هدایت شده از حوزه علمیه آیت الله مجتهدی تهرانی (ره)
⚫️ همزمان با مراسم شهادت امام هادی(ع)
🔻مراسم وداع، نماز و تشییع
🔰 پیکر پاک عالم ربانی
▪️حضرت آیت الله طبرستانی (ره)
⏰ شنبه ۱۶بهمن / ساعت ۱۰:۰۰
🔹 حوزه علمیه آیت الله مجتهدی(ره)
🕌 مراسم تدفین در حرم حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع): ساعت ۱۴:۳۰
----------
📬 تنها کانال رسمی حوزه علمیه آیت الله مجتهدی (رحمة الله عليه)
🔸ايتا
https://eitaa.com/hmojtahedi_ir
🔹اينستاگرام
https://www.instagram.com/hmojtahedi_ir
✍️ روز گذشته یعنی ۱۶ بهمن که پیکر مرحوم استاد آیتالله #شیخ_ابوالحسن_طبرستانی در خاک آرمید، مصادف بود با درگذشت استاد او حکیم الهی، آقا #شیخ_علی_محمد_جولستانی که پس از حدود یک قرن حیات پاک، در سال ۱۳۶۵ش در تهران دار فانی را وداع گفت.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran 👇
تاریخ حوزه طهران
✍️ روز گذشته یعنی ۱۶ بهمن که پیکر مرحوم استاد آیتالله #شیخ_ابوالحسن_طبرستانی در خاک آرمید، مصادف بو
✍️ روز گذشته یعنی ۱۶ بهمن که پیکر مرحوم استاد آیتالله #شیخ_ابوالحسن_طبرستانی در خاک آرمید، مصادف بود با درگذشت استاد او حکیم الهی، آقا #شیخ_علی_محمد_جولستانی که پس از حدود یک قرن حیات پاک، در سال ۱۳۶۵ش در تهران دار فانی را وداع گفت.
راقم این سطور از استاد طبرستانی شنیدم که بیشترین استفاده را در حکمت از محضر مرحوم جولستانی برده است و میفرمود: «آقای جولستانی مرد بزرگ و گمنامی بود و خودش میگفت که من در خصوص فلسفه از آقای شعرانی بیشتر زحمت کشیدهام، گرچه آقای شعرانی جامعیت بیشتری دارد و در ریاضیات و طب و... بهخوبی کار کرده است.»
حکیم جولستانی مدت ۹ سال در #مدرسه_سپهسالار_قدیم از محضر #میرزا_مهدی_آشتیانی بهره برد و آن #حکیم_شرق در وصف شاگردش چنین مرقوم فرمود:
«جناب مستطاب شریعتمدار مروّج الأحکام، قدوة الأفاضل، عمدة المحققین، آقای شیخ علیمحمد تویسرکانی ـ سلّمه الله تعالی ـ از افاضل طلاب و محصلین مدرسۀ مبارکۀ مرحوم محمدخان سپهسالار هستند و عمر خود را در تحصیل علوم عقلیه و نقلیه مصروف داشته و سنین متمادیه در مجلس درس این حقیر حضور به هم رسانیدهاند و مراتب شامخه و مقامات علمیه و محاسن اخلاق ایشان بر احدی از ابناء زمان، مخفی و مستور نیست».
یکی از شاگردان حلقه درس حکمت آیتالله جولستانی مینویسد:
«ایشان در این اواخر، دوران سختی را میگذراند، بطوری که تقریبا در هر صد قدمی که بر میداشتند، چندین بار به کناری استراحت و تجدید نفس مینمودند. بدون اغراق تنها یک نماز چهار رکعتی ایشان حدود بیست دقیقه به طول میانجامید. ولی با این حال حتیالامکان نماز جماعت را بپا میداشت... مرحوم جولستانی شیفتگی خاصی به خاندان وحی (س) داشت و به همین جهت سالهای سال شبهای پنجشنبه مجلس عزاداری و مرثیه خوانی داشتند، و این مجلس تا آخرین پنجشنبه یعنی یک روز قبل از رحلت ایشان برقرار بود.» گاهی #علامه_شعرانی هم در این مجلس روضه شرکت میکردند.
آیتالله طبرستانی که خود در این جلسات شبهای جمعه شرکت میکرد، میفرمود: «مرحوم #میرزا_محمدعلی_مدرس_تبریزی، صاحب #ریحانة_الادب هم گاهی در این روضه شرکت میکرد. آقای #جوادی_آملی هم میآمد و شبهایی که اطعام بود، به مرحوم آقای جولستانی با مزاح میگفت: "آقا! امشب شب قدر است؟" یعنی اطعام هم دارید؟»
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
هدایت شده از مدرسه راهبری علم و عمل
✅ مدرسه راهبری علم و عمل برگزار میکند:
🔶 سلسله نشستهای گفتمانی «مکتب طهران»
🔰موضوع این نشست:
«مکتب طهران، امروز و فردای انقلاب اسلامی»
🔸ارائه: آقای سید حسین شهرستانی، مدیر گروه هنر و ادبیات پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی
🗓️ زمان: دوشنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۰ - ساعت ۱۵
📍 مکان: میدان بهارستان، خیابان ابنسینا، روبروی بیمارستان طرفه، سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران، مدرسه راهبری علم و عمل
👈 علاقهمندان جهت حضور میتوانید با شناسه @Maktab_tehran در پیامرسان ایتا و بله تماس حاصل فرمایید.
#مکتب_طهران
#انقلاب_اسلامی
#علم_و_عمل
.
🌱 مرحوم #آیت_الله_مجتهدی درباره سابقه تاریخی شبستان قدیمی #مسجد_حاج_ملاجعفر میفرمود:
«حاج حسین مس فروش... چهل سال پیش به من می گفت: من چهارده ساله بودم که به مسجد حاج ملا جعفر میآمدم. میگفت: من آن زمان جوان بودم؛ سحرها که به اینجا میآمدم، توی آن شبستانِ (قدیم)، برای نماز شب جا نبود. نه افرادی با قیافه شماها؛ بلکه قیافه امیر کبیر. ریش، کلاه پوستی، عبا و قبا؛ وقتی این افراد وارد مسجد میشدند، اول کلاهش توی مسجد میآمد و بعد خودش. آن انتها که الان یک دفتر ساخته اند، کفشکن بود. طاقش کوتاه بود. میگفت: اول کلاهش می آمد. نیم متر کلاه امیر کبیری؛ کلاه های قدیم. خودشان هم قد بلند بودند.
یکی از این افراد، #حاج_سید_باقر_کسایی بود؛ جد حاج #سید_مهدی_خرازی. یک عکسی دارم که حاج سید باقر کسایی با #حاج_ملا_جعفر در این عکس هستند. ۲۹۰ قمری این عکس افتاده.»
آیت الله مجتهدی در ادامه فرمودند: «آقا سید باقر که ۲۵ سال آخر عمرش رخت خوابش را جمع کرده بود. آن وقت بچه هایش یکی شده آیت الله خرازی در قم که سال ۷۵ قمری عید غدیر توی حیاط (مدرسه آیت الله مجتهدی) آیتالله خوانساری روی سرش عمامه گذاشت و حاج #سلطان_الواعظین_شیرازی صاحب #شبهای_پیشاور هم منبر رفت. اینها فامیلی اصلی شان کسائی بود. چون عبا میفروختند. از آنجا که بعدها توی بازار خرازی داشتند به آنها خرازی گفتند.»
🎤 بیانات آیت الله مجتهدی (ره) در آذرماه ۸۴
📷تصویر سمت راست: #حاج_ملاجعفر_چاله_میدانی در کنار فرزندان و برخی از اخیار. حاج سید باقر کسایی هم در تصویر دیده میشود. سال ۱۲۹۰ق.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🗓 به مناسبت ۱۹ بهمن ۱۳۲۸ش درگذشت آیتالله #شیخ_علی_اکبر_نهاوندی
✍ شیخ علیاکبر پس از مدتی تحصیل در حوزههای علمیه نهاوند، بروجرد، مشهد و اصفهان، به حوزه تهران آمد و در مجلس درس حاج #میرزا_حسن_آشتیانی ، #میرزا_عبدالرحیم_نهاوندی و #میرزا_محمد_اندرمانی حضور یافت. او در تهران، حکمت را نزد #آقا_محمدرضا_قمشه_ای ، #میرزا_ابوالحسن_جلوه و #حیدرخان_نهاوندی آموخت. سپس به عتبات عالیات هجرت کرد.
☘آیتالله نهاوندی پس از تکمیل تحصیلات خود، در سال ۱۳۱۷ق به نهاوند رفت و پس از ۶ سال به تهران بازگشت و مدت ۶ سال که مصادف با سالهای وقوع انقلاب مشروطه بود، در تهران اقامت کرد و پس از آن مشهد مقدس عزیمت کرد.
🔥آنگاه که #رضاخان به #کشف_حجاب فرمان داد، آیتالله حاج آقا حسین قمی به عنوان اعتراض از مشهد به تهران میآید و توسط رضاخان محبوس میشود.
شیخ علیاکبر نهاوندی که امامت جماعت #مسجد_گوهرشاد را برعهده داشت اظهار میدارد که حالا ما باید دخالت کنیم و دیگر نباید کنار نشست. اتفاقا #شیخ_محمدتقی_بهلول پس از نماز جماعت ایشان، منبر تاریخی خود را ایراد کرد. همان شب نیروهای شاه با مردم درگیر شده و حدود ۳۰ نفر را به شهادت میرسانند. شب بعد که مردم به اتفاق علما در مسجد گوهرشاد تحصن کرده بودند،اسدی نایب تولیت آستان، علما از جمله شیخ علیاکبر نهاوندی را از مسجد خارج میکند و سپس فرمان فرمان آتش صادر میشود و جمع کثیری از مردم به شهادت میرسند.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
☘امام خامنهای (۱۳۹۰/۰۷/۰۹):
🔹امام بزرگوار ما اعلام کردند که یکى از هدفهاى این انقلاب، آزادى سرزمین فلسطین و قطع غده سرطانى اسرائیل است.
امواج پرقدرت این انقلاب، که آن روز همه دنیا را فرا گرفت، هر جا رفت، با این پیام رفت که «فلسطین باید آزاد شود».
🔸أعلن إمامنا [الخمیني] الجلیل أن أحد أهداف هذه الثورة تحریر الأرض الفلسطینیة و استئصال غدة إسرائیل السرطانیة. الأمواج القویة لهذه الثورة التی عمّت العالم کله فی ذلک الحین، حملت معها إین ما ذهبت هذه الرسالة: «یجب تحریر فلسطین».
🔹 האימאם [ח'ומייני] אציל הנפש שלנו הודיע שאחת ממטרות המהפכה היא לשחרר את פלסטין ולהסיר את הגידול הסרטני, ישראל.
הגלים העוצמתיים של המהפכה הזו, שהתפשטו את העולם כולו באותה תקופה, העבירו את המסר הזה בכל מקום אליו הגיע: "יש לשחרר את פלסטין".
🔸 Our magnanimous Imam [Khomeini] announced that one of the goals of the Revolution was to liberate Palestine and to remove the cancerous tumor, Israel.
The powerful waves of this Revolution, which pervaded the entire world at that time, conveyed this message wherever it reached: "Palestine must be liberated."
#امام_خمینی #انقلاب_اسلامی #ایران #فلسطین #قدس #آزادی #آزادی_قدس #قدس_پایتخت_فلسطین
#الإمام_الخمیني #الثورة_الإسلامية #الفلسطین #القدس #حرية #حرية_القدس #قدس_عاصمة_فلسطین #القدس_اقرب
#Imam_Khomeini #Islamic_Revolution #Iran #Palestine #Quds #Freedom #Qods_Freedom
#Quds_the_capital_of_Palestine #Free_Palestine
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
هدایت شده از مباحثات
🔅سیاحتی علمی، معنوی در حوزهی علمیه تهران
🔹در تابستان ۹۱ که در حوزه علمیه مروی به جمع طالبان علوم آل محمد علیهمالسلام پیوستیم و به عنوان نوکری ولیعصر ارواحنافداه معنون شدیم، در مدرس اصلی و مرکزی مدرسه -که در سالهای ابتدای تاسیس، مسجد صیفی حوزه هم همان بود و کاشیهای محرابش، از عمر دیرین آن حکایت میکرد- ابتدای صبح مرحوم آیتﷲ حاج آقا مجتبی طهرانی فقیه راحل و استاد اخلاق بلامنازع پایتخت درس فقه و اصول میگفت و سپس حدود ساعت نه مرحوم آیتﷲ حاج شیخ محمدتقی شریعتمدار بر کرسی تدریس تکیه میزد.
🔹کمی آن طرفتر راهروی کوتاه و L شکلی به سوی مدرسهی کوچک و نقلی باز میشد که در لسان عرف طلاب مدرسه، به «مروی کوچک» مشتهر بود، حوالی ساعت ده اگر مسیرت آنجا میخورد یحتمل لهجهی عربی صلاح ملکشاهی را میشنیدی که با صدای بلند قربان صدقهی مرحوم آیتﷲ حاج شیخ محمد حسن آل عصفور اصطهباناتی میرود. کمی اگر صمیمی بودی، یحتمل به صرف قهوهی ترک به داخل حجره دعوت میشدی و آنگاه، پیرمردی با محاسن و لباس سپید و سیمای روشن نشسته بر تخت چوبی نظرت را جلب مینمود که از فرط کوتاهی قامت،پایش به زمین نمیرسد. اغلب در حال تعریف خاطرات نجف بود و صدای گرم و گیرایش گذر زمان را از یادت میبرد و حلاوت کلامش تلخی قهوه را.
🔹اگر سودای چرخی در فضای مدرسه داشتی یحتمل در حجره دوم یا سوم سمت راست، شیخ درشتهیکلی را میدیدی که برای جمع معدودی منظومه حاجی سبزواری را شرح میکند، حاج شیخ محمدرضا شهریاری. معروف بود شاگرد مرحوم علامه حسنزاده بوده در قم، درس رسمیاش نهایه الحکمه بود و منظومه و اسفار را تبرعا میفرمود.
🔹دستار کوچک و محاسن کوتاهش، او را به کلی از زی عالمان برجسته خارج میساخت. رحمهﷲ رحمه واسعه و اسکنه اعلی بحبوحات جنانه.
این برنامهی روتین و هرروزه مدرسه است. چهارشنبهها یومالفرح است، از اول صبح، صحن حیاط آب و جارو میشود و فوارههای حوض روشن میگردد، تولیت مدرسه که شیخ الفقهای پایتخت است و رئیس عالیرتبهترین نهاد صنفی روحانیت، در راه است، مثل همیشه قبای اتوکشیده و عبای شکلاتی بر تن دارد، در وسط حلقهی مدیران و محافظان از در مسجد که داخل میشود، همه در حالی که قیام میکنند، صلوات میفرستند.
🔹پیرمرد اغلب سه ربع تا یک ساعت صبحت میکند در سه محور نخست فقه، سپس اخلاق و در آخر سیاست، توصیه به تحفظ آداب و قناعت و زهد و نماز شب و درسخواندن ترجیعبند کلمات اوست. درسش که تمام میشود، آنهایی که مثل من مشتاق اشکال و نقد مواضع رییس جریان اصولگراییاند با شوق و هیجان دور میز آیتﷲ کهنسال حلقه میزنند، با سابقهترها اما، گویی فهمیده باشند دعوا بر سر لحاف ملاست، آهسته از درب پشتی، مسجد را ترک میکنند.
جمع محدودتر میشود و انتقاد از تولیت راحتتر، پیرمرد معمولا بیست دقیقه تا نیمساعت مینشیند، حرفها را میشنود و کمتر پیش میآید حرارت شاگردان و پختگی استاد به نقطهی تعادل و همفکری برسد، اما هر دو از این گفت و شنود خرسند به نظر میرسند، گهگاه محافظان شاگردان را از نزدیک استاد، کنار میزنند، پیرمرد آشکارا عتابشان میکند «کاری نداشته باشید».
🔹باری یکشنبه و سهشنبه برای من روزهای خوب هفته بود، حکیم متأله آیتﷲ حاج سید حسن سعادت مصطفوی که مدرس مدرسه سپهسالار بود، تشریف میآورد. دو درس صبح میفرمود و یکی بعدازظهر، اولی اشارات، دومی شرح تجرید و سومی منظومه. بوعلی را خیلی ارادت داشت و -بر خلاف مسلک و مرام اغلب اساتیدمان- مرحوم صدرا را چندان تحویل نمیگرفت. من تنها درس کلام را حاضر میشدم و خیلی هم لذت میبرم جهتش هم آن بود که با دروس این استاد عزیز از قبل از طلبهشدن و بواسطه شبکه چهار آشنا بودم. دوشنبه صبح ها عالم ربانی و سالک الی ﷲ مرحوم آیتﷲ حاج سید ابراهیم خسروشاهی با قدوم مبارکش فضای مدرسه را گرما و نورانیت مضاعف میبخشید. این عالم کهنسال بیاغراق محبوبترین چهره نزد طلاب جاافتادهتر و نسلی از اساتید ما بود. درس اخلاقش بر محور کتاب «نقطههای آغاز در اخلاق عملی» بود نوشتهی تولیت فقید، اصرار داشت که خواندن ده صفحه از آن مقدمهی حضور در درس است، یکبار پرسید چه کسی ده صفحه را خوانده؟ همه سرها را به زیر انداختند. روحش شاد.
🔹باری این چند خط به رسم ذکر خیر از اساتید فقیدی بود که ارکان و اساطین حوزه علمیه تهران بودند، به این مسوده اضافه کنید مرحوم آیتﷲ انواری، مرحوم آیتﷲ خزعلی، مرحوم آیتﷲ رضوانی (مسجد سید عزیزﷲ) مرحوم آیتﷲ حاج آقا مرتضی تهرانی، مرحوم آیتﷲ آقا رضی شیرازی و مرحوم آیتﷲ خوشوقت اعلیﷲ مقامهم را.
مشاهده متن کامل یادداشت:
https://mobahesat.ir/23697
🔻🔻🔻
@mobahesat
20.4M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✍فقیه و عارف عظیمالشأن آیتالله #میرزا_عبدالکریم_حقشناس روز ۸ رجب برابر با ۱ مرداد ۸۶ دار فانی را وداع گفت و پیکرش مطهرش روز ۱۰ رجب برابر با ولادت امام جواد علیه السلام تشییع و در حرم مطهر حضرت عبدالعظیم علیه السلام به خاک سپرده شد.
☘ایشان فقیهی برجسته از شاگردان آیتالله بروجردی بود که آیتالله خویی نیز اجتهادشان را تأیید کرده بود.
پس از درگذشت #شیخ_محمدحسین_زاهد اهالی #مسجد_امین_الدوله از محضر آیتالله بروجردی درخواست کردند آیتالله حقشناس را به تهران بفرستند اما ایشان در ابتدا مخالفت میکنند. امام خمینی ره به ایشان اصرار میکنند که این دعوت را بپذیرند. آیتالله حقشناس میگوید: چرا خودتان نمیروید؟ امام میفرمایند: والله اگر گفته بودند روحالله بیاید، میرفتم.
این امر حکایت از اهتمام پیشینیان به حضور در تهران دارد و اشخاصی چون آیتالله حقشناس در تمام عمر شریف خود با سیره اجتماعی خویش و ارتباط نزدیک و صمیمی با عموم مردم، نمونه کاملی از رفتار یک عالم ربانی را به ظهور رساندند.
📽فیلم بالا دربردارنده تصاویری کمتر دیده شده از این عالم ربانی است. در این فیلم #استاد_میرهاشم_حسینی تولیت مکرم مدرسه علمیه آیتالله مجتهدی هم در حال آمادهسازی آیتالله حقشناس برای وضو دیده میشوند.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
تاریخ حوزه طهران
✍فقیه و عارف عظیمالشأن آیتالله #میرزا_عبدالکریم_حقشناس روز ۸ رجب برابر با ۱ مرداد ۸۶ دار فانی را و
اصلاحیه: فیلم به اشتباه بارگذاری شده بود که اصلاح گردید
✍️دوستعلیخان مُعَیّرالممالک (۱۲۳۶ ق – ۱۲۹۰ ق) (همچنین ملقب به نظامالدوله) از رجال دورهٔ قاجار و خزانهدار و رئیس ضرابخانه در دورهٔ ناصرالدینشاه قاجار بود. او مسئولیت امور معماری دربار ناصرالدین شاه را نیز برعهده داشت.
مسجد و #مدرسه_معیرالممالک از بناهای ماندگار دوستعلی خان است. #میرزا_زین_العابدین_امام_جمعه در ابتدای جوانی با دختر دوست علیخان نظام الدوله ازدواج کرد و بعد از آن با ازدواج با یکی از دخترهای ناصرالدین شاه، داماد شاه شد.
🔹دوستعلی خان نظام الدوله واقف و بانی مدرسه معیر، پس از بنای مدرسه، علامه حاج ملا محمد طهرانی را به عنوان مدرّس مدرسه منصوب کرد و پس از وی نیز کرسی تدریس به برادر او علامه شیخ محمدصادق مدرس طهرانی متوفای ۱۳۱۴ق رسید.
پس از وفات شیخ محمدصادق، شیخ علی مدرس طهرانی متوفای ۱۳۷۴ق فرزند حاج ملا محمد، از طرف معیرالممالک بر مسند تدریس در مدرسه معیر تکیه زد.
📖حاج آقا بزرگ تهرانی درباره عظمت علمی حاج ملا محمد طهرانی مینویسد:
«او جامع معقول و منقول بود، تا آنجا که ناصرالدین شاه قصد داشت کتاب اسرار الحکم سبزواری را نزد وی بخواند، اما آن بزرگوار حدود سال ۱۳۰۰ق در مراجعت از سفر حج وفات نمود.»
📚منبع: طبقات اعلام الشیعه ج۱۲ ص۳۴۹؛ الذریعه ج۱ ص۳۷۵
...........
🍃تصاویر مربوط به مدرسه معیر است که چند روز قبل برداشتهام. در حال حاضر، مدرسه و حجرات آن، جهت مرمت و بازسازی، خالی از سکنه است. مسجد هم که بازسازی شده، با وجود آن همه شکوه و زیبایی و آرامش، و واقع شدن در حد فاصل منطقه مسکونی و بازار، متأسفانه نمازگزار چندانی ندارد!
🕌 @tarikh_hawzah_tehran