📸سینما #دروازه_طلایی
📍قم؛ خیابان شاه (امام خمینی کنونی) - دهه پنجاه
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀اولین سینمای قم- بخش اول
🔸️۲۹ آذر سال ۱۳۴۸ نخستين سینما در شهر قم به نام "#دروازه_طلایی" در خیابان #شاه [امام خمینی] افتتاح شد و نخستين فيلمي كه در آن به نمايش عمومی درآمد، فيلم «#خانه_خدا» ساخته ابوالقاسم رضايی و جلال مقدم بود يك فيلم مذهبی بود و مناسك #حج را به صورت مستند نشان میداد.
🔹️نمايش اين فيلم در روزهای نخست از استقبال خوبی برخوردار شد اما با گذشت زمان و راهيابی فيلمهايی كه با محيط و فضای #مذهبی شهر قم همخوانی نداشت از همان آغاز سينمای دوازه طلايی را با مشكلات متعددی روبرو گرديد.
🔸️ از جمله آنها مي توان به نامه اي اشاره كرد كه سوم بهمن ۱۳۴۸ به دست علی #بشارتيان، مدير سينما، رسيد و از او خواست سينمای خود را #تعطيل كند و الّا يك گروه شش نفره به دنبال فرصتی هستند تا او و سينمای او را از بين ببرند.
🔹️به دنبال اين نامه #تهديدآميز بشارتيان نامه ای به ساواك قم نوشت و از آنها خواست كه يك قبضه #اسلحه كوچك كمری در اختيار او بگذارند تا بتواند برای دفاع از خود در بين راه قم و تهران كه مدام در رفتوآمد است، همراه داشته باشد.
🔸️معلوم نيست كه #ساواك به خواسته او پاسخ مثبت داد يا نه، اما چنين اقدامی دلالت بر اين دارد كه او از ادامه كار سينما در قم #هراسناك بود.
🔹️در نيمه شب ۳۱ ارديبهشت سال ۱۳۵۴ تنها سینمای قم دچار #آتشسوزی میشود که به تعطيلی كامل آن منجر شد. بشارتيان، مدير سينما، در پاسخ به نامه #شهرداری قم بخشي از آتش سوزی را ناشی از بیتجربگی ماموران آتش نشانی دانسته است.
ادامه دارد...
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
🌀اولین سینمای قم- بخش اول 🔸️۲۹ آذر سال ۱۳۴۸ نخستين سینما در شهر قم به نام "#دروازه_طلایی" در خیابان
🌀اولین سینمای قم - بخش دوم
🔸️به رغم تلاشهای زياد مدير سينمای قم و استمدادی که از #ساواك، وزارت فرهنگ و هنر، شركتهای #بيمه و مراكز ذيربط انجام داد اما نتوانست بار ديگر سينمايش به راه اندازد. تلاش و نامهنگاريهای او به جایی نرسيد و سينما دروازه طلايی به همان حالت #سوخته تعطيل گرديد.
🔹️تا اينكه در اواسط اسفند ۱۳۵۴ خود به منزل آيتالله #مرعشی نجفی رفت و با اطلاعي كه از رغبت آيتالله برای خريد سينما به او رسيده بود، از ايشان خواهش كرد كه برای نجاتش ساختمان سينما را #خريداری كند.
🔸️آيت الله مرعشي نيز به منظور تبديل سينما به مدرسه علوم ديني، آن را به قيمت سه ميليون ريال از وی خريد و بهرغم عكسالعملهای مختلف از سوي ساواك، موجب #خرسندی بسياری از اهالی قم گرديد.
🔹️تلاشهای ساواك برای #جلوگيری از فروش سينما به آيتالله مرعشی نجفی بیتأثير ماند و خبر خريد آن توسط ایشان درنشريههای متعدد انعكاس يافت.
🔸️روزنامه #اطلاعات در اين باره نوشت: "تنها سينماي قم توسط آيتالله سيد شهابالدين مرعشی نجفی به قيمت ۳ ميليون ريال خريداری شد. قرار است اين سينما به مكان عامالمنفعه تبديل شود."
🔹️آيت الله مرعشی نجفی، پس از انجام معامله، محل سينما را به مدرسه علوم ديني به نام «#شهابيه» تبديل كرد كه امروز درخيابان امام خمينی جنب سازمان #تامین_اجتماعی، به نام «مدرسه طلاب علوم دينيه شهابیه» شهرت دارد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
🌀اولین سینمای قم - بخش دوم 🔸️به رغم تلاشهای زياد مدير سينمای قم و استمدادی که از #ساواك، وزارت فره
⁉️چه کسی سینمای قم را آتش زد؟
🔹️در زمان رژیم پهلوی تنها سینمای قم در خیابان #شاه (مدرسه #شهابیه در خیابان امام خمینی) توسط عده ای از مبارزان منفجر شد.
دربارهی مسببین این انفجار گمانهزنیهای متعددی وجود دارد:
🔸️عده ای آن را کار شهیدان #محمدعلی_موحدی و #حمیدرضا_فاطمی میدانند و آیتالله #لاهوتی نیز معتقد بود به دستور سیداحمد خمینی صورت گرفته است 🔹️در حالیکه #احمدآقا_خمینی در مصاحبه با روزنامه اطلاعات در سال ۶۱ گفته است:
🔸️یکی از دوستان در مصاحبهاش گفته بود سینمای قم را من و یا گروه ما #منفجر کرده است. در حالیکه با واقعیت تطبیق نمیکند. #شهید_اندرزگو شبی را در منزل ما گذراند که مدعی بود این کار را در همان روز انجام داده است.
📚(منبع: کتاب مشاور امین، ص ۹۰، مرکز اسناد انقلاب اسلامی)
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸تصویری از بازار قم
📍دهه پنجاه شمسی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
هدایت شده از 🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
❔️آیا نورالدین هندی برادر امام خمینی بود ؟
@tarikhqom
❓️چرا آیتالله بروجردی به مجلات اهل سنت کمک میکرد؟
@tarikhqom
❓️چگونه زمینهای سالاریه به هاشمی رفسنجانی رسید؟
@tarikhqom
❔️ساختمان اداره ساواک قم الان کجاست؟
@tarikhqom
❓️بازی تیم فوتبال قم و انگلیس چند چند شد؟
@tarikhqom
❔️دلیل نامگذاری چهارراه فاطمی؟
@tarikhqom
❓️آیا علامه طباطبایی مخالف انقلاب اسلامی بود؟
@tarikhqom
❔️اسامی خیابانهای قم قبل از انقلاب
@tarikhqom
❓️نخستین وزیر زن ایران، که اهل قم بود؟
@tarikhqom
📍پاسخ این سوالها را در کانال #تاریخ_شفاهی_قم بخوانید:
@tarikhqom
@tarikhqom
@tarikhqom
🌀چرا به چهارمردان میگویند: چهارمردان؟
🎙دکتر سید حسن قریشی:
🔹️محله #چهارمردان یکی از ده محله بزرگ قم با ساختاری کامل در امتداد شمال و جنوبی قم بنا شده بود که با احداث خیابان چهارمردان یا #انقلاب در امتداد شرقی و غربی، بخش زیادی از این محله از بین رفته یا در دو سوی خیابان انقلاب هنوز وجود دارد.
🔸️محله چهارمردان از جنوب با #گذر_قلعه و #باغچه_کلاهمال (که هماکنون هتل صفا و مجتمع ناشران در آن بنا شده) شروع میشد و با گذر از محله های کوچکتر مثل #سلطان_شریف، #شترخون، #شاه_بیتالله، کوچه #لکها، #گذر_صادق، کوچه #بدوخانه، #تالشیها، #معمارباشی، #پنجهعلی و در انتهای شمالیترین قسمت به محله #شاهزید و #لبچال و #شاه_حمزه ختم میشد.
🔹️از کوچهها و محلههای کوچکتر در این محله بزرگ میتوان به محله #خندق، #سلطانشریف، #آسیابانها، #افخمیها، کوچه #حاج_اصغرخلجزاده، #مسگرها، #علاقهمند، #نجارها، #توکلی، #ملاجان، #غمپرور، #قرامبیک، #حاج_تقی_قصاب و محلات دیگر اشاره کرد.
🔸️ گزارشات متعدد و مختلفی در تاریخ شفاهی از وجه تسمیه محله چهار مردان وجود دارد که بخش عمده آن مربوط به تقسیم آب بر قنات #ناصری ساخته شده در سال ۱۲۶۳ است.
🔹️یکی اینکه چهار عدد #مرد قوی مراقب این تقسیمنامه آب بودهاند. و یا گفتهاند چهار بند گیر یا #چهارمنداب در مسیر این آب، منشاء این نامگذاری بوده است.
🔸️و یا اینکه وجود چهار #امامزاده یا چهار مرد موسوم به شاه حمزه، شاه زید، سلطان محمد شریف و پنجعلی دلیل این نام گذاری است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸تصویر گنبد حرم حضرت معصومه (س) و میدان #آستانه
📍دهه پنجاه شمسی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸چنار ۱۵۰۰ سالهی روستای آمره
🔹️روستای #آمره در بخش خلجستان قم و در فاصله ۸۶ کیلومتری قم و در ۸ کیلومتری #دستجرد قرار دارد.
🔸️از جمله اسنادی که بر قدمت این روستا دلالت میکند، کتاب تاریخ قم است که در قرن چهارم هجری نوشته شده و در آن آمده است :«آمُره کیخسره (#کیخسرو) ملک آن را برای خاصه خود بنا کرده و آتشکده او بوده است».
🔹️به غیر از این مورد نام روستای آمُره فقط در سفرنامه های دوره #قاجار آمده است. تنها چیزی که مسلم است این است که تاریخ بنای روستا به قرن چهارم پیش از اسلام باز می گردد.
🔸️وجود قبرستان #زرتشتیان در شمال غربی روستا، وجود پایه های قلعه قدیمی #مُرّ ، کشف اشیای قدیمی و سکه های طلا ، وجود حمام قدیمی با قدمت بیش از ۸۰۰ سال، رواج گویشی که باقی مانده زبان پهلوی #اشکانی است و بالاخص وجود درخت #چنار ۱۵۰۰ ساله در میانه روستا، دلایل محکمی برای این ادعا هستند.
🔹️گفته میشود در قدیم زوار کربلا در #سایه آن استراحت میکردند. این درخت چنار در ارتفاع ۲۰۵۰ متری از سطح دریا و در مرکز روستا در کنار حمام، مسجد و حسینیه روستا و در کنار میدانگاهی اصلی قرار دارد.
🔸️درخت زنده و سالم است ولی داخل آن #تهی شده و زادآوری طبیعی هم ندارد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸سوهان فروش قمی
📍دهه پنجاه شمسی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
47.65M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽 یک فیلم خاطره انگیز از زائران و مسافران به قم در برنامه #صبح_بخیر_ایران
🔸️یکی از صحنه های عادی و جالب آن زمان ها تجمع مردم جلوی #دوربینهای صدا و سیما در حین تهیه #گزارش بود.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽 منارۀ #سلجوقی میدان کهنه
🔹️این مناره جزو معدود منارههای ایران با دو راهپلۀ مارپیچ است.
📍فیلم: مرتضی خدمتی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽 بخشی از مستند شرح شیخ کاشان (زندگی استاد محسن قرائتی)
🔹️فیلمبردار میخواهد از وضو گرفتن حاجآقا تصویر بگیرد، اما آقای #قرائتی با جدیت میگوید: قبل از وضو #دستشویی دارم، اونجا هم میخوای بیای؟
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀شیخفضلالله نوری- بخش اول
🗓به مناسبت نهم مرداد- سالروز شهادت ایشان
🔹️بعد از فتح تهران، مخالفان شیخ فضلالله #نوری فرصت را غنیمت شمرده، واهمه خود از روشنگریهای شیخ را در میان #سردمداران حاکم مطرح ساختند. تا اینکه نهایتا در سیزدهم رجب سال ۱۳۲۷ قمری، شیخ را برای محاکمه به عمارت #گلستان بردند و در تالار آن، شیخ ابراهیم #زنجانی شروع به محاکمه کرد.
🔸️وقتی محاكمه صورت میگرفت، در بیرون مشغول آماده سازی جایگاه #اعدام وی بودند. هنگامی كه میخواستند او را برای اعدام ببرند، اجازه خواندن نماز عصر را به وی ندادند و ایشان را به سوی جایگاه اعدام راهنمایی كردند.
🔹️وقتی به در نظمیه رسید رو به آسمان كرد و گفت: افوّض امری الی الله ان الله بصیر بالعباد.
وقتی به پایه ی دار نزدیك شد، برگشت و مستخدم خود را صدا زد و #مُهرهای خود را به او داد تا خرد كند، مبادا بعد از او به دست دشمنانش بیفتد و برای او #پروندهسازی كنند.
🔸️پس از آن عصا و عبایش را به میان جمعیت انداخت و روی #چهارپایه رفت و قریب ده دقیقه برای مردم صحبت كرد.
در آستانه ی اعدام یكی از #رجال وقت با عجله برای او پیغام آورد كه شما این #مشروطه را امضا كنید و خود را از كشتن برهانید و او در جواب فرمود:
🔹️دیشب #رسول_خدا را در خواب دیدم، فرمودند: فردا شب مهمان منی. من چنین امضایی نخواهم كرد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀شیخ فضلالله نوری- بخش دوم
🔸️طناب دار به #گردن وی انداخته شد و لحظاتی بعد پیكر بیجانش برفراز دار باقی ماند. دسته #موزیك شروع به نواختن كرد و مردم از جمله پسر شیخ كف میزدند و #شادی میکردند و چه بیاحترامی هایی كه به جنازه شیخ نكردند.
🔸️ شنیدم که بعضی ها می گفتند: "شیخ فضله به درک رفت!" از بالای ایوان نظمیه یک کسی فریاد کشید و به مردم گفت: "همچنین دست بزنید که صدایش توی #سفارت به گوشش برسه!" یعنی به گوش محمدعلی شاه.
🔹️در اثر تلاطم و طوفان که دائماً جسد را بالای دار تکان می داد، یک مرتبه طناب از گردن آقا پاره شد و #نعش گُرپی به زمین افتاد! جنازه را آوردند توی حیاط نظمیه. همه میخواستند خود را به جنازه برسانند؛ دور نعش را گرفتند؛ آن قدر با #قنداق تفنگ و لگد به نعش آقا زدند که خونابه از سر و صورت و دماغ و دهانش روی گونه ها و محاسنش سرازیر شد.
🔸️هر که هرچه در دست داشت میزد؛ آنهایی که دستشان به نعش نمیرسید، #تف می انداختند. یک مرتبه دیدم یک نفر از سران مجاهدین، مرد تنومند و چهارشانهای بود، وارد حیاط #نظمیه شد. جلو آمد و بالای جنازه ایستاد، این بیحیا هنوز نرسیده، جلوی همه دگمههای شلوارش را بازکرد و روبروی این همه چشم شرُ شُر به سر و صورت آقا ... .
🔹️سپس مردی با لباس #مشکی وارد شد، عصا به دست، مقابل سر آقا ایستاد؛ با عصا #چادرنماز را از روی آقا پس زد و همین طور که تماشا میکرد به ترکی فحش نثار آقا می کرد. این شخص شارژدافر سفارت #عثمانی بود؛ او هم رفت!
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀شیخ فضلالله نوری- بخش سوم
🔸️خانواده ی وی، جنازه شیخ را #مخفیانه به منزل بردند و در اتاقی در حالی كه #غسل و #كفن شده بود گذاشتند و آن را تیغه كردند و برای این كه كسی بویی نبرد مراسمی ظاهری گرفتند و جنازه ای #غیرواقعی را در قبرستان دفن كردند و صورت قبری برای آن ساختند.
🔹️پس از هیجده ماه كه مردم كم كم با خبر شده بودند، می آمدند و پشت دیوار #فاتحه می خواندند و می رفتند. جنازه شیخ را بدون آن كه كم ترین #آسیبی دیده باشد از آن اتاق در آورده و مخفیانه به #قم انتقال دادند.
🔸️سپس در مقبرهای كه قبلاً در صحن مطهر تدارك دیده بود، دفن كردند.
🔹️عكس فوق مربوط به مزار ايشان در صحن #اتابکی حرم حضرت معصومه (س) است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸نمایی از #حرم حضرت معصومه (س)
🗓مردادماه ١٣٠۶
🔹️عکاس: فردریک گادمر
🔸️منبع: مجموعۀ آلبرکان
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🗞 انفجار تروریستی در ایستگاه راهآهن قم
🗓دوم تیرماه ۱۳۶۰
🔹️ساعت ۱۶:۲۰ روز دوم تیر سال ۱۳۶۰ حادثه #تروریستی از سوی مجاهدین خلق در ایستگاه #راهآهن قم اتفاق افتاد.
🔸️جنایتی که بنا بر اطلاعیه شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران، موجب شهادت ۲ بچه، یک #زن و یک #سرباز و همچنین #مجروح شدن حدود ۵۰ نفر منجر شد که بنا بر اعلام روزنامه کیهان یکی از این کودکان دختری هشت سال و دیگری نیز پسری ۱۱ ساله بود.
🔹️ بمب منفجر شده در این حادثه تروریستی از نوع #تخریبی و #آتشزا بوده و هنگام انفجار، شعلههای رنگین ایجاد کرده است؛ این انفجار درحالی صورت گرفت که مردم در ایستگاه راهآهن منتظر قطار تهران به #اهواز بودند، قطاری که تعدادی از رزمندگان نیز مسافر آن بودند تا به جبهه اعزام شوند.
🔸️زمان انفجار این بمب مصادف با توقف یکی از قطارهای شهرستانها در ایستگاه #قم صورت میگیرد که در این لحظه مسافرین قطار در حال پیاده شدن و رفتن به داخل سالن ایستگاه بودند». این گزارش افزوده است: «بمب در داخل #سطل زباله در سالن انتظار ایستگاه راه آهن جاسازی شده بود».
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽فیلم کمیابی از #قم_قدیم
📍سال ۱۳۵۲
🔹️حال و هوای مسیر تهران به قم، شترها، قهوهخانههای بینراهی، حرم، میدان آستانه و مغازههای شهر
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸تصویری کمتر دیده شده از حرم حضرت معصومه (س)
🗓سال ۱۳۱۸ شمسی
🔹️کارت پستالی که با تمبر شاهی #رضا_شاه ارسال شده است.
🔸️این عکس مربوط به زاویهای است که بعدها #سه_راه_موزه نام گرفت و هم اکنون به یکی از درهای #شبستان امام خمینی تبدیل شده است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 بیستویک گرم طلا: ۲۴۵هزارتومان
🗓مردادماه ۱۳۸۴
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🪧 گزینههای آیتالله خامنهای برای وزارت اطلاعاتِ خاتمی
✏️#هاشمی_رفسنجانی در خاطرات، ۲۷ سال پیش در تاریخ ۱۰ مرداد ۱۳۷۶ خود نوشته است:
🔸️به دفتر رهبری برای ملاقات آقای #حافظ_اسد با ایشان رفتم. قبل از آمدن حافظ اسد نتیجه مذاکرات را گفتم.
🔹️درباره مساله بازداشت مدیران #شهرداری تهران که تبدیل به یک مساله سیاسی و تفرقه انگیز شده تذکری دادم. در ملاقات صحبتهای دو طرف کلی و دوستانه بود و تایید یکدیگر.
🔸️سپس با هم به #سعدآباد رفتیم. پس از نماز، ناهار خصوصی دو نفری با هم صرف کردیم ضمن ناهار درباره همکاری های صنایع #نظامی مذاکره شد.
🔹️به خانه آمدم خاطرات عقب مانده را نوشتم. پیش از ظهر علی اخوی زاده آمد و گفت تمام افرادی که از سوی آقای خاتمی برای وزارت #اطلاعات مطرح شدهاند از سوی رهبری #رد شده و رهبری گفته اند از میان آقایان محمد محمدی #ری_شهری، ابراهیم #رئیسی، علی #یونسی و علی #رازینی یکی را برگزیند. گویا آقای خاتمی با این روش مشکل دارد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸نمایی از بنای قدیمی باقیمانده از #دروازه_ری قم
🗓٢٧ ژولای ١٩٢٧ (۴ مرداد ١٣٠۶)
🔹️عکاس: فردریک گادمر
🔸️منبع: مجموعۀ آلبرت کان
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 دانشآموختگان ممتاز رشته خدمات حقوقی - مدرسه عالی امور قضایی و اداری (پردیس فارابی دانشگاه تهران)
📍استاد #محمدعلی_مجاهدی متخلص به "پروانه"، دبیر شعر آیینی کشور نیز در این تصویر دیده میشود.
🔹️مدرسه عالی امور قضایی و اداری در تاریخ ۲۱ مهرماه ۱۳۴۹ در خیابان #ایستگاه شهر قم تأسیس شد و تاکنون چند بار تغییر نام داده است. این مجموعه از سال ۱۳۵۳ در محل فعلی (ابتدای جاده قدیم قم تهران) مستقر گردید و در سال ۱۳۹۲ نام این دانشگاه به #پردیس_فارابی تغییر کرد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸عکس قدیمی از مقبرههای باغ #گنبد_سبز (بلوار شهید روحانی کنونی)
📍سال ۱۲۷۸ شمسی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom