18.8M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺 روحالله تقینژاد در همایش ملی «کاپیتولاسیون؛ رابطه خدایگان و برده»:
در پی کاپیتولاسیون، مصونیتهای دیپلماتیک نه تنها برای مستشاران آمریکایی بلکه برای خانواده آنها هم لحاظ شد
🔸 فرضیههایی در باب علل تن دادن حکومت پهلوی به کاپیتولاسیون رایج است که مضمون یکی از آنها برابر دانستن کاپیتولاسیون با کنوانسیون وین است. به عبارت دیگر ادعا میشود که پهلوی حقوق مطرح در کنوانسیون وین را برای مستشاران آمریکایی لحاظ کرد، اما در پاسخ به این ادعا باید گفت که ماده 29 کنوانسیون وین بهصراحت تأکید کرده است که این مصونیتها مخصوص دیپلماتها و مأموران سیاسی کشورهاست و به مستشاران اشارهای نکرده است. این در حالی است که براساس کاپیتولاسیون، این مصونیت نه تنها برای مستشاران آمریکایی بلکه برای خانواده آنها هم لحاظ شد. در ضمن کنوانسیون وین در سال 1341 در مجلس تصویب شده بود و بنابراین به برگزاری جلسه فوقالعاده جهت تصویب آن نیازی نبود.
🌐 کیفیت بالاتر در سایت پژوهشکده تاریخ معاصر
ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ چشمپوشی شاه از مفاسد اقتصادی اطرافیان؛ دلالهای شفاعت
پایگاه اطلاعرسانی #پژوهشکده_تاریخ_معاصر ؛ «شاه نسبت به اشخاصی که از مواضع خودشان برای تحصیل منافع مادی سوءاستفاده میکردند اغماض میکرد. نه اینکه رشوه میگرفت؛ مثلا نزدیکانش واسطه میشدند پیش شاه برای خاطر اینکه کلمانس شاه ـ توجه شاه ــ نسبت به یک مطلبی جلب بشود. اینها به ازای این شفاعتی که میکردند پیش شاه ممکن بود خب یک امتیازات مالی بهدست بیاورند. گاهی اوقات شاه اصلا سؤال میکرد که "این کاری که واسطه شدی چی برای تو دارد؟" همین اتفاقا چند روز پیش کسی نقل میکرد که امیرهوشنگ دولو واسطه شرفیابی عضد بوده. وقتی که عضد میخواسته شرفیاب بشود، متشبث میشود به امیرهوشنگ که وسایل شرفیابی ما را فراهم بکند. وقتی که امیرهوشنگ به حضور شاه میرسد و از شاه خواهش میکند که عضد را بپذیرند، شاه به امیرهوشنگ میگوید که "چی برای تو دارد؟" او هم صریح میگوید: پنجهزار دلار قرار شده به من بدهد. خب میدانید این خصلت شاه، این تالرانس شاه موجب میشد که اطرافیانش سوءاستفاده کنند و سوءاستفادههایی که خب نسبت میدهند و رویش خیلی جنجال کردند به علت این تالرنس و این اغماض و عدم توجه شاه به نرمهای اخلاقی و شرافتی بود».[1]
#شرح_عکس
#محمدرضا_پهلوی ، #هوشنگ_دلو و همسرش در یک میهمانی
شماره آرشیو: 1-36-122ق
پینوشت:
[1]. تاریخ شفاهی دانشگاه هاروارد، مصاحبه با محمد باهری، مصاحبهکننده حبیب لاجوردی، جلسه 31، 14 آگوست 1982.
ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAE
✳️ تازهترین اثر محمدحسن رجبی دوانی در بازار کتاب؛ مواضع ضدصهیونیستی علمای شیعه در قاب کتاب قرار گرفت
به گزارش روابط عمومی #پژوهشکده_تاریخ_معاصر ؛ کتاب «گزیده مواضع ضدصهیونیستی علمای شیعه در یک قرن اخیر» به قلم #محمدحسن_رجبی_دوانی به همت انتشارات پژوهشکده تاریخ معاصر به بازار کتاب آمد.
این کتاب گزیدهای از مواضع سیاسی مراجع، علما و روحانیان شاخص و بنام شیعه ایرانی، عرب، هندی، پاکستانی، افغانستانی و آفریقایی در یک صد سال اخیر نسبت به موضوع فلسطین، پدیده صهیونیسم و یهودیسازی قدس و فلسطین، کشتار دستهجمعی اعراب فلسطینی و آواره کردن آنها و تصرف عدوانی اموال و سرزمینشان، جنگهای کشورهای عربی و اسرائیل، محکومیت ترور فرماندهان مقاومت در داخل و خارج از فلسطین توسط رژیم صهیونیستی، محکومیت حملات ویرانگر آن رژیم به غزه، کرانه باختری، سوریه، لبنان و یمن، اعلام حمایت از نیروهای مقاومت ضدصهیونیستی در فلسطین، لبنان، عراق و یمن، مخالفت با هر گونه طرح سازش و رابطه سیاسی کشورهای عربی با اسرائیل، محکومیت اهانت به مسجدالاقصی و... است.
دوره تاریخی کتاب «گزیده مواضع ضدصهیونیستی علمای شیعه در یک قرن اخیر»، که در دو جلد منتشر شده، از سال ۱۳۰۱ ش تا زمان اتمام نگارش کتاب، یعنی مهر 1403ش، است.
جهت تهیه کتاب «گزیده مواضع ضدصهیونیستی علمای شیعه در یک قرن اخیر» و نیز سایر کتابهای انتشارات پژوهشکده تاریخ معاصر، به سایت فروشگاه کتاب پژوهشکده تاریخ معاصر یا مراکز پخش کتابهای این پژوهشکده در تهران و شهرستانها مراجعه فرمایید.
فهرست این مجموعه را می توانید در لینک بخوانید!
eitaa.com/iichs_ir
✳️ روز اول بهمن و در جوار مزار ابوذر انقلاب؛ از مجموعه آثار #آیت_الله_طالقانی رونمایی می شود
به گزارش #پژوهشکده_تاریخ_معاصر ، از نرمافزار مجموعه آثار آیتالله سید محمود طالقانی (ره) شامل تفسیر گرانسنگ پرتوی از قرآن و… در مراسم نخستین سالگرد درگذشت فرزند ایشان #سیدمهدی_طالقانی رونمایی می شود.
زمان: دوشنبه اول بهمن ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۰ الی ۱۱:۳۰
مکان: بهشت زهرا (س) در جوار مزار آیتالله طالقانی، فرهنگسرای رضوان
ستاد بزرگداشت آیتالله سید محمود طالقانی (ره)
ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ چگونگی انتخاب نمایندگان مجلس شورای ملی در دوره پهلوی؛ نمایندهای که از نمایندگیاش خبر نداشت!
پایگاه اطلاعرسانی #پژوهشکده_تاریخ_معاصر ؛ #امیراصلان_افشار ، از رجال مهم و تأثیرگذار سیاست خارجی و تشریفات دربار در دوره پهلوی، در بخشی از مصاحبه خود با مهناز افخمی به چگونگی انتخاب خود برای نمایندگی مجلس شورای ملی در دوره نوزدهم اشاره کرده است. در سال 1955-1956م افشار از سوی وزارت خارجه ایران در آمریکا مأموریت داشت. او بیان کرده است: در این دوره «یک روز در فیلادلفیا رفتم کاغذهایی را از پستخانه گرفتم و همینطور با اتومبیل میراندم. اتومبیل که میراندم این کاغذها را باز کردم. یکی از کاغذها را دیدم که از وزرات خارجه نوشتهاند که شما در انتخابات مجلس شورای ملی به عنوان نماینده مراغه انتخاب شدید و قبولی خودتان است. اصلا انتظارش را هم نداشتم». مصاحبهکننده از او میپرسد: «هیچ، قبلا شما اطلاع نداشتید؟» افشار پاسخ میدهد: «نخیر؛ برنامهای نبودش». البته در ادامه افشار از این انتخاب بسیار ابراز رضایت و خوشحالی میکند.[1]
ماجرا و شیوه انتخاب افشار به عنوان نماینده، امر متداولی در قاموسی سیاسی و نمایندگی در دوره پهلوی بود.
#شرح_عکس
سه نفر وسط، از راست امیراصلان افشار، عباسعلی خلعتبری و فریدون هویدا
شماره آرشیو: 168-679خ
پینوشت:
[1]. برنامه تاریخ شفاهی بنیاد مطالعات تاریخ ایران، مصاحبه با امیراصلان افشار، 1988، صص 4 و 5.
ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ توانمند ساختن زنان به سبک انجمن دوشیزگان و بانوان!
پایگاه اطلاعرسانی #پژوهشکده_تاریخ_معاصر ؛ انجمن دوشیزگان و بانوان یکی از مؤسسات وابسته به روزنامه اطلاعات بود که با مدیریت و راهبری پری اباصلتی، ایرج مستعان و هوشنگ میرهاشم اواخر دهه 1330 تأسیس شد. این انجمن وظیفه خود را توانمند ساختن زنان در حوزههای مختلف فرهنگی و اجتماعی تعریف کرده بود. انجمن یادشده دگرگونی عجیبی در سبک زندگی و پوشش زنان تهران ایجاد کرد. هر ساله ده تا بیستهزار نفر به تعداد اعضای انجمن افزوده میشد. پری اباصلتی، مدیر این انجمن، در اظهاری مهم و جالب تأکید کرد:
در ابتدایی که ما انجمن را دایر کردیم، شاید نزدیک به نیمی از زنان با چادر به انجمن میآمدند، ولی بهتدریج با قاطعیت بگویم که طی ده سال دوم، تعداد کسانی که با چادر میآمدند به یک در هزار رسیده بود. اینها به محضی که وارد انجمن میشدند چادرشان را جمع میکردند.[1]
شماره آرشیو: 725-۲ع
پینوشت:
[1]. برنامه تاریخ شفاهی بنیاد مطالعات ایران، مصاحبه پری اباصلتی با مهناز افخمی، 1988، صص 2 و 3.
ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ گروگانگیری به نام مدرسهسازی
پایگاه اطلاعرسانی #پژوهشکده_تاریخ_معاصر ؛ در اقدامات #رضاخان در خصوص عشایر در درجه اول اهداف نظامی ـ سیاسی اولویت داشتند. سپهبد امیراحمدی مجری این سیاست نوشته است:
«به فکر ایجاد مدرسه در خرمآباد افتادم که هم اطفال سادهلوح تربیت شوند و به وظیفهای که در برابر دین و میهن دارند، آشنا گردند و هم خوانین اطراف و اکناف لرستان در اثر اینکه فرزندانشان را در خرمآباد در مدرسه میگذارند همیشه با شهر رفتوآمد خواهند داشت و در حقیقت اطفال آنها درحالیکه در شهر تربیت میشوند، گروگانی نیز هستند که پدرانشان یاغی و طاغی نشوند».
#شرح_عکس
مدرسه نظام (سال 1308)
شماره آرشیو: 661-۱ع
#منبع
احمد امیراحمدی، خاطرات نخستین سپهبد ایران، به کوشش غلامحسین زرگرینژاد، تهران، مؤسسه پژوهش و مطالعات فرهنگی، 1373، ص 214.
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ سرآغاز جنبش ضد آمریکایی در ایران؛
پیشبینی #اللهیار_صالح از جنبشی که در ایران شکل گرفت
پایگاه اطلاعرسانی #پژوهشکده_تاریخ_معاصر ؛ کانیهُلم، کنسول دولت آمریکا، نقل کرده است: به درخواست آقای دکتر اللهیار صالح (وزیر دارایی) امروز صبح به ایشان تلفن زدم. در مکالمهای که حدود یک ساعت به طول انجامید وی نظراتی را به شرح ذیل اعلام کرد:
حسن نیتی که برای سالهای متمادی بهطور آشکار به آمریکاییها نشان داده شده بود، در حال حاضر به پایینترین حد خود رسیده است. عوامل اصلی وضعیت پیشآمده به این شرح است:
رویکرد خصمانه علیه نیروهای اشغالگر متفقین در ایران، شکست تلاشهای مشاورین آمریکایی در اجرایی کردن اصلاحات، اجرایی شدن توافق وام و اجاره که برای ایران تاکنون نتایج ملموسی به ارمغان نیاورده است، تاکتیکهای تأخیری دولتهای انگلیس و آمریکا در حمل گندم مورد نیاز به ایران و درنهایت شکست دولت آمریکا در ایستادگی در برابر روسها با هدف مهار فشارهای این کشور بر ایران. ترکیبی از این عوامل، جنبشی ضدآمریکایی را به راه انداخته است که میتوان بهصراحت گفت با گذشت زمان موج بیشتری به خود میگیرد.*
شماره آرشیو: 6030-11ع
#منبع
اسناد آمریکایی مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، یادداشت شماره 529 به تاریخ 22 آوریل 1943 از سفارت آمریکا در تهران.
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ انتخابات کاریکاتوری
پایگاه اطلاعرسانی #پژوهشکده_تاریخ_معاصر ؛ #انتخابات در دوره پهلوی دوم به گونهای مبتذل و آمیخته با تقلب و اعمال نفوذ مقامات دولتی بود که هیچ کس آن را انکار نمیکرد و به عنوان کاریکاتور در نشریاتی چون مجله طنز «توفیق» به آن میپرداختند.
