بصورت محسوس در صدد ارائه نسخه ای عملیاتی برای پیشرفت است که عقب ماندگی جهان اسلام از غرب را جبران کند. از سوی دیگر، این کتاب پیوستی بین المللی دارد و تجویزهایش برای دنیای ادیان و انسانیت نیز راهگشاست. مالک با بررسی دقیق تاریخ اسلام و با رویکرد تحلیل فلسفه تاریخی، انحطاط تمدن اسلام را به دلیل تکیه بیش از حد بر قدرت نظامی و غفلت مسلمانان از قدرت تمدنی خود می داند.
4⃣ چهارم: تعریف جامع و مانع مالک بن نبی از تمدن، شرایط مهم برای پیشرفت یک تمدن (انسان، نهادهای سازمانی و محیط)، مسئولیت های فردی و اجتماعی، نقش دین و ضرورت همگرایی اجتماعی بایسته های پیشرفت و حرکت تمدن اسلامی نسخه پیشنهادی او هستند که مو به مو آنها را شرح داده است. وی در اختلاف منش سیدجمال الدین اسدآبادی و شاگردش شیخ محمد عبده، منش عبده را که اصلاح فرهنگی، آموزش و تعلیم و اصلاح الازهر را پسندیده و بر همین اساس به سه عنصر انسان، خاک و زمان به عنوان عناصر ثلاثه خیزش انسان به سمت متمدن شدن پرداخته است.
🔚 النهایه: مدیریت کانال علمی- تخصصی مسلمنا، ضمن تبریک به متولیان پژوهشگاه مطالعات تقریبی بخاطر انتشار ترجمه ای دقیق، روان، فاخر و انتقادی از این اثر، پیشنهاد نگارش رساله های دکتری و سطح چهار حوزه، پایان نامه های ارشد و سطح سه حوزه و مقالات دانشجویی درباره نسخه متمایز مالک بن نبی و به روز رسانی آن در احیای مفاهیم تمدنی، اخلاقی و دینی را مورد تاکید قرار می دهد.
📚 عنوان کتاب: بازخوانی انتقادی شروط خیزش تمدنی جهان اسلام، مالک بن نبی، محمد سلطانیه، مجمع جهانی تقریب مذاهب، ۱۹۹ صفحه، پاییز ۱۴۰۳، ۱۵۰ هزارتومان.
🏷 #اسلام_روشنفکری #شروط_النهضه #مالک_النبی #پیشنهاد_پژوهش
💠 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/FLlDC5HucS4IxWzZVaVe2o
⚡️برگزاری تجمعی دولتی متشکل از افراطیون صهیونیسم در نزدیکی مرز غزه
🚨 در حالی که زمزمه آتش بس جنگ غزه به گوش می رسد، روز گذشته نشستی با شرکت چهار وزیر اصلی کابینه اسراییل و انجمنهای راست افراطی در نزدیکی مرز غزه برای تاسیس شهرکسازی «کل شبر» برگزار شد.
🔻 این نشست برای دعوت از شهرک نشینان مسلح و افراطی به سکونت در این منطقه انجام شد.
✍ پانوشت:
نقشه جامع طراحی شهرک های اسرائیلی در مرز غزه و اسرائیل حکایتی تلخ دارد. در حقیقت طراحان کشور اشغالی، خشن ترین و افراطی ترین شهرک نشین ها [المستوطنون] را در مرز غزه و اسرائیل سکنی داده اند تا این سپر انسانی زمخت، عذابی دیگر برای اهل غزه و حائلی امن برای سایر شهرک های اسرائیل بسازند. اینجاست که کار سترگ یحیی السنوار و عملیات هفتم اکتبر نشان می دهند که این مجاهد شهید چگونه چنین طراحی هدفمندی را باطل کرد و با چه شجاعتی از این مرز گذشت و صهیونیست ها را اسیر کرد.
💠 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/FLlDC5HucS4IxWzZVaVe2o
مسلمنا muslimnair
⚡️ ضرورت طراحی یک الگوی اختصاصی و متفاوت برای برقراری رابطه دیپلماتیک ایران با مصر
✍به قلم: سید علی بطحائی
🔹 انتشار عمومی و گسترده متن سخنان ژنرال عبدالفتاح السیسی در دیدار با دکتر مسعود پزشکیان یک خرق عادت و کمتر چنین سخنانی در رسانه ها منتشر می شود.
🔸 دلایل انتشار این سخنان را هم می توان خوب و هم می توان بد تفسیر کرد. بهترین تفسیر را صداقت و یکرنگی رئیس جمهور محترم ایران با مردم می توان تحلیل کرد و انتقال این پیام که مردم بدانند که رابطه با مصر چه موانعی را پیش روی خود دارد. ما هم این تفسیر خوب را باور داریم و سایر برداشت های منفی را تسویه حساب های سیاسی و حزبی دانسته و برای آن اهمیتی قائل نیستیم. (ضع فعل اخیک علی احسنه)
💠 نکته مهم اینکه موضع گیری السیسی را نه می توان توهین و نه می توان به محض مواجه با آن مواضع، رویکردهای خودمان را در برقراری رابطه با مصر عوض کرد. برآنیم که السیسی صریح موضع سکولارطور خود در برابر اسلام سیاسی را بیان کرده و اگر این سخنان را نمی گفت جای تعجب بود. از آن سو، سفر وزیر خارجه ایران به قاهره و دیدار دیروز پزشکیان - السیسی، سیگنال های مثبتی به برقراری روابط دیپلماتیک ایران و مصر می دهد که آینده جدیدی برای رابطه این دو کشور رقم خواهد زد. به همین مناسبت در یادداشت پیش رو به نکاتی در این باره اشاره خواهیم داشت.
1⃣ یکم؛ قصد قلمفرسایی در مورد جایگاه مصر را نداریم؛ ولی کوتاه اینکه مصر «چکیده جهان اسلام» است و بهتر است بگوییم «چهارراه اندیشه ها و تلاقی جریان ها و مراکز اسلام شناسی» در این سرزمین نهادینه شده است. وجود الازهر هزارساله، اخوان صد ساله، پیشتازی فمنیسم، قد برافراشتن روشنفکری، تاخت و تاز ناسیونالیسم و حاکمیت نسخه های متعدد سکولاریسم در این خطه، فسطاط قدیم را از همه کشورهای جهان اسلام متمایز کرده است. به همان جهت که گفته اند «روم را ببین و بعد بمیر»؛ می توان گفت «مصر را ببین و بعد بمیر» و به تعبیری دیگر «همه راه ها به روم (مصر) ختم می شود».
2⃣ دوم؛ به صورت طبیعی تئوری های روابط بین الملل مناسبات کشورها را سامان می دهد، ولی در تعامل ایران با مصر باید راه دیگری پیمود و جریان های فکری را صحنه گردان این رابطه دیپلماتیک کرد. بررسی تاریخ فرار و فرود رابطه دیپلماتیک ایران و مصر و متغیرهای مزاحمی مثل انقلاب ها، چپ گرایی و لیبرال گرایی در ایران مصر در دوران پهلوی دوم و جمال عبدالناصر و نضج بهار عربی ارتباط دراز مدت دو دولت را به یکباره به هم ریخت. تجربه تلخ و گزنده دیدار رییس دولت دهم ایران با شیخ الازهر احمد الطیب هنوز از ذهن ها پاک نشده است. این بار نباید از این مسیر پر هزینه و تکراری عبور کرد و باید راه جدیدی پیمود. براین باوریم با نگاه جریانی می توان صفحه جدیدی از تاریخ روابط دیپلماتیک ایران و مصر را گشود. اسلام سیاسی حاکم بر ایران باید با نگاه گفتمانی رابطه ایران و مصر را پیش ببرد. کنشگری فعالانه سنتی ها، روشنفکران می تواند فصلی تازه از رابطه ایران و مصر را بگشاید.
3⃣ سوم؛ سنتی ها، اهل سنت معتدل ایران، دیپلمات های عمومی متخصص در جهان اسلام، ضد سلفی های صوفی، دغدغه مندان الازهر، تقریبی های غیرسیاسی، آثار عربی ناشران روشنفکر، انتشارات های سنتی، هنرمندان و ادیبان عرب زبان ایرانی، چهره های رسانه ای و یوتیوبرهای فرهنگی، کوچ سرفینگ های عمومی بهتر است نوک پیکان رابطه با مصر معرفی شوند.
🔚 النهایه؛ نزدیکی روابط جریانی اخوان و ایران بسیار مهم و پرهزینه است. در این زمینه پیشنهاد می شود از نظریه «بازی ها» ژان ژاک روسو استفاده کرد. روسو در «بازی شکار گوزن» (منافع رابطه با الازهر) و شکار خرگوش (منافع رابطه با اخوان)، گرفتن خرگوش را پرهزینه و آسیب زا می داند و خرگوش گیری شکارچیان را مخرب منفعت اصلی (رابطه با الازهر) می داند. درست است که ایران سیاسی و اخوان سیاسی هم افق و البته متفاوتند؛ ولی منافعی کم نظیر و غیرقابل اغماضی در رابطه با الازهر نهفته شده که عواید فراوانی برای جبهه ایمانی و تشیع در پی خواهد داشت. می توان با برقراری رابطه با الازهر و منافع کلان رابطه تشیع سنتی با تسنن سنتی از طریق کانال الازهر به انزوای تشیع در بخشی از جهان اسلام خاتمه داد. چنین باد...
🏷 #ایران #مصر #اسلام_سکولار #السیسی #اسلام_سیاسی #پزشکیان #اسلام_سنتی #الازهر #حوزه_علمیه_قم
💠 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/FLlDC5HucS4IxWzZVaVe2o
هدایت شده از کانال اعضای پیوسته انجمن ادیان و مذاهب حوزه
⭐️بسم الله العلیم الحکیم⭐️
📌انجمن ادیان و مذاهب حوزه با همکاری مجمع جهانی تقریب، دانشگاه ادیان و مذاهب، دبیرخانهی شورای برنامهریزی مدارس علوم دینی اهل سنت و موسسه مذاهب اسلامی برگزار میکند:
✅نکوداشت مقام علمی حجت الاسلام و المسلمین دکتر عبدالکریم بیآزار شیرازی
🎤سخنرانان:
حجت الاسلام سید ابوالحسن نواب، موسس و رئیس هیئت امناء دانشگاه ادیان و مذاهب.
حجت الاسلام دکتر محمد مهدی تسخیری، عضو انجمن علمی ادیان و مذاهب حوزه.
دکتر عباس خامهیار، رایزن سابق فرهنگی جمهوری اسلامی در کشور لبنان.
دکتر محمد جاودان، عضو انجمن علمی ادیان و مذاهب حوزه.
🕰زمان برگزاری: سه شنبه ۱۵ آبانماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۳۰
🏠مکان: قم، جمهوری اسلامی ۲، دبیرخانه انجمنهای علمی حوزه، سالن همایش
🔗لینک کانال اطلاعرسانی انجمن ادیان و مذاهب حوزه:
https://eitaa.com/Communityinformationchannel
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚡️اندیشه های نصر حامد ابوزید
✍ به قلم: نفیسه مرادی
🔹 نصر حامد ابوزید استاد ادبیات عرب دانشگاه آمریکایی قاهره با جنجال بر سر کتاب «نقد الخطاب الدینی» به جهان عرب و اسلام شناسانده شد.
🔸ابوزید در این کتاب با نقد دو جریان سنتی راست اسلامی و چپ اسلامی، به معرفی مسیر خود در فهم تراث دینی میپردازد.
🔹 آشنایی با اندیشههای ابوزید از چند جهت برای پژوهشگران و علاقهمندان به مباحث دینی ضروری است:
1⃣ ابوزید سعی میکند بهجای استفاده از ابزار معرفتی سدههای پنج و شش (ناسخ و منسوخ، محکم و متشابه و ..) با ابزارهای معرفتی نوین همچون هرمنوتیک و روشهای جدید فهم متن و قرآن را درک کند.
2⃣ آشنایی با چگونگی مواجهه ابوزید با تراث دینی باعث تقویت تفکر انتقادی در پژوهشگران میشود. او سعی کرد قرآن را در بستر تاریخی و شرایط عصری نزول بفهمد. بنابراین تاریخمندی برخی آیات را مطرح کرد که همین امر باعث شد مقالات بسیاری در رد یا تایید آن نوشته شود.
3⃣ برخلاف برخی منتقدان دین، ابوزید همواره خود را مسلمان میدانست و از دایره اسلام خارج نشد و تلاش میکرد با فهم جدید از متون دینی از اسلام دفاع کند. این نکته مهمی برای همگان است که وجود سوالات و انتقادات به دین در ذهن، مساوی رها کردن یا خارج شدن از دین نیست.
🔸هر چند به اندیشهها و مبانی نصر حامد ابوزید نقدهای متفاوتی وارد است، اما شناخت وی بهعنوان یک اندیشمند دگراندیش هم برای بهچالش کشیدن ذهن پژوهشگران مفید است و هم برای تولید آثار علمی جدید مثمر ثمر است.
🆔 t.me/ensanemoannas
🏷 #اسلام_روشنفکری #نصر_حامد_ابوزید
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
📜 بیانیه شدید الحن اخوان المسلمین در محکومیت حمله به ایران
🔹جماعت اخوان المسلمین، تجاوز اسرائیل به ایران را قویا محکوم و خواستار متحد شدن صفوف و حمایت از مقاومت است.
❌ ما تجاوز وحشیانه اسرائیل به جمهوری اسلامی ایران را محکوم کرده و آن را حمله ای آشکار می دانیم که امنیت منطقه را تهدید می کند و به تنش در منطقه دامن می زند.
🛑 اخوان مخالف هرگونه حمله ای است که حاکمیت کشورها را نقض می کند؛ زیرا این حمله به منزله نقض قوانین بین المللی و حمله به حقوق مردم است.
🔸 همچنین اخوان بر این باور است که باید گامهای موثری برای افزایش هزینه هر نوع تجاوز از سوی رژیم صهیونیستی علیه کشورهای اسلامی برداشته شود، به نحوی که آن هزینه های سنگین اسراییل را از ادامه گسترش دامنه جنگ نگه دارد، چیزی که نخستوزیر تروریستی آن را دامن می زند. بنیامین نتانیاهو به دنبال این است که از پاسخگویی سیاسی برای ناکامیهای خود اجتناب کند و از پاسخگویی جنایتکارانه برای جنایات خود علیه بشریت بگریزد.
💠 این گروه از ملتهای عرب و اسلامی میخواهد که حول مسائل محوری ملت متحد شوند و حمایت مستمر خود را از مقاومت پایدار فلسطین تا دستیابی به اهداف خود در آزادسازی کل سرزمین فلسطین تقویت کنند.
[بدون امضا]
اخوان المسلمین
شنبه ۲۳ ربیع الثانی ۱۴۴۶ ق.مصادف با ۲۶ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی
🏷 #اسلام_سیاسی #اخوان_المسلمین #ایران
💠 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/FLlDC5HucS4IxWzZVaVe2o
⚡️ جدیدترین پیام بزرگان مرکز جماعت تبلیغ رائیوند خطاب به امت اسلام
📜 امروز تمام دنیا گرفتار عذاب الهی است، امت باید بخاطر اشتباهات و گناهان اجتماعی و انفرادی خود و دیگران از خداوند متعال طلب مغفرت کنند، و این پیغام را برای هر زن و مرد بفرستید، روزانه یک بار این دعاها را بخوانید.
✍️ پانوشت:
«جماعه التبلیغ» هند یک جریان سلفی با گرایش دیوبندی با اصالت بخشی به تبلیغ و عدم درگیری خود با چالش های اجتماعی و سیاسی جهان اسلام، خنثی ترین و بی تفاوت ترین مسلمانان نسبت به رخدادهای مرتبط با سرنوشت جهان اسلام هستند.
آنها مطلقا در سیاست دخالت نمی کنند و به همین جهت در اسرائیل دو مرکز تبلیغی فعال دارند و فعالیتشان در عربستان ممنوع است.
پررنگ بودن «تبلیغ» از منظر آنها باعث کمرنگ شدن «جهاد» شده و آیات جهاد در قرآن را به معنای «کوچ برای تبلیغ دین» تاویل می کنند و دال مرکزی جهاد از منظر آنها کشاندن مردمان گمشده در طوفان بلاها به سوی خداست. بنابراین جهاد نظامی از منظر این جماعت منتفی است و در مسئله اسراییل، کشتار مسلمانان توسط هندوها و.. هر موضع گیری را ممنوع می دانند.
🏷 #اسلام_سلفی #تبلیغی_جماعت
#رایوند #دیوبندیه
💠 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/FLlDC5HucS4IxWzZVaVe2o
مسلمنا muslimnair
📂 ناگفته هایی تلخ از زندگی در اسرائیل (۱) 🇵🇸 نوار غزه، بزرگترین زندان بدون سقف جهان (به بهانه طوفان
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚡️ طرح دو دولتی؛ ساده اما ناممکن
🔸 بسیاری از دولتهای عربی و ترکیه راه حل مسئله فلسطین را «پیاده سازی طرح دو دولتی» میدانند.
🔹 به این معنا که رژیم صهیونیستی به مرزهای ۱۹۶۷ بازگردد و دو دولت مستقل فلسطینی و اسرائیلی بر اساس مرزهای آن سال شکل بگیرد و این چالش دراز دامن چند سال اخیر خاتمه یابد.
🔸 اگر چه طرح دو دولتی در ظاهر سهل مینماید؛ اما اگر توسعه طلبی صهیونیست ها را از ۱۹۴۷ و صرفاً با استناد به ویدئو بالا که توسط یورو نیوز تهیه شده، در نظر بگیریم به غیرممکن بودن چنین طرحی میتوان پی برد؛ چرا که روند گسترش مرزهای رژیم صهیونیستی و آب رفتن مرزهای فلسطین نشان میدهد که مهم ترین مخالف اجرای طرح دو دولتی، اسرائیل است که خواسته اش تمام سرزمین فلسطین است، اگر بعد از آن سراغ لشکرکشی به مرزهای اردن و... نرود.
🏷 #فلسطین #جهان_عرب #رژیم_صهیونیستی
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
ʲᵒᶦⁿ↷
🆔 @Arabworld2023
💠 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/FLlDC5HucS4IxWzZVaVe2o
⚡️ افتتاح فاز اول شهر فوق مدرن «سنداله» و رقیب مناطق گردشگری مطرح جهان با عنوان «ابرپروژه نئوم» در منطقه تبوک عربستان توسط بن سلمان
✍ پانوشت:
با این تحولات شتابان عربستان در دوران بن سلمان در افق چشم انداز ۲۰۳۰ ادعای ادوارد سعید را که می گفت «اسلامِ نفتی عربستان نوعی الیگارشی محلی بر حاشیه خلیج تحمیل کرده تا اعراب برای همیشه با دموکراسی وداع کنند» بیش از پیش خود را نمایان کرده است.
💠 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/FLlDC5HucS4IxWzZVaVe2o
مسلمنا muslimnair
⚡️ گزارش دست اول از جریان شناسی چند مسئله مهم جهان عرب در یک کتاب جدید الانتشار
✍️ به قلم: سید علی بطحائی
📚 مشخصات کتاب: گرایش ها و گزارش های اندیشگی جهان عرب، سیدحسن اسلامی اردکانی، نشرکرگدن، پاییز۱۴۰۳، ۳۵۰،۰۰۰ تومان.
✅ در برگ ریزان طبیعت ۱۴۰۳، نشر کرگدن اوراقی سبز از دفتر آرای روشنفکران جهان عرب را منتشر و بهار اندیشه ورزی را در ایران تازه کرد. «گرایشها و گزارشهای اندیشگی در جهان عرب» که درصدد نشان دادن هم افقی دغدغه های نواندیشان عرب و ایران است، اثری فاخر از دکتر سید حسن اسلامی اردکانی است. به همین مناسبت در یادداشت پیش رو به نکاتی در این زمینه اشاراتی خواهیم داشت.
1️⃣ یکم: روح حاکم در این اثر برای پاسخ به دغدغه مشترک اندیشمندان عرب و دانشوران ایرانی به سئوال ریشه عقب ماندگی مسلمانان (التخلف) است. در مقدمه ضمن اعتراف به پیشتازی متفکران عرب در پاسخ به مسئله «لماذا تاخر المسلمین»، با کرنولوژی از گرایش های نسل نخست همعصران محمد علی پاشا (شیخ حسن العطار، رفاعه رافع طهطاوی، عبدالرحمن الجَبَرتی و خیرالدین تونسی) تا نسل بعد (سید جمال و عبده) قلم رانده و به رویکردهای آنها اشاراتی کرده است. هر چند جای خالی بررسی نسل اول اندیشمندان در رویارویی با غرب در کتاب های فارسی احساس می شود [بجز درس گفتارهای مقصود فراستخواه]، ولی این کتاب در مقدمه و بخش «فلسفه المشروع الحضاری» تا حدودی این خلاء را مرتفع کرده است. در بخش معرفی پروژه عقل الجابری نیز همین خط زمان با پیوندش با جریان شناسی مسئله «عقل» در ادوار تاریخی پیگیری شده و سر نخ قصه پیچیده عقل در تاریخ اسلام و تطورات آن قرن به قرن دنبال شده است. در جریان شناسی تطبیقی فمینیسم ایرانی و عربی با مقایسه تطبیقی زمانی آرای «امینه ودود»، «لیلا احمد» با فمینیست های وطنی نیز این مهم دنبال شده است. تسلط نویسنده بر حوزۀ مغفول تاریخ اندیشه های اصلاحی در جهان عرب باعث شده که مباحثی همچون مسئله تغییر زبان و ناسیونالیست در طه حسین و زبان پاک در کسروی و ابراهیم پور و داد و ستد فکری آنها از یکدیگر رمزگشایی شود.
2️⃣ دوم: از ویژگی های خوب این اثر انتخاب های هدفمند متفکران عرب است. مولف با صرافتی خاص اندیشورانی را گزینش کرده که قلمرویی وسیع از اندیشه ها را دارند. انتخاب الجابری مراکشی با مسئله نقد عقل عربی، فهمی جدعان فلسطینی آنتی اسلام سیاسی و مسئله عقب ماندگی و جریان شناسی فمینیسم در جهان عرب، ظاهر و سرگذشت سکولاریسم و کنش های اخوان المسلمین، کارنامه و تبار شناسی حقوق بشر در جهان عرب، تعلیم و تربیت و ملی گرایی عربی از مسائلی هستند که نویسنده به آنها پرداخته است.
3⃣ سوم: اگر علاقمند به پیگیری فراز و فرود فمینیسم در روشنفکران جهان عرب هستید، مونوگرافی موضوعی فهمی جدعان در این اثر شما را به سرچشمه های جریان شناسی فمینیسم آشنا می کند. دکتر اسلامی در این اثر کوشیده کاملا آکادمیک و بدون پیش داوری گزارش های فمینیسم در جهان عرب را تقریر کند، ولی از کنار گزاره های چندپهلوی روشنفکران عبور نمی کند و نظرات خود را به صورت شفاف بیان کرده است. وی با اینکه در این کتاب از لایه های درونی اندیشه های روشنفکری گزارش داده، ولی گرفتار التقاط روشنفکران نشده و بر آن است که می توان از دل سنت به گزاره های روشنفکری نگریست و دچار التقاط نشد. گفته اند: التقاط، بیماری حرفه ای روشنفکران است؛ چنانچه سل بیماری معدن کاران و دیسک کمر بیماری شغلی رانندگان. به بیان دیگر نویسنده با اینکه سه دهه مواجه مستقیم با آرای روشنفکری دارد، عمیقا به بازسازی سنت اسلامی امیدوار است و با اصالت بخشی به سنت عقلانی - وحیانی با گزاره های روشنفکری مواجه شده و با نقدهای بنیانی اش، گزاره های سنت افکن روشنفکران را دچار چالش کرده است. کافی است به شش کامنت این اثر در بحث جریان شناسی فمینیسم اسلامی [همدلی تا خموشی] بنگرید تا این نکته را با گوشت و پوست خود لمس کنید.
🔚 النهایه: قلم پاکیزه با وجود صعوبت طرح مباحثی عصا قورت داده همچون عقل آنچنان جذابیتی به این اثر داده که نه تنها از مطالعه متن خسته نمی شوید؛ بلکه به آن وابسته و از اعماق وجود احساس غرور از رویارویی عالمانه یک هموطن با اندیشه های روشنفکران جهان عرب خواهید کرد. از تمام محسنات این کتاب اگر چشم بپوشیم، ولی این نکته را نمی توان نادیده گرفت که اسلامی با هایپر انبوه خوانی هایش یک تنه به میدان فکری روشنفکران عرب رفته و سکه مواجه با آرای روشنفکران عرب را به نام خود ضرب کرده است. باشد که این پیش قراولی، بستری را برای اندیشوران، طلاب و دانشجویان نسل جدید فراهم تا با پیمودن این مسیر، اقدام به نوشتن محصولات دانشجویی در این مسائل عام البلوای روشنفکری را در دستور کار خود قرار دهند. چنین باد...
🏷 #اسلام_روشنفکری
💠 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام)
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair
مسلمنا muslimnair
🛑 آینده تحولات اسلام گرایان یمن به زبان ساده(۳) ✍به قلم: یوسف هنرمند ➣ https://t.me/Muslimnair مُس
⚡️اقتدار ساختاری حوثی های یمن در معادلات بین الملل
🔹 به گزارش الجزیره یک ناو نظامی آلمانی (تأکید می کنیم ناو نظامی و نه ناو تجاری) در مسیر بازگشت خود از اقیانوس هند به طرف آلمان از دریای سرخ عبور نکرد و مجبور شد برای حفظ امنیت خود، دور قاره آفریقا را بپیماید و دماغه امید نیک (جنوبی ترین منطقه آفریقا که عموما با طوفان های سهمگین دریایی مواجه است) را برای ادامه مسیر انتخاب کند.
✍ پانوشت:
انصارالله یمن با نمایش اقتدار خود در تنگه باب المندب و دریای سرخ نقش تعیین کننده ای در معادلات جهانی دارد و از این طریق اقتدار ساختاری خود را به رخ می کشد.
🏷 #اسلام_سیاسی #انصار_الله #حوثیان #یمن
💠 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/FLlDC5HucS4IxWzZVaVe2o
هدایت شده از یادداشت های فرا-مرزی
🔺دستورالعمل عجیب طالبان؛ مطهری و شریعتی و آوینی و... در افغانستان ممنوع شدند
🔹«شریعتی»، «مطهری»، حتی «آوینی» در لیست کتابهای ممنوعه طالبان قرار دارند. هر کتابفروشی و کتابخانهای این کتابها را داشته باشد باید جمعآوری کند و اگر این اتفاق نیفتد، جریمه سخت در انتظارشان خواهد بود.
@yahyajahangiri