✍راهکارهای مواجهه با نوجوان پرخاشگر:
👈در خانه قوانین مربوط به ابراز خشم تدوین کنید
زمانی که همه آرام هستند، در مورد نحوه ابراز عصبانیت همه افراد در خانواده، بحث کنید.
در طول بحث خانوادگی، در مورد مرزهایی که در خانواده تان یابد رعایت شود، تصمیم بگیرید.
در مورد این قوانین برای همه افراد خانواده، از جمله شما به عنوان والدین، به اجماع برسید، که همه باید آن را اجرا کنند.
برای مثال، در خانواده شما به این نتیجه برسید که این موارد قابل قبول نیستند:
👿👿شکستن وسایل
👿👿استفاده از الفاظ زشت
👿👿مسخره کردن یکدیکر
👿👿در وسط گفتگو یگدیگر پریدن
👿👿در را کوبیدن
👿👿اثاثیه منزل را با لگد پرتاب کردن
🟢به نوجوان خود بیاموزیذ که بین احساس عصبانیت و پرخاشگری تفاوت وجود دارد.
🟢قوانین را یادداشت کنید و آنها را در جایی که قابل مشاهده است، مانند درب یخچال قرار دهید.
( برگرفته ازپایگاه مرکزمشاوره آویژه )
#کارشناس_مشاوره #پرخاشگری_نوجوان
@pasokhsara
♨️سوال:
🔰چرا امام جعفر صادق (ع) را رئیس مذهب شیعه می نامیم؟
✍️پاسخ:
✅همه امامان شیعه برای اسلام و خلق خدا خدمت کردند.در این راه زحمات طاقت فرسایی را متحمل شدند. زحمات در قالب های مختلف، مانند قیام، صلح، سکوت و فعالیت های سیاسی و فرهنگی ظهور نمود.
علت اینکه به مذهب ما "مذهب جعفری "گفته می شود، این نیست که امامان دیگر برای اسلام خدمت نکرده اند، بلکه سبب ناميده شدن آن است كه دوره زندگي امام صادق(ع) مصادف بود با اواخر حكومت امويان و اوايل خلافت عباسيان. به سبب درگيری ها و اختلافاتي كه ميان اين دو خاندان به وجود آمده بود، فرصت خوبی برای فعالیت های فرهنگی پدید آمد که امام صادق(ع) از آن بهره گرفت و مذهب شيعه را توسعه داد.
امام با تشكيل حلقات درس و تبيين معارف و مباني تشيع، به نشر و تبليغ اسلام پرداخت.
روايات بسيار زيادي را بيان فرمود. به همين جهت حيات مجددي در كالبد شيعه دميده شد . معارف و احكام شيعه بيش از هر زماني مطرح گرديد. نظم و ترتيب خاص و ارزندهاي به شيعه داده شد. بدین جهت اين مذهب را به امام جعفر صادق منسوب مينمايند. زيرا علاوه بر تحكيم مباني آن، عمده احاديث اين مذهب- نسبت به امامان ديگر - از اين امام بزرگوار نقل شده است.
در مجلس درس ايشان هزاران تن شركت مي كردند. برخي از آنان مانند ابوحنفيه، مالك بن انس، جابر بن حيان و زرارة بن اعين، از اركان و بزرگان اهل سنت و شيعه به شمار مي آمدند.(۱)
مرحوم جعفرشهیدی می نویسد:
" آن كه در اخبار فقه شيعه تتبع كند، خواهد ديد روايت هاى رسيده از امام صادق (ع) در مسائل مختلف فقهى و كلامى مجموعه اى گسترده و متنوع است. براى همين است كه مذهب شيعه را مذهب جعفرى خوانده اند. گشايشى كه در آغاز دهه سوم سده دوم هجرى پديد آمد، موجب شد مردم آزادانه تر به امام صادق (ع) روى آورند. گشودن مشكلات فقهى و غير فقهى را از او بخواهند. ... دانشمندان از هيچ يك از اهل بيت رسول خدا به مقدار آنچه از ابوعبدالله روايت دارند، نقل نكرده اند.