#علیاصغر_امیرانی ، مدیر مجله « #خواندنی_ها »، که همواره خود را تابع سیاستهای رژیم و پیگیر آنها میدانست، نیز در این نشریه به صوری بودن انتخابات تصریح کرده و در شماره 22 بهمن 1339 «خواندنیها» نوشته است:
به نظر من ایرادی که به این انتخابات وارد است، بیشتر به خاطر عدم آزادی آن نیست؛ کی انتخابات، آزاد بوده که حالا باشد؟ اگر ایراد و اعتراضی هست به خاطر انتخاب و انتصاب اقبح است و لاغیر. نمیفهمم آنهایی که اختیار بیرون آوردن گوی از گردونه به دستشان سپرده شده چرا بد و بدنامش را بیرون میآورند؟ خوشنامها به کنار، مگر گمنام چه عیبی دارد که بدنام را به آن ترجیح میدهید؟ گویا در این انتخابات، اشتهار به فسق و بدنام بودن، اصل بوده است و باقی فرع!*
* خواندنیها، ۲۲ بهمن ۱۳۳۹، صص ۳ـ۶.
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ شرارت سربازان #شوروی در زنجان
پایگاه اطلاعرسانی #پژوهشکده_تاریخ_معاصر ؛ زنجان به علّت قرار گرفتن در مسیر راههای شوسه و آهن منتهی به شوروی، در جنگ جهانی دوم از اهمیت فوقالعّادهای برای متفقین برخوردار بود؛ ازهمینرو در 3 شهریور 1320ش، حریم هوایی شهر شکسته و شهر بمباران شد و درست سه روز پس از این بمباران، سفیرکبیر شوروی و وزیرمختار انگلیس نامهای به محمدعلی فروغی، نخستوزیر وقت ایران، نوشتند و در یکی از بندهای نامه خواستار عقبنشینی نیروهای ایرانی از برخی شهرها از جمله زنجان شدند و اعلام کردند نقاط یادشده به وسیله قشون انگلیس و شوروی اشغال خواهد شد. با ورود نیروهای شوروی به زنجان، امنیت در این شهر از بین رفت؛ بهگونهای که شهربانی کل کشور در گزارشی از وضعیت وحشتناک شهر سخن گفته است:
چند روز است از طرف بعضی از سربازان نیروی شوروی مقیم زنجان دستاندازی به ناموس اهالی شروع شده و غالبا شبها با حالت مستی به منازل اشخاص داخل و قسمتی هم در خیابان و کوچهها پول نقد اشخاص را جبرا میگیرند. این قضیه بیاندازه موجب وحشت اهالی گردیده و درصدد بودهاند دکاکین و بازار را تعطیل کنند.*
* اسنادی از اشغال ایران در جنگ جهانی دوم، ج 4، تهران، مرکز پژوهش و اسناد ریاستجمهوری، خانه کتاب، 1389، ص 110.
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ مایه فساد در تهران
ثقهالاسلام تبریزی، روحانی مبارزی که در روز 10 دی 1290ش، مصادف با عاشورای سال 1330، توسط قشون روس در تبریز به دار آویخته شد و به شهادت رسید، در وصف اقدامات سیدحسن #تقی_زاده در مجلس #مشروطه گفته بود:
تقیزاده مایه فساد در تهران است که جمعی را گرد آورده و نشر افکار بیقاعدگی میکند.*
#شرح_عکس
سیدحسن تقیزاده و #علی_سهیلی
شماره آرشیو: ۱-1046-۱۷۲ع
#منبع
علی ابوالحسنی(منذر)، آخرین آواز قو، ص 138.
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ مجلس رشوهای!
پایگاه اطلاعرسانی #پژوهشکده_تاریخ_معاصر ؛ #انتخابات_در_دوره_پهلوی بیشتر به #کاریکاتور شبیه بود تا یک انتخابات واقعی و حقیقی که در آن نمایندگان واقعی مردم به مجلس راه یابند. مرور خاطرات رجال عصر پهلوی از جمله اسدالله علم، وزیر دربار شاه، به این واقعیت صحه میگذارد. او تصریح دارد که در انتخابات برگزارشده در دوره نخستوزیری امیرعباس هویدا، نمایندهها به عنوان سهمیه مقامات، به مجلس شورای ملی راه مییافتند.
#اسدالله_علم در خاطرات روز 15 فروردین 1354 نوشته است: مطلبی نخستوزیر در کیش به من میگفت که خیلی جالب بود و فهمیدم عنوان رشوه را دارد. او گفت: هر کسی را از هر جا تو بخواهی من وکیل خواهم کرد. هر کس باشد، هیچ فکر نکن، به من بگو تمام میکنم. خیلی هم محرمانه و درگوشی میگفت. خیلی تعجب کردم که این چه رشوهای است به من میدهی؟ فکر کردم و گفتم باید دید سیاست انتخاباتی شاهنشاه و تشکیلات چه خواهد بود.
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug