✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️ویژگیهای انسان عاقل و هوشمند (بخش اول)
🔹در طول تاریخ در هیچ مکتب و مذهب و در هیچ حزب و گروهی، بیشتر از «مکتب اسلام» و خصوصا «مذهب شیعه»، و در هیچ کتابی بیشتر از «قرآن» و در تعالیم هیچ پیامبری، بیش از تعالیم «پیامبر گرامی اسلام» (ص) بر اهمیت «عقل» و استفاده از آن و چگونگی شکوفایی آن تکیه نشده است. به راستی در کدام مکتب می توان سراغ گرفت که هرچه بی ارتباط با عقل و هرچه مخالف با عقل مداری باشد، بی ارزش خوانده شود؟ لذا به جرأت باید گفت که معتقدترین و متعهدترین مکتب و کتاب و رهبر به حجیت عقل، مکتب اسلام و کتاب قرآن و شخص رسول اکرم (ص) می باشد. فریاد «أفلا تعقلون» و «لعلکم تعقلون» و «ان کنتم تعقلون»؛ و «ما عبدالله بشیء افضل من العقل» و «العقل مصلح کل امر» و «العقل اقوی اساس» و موارد فراوان دیگر در آیات نورانی قرآن، و فرمایشات گهربار ائمه طاهرین عليهم السلام، نشان از اهمیت این مسئله دارد.
🔹در بیان تعریف «عقل»، سخن های بسیاری از طرف فلاسفه و منابع دینی و روایی بیان شده است که در این فرصت مجالی برای بیان آن نیست. نکته ای که می خواهیم در این فرصت بیان کنیم، ویژگی هایی است که پیامبر اکرم (ص) برای «انسان عاقل» بیان کرده اند. ویژگی هایی که اگر با شخصیت هر یک از ما تطبیق پیدا کنند، ما را انسان عاقلی می کند که می توانیم از طریق چنین نورانیتی که به فرموده رسول اکرم (ص): «العقل نور یفرق به بین الحق والباطل؛ #عقل، نوری است که به وسیله آن میان حق و باطل فرق نهاده می شود»، عقل را نوری برای تمایز حق و باطل معرفی می کنند، در هر مسیر تاریک و باریکی به سلامت عبور کرد. [۱]
🔹پیامبر اکرم (ص) در بیانی می فرماید: «ویژگی #عاقل این است که در برابر رفتار جاهلانه بردباری کند، از کسی که به او ظلم کرده درگذرد، در برابر زیردست خود متواضع باشد، با بالادست خود در طلب نیکی رقابت کند، هرگاه بخواهد سخن بگوید بیندیشد، اگر خوب بود بگوید و سود برد و اگر بد بود سکوت کند و سالم ماند، هرگاه با فتنه ای رو به رو شود به خدا پناه برد، دست و زبان خود را نگاه دارد، هرگاه فضیلتی ببیند آن را غنیمت شمارد، شرم و حیا از او جدا نشود و حریص نباشد؛ اینها ده خصلتی هستند که عاقل با آنها شناخته می شود. [۲] در بخش بعدی این نوشتار، به بیان دو ویژگی از انسان های عاقل از دیدگاه قرآن کریم می پردازیم. #ادامه_دارد...
پی نوشتها؛
[۱] بحارالانوار، ج ۱، ص ۹۷
[۲] تحف العقول، ص ۲۸
منبع: حوزه نت
#عقل #عاقل #هوشمندی
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
⭕️امام رضا عليه السلام:
🔸«اِجْعَلُوا لِأَنْفُسِكُمْ حَظّا مِنَ الدُّنْيا، بِاِعْطائِها ما تَشْتَهى مِنَ الْحَلالِ وَ مالَمْ يَنَلِ المُرُوَّةَ وَ لا سَرَفَ فيهِ، وَاسْتَعينوُا بِذلِكَ عَلى اُمُورِالدّينِ».
🔹براى خودتـان #بهرهاى از #دنيـا قرار دهـيد، به اينكه خواسته هاى دل را از #حلال به آن بدهيد، تا حدّى كه #مروّت را از بين نبرد، و #اسراف در آن نباشد، و بدين وسيله، بر #كارهای_دين، كمك بجوييد.
📕فقه الرضا عليه السلام، ص ۳۳۷
#امام_رضا
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️«آیه هدایت» چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
💠در قرآن مجيد، آياتی هست كه دلالت بر وجود «امام زمان (عجل الله تعالی فرجه)» دارد؛ در يكی از اين آيات كه به «آیه هدایت» معروف است خداوند متعال مى فرمايد: «وَ مِمَّنْ خَلَقْنا أُمَّةٌ يَهْدُونَ بِالْحَقِّ وَ بِهِ يَعْدِلُون؛ [اعراف، ۱۸۱] و از جمله كسانى كه آفريديم فرقه اى [هستند که] به حق هدايت مى کنند و به حق، اجرای عدالت می نمایند».
🔹فخر رازى در ذيل آيه فوق در تفسيرش از جبائى نقل كرده كه: «اين آيه دلالت دارد بر اينكه هيچ زمانى، خالى از كسى كه قيام و عمل به حق كرده و مردم را به آن هدايت كند نيست». [۱]
🔹ميرزا محمد مشهدى در تفسير «كنزالدقائق» مى گويد: «آيه دلالت دارد بر اينكه در هر عصری يك نفر معصوم وجود دارد، زيرا مفاد آن اين است كه هادين و عادلين بعضى از خلقند، نه تمام آنها و هر كسى كه معصوم نيست هادى و عادل كلى نيست». [۲]
🔹همچنین عبدالله بن سنان مى گويد: «از امام صادق (عليه السلام) درباره آيه: «وَ مِمَّنْ خَلَقْنا أُمَّةٌ...» سؤال كردم؟ حضرت فرمود: «هُمُ الْاَئِمَّةُ؛ [۳] مقصود از آيه، ائمه است».
پی نوشتها؛
[۱] مفاتيح الغيب، فخرالدين رازى، محمد بن عمر، دار احياء التراث العربى، چ سوم، ج ۱۵، ص ۴۱۷، (سوره أعراف، آيه ۱۸۱)
[۲] تفسير كنز الدقائق و بحر الغرائب، قمى مشهدى، محمد، تحقيق: درگاهی، حسين، سازمان چاپ و انتشارات وزارت ارشاد اسلامى، چ اول، ج ۵، ص ۲۵۳، سوره أعراف، آيات ۱۷۵ الى ۱۸۲
[۳] الكافی، كلينى، دار الكتب الإسلامية، چ چهارم، ج ۱، ص ۴۱۴
📕موعود شناسی و پاسخ به شبهات، رضوانی، علی اصغر، مسجد مقدس جمکران، چ هفتم، ص ۲۹۵
منبع: وبسایت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (بخش آئین رحمت)
#امام_زمان #امام_مهدی #قائم
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
⭕️احترام به سادات
🔹احترام به #سادات و #مودّت و محبت به آنها، خیلی #سفارش شده است. بعضی فرمودهاند بارها اتفاق افتاده با نظر #سیدی مخالفت نمودم و چوبش را از جای دیگر خوردم. بلکه از این بالاتر، پدری که سید بود نقل میکرد: گاهی فرزند خود را بهعنوان تأدیب کتک میزدم، بلافاصله گرفتاری و ناراحتی برایم پیش میآمد.
🔹 #امام_حسن_عسکری علیه السلام به شخصی که به یکی از #سادات بیاعتنایی کرده بود ایراد گرفتند. آن شخص عرض کرد: بی اعتنایی من به او، به خاطر مخالفت او با شما بود. حضرت در جواب فرمود: چون او به ما انتساب دارد، نمیبایست چنین میکردی!
📕در محضر بهجت، ج۲، ص۳۰۵
منبع: وبسایت مرکز تنظیم و نشر آثار آیت الله العظمی بهجت (ره)
#آیت_الله_بهجت
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️گوشهای از خدمات اقتصادی حکومت امیرالمؤمنین (ع) به جامعه (بخش دوم و پایانی)
🔸دوران حکومت حضرت از جهات مختلفی قابل بررسی است. یکی از آن جهات خدماتی است که «حکومت علوی» به جامعه آن دوران داشته و کمتر به آن توجه میشود، با اینکه این خدمات به قدری زیاد است، که اگر از لابلای کتاب های تاریخ استخراج شود، میتواند به صورت یک کتاب مستقل نگارش شود. گوشهای از «خدمات حکومت امیرالمومنین» (ع) به جامعه آن دوران را میتوان کارهایی دانست که آن حضرت در جهت «رفاه اقتصادی مردم» انجام داده است، که در ادامه به بخشی از آنها اشاره میکنیم.
3⃣حمایت از بازرگانان و صنعتگران
🔹حمایت از بازرگانان و صنعتگران، کار دیگری بود که حضرت در دوران حکومت خویش انجام داد. نقل شده که آن حضرت اقدام به ساخت بازاری کرده و سپس آن را در اختیار تاجران قرار داد [۱] و از حجرههای بازار اجاره دریافت نمیکرد. [۲]
4⃣برخورد با مفسدین اقتصادی
🔹برخورد با افرادی که «فساد اقتصادی» داشتهاند، گوشهای دیگر از خدمات حضرت برای جامعه بوده است، که نمونهای از آن را میتوان در برخورد آن حضرت، با «ابن هرمه» مسئول اقتصادی بازار اهواز دید، که حضرت با نامهای به حاکم اهواز صریحاً دستور برخورد با وی را صادر میکند. [۳] یا نمونه دیگری از آن را میتوان به اخراج افرادی برشمرد که در بازار مسلمانان اقدام به «گرانفروشی» میکردند. امام صادق (ع) در این زمینه میفرماید: «امیرالمؤمنین (ع) بر کالای کسی قیمتگذاری نمیکرد، لکن به کسی که بیش از قیمت متعارف کالایش را عرضه میکرد، میفرمود: «آنگونه که مردم میفروشند، بفروش و در غیر اینصورت از بازار بیرون برو»، مگر اینکه کالایی که او عرضه میکرد، مرغوبتر از کالایی بود که در بازار عرضه میشد». [۴] یا نمونه دیگری از تلاش اقتصادی ایشان را میتوان در برخورد آن حضرت با «محتکران» یاد کرد که نمونه فراوانی از آن در تاریخ نقل شده است. [۵]
5⃣استقلال اقتصادی جامعه
🔹خدمت دیگری که حکومت علوی به اقتصاد جامعه اسلامی انجام داد، «استقلال اقتصادی جامعه»، از وابستگی به دیگر کشورها بود، آنچنان که شعار حضرت در حکومتشان این جمله بود: «مادامی که این امت، لباس بیگانه نپوشد و از غذاهای آنان استفاده نکند، همواره در خیر خواهند بود و هنگامی که چنین کنند خداوند آنان را ذلیل خواهد کرد». [۶]
💠مواردی که بیان شد، تنها گوشهای از خدمات امیرالمومنین امام علی (ع) است، که نشان دهنده این واقعیت است که حکومت علوی، تدبیرهای اقتصادی مهمی برای جامعه داشته است.
پینوشتها؛
[۱] بازار در سایه حکومت اسلامی (جعفر مرتضی عاملی) ص۲۷
[۲] وسائلالشیعة، الطبعة الرابعة، ج۱۲، ص۳۰۰
[۳] مستدركالوسائل و مستنبط المسائل (محدث نوری) ج۱۷، ص۴۰۳
[۴] دعائمالاسلام (قاضی نعمان مغربی) ج،۲ ص،۳۶ روایت۸۱
[۵] المحلی بالاَّثار (ابن حزم) تحقیق عبدالغفار سلیمان البغدادی؛ ج،۷ ص،۵۷۳ روایت۱۵۶۸
[۶] المحاسن (برقی) تحقیق السید مهدی الرجانی، ج،۲ ص،۱۷۸ روایت۱۵۰۴
نویسنده: کمالی
منبع: وبسایت رهروان ولایت
#امام_على #امیرالمومنین
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
⭕️مبارزه با فساد
🔹در مسئلهی #اقتصاد، چند توصیهی کلیدی هم هست که اینها را هم من اجمالاً عرض میکنم که #مسئولین به اینها توجّه داشته باشند. در رأس این توصیهها، #مبارزه با #فساد است؛ مبارزه با #فساد که در شعارهای رئیسجمهور محترم در دوران انتخابات و بعد از انتخابات هم وجود داشته و همهی ما هم به این واقعاً معتقدیم. مبارزهی با #فساد کار لازمی است؛ البتّه کار بسیار #دشواری است.
🔹من چند سال قبل از این، که یک بیانیّهی مفصّلی راجع به این مسئله دادم، آنجا گفتم #خطرِ این ـ به نظرم تعبیر همین بود ـ مثل یک #اژدهای_هفتسر، از همه طرف انسان را تهدید میکند؛ لذا در مقابلهی با #فساد باید با همهی وجود وارد شد. #فساد، #مردم را #ناامید میکند، مأیوس میکند، میل به سلامت را در افراد کاهش میدهد.
🔹وقتی کسی میبیند که فلان آدم با شیوهی #غیرقانونی و غلط توانست جیب خودش را پُر کند، او هم وسوسه میشود. #فساد یک بیماری مُسری است، #بیماری #بسیار_خطرناکی است، و واقعاً موجب #هلاک_جامعه است. مبارزهی با #فساد لازم است. بدون رودربایستی، #بدون_ملاحظه بایستی با #فساد مبارزه کرد، هر جا که هست؛ و این در رأس کارهای مهمّی است که در زمینهی #مسائل_اقتصادی لازم است.
بیانات مقام معظم رهبری ۱۴۰۲/۰۱/۱۵
منبع: وبسایت دفتر حفظ و نشر آثار معظم له
#امام_خامنه_ای
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️بحران اخلاقی جلوه ناگوار «مدرنیسم» غربی
💠چگونه مدرنیسم غربی دچار بحران اخلاقی شد؟
🔹در جوامع غربی، «نوگرایی» با اصلاح گرایی دینی، و گریز از «دین و معنویت»، و نیز جدایی دین از زندگی و سیاست آغاز شد. لکن پس از طی چندین سده و عبور از بیراهه های «لیبرالیسم»، «سکولاریسم» و... ثابت شد که «مدرنیسم» نمیتواند جایگزین مناسبی برای دین و گرایش های معنوی باشد.
🔹در واقع رواج مفاسد اخلاقی، از هم پاشیدگی نظام خانواده، و افزایش نوجوانان و جوانان خیابانی رانده شده از کانون خانواده و نظایر آن، از جمله رویدادهای ناگواری است که بر اثر بی توجّهی به دین و معنویت در جوامع غربی شکل گرفته است.
منبع؛ وبسایت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (بخش آیین رحمت)
#غرب #مدرنیسم
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
⭕️تربیت همه جانبه انسان، هدف اصلی
🔹انسان حیوان نیست، #انسان یک موجودی است که در طرف #سعادت به #بالاترین_مقام میرسد، در طرف #کمال به بالاترین مقام موجودات میرسد؛ و اگر #انحراف داشته باشد، از پست ترین موجودات #پستتر است.
🔹 #انبیاء که دیدند #مردم در هلاکت هستند از حیث #اخلاق، از حیث #عقاید، از حیث #اعمال، #مکتبهایی را خدای تبارک و تعالی به آنها الهام کرد تا #نجات بدهد #انسان را به همه ابعادی که دارد، اگر انسان حیوانی بود مثل سایر حیوانات، لکن حیوانی که تدبیر دارد، حیوانی که اهل صنعت است، اگر این بود، احتیاج به آمدن #انبیاء نداشت؛ برای اینکه این راه راهی است که #مادیین خودشان ادراک میکنند. آمدن #انبیاء برای این است که آن #راههایی که #بشر نمیداند، آن #حقایقی را که انسان نمیداند، به آنها #تعلیم بفرمایند.
🔹 #انبیاء برای راهنمایی یک مقام بالاتر، یک #مقامانسانیبالاتر، آمدهاند. #قرآن #کتاب_آدمسازی است؛ برای آدم ساختن آمده است. کتاب حیوانسازی نیست؛ کتاب تعمیر مادیت نیست؛ #همه_چیز است. #انسان را به #تمام_ابعاد #تربیت میکند. #مادیات را قبول دارد در پناه #معنویات؛ و مادیات را تَبَع معنویات قرار میدهد.
بیانات حضرت امام ۵۸/۰۳/۰۸
منبع: سایت جامع امام خمینی (ره)
#امام_خمینی
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد