بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_884
🌹 #آیه_۲۶ #سوره_اعراف
🌸 يَابَنِى ءَادَمَ قَدْ أَنزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاساً يُوَارِى سَوْءَاتِكُمْ وَرِيشاً وَ لِبَاسُ التَّقْوَی ذَلِكَ خَيْرٌ ذَلِكَ مِنْ ءَايَاتِ اللَّهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ
🍀 ترجمه: اى فرزندان آدم! همانا بر شما لباسى فروفرستادیم که شرمگاهتان را می پوشاند و هم زینتی باشد، و لباس تقوا همانا بهتر است. آن، از نشانه هاى خداست، باشد كه آنان پند گیرند.
🌷 #بَنِيٓ_آدَمَ: فرزندان آدم
🌷 #أَنْزَلْنَا: فرستادیم
🌷 #يُوَارِي: می پوشاند
🌷 #سَوْءاتِكُمْ: شرمگاهتان
🌷 #رِيش: زینت، به معنای پر پرندگان است که برای آنها هم پوشش است و هم وسیله ی زیبایی ، همچنین به لباسی که برای انسان نوعی زینت به حساب آید
🌷 #خَيْر: بهتر
🌷 #يَذَّكَّرُونَ: پند گیرند
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. #خداوند از اين جا به بعد يک سلسله دستورات و برنامه هاى سازنده، براى همه فرزندان آدم، بيان مى كند، كه در حقيقت دنباله اى است از برنامه هاى آدم در بهشت. نخست به همان مسأله #لباس و پوشانيدن بدن كه در سرگذشت #آدم نقش مهمّى داشت اشاره كرده، مى فرمايد: «يا بَنِي ءادَمَ قَدْ أَنْزَلْنا عَلَيْكُمْ لِباساً يُوارِي سَوْءاتِكُمْ: ای فرزندان آدم! همانا بر شما لباسی فرو فرستادیم که شرمگاهتان را می پوشاند» ولى فايده اين #لباس كه براى شما فرستاده ايم، تنها پوشانيدن تن و مستور ساختن زشتی ها نيست بلكه «وَ رِيشاً: و هم زینتی باشد» لباس تجمّل و زينت كه اندام شما را زيباتر از آنچه هست نشان مى دهد.
🌸 به دنبال اين جمله كه درباره لباس ظاهرى سخن گفته است، #قرآن بحث را به لباس معنوى كشانده و آن چنان كه سيره قرآن در بسيارى از موارد است، هر دو جنبه را به هم مى آميزد و مى فرمايد: «وَ لِباسُ التَّقْوى ذلِكَ خَيْرٌ: و لباس تقوا همانا بهتر است» تشبيه تقوا و پرهيزكارى به لباس، تشبيه بسيار رسا و گويايى است، زيرا همانطور كه لباس هم بدن انسان را از سرما و گرما حفظ مىكند، و هم سپرى است در برابر بسيارى از خطرها، و هم عيوب جسمانى را مى پوشاند و هم زينتى است براى #انسان، روح تقوا و پرهيزكارى نيز علاوه بر پوشانيدن بشر از زشتى گناهان و حفظ از بسيارى از خطرات فردى و اجتماعى، زينت بسيار بزرگى براى او محسوب مىشود.
🌸 منظور از لباس #تقوا همان «روح تقوا و پرهيزكارى» است، كه جان انسان را حفظ مىكند و معنى «حيا» و «عمل صالح» و امثال آن در آن جمع است. در پايان آيه مى فرمايد: «ذلِكَ مِنْ آياتِ اللّهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ: آن از نشانه های خداست، باشد که آنان پند گیرند»
🔹 پيام های آیه ۲۶ سوره اعراف 🔹
✅ توجّه به نعمت هاى #الهى، عامل عشق به خدا ودورى از غفلت است.
✅ #لباس، زمانى نعمت الهى است كه بدن را بپوشاند.
✅ اگر چه در تهیّه ى #لباس، علاوه بر عوامل طبیعى انسان ها نیز تلاش مى كنند، ولى همه ى این ها به دست خداست.
✅ #پوشش وپوشاندن كار خداست، ولى برهنگى و برهنه كردن كار شیطان است.
✅ #لباس، نعمت الهى است، و برهنگى و خلع لباس، كیفر گناه است.
✅ معنویّت در كنار مادّیت، #تقوا در كنار زینت لازم است. و گرنه لباس مى تواند وسیله ى اسراف، تكبّر، فساد، خودنمایى، مدپرستى، شهوترانى، فخرفروشى و امثال آن شود.
✅ آن گونه كه در لباس مادى، پوشش عیوب، حفاظت از سرما و گرما و زیبایى مطرح است، #تقوا هم عامل پوشش عیوب است، هم نگهدارنده از گناه و هم مایه ى زیبایى معنوى انسان مى باشد.
✅ از #خاک، پنبه مى روید، از علف كه خوراک حیوان است پشم تولید مى شود و از آب دهان كرم، ابریشم، این ها همه از آیات الهى است كه مى تواند مایه ى تذكّر و بیدارى انسان باشد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_885
🌹 #آیه_۲۷ #سوره_اعراف
🌸 يَا بنِى ءَادَمَ لَا يَفْتِنَنَّكُمُ الشَّيْطَانُ كَمَآ أَخْرَجَ أَبَوَيْكُم مِّنَ الْجَنَّةِ يَنزِعُ عَنْهُمَا لِبَاسَهُمَا لِيُرِيَهُمَا سَوَءَاتِهِمَآ إِنَّهُ يَرَاكُمْ هُوَ وَقَبِيلُهُ مِنْ حَيْثُ لَا تَرَوْنَهُمْ إِنَّا جَعَلْنَا الشَّيَاطِينَ أَوْلِيَآءَ لِلَّذِينَ لَايُؤْمِنُونَ
🍀 ترجمه: اى فرزندان آدم! مبادا شیطان فریبتان دهد، آنگونه كه پدر و مادرِ شما را از بهشت بیرون كرد، لباس را از تن آن دو بركند تا شرمگاهشان را بر آنان آشكار سازد. همانا شیطان و گروهش شما را از آنجا كه شما آنها را نمى بینید مى بینند. ما شیاطین را دوستان و سرپرستان كسانى كه ایمان نمى آورند قرار دادیم.
🌷 #لَا_يَفْتِنَنَّكُم: شما را فریب ندهد
🌷 #أَبَوَيْكُمْ: پدر و مادر شما را
🌷 #يَنْزِعُ: بر کند، در آورد
🌷 #لِيُرِيَهُمَا: تا برایشان آشکار کند
🌷 #سَوْآتِهِمَا: شرمگاهشان
🌷 #مِنْ_حَيْث: از آنجا
🌷 #لَا_تَرَوْنَهُمْ: نمی بینید
🌷 #جَعَلْنَا: قرار دادیم
🌷 #أَوْلِيَآء: دوستان و سرپرستان
🌷 #لَا_يُؤْمِنُونَ: ایمان نمی آورند
🌸 این آیه #در مکه نازل شده است. در اين آيه خداوند به همه افراد بشر، هشدار مى دهد كه مراقب فريبكارى شيطان باشند. زيرا شيطان سابقه دشمنى خود را با پدر و مادر آنها نشان داده و همانطور كه لباس بهشتى را بر اثر وسوسه ها از اندام آنان بيرون كرد، ممكن است لباس #تقوا را از اندام ايشان بيرون نمايد، لذا مى فرمايد: «يا بَنِي آدَمَ لا يَفْتِنَنَّكُمُ الشَّيْطانُ كَما أَخْرَجَ أَبَوَيْكُمْ مِنَ الْجَنَّةِ يَنْزِعُ عَنْهُما لِباسَهُما لِيُرِيَهُما سَوْءاتِهِما: ای فرزندان آدم! مبادا شیطان فریبتان دهد، آنگونه که پدر و مادر شما را از بهشت بیرون کرد، لباس را از تن آن دو بر کند تا شرمگاهشان را بر آنان آشکار سازد»
🌸 سپس تأكيد مى كند كه حساب شيطان و همكارانش از ساير دشمنان جداست و از چنين دشمنى بايد سخت برحذر بود! «إِنَّهُ يَراكُمْ هُوَ وَ قَبِيلُهُ مِنْ حَيْثُ لا تَرَوْنَهُمْ: همانا شیطان و گروهش شما را از آنجا که شما آنها را نمی بینید می بینند» و در پايان آيه جمله اى بيان مى كند كه در حقيقت پاسخى است به يک ايراد مهمّ و آن اين كه اگر كسى بگويد: چگونه خداوند دادگر و مهربان دشمنى را با اين قدرت بر #انسان مسلّط ساخته، دشمنى كه هيچ گونه موازنه قوا با او ندارد، به هر كجا بخواهد مى رود، بدون اين كه كسى حضورش را احساس كند، حتّى طبق بعضى از روايات در درون وجود #انسان همچون جريان خون در رگها حركت مى كند! آيا اين با عدالت پروردگار سازگار است؟
🌸 آيه در پاسخ اين سؤال احتمالى، مىگويد: «إِنّا جَعَلْنَا الشَّياطِينَ أَوْلِياءَ لِلَّذِينَ لا يُؤْمِنُونَ: ما شیاطین را دوستان و سرپرستان کسانی که ایمان نمی آورند قرار دادیم» يعنى، تنها پس از موافقت خود #انسان است كه شيطان مى تواند از مرزهاى روح او بگذرد.
🔹 پيام های آیه ۲۷ سوره اعراف 🔹
✅ از #تاریخ و سرنوشت دیگران عبرت بگیریم.
✅ خود را بیمه شده و به دور از انحراف ندانیم، #حضرت_آدم كه مسجود فرشتگان بود، با فریب شیطان از جایگاه خود دور شد.
✅ برهنگى و كشف #حجاب، عامل خروج از جایگاه قرب الهى است.
✅ هرگونه #برنامه و تبلیغاتى كه به برهنگى بیانجامد، شیطانى است.
✅ شیطان تنها نیست، بلكه گروه دارد.
✅ چون #شیطان را نمى بینیم، از او غافل نباشیم و همیشه آماده باشیم. زیرا فریبندگى شیطان به خاطر ناپیدایى اوست.
✅ سلطه ى #شیطان، به خاطر اعمال خود انسان است.
✅ سنّت #خداوند آن است كه شیطان بر كافران و منكران حاكم شود.
✅ ایمان به #خدا، مانع ولایت و حاكمیّت شیطان بر انسان مى شود.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_886
🌹 #آیه_۲۸ #سوره_اعراف
🌸 وَ إِذَا فَعَلُواْ فَاحِشَةً قَالُواْ وَجَدْنَا عَلَيْهَآ ءَابَآءَنَا وَاللَّهُ أَمَرَنَا بِهَا قُلْ إِنَّ اللَّهَ لَا يَأْمُرُ بِالْفَحْشَآءِ أَتَقُولُونَ عَلَى اللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ
🍀 ترجمه: و هرگاه كار زشتى كنند، گویند: ما پدران خود را بر این كار یافتیم و خداوند ما را به آن دستور داده است. بگو: همانا خداوند هرگز به كارهاى زشت فرمان نمى دهد. آیا چیزى را كه نمى دانید به خدا نسبت مى دهید؟
🌷 #إِذَا_فعلوا: هر گاه انجام دهند
🌷 #فَاحِشَة: به گناهی گفته می شود که زشتی آن روشن باشد
🌷 #قَالُوا: گویند
🌷 #وَجَدْنَا: یافتیم
🌷 #عَلَيْهَا: بر آن
🌷 #ءابَآءَنَا: پدرانمان
🌷 #أَمَرَنَا: دستور داده است
🌷 #قُل: بگو
🌷 #لَا_يَأْمُرُ: فرمان نمی دهد
🌷 #فحشَآء: کارهاس زشت
🌷 #مَا_لَا_تَعْلَمُونَ: آنچه را که نمی دانید
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در اين آيه اشاره به يكى از وسوسه هاى مهمّ شيطانى مى كند كه بر زبان جمعى از انسان هاى شيطان صفت نيز جارى مى شود و آن اين كه: «وَ إِذا فَعَلُوا فاحِشَةً قالُوا وَجَدْنا عَلَيْها آباءَنا وَ اللّهُ أَمَرَنا بِها: و هر گاه کار زشتی کنند، گویند: ما پدران خود را بر این کار یافتیم و خداوند ما را به آن دستور داده است»
🌸 جالب اين كه #قرآن در پاسخ آنها اعتنايى به دليل اوّل يعنى پيروى كوركورانه از نياكان نمى كند؛ و تنها به پاسخ دليل دوّم قناعت كرده، مى فرمايد: «قُلْ إِنَّ اللّهَ لا يَأْمُرُ بِالْفَحْشاءِ: بگو: همانا #خداوند هرگز به کارهای زشت فرمان نمی دهد» سپس با اين جمله آيه ختم مى شود كه: «أَ تَقُولُونَ عَلَى اللّهِ ما لا تَعْلَمُونَ: آیا چیزی را که نمی دانید به خدا نسبت می دهید؟ منظور از «فاحِشَةً» در اينجا هر گونه كار زشت و قبيحى است كه مسأله «طواف عريان» و «پيروى از پيشوايان ظلم و ستم» از مصاديق روشن آن محسوب مى گردد.
🔹 پيام های آیه ۲۸ سوره اعراف 🔹
✅ توجیه #گناه، بزرگتر از خود گناه و نشانه ى سلطه و نفوذ شیطان است.
✅ پایبندى به روش زشت و غلط نیاكان و بدعت در #دین، نشانه ولایت شیطان و عدم ایمان است.
✅ فساد و زشتى بعضى اعمال، روشن و فطرى است.
✅ گاهى انحرافات #انسان، به نسل هاى بعدى منتقل مى شود و منحرفان، بار گناه نسل هاى آینده را نیز به دوش مى كشند.
✅ روش گذشتگان، همیشه ارزشمند نیست و تقلید نابجا از پیشینیان ممنوع است.
✅ #خداوند در هیچ زمانى به زشتى فرمان نمى دهد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_887
🌹 #آیه_۲۹ #سوره_اعراف
🌸 قُلْ أَمَرَ رَبِّى بِالْقِسْطِ وَأَقِيمُواْ وُجُوهَكُمْ عِندَ كُلِّ مَسْجِدٍ وَادْعُوهُ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ كَمَا بَدَأَكُمْ تَعُودُونَ
🍀 ترجمه: بگو: پرودگارم به عدل و داد فرمان داده و در هر مسجدى روى خود را متوجه او کنید و او را بخوانید، در حالى كه دین را براى او خالص مى سازید. آنگونه كه شمارا در آغاز آفرید، باز می گردید.
🌷 #قُل: بگو
🌷 #أَمَرَ: فرمان داده
🌷 #رَبِّی: پروردگارم
🌷 #قِسْط: عدل و داد
🌷 #أقِيمُوا_وُجُوهَكُمْ: روی خود را متوجه کنید
🌷 #عِنْد: نزد
🌷 #كُلِّ_مَسْجِد: هر مسجد
🌷 #ادْعُوهُ: او را بخوانید
🌷 #بَدَأَكُمْ: شما را در آغاز آفرید
🌷 #تَعُودُونَ: باز می گردید
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در اين آيه به اصول دستورات پروردگار در زمينه وظايف عملى در يک جمله كوتاه اشاره، شده و سپس اصول عقايد دينى يعنى، #مبدأ و #معاد را بطور فشرده بيان مى كند نخست به #پیامبر_اسلام صلی الله علیه و آله و سلم مى فرمايد: «قُلْ أَمَرَ رَبِّي بِالْقِسْطِ: بگو: پروردگارم به عدل و داد فرمان داده» سپس دستور به يكتاپرستى و مبارزه با هرگونه شرک داده، مى فرمايد: «وَ أَقِيمُوا وُجُوهَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ: و در هر مسجدی روی خود را متوجه او کنید» «وَ ادْعُوهُ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ: و او را بخوانید، در حالی که دین را برای او خالص می سازید»
🌸 پس از تحكيم پايه #توحيد، توجّه به مسأله معاد و رستاخيز كرده، مى فرمايد: «كَما بَدَأَكُمْ تَعُودُونَ: آنگونه که شما را در آغاز آفرید، باز می گردید» آيه فوق يكى از كوتاه ترين و جالب ترين تعبيرات را در زمينه معاد جسمانى بازگو مى كند، و مى فرمايد: نگاهى به آغاز #آفرينش خود كنيد ببينيد همين جسم شما كه از مقدار زيادى آب و مقدار كمترى مواد مختلف، فلزات و شبه فلزات تركيب شده است در آغاز كجا بود؟ آب هايى كه در ساختمان جسم شما به كار رفته هر قطره اى از آن احتمالاً در يكى از اقيانوس هاى روى #زمين سرگردان بود و سپس تبخير گرديد و تبديل به ابرها و به شكل قطرات باران بر زمين ها فرو ريختند، و ذرّاتى كه هم اكنون از مواد جامد زمين در ساختمان جسم شما به كار رفته، روزى به صورت دانه گندم يا ميوه درخت، يا سبزی هاى مختلف بود كه از نقاط پراكنده زمين گردآورى شد.
🌸 بنابراين چه جاى تعجّب كه پس از متلاشى شدن و بازگشت به حال نخستين، باز همان ذرّات جمع آورى گردد و به هم پيوندند و اندام نخستين را تشكيل دهند؟ و اگر چنين چيزى محال بود چرا در آغاز آفرينش انجام شد؟ بنابراين همان گونه كه در آغاز، #خدا شما را آفريده است در روز رستاخيز نيز باز مى گرداند.
🔹 پيام های آیه ۲۹ سوره اعراف 🔹
✅ #انسان، مأمور به قسط و عدالت است.
✅ پایبندى خالصانه به #دین، زمینه ى گسترش قسط و عدل است.
✅ جلوگیرى از تبعیض، در كنار #عبادت مطرح است و عبادت ونماز، همراه قسط ارزش بیشترى دارد.
✅ تربیت صحیح، در نظامِ عادلانه است و قسط، از شئون ربوبیّت الهى است.
✅ #دین، دربردارنده ى ابعاد اجتماعى، عبادى و اعتقادى انسان است.
✅ #مسجد، پایگاه اخلاص است، نه ریا و شرک
✅ یكى از شرایط #دعا، خلوص نیّت است.
✅ توجّه و ایمان به #معاد، عامل اقامه ى قسط و اخلاص انسان است.
✅ #آفرینش_نخستین، دلیل امكان معاد است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_888
🌹 #آیه_۳۰ #سوره_اعراف
🌸 فَرِيقاً هَدَى وَفَرِيقاً حَقَّ عَلَيْهِمُ الضَّلَالَةُ إِنَّهُمُ اتَّخَذُواْ الشَّيَاطِينَ أَوْلِيَآءَ مِن دُونِ اللَّهِ وَيَحْسَبُونَ أَنَّهُم مُّهْتَدُونَ
🍀 ترجمه: گروهى را هدایت فرمود، و گروهى، گمراهى بر آنان سزاوار است، زیرا آنان به جاى خداوند، شیطان ها را سرپرست خود گرفته اند و مى پندارند كه آنان راه یافتگانند.
🌷 #فَرِيق: گروه
🌷 #هَدَىٰ: هدایت کرد
🌷 #الضَّلَالَة: گمراهی
🌷 #اتَّخَذُوا: گرفته اند
🌷 #أَوْلِيَآء: سرپرستان و دوستان
🌷 #يَحْسَبُونَ: گمان می کنند
🌷 #مُهْتَدُون: راه یافتگان
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در اين آيه چگونگى عكس العمل هاى مردم را در برابر اين دعوت (دعوت به سوى نيكی ها و توحيد و معاد) بيان كرده، مى فرمايد: «فَرِيقاً هَدى وَ فَرِيقاً حَقَّ عَلَيْهِمُ الضَّلالَةُ: گروهی را هدایت فرمود و گروهی، گمراهی بر آنان سزاوار است» و براى اين كه كسى تصوّر نكند بدون جهت خداوند، طايفه اى را #هدايت مى كند و جمع ديگرى را گمراه، در جمله بعد اضافه مى كند: «إِنَّهُمُ اتَّخَذُوا الشَّياطِينَ أَوْلِياءَ مِنْ دُونِ اللّهِ: آنان به جای #خداوند، شیطان ها را سرپرست خود گرفته اند» و عجب اين كه با تمام گمراهى و انحراف «وَ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ مُهْتَدُونَ: و می پندارند که آنان راه یافتگانند» اين حالت مخصوص كسانى است كه در طغيان و گناه فرو روند؛ و در اين حال درهاى #هدايت به كلّى به روى آنها مسدود خواهد شد، و اين همان چيزى است كه خودشان براى خويشتن فراهم ساخته اند.
🔹 پيام های آیه ۳۰ سوره اعراف 🔹
✅ #هدایت كار خداست، ولى گمراهى، به خاطر سوء انتخاب خود ماست.
✅ تا زمانى كه از #خدا نبریده ایم، تمام وسوسه ى شیطان با یاد او و #توبه قابل جبران است، ولى بریدن از خدا سبب افتادن در دام شیطان و سلطه ى او مى شود كه قابل جبران نیست.
✅ #انسان آزاد است و مى تواند ولایت الهى را انتخاب كند یا ولایت شیطان را
✅ دیدگاه منحرفان، واقع بینانه نیست، بلكه خیال پردازانه است.
✅ انحراف فكرى و جهل مركّب، از بدترین انحرافات است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_889
🌹 #آیه_۳۱ #سوره_اعراف
🌸 يا بنی ءَادَمَ خُذُواْ زِينَتَكُمْ عِندَ كُلِّ مَسْجِدٍ وَكُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَ لَاتُسْرِفُواْ إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ
🍀 ترجمه: اى فرزندان آدم! نزد هر مسجد زینت هاى خود را برگیرید و بخورید و بیاشامید و اسراف نكنید، همانا خداوند اسرافكاران را دوست ندارد.
🌷 #خُذُوا: بگیرید
🌷 #کلوا: بخورید
🌷 #اشْرَبُوا: بنوشید
🌷 #لَا_تُسْرِفُوٓا: اسراف نکنید
🌷 #لَا_يُحِبُّ: دوست نمی دارد
🌷 #الْمُسْرِفِين: اسرافکاران
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در اين آيه به عنوان يک قانون هميشگى كه شامل تمام اعصار و قرون مى شود دستور مى دهد كه، «يا بَنِي آدَمَ خُذُوا زِينَتَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ: ای فرزندان آدم! نزد هر #مسجد زینت های خود را برگیرید» اين جمله مى تواند هم اشاره به «زينت هاى جسمانى» باشد كه شامل پوشيدن لباس هاى مرتّب و پاک و تميز، و شانه زدن موها، و به كار بردن عطر و مانند آن مى شود، و هم شامل «زينت هاى معنوى» ، يعنى صفات انسانى و ملكات اخلاقى و پاكى نيّت و اخلاص
🌸 در جمله بعد اشاره به مواهب ديگر يعنى خوردنی ها و آشاميدنی هاى پاک و پاكيزه مى كند، مى گويد از آنها «وَ كُلُوا وَ اشْرَبُوا: و بخورید و بیاشامید» امّا چون طبع زياده طلبِ #انسان، ممكن است از این دو دستور سوء استفاده كند و به جاى استفاده عاقلانه و اعتدال آميز از پوشش و تغذيه صحيح، راه تجمّل پرستى و اسراف را پيش گيرد، بلافاصله اضافه مى كند: «وَ لا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ: و اسراف نکنید، همانا #خداوند اسرافکاران را دوست ندارد» كلمه «اسراف» كلمه بسيار جامعى است كه هرگونه زيادهروى در كميّت و كيفيّت و بيهوده گرايى و اتلاف و مانند آن را شامل مى شود.
🌸 جمله كُلُوا وَ اشْرَبُوا وَ لا تُسْرِفُوا؛ بخوريد و بياشاميد و اسراف نكنيد در آيه فوق آمده، گرچه بسيار ساده به نظر مىرسد، امّا امروز ثابت شده است كه يكى از مهمّترين دستورات بهداشتى همين است، زيرا تحقيقات دانشمندان به اين نتيجه رسيده كه سرچشمه بسيارى از بيماری ها، غذاهاى اضافى است كه به صورت جذب نشده در بدن انسان باقى مى ماند، اين مواد اضافى هم بار سنگينى است براى قلب و ساير دستگاه هاى بدن و هم منبع آماده اى است براى انواع عفونتها و بيماريها! عامل اصلى تشكيل اين مواد مزاحم، اسراف و زيادهروى در تغذيه و به اصطلاح «پرخورى» است، و راهى براى جلوگيرى از آن جز رعايت #اعتدال در غذا نيست، كسانى كه اين دستور را ساده فكر مى كنند خوب است در زندگى خود آن را بيازمايند تا اهميّت رعايت اين دستور را در سلامت جسم و تن خود ببينند.
🔹 پيام های آیه ۳۱ سوره اعراف 🔹
✅ #مسجد كه پایگاه مسلمین است، باید آراسته، زیبا و با جاذبه باشد.
✅ بهترین وزیباترین #لباس، براى بهترین مكان است.
✅ #اسلام، هم به باطن نماز توجّه دارد، هم به ظاهر آن.
✅ #زینت، اگر چه در نماز فردى هم ارزش است، اما در اجتماع و مسجد، حساب ویژه اى دارد.
✅ اوّل #نماز، آنگاه غذا. اوّل توجّه به روح و معنویّت، آنگاه توجّه به جسم.
✅ صرفه جویى، محبوب #خداوند است و بهره گیرى از زینت و غذا باید دور از اسراف باشد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_890
🌹 #آیه_۳۲ #سوره_اعراف
🌸 قُلْ مَنْ حَرَّمَ زِينَةَ اللَّهِ الَّتِى أَخْرَجَ لِعِبَادِهِ وَالطَّيِّبَاتِ مِنَ الرِّزْقِ قُلْ هِىَ لِلَّذِينَ ءَامَنُواْ فِى الْحَيَوةِ الدُّنْيَا خَالِصَةً يَوْمَ الْقِياَمَةِ كَذَلِكَ نُفَصِّلُ الْأَيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ
🍀 ترجمه: بگو: چه كسى زینت هایى را كه خداوند براى بندگانش پدید آورده و رزق هاى پاكیزه و دلپسند را بر خود حرام كرده است؟ بگو:این در زندگى دنیا براى مؤمنان است، در حالى كه روز قیامت مخصوص (مؤمنان) است. ما این گونه آیات خود را براى گروهى كه مى دانند بیان مى کنیم.
🌷 #قُلْ: بگو
🌷 #عِبَادِه: بندگانش
🌷 #الطَّيِّبَاتِ_مِنَ_الرِّزْق: رزق های پاکیزه
🌷 #الْحَيَاة: زندگی
🌷 #نُفَصِّل: بیان می کنیم
🌷 #يَعْلَمُون: می دانند
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در اين آيه با لحن تندترى به پاسخ آنها كه گمان مى برند، تحريم زينت ها و پرهيز از غذاها و روزی هاى پاک و حلال، نشانه زهد و پارسايى و مايه قرب به پروردگار است پرداخته، مى گويد: اى پيامبر! «قُلْ مَنْ حَرَّمَ زِينَةَ اللّهِ الَّتِي أَخْرَجَ لِعِبادِهِ وَ الطَّيِّباتِ مِنَ الرِّزْقِ: بگو: چه کسی زینت هایی را که #خداوند برای بندگانش پدید آورده و رزق های پاکیزه و دلپسند را بر خود حرام کرده است؟ سپس براى تأكيد اضافه مىكند: به آنها «قُلْ هِيَ لِلَّذِينَ ءامَنُوا فِي الْحَياةِ الدُّنْيا خالِصَةً يَوْمَ الْقِيامَةِ: بگو: این در زندگی دنیا برای مومنان است ، در حالی که روز قیامت مخصوص (مومنان) است.
🌸 در پايان آيه به عنوان تأكيد مى گويد: «كَذلِكَ نُفَصِّلُ الْآياتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ: ما این گونه آیات خود را برای گروهی که می دانند بیان می کنیم. در مورد استفاده از انواع زينت ها، #اسلام مانند تمام موارد، حدّ اعتدال را انتخاب كرده است و استفاده كردن از زيبايی هاى طبيعت، لباس هاى زيبا و متناسب، به كار بردن انواع عطرها، و امثال آن، نه تنها مجاز شمرده شده بلكه به آن توصيه و سفارش نيز شده است.
🔹 پيام های آیه ۳۲ سوره اعراف
✅ استفاده ى مناسب از #زینت و ترغیب مردم به آن، ارزشمند است. زیرا زینت به خدا نسبت داده شده است.
✅ راه رسیدن به #خدا، ترک امور حلال و طیّب نیست، بلكه استفاده ى بجا و رعایت قسط و عدل است.
✅ #اسلام، هماهنگ با فطرت و آیین اعتدال است، به نیازهاى طبیعى پاسخ مثبت مى دهد، آنچه را مفید است حلال مى شمرد و از آنچه ضرر دارد نهى مى كند.
✅ #زینت، همچون غذا، مورد نیاز انسان است.
✅ هدف اصلى از آفریدن نعمت ها، استفاده و برخوردارى مؤمنان است، گرچه كافران نیز بهره مى برند.
✅ در بهره بردارى از نعمت هاى دنیوى، مؤمن و كافر یكسانند، ولى كامیابى قیامت مخصوص مؤمنان است.
✅ #علم و #عالم، جایگاه ویژه اى نزد خدا دارند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_891
🌹 #آیه_۳۳ #سوره_اعراف
🌸 قُلْ إِنَّمَا حَرَّمَ رَبِّىَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَالْإِثْمَ وَ الْبَغْىَ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَأَن تُشْرِكُواْ بِاللَّهِ مَالَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَاناً وَ أَن تَقُولُواْ عَلَى اللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ
🍀 ترجمه: بگو: همانا پروردگارم كارهاى زشت چه آشكار و چه پنهان، و گناه و ستم و سركشى به ناحقّ و شریک قرار دادن چیزى براى خدا كه او دلیلى بر حقّانیّت آن نازل نكرده، و آنچه را نمى دانید به خداوند نسبت دهید، حرام كرده است.
🌷 #قُل: بگو
🌷 #حَرَّمَ: حرام کرده است
🌷 #الْفَوَاحِش: کارهای زشت
🌷 #مَا_ظَهَرَ: آنچه آشکار شده
🌷 #مَا_بَطَنَ: آنچه پنهان شده
🌷 #إِثْم: گناه
🌷 #الْبَغْيَ: ستم ، سرکشی
🌷 #سُلْطَان: دلیل
🌷 #لَا_تَعْلَمُونَ: نمی دانید
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. بارها ديده ايم كه قرآن مجيد هرگاه سخن از امر مباح يا لازمى به ميان مى آورد، بلافاصله از نقطه مقابل آن يعنى زشتی ها و محرّمات سخن مى گويد، تا هر دو بحث، يكديگر را تكميل كنند، در اينجا نيز به دنبال اجازه استفاده از مواهب الهى و زينت ها و نفى تحريم آنها، سخن از محرمات به ميان آورده و بطور عموم، و سپس به چند نکته مهم اشاره می کند. در آغاز از تحريم فواحش سخن مى گويد، مى فرمايد: اى #پيامبر! «قُلْ إِنَّما حَرَّمَ رَبِّيَ الْفَواحِشَ ما ظَهَرَ مِنْها وَ ما بَطَنَ: بگو: همانا پروردگارم کارهای زشت چه آشکار و چه پنهان را #حرام کرده است.
🌸 سپس موضوع را تعميم داده، مى فرماید: «وَ الْإِثْمَ وَ الْبَغْيَ بِغَيْرِ الْحَقِّ: و #گناه و ستم و سرکشی به ناحق سپس اشاره به مسأله شرک نموده، مى فرمايد: «وَ أَنْ تُشْرِكُوا بِاللّهِ ما لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطاناً: و اگر چیزی را برای #خدا شریک قرار دهید که او دلیلی بر حقانیت آن نازل نکرده است آخرين چيزى را كه به عنوان محرّمات روى آن تكيّه مى كند، نسبت دادن چيزى به #خدا بدون علم و آگاهى است، مى فرمايد: «وَ أَنْ تَقُولُوا عَلَى اللّهِ ما لا تَعْلَمُونَ: و آنچه را که نمی دانید به خداوند نسبت دهید، حرام کرده است
🌸 «فواحش» جمع «فاحشة»، یعنى گناهى كه زشتى آن بر همه آشكار است، همچون زنا و چون در جاهلیّت انجام پنهانى آن را روا مى داشتند، این آیه حرمت آن را نیز تأكید مى نماید. «اِثم»، گناهى است كه سقوط انسان را در پى داشته باشد و «بَغى»، تجاوز به حقّ دیگران است. این آیه، انواع گناهان اعتقادى و زبانى را در بر دارد. در روایات، منظور از گناه باطنى، پذیرش ولایت رهبران ستمگر دانسته شده است. #پیامبر_اسلام صلى الله علیه وآله فرمودند: كسى كه بدون علم و آگاهى حكمى صادر كند، فرشتگان آسمان و زمین او را لعنت مى كنند. زراره از امام صادق علیه السلام پرسید: حجّت خداوند بر بندگانش چیست؟ حضرت فرمودند: «أن یقولوا ما یعلمون و یقفوا عند ما لایعلمون» تنها آنچه را مىدانند بگویند و اگر نمى دانند، سكوت كرده و بازایستند.
🔹 پيام های آیه ۳۳ سوره اعراف 🔹
✅ تحریم هاى الهى، در مسیر تربیت و رشد و تكامل #انسان است.
✅ حلال ها بسیار است، ولى حرام ها اندک و محدود كه موارد آن در #قرآن و روایات بیان شده است.
✅ #گناه، گناه است و قبح ذاتى و عقلى دارد، اگر چه مردم نفهمند.
✅ مشركان، براى #اعتقاد خود استدلالى ندارند.
✅ در تبلیغ و نهى از منكر، ابتدا راه هاى #حلال و معروف ارائه شود، سپس نهى از منكرات و اعلام كارهاى حرام.
✅ استناد هر چیز به #خداوند باید متّكى بر علم ودلیل باشد. آرى، هرگونه ادّعایى خصوصاً در مورد هستى باید با دلیل و منطق باشد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_892
🌹 #آیات_۳۴_۳۶ #سوره_اعراف
🌸 وَلِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌ ۖ فَإِذَا جَآءَ أَجَلُهُمْ لَا يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً ۖ وَلَا يَسْتَقْدِمُونَ (۳۴) يَا بَنِيٓ آدَمَ إِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ رُسُلٌ مِنْكُمْ يَقُصُّونَ عَلَيْكُمْ آيَاتِي ۙ فَمَنِ اتَّقَىٰ وَأَصْلَحَ فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ (۳۵) وَالَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا وَاسْتَكْبَرُوا عَنْهَآ أُولَٰٓئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ ۖ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ (۳۶)
🍀 ترجمه: برای هر امّتی زمانی معیّن است، پس هنگامی كه اجلشان سرآید، نه ساعتی پس می مانند و نه ساعتی پیش می افتند (۳۴) ای فرزندان آدم! چون پیامبرانی از جنس خودتان به سویتان آیند كه آیاتم را بر شما بخوانند؛ پس كسانی كه تقوا پیشه کنند و اصلاح كنند، پس ترسی بر آنان نیست و نه اندوهگین می شوند (۳۵) و کسانی كه آیات ما را تكذیب كردند و از پذیرفتن آنها تكبّر ورزیدند آنان اهلِ آتش اند و در آن جاودانه اند (۳۶)
🌷 #لِكُلِّ_أُمَّة: برای هر امت
🌷 #اجَل: زمان معین
🌷 #لا_یسْتَأْخِرُونَ: پس نمی مانند
🌷 #لا_يَسْتَقْدِمُونَ: پیش نمی افتند
🌷 #يَأْتِيَنَّكُمْ: به سویتان آیند
🌷 #رُسُل: پیامبران
🌷 #يَقُصُّونَ_عَلَيْكُمْ: بر شما می خوانند
🌷 #خَوْف: ترس
🌷 #لَا_يَحْزَنُونَ: اندوهگین نمی شوند
🌷 #كَذَّبُوا: تکذیب کردند
🌷 #أَصْحَابُ_النَّار: اهل آتش
🌷 #خَالِدُونَ: جاودانه اند
🌸 این آیات در #مکه نازل شده است. در آيه ۳۴ سوره اعراف #خداوند به يكى از قوانين آفرينش يعنى فنا و نيستى ملّت ها، اشاره مى كند و بحث هاى مربوط به زندگى فرزندان آدم در روى #زمين و سرانجام و سرنوشت گناهكاران كه در آيات قبل گفته شد با اين بحث روشنتر مى شود؛ نخست مى فرمايد: {وَ لِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌ: و برای هر امتی زمانی معین است} {فَإِذا جاءَ أَجَلُهُمْ لا يَسْتَأْخِرُونَ ساعَةً وَ لا يَسْتَقْدِمُونَ: پس هنگامی که اجلشان سر آید، نه ساعتی پس می مانند و نه ساعتی پیش می افتند}
🌸 يعنى، ملّت هاى جهان همانند افراد، داراى مرگ و حياتند، ملّت هايى از صفحه زمين برچيده مى شوند، و به جاى آنها ملّت هاى ديگرى قرار مى گيرند، قانون مرگ و حيات مخصوص افراد #انسان نيست، بلكه اقوام و جمعيّت ها و جامعه ها را نيز در بر مى گيرد؛ با اين تفاوت كه مرگ ملّت ها غالباً بر اثر انحراف از مسير حقّ و #عدالت و روى آوردن به ظلم و ستم و غرق شدن در درياى شهوات و فرو رفتن در امواج تجمّل پرستى و تنپرورى مى باشد. هنگامى كه ملّت هاى جهان در چنين مسيرهايى گام بگذارند، و از قوانين مسلّم آفرينش منحرف گردند، سرمايه هاى هستى خود را يكى پس از ديگرى از دست خواهند داد و سرانجام سقوط مى كنند.
🌸 در آیه ۳۵ سوره اعراف بار ديگر #خداوند فرزندان آدم را مخاطب ساخته، مى فرمايد: {يا بَنِي آدَمَ إِمّا يَأْتِيَنَّكُمْ رُسُلٌ مِنْكُمْ يَقُصُّونَ عَلَيْكُمْ آياتِي فَمَنِ اتَّقى وَ أَصْلَحَ فَلا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ: ای فرزندان آدم! چون پیامبرانی از جنس خودتان به سویتان آیند که آیاتم را بر شما بخوانند؛ پس کسانی که تقوا پیشه کنند و اصلاح کنند، پس ترسی بر آنان نیست و نه اندوهگین می شوند} و سپس در آیه ۳۶ #سوره_اعراف اضافه مى كند: {وَ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآياتِنا وَ اسْتَكْبَرُوا عَنْها أُولئِكَ أَصْحابُ النّارِ هُمْ فِيها خالِدُونَ: و کسانی که آیات ما را تکذیب کردند و از پذیرفتن آنها تکبر ورزیدند آنان اهل آتش اند و در آن جاودانه اند}
🔹 پيام های آیات ۳۴ تا ۳۶ سوره اعراف 🔹
✅ به دنیا و عناوین آن مغرور نشویم و از حرام ها پرهیز كنیم.
✅ در هستى، هیچ تحوّلى، تصادفى و خارج از تدبیر و نظم دقیق و حساب شده ى الهى نیست. برامّت ها نیز قوانینى حاكم است.
✅ ستمگران، مهلت #الهى را نشانه ى لطف او بر خود ندانند. زیرا زمان آنان هم سرخواهد آمد.
✅ مجاهدان راه #خدا، به خاطر سلطه ى طاغوتیان، گرفتار یأس نشوند. تلاش كنند، چون طاغوت ها نیز رفتنى هستند.
✅ از سنّت هاى الهى، ارسال رسولان براى بیان وحى #الهى است.
✅ از راه هاى نفوذ و تأثیر سخن، سنخیّت پیامآور با خود #مردم است.
✅ #انسان، آزاد و داراى اختیار است و سرنوشتش در گرو گرایش و عمل خود اوست.
✅ متّقى، اصلاح گر و داراى فعّالیّت مثبت است، نه گوشه گیر
✅ #تقوا و خودسازى باید قبل از اصلاح دیگران باشد و اصلاحگران باید خود متّقى باشند.
✅ مؤمنان و پیروان واقعى #انبیا، آنانند كه اهل تقوا و اصلاح باشند.
✅ آرامش حقیقى در سایه ى #تقوا و اصلاح است.
✅ پیامد #تكذیب، تكبّر و سرپیچى از انبیا، عذاب ابدى و دوزخ است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_893
🌹 #آیه_۳۷ #سوره_اعراف
🌸 فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَى عَلَى اللَّهِ كَذِباً أو كَذَّبَ بََاياتِهِ أُوْلَئِكَ يَنَالُهُمْ نَصِيبُهُم مِّنَ الْكِتَابِ حَتَّى إِذَا جَآءَتْهُمْ رُسُلُنَا يَتَوَفَّوْنَهُمْ قَالُواْ أَيْنَ مَا كُنتُمْ تَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ قَالُوا ضَلُّواْ عَنَّا وَ شَهِدُواْ عَلَى أَنفُسِهِمْ أَنَّهُمْ كَانُواْ كَافِرِينَ
🍀 ترجمه: پس كیست ستمكارتر از كسى كه بر خداوند دروغ بندد، یا آیات او را تكذیب كند؟ آنان بهره ى خود را از كتاب خواهند برد، تا آنكه چون فرستادگان ما براى گرفتن جانشان به سراغ آنان آیند، گویند: كجاست آنچه به جاى خداوند مى خواندید؟ گویند: همه از دید ما ناپدید و نابود شدند. و آنان علیه خود شهادت مى دهند كه كافر بوده اند.
🌷 #أَظْلَم: ستمکارتر
🌷 #افْتَرَىٰ: دروغ می بندد
🌷 #كَذَّبَ: تکذیب می کنند
🌷 #نَصِيب: بهره
🌷 #رُسُلُنَا: فرستادگان ما
🌷 #أَيْنَ: کجا
🌷 #تَدْعُونَ: می خواندید
🌷 #مِنْ_دُونِ_اللَّه: به جای خدا
🌷 #ضَلُّوا: نابود شدند
🌷 #شَهِدُوا: شهادت دهند
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. از اين آيه به بعد قسمت هاى مختلف از سرنوشت شومى كه در انتظار افترا گويان و تكذيب كنندگان آيات خداست، بيان شده. نخست مى فرمايد: «فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرى عَلَى اللّهِ كَذِباً أَوْ كَذَّبَ بِآياتِهِ: پس کیست ستمکارتر از کسی که بر #خداوند دروغ بندد، یا آیات او را تکذیب کند سپس وضع آنها را به هنگام #مرگ چنين توصيف مى كند: {أُولئِكَ يَنالُهُمْ نَصِيبُهُمْ مِنَ الْكِتابِ حَتّى إِذا جاءَتْهُمْ رُسُلُنا يَتَوَفَّوْنَهُمْ: آنان بهره ی خود را از کتاب خواهند برد، تا آنکه چون فرستادگان ما برای گرفتن جانشان به سراغ آنان آیند به هر حال از لحظه مرگ مجازات هاى آنها شروع مى شود، نخستين بار با توبيخ و سرزنش فرشتگان پروردگار كه مأمور گرفتن جانشان هستند روبرو مى شوند، «قالُوا أَيْنَ ما كُنْتُمْ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللّهِ: گویند: کجاست آنچه به جای خداوند می خواندید؟
🌸 آنها چون دست خود را از همه چيز كوتاه مى بينند و پندارهايى را كه درباره معبودهاى ساختگى داشتند همچون نقش برآب مشاهده مى كنند، در پاسخ مى گويند: «قالُوا ضَلُّوا عَنّا: گویند: همه از دید ما ناپدید و نابود شدند اثرى از آنها نمى بينيم و هيچ گونه قدرتى بر دفاع از ما ندارند، و تمام عبادات ما براى آنها بيهوده بود، {وَ شَهِدُوا عَلى أَنْفُسِهِمْ أَنَّهُمْ كانُوا كافِرِينَ: و آنان علیه خود #شهادت می دهند که کافر بوده اند} در حالى كه راه بازگشت به روى آنها بسته است و اين نخستين تازيانه آتشين مجازات الهى است كه بر روح آنها نواخته مى شود.
🔹 پيام های آیه ۳۷ سوره اعراف 🔹
✅ تكذیب و افترا بر #خدا و بدعت گذارى، از بزرگ ترین ستم هاست.
✅ هر انسانى داراى نصیب و بهره اى ثبت شده و حتمى در دنیاست.
✅ فرشتگانى مأمور قبض روح هستند.
✅ #روح، تمام حقیقت انسان است.
✅ #انسان، با دیدن نشانه هاى مرگ، از خواب غفلت بیدار مى شود و با مأموران قبض روح گفتگو دارد، ولى چه سود؟
✅ اوّلین مرحله ى بازپرسى #انسان، از لحظهى مرگ آغاز مى شود.
✅ از اولینّ سؤال ها در #قیامت، سؤال از معبود است.
✅ غیر خدا، سرابى بیش نیست و مشركان هنگام #مرگ، به پوچى تمام معبودها اقرار مى كنند.
✅ اوّلین قاضى در #قیامت، وجدان انسان است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_894
🌹 #آیه_۳۸ #سوره_اعراف
🌸 قَالَ ادْخُلُواْ فِى أُمَمٍ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِكُم مِّنَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ فِى النَّارِ كُلَّمَا دَخَلَتْ أُمَّةٌ لَّعَنَتْ أُخْتَهَا حَتَّى إِذَا ادَّارَكُواْ فِيهَا جَمِيعاً قَالَتْ أُخْرَاهُمْ لِأُولَاهُمْ رَبَّنَا هَؤُلَآءِ أَضَلُّونَا فََاتِاهِمْ عَذَاباً ضِعْفاً مِّنَ النَّارِ قَالَ لِكُلٍّ ضِعْفٌ وَلَكِن لَّا تَعْلَمُونَ
🍀 ترجمه: (خدا) مى فرماید: شما نیز در میان گروه هایى از جنّ و انس، كه پیش از شما بوده اند، به دوزخ داخل شوید. هرگاه گروهى وارد (جهنّم) شود، گروه هم كیش خود را لعن و نفرین كند، تا آنكه همه یک جا در دوزخ بهم رسند. آنگاه گروه متأخّر درباره ى گروه قبلى گوید: خدایا! اینان بودند كه ما را گمراه كردند، پس عذابى دو چندان از آتش دوزخ برایشان بیاور مى فرماید: براى هر كدام، دو برابر است، ولى نمى دانید.
🌷 #ادْخُلُوا: داخل شوید
🌷 #أُمَم: امت ها، گروه ها
🌷 #نار: آتش
🌷 #أُخْتَهَا: خواهرش، هم کیش خود
🌷 #ادَّارَكُوا: به یکدیگر رسند
🌷 #أَضَلُّونَا: ما را گمراه کردند
🌷 #فَآتِهِمْ: پس برایشان بیاور
🌷 #ضِعْفًا: دو چندان، دو برابر
🌷 #نار: آتش
🌷 #لَا_تَعْلَمُونَ: نمی دانید
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در آيات گذشته صحنه اى كه به هنگام #مرگ و بازپرسى فرشتگان قبض ارواح رُخ مى دهد ترسيم شده بود و در اينجا صحنه برخورد گروه هاى اغوا كننده و اغوا شونده را در #قيامت شرح مى دهد: {قالَ ادْخُلُوا فِي أُمَمٍ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِكُمْ مِنَ الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ فِي النّارِ: (خدا) می فرماید: شما نیز در میان گروه هایی از جن و انس، که پیش از شما بوده اند، به دوزخ داخل شوید} هنگامى كه همگى در #آتش داخل شدند برخوردشان با هم مسلكهايشان شروع مى شود، برخوردى عجيب و عبرت انگيز، {كُلَّما دَخَلَتْ أُمَّةٌ لَعَنَتْ أُخْتَها: هر گاه گروهی وارد جهنم شود، گروه هم کیش خود را لعن و نفرین کند}
🌸 مطلب به همين جا پايان نمى پذيرد، هنگامى كه همگى با ذلّت و خوارى در محيط شرر بار #دوزخ قرار مىگيرند شكايت آنها به پيشگاه پروردگار از يكديگر شروع مى شود نخست فريب خوردگان عرضه مىدارند: پروردگارا! اين اغواگران بودند كه ما را گمراه ساختند {حَتّى إِذَا ادّارَكُوا فِيها جَمِيعاً قالَتْ أُخْراهُمْ لِأُولاهُمْ رَبَّنا هؤُلاءِ أَضَلُّونا فَآتِهِمْ عَذاباً ضِعْفاً مِنَ النّارِ: تا آنکه همه یک جا در دوزخ برسند آنگاه گروه متاخر درباره ی گروه قبلی گوید: خدایا! اینان بودند که ما را گمراه کردند، پس عذابی دوچندان از آتش دوزخ برایشان بیاور} ولى عجيب اين است كه #خداوند در پاسخ آنها {قالَ لِكُلٍّ ضِعْفٌ وَ لكِنْ لا تَعْلَمُونَ: می فرماید: برای هر کدام ، دو برابر است، ولی نمی دانید}
🔹 پيام های آیه ۳۸ سوره اعراف 🔹
✅ در #بهشت، كینه و دشمنى نیست، سراسر صلح و صفاست ولى در جهنّم، افراد یكدیگر را لعن و نفرین مى كنند.
✅ جنّ نیز مانند #انسان، تكلیف دارد و گنهكاران هردو سرنوشتى مشابه دارند و در یک دوزخ قرار مى گیرند.
✅ #كفّار، یكباره وارد دوزخ نمى شوند، بلكه به ترتیب و نوبت
✅ ولایت ها، محبّت ها و حمایت هاى غیر الهى، در #قیامت به كینه و نفرین و دشمنى تبدیل مى شود.
✅ در #قیامت، همه مى كوشند گناه خود را به گردن دیگرى اندازند یا براى خود شریک جرم پیدا كنند.
✅ گاهى #انسان كیفرهایى مى بیند كه خود آگاه نیست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_895
🌹 #آیه_۳۹ #سوره_اعراف
🌸 وَقَالَتْ أُولَاهُمْ لِأُخْرَاهُمْ فَمَا كَانَ لَكُمْ عَلَيْنَا مِنْ فَضْلٍ فَذُوقُوا الْعَذَابَ بِمَا كُنْتُمْ تَكْسِبُونَ
🍀 ترجمه: و پیشوایانشان به پیروانشان گویند: شما را بر ماهیچ برتری و امتیازی نیست پس به خاطر آنچه کسب می کردید، عذاب را بچشید.
🌷 #أُولَاهُمْ: پیشوایانشان
🌷 #أُخْرَاهُمْ: منظور پیروانشان
🌷 #فَضْل: برتری
🌷 #ذُوقُوا: بچشید
🌷 #كُنْتُمْ_تَكْسِبُونَ: کسب می کردید
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در اين آيه پاسخ پيشوايان گمراه را چنين نقل مى كند كه:{وَقَالَتْ أُولَاهُمْ لِأُخْرَاهُمْ فَمَا كَانَ لَكُمْ عَلَيْنَا مِنْ فَضْلٍ فَذُوقُوا الْعَذَابَ بِمَا كُنْتُمْ تَكْسِبُونَ: و پیشوایانشان به پیروانشان گویند: شما را بر ماهیچ برتری و امتیازی نیست پس به خاطر آنچه کسب می کردید، عذاب را بچشید. } يعنى اگر ما گفتيم شما تأييد كرديد و اگر گام برداشتيم كمک نموديد و اگر ستم نموديم شما يار و مددكار ما بوديد بنابراين شما هم در مقابل اعمالتان عذاب دردناک الهى را بچشيد.
🔹 پیام های آیه ۳۹ سوره اعراف 🔹
✅ در #قیامت رهبران گمراه، پیروان خود را شریک خود در عذاب می دانند.
✅ پیروان #شرک برای رهایی از عذاب مضاعف، هیچ مزیتی بر سران خود ندارند.
✅ سرنوشت #انسان حتی در باور دوزخیان، در گرو عملکرد خود اوست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_896
🌹 #آیه_۴۰ #سوره_اعراف
🌸 إِنَّ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا وَاسْتَكْبَرُوا عَنْهَا لَا تُفَتَّحُ لَهُمْ أَبْوَابُ السَّمَآءِ وَلَا يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتَّىٰ يَلِجَ الْجَمَلُ فِي سَمِّ الْخِيَاطِ ۚ وَكَذَٰلِكَ نَجْزِي الْمُجْرِمِينَ
🍀 قطعاً كسانی كه آیات ما را تكذیب كردند، و از پذیرفتن آنها تكبّر ورزیدند، درهای آسمان [برای نزول رحمت] بر آنان گشوده نخواهد شد، و در بهشت هم وارد نمی شوند مگر آنكه شتر در سوراخ سوزن درآید! و اینگونه مجرمان را كیفر می دهیم.
🌷 #كَذَّبُوا: تکذیب کردند
🌷 #اسْتَكْبَرُوا: تکبر ورزیدند
🌷 #لَا_تُفَتَّحُ: گشوده نخواهد شد
🌷 #أَبْوَاب: درها
🌷 #السَّمَآء: آسمان
🌷 #لَا_يَدْخُلُونَ: وارد نمی شوند
🌷 #الْجَنَّةَ: بهشت
🌷 #حتی_يلج: تا در آید، تا وارد شود
🌷 #جمل: شتر نر
🌷 #سم: سوراخ ،سم كشنده را از آن سم گويند كه نفوذ و سوراخ مى كند.
🌷 #الخياط: سوزن
🌷 #سم_الخياط: سوراخ سوزن
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. بار ديگر #قرآن به سراغ سرنوشت افراد متكبّر و لجوج يعنى آنها كه زير بار آيات پروردگار نمى روند و در برابر حقّ تسليم نيستند رفته، مى فرمايد: {إِنَّ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآياتِنا وَ اسْتَكْبَرُوا عَنْها لا تُفَتَّحُ لَهُمْ أَبْوابُ السَّماءِ: قطعا کسانی که آیات ما را تکذیب کردند و از پذیرفتن آنها تکبر ورزیدند، درهای آسمان[برای نزول رحمت] بر آنان گشوده نخواهد شد] در حديثى از #امام_باقر «عليه السّلام» چنين مى خوانيم: «امّا مؤمنان، اعمال و ارواحشان به سوى آسمانها برده مى شود و درهاى آسمان به روى آنها گشوده خواهد شد، امّا كافر، روح و عملش را بالا مى برند تا به آسمان برسد در اين هنگام كسى صدا مىزند آن را به سوى سجّين (دوزخ) پايين ببريد».
🌸 سپس اضافه مى كند: {وَ لا يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتّى يَلِجَ الْجَمَلُ فِي سَمِّ الْخِياطِ: و در بهشت هم وارد نمی شوند مگر آنکه شتر در سوراخ سوزن در آید} اين تعبير كنايه لطيفى از محال بودن اين امر است، كه راهى براى ورود افراد بى ايمان متكبّر در #بهشت مطلقاً موجود نيست! در پايان آيه براى تأكيد و توضيح بيشتر اضافه مى كند، {وَ كَذلِكَ نَجْزِي الْمُجْرِمِينَ: و این گونه مجرمان را کیفر می دهیم}
🔹 پیام های آیه ۴۰ سوره اعراف 🔹
✅ اعمال و رفتار #انسان، در نزول رحمت الهی و عدم نزول آن موثر است.
✅ تکذیب آیات الهی و نپذیرفتن معارف دین، سبب مسدود شدن تمام درهای رحمت و ورود به #بهشت است.
✅ سنت الهی، محروم کردن مجرمان از رحمت خویش در #قیامت است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_897
🌹 #آیه_۴۱ #سوره_اعراف
🌸 لَهُمْ مِنْ جَهَنَّمَ مِهَادٌ وَمِنْ فَوْقِهِمْ غَوَاشٍ ۚ وَكَذَٰلِكَ نَجْزِي الظَّالِمِينَ (۴۱)
🍀 ترجمه: برای آنان از جهنم بسترهایی است و از بالای سرشان پوشش هایی از آتش است، ما این گونه ستمكاران را جزا می دهیم.
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در اين آيه، به قسمتى ديگر از مجازات دردناک آنها اشاره كرده، مى فرمايد: {لَهُمْ مِنْ جَهَنَّمَ مِهادٌ وَ مِنْ فَوْقِهِمْ غَواشٍ: برای آنان از جهنم بسترهایی است و از بالای سرشان پوشش هایی از آتش است} و باز براى تأكيد اضافه مى كند: {وَ كَذلِكَ نَجْزِي الظّالِمِينَ: ما این گونه ستمکاران را جزا می دهیم}
🌷 #مهاد: از مهد به معنای بستر است.
🌷 #فوق: بالا
🌷 #غواش: جمع غاشيه است و به معنای پوشش است و به خیمه نیز گفته می شود.
🌷 #نجزی: جزا می دهیم
🌸 #پیامبر_اسلام صلى الله علیه وآله پس از تلاوت این آیه فرمودند: #جهنّم داراى طبقاتى از بالا و پایین است كه معلوم نیست طبقات بالا بیشتر است یا طبقات پایین و كافران در میان طبقات قرار داشته و همواره در فشار مى باشند. همچنین حضرت فرمودند: زیرانداز و روانداز كافران در قبر، آتش جهنّم است.
🔹 پيام های آیه ۴۱ سوره اعراف 🔹
✅ #جهنم، سراسر وجود كافران را از همه ى جوانب فرا مى گیرد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_898
🌹 #آیه_۴۲ #سوره_اعراف
🌸 وَالَّذِينَ ءامَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَا نُكَلِّفُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَآ أُولَٰٓئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ ۖ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ
🍀 ترجمه: و كسانی كه ایمان آوردند و كارهای شایسته انجام دادند، اهل بهشت اند و در آن جاودانهاند، ما هیچ كسی را جز به اندازه طاقتش تكلیف نمی كنیم.
🌷 #ءامَنُوا: ایمان آوردند
🌷 #لَا_نُكَلِّفُ: تکلیف نمی کنیم
🌷 #وُسْعَهَآ: اندازه طاقت و توانایی اش
🌷 #أَصْحَابُ_الْجَنَّة: اهل بهشت
🌷 #خَالِدُونَ: جاودانه اند
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در آيات گذشته بحث از سرنوشت منكران آيات خدا و متكبّران و ظالمان بود، در اينجا آينده روشن افراد با ايمان را چنين شرح مى دهد: {وَ الَّذِينَ ءامَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ: و کسانی که ایمان آوردند و کارهای شایسته انجام دادند}....{ أُولئِكَ أَصْحابُ الْجَنَّةِ هُمْ فِيها خالِدُونَ: آنها اهل بهشت اند و در آن جاودانه اند} ولى در ميان اين جمله يک جمله كه اشاره به پاسخ بسيارى از سؤالات است بيان كرده، مى گويد: {لا نُكَلِّفُ نَفْساً إِلاّ وُسْعَها: ما هیچ کسی را جز به اندازه طاقتش تکلیف نمی کنیم}
🌸 اشاره به اين كه كسى تصوّر نكند كه قرار گرفتن در صف افراد با ايمان و انجام عمل صالح در دسترس همه كس نيست، زيرا تكاليف پروردگار به اندازه قدرت افراد است. اين آيه مانند بسيارى ديگر از آيات #قرآن، وسيله نجات و سعادت جاويدان را منحصراً #ايمان و #عمل_شايسته معرّفى مى كند و به اين ترتيب به عقيده خرافى مسيحيان امروز كه وسيله نجات را قربانى شدن #مسيح در برابر گناهان بشريّت مى دانند، خطّ بطلان مى كشد، اصرار #قرآن روى مسأله ايمان و عمل صالح در آيات مختلف براى كوبيدن اين طرز تفكّر و مانند آن است.
🔹 پیام های آیه ۴۲ سوره اعراف 🔹
✅ #بهشت_جاودان، پاداش پیوند ایمان و اعمال صالح است.
✅ اگر چه مطلوب، انجام همه کارهای شایسته است، اما در عمل، هر کسی به اندازه توانش مسئول است.
✅ در #اسلام، تکلیف طاقت فرسا نیست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_899
🌹 #آیه_۴۳ #سوره_اعراف
🌸 وَ نَزَعْنَا مَا فِى صُدُورِهِم مِّنْ غِلٍّ تَجْرِى مِن تَحْتِهِمُ الْأَنْهَارُ وَ قَالُواْ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى هَدَينَا لِهَذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِىَ لَوْلَآ أَنْ هَدَينَا اللَّهُ لَقَدْ جَآءَتْ رُسُلُ رِبِّنَا بِالْحَقِّ وَنُودُواْ أَن تِلْكُمُ الْجَنَّةُ أُورِثْتُمُوهَا بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ
🍀 ترجمه: و آنچه از كینه و خشم در سینه هاى آنان بود بركنده و زدودیم از زیر(قصرهاى)شان نهرها جارى است و مى گویند: خدا را شكر كه ما را به این (راه) هدایت كرد و اگر خداوند هدایتمان نمى كرد، ما هدایت نمى شدیم. بى شک فرستادگان پروردگارمان به راستى و درستى به سراغ ما آمدند و به آنان خطاب مى شود: این همان بهشتى است كه به خاطر آنچه انجام می دادید وارث آن شده اید.
🌷 #نَزَعْنَا: بیرون آوردیم، برکندیم
🌷 #صُدُورِهِمْ: سینه هایشان
🌷 #غِل: کینه و خشم
🌷 #تَجْرِي: جاری می شود
🌷 #أَنْهَار: نهرها
🌷 #هدانا: ما را هدایت کرد
🌷 #رُسُل: فرستادگان
🌷 #نُودُوٓا: خطاب می شود
🌷 #أُورِثْتُمُوهَا: وارث آن شده اید
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در اين آيه به يكى از مهمّترين نعمتهايى كه #خدا به بهشتيان ارزانى مى دارد و مايه آرامش روح و جان آنهاست اشاره كرده، مى فرمايد: {وَ نَزَعْنا ما فِي صُدُورِهِمْ مِنْ غِلٍّ: و آنچه از کینه و خشم در سینه های آنان بود برکنده و زدودیم} در حقيقت يكى از بزرگترين ناراحتی هاى انسان ها در زندگى دنيا كه سر چشمه پيكارهاى وسيع اجتماعى مى شود و علاوه بر خسارت هاى سنگين جانى و مالى، آرامش روح را به كلّى بر هم مى زند، همين «كينه توزى» و «حسد» است. بهشتيان به كلّى از بدبختی هاى ناشى از اين گونه صفات و عواقب آن بركنارند، آنها با هم در نهايت دوستى و محبّت و صفا و صميميت و #آرامش زندگى مى كنند، و همه از وضع خود راضيند.
🌸 #قرآن پس از ذكر اين نعمت روحانى، اشاره به نعمت مادّى و جسمانى آنها كرده، مىگويد: {تَجْرِي مِنْ تَحْتِهِمُ الْأَنْهارُ: از زیر (قصرهایشان) نهرها جاری است} سپس رضايت و خشنودى كامل و همه جانبه اهل بهشت را با اين جمله منعكس مى كند كه آنها {وَ قالُوا الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِي هَدانا لِهذا وَ ما كُنّا لِنَهْتَدِيَ لَوْ لا أَنْ هَدانَا اللّهُ: و می گویند: #خدا را شکر که ما را به این (راه) هدایت کرد و اگر خداوند هدایتمان نمی کرد، ما #هدایت نمی شدیم.} اين توفيق او بود كه دست ما را گرفت و از گذرگاه هاى زندگى عبور داد و به سر منزل سعادت رسانيد. {لَقَدْ جاءَتْ رُسُلُ رَبِّنا بِالْحَقِّ وَ نُودُوا أَنْ تِلْكُمُ الْجَنَّةُ أُورِثْتُمُوها بِما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ: بی شک فرستادگان پروردگارمان به راستی و درستی به سراغ ما آمدند و به آنان خطاب می شود: این همان بهشتی است که به خاطر آنچه انجام می دادید وارث آن شده اید}
🔹 پيام های آیه ۴۳ سوره اعراف 🔹
✅ در #بهشت، صفاى باطن و ظاهر یک جا جمع است.
✅ #اهل_بهشت، به ذكر و ستایش خدا مشغولند.
✅ بهشتیان، از لطف #خدا شاكرند واز هدایت شدنشان مغرور نیستند.
✅ #بهشتیان به اعمال و كارهاى خود متّكى نیستند.
✅ #عقل و #علم و تلاش به تنهایى كافى نیست، عنایت و امداد الهى نیز براى هدایت لازم است.
✅ #انبیا، وسیلهى هدایتند و هدایتشان همراه با حقّ است. خودشان، حرفشان، عملشان، شیوه ها و وعده هایشان همه حقّ است.
✅ #بهشت در برابر عمل است، نه امید و آرزو. حضرت على علیه السلام مى فرماید: از كسانى مباش كه آخرت را بدون عمل آرزو مى كنند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_900
🌹 #آیه_۴۴ #سوره_اعراف
🌸 وَنَادَى أَصْحَبُ الْجَنَّةِ أَصْحَبَ النَّارِ أَن قَدْ وَجَدْنَا مَا وَعَدَنَا رَبُّنَا حَقّاً فَهَلْ وَجَدتُّم مَّا وَعَدَ رَبُّكُمْ حَقّاً قَالُواْ نَعَمْ فَأَذَّنَ مُؤَذِّنٌ بَيْنَهُمْ أَن لَعْنَةُ اللَّهِ عَلَى الظَّلِمِينَ
🍀 ترجمه: و اهل بهشت، دوزخیان را صدا زنند كه ما آنچه را پروردگارمان به ما وعده داده بود، حقّ و راست یافتیم، آیا شما هم وعده هاى پروردگارتان را حقّ یافتید؟ گویند: آرى. پس منادى میان آنان اعلام كند كه لعنت خدا بر ستمكاران باد.
🌷 #أَصْحَابُ_الْجَنَّة: اهل بهشت
🌷 #أَصْحَابَ_النَّار: اهل آتش
🌷 #وَجَدْنَا: یافتیم
🌷 #مُؤَذِّن: منادی
🌷 #بَيْنَهُمْ: میان آنان
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. از اين آيه استفاده مى شود كه بهشتيان و دوزخيان از جايگاه خود مى توانند با يكديگر سخن بگويند؛ نخست مى فرمايد: {وَ نادى أَصْحابُ الْجَنَّةِ أَصْحابَ النّارِ أَنْ قَدْ وَجَدْنا ما وَعَدَنا رَبُّنا حَقًّا فَهَلْ وَجَدْتُمْ ما وَعَدَ رَبُّكُمْ حَقًّا: و #اهل_بهشت، دوزخیان را صدا زنند که ما آنچه را پروردگارمان به ما وعده داده بود، حق و راست یافتیم، آیا شما هم وعده های پروردگارتان را حق یافتید؟} در پاسخ {قالُوا نَعَمْ: گویند: آری} سپس اضافه مى كند: در اين هنگام {فَأَذَّنَ مُؤَذِّنٌ بَيْنَهُمْ أَنْ لَعْنَةُ اللّهِ عَلَى الظّالِمِينَ: پس ندا دهنده ای میان آنان اعلام کند که لعنت خدا بر ستمکاران باد}
🌸 در اینكه مؤذّن قیامت چه كسى مى باشد اقوالى بیان شده است، از جمله: #خداوند، اسرافیل، جبرئیل، مأموران جهنّم و مأموران بهشت، امّا در روایات شیعه و برخى احادیث اهل سنّت (مانند روایات حاكم حَسكانى) مى خوانیم كه آن مؤذّن، #حضرت_على علیه السلام است، همان گونه كه سوره برائت را كه شامل اعلام برائت از مشركین در دنیا بود در مكّه خواند، قرائت قطعنامه هاى برائت و لعنت الهى نسبت به مشركان، در #آخرت نیز از زبان حضرت على علیه السلام خواهد بود.همچنان كه به بهشتیان نیز آن حضرت سلام خواهند داد.
🔹 پيام های آیه ۴۴ سوره اعراف 🔹
✅ در #قیامت، بهشتیان و دوزخیان با یكدیگر گفتگو دارند. «نادى...» بهشت و جهنّم به گونهاى است كه بهشتیان پس از استقرار، مى توانند از دوزخیان خبر بگیرند.
✅ در #قیامت مؤمنان و كافران، وعده هاى الهى را حقّ و عملى مى یابند.
✅ #خداوند توسط اهل بهشت، از دوزخیان اعتراف مى گیرد، تا شرمندگى و فشار بیشترى بر آنان وارد شود.
✅ دادگاه #قیامت، با شعار، مرگ بر ستمگران پایان مى یابد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_901
🌹 #آیه_۴۵ #سوره_اعراف
🌸 أَلَّذِينَ يَصُدُّونَ عَن سَبِيلِ اللَّهِ وَيَبْغُونَهَا عِوَجاً وَهُم بِالْأَخِرَةِ كَافِرُونَ
🍀 ترجمه: آنان اند كه (مردم را) از راه خدا باز مى دارند و مى خواهند آن را منحرف نشان دهند و همانان به آخرت، كافرند.
🌷 #يَصُدُّونَ: باز می دارند
🌷 #سَبِيل: راه
🌷 #عِوَجًا: منحرف
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است و در ادامه آیه قبلی می باشد منظور از الذین در این آیه ستمگران که آنان را چنين معرّفى مى كند: {الَّذِينَ يَصُدُّونَ عَنْ سَبِيلِ اللّهِ وَ يَبْغُونَها عِوَجاً وَ هُمْ بِالْآخِرَةِ كافِرُونَ: آنان اند که (مردم را) از راه #خدا باز می دارند و می خواهند آن را منحرف نشان دهند و همانان به آخرت کافرند} راه خدا، راه توحید، تسلیم، ایمان، هجرت وجهاد است. ستمگران، با ایجاد شبهه ووسوسه، با تبلیغ وتضعیف، با ایجاد بدعت ها وخرافات و نیز مقابله با رهبران حقّ و یأس آفرینى ها و كارشكنى هاى دیگر، مى خواهند راه خدا را ببندند یا در آن تغییر و انحراف به وجود آورند.
🔹 پيام های آیه ۴۵ سوره اعراف 🔹
✅ هر گونه جلوگیرى از راه #خدا و ایجاد انحراف در آن، ظلم است و ظلم فرهنگى از بزرگترین ظلم هاست.
✅ دشمن اگر بتواند، آشكارا مى جنگد و به كلى راه حقّ را مى بندد و با طرح هاى مختلف راه حقّ را كج جلوه مى دهد و در مسیر آن، انحراف ایجاد مى كند.
✅ ستمگران، منع كنندگان از راه #حقّ، مخرّبان دین و منكران قیامت، همه اهل جهنّم مى باشند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_902
🌹 #آیه_۴۶ #سوره_اعراف
🌸 وَ بَيْنَهُمَا حِجَابٌ وَ عَلَى الْأَعْرَافِ رِجَالٌ يَعْرِفُونَ كُلاًّ بِسِيمَاهُمْ وَ نَادَوْا أَصْحَابَ الْجَنَّةِ أَن سَلَامٌ عَلَيْكُمْ لَمْ يَدْخُلُوهَا وَ هُمْ يَطْمَعُونَ
🍀 ترجمه: و میان آن دو (بهشتیان و دوزخیان) حجابى است و بر اعراف مردانى هستند كه همه را از چهره هایشان مى شناسند و بهشتیان را كه هنوز به بهشت وارد نشده اند، ولى ورود به آن را امید دارند، ندا مى دهند كه سلام بر شما باد.
🌷 #حجاب: در این آیه، شاید همان دیوارى باشد كه در آیه 13 سوره ى حدید مى خوانیم كه میان بهشتیان و دوزخیان دیوارى زده مى شود كه سمت بیرونى آن، عذاب و قسمت درونى اش رحمت است.
🌷 #اعراف: جمع «عُرف»، به معناى مكان بلند است. این سوره نیز به خاطر همین آیه اعراف نامیده شده است و در قرآن تنها در همین مورد از اعراف و اهل آن سخن به میان آمده است.
🌷 #رجال: مردان
🌷 #یعرفون: می شناسند
🌷 #سیماهم: چهره هایشان
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در تعقيب بيان سرگذشت بهشتيان و دوزخيان اين آيه و سه آيه بعد از آن در باره «اعراف» كه منطقه اى است حدّ فاصل ميان بهشت و دوزخ، با ويژگی هايى كه دارد سخن مى گويد. نخست به حجابى كه در ميان بهشتيان و دوزخيان كشيده شده است اشاره كرده، مى فرمايد: {وَ بَيْنَهُما حِجابٌ: و میان آن دو حجابی است} از آيات بعد چنين استفاده مى شود كه حجاب مزبور همان « #اعراف » است كه مكان مرتفعى است در ميان اين دو گروه، كه مانع از مشاهده يكديگر مى شود، البتّه كسانى كه بر اعراف يعنى قسمت هاى بالاى اين مانع مرتفع قرار دارند، هر دو گروه را مى توانند ببينند.
🌸 سپس #قرآن مى فرمايد: {وَ عَلَى الْأَعْرافِ رِجالٌ يَعْرِفُونَ كُلاًّ بِسِيماهُمْ: و بر اعراف مردانی هستند که همه را از چهره هایشان می شناسند} سپس مى فرمايد: {وَ نادَوْا أَصْحابَ الْجَنَّةِ أَنْ سَلامٌ عَلَيْكُمْ لَمْ يَدْخُلُوها وَ هُمْ يَطْمَعُونَ: و بهشتیان را که هنوز به #بهشت وارد نشده اند ولی ورود به آن را امید دارند، ندا می دهند که سلام بر شما باد}
🌸 در روایات و تفاسیر، نظرات مختلفى درباره ى اهل اعراف به چشم مى خورد. برخى آنان را اولیاى خدا دانسته اند كه بر بلندى میان #بهشت و #جهنّم قرار مى گیرند و از سیماى مردم، همه ى آنها را مى شناسند، بهشتیان را سلام و تبریک مى گویند و از سرنوشت دوزخیان نگرانند. امّا بعضى آنان را افراد ضعیفى معرّفى مى كنند كه گناهان و عباداتى دارند و منتظر لطف خدایند. شاید بتوان گفت كه صاحب و محور اصلى اعراف، اولیاى خدایند و افراد ضعیف، در حاشیه قرار دارند. نیكوكاران به #بهشت مى روند ومجرمین به دوزخ، افراد متوسّط وضعیف در اعراف گرفتار و منتظر سرنوشت مى مانند، ولى اولیاى خدا كه بر اعراف قرار دارند، به كمک آنان برخاسته و شفاعت مى كنند.
🔹 پيام های آیه ۴۶ سوره اعراف 🔹
✅ رفتار و خصلت هاى دنیوى، سیماى انسان را به گونه اى مى كند كه در #قیامت دیگران با نگاه او را مى شناسند.
✅ براى ورود به #بهشت و بهشتى شدن، لطف و عنایت الهى لازم است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_903
🌹 #آیات_۴۷_۴۸ #سوره_اعراف
🌸 وَإِذَا صُرِفَتْ أَبْصَارُهُمْ تِلْقَآءَ أَصْحَابِ النَّارِ قَالُوا رَبَّنَا لَا تَجْعَلْنَا مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ (۴۷) وَنَادَىٰٓ أَصْحَابُ الْأَعْرَافِ رِجَالًا يَعْرِفُونَهُمْ بِسِيمَاهُمْ قَالُوا مَآ أَغْنَىٰ عَنْكُمْ جَمْعُكُمْ وَمَا كُنْتُمْ تَسْتَكْبِرُونَ (۴۸)
🍀 ترجمه: و وقتی بهشتیان چشمانشان ناخواسته از بهشت به سوی دوزخیان برگردانده شود، گویند: ای پروردگارمان ما را با گروه ستمكاران قرار مده (۴۷) و اهل اعراف مردانی را كه از سیمایشان می شناسند، ندا می دهند جمعیّت و جمع آوری شما و تكبّری كه می ورزیدید، به حال شما سودی نداشت (۴۸)
🌷 #صُرِفَتْ: برگردانده شود
🌷 #أَبْصَارُهُمْ: چشمانشان
🌷 #يَعْرِفُونَهُمْ: آنها را می شناسند
🌷 #سِيمَاهُمْ: چهره هایشان
🌸 این آیات در #مکه نازل شده است. {وَ إِذا صُرِفَتْ أَبْصارُهُمْ تِلْقاءَ أَصْحابِ النّارِ قالُوا رَبَّنا لا تَجْعَلْنا مَعَ الْقَوْمِ الظّالِمِينَ: و وقتی بهشتیان چشمانشان ناخواسته از بهشت به سوی دوزخیان برگردانده شود، گویند: ای پروردگارمان ما را با گروه ستمکاران قرار مده سپس اضافه مى كند كه: «وَ نادى أَصْحابُ الْأَعْرافِ رِجالاً يَعْرِفُونَهُمْ بِسِيماهُمْ قالُوا ما أَغْنى عَنْكُمْ جَمْعُكُمْ وَ ما كُنْتُمْ تَسْتَكْبِرُونَ: و اهل اعراف مردانی را که از سیمایشان می شناسند، ندا می دهند جمعیت و جمع آوری شما و تکبری که می ورزیدید، به حال شما سودی نداشت}
🌸 اعرافیان به اهل #بهشت نگاه مى كنند و آنان را مى شناسند و سلام مى كنند، امّا به اهل دوزخ نگاه نمى كنند، بلكه چشمشان ناخواسته به آنان مى افتد. اصحاب اعراف، در دعایشان نمى گویند ما را اهل آتش قرار مده، بلكه مى گویند: ما را همنشین ظالمان مگردان. گویا مجالست با ستمگر، بدتر از آتش دوزخ است. سلمان فارسى مى گوید: بیش از ده مرتبه از رسول خدا صلى الله علیه وآله شنیدم كه فرمود: یا على! تو و امامان پس از تو، اصحاب اعراف میان #بهشت و #جهنّم هستید و هر كسی به شما معرفت داشته وارد بهشت مى شود و هركسی منكر ولایت شما باشد، وارد جهنّم مى شود.
🔹 پيام های آیات ۴۷ و ۴۸ سوره اعراف 🔹
✅ در #قیامت علاوه بر عذاب الهى، سرزنش هایى هم از انسان ها نصیب دوزخیان مى شود.
✅ مال، قدرت، دوستان و طرفداران، عامل نجات نیستند. خود انسان نیز در #قیامت به این حقیقت اعتراف مى كند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_904
🌹 #آیه_۴۹ #سوره_اعراف
🌸 أَهَؤُلَآءِ الَّذِينَ أَقْسَمْتُمْ لَا يَنَالُهُمُ اللَّهُ بِرَحْمَةٍ ادْخُلُواْ الْجَنَّةَ لَاخَوْفٌ عَلَيْكُمْ وَلَآ أَنتُمْ تَحْزَنُونَ
🍀 ترجمه: (به مستكبران خطاب مىشود:) آیا اینان (بهشتیان)، همان كسانند كه (شما در دنیا) سوگند یاد كردید رحمت الهى شامل حالشان نمى شود؟ (به بهشتیان گفته مى شود:) وارد بهشت شوید، نه ترسی بر شما است و نه اندوهگین می شوید.
🌷 #أَقْسَمْتُمْ: سوگند یاد کردید
🌷 #لَا_يَنَالُهُم: شامل نمی شود
🌷 #خَوْف: ترس
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در دنیا كافران مغرور، مؤمنان را تحقیر مى كنند و مى گویند كه رحمت خدا شامل اینان نمى شود. {أَهَٰٓؤُلَآءِ الَّذِينَ أَقْسَمْتُمْ لَا يَنَالُهُمُ اللَّهُ بِرَحْمَةٍ ۚ ادْخُلُوا الْجَنَّةَ لَا خَوْفٌ عَلَيْكُمْ وَلَآ أَنْتُمْ تَحْزَنُونَ: آیا اینان همان كسانی هستند كه در دنیا سوگند یاد كردید كه رحمت الهی شامل حالشان نمی شود؟ (به بهشتیان گفته می شود:) وارد #بهشت شوید، نه ترسی بر شما است و نه اندوهگین می شوید} ایمان و اعمال صالح، مومنان را مشمول رحمت الهى قرار مى دهد و خطابِ «اُدخلوا الجنّة» را دریافت مى كنند. دریافت رحمت الهى، ایمان و عمل صالح لازم دارد، نه مال و مقام.
🔹 پيام های آیه ۴۹ سوره اعراف 🔹
✅ فقر و گمنامى مؤمنان در دنیا، نشانه ى محرومیّت آنان در #قیامت نیست.
✅ نسبت به اینكه چه كسانى شایسته ى دریافت رحمت الهى هستند یا نیستند، زود قضاوت نكنیم.
✅ در #بهشت، حزن و اندوه راهى ندارد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_905
🌹 #آیه_۵۰ #سوره_اعراف
🌸 وَنَادَى أَصْحَابُ النَّارِ أَصْحَابَ الْجَنَّةِ أَنْ أَفِيضُواْ عَلَيْنَا مِنَ الْمَآءِ أَوْ مِمَّا رَزَقَكُمُ اللَّهُ قَالُواْ إِنَّ اللَّهَ حَرَّمَهُمَا عَلَى الْكَافِرِينَ
🍀 ترجمه: و دوزخیان اهل بهشت را ندا دهند كمى از آب یا از آنچه خداوند روزى شما كرده است بر ما فرو ریزید! (بهشتیان) گویند: خداوند این آب و نعمت ها را بر كافران حرام كرده است.
🌷 #اصْحَابُ_النَّارِ: دوزخیان، اهل جهنم
🌷 #أَصْحَابَ_الْجَنَّةِ: اهل بهشت
🌷 #أَفِيضُوا: فرو ریزید
🌷 #الْمَآءِ: آب
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. پس از آن كه بهشتيان و دوزخيان هر كدام در محلّ مناسب خود مستقرّ شدند گفتگوهايى در ميان آنها ردّ و بدل مى شود كه نتيجه آن مجازات و كيفرى است روحانى و معنوى براى دوزخيان. نخست مى فرمايد: {وَ نادى أَصْحابُ النّارِ أَصْحابَ الْجَنَّةِ أَنْ أَفِيضُوا عَلَيْنا مِنَ الْماءِ أَوْ مِمّا رَزَقَكُمُ اللّهُ: و دوزخیان اهل بهشت را ندا دهند کمی از آب یا از آنچه #خداوند روزی شما کرده است بر ما فرو ریزید!} ولى بلافاصله، بهشتيان دست ردّ بر سينه آنها زده، و «قالُوا إِنَّ اللّهَ حَرَّمَهُما عَلَى الْكافِرِينَ: و (بهشتیان) گویند: خداوند این آب و نعمت ها را بر کافران حرام کرده است}
1⃣ جمله «مِمّا رَزَقَكُمُ اللّهُ» (از آنچه خدا به شما روزى داده) كه تعبيرى است سر بسته و توأم با يک نوع ابهام نشان مى دهد كه حتّى دوزخيان نمى توانند از ماهيّت و انواع نعمت هاى بهشتى آگاه شوند.
2⃣ جمله «إِنَّ اللّهَ حَرَّمَهُما عَلَى الْكافِرِينَ» (#خداوند آنها را بر كافران حرام كرده) اشاره به اين است كه بهشتيان مضايقه اى از بخشيدن اين نعمتها ندارند، زيرا نه چيزى از آنها كم مى شود و در درون سينه، كينه اى نسبت به كسى ندارند، ولى وضع دوزخيان آن چنان است كه نمى توانند از نعمتهاى بهشتى بهره گيرند، اين تحريم در حقيقت يک نوع «تحريم تكوينى» است، همانند محروميّت بسيارى از بيماران از غذاهاى لذيذ و رنگارنگ
🔹 پيام های آیه ۵۰ سوره اعراف 🔹
✅ بهشتیان و دوزخیان با یكدیگر گفتگو دارند و صداى یكدیگر را مى شنوند.
✅ اوّلین درخواستِ دوزخیان، آب است.
✅ آنان كه در دنیا توشه اى براى آخرت برندارند، در قیامت دست گدایى و نیازشان پیش همه دراز است.
✅ ناله مجرمان در #قیامت، بى فایده است.
✅ نعمت هاى آخرت، مخصوص #مؤمنان است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_906
🌹 #آیه_۵۱ #سوره_اعراف
🌸 أَلَّذِينَ اتَّخَذُواْ دِينَهُمْ لَهْواً وَلَعِباً وَغَرَّتْهُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا فَالْيَوْمَ نَنسَاهُمْ كَمَا نَسُواْ لِقَآءَ يَوْمِهِمْ هَذَا وَمَا كَانُواْ بَِايَاتِنَا يَجْحَدُونَ
🍀 ترجمه: كسانى كه دین خود را به بازى و سرگرمى گرفتند و زندگى دنیوى مغرورشان ساخت، پس همان گونه كه آنان دیدار این روزشان را فراموش كرده و آیات ما را انكار مى كردند، (ما نیز) امروز آنان را به فراموشى مى سپاریم.
🌷 #الَّذِينَ: کسانی که
🌷 #اتَّخَذُوا: گرفتند
🌷 #لَهْو: بازی
🌷 #لَعِب: سرگرمی
🌷 #غَرَّتْهُم: مغرورشان ساخت
🌷 #ننْسَاهُمْ: فراموششان می کنیم
🌷 #لِقَآء: دیدار
🌷 #يَجْحَدُونَ: انکار می کردند
🌸 « #لَهو »، به معناى غفلت انسان از كارهاى اساسى است و «لَعِب» آن است كه انسان هدفى خیالى و غیر واقعى داشته باشد. امام رضا علیه السلام فرمود: «ننساهم» یعنى آنان را ترك مى كنیم، چون آنان قیامت و آمادگى براى آن روز را رها كرده بودند، ما نیز در آن روز آنان را به حال خود رها مى كنیم.
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در اين آيه سبب محروميّت دوزخیان را بیان مى كند و با ذكر صفات دوزخيان روشن مى سازد كه اين سرنوشت شوم را خودشان براى خويشتن فراهم ساخته اند. نخست مى فرمايد: {الَّذِينَ اتَّخَذُوا دِينَهُمْ لَهْواً وَ لَعِباً: کسانی که دین خود را به بازی و سرگرمی گرفتند} {وَ غَرَّتْهُمُ الْحَياةُ الدُّنْيا: و زندگی دنیوی مغرورشان ساخت} اين امور سبب شد كه آنها در لجنزار شهوات فرو روند و همه چيز حتّى رستاخيز را به دست فراموشى بسپارند و گفتار #پيامبران و آيات الهى را انكار كنند. لذا به دنبال آن اضافه مى كند: «فَالْيَوْمَ نَنْساهُمْ كَما نَسُوا لِقاءَ يَوْمِهِمْ هذا وَ ما كانُوا بِآياتِنا يَجْحَدُونَ: پس همان گونه که آنان دیدار این روزشان را فراموش کرده و آیات ما را انکار می کردند، ما نیز امروز آنان را به فراموشی می سپاریم} ضمناً از اين آيه استفاده مى شود كه نخستين مرحله گمراهى و انحراف آن است كه #انسان مسایل سرنوشت ساز خود را جدّى نگيرد و با آنها به عنوان يک سرگرمى و بازيچه رفتار كند.
🔹 پيام های آیه ۵۱ سوره اعراف 🔹
✅ مسخره كردن #دین، مغرور شدن به دنیا، فراموشى آخرت و انكار آیات الهى، همه از نشانه هاى كافران است.
✅ كافران، احكام #دین را كه جدّى است به بازى مى گیرند. و در عوض دنیا كه بازیچه ا ى بیش نیست را جدّى گرفتند.
✅كسانى كه #دین را به بازى مى گیرند، در قیامت التماس مى كنند.
✅ زندگى دنیوى فریبنده است.
✅ فریفتگى به دنیا، زمینه ى بازى گرفتن دین است.
✅ كیفر الهى با اعمال ما تناسب دارد.
✅ فراموش كردن #خداوند در دنیا، سبب فراموش شدن انسان در قیامت مى شود.
✅ انكار مستمرّ وبدون #توبه، رمز بدبختى و هلاكت انسان است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_907
🌹 #آیه_۵۲ #سوره_اعراف
🌸 وَلَقَدْ جِئْنَاهُم بِكِتَابٍ فَصَّلْنَاهُ عَلَى عِلْمٍ هُدىً وَرَحْمَةً لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ
🍀 ترجمه: و برای آنان كتابى آوردیم كه آن را بر اساس علم (آگاهانه)، بیان کردیم تا هدایت و رحمتى براى قومی که ایمان می آورند باشد.
🌷 #جِئْنَاهُمْ: برای آنان آوردیم
🌷 #فَصَّلْنَاهُ: بیان کردیم
🌸 اين آيه در #مکه نازل شده است و اشاره به اين است كه محروميّت كافران و سرنوشت آنها نتيجه كوتاهی ها و تقصيرات خودشان است و گرنه از ناحيه #خداوند هيچ گونه كوتاهى در هدايت و رهبرى و ابلاغ آيات و بيان درسهاى تربيتى نشده است لذا مى فرمايد: ما در #هدايت و راهنمايى آنها چيزى فروگذار نكرديم {وَ لَقَدْ جِئْناهُمْ بِكِتابٍ فَصَّلْناهُ عَلى عِلْمٍ: و برای آنان کتابی آوردیم که آن را بر اساس علم، بیان کردیم} {هُدىً وَ رَحْمَةً لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ: تا هدایت و رحمتی برای قومی که ایمان می آورند باشد}
🌸 #حضرت_على علیه السلام مى فرماید: «انّ اللّه سبحانه لم یعظ احداً بمثل هذا القرآن...» #خداوند هیچ كسی را به مانند قرآن موعظه نكرده است، زیرا #قرآن، ریسمان محكم و امن الهى است، بهار قلبها و چشمه سار علم مى باشد و براى قلب و دل انسان، جلایى به جز #قرآن نیست، با وجود اینكه یاددارندگان رفتند و مشتى فراموش كنندگان ماندند.
🔹 پيام های آیه ۵۲ سوره اعراف 🔹
✅ #خداوند به وسیله كتاب، اتمام حجّت كرده و انسان را از مغرور شدن به دنیا و فراموشى آخرت وانكار آیات، نجات مى دهد.
✅ آوردن كتاب هدایت و رحمت، كار خداوند است كه آن را بخش بخش و به تدریج نازل كرده است.
✅ وحى #خداوند، بر اساس علم الهى به نیازهاى انسان و جهان است.
✅ #كتاب و #علم_الهى، بسیار با عظمت است.
✅ هدایت با #قرآن، از بزرگترین رحمت و لطف هاى خداوند به مؤمنان است.
✅ #قرآن، هدایتگر اهل باور است، نه انسان هاى لجوج و بهانه گیر
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_908
🌹 #آیه_۵۳ #سوره_اعراف
🌸 هَلْ يَنْظُرُونَ إِلَّا تَأْوِيلَهُ يَوْمَ يَأْتِى تَأْوِيلُهُ يَقُولُ الَّذِينَ نَسُوهُ مِن قَبْلُ قَدْ جَآءَتْ رُسُلُ رَبِّنَا بِالْحَقِّ فَهَل لَّنَا مِن شُفَعَآءَ فَيَشْفَعُواْ لَنَآ أَوْ نُرَدُّ فَنَعْمَلَ غَيْرَ الَّذِى كُنَّا نَعْمَلُ قَدْ خَسِرُواْ أَنفُسَهُمْ وَضَلَّ عَنْهُم مَّا كَانُوا يَفْتَرُونَ
🍀 ترجمه: آیا (كافران،) جز تأویل كتاب (تحقّق وعده های قرآن)، انتظار دیگرى دارند؟ روزى كه حقایق بیان شده در آن بیاید، كسانى كه آن روز را از پیش (در دنیا) فراموش كرده بودند، خواهند گفت: همانا رسولان پروردگارمان براى ما حقّ را آوردند، پس آیا براى ما شفیعانى هست تا شفاعتمان كنند یا (ممكن است) ما به دنیا بازگردانده شویم تا كارى جز آنچه مى كردیم انجام دهیم؟ قطعاً آنان سرمایه وجودشان را تباه کردند و آنچه به دروغ مى ساختند، از دست دادند.
🌷 #هَلْ: آیا
🌷 #يَنْظُرُونَ: انتظار می کشند
🌷 #تَأْوِيل_قرآن: تحقق یافتن وعده ها و خبرهای قرآن
🌷 #نَسُوه: فراموش کردند
🌷 #رُسُل: پیامبران
🌷 #نُرَدُّ: بازگردانده شویم
🌷 #نَعْمَل: انجام می دهیم
🌷 #خَسِرُوٓا: تباه می کردند
🌷 #ضَلَّ: از دست دادند
🌷 #كَانُوا_يَفْتَرُونَ: دروغ می ساختند
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است و در اين آيه اشاره به طرز تفكّر غلط تبهكاران و منحرفان در زمينه هدايت هاى الهى نموده و مى فرماید: {هَلْ يَنْظُرُونَ إِلاّ تَأْوِيلَهُ: آیا جز تحقق وعده های #قرآن انتظار دیگری دارند؟} امّا چه انتظار نابجايى، زيرا هنگامى كه نتايج و سرانجام اين وعده هاى الهى را مشاهده كنند، كار از كار گذشته و راهى براى بازگشت باقى نمانده است {يَوْمَ يَأْتِي تَأْوِيلُهُ يَقُولُ الَّذِينَ نَسُوهُ مِنْ قَبْلُ قَدْ جاءَتْ رُسُلُ رَبِّنا بِالْحَقِّ: روزی که حقایق بیان شده در آن بیاید، کسانی که آن #روز را فراموش کرده بودند، خواهند گفت: همانا رسولان پروردگارمان برای ما حق را آوردند}
🌸 امّا در اين هنگام در وحشت و اضطراب فرو مى روند، و به فكر چاره جويى مى افتند و مى گويند: {فَهَلْ لَنا مِنْ شُفَعاءَ فَيَشْفَعُوا لَنا:پس آیا برای ما شفیعانی هست تا شفاعتمان کنند} {أَوْ نُرَدُّ فَنَعْمَلَ غَيْرَ الَّذِي كُنّا نَعْمَلُ: یا ما به دنیا بازگردانده شویم تا کاری جز آنچه می کردیم انجام دهیم؟} ولى افسوس! اين بيدارى بسيار دير است، نه راه بازگشتى وجود دارد و نه شايستگى #شفاعت دارند، زيرا {قَدْ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ: قطعا آنان سرمایه وجودشان را تباه کردند} و بر آنها ثابت مى شود كه بت ها و معبودهاى ساختگى آنان در آنجا هيچ گونه نقشى ندارد {وَ ضَلَّ عَنْهُمْ ما كانُوا يَفْتَرُونَ: و آنچه به دروغ می ساختند، از دست دادند}
🌸 از اين آيه استفاده مىشود كه #انسان در اعمال خود مختار و آزاد است و گرنه تقاضاى بازگشت به دنيا نمى كرد تا اعمال بد خود را جبران كند. و نيز استفاده مى شود كه #جهان ديگر جاى انجام عمل و كسب فضيلت و نجات نيست.
🔹 پيام های آیه ۵۳ سوره اعراف 🔹
✅ #خداوند در قرآن، منكران را توبیخ مى كند كه تا تحقّق تهدیدهاى او را نبینند، ایمان نخواهند آورد.
✅ ناله ها، اعتراف ها و آرزوها در #قیامت، به جایى نمى رسد. پس باید در دنیا هشدارهاى قرآن را جدّى بگیریم.
✅ خسارت بزرگ، فراموش كردن قرآن و قیامت است.
✅ #قیامت، روز آگاهى و بیدارى است.
✅ رسالت پیامبران در مسیر تربیت انسان و از شئون ربوبیّت خداوند است.
✅ #شفاعت براى همه نیست.
✅ در #قیامت، خبرى از جلوه و تأثیر طاغوتها، بتها، ثروتها و قدرتها نیست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_909
🌹#آیه_۵۴ #سوره_اعراف
🌸 إِنَّ رَبَّكُمُ اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَىٰ عَلَى الْعَرْشِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ يَطْلُبُهُ حَثِيثًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومَ مُسَخَّرَاتٍ بِأَمْرِهِٓ ۗ أَلَا لَهُ الْخَلْقُ وَالْأَمْرُ ۗ تَبَارَكَ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ
🍀 ترجمه: همانا پروردگار شما خداست كه آسمانها و زمین را در شش دوران آفرید، سپس بر عرش[فرمانروایی و تدبیر امور آفرینش] مسلّط شد، شب را در حالی كه همواره با شتابْ روز را میجوید بر روز میپوشاند، و خورشید و ماه و ستارگان را كه تسلیم فرمان اویند [پدید آورد]؛ آگاه باشید كه آفریدن و فرمان مخصوص اوست؛ همیشه با بركت است خداوندی که پروردگار جهانیان است.
🌷 #رَبَّكُم: پروردگار شما
🌷 #خَلَقَ: آفرید
🌷 #سمَاوَات: آسمان ها
🌷 #أَرْض: زمین
🌷 #سِتَّة: شش
🌷 #أَيَّام: جمع یوم است در زبان عربی به «نهار»، روز گفته می شود، ولى کلمه «یوم»، گاهى به معناى روز است و گاهى به معناى شبانه روز و گاهى هم به روزگار و دوره، یوم گفته شده است و در این آیه، منظور دوره است.
🌷 #العرش: تخت حکومت
🌷 #اسْتَوَىٰ_عَلَى_الْعَرْش: بر عرش مسلّط شد، کنایه از قدرت، سلطه، تدبیر، هدایت و اداره کل جهان است.در زبان فارسی هم بر تخت نشستن یعنی بر اوضاع مسلط شدن و قدرت و حکومت را به دست گرفتن.
🌷 #يُغْشِي: می پوشاند
🌷 #ليْل: شب
🌷 #نهَار: روز
🌷 #حَثِيثًا: باشتاب، سریع
🌷 #شمْس: خورشید
🌷 #قَمَر: ماه
🌷 #نجُوم: ماه
🌷 #مُسَخَّرَات: رام شدگان
🌷 #خَلْق: آفرینش
🌷 #تبَارَك: بابرکت، پرفایده
🌸 اين آيه معبود حقيقى و واقعى را با ذكر صفات خاصّش معرّفى مى كند، تا آنها كه حقيقت جو هستند قبل از فرا رسيدن #قیامت در همين جهان او را به روشنى بشناسند. نخست مى فرمايد: {إِنَّ رَبَّكُمُ اللّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيّامٍ: همانا پروردگار شما خداست که آسمان ها و زمین را در شش دوره آفرید} «معبود» كسى جز «آفريدگار» نمى تواند باشد. با توجّه به مفهوم وسيع كلمه «ايّام» در این آیه به معنى «دورانها» به كار مى رود. بنابراين خداوند مجموعه #زمين و #آسمان را در شش دوران متوالى آفريده است، هر چند اين دورانها گاهى به ميليونها يا ميلياردها سال بالغ شده است و علم امروز هيچ گونه مطلبى را كه مخالف اين موضوع باشد بيان نكرده است. سپس #قرآن مى فرماید: {ثُمَّ اسْتَوى عَلَى الْعَرْشِ: سپس بر عرش مسلط شد} يعنى، نه تنها آفرينش از اوست بلكه اداره و رهبرى جهان نيز با او مى باشد.
✅ #عرش چيست؟
- عرش در لغت معانى متعدّدى دارد از جمله: به معنى سقف يا چيزى است كه داراى سقف بوده باشد، و گاهى به معنى تخت هاى بلند همانند تخت سلاطين نيز آمده است. ولى هنگامى كه در مورد #خداوند به كار مى رود و گفته مى شود «عرش خدا» منظور از آن مجموعه جهان هستى است كه در حقيقت تخت حكومت پروردگار محسوب مى شود.
بنابراين در آيه مورد بحث جمله «اسْتَوى عَلَى الْعَرْشِ» كنايه از احاطه كامل پروردگار و تسلّط او بر تدبير امور آسمانها و زمين بعد از خلقت آنهاست.
🌸 سپس مىفرمايد: {يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهارَ يَطْلُبُهُ حَثِيثاً: #شب را در حالی که همواره با شتاب روز را می جوید بر روز می پوشاند سپس مىافزايد: {وَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ وَ النُّجُومَ مُسَخَّراتٍ بِأَمْرِهِ: و خورشید و ماه و ستارگان را که تسلیم فرمان اویند پدید آورد} پس از ذكر آفرينش جهان هستى و نظام شب و روز و آفرينش #ماه و #خورشيد و #ستارگان به عنوان تأكيد مى فرمايد: {أَلا لَهُ الْخَلْقُ وَ الْأَمْرُ: آگاه باشید که آفرینش و فرمان مخصوص اوست} منظور از «الْخَلْقُ» آفرينش نخستين، و منظور از «الْأَمْرُ» قوانين و نظاماتى است كه به فرمان پروردگار بر عالم هستى حكومت می كند و آنها را در مسير خود رهبرى مى نمايد. و در پايان آيه مى فرمايد: {تَبارَكَ اللّهُ رَبُّ الْعالَمِينَ: همیشه با برکت است خداوندی که پروردگار جهانیان است}اين جمله بعد از ذكر آفرينش و تدبير جهان هستى يک نوع ستايش از مقام مقدّس پروردگار است كه وجودى مبارک، ازلى، ابدى و سرچشمه همه بركات و نيكی ها مى باشد.
🔹 پيام های آیه ۵۴ سوره اعراف 🔹
✅ آفریدگار هستى، لایق تدبیر و مدیریّت آن است.
✅ #عرش، مركز مدیریّت و تصمیم گیرى خداوند است.
✅ تعقیب دائمى شب و روز، تنها با كروى بودن و حركت داشتن زمین ممكن است.
✅ هم آفرینش به دست خداست، هم اداره و تدبیر آفریده ها
✅ #خداوند سرچشمه ى بركات است.
✅ نزول بركات، از ربوبیّت #خداوند است.
✅ تمام هستى در حال تكامل و تحت تربیت الهى است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_910
🌹 #آیات_۵۵_۵۶ #سوره_اعراف
🌸 ادْعُوا رَبَّكُمْ تَضَرُّعًا وَخُفْيَةً ۚ إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ (۵۵) وَلَا تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ بَعْدَ إِصْلَاحِهَا وَادْعُوهُ خَوْفًا وَطَمَعًا ۚ إِنَّ رَحْمَتَ اللَّهِ قَرِيبٌ مِنَ الْمُحْسِنِينَ (۵۶)
🍀 پروردگارتان را از روی فروتنی و پنهانی بخوانید؛ قطعاً او متجاوزان را دوست ندارد (۵۵) و در زمین پس از اصلاح آن فساد نكنید، و خدا را از روی بیم و امید بخوانید، كه قطعاً رحمت خدا به نیكوكاران نزدیک است. (۵۶)
🌷 #ادْعُوا: بخوانید
🌷 #رَبَّكُمْ: پروردگارتان
🌷 #تَضَرُّع: فروتنی
🌷 #خُفْيَة: پنهانی
🌷 #تَضَرُّعًا_وَ_خُفْيَةً: در اصل منظور با صدای آهسته که به اخلاص نزدیک است
🌷 #لَا_يُحِبُّ: دوست نمی دارد
🌷 #الْمُعْتَدِين: متجاوزان
🌷 #لَا_تُفْسِدُوا: فساد نکنید
🌷 #أَرْض: زمین
🌷 #خَوْف: بیم
🌷 #طَمَع: امید
🌷 #قَرِيب: نزدیک
🌷 #مُحْسِنِين: نیکوکاران
شرايط اجابت دعا:
🌸 این آیات در #مکه نازل شده است. در اينجا دستور مى دهد كه « #دعا و #نيايش » كه جان و روح عبادت است بايد در برابر خدا انجام گيرد. نخست مى فرمايد: {ادْعُوا رَبَّكُمْ تَضَرُّعاً وَ خُفْيَةً: پروردگارتان را از روی فروتنی و پنهانی بخوانید} اين كه در این آیه دستور داده شده كه خدا را در پنهانى بخوانيد براى اين است كه از «ريا» دورتر، و به اخلاص نزديكتر، و همراه با تمركز فكر و حضور قلب باشد. و سپس مى فرمايد: {إِنَّهُ لا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ: قطعا او متجاوزان را دوست ندارد}و اين جمله معنى وسيعى دارد كه هرگونه تجاوز را، اعمّ از فرياد كشيدن به هنگام #دعا، و يا تظاهر و رياكارى، و يا توجّه به غير خدا را به هنگام دعا، شامل مى شود.
🌸 در آيه ۵۶ سوره اعراف اشاره به حكمى شده است كه در واقع يكى از شرايط تأثير #دعا است، مى فرمايد: {وَ لا تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ بَعْدَ إِصْلاحِها: و در زمین پس از اصلاح آن فساد نکنید} بنابراين هيچ گاه دعاى افراد مفسد و تبهكار به جايى نخواهد رسيد. در روايتى از امام باقر «عليه السّلام» مى خوانيم: «زمين فاسد بود و خداوند به وسيله پيامبر اسلام آن را اصلاح كرد». باز ديگر به مسألۀ دعا مى پردازد و يكى ديگر از شرايط آن را بازگو مى كند، مى فرمايد: {وَ ادْعُوهُ خَوْفاً وَ طَمَعاً: و خدا را از روی بیم و امید بخوانید} نه آن چنان از اعمال خود راضى باشيد كه گمان كنيد هيچ نقطه تاريكى در زندگى شما نيست كه اين خود عامل عقبگرد و سقوط است، و نه آن چنان ناامید باشيد كه خود را شايسته عفو خدا و اجابت #دعا ندانيد، بلكه با دو بال «ترس» و «اميد» به سوى او پرواز كنيد، اميد به رحمتش و ترس از مسؤوليتها و لغزش هاى خود.
🌸 و در پايان آيه براى تأكيد بيشتر روى اسباب اميدوارى به رحمت #خدا، مى فرمايد: {إِنَّ رَحْمَتَ اللّهِ قَرِيبٌ مِنَ الْمُحْسِنِينَ: قطعا رحمت خدا به نیکوکاران نزدیک است}
🔴 در اين دو آيه اشاره به پنج قسمت از شرايط قبولى دعا شده است:
1⃣ نخست اين كه از روى تضرّع و در پنهانى باشد
2⃣ ديگر اين كه از حدّ #اعتدال تجاوز نكند.
3⃣ سوّم اين كه با توليد فساد و تبهكارى همراه نگردد.
4⃣ چهارم اين كه همراه با ترس و اميد متوازن باشد.
5⃣ پنجم اين كه با نيكوكارى توأم گردد.
🔹 پيام های آیات ۵۵و۵۶ سوره اعراف 🔹
✅ پس از #خدا_شناسى، خداپرستى لازم است.
✅ بهتر است #دعا با استمداد از كلمه ى «ربّ» و همراه تضرّع و زارى و پنهانى باشد. دعاى پنهانى از ریا دور و به اخلاص نزدیكتر است.
✅ #دعا وقتى مؤثّر است كه خالصانه و همراه با تضرّع باشد.
✅ با تمام وجود و با كمال خضوع خدا را بخوانیم.
✅ گردنكشان و تجاوزكاران، از لطف و محبّت الهى محروم مى باشند.
✅ دعا نكردن، دعاى بى تضرّع و دعاى ریایی، از نمونه هاى سركشى و تجاوز است.
✅ جامعه ى اصلاح شده نیز در معرض خطر است.
✅ #انسان باید میان بیم و امید باشد. این اعتدال را خداوند، «احسان» نامیده است.
✅ احسان، زمینه ى دریافت رحمت الهى است و بدون آن، انتظار رحمت بى جاست. آرى، دعاى مستجاب همراه بانیكوكارى است.
✅ دست نیاز به جانب حقّ دراز كردن و دورى از فساد، #نیکی است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_911
🌹 #آیه_۵۷ #سوره_اعراف
🌸 وَهُوَ الَّذِي يُرْسِلُ الرِّيَاحَ بُشْرًا بَيْنَ يَدَيْ رَحْمَتِهِ ۖ حَتَّىٰٓ إِذَآ أَقَلَّتْ سَحَابًا ثِقَالًا سُقْنَاهُ لِبَلَدٍ مَيِّتٍ فَأَنْزَلْنَا بِهِ الْمَآءَ فَأَخْرَجْنَا بِهِ مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ ۚ كَذَٰلِكَ نُخْرِجُ الْمَوْتَىٰ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ
🍀 ترجمه: و او کسی است كه بادها را پیشاپیشِ [بارانِ] رحمتش به عنوان مژده دهنده می فرستد تا این بادها ابرهای سنگین بار را بردارند، آن را به سوی سرزمینی مرده راندیم، پس به این وسیله آب باران نازل کردیم و به وسیله این باران از هر نوع میوه بیرون می آوریم [و] مردگان را نیز [در روز قیامت] این گونه [از لابلای گورها] خارج میكنیم، تا شما متذکر شوید.
🌷 #ريَاح: باد
🌷 #بُشْرًا: مژده دهنده
🌷 #اقلت: به آسانی جابجا می کند
🌷 #سَحَاب: ابر
🌷 #ثِقَال: سنگین
🌷 #سُقْنَاه: راندیم
🌷 #بلَد: سرزمین
🌷 #ماء: آب
🌷 #ثمَرَات: میوه ها
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در اين آيه اشاره به مسأله «معاد» و رستاخيز شده است. نخست مى فرمايد: {وَ هُوَ الَّذِي يُرْسِلُ الرِّياحَ بُشْراً بَيْنَ يَدَيْ رَحْمَتِهِ: و او کسی است که بادها را پیشاپیش [باران] رحمتش به عنوان مژده دهنده می فرستد} سپس می فرماید: {حَتّى إِذا أَقَلَّتْ سَحاباً ثِقالاً: تا این بادها ابرهای سنگین بار را بردارند} در اين موقع آنها را به سوى سرزمين هاى مرده و خشک و سوزان مى راند و مأموريت آبيارى اين تشنگان را به عهده آنها مى نهد که می فرماید: {سُقْناهُ لِبَلَدٍ مَيِّتٍ: آن را به سوی سرزمینی مرده راندیم} سپس می فرماید: {فَأَنْزَلْنا بِهِ الْماءَ: پس به این وسیله آب باران نازل کردیم} سپس می فرماید: {فَأَخْرَجْنا بِهِ مِنْ كُلِّ الثَّمَراتِ: و به وسیله این #باران از هر نوع #میوه بیرون می آوریم} و به دنبال آن اضافه مى كند: {كَذلِكَ نُخْرِجُ الْمَوْتى: اینگونه مردگان را خارج می کنیم} اين مثال را براى آن آورده است كه نمونه #معاد را در اين دنيا كه همه سال در برابر چشم ما تكرار مى شود به ما نشان داده شود که می فرماید: {لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ: تا شما متذکر شوید}
🔹 پيام های آیه ۵۷ سوره اعراف 🔹
✅ قوانین طبیعى با همه پیچیدگى و نظمى كه دارند، تحت اراده پروردگار است و نباید انسان را از مبدأ هستى غافل كند.
✅ منكران #معاد، برهانى ندارند و تنها استبعاد مى كنند. بیان نمونه هاى حیات در طبیعت و جمع شدن مواد تشكیل دهنده ى گلابى، سیب و انار كه در خاک پخش هستند، نظیر جمع شدن ذرّات مردگان است و این نمونه ها براى رفع آن استبعاد كافى است.
✅ #مرگ، به معناى فنا و نیستى نیست، بلكه تغییر حالت است، همان گونه كه زمین مرده، به معناى زمین نابود نیست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_912
🌹 #آیه_۵۸ #سوره_اعراف
🌸 وَالْبَلَدُ الطَّيِّبُ يَخْرُجُ نَبَاتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ ۖ وَالَّذِي خَبُثَ لَا يَخْرُجُ إِلَّا نَكِدًا ۚ كَذَٰلِكَ نُصَرِّفُ الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَشْكُرُونَ
🍀 ترجمه: و سرزمین پاک گیاهش به اذن پروردگارش بیرون می آید، و زمینی كه ناپاک است، جز محصولی اندک و بی سود از آن بیرون نمی آید؛ این گونه آیات را برای گروهی كه سپاس گزارند بیان می کنیم.
🌷 #بَلَد: سرزمین
🌷 #طيِّب: پاک
🌷 #يَخْرُجُ: بیرون می آید
🌷 #نَبَات: گیاه
🌷 #خَبُث: ناپاک
🌷 #نَكِد: به معنای چیزی است که در آن فایده ای نباشد.
🌷 #نُصَرِّفُ: بیان می کنیم
🌸 این آیه در #مکه نازل شده است. در اين آيه براى اين كه گمان نشود يكنواخت بودن #باران دليل آن است كه همه سرزمين ها يكسان زنده شوند، و براى اين كه روشن گردد، استعدادها و آمادگی هاى متفاوت سبب استفاده هاى مختلف از مواهب الهى مى شود، مى فرمايد: {وَ الْبَلَدُ الطَّيِّبُ يَخْرُجُ نَباتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ: و سرزمین پاک گیاهش به اذن پروردگارش بیرون می آید} {وَ الَّذِي خَبُثَ لا يَخْرُجُ إِلاّ نَكِداً: و زمینی که ناپاک است ، جز محصولی اندک و بی سود از آن بیرون نمی آید} منظور زمین های شوره زار چیزی جز محصولات ناچیز و کم ارزش نمی رویاند. و در پايان آيه مى فرمايد: {كَذلِكَ نُصَرِّفُ الْآياتِ لِقَوْمٍ يَشْكُرُونَ: این گونه آیات را برای گروهی که سپاس گزارند بیان می کنیم}
🔹 پيام های آیه ۵۸ سوره اعراف 🔹
✅ تنها نزول رحمت براى سعادت كافى نیست، قابلیّت و ظرفیّت محل هم لازم است.
✅ اگرچه نظام طبیعت، بر قوانین خاص خود استوار است، اما همه چیز زیر نظر و با اراده و اذن پروردگار صورت مى پذیرد.
✅ اصل بر پاكى و پاک بودن است.
✅ نه یک تذكّر كافى است و نه تذكّرات یكنواخت كارساز است، بلكه ارشاد و تبلیغ باید متعدّد و متنوّع باشد تا به نتیجه نزدیک شویم.
✅ اگرچه #قرآن براى همه مایه ى هدایت است، امّا تنها شکرگزاران بهره مى گیرند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_913
🌹 #آیات_۵۹_۶۴ #سوره_اعراف
🌹 بخش اول
🌸 لَقَدْ أَرْسَلْنَا نُوحًا إِلَىٰ قَوْمِهِ فَقَالَ يَا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ مَا لَكُمْ مِنْ إِلَٰهٍ غَيْرُهُٓ إِنِّيٓ أَخَافُ عَلَيْكُمْ عَذَابَ يَوْمٍ عَظِيمٍ (۵۹) قَالَ الْمَلَأُ مِنْ قَوْمِهِٓ إِنَّا لَنَرَاكَ فِي ضَلَالٍ مُبِينٍ (۶۰) قَالَ يَا قَوْمِ لَيْسَ بِي ضَلَالَةٌ وَلَٰكِنِّي رَسُولٌ مِنْ رَبِّ الْعَالَمِينَ (۶۱) أُبَلِّغُكُمْ رِسَالَاتِ رَبِّي وَأَنْصَحُ لَكُمْ وَأَعْلَمُ مِنَ اللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ (۶۲) أَوَعَجِبْتُمْ أَنْ جَآءَكُمْ ذِكْرٌ مِنْ رَبِّكُمْ عَلَىٰ رَجُلٍ مِنْكُمْ لِيُنْذِرَكُمْ وَلِتَتَّقُوا وَلَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ (۶۳) فَكَذَّبُوهُ فَأَنْجَيْنَاهُ وَالَّذِينَ مَعَهُ فِي الْفُلْكِ وَأَغْرَقْنَا الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَآ ۚ إِنَّهُمْ كَانُوا قَوْمًا عَمِينَ (۶۴)
🍀 ترجمه: قطعا، نوح را به سوی قومش فرستادیم، پس به آنان گفت: ای قوم من! خدا را بپرستید، كه شما را جز او معبودی نیست، من قطعاً از عذاب روزی بزرگ بر شما میترسم (۵۹) اَشراف و سران قومش گفتند: قطعاً ما تو را در گمراهی آشكار می بینیم (۶۰) گفت: ای قوم من! هیچ گمراهی و انحرافی در من نیست، ولی من فرستاده ای از سوی پروردگار جهانیان هستم (۶۱) پیام های پروردگارم را به شما می رسانم، و برای شما خیرخواهی می كنم و از سوی خدا حقایقی را می دانم كه شما نمی دانید. (۶۲) آیا تعجّب كردید كه بر مردی از خودتان معارفی از سوی پروردگارتان آمده تا شما را هشدار دهد، به خاطر این كه شما تقوا پیشه کنید شوید و مورد رحمت قرار گیرید؟ (۶۳) پس او را تكذیب كردند، ما هم او و كسانی كه در كشتی همراهش بودند نجات دادیم و كسانی كه آیات ما را تكذیب كردند، غرق نمودیم؛ زیرا آنان گروهی كوردل بودند. (۶۴)
🌷 #أَرْسَلْنَا: فرستادیم
🌷 #قَالَ: گفت
🌷 #إِلَٰه: معبود
🌷 #أَخَافُ: می ترسم
🌷 #يَوْم: روز
🌷 #عَظِيم: بزرگ
🌷 #الْمَلَأ: اشراف و سران
🌷 #لَنَرَاكَ: قطعا تو را می بینیم
🌷 #ضَلَال: گمراهی
🌷 #مُبِين: آشکار
🌷 #ضَلَالَة: گمراهی
🌷 #رَسُول: فرستاده
🌷 #رَبِّ_الْعَالَمِين: پروردگار جهانیان
🌷 #أُبَلِّغُكُمْ: به شما می رسانم
🌷 #رِسَالَات: پیام ها
🌷 #أَنْصَحُ: خیرخواهی می کنم
🌷 #أَعْلَمُ: می دانم
🌷 #أَوَ_عَجِبْتُمْ: آیا تعجب کردید
🌷 #جَآءَكُمْ: برای شما آمد
🌷 #رَجُلٍ: مرد
🌷 #لِيُنْذِرَكُمْ: تا شما را هشدار دهد
🌷 #لِتَتَّقُوا: تا تقوا پیشه کنید
🌷 #كَذَّبُوهُ: او را تکذیب کردند
🌷 #أَنْجَيْنَاهُ: او را نجات دادم
🌷 #الْفُلْک: کشتی وَأَغْرَقْنَا الَّذِينَ كَذَّبُوا
🌷 #عَمِين: کور دلها، بی بصیرت ها
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