هيچ يك از آنان متعلمان و شاگردانى به اندازه شاگردان او نداشته اند. روايات هيچ يك از آنان برابر با روايت هاى رسيده از او نيست. اصحاب حديث نام راويان از او را چهار هزار تن نوشته اند. نشانه آشكار امامت او خردها را حيران مى كند و زبان مخالفان را از طعن لال مى سازد." (۲).
📚پی نوشت ها :
۱.محمدجواد مشكور ، تاريخ شيعه و فرقههاي اسلام تا قرن چهارم، بی نام، ص ۱۰۶ - ۱۰۵؛مهدی پیشوایی، سیره پیشوایان، قم، موسسه امام صادق (ع)،۱۳۷۹ش ،چاب یازدهم، ص۳۵۹
۲. جعفر شهيدى، زندگانى امام صادق، ص۶۱؛
رسول جعفریان، حیات فکری وسیاسی امامان شیعه، قم ، انتشارات انصاریان، ۱۳۸۴ش ، چاپ هشتم، ص ۳۴۵.
#سوالات_دانش_آموزی
#کارشناس_کلام
@pasokhsara
پرسش:
اگر کسی حقالناس معنوی به گردنش باشد چگونه جبران کند؟
پاسخ:
در مورد حقالناس غیر از توبه، باید جبران حق کنید. یعنی از کسی که حقی به گردنتان دارد، حلالیت بگیرید یا حقش را جبران کنید. حقالناس میتواند مادی و یا معنوی باشد.
حقالناس معنوی مثلا جایی که آبروی شخص با غیبت یا تهمت شما ضایع شده باشد، یا با رفتارتان او را رنجانده باشید و امثال اینها. در این موارد اگر میتوانید حلالیت بطلبید، که بسیار خوبست؛ اما اگر شرایط حلالیتطلبی نبود، برای جبران حقش، اعمال صالح انجام داده و به ایشان هدیه کنید. برایش دعا کرده و طلب خیر و استغفار کنید.
سعی کنید هر عمل صالحی که انجام میدهید ایشان را هم در آن شریک کنید. با این کار چیزی از ثواب خود شما کم نمیشود و به همان اندازه به ایشان هم عطا میشود. با این کارها حقی که به گردن شما دارند، کمکم جبران شده و حق الناس برطرف میشود.
#کارشناس_اخلاق
#حق_الناس
@pasokhsara
✍راهکارهای مواجهه با نوجوان پرخاشگر :
👈راه های ارتباطی خود را با نوجوانتان مسدود نکنید
فراموش نکنید که یکی از مهم ترین کارهایی که می توانید انجام دهید، باز نگه داشتن خطوط ارتباطی است. البته گفتن این کار آسان تر از انجام دادن آن است. آن هم زمانی که با یک نوجوان عصبانی مواجه باشیم.
👈👈از قضاوت کردن، نتیجه گیری سریع یا سخنرانی برای نوجوان خودداری کنید. اگر نوجوان شما عصبانی است، به این معنی است که او به همدلی نیاز دارد.
👈👈نظر نوجوان خود را جویا شوید و او را تشویق کنید تا نظر خودش را با شما به اشتراک بگذارد. حتما به دنبال درک دیدگاه او باشید.
👈👈با باز نگه داشتن خطوط ارتباطی، نوجوان شما در نهایت احساسات خود را به اشتراک می گذارد. به این ترتیب، شما قادر خواهید بود ریشه مسئله را بفهمید.
( برگرفته ازپایگاه مرکزمشاوره آویژه )
#کارشناس_مشاوره #پرخاشگری_نوجوان
@pasokhsara
💠پرسش:
معنای عبارت «قاصم الجبارین» چیست؟ آیا منشأ روائی دارد؟
✍️ پاسخ:
◽️یکی از جملاتی که از زمان شهادت سردار سرافزار سپاه اسلام، شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی بسیار دیده و شنیده می شود، جمله زیبای «بسم الله قاصم الجبارین» است.
◽️ آنچه از زبان حضرات معصومین علیهم السلام در ادعیه و مناجاتها آمده این تعبیر است: «وَالْحَمْدُ لِلّهِ قاِصمِ الجَّبارینَ مُبیرِ الظّالِمینَ»؛ یعنی ستایش خدای را که درهم شکننده سرکشان و نابودکننده ستمکاران است.
◽️این عبارت در دعای افتتاح آمده و امام صادق (علیه السلام) میفرماید: پیامبر اسلام (ص) این دعا را در ماه مبارک رمضان میخواند و مشابه عبارت فوق در دعاهای دیگری نیز وجود دارد.
◽️البته توجه شود که عباراتی چون:
«بسم الله قاسم الجبارین»
«بسم الله القاصم الجبارین»
از لحاظ ادبیات عرب، اشتباه است و عبارت صحیح
«بسم الله قاصم الجبارین» است.
#سوالات_دانش_آموزی
#کارشناس_کلام
@pasokhsara
💠 حکم گفتن اذان در نماز های فرادی
💬سوال: حکم گفتن اذان در نمازهای فرادی چیست؟
✅ پاسخ:
امام (ره): برای مرد و زن مستحب است پیش از نمازهای واجب شبانه روزی، اذان و اقامه بگویند، ولی پیش از نماز عید فطر و قربان، مستحب است سه مرتبه بگویند: «الصلاة». در نمازهای واجب دیگر، این سه مرتبه را به امید مطلوب بودن این کار نزد خدای متعال بگویند. [1]
🔹 آیت الله خامنه ای: مستحب است پیش از نمازهای واجب شبانه روزی، اذان و اقامه بگویند و این استحباب در مورد نمازهای صبح و مغرب و به ویژه در نماز جماعت، مورد تاکید است. در دیگر نمازهای واجب، مانند نماز آیات، اذان و اقامه وارد نشده است. [2]
🔹 آیت الله مکارم: برای مرد و زن مستحب است پیش از نمازهای واجب شبانه روزی اذان و اقامه بگویند و بهتر است در صورت امکان ترک نشود؛ به خصوص اقامه.
برای نماز عید فطر و قربان و نمازهای واجب دیگر اذان و اقامه مستحب نیست، بلکه سه مرتبه به امید مطلوب بودن این کار نزد پروردگار بگویند: «الصلاة». [3]
🔹 آیت الله سیستانی: برای مرد و زن مستحب است پیش از نمازهای واجب شبانه روز اذان و اقامه بگویند و برای سایر نمازهای واجب یا مستحب، مشروع نیست.
پیش از نماز عید فطر و قربان در صورتی که با جماعت بخوانند، مستحب است سه مرتبه بگویند :«الصلاة». [4]
🔹 آیت الله وحید:براى مرد و زن مستحبّ است پيش از نمازهاى واجب يوميّه اذان و اقامه بگويند ، و براى نمازهاى ديگر واجب يا مستحبّ مشروع نيست ، ولى پيش از نماز عيد فطر و قربان ، در صورتى كه به جماعت خوانده شود مستحبّ است سه مرتبه ندا داده شود «الصَّلاة» و در غير اين دو مانند نماز آيات ـ در صورت جماعت ـ رجاءً گفته شود.[5]
📚پی نوشت:
[1]. توضیح المسائل ده مرجع، م 916؛ امام، العروة الوثقی مع تعلیقات، ج 1، فصل فی الاذان و الاقامه؛ سبحانی، توضیح المسائل، م 883 (در مورد اقامه، مستحب موکد است).
[2]. استفتاء (رساله مصور، ج 2، ص 79).
[3]. مکارم، توضیح المسائل، م 841 و استتفائات جدید، ج2، س 230 و العروة الوثقی مع تعلیقات، ج 1، فصل فی الاذان و الاقامه.
[4]. سیستانی، توضیح المسائل، م 903 و منهاج الصالحین، ج 1، ص 189.
[5].وحید، توضیح المسائل، م 925
#احکام
@pasokhsara
⏺ می خواستند با فتنه ی، ز. ز. آ، ما را در داخل مشغول کنند و از خارج برای ضربه زدن مهیا شوند.
↙️ اما در داخل، به خود مشغول شدند و از خارج و در فرصتی مناسب از خارج ضربه ی بی نظیر در این هفتاد و پنج سال اشغال گری، خوردند.
⬅️ وما كيد الكافرين إلا في ضلال
جز این نیست که نقشهی کافران نقش بر آب میشود. (غافر/۲۵)
↩️ به امید استمرار و موفقیت آمیز بودن حملات مقاومت.
✍#کارشناس_کلام
#مرگ_بر_اسرائیل
#سوالات_دانش_آموزی
@pasokhsara
💠 احکام فضای مجازی
💬مطلبی که از طریق پیام رسانها برایمان میآید آیا میتوان به دیگران ارسال کنیم؟
🔹اگر محتوای فاسد و مفسدی نباشد و نشر اتهامات بی اساس قبل از ثابت شدن آنها نباشد و باعث مفسده نباشد، اشکال ندارد.
💠#نشر_دروغ
💬اگر پیامی را نشر دهیم و بعد فهمیدیم که دروغ بوده، آيا واجب است بعد راستش را بگوييم؟
🔹چنانچه آن دروغ منشأ ضرر و زیانی شود باید تصحیح کنید و راستش را بگوید.
💠#شایعه_پراکنی
🔹در زمان انتخابات یا اعتراضات و تجمعات به طور طبیعی ممکن است شایعاتی در مورد برخی افراد و یا شخصیتهای مطرح شود، میخواهم حکم شایعهسازی و شایعهپراکنی را بدانم؟
🔹شایعهسازی و شایعهپراکنی، مطلقا در اسلام جایز نیست. و ممنوع است. منظور از شایعه پراکنی این است که چیزی که ثابت نیست، من برای شما بگویم، شما برای دیگری بگویی که سطح جامعه را فرا بگیرد. در حالی که مطلبی است که ثابت نیست. این در اسلام مطلقا ممنوع است. شایعه، از گناهانی است که در قرآن تصریح به عذاب شده و از گناهان کبیره است.
👌 نه شایعه سازی جایز است و نه پذیرش شایعه .
💠#نسبت_دادن_شایعات
🔹آیا گفتگوها و مباحث سیاسى که نقل مجالس شده و افراد دانسته یا ندانسته موضوعى را به این و آن نسبت مى دهند، غیبت محسوب مى شود؟
🔹نسبت دادن شایعات به یکدیگر نوعى تهمت است که فراتر از غیبت میباشد.
📚 مقام معظم رهبری، اجوبه س 1391، 1397، 1430 و 1082؛ صافی، 300 ج 1، امر به معروف، س 4؛ فاضل جامع المسائل، ج1، س 944؛مکارم سایت جامع المسائل، سیستانی، سایت
#احکام
@pasokhsara
پرسش
آیا کشتن مردم عادی در شهرکهای صهیونیستنشین با اخلاق نظامی در اسلام همخوانی دارد؟
پاسخ
برای پاسخ به این پرسش نکاتی ارائه میشود:
۱. رعایت اخلاق حتی در جنگ ضرورت دارد. در شرایط معمولی جنگ، کشتن کودکان، سالخوردگان، حیوانات و حتی قطع درختان منع شده است.
۲. هر مظلومی در برابر ظالم، حق دفاع دارد. فلسطین نیز حق دارد که در برابر ظلم اسرائیل از خود دفاع کند. فراموش نکنیم که اسرائیل متجاوز، آغازگر این دشمنی و فلسطین، تنها در مقام دفاع است.
۳.اسرائیل سالهاست که به کودککشی عادت کرده و به هیچ وجه حاضر نبوده دست از شرارت بردارد. دفاع و یا مقابلهبهمثل فلسطینیها، نتیجهی تجاوز اسرائیلیهاست.
چنانکه قرآن کریم هم میفرماید:
«فمن اعتدی علیکم فاعتدوا علیه بمثل ما اعتدی علیکم»
«هر کس بر شما تجاوز نمود شما هم مقابله به مثل کنید». ( بقره، ۱۹۴)
۴. مردمی که در حملات فلسطینیها کشته شدند کسانی هستند که به زور حق فلسطینیها را غصب کرده و شهرکنشین بودند. این مردم بهنوعی بیطرف و بیگناه نبوده بلکه همسو با نیروهای مسلح اسرائیلی بودند.
۵. بارها و بارها به اسرائیل و مردم شهرکنشین اسرائیلی هشدار داده شده بود که سرزمینهای اشغالی را ترک کنند اما آنها بیتوجه به هشدارها با رقصیدن و مشروب خوردن، کشتهشدن فلسطینیها را جشن میگرفتند.
۶. صهیونیستها خود را قوم برگزیدهی خدا میدانند و با این اعتقاد هرگونه شکنجه و بدرفتاری، ترور، ارعاب و قتل را برای خود جایز میدانند.
#کارشناس_اخلاق
#اخلاق_جنگ
@pasokhsara ..
💠 وضوی فرد وسواسی
💬 بر فرد وسواسی که حساسیت شدیدی در مورد اعمال دینی دارد، مثلاً در کارهای وضو خیلی شک میکند یا به مسح و شستن، راحت اطمینان پیدا نمیکند، واجب است مانند افراد معمولی و متعارف رفتار کند و نباید به شک خود اعتنا نماید.
🔸 توجه:
وسواس حرام است و شخص وسواسی جایز نیست که به شک خود اعتنا کند (حتی یقین چنین فردی نیز اگر برخاسته از وسواس باشد، معتبر نیست).
📚 آموزش مصوّر احکام آیتالله خامنهای، ص139.
#احکام
@pasokhsara
پرسش:
روش برخورد با افراد کينهاي چگونه است؟
پاسخ:
در مقابل فردی که کینهی شما را بهدل گرفته است، این راهکارها را امتحان کنید:
۱. عذرخواهی کنید
اگر واقعا کار اشتباهی کردهاید، مسئولیت آن را بهعهده بگیرید؛ اعتراف کنید اشتباه کردهاید و برای جبران آن هر کاری میتوانید، بکنید. اگر فکر نمیکنید کار اشتباهی انجام داده باشید اما میدانید طرف مقابلتان اینطور فکر میکند، بگذارید بداند که متوجه دیدگاه متفاوتش هستید و البته از عمد باعث ایجاد مشکل موردنظر نشدهاید. اجازه دهید طرف مقابل بداند که از وضعیت پیشآمده متأسفید، حتی اگر فکر میکنید خطایی از شما سر نزده است.
۲. بپرسید برای بهترکردن اوضاع، چه کاری میتوانید بکنید.
گاهی اوقات نیات خوب شما بههمراه عذرخواهی کافی خواهد بود، اما خودتان را آماده کنید؛ ممکن است دوستتان، حتی پس از عذرخواهی، از اشتباهتان چشمپوشی نکند و راهی برای بدترکردن اوضاع پیدا کند.
۳. بپذیرید اگرچه کار اشتباهی کردهاید، احتمالا اوضاع آنقدر که فرد کینه ای وانمود میکند، مطلقا سیاهوسفید نیست. این چیزی نیست که بخواهید به طرف مقابلتان بگویید، اما حداقل میتواند به شما کمک کند، دیدگاه واقعبینانهتری دربارهی رفتارتان داشته باشید.
۴. بهتر است بهیاد داشته باشید کینهای شدن آن فرد، احتمالا دلایل بسیاری دارد.
شاید اطرافیانش دائما از او انتقاد میکردهاند و او همچنان سعی دارد در برابر آن درد از خودش محافظت کند. شاید هم خواهر یا برادر کوچکترش هیچگاه سرزنش نمیشدهاند، درحالیکه او همیشه بهخاطر هرگونه سرپیچی از قوانین خانواده، مجازات میشده است. حتی بدتر از همه، شاید او را بهیاد خواهر یا برادر کوچکترش میاندازید و به همین خاطر، شما را مجازات میکند.
۵. بعد از عذرخواهی و دلیلآوردن برای دفاع از خودتان، مسئله را رها کنید.
اگر دائما تلاش کنید دیدگاهتان درمورد آن مسئله، مورد تأیید طرف مقابل قرار بگیرد، حس کینه را در او تقویت خواهید کرد. فرد کینهای در بسیاری از موارد، درنهایت دست از کینهجویی برمیدارد.
گاهی اوقات این تغییرِ موضع با تغییر برخورد شما، سریعتر اتفاق میافتد. سعی کنید وانمود کنید از عصبانیت آن شخص اصلا نگران نیستید و ببینید چه اتفاقی میافتد. درمانگرانِ شناختیرفتاری بر این باورند که گاهی اوقات میتوانیم با وانمودکردن به درستی چیزی، وضعیت را تغییر دهیم.
۶. برخی مواقع ممکن است مجبور باشید از امیدواری برای تغییردادن شرایط دست بردارید.
وقتی این اتفاق میافتد، ممکن است زمان ترک کار، قطع رفاقت یا حتی بههمزدن رابطه باشد. سعی کنید بهخاطر داشته باشید حتی اگر کینه، شخصی بهنظر برسد، اما فقط به شما مربوط نمیشود؛ چیزی در ذهن طرف مقابل وجود دارد که از آن اطلاعی ندارید و اصلا ارتباطی با شما ندارد. درنهایت، کینه به مشکلات شخص کینه ای برمیگردد، نه فردی که هدف کینهتوزی قرار میگیرد.
#کارشناس_اخلاق
#کینه
@pasokhsara
💬اگر مالی مخلوط به حرام باشد تکلیف چیست؟
✅پاسخ:
مالی که مخلوط به حرام می شود، چهار قسم می باشد:
🔹الف: مقدار مال و صاحب مال معلوم است مثلا می داند یک میلیون تومان به صورت حرام با مال خودش مخلوط شده و صاحب آن مال حرام را هم می شناسد، در این صورت واجب است حق صاحب حق را از مال خودش بدهد.
🔹ب: مقدار مال معلوم باشد ولی صاحب حق معلوم نباشد، در این صورت مال حرام را با اجازه حاکم شرع از طرف صاحب حق به فقیر مستحق صدقه بدهد.
🔹ج: مقدار مال حرام مجهول باشد ولی صاحب مال معلوم باشد، در این صورت باید با صاحب مال مصالحه کند و رضایت او را بگیرد و یا حلالیت بگیرد.
🔹د: قسم چهارم آن است که هم مقدار مال حرام مخلوط به حلال معلوم نباشد و هم صاحب مال معلوم نباشد، به عبارت دیگر، مال حلال با مال حرام به طوري مخلوط شود كه انسان نتواند آنها را از يكديگر تشخيص دهد و صاحب مال حرام و مقدار آن، هيچ كدام معلوم نباشد دراین قسم تکلیف آن است که یک پنجم مال را به مجتهد یا نماینده او بدهد و استفاده از چهار پنجم باقی مانده حلال می شود.
📚 منبع:
استفتاء از سایت مراجع عظام تقلید
#احکام
@pasokhsara
💠 شنيدنىهاى حرام
💬 بسيارى از شنيدنىها حرام است، به چند نمونه از آنها اشاره مىشود:
🔹1. شنيدن #غيبت. (1)
🔹2. شنيدن #سخن_چينى و ترغيب آن. (2)
🔹3. شنيدن #موسيقىهاى حرام (همچون موسيقى لهوى مطرب).
🔹4. شنيدن #تهمت. (3)
❌ آنچه در شنيدنىهاى حرام مطرح است، #استماع است نه شنيدن و به گوش رسيدن. بنابراين اگر از شنيدنىهاى حرام به گوش انسان برسد، حرام نيست.
📚 پی نوشت:
1. استفتائات امام خمينى، ج 2، ص 618، س 9.
2. فرهنگ فقه، ج 4، ص 418.
3. توضيح المسائل آيةالله مظاهرى، م 94.
#احکام
@pasokhsara
🔸 تربیت دینی فرزندان
⁉️ آیا تربیت دینی و آموزش احکام اسلامی و آداب اخلاقی به فرزندان، واجب شرعی است؟
✅ رسیدگی به امور تربیتی کودک و حفظ او از مفاسد عقیدتی و اخلاقی و از کارهایی که برای او یا دیگران مفسده یا ضرر قابل توجه دارد، شرعاً وظیفه ولیّ کودک است و مادر نیز اگر حضانت کودک را به عهده بگیرد در این مورد مسئولیت شرعی دارد. در صورتی که پدر یا مادر در انجام وظایف شرعی خود نسبت به تربیت کودک کوتاهی کنند گناهکارند.
#احکام
#تربیت_فرزند
#مقام_معظم_رهبری
@pasokhsara
💠پرسش:
من میخواستم بدانم فرشتگان چه شکلي هستند در کدام عالم زندگي میکنند و چگونه خدا را عبادت میکنند؟
...............................................................................................
✍ پاسخ:
براي رسيدن به پاسخ، نکاتي که از آيات و روايات اهلبیت علیهمالسلام استفاده شده است، تقديم مي شود:
1- فرشتگان موجوداتى عاقل و باشعورند و بندگان گرامى خدا هستند. (انبياء 26).
2- آنها سر بر فرمان خدا دارند و هرگز معصيت او نمىكنند. (انبياء 27).
3- آنها وظائف مهم و بسيار متنوعى از سوى خداوند بر عهدهدارند:
گروهى حاملان عرشاند (حاقه- 17).
و گروهى مدبرات امرند (نازعات- 5).
گروهى فرشتگان قبض روحاند (اعراف- 37).
و گروهى مراقبان اعمال بشرند (سوره انفطار- 10 تا 13).
گروهى حافظان انسان از خطرات و حادثهاند (انعام- 61).
و گروهى مأمور عذاب و مجازات اقوام سرکشاند (هود- 77).
گروهى امدادگران الهى نسبت به مؤمنان در جنگها هستند (احزاب- 9).
و بالاخره گروهى مبلغان وحى و آورندگان كتب آسمانى براى انبياء مىباشند (نحل- 2)
4- آنها پيوسته مشغول تسبيح و تقديس خداوند هستند، چنانکه در آيه 5 سوره شورى مىخوانيم: وَ الْمَلائِكَةُ يُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَ يَسْتَغْفِرُونَ لِمَنْ فِي الْأَرْضِ: فرشتگان تسبيح و حمد پروردگار خود را بجا مىآورند و براى كسانى كه در زمين هستند استغفار مىكنند».
5- بااینحال انسان بهحسب استعداد تكامل از آنها برتر و والاتر است تا آنجا كه همه فرشتگان بدون استثناء به خاطر آفرينش آدم به سجده افتادند و آدم معلم آنها گشت (آيات 30- 34 سوره بقره).
6- آنها گاه بهصورت انسان درمیآیند و بر انبياء و حتى غير انبياء ظاهر مىشوند، چنانکه در سوره مريم مىخوانيم: فرشته بزرگ الهى بهصورت انسان موزون بر مريم ظاهر شد. (مريم- 17)
7- از روايات اسلامى استفاده مىشود كه تعداد آنها بهقدری زياد است كه بههیچوجه قابلمقایسه با انسان نيست، چنانکه در روايتى از امام صادق علیهالسلام، مىخوانيم: هنگامیکه از آن حضرت پرسيدند آيا عدد فرشتگان بيشترند يا انسانها؟ فرمود: سوگند به خدايى كه جانم به دست او است فرشتگان خدا در آسمانها بيشترند از عدد ذرات خاکهای زمين و در آسمان جاى پايى نيست مگر اينكه در آنجا فرشتهاى تسبيح و تقديس خدا مىكند».(بحارالانوار » جلد 59 صفحه 176
8- آنها نه غذا مىخورند و نه آب مىنوشند و نه ازدواج دارند، چنانکه در حديثى از امام صادق علیهالسلام مىخوانيم: فرشتگان غذا نمىخورند و آب نمىنوشند و ازدواج نمىكنند بلكه با نسيم عرش الهى زندهاند. (بحارالانوار» جلد 59 صفحه 174)
9- آنها نه خوابدارند نه سستى و غفلت چنانکه على ع در حديثى چنينمىگويد: در آنها نه سستى است و نه غفلت و نه عصيان ... خواب بر آنها چيره نمىگردد و عقل آنها گرفتار سهو و نسيان نمىشود، بدن آنها به سستى نمىگرايد و در صلب پدران و رحم مادران قرار نمىگيرند» (بحارالانوار » جلد 59 صفحه 175
10- آنها مقامات مختلف و مراتب متفاوت دارند، بعضى هميشه در رکوعاند و بعضى هميشه در سجودند.
هر يك از ما مقام معلومى دارد، ما همواره صفکشیده منتظر فرمان او هستيم و پيوسته تسبيح او میگوییم» (صافات 164- 166).
امام صادق مىگويد: خداوند فرشتگانى دارد كه تا روز قيامت در رکوعاند و فرشتگانى دارد كه تا قيامت در سجودند»(بحارالانوار، جلد 59 صفحه 174
* آيا با اين اوصاف كه براى فرشتگان ذكر شد آنها موجوداتى مجردند يا مادى؟! بدون شك با اين اوصاف نمىتوانند از اين ماده كثيف عنصرى باشند، ولى مانعى ندارد كه از اجسام لطيفى آفریدهشده باشند، اجسامى مافوق اين ماده معمولی كه ما با آن آشنا هستيم. (تفسير نمونه، ج18، ص: 177)
#سوالات_دانش_آموزی
#کارشناس_کلام
@pasokhsara
پرسش
راههای تقرب به خدا چیست؟
پاسخ
از شرایط قرب الهی، ترك معصیت خداوند و انجام دستورهای او است. مخصوصاً جوانان به جهت تواناییهای جسمی و رشد و بلوغ شهوی اگر بتوانند خود را از زمینههای گناه دور نگه دارند و دل و دست و زبان و چشم خود را از آلوده شدن پاك نگه دارند، میتوانند از قرب الهی بهرهمند گردند.
در روایتی از امام صادق علیهالسلام آمده است خداوند به حضرت موسی فرمود: «بهترین وسیله تقرب به من ورع و ترك معصیت است. اگر كسی ورع داشته باشد او را در بهشتهای عدن جای می دهم.» (۱)
بعد از این مرحله (انجام واجبات و ترك گناهان)، انجام دادن مستحبات مانند نافلههای یومیه مخصوصاً نافله شب و تهجّد و مناجات با خدا موجب قرب الهی میشود.
پیامبر (ص) فرمود: خدای متعال میفرماید: «با انجام نوافل به سوی من تقرب پیدا كنید تا شما را دوست بدارم. اگر شما را دوست بدارم، اگر دعا كنید اجابت میكنم و اگر درخواستی داشتید عطا میكنم.» (۲)
«اخلاص در نیت موجب تقرب الی الله است.» (۳)
«توجه زیاد به شكم و شهوت موجب دوری از خدا می شود.»(۴)
پینوشتها:
۱. محمدی ری شهری، میزان الحكمه، ج۸، ص ۱۱۴، ماده قرب.
۲. همان، ص ۱۱۰.
۳. همان، ص ۱۱۳.
۴. همان، ص ۱۱۵.
#کارشناس_اخلاق
#تقرب
@pasokhsara
💠 پول خرد باقی مانده از مشتری
💬 سؤال: من در #پمپ_گاز کار می کنم، برای بازگرداندن #بقیۀ_پول_مشتری مشکل دارم، به ناچار در پایان شیفت کاری مقدار کمی از پول مشتری نزد من باقی می ماند، تکلیف این پولها چیست؟ البته ظاهراً مشتری بقیه پول را می بخشد.
✅ جواب: اگر با #رضایت_مشتری باشد استفاده از پول باقیمانده برای شما اشکال ندارد، ولی اگر بدون رضایت مشتری باشد، باید به مشتری برگردانید و در صورتی که مأیوس از یافتن مشتری می باشید، از جانب او به فقیر #صدقه بدهید
#احکام
@pasokhsara
🔸 نفقه پدر و مادر
⁉️ هزینههای نگهداری والدین به عهده چه کسی است؟ پسران یا دختران؟ اگر والدین خود درآمد داشته باشند، نگهداریشان به عهده چه کسی است؟
✅ اگر پدر یا مادر درآمد کافی داشته باشد، مخارج زندگی او بر عهده کسی نیست، در غیر این صورت بر عهده فرزندان ـ دختر و پسر ـ است و ترجیحی بین فرزندان وجود ندارد و باید به گونهای رفتار نمود که موجب ایذاء یا هتک حرمت آنها نشود.
#احکام
#نفقه
#مقام_معظم_رهبری
@pasokhsara