#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سوره_قدر قسمت اول
#تفسیر_المیزان
﴿ سورة القدر - سورة 97 - تعداد آیات 5 ﴾
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم
إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ ﴿١﴾ وَمَا أَدْرَاکَ مَا لَیْلَةُ الْقَدْرِ ﴿٢﴾ لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ ﴿٣﴾ تَنَزَّلُ الْمَلائِکَةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ ﴿٤﴾ سَلامٌ هِیَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿٥﴾
🍁 ترجمه آيات سوره #قدر 🍁
💠به نام خداوند رحمان و رحيم💠
ما اين قرآن عظيم الشان را (كه رحمت واسع و حكمت #جامع است ) در شب #قدر نازل كرديم1⃣
و تو چه مى دانى شب قدر چيست؟2⃣
شب قدر (در #مقام و مرتبه ) از #هزار ماه بهتر و بالاتر است3⃣
در اين شب فرشتگان و #روح (يعنى جبرئيل ) به #اذن خدا از هر فرمان (و دستور الهى و سرنوشت خلق ) نازل مى شوند4⃣
اين شب رحمت و #سلامت و تهنيت است تا #صبحگاه5⃣
🍁 بيان آيات سوره #قدر 🍁
✅اين سوره #نزول قرآن در شب #قدر را بيان مى كند، و آن شب را #تعظيم نموده از #هزار ماه بالاتر مى داند، چون در آن شب #ملائكه و #روح نازل مى شوند.
✅اين سوره، هم #احتمال_مكى بودن را دارد، و هم مى تواند #مدنى باشد، و رواياتى كه درباره سبب نزول آن از #امامان اهل (عليهم السلام) و از #ديگران رسيده خالى از #تأييد_مدنى بودن آن نيست.
و آن #رواياتى است كه دلالت دارد بر اينكه اين سوره بعد از #خوابى بود كه رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) ديد، و آن خواب اين بود كه ديد #بنى_اميه بر #منبر او بالا مى روند، و سخت #اندوهناك شد، و خداى تعالى براى #تسليتش اين سوره را نازل كرد (و در آن فرمود:
شب قدر #بهتر از هزار ماه حكومت بنى اميه است ).
🍁بیان آیه1⃣ سوره قدر از تفسیر المیزان🍁
🔸 انّا انزلنا فى ليلة القدر
🔸اينست كه همه قرآن در شب قدر نازل شده است
🔸انا انزلناه فى ليله القدر
ضمير در #انزلناه به #قرآن برمى گردد، و #ظاهرش اين است كه:
🔸 مى خواهد بفرمايد همه #قرآن را در شب #قدر_نازل كرده، نه بعضى از #آيات آن را، #مويدش هم اين است كه تعبير به #انزال كرده، كه #ظاهر در اعتبار يكپارچگى است، نه #تنزيل كه ظاهر در #نازل كردن #تدريجى است.
🍁🍁🍁🍁🍁
🔸و در معناى آيه مورد #بحث آيه زير است كه مى فرمايد: (و #الكتاب #المبين انا انزلناه فى ليله مباركه )، كه #صريحا فرموده همه كتاب را در آن #شب_نازل كرده، چون #ظاهرش اين است كه نخست سوگند به همه كتاب خورده، بعد فرموده اين #كتاب را كه به #حرمتش سوگند خورديم، در يك شب و يكپارچه نازل كرديم.
🍁🍁🍁🍁🍁
🔸پس #مدلول آيات اين مى شود كه قرآن كريم دو #جور نازل شده، يكى يك #پارچه در يك شب #معين، و يكى هم به #تدريج در طول #بيست_و_سه سال #نبوت كه آيه شريفه (و قرآنا فرقناه لتقراه على الناس على مكث و نزلناه تنزيلا)، #نزول_تدريجى آن بيان مى كند، و همچنين آيه زير كه مى فرمايد: (و قال الذين كفروا لو لا نزل عليه القرآن جمله واحده كذلك لنثبت به فوادك و رتلناه ترتيلا).
🍁🍁🍁🍁🍁
🔸و بنابر اين، ديگر نبايد به گفته بعضى اعتنا كرد كه گفته اند:
🔸 معناى آيه (انزلناه ) اين است كه شروع به #انزال آن كرديم، و منظور از انزال هم انزال چند آيه از قرآن است، كه در آن شب #يكباره نازل شد نه همه آن.
🍁🍁🍁🍁🍁
🔸و در كلام خداى تعالى آيه اى كه بيان كند #ليله مذكور چه شبى بوده ديده نمى شود بجز آيه (شهر رمضان الذى انزل فيه القرآن ) كه مى فرمايد:
🔸 قرآن يكپارچه در ماه رمضان نازل شده، و با انضمام آن به آيه مورد بحث معلوم مى شود #شب_قدر يكى از شبهاى ماه رمضان است، و اما اينكه #كداميك از #شب هاى آن است در قرآن چيزى كه بر آن دلالت كند نيامده، تنها از اخبار استفاده مى شود، كه ان شاء اللّه در بحث روايتى آينده بعضى از آنها از نظر خواننده مى گذرد.
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سوره_قدر قسمت دوم
#تفسیر_المیزان
🔴 مهم #با_دقت_خوانده_شود
🍁ادامه آیه1⃣ سوره قدر از تفسیر المیزان 🍁
✅وجه تسميه #شب_قدر، #تقدير و احكام #يك سال در #شب قدر، يكى از شب هاى #رمضان است و هر #سال تكرار مى شود
🍁🍁🍁🍁🍁
✅در اين سوره آن شبى كه #قرآن نازل شده را شب #قدر ناميده، و #ظاهرا مراد از قدر #تقدير و #اندازه گيرى است، پس شب #قدر شب اندازه گيرى است، خداى تعالى در آن #شب حوادث يك سال را #يعنى از آن شب تا شب قدر سال آينده را تقدير مى كند،
زندگى، مرگ، رزق، سعادت، شقاوت و چيرهايى ديگر از اين قبيل را #مقدر مى سازد، آيه سوره #دخان هم كه در #وصف شب قدر است بر اين معنا دلالت دارد:
🔸(فيها يفرق كل امر حكيم امرا من عندنا انا كنا مرسلين رحمة من ربك ) #چون (فرق )، به معناى جدا سازى و مشخص كردن #دو چيز از يكديگر است، و #فرق هر امر حكيم جز اين معنا ندارد كه آن امر و آن #واقعه اى كه بايد رخ دهد را با #تقدير و اندازه گيرى مشخص سازند.
🍁🍁🍁🍁🍁
✅و از اين استفاده مى شود كه شب #قدر منحصر در شب #نزول قرآن و آن سالى كه قرآن در آن #شبش نازل شد نيست، بلكه با #تكرر #سنوات، آن شب هم مكرر مى شود، پس در هر ماه رمضان از هر سال قمرى شب قدرى هست، كه در آن شب امور سال آينده تا شب قدر سال بعد اندازه گيرى و مقدر مى شود.
✅براى اينكه اين فرض امكان دارد كه در يكى از #شبهاى #قدر چهارده قرن گذشته #قرآن يكپارچه #نازل شده باشد، ولى اين فرض معنا ندارد كه در آن #شب حوادث تمامى #قرون گذشته و #آينده تعيين گردد. علاوه بر اين، كلمه ( #يفرق ) به خاطر اينكه #فعل مضارع است #استمرار را مى رساند، در سوره مورد #بحث هم كه فرموده: ( #شب #قدر از هزار ماه بهتر است ) و نيز فرموده :( #ملائكه در آن شب نازل مى شوند) مؤيد اين معنا است.
🍁🍁🍁🍁🍁
✅پس #وجهى براى #تفسير زير نيست كه بعضى كرده و گفته اند: #شب_قدر در تمام #دهر فقط #يك شب بود، و آن #شبى بود كه قرآن در آن نازل گرديد و ديگر تكرار نمى شود. و همچنين #تفسير ديگرى كه بعضى كرده و گفته اند: تا #رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) زنده بود #شب_قدر در هر سال تكرار مى شد، و بعد از #رحلت آن #جناب خدا شب قدر را هم از بين برد. و نيز #سخن آن مفسر ديگر كه گفته : #شب قدر تنها يك #شب معين در تمام سال است نه در ماه #رمضان. و نيز سخن آن #مفسر ديگر كه گفته : #شب قدر شبى است در #تمام سال، ولى در هر سال يك #شب #نامعلومى است، در سال #بعثت در ماه رمضان بوده در سال هاى ديگر در #ماههاى ديگر، مثلا #شعبان يا ذى القعده #واقع مى شود، هيچ يك از اين #اقوال درست نيست.
✅بعضى ديگر گفته اند: كلمه ( #قدر) به معناى #منزلت است، و اگر #شب نزول #قرآن را شب قدر خوانده به #خاطر #اهتمامى بوده كه به مقام و منزلت آن شب داشته، و يا عنايتى كه به عبادت متعبدين در آن شب داشته.
🍁🍁🍁🍁🍁
✅بعضى ديگر گفته اند: كلمه ( #قدر) به معناى #ضيق و #تنگى است، و #شب_قدر را بدان #جهت قدر خوانده اند كه زمين با #نزول #ملائكه تنگ مى گردد. و اين دو #وجه به طورى كه ملاحظه مى كنيد چنگى به دل نمى زند.
🍁🍁🍁🍁🍁
✅پس حاصل #آيات مورد بحث به طورى كه ملاحظه كرديد اين شد كه شب #قدر #بعينه يكى از #شبهاى ماه مبارك رمضان از #هر سال است، و در هر سال در آن #شب همه امور احكام مى شود، البته #منظورمان ( #احكام ) از جهت #اندازه_گيرى است، #خواهيد گفت پس هيچ امرى از آن صورت كه در #شب #قدر تقدير شده باشد در جاى خودش با هيچ عاملى دگرگون نمى شود؟ در پاسخ مى گوييم: نه، هيچ #منافاتى ندارد كه در شب #قدر مقدر بشود ولى در ظرف تحققش طورى ديگر محقق شود، چون #كيفيت موجود شدن مقدر، امرى است، و #دگرگونى در #تقدير، امرى ديگر است همچنان كه #هيچ #منافاتى ندارد كه حوادث در #لوح #محفوظ معين شده باشد، ولى #مشيت #الهى آن را #تغيير دهد، همچنان كه در قرآن كريم آمده : (يمحوا اللّه ما يشاء و يثبت و عنده ام الكتاب ).
🍁🍁🍁🍁🍁
✅علاوه بر اين، #استحكام امور به حسب #تحققش #مراتبى دارد، بعضى از #امور شرايط #تحققش موجود است، و بعضى ها #ناقص است، و احتمال دارد كه در #شب_قدر بعضى از مراتب احكام #تقدير بشود، و بعضى #ديگرش به وقت ديگر #موكول گردد، اما آنچه از روايات بر مى آيد و به زودى رواياتش از نظر خواننده خواهد گذشت با اين وجه سازگار نيست.
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سوره_قدر قسمت سوم
#تفسیر_المیزان
🍁ایه 2⃣ و 3⃣ سوره قدر از تفسیر المیزان🍁
🍁و ما ادريك ما ليله القدر🍁
✅اين جمله كنايه است از #جلالت قدر آن شب و #عظمت منزلتش، چون با اينكه ممكن بود در نوبت دوم ضمير ليله #القدر را بياورد، #خود آن را #تكرار كرد. #واضح تر #بگويم، با اينكه مى توانست بفرمايد:
🔸(و ما ادريك ما هى، هى خير من الف شهر) براى #بار #دوم و بار #سوم خود كلمه را آورد و فرمود:
🔸 (و ما ادريك ما ليله القدر ليله القدر خير من الف شهر).
🔸مراد از #بهتر بودن #شب قدر از هزار شب، و #منظور از #تنزّل #ملائكه و #روح به اذن #پروردگارشان (من كلّ امر)
🍁ليله القدر خير من الف شهر🍁
✅اين جمله به طور #اجمال آنچه را كه در جمله (و ما ادريك ما ليله القدر) بدان #اشاره شده بود، يعنى #عظمت آن #شب را بيان مى كند، و #مى فرمايد:
🔸 بدين جهت #گفتيم آن شب #مقامى #ارجمند دارد كه از #هزار_شب بهتر است.
🔸و منظور از #بهتر بودنش از #هزار شب به طورى كه #مفسرين تفسير كرده اند بهتر بودنش از حيث #فضيلت #عبادت است، و #مناسب با #غرض قرآن هم #همين معنا است، چون همه عنايت قرآن در اين است كه مردم را به #سوى خدا #نزديك، و به وسيله #عبادت زنده كند، و #زنده دارى آن شب با #عبادت بهتر است از عبادت #هزار شب. و ممكن است همين معنا را از آيه سوره #دخان نيز استفاده كرد، چون در آنجا #شب قدر را پر بركت خوانده، و فرموده:
🔸انا انزلناه فى ليله مباركه
🔸البته در اين #ميان معناى ديگرى نيز #هست، كه ان شاء اللّه در بحث #روايتى آينده خواهد آمد.
🍁ترجمه آیه4⃣ سوره قدر از تفسیر المیزان🍁
🌹تنزل الملئكه و الروح فيها باذن ربهم من كل امر🌹
🔸كلمه (تنزل ) در #اصل تتنزل بوده، و #ظاهرا مراد از #روح آن #روحى است كه از عالم #امر است و خداى تعالى در #باره اش فرموده :
🔸 (قل الروح من امر ربى )،
🔸 و اذن در هر چيز به معناى رخصت دادن در آن است، و يا به عبارت ديگر #اعلام اين $معنا است كه مانعى از اين كار نيست.
🔸و كلمه ( #من ) در جمله (من كل امر) به گفته بعضى از #مفسرين به معناى #باء است. بعضى ديگر گفته اند:
🔸به معناى خودش است، يعنى #ابتداى غايت، ولى #سببيت را هم مى رساند، و آيه را چنين معنا مى دهد:
🔸 #ملائكه و روح در آن شب به اذن پروردگارشان و به سبب هر #امرى الهى نازل مى شوند
🔸بعضى ديگر گفته اند:
🔸 باء براى #تعليل به #غايت است، و معنايش اين است ( #ملائكه و روح در آن شب به اذن پروردگارشان نازل مى شوند، براى خاطر اينكه هر امرى را #تدبير كنند).
🔸ليكن حق #مطلب اين است كه :
🔸 مراد از #امر، اگر آن امر #الهى باشد كه #آيه (انما امره اذا اراد شيئا ان يقول له كن فيكون ) #تفسيرش كرده، حرف (من ) براى ابتدا #خواهد بود، و در عين حال #سببيت را هم مى رساند، و به آيه چنين معنا مى دهد:
🔸(ملائكه و #روح در #شب_قدر به اذن #پروردگارشان نازل مى شوند، در حالى كه نزولشان را ابتدا مى كنند و هر امر الهى را صادر مى نمايند).
🔸و اگر منظور از امر مذكور هر #امر كونى و حادثه اى باشد كه بايد #واقع گردد، در اين صورت حرف (من ) به معناى #لام تعليل خواهد بود، و آيه را چنين معنا مى دهد:
🔸ملائكه و روح در آن شب به #اذن پروردگارشان نازل مى شوند براى خاطر تدبير امرى از امور عالم.
🍁ترجمه آیه5⃣سوره قدر از تفسیر المیزان🍁
🌹سلام هى حتى مطلع الفجر🌹
🔸در مفردات گفته:
🔸كلمه (سلم) و (سلامت ) به معناى #عارى بودن از #آفات #ظاهرى و #باطنى است.
🔸پس جمله ( #سلام هى ) اشاره است به اينكه #عنايت الهى #تعلق گرفته است به اينكه #رحمتش شامل همه آن #بندگانى بشود كه به سوى او روى مى آورند، و نيز به اينكه در #خصوص شب قدر باب نقمتش و #عذابش بسته باشد، به اين معنا كه #عذابى_جديد نفرستد. و لازمه اين معنا آن است كه طبعا در آن #شب كيد #شيطان ها هم موثر واقع نشود، همچنان كه در بعضى از #روايات هم به اين معنا اشاره رفته است.
🔸ولى بعضى از #مفسرين گفته اند:
🔸 مراد از كلمه (سلم) اين است كه :
🔸در آن شب #ملائكه از هر مشغول به عبادت بگذرند #سلام مى دهند. برگشت اين معنا هم به همان #معناى اول است و اين د2و آيه يعنى آيه (تنزل الملئكه و الروح ) تا آخر #سوره در معناى #تفسيرى است براى آيه قبلى كه مى فرمود (ليله القدر خير من الف شهر).
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سوره_قدر قسمت چهارم
#تفسیر_المیزان
🍁بحث روايتى سوره قدر از تفسیر شریف #المیزان🍁
✅در تفسير برهان از #شيخ طوسى از ابوذر روايت آورده كه گفت :
🔸به #رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) عرضه داشتم يا رسول اللّه آيا #شب_قدر شبى است كه در #عهد انبياء بوده و امر بر آنان نازل مى شده و چون از دنيا مى رفتند #نزول امر در آن شب #تعطيل مى شده است ؟
🔰 فرمود: نه بلكه #شب قدر تا #قيامت هست.
🔰مؤلف: در اين معنا روايات زيادى از طرق اهل سنت نيز آمده.
✅و در #مجمع البيان است كه از حماد بن عثمان از #حسان ابن ابى على نقل شده كه گفت :
🔸 از امام #صادق (عليه السلام) از شب قدر پرسيدم، #فرمود در #نوزدهم رمضان و #بيست و يكم و #بيست و سوم #جستجويش كن.
🔰مؤلف: در معناى اين #روايات رواياتى ديگر نيز هست، و در بعضى از #اخبار ترديد بين دو #شب شده، يكى #بيست و يكم و ديگرى #بيست و سوم، مانند روايتى كه عياشى از عبد الواحد از امام #باقر (عليه السلام) روايت كرده. و از #رواياتى ديگر استفاده مى شود كه شب #قدر خصوص بيست و سوم است، و اگر #معينش نكرده اند به منظور تعظيم امر آن بوده، تا #بندگان خدا باگناهان خود به امر آن اهانت نكنند.
🔰مؤلف: حديث #جهنى كه نامش #عبد اللّه بن انيس انصارى بود، از طرق اهل #سنت نيز روايت شده، و #سيوطى آن را در الدر المنثور از مالك و #بيهقى نقل كرده.
✅و در كافى به سند خود از #زراره روايت كرده كه گفت :
🔸 امام صادق (عليه السلام) فرمود: #تقدير در نوزدهم و #ابرام در شب بيست و يكم و امضا در #شب بيست و سوم است .
🔰مؤلف: در اين #معنا هم روايات ديگرى هست.
✅پس #معلوم شد آنچه همه #روايات مختلفى كه از ائمه اهل بيت (عليهم السلم) وارد شده در آن #اتفاق دارند اين است كه :
🔸شب قدر تا روز #قيامت باقى است، و همه ساله #تكرار مى شود، و نيز ليله #القدر شبى از #شبهاى #رمضان، و نيز يكى از سه شب #نوزده و #بيست و يك و بيست و سه است.
✅و اما از طرق اهل #سنت روايات به طور #عجيبى اختلاف دارند كه به هيچ #وجه نمى شود بين آنها را جمع كرد، ولى #معروف بين اهل #سنت اين است كه #شب #بيست و هفتم است، و در آن شب بوده كه #قرآن نازل شده. از #خوانندگان محترم هر كه بخواهد آن روايات را ببيند بايد به تفسير الدر المنثور و ساير جوامع حديث مراجعه كند.
✅روايتى #دالّ بر اينكه سوره قدر براى #تسليت به رسول اللّه (صلى الله عليه و آله) كه در رؤيا بنى اميه را بر منبر خود ديده بود #نازل شده و در #الدر المنثور است كه #خطيب از ابن #مسيب روايت كرده كه گفت #رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) فرمود:
🔸در خواب به من نشان دادند كه بنى #اميه بر #منبرم بالا مى روند، و اين معنا بر من #سخت گران آمد و #خداى تعالى در اين مناسبت سوره (انا انزلناه فى ليله القدر) را نازل كرد.
🔰مؤلف: نظير اين #روايت را #خطيب هم در #تاريخ خود از ابن #عباس آورده. و #ترمذى و ابن جرير، #طبرانى، ابن #مردويه و #بيهقى هم روايتى در معناى آن از حسن بن على نقل كرده اند. و در اين ميان #روايات بسيارى در اين معنا از طرق #شيعه از ائمه اهل بيت (عليهم السلم) نقل شده، و در آنها آمده كه #خداى تعالى #ليله_القدر را كه بهتر از #هزار ماه #سلطنت #بنى اميه است به عنوان #تسليت به #رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) عطا فرمود.
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سوره_قدر قسمت پنجم
#تفسیر_المیزان
🍁ادامه بحث روایتی سوره#قدر از تفسیر شریف #المیزان🍁
🌙رواياتى درباره #بهتر بودن #شب_قدر از #هزار_ماه، تقدير امور و نزول ملائكه و روح در آن #شب
✅و در #كافى به سند خود از ابن ابى عمير از عده اى راويان از #امام_صادق (عليه السلام) روايت آورده كه گفت :
🔰 بعضى از اصحاب ما #اماميه كه به نظرم مى آيد #سعيد_بن سمان بود از آن جناب پرسيد: چگونه #شب_قدر از هزار ماه بهتر است؟ (با اينكه در آن #هزار ماه در هر دوازده ماهش يك شب قدر است)،
🔸فرمود عبادت در شب #قدر بهتر است از عبادت در #هزار #ماهى كه در آن #شب_قدر نباشد.
🔸و در همان #كتاب به #سند خود از #فضيل، زراره و محمد بن مسلم از حمران روايت كرده كه از #امام_باقر (عليه السلام) از معناى آيه (انا انزلناه فى ليله مباركه ) سؤال كرد، فرمود بله شب #قدر كه همه ساله در ماه رمضان در دهه #آخرش تجديد مى شود شبى است كه #قرآن جز در آن شب #نازل نشده، و آن #شبى است كه خداى تعالى در باره اش فرموده :
🔸فيها يفرق كل امر حكيم
🔰آنگاه فرمود:
🔸 در آن #شب هر حادثه اى كه بايد در #طول آن سال واقع گردد #تقدير مى شود، چه #خير و چه #شر، چه #طاعت و چه #معصيت، و چه #فرزندى كه قرار است #متولد شود، و يا #اجلى كه بنا است #فرا رسد، و يا رزقى كه قرار است (تنگ و يا وسيع ) برسد، پس آنچه در اين #شب مقدر شود، و #قضايش رانده شود #قضايى است #حتمى، ولى در عين حال مشيت خداى تعالى در آنها #محفوظ است (و خدا با #حتمى كردن #مقدرات، العياذ باللّه به دست خود #دست بند نمى زند).
🔰حمران مى گويد:
🔸 پرسيدم منظور خداى #تعالى از اينكه فرمود ( #شب #قدر بهتر است از هزار شب ) چيست؟
🔸فرمود #عمل #صالح از نماز و زكات و انواع #خيرات در آن #شب بهتر است از #همان اعمال در #هزار ماهى كه در آن #شب قدر نباشد، و اگر خداى تعالى جزاى اعمال خير #مؤمنين را مضاعف نمى كرد، مؤمنين بجايى نمى رسيدند، ولى خدا #پاداش حسنات ايشان را مضاعف مى كند.
✅مؤلف:
🔸منظور امام از اينكه فرمود:
🔸(ولى در عين حال #مشيت خداى تعالى در آنها محفوظ است )، اين است كه #قدرت #خداى تعالى #هميشه مطلق است، او هر زمان هر كارى را #بخواهد مى كند، هر چند قبلا خلاف آن را #حتمى كرده باشد، و #خلاصه حتمى كردن يك #مقدر قدرت #مطلقه او را #مقيد نمى كند، او مى تواند قضاى حتمى خود را هم نقض نمايد هر چند كه #هيچ وقت چنين كارى را نمى كند.
✅و در مجمع است كه از #ابن عباس از #رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) روايت شده كه فرمود:
🔸وقتى #شب_قدر مى شود #ملائكه اى كه #ساكن در #سدره_المنتهى هستند و #جبرئيل يكى از ايشان است #نازل مى شوند، در حالى كه #جبرئيل به #اتفاق ساير #سكان نامبرده #پرچم هايى را به همراه دارند، يك #پرچم بالاى #قبر من، و يكى بر بالاى #بيت المقدس، و #پرچمى در مسجد الحرام و پرچمى بر طور #سينا نصب مى كنند، و #هيچ #مؤمن و مومنه اى در اين نقاط نمى ماند مگر آنكه #جبرئيل به او #سلام مى كند، مگر #كسى كه #دائم الخمر و يا #معتاد به خوردن #گوشت #خوك و يا زعفران #ماليدن به #بدن خود باشد.
✅و در #تفسير برهان از #سعد بن عبد اللّه روايت كرده كه به سند خود از #ابى بصير روايت كرده كه گفت :
🔸 با #امام صادق (عليه السلام) بودم كه سخن از #پاره اى #خصائص امام در هنگام ولادت به ميان آمد، فرمود:
🔸 وقتى #شب_قدر مى شود امام #مستوجب روح بيشترى مى گردد. عرضه داشتم #فدايت شوم مگر روح همان #جبرئيل نيست؟
🔰 فرمود:
🔸روح از #جبرئيل بزرگتر است، و #جبرئيل از #سنخ ملائكه است، و روح از آن #سنخ نيست، مگر #نمى بينى خداى تعالى فرموده :
🔸 ( #تنزل الملئكه و #الروح )پس معلوم مى شود #روح غير از #ملائكه است.
✅مولف :
🔰روايات در معنا و #خصائص و #فضائل شب قدر بسيار زياد است، (كه ما در اينجا مختصرى از آن را آورديم )، و در بعضى از آن #روايات #علامتهايى براى شب قدر ذكر شده، از قبيل اين كه :
🔸صبح #شب قدر #آفتاب بدون #شعاع طلوع مى كند، #هوا در صبح آن شب #معتدل است، و ليكن $چون اين #علامتها نه #دائمى است و نه #اغلب چنين است ، لذا از ذكر آن روايات خوددارى نموديم.
🌙✨🌙✨
✨🌙✨
🌙✨
✨
⚜در شب قدر از خدا چه بخواهیم!؟
✍علامه مجلسی میفرماید:
بهترین اعمال در شبهای قدر،
طلب مغفرت و دعا برای خواستههای دنیوی، و اخروی و برای پدر، مادر، برادران، بستگان و برادارن دینی، خواه زنده یا مرده است.
📗مجلسی، زادالمعاد، صفحه۱۲۶
بیشک با دعا و طلب استغفار برای دیگران، خود را نیز به مغفرت الهی نزدیک کرده است.
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
💠🔹پیامبر صلی الله علیه فرمود:
🍃✨مَنْ أَدْرَكَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ فَلَمْ يُغْفَرْ لَهُ فَأَبْعَدَهُ اللَّه
▪️ کسی که در شب قدر باشد و آمرزیده نشود، خداوند او را از رحمت خود دور کرده است.
📗شیخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، صفحه۶۷
📚بحارالأنوار، جلد۸۶، صفحه۲۶۱
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
▪️شخصی از پیامبر صلی الله علیه پرسید: هنگامی که شب قدر را درک کردم، از خداوند چه بخواهم؟
پیامبر فرمود: عافیت را
📗شیخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، صفحه۶۷
📚 بحارالأنوار، جلد۸۶، صفحه۲۶۱
〰❁🍃❁🌸❁🍃❁〰
❈✦❈✦❈✦❈✦❈✦❈
💠🔹آیت الله فاطمی نیا
🌙در #شب_قدر چه بخواهیم!؟
در حدیث داریم که از پیامبر اکرم صلی الله علیه پرسیدند در شب قدر چه بخواهیم؟
ایشان فرمودند: #عافیت بخواهید.
🔹بیماری ضد عافیت است،
🔸داشتن فرزند ناصالح ضد عافیت است،
🔹همسایه بد ضد عافیت است،
🔸قرض و گرفتاری ضد عافیت است،
🔹بی آبرویی ضد عافیت است،
🔸هر چیز بدی ضد عافیت است،
⚜پس در عافیت خواستن همه چیز هست.
پس بهترین دعا برای خود و دیگران در شبهای قدر طلب #عافیت است.
همه دعاها را به همراه عافیت بخواهید.
🍃اللهم عافنا فی جمیع الامور🍃
خدایا در همه کارها به ما عافیت بده.
°❀°▪️°❀°▪️°❀°▪️°❀°
💠🔹امام صادق علیه السلام:
✨لَا تَدَعْ زِيَارَةَ الْحُسَيْنِ بْنِ عَلِیََّ عليه السلام وَ مُرْ أَصْحَابَكَ بِذَلِكَ يَمُدُّ اللَّهُ فِی عُمُرِكَ وَ يَزِيدُ اللَّهُ فِی رِزْقِكَ وَ يُحْيِيكَ اللَّهُ سَعِيداً وَ لَا تَمُوتُ إِلَّا سَعِيداً [شَهِيداً] وَ يَكْتُبُكَ سَعِيداً✨
🍃⚜زيارت امام حسين عليه السلام را رها نكن و دوستان خود را هم به آن سفارش كن،
كه در اين صورت،
خداوند عمرت را طولانى
و روزى ات را زياد میکند
و زندگى ات را همراه با سعادت میكند و جز سعادتمند نمیميرى و نام تو را در شمار سعادتمندان، ثبت میكند.
📗كامل الزيارات، صفحه152
▪️▪️
⁉️ چرا در اول رجب،
نیمه رجب،
نیمه شعبان،
شروع ماه رمضان،
نیمه ماه رمضان،
شبهای قدر،
شب آخر ماه،
و شب عید فطر،
زیارت سیدالشهداء علیه السلام وارد شده است!؟
🌙شب نيمهشعبان شب امام زمان علیه السلام است، اما میگویند بروید زيارت سيدالشهداء علیه السلام
🌙شب ۲۱ ماه رمضان شب امیرالمؤمنین علیه السلام است اما میگویند برويد زيارت سيدالشهداء علیه السلام
🍃شروع ماه رمضان، نيمهاش،
شبهای قدرش، شب آخرش و شب عيد فطرش همه با زیارت سيدالشهداء علیه السلام است.
يعنی هر بابی به سوی خدا گشوده میشود از باب #سيدالشهداء علیه السلام عبور میکند و همه فيوضات از طريق ايشان نازل میشود.
⚜هر کسی آستان سيدالشهداء علیه السلام را درک کرد آستان همه ائمه علیهما السلام را درک خواهد کرد.
✍منبع: کانال استاد سیدمحمّدمهدی میرباقری، ۹۳/۳/۱
〰❁🍃❁🌸❁🍃❁〰
❈✦❈✦❈✦❈✦❈✦❈
🌺🌺🌺🌺🌺
⁉️آیا واقعا هر کسی در شب قدر بیدار بماند و دعای جوشن کبیر بخواند همه گناهان او پاک می شود⁉️
✳️مستفاد از روایات بخشیده شدن گنهکاران در تمامی شب و روز هاست. اما در برخی از شب و روز ها و بعضی از زمان ها زمینه برای استجابت دعا و طلب بخشش از خداوند متعال بیشتر است که از جمله آنها شب قدر و نیز روز عرفه است.(۱)
البته به شرط آن که گنهکاران توبه حقیقی کنند و رابطه بین خود و خدا را اصلاح کنند. حقیقت توبه، پشیمانی از گناه و قصد و عزم جدی برای ترک آن است. امام علی(ع) می فرماید: "توبه به دل پشیمان شدن و به زبان آمرزش خواستن و به اندام ترک نمودن است".(۲)
👈اگر کسی به این حالت دست یافت، حقیقت توبه در او محقق شده است. در این صورت خداوند گناهان او را خواهد بخشید،
📖 قرآن مجید در یکی از آیات مى فرماید: کسانى که توبه کردند و به اصلاح کارهاى فاسد خود پرداختند و آن چه را کتمان کرده بودند بیان کنند. در این صورت توبه آنها را مى پذیرم و من بسیار عذرپذیر و قبول کننده توبه و مهربانم.(۳)
چه کسى در وفاى به عهد راستگوتر از خداوند است؟
قرآن مجید وعده داده که خداوند توبه را از بندگانش مى پذیرد.(۴)
✳️آری، توبه حقیقی و خالص که قرآن از آن به «توبة نصوح» یاد می کند، درکنار اهتمام به جبران گذشته و انجام کارهای خیر، موجب محو آثار گناه می گردد.
❣حضرت امام صادق(ع) می فرماید: «هنگامی که بنده ای توبه نصوح (حقیقی) کرد ،مواهب و نعمت های کم نظیر الهی را متوجه خود می سازد و اولین اثرش آن است که محبوب نزد خدا می شود. دوم: خداوند در دنیا و آخرت گناهان او را می پوشاند».(۲)
⁉️راوی سؤال کرد: چگونه خدا پرده پوشی می کند، فرمود: «هر چه از گناهان که دو فرشتة موکّل بر او، برایش نوشته اند، از یادشان ببرد، به اعضای بدن، فرمان می دهد که گناهان او را پنهان کنید،
به نقاط زمین و هر کجایی که گناهکار توبه کننده گناه کرده است، دستور می دهد که گناهان او را پنهان کنید و آثار آن را پاک می کند. پس توبه کننده در حالی خدا را در قیامت ملاقات می کند که هیچ چیزی به ضرر او و بر گناهانش گواهی و شهادت دهنده نیست».(۵)
گناهکارى که به گناه خویش اعتراف دارد و از آن پشیمان است و عزم جدّى بر ترک گناه و جبران گناهان گذشته از حق النّاس و حق اللَّه دارد،باید به قبولى توبه خویش و رحمت و مغفرت خداوند امیدوار باشد.
شایان ذکر است خواندن دعای جوشن کبیر و امثال آن در شب قدر و ...برای تحقق توبه لازم نیست. اما از آن جایی که در این دعا و امثال آن، اسماء اعظم الهی وارد شده است، خواندن این دعا، انسان را به اجابت خواسته اش نزدیک تر می کند.
📚پی نوشت ها :
۱. وسائل الشيعة، ج۱۰، ص ۳۵۸ .
۲. ميزان الحكمه، دار الحديث، ۱۴۱۶ ه.ق، ج ۲، ص ۹۹۷، ماده "ذنب".
۳. بقره آیه ۱۶۰.
۴. شوری آیه۲۵.
۵. ثقه الاسلام کلینی، اصول کافی، ج ۴، ص ۱۶۴.
┄┄┅┅┅❅❁ ❁❅┅┅┅
✨﷽✨
✅شرم از رخ علی کن و کمتر گناه کن
✍وقتی امام علی(علیه السلام) شعر فارسی میگویند.. اهل شعر و ادب بود، زلفش گره خورده بود به علی بن ابی طالب علیه السلام، در عالم شاعری و مشتی گری اش شعری برای مولا جان گفته بود:
حاجب اگر محاسبه حشر با علیست
من ضامنم که هر چه بخواهی گناه کن
همان شب در عالم رویا مولا علی بن ابیطالب (ع) به خوابش آمد و فرمود: اگر چه محاسبه در دست ماست اما اگر اجازه بدهی من بیت آخر شعرت را اصلاح کنم! حاجب عرض کرد: یا مولا شعر برای شما و در مدح شماست! مولا دوباره عرض کردند: پس بیت آخرت را اینگونه بنویس:
حاجب یقین محاسبه حشر با علیست
شرم از رخ علی کن و کمتر گناه کن
💥با خودمان عهد ببندیم، که در چنین روز و شب های ماه مبارک رمضان، بخاطر همان نگاه مظلوم و زهرایی امام زمانمان، به حرمت مقام مولا جانمان امیرالمؤمنین(ع)؛ کمی از گناه فاصله بگیریم.. آخ که چقدر دنیایت زیبا می شود وقتی امام زمانت نامه ی اعمالت را می بینند و لبخند رضایت بر لبانشان نقش می بندد.
📚برداشتی آزاد از کتاب شریف شیخ صدوق
🌸🍃🌸🍃🌸🍃
بعد از آنكه حضرت على صلوات الله عليه را در شب 19 ماه مبارک رمضان سال چهلم هجرت مضروب ساختند، آن حضرت در روزهاى آخر عمر شريفش، در بستر خوابيده بود، گاهى چشمهايش را باز مى كرد و مى فرمود:
«سَلُونى قَبْلَ اَنْ تَفْقِدُونى: هر چه مى خواهيد از من بپرسيد، قبل از آنكه از ميان شما بروم»
🌱صعصعة بن صوحان، يكى از حاضرين بود، عرض كرد:
☝يا اميرالمؤمنين! آيا شما افضل هستيد يا حضرت آدم عليه السّلام؟
آقا چشمهاى مبارك خويش را گشوده و فرمود:
↩«انسان خوب نيست از خودش تعريف كند، امّا براى اينكه، نعمتهاى الهى را در حق خودم اظهار كرده و نوعى شكرگزارى كرده باشم؛ جواب ترا مى گويم:
👈 خداوند متعال آدم را داخل بهشت كرد و تمام نعمتهايش را بر او مباح و حلال نمود، فقط او را از خوردن گندم مانع شد، و با وجود منع الهى، از آن گندم خورد؛ ولى براى من، گندم مباح بود، امّا از آن استفاده نكردم»
🌱صعصعه عرض كرد:
☝شما افضل هستيد يا حضرت نوح؟
امام عليه السّلام فرمود:
👈«زمانيكه قوم نوح او را اذيت و آزار رساندند؛ حضرت نوح آنها را نفرين كرد [و فرمود: (رَبِّ لا تَذَرْ عَلَى الاُرْضِ مِنْ الْكافِرينَ دَيّاراً): پروردگارا! هيچ يك از كافران را بر روى زمين باقى مگذار!] و آنها هلاك شدند ولى من، با اين همه مصيبت و آزار، در عمر خود نفرين نكردم»
🌱صعصعه پرسيد:
☝آيا شما افضل هستید يا ابراهيم خليل عليه السّلام؟
👈فرمود: «ابراهيم عليه السّلام به خداوند عرضه داشت: (رَبِّ اَرِنى كَيْفَ تُحْىِ الْمُوتى ): (خداوندا ! به من نشان بده كه چگونه اين مردگان پوسيده را زنده خواهى كرد؟!)
خطاب رسيد: ابراهيم مگر به قدرت ما ايمان نياورده اى؟
عرض كرد: بلی ایمان آورده ام، اما مى خواهم قلبم مطمئن شود.
امّا ايمان من در مرتبه ايست كه (لَوْ كُشِفَ الْغِطاءُ ما ازْدَدْتُ يَقيناً): هرگاه تمام پرده هاى بين خالق و مخلوق برداشته شود، يقين و اطمينان من به حدّى است كه ذره ای كم و زياد نمى شود، يعنى در بالاترين درجه ايمان»
🌱صعصعه گفت:
☝يا على! شما افضل هستید يا موسى عليه السّلام؟
👈امام فرمود:
«زمانيكه خداوند تبارك و تعالى، حضرت موسى را به سوى فرعون فرستاد و به او يد بيضا و عصا را بعنوان معجزه عنايت كرد، و فرمان داد كه: برو بسوى فرعون. موسى عليه السّلام عرض كرد: (وَ لَهُمْ عَلَىَّ ذَنْبٌ فَاَخافُ اَنْ يَقْتُلُوْنِ): (پروردگارا ! آنان به اعتقاد خودشان، مرا گناهكار مى دانند؛ مى ترسم مرا بكشند.) و از خداوند درخواست كرد كه برادرش هارون را هم با او همراه كند.
امّا وقتيكه پيامبر بزرگوار اسلام صلّى اللّه عليه و آله مرا مأمور كرد سوره برائت را بسوى فرعون هاى مكّه ببرم و در موسم حج بخوانم، با آنكه بسيارى از پهلوانان و پدران و برادران آنها را در جنگ كشته بودم؛ ذرّه اى به دلم خوف نيامد و كسى را براى كمك و يارى نخواستم و به تنهائى سوره برائت را برده و بر آنها قرائت كردم»
🌱صعصعه عرض كرد:
☝يا على! شما افضل هستید يا حضرت عيسى عليه السّلام؟
👈امام فرمود:
«آنگاه كه آثار وضع حمل، در مادر عيسى ظاهر شد و خواست بچه اش را بدنيا آورد از طرف خداوند فرمان رسيد: مريم! از بيت المقدس بيرون رو كه اينجا جاى زايمان نيست؛ اينجا عبادتگاه است.
او بدستور الهى، به زير يك نخل خشك پناه برد. امّا وقتى مادر من، در مسجدالحرام آثار وضع حمل را ديد خواست كه از آنجا بيرون رود، خداوند امر فرمود: كه داخل خانه ی ما بيا! و ديوار كعبه شكافته شد، مادرم مرا در خانه خدا بدنيا آورد و سه روز مهمان پروردگارم بود»
(منبع: بحار الانوار 73.456)
🌹جان عالم به فدای تو یا امیرالمومنین🌹