📸 مزار شیخ #محمدتقی_بافقی در حرم حضرت معصومه (س)
🔹️ وی در ۲۶فروردین ۱۳۲۵ دار فانی را وداع گفت و در صحن بالاسر حرم مدفون شد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🗞سکه طلا در #روغن نباتی و #پودر رختشویی!
✨️در دهه ۱۳۴۰ یکی از راههای ترغیب مردم به خرید کالاهای مصرفی قرار دادن یک هدیه در بسته محصول بود.
✨️روزنامه #اطلاعات ۲۷ اسفند ۱۳۴۲ آگهی چند محصول را منتشر کرده که به خریداران وعده سکه #طلا در بسته بندی برخی از محصولات داده شده است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀 بی رحمی شاه صفی #صفوی در مجازات کردن #حاکم قم
🔹حاکم قم برای تامین مخارج مرمت #قلعه قم و پل #رودخانه و برخی مخارج دیگر، بدون اینکه به شاه چیزی #بنویسد و اجازه بخواهد به حکم شخصی خود مالیات مختصری به #سبدهای میوه اضافه کرد، خبر به گوش شاه صفی رسید و بشدت متغیر شد و امر کرد که حاکم قم را با #زنجیر به اصفهان بیاورند.
🔸️پسر حاکم قم نیز از خادمان دربار شاه صفی بود. شاه به پسر حاکم قم حکم کرد که اول #سبیل پدرش را بکند و سپس #بینی و #گوشهایش را ببُرد، پس از آن چشمهایش را بترکاند و سرش را قطع کند. همه این احکام اجرا شد و شاه، پسر را بجای پدرش، حاکم #قم کرد.
📸نگاره ای از شاه صفی
🔖(منبع: سفرنامه تاورنیه، ترجمه ابوتراب نوری، تصحیح دکتر حمید شیرانی، ص 85 و 86)
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 بارگاه «امامزاده #علی_بن_جعفر(ع)»
📍انتهای خیابان چهارمردان؛ جنب #گلزار شهدا
🔹️علی بن جعفر الصادق، مشهور به علی عُرَیضی کوچکترین فرزند امام #صادق(ع) است. او از برادرش، امام موسی بن جعفر(ع) و امام رضا(ع) روایاتی نقل کرده است و از وی کتابی به جای مانده به نام #مسائلُ علیِ بن جعفر که در آن، پرسشهای خود و پاسخهای امام کاظم(ع) را روایت کرده است.
🔸️سادات #حسینی که در مناطق جنوب #شرق آسیا در کشورهای اندونزی، مالزی، سنگاپور و جنوب تایلند پراکندهاند، از نسل احمد بن عیسی بن محمد، فرزند علی بن جعفر هستند که در گسترش اسلام در آن مناطق نقش داشتهاند و انگیزهشان از مهاجرت به این منطقه #تبلیغ اسلام و #تجارت ذکر شده است.
🔹️او ساکن #عُرَیض (روستایی در نزدیکی مدینه که ملک امام صادق(ع) بوده و طبق وصیتش، به علی بن جعفر رسید) بود و به همین دلیل، او را عُرَیضی و فرزندان و نوادگانش را #عُرَیضیّون میخواندند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔺️تاثیر آیتالله #شریعتمداری بر آیتالله #گلپایگانی
🔹️آقای گلپایگانی و مرعشی در مسائلی که پیش میآمد میخواستند که اول با آقای #شریعتمداری مشورت کنند. از جمله در قضیهی افتتاح مدرسه #فیضیه در اوایل سال ۵۷ که من مستقیما درگیر مساله شدم. ابتدا خدمت آقای گلپایگانی رسیدم و درخواست کردم که در مجلس ختمی که به مناسبت فوت آیتالله #زاهدی در مدرسه فیضیه بعد از بازگشایی برگزار میشود، شرکت کنند
🔸️ایشان گفت: من باید ببینم نظر آقای شریعتمداری چیست؟ ... از ایشان خواستم بدون اینکه کارشان را منوط به #تایید آقای شریعتمداری کنند خودشان #مستقلا وارد عمل بشوند که ایشان ابتدا #عصبانی شدند و بعد که من بیشتر، مسائل را توضیح دادم، راضی شدند و لباس پوشیدند که بیایند.
🔹️در همان حال، آقای #آل_طه از وعاظ معروف قم آمد. آقای گلپایگانی به ایشان گفت: به آقای شریعتمداری تلفن کن و بپرس #صلاح هست که ما به این مجلس برویم یا نه؟
گویا آقای شریعتمداری در تلفن گفته بود: من صلاح نمیدانم. چون احتمال دارد همین حضور ما باعث شود دوباره فیضیه را ببندند.
درحالیکه #تحلیل ما درست برعکس این بود.
🔸️به هرحال نظر آقای شریعتمداری تاثیر خودش را گذاشت و آقای گلپایگانی از همانجا برگشت و از آمدن به فیضیه #منصرف شد.
📚(خاطرات سیدحسین موسوی تبریزی،ص۱۴۵، انتشارات عروج)
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
⁉️آیا #امام_خمینی موافق ادامه جنگ بعد از فتح #خرمشهر بود؟
🎙مرحوم احمد خمینی:
🔹️تلخ ترین خاطره ای که به یاد دارم پذیرش #قطعنامه، و شیرینترین خاطره مربوط به #فتح خرمشهر است.
🔸️فتح خرمشهر زمانی اعلام شد که ساعت حدوداً چهار بعدازظهر بود و امام در حال #قدم زدن بودند. امام هر روز سه مرتبه و هر مرتبه حدود نیم ساعت قدم می زدند و #رادیو هم در دستشان بود که گوینده رادیو خبر #آزادسازی خرمشهر را اعلام کرد. با شنیدن صدای گوینده، من به امام نگاه کردم و متوجه شدم که احساس #خوبی به ایشان دست داد.
🔹️در مقابل مسائل خرمشهر امام معتقد بودند که بهتر است جنگ #تمام شود، اما بالاخره مسئولین جنگ گفتند که ما باید تا کنار شطالعرب (اروند رود) برویم تا بتوانیم #غرامت خودمان را از عراق بگیریم.
🔸️امام اصلاً با این کار #موافق نبودند و می گفتند اگر بناست که شما جنگ را ادامه بدهید بدانید که اگر این جنگ با این وضعی که شما دارید ادامه یابد و شما موفق نشوید دیگر این جنگ #تمام_شدنی نیست و ما باید این جنگ را تا نقطهای خاص ادامه بدهیم و الان هم که قضیه فتح خرمشهر پیش آمده بهترین #موقع برای #پایان جنگ است.
📚منبع: (کتاب دلیل آفتاب: خاطرات یادگار امام؛ ص ۱۲۵ - ۱۲۶)
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
⁉️ آیا آیت الله #منتظری مخالف ادامه جنگ بعد از #فتح_خرمشهر بود؟
✏️قائم مقام #معزول رهبری در خاطراتش از آن زمان نوشته است:
🔹️بعد از آزادی #خرمشهر، نیروها بخصوص #ارتش انگیزه کمتری برای ادامه جنگ داشتند، چون میگفتند ما تا حالا جنگ کردیم که دشمن را از کشورمان بیرون کنیم ولی حالا اگر بخواهیم در خاک #عراق برویم این #کشورگشایی است... روی همین اصل، من همان وقت پیغام دادم که هرکاری میخواهید بکنید حالا وقتش است و حمله کردن به عراق درست نیست
( خاطرات آیت الله منتظری ص 589)
‼️این ادعا درحالی است که آیتالله منتظری در نامهای خطاب به امام(ره) در ۱۱ اسفند ۱۳۶۱ نوشته بود:
🔹️اینک که ارتش #عراق از ایران اخراج شده و #شکست خورده و روحیه خود را از دست دادهاند وقت حمله است هرچه #زودتر نیروهای سپاه و ارتش و بسیج را جمع آوری و یک حمله بزرگ را آغاز کنید و از فکر #بصره و #عماره و امثال اینها بیرون روید فرضاً بصره و عماره را هم گرفتید - عراق منهای بصره و عماره هم متصور است – آنچه موجب شکست حزب #بعث است حرکت به طرف بغداد است نفس نزدیک شدن به #بغداد روحیه آنها را ضعیف و مواجه با شکست و فرار میکند و نزدیکترین راه #مندلی بود که میشد از آنجا به طرف بغداد رفت؛ دیدیم که گوش ندادند و هر روز سران ما وقتشان را به #مصاحبههای تلویزیونی و وعدهها و تهدیدهای #توخالی و در عین حال مناقشات گروهی گذراندند و با مشاهده قصورها و مسامحات در جبههها چشم پوشی روا میداشتند و مدتها تأخیر انداختند تا صدام خوب مجهز شد و فرصت کانال کشیها و ایجاد موانع مستحکم به او دادند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸نمایی از شهر قم از مسجد جامع
📍دوران قاجار
🔹️عکاس: عبدالله قاجار
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 آرامگاه پدر #مستوفی_الممالک؛ از رجال مشهور عهد قاجار
🔹️این مقبره در ضلع شمال شرقی صحن #عتیق قرار گرفته است. احداث و اصل بنای آرامگاه از شاه بیگم صفوی است که در سال ۱۳۴۵ ق از طرف #فتحعلی شاه قاجار تعمیر و ایوان آن نیز تزئین شده است.
🔸️گچبری آرامگاه به صورتی بسیار نفیس توسط (میرزا #یوسف خان مستوفی) فرزند مستوفی انجام گرفته است.
🔹️در حال حاضر این بقعه به واحد #بینالملل حرم حضرت معصومه (س) تبدیل شده است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀[ کوچه آقازاده - بخش اول ]
✏️ آقای مهدی حاضری
🔹️کوچه #آقازاده موازی خیابان #معلم قم بوده و از سمت غرب به خیابان #ارم و میدان شهدا و از سمت شرق به کوچه #ارگ و میدان #روحالله محدود شده است.
🔸️هتل ارم که بعدا تبدیل به #دارالتبلیغ_اسلامی شده و هم اکنون دفتر #تبلیغات اسلامی قم در آن مستقر هست در ابتدای این کوچه قرار دارد.
🔹️منزل مرحوم محمد آقازاده که در ابتدا مسکن وی بوده و بعدا محل اقامت مرحوم آیتالله #بروجردی در بدو ورود به این شهر شده و سپس به تملک آیتالله سیدمحمد #محقق_داماد درآمده و محل اقامت ایشان بوده و قریب چهل سال است #سیدحسین_خمینی در آنجا ساکن است، در این کوچه قرار دارد.
🔸️ساختمان مؤسسه #در_راه_حق، مرکزی که از دهه چهل مرکز فعالیت فرهنگی و علمی بوده و از اوایل ده پنجاه آیتالله #مصباح یزدی پس از جدا شدن از مدرسه حقانی قم به واسطه مخالفت شدید با افکار و اندیشههای دکتر علی شریعتی و واجب دانستن مبارزه با آن، این مکان را تبدیل به مرکز آموزشی آرا و اندیشههای خود نمود، در ابتدای کوچه سمت چپ واقع است.
🔹️آبانبار موقوفه و مسجد #سلماسی که خیری از اهالی سلماس آن را بنا نهاده قریب یک دهه محل تدریس امام #خمینی بوده و در طول سالهای دهه سی هر روز شلوغترین و محققانهترین درس خارج اصول و فقه حوزه توسط ایشان در این مکان برگزار میشده است.
🔸️منزل آیتالله #شریعتمداری در این کوچه واقع بود و هنوز به همان شکل است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀[ کوچه آقازاده - بخش دوم ]
✏️ آقای مهدی حاضری
🔹️منزل مرحوم حاج حسین #اعرابی #داماد دوم و امین مالی حضرت امام که هم اکنون تجدید بنا شده و عتبه #عباسیه در آنجا مستقر است.
🔸️منزل و مدرسه علمیه #میرزا_هاشم_آملی که مدرسه ولی عصر(عج) نام داشته و هم اکنون توسط فرزندانش بازسازی و تجدید بنا شده است.
🔹️منزل مرحوم آیتالله سیدمرتضی مرتضوی #لنگرودی که هم اکنون تبدیل به مدرسه علمیه شده است.
🔸️مدرسه علمیه آیتالله موسی #شبیری زنجانی و دفتر آیتالله #فاضل مالکی که در ابتدا و انتهای کوچه فوق واقع شدهاند.
🔹️از دهه هشتاد نیز منزل آیتالله #بهجت که در نزدیکی حرم واقع بود، به دلیل اینکه در طرح توسعه قرار داشت، به ابتدای این کوچه منتقل شد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📢 [ ضمایر و صفات مبهم در آوایش قمی ]
✏️دکتر علیرضا فولادی
🔖ضمیر مبهم به شمار و اندازه و نام نامعلوم اشاره دارد و از میان ضمایر مبهم، هر کدام که امکان کاربرد پیش از موصوف را داشته باشد، صفت مبهم است.
✔️ #ضمایر_مبهم:
🔹️فِلان و بیسار: فُلان و بهمان: اشیا یا اشخاص نامعلوم.
🔸️کُجاهَک: جای نامعلوم.
🔹️...کی [و]...کی: در تعبیر "به کی به کی قسم!"، اشخاص مقدس نامعلوم.
🔸️کیَکه: شخص نامعلوم.
🔹️یه زیدی: شخص نامعلوم.
✔️ #صفات_مبهم:
🔹️یه بُرّه: بسیاری در باره اشخاص.
🔸️یِخده: یک خُرده؛ اندکی در باره اشیا و احوال.
🔹️یه تِرِشنه: یک خُرده؛ اندکی در باره اشیا.
🔸️یه عالمه (با لام ساکن): یک عالَمه؛ بسیاری در باره اشیا و اشخاص.
🔹️یه کُپّه: یک کُپّه؛ بسیاری درباره اشیا.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📌 پنج روایت از تلاشهای ناکام برای #ترور امام خمینی
🔺️مورد نخست مربوط به هنگامی است که یک گروه #بازرگانی برای دیدار با حضرت امام(ره) به #نجف رفته بودند و قصد داشتند قندهای حاوی #سیانور را به صورت نامحسوس در پوشش خوراکی های منزل امام به خورد ایشان بدهند که رهبر فقید انقلاب، به دلیل #کسالت با آنها دیدار نکرده و این توطئه خنثی می شود.
🔺️مورد دوم، مربوط به زمانی است که حضرت امام در #پاریس اقامت داشتند که نقشه #ترور ایشان توسط #پلیس فرانسه کشف و خنثی می شود.
🔺️مورد سوم هنگامی رخ داد که یک گروه تحت پوشش دولت فرانسه، قصد داشتند #هواپیمای حامل حضرت امام را مورد حمله قرار دهند که به دلیل حضور ۱۵۰ #خبرنگار خارجی در کنار امام، این توطئه نیز نقش بر آب می شود.
🔺️مورد چهارم در مسیر حرکت امام به سمت بهشت زهرا(س) بود که به دلیل #انحراف مسیر حرکت توسط مردم، این مورد ترور نیز ناکام ماند.
🔺️پنجمین مورد سوءقصد به جان بنیانگذار انقلاب، مربوط به هنگامی است که گروهی در همان روزهای ابتدای انقلاب با خلبان #بالگرد امام هماهنگ کرده بودند که وقتی ایشان در بالگرد می نشینند، با بی سیم بالگرد آنها را ردیابی کنند که امام به محض نشستن در بالگرد، به خلبان می گویند #بی_سیم خود را خاموش کند و این توطئه نیز نقش بر آب می شود.
🔗 به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔺️حزبالله چهارمردان جماران!
🎙حاج حسین #مرتاضی محافظ قمی امام خمینی:
🔹️حلقه محافظتی امام(ره) از بچههای قم بودند و از آن جا که خیابان #چهارمردان قم کانون مبارزات در شهر قم بود، بچههای انقلابی را با این خیابان میشناختند. برای همین هم آقای #خامنهای این نام را برای تیم #محافظتی امام(ره) در آن زمان انتخاب کردند و ما را «#حزبالله_چهارمردان_جماران» مینامیدند.
🔸️من یقین دارم الان آقا ما را ببینند و به ایشان بگوییم ما از «حزبالله چهارمردان هستیم» ایشان #حتماً ما را میشناسند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 روایت #منوتو از روز رحلت امام #خمینی
📌با استفاده از فیلمهایی که از #آرشیو صداوسیما طی #سه_سال دزدیده شد!
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 چهار قاب از تشییع میلیونی بنیانگذار انقلاب اسلامی در سال ۱۳۶۸
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥نماز میت امام #خمینی توسط آیتالله العظمی #گلپایگانی
🔺️مرحوم گلپایگانی فراز «اللهم ان کان مسیئا فتجاوز عنه» «اگر گناهکار است از او بگذر» را در نماز تعمدا نخواندند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔺️امام ایران را برای #اسلام میخواست!
🔹️مهندس بازرگان علت اختلافش با امام را در #جزوهی منتشر شده از طرف نهضت آزادی، پس از #استعفای از نخستوزیری بیان میکند:
🔸️«اختلاف من با #امام بر سر اسلام و ایران بود. یعنی امام همه چیز از جمله ایران را برای #اسلام میخواست و من اسلام را برای #ایران میخواستم.»”
📚 منبع: [بررسی تحلیلی نهضت آزادی ایران، دکتر اسدالله بادامچیان،انتشارات اندیشه ناب، ص۵۰]
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀کوچه آقازاده - بخش سوم
✏️آقای مهدی حاضری
🔹️هتل #ارم که در مقطع تأسیس خود در زمره زیباترین و #مجللترین هتلهای ایران محسوب میشد، توسط مرحوم حاج محمد #آقازاده و شریکش مرحوم کاشانیان در اواخر دوران #سلطنت رضاشاه پهلوی احداث و در اسفند سال ۱۳۱۹ افتتاح شده است.
🔸️ظاهرا مالکان آن قریب به دو دهه توانستهاند به شایستگی در این مکان از میهمانان خود پذیرایی کنند ولی در اواخر به واسطه #اختلاف مالکان و پایین آمدن سطح #خدمات به مسافران، از کیفیت آن کاسته شده اوایل دهه چهل تعطیل میگردد.
🔹️مرحوم آیتالله #بروجردی که پس از تلاش زیاد و پیگیریهای حضرت امام خمینی و #اصرار و دعوت مراجع عظام تقلید و بزرگان حوزه علمیه قم از بروجرد به این شهر مهاجرت کرده و مسئولیت زعامت و #مرجعیت شیعیان را بر دوش گرفت، در بدو ورود خود در دیماه سال ۱۳۲۳ به منزل مرحوم آقازاده وارد شده و ظاهرا قریب #شش ماه در این مکان استقرار داشتند و پس از آن به منزل خیابان #چهارمردان منتقل شدند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀 کوچه آقازاده- بخش چهارم
✏️آقای مهدی حاضری
🔹️امام خمینی پس از هفت بار تغییر منازل #استیجاری در محلات مختلف شهر قم، از سال ۱۳۲۳ در منزل محله #یخچال_قاضی مستقر شده و در نهایت به واسطه اظهار ناراحتی همسرشان بانو قدسایران #ثقفی، از جابهجاییهای مکرر، پس از دو سال سکونت به صورت استیجاری، آن را در سال ۱۳۲۵ از مالک #خریداری میکنند.
🔸️ایشان برای حضور در نماز جماعت مدرسه #فیضیه یا زیارت حرم حضرت معصومه(س) و شرکت در مجالس درس و بحث خود در مسجد #محمدیه و حجرههای اطراف صحن حرم، ظاهرا بیشتر از مسیر این #کوچه عبور میکردهاند.
🔹️سیدمهدی #امامجمارانی از قول فرزند امام، مرحوم حاج #سیداحمد خمینی میگوید: زمانی که بچه بودم پدرم روزهای چهارشنبه بعد از تدریس برای زیارت به #حرم حضرت معصومه (س) میرفتند. روزی از حرم برمیگشتیم و دستم در دست پدر بود. وقتی وارد کوچه آقازاده شدیم، پدرم به من گفت:
از روبهرو سیدی میآید و همراهش هم چند نفر هستند.
🔸️نام آن سید، #نواب_صفوی است. برو او را از نزدیک ببین که بعدا پشیمان نباشی از اینکه او را ندیدهای ... . من که از پدرم جدا شدم ایشان بلافاصله وارد کوچه فرعیای شدند که خانه آقای #شریعتمداری بود تا با آقای نواب روبهرو نشوند و مستقیم ملاقات نکرده باشند. (خاطرات امام جمارانی ج ۱، ص ۱۶۸)
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom