▪️وفات حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)وشهادت حضرت حمزه عموی گرامی پیامبر تسلیت باد
نیمه ی شوال، ری غرق غم وشور عزاست
چون وفات سیدی از نسل پاک مجتباست
سیدی اهل کرامت کنیه اش عبدالعظیم
هر ملک در بارگاه لطف او همچون گداست
سالیانی بود در غربت ز جور ظالمان
در غریبی بی گمان همچون عموی خود رضاست
نقل باشد از امام هادی اندر وصف او
زایر او، هم ثواب، زایر کرببلاست
همجواری اش بود فخر تمام رازیان
با وجود مرقدش ری صحنه لطف خداست
او ابوالقاسم بود عبد عظیم کردگار
هرکه حاجت برده بر درگاه او حاجت رواست
در حریمش نیمه ی شوال غوغایی بود
نوحه خوان درماتم هجران او ارض وسماست
@moassese_nooralyaghin
⚘﷽⚘
حضرت آرامش ، مهدے جان
اے کاش این مردمان دلشکسته در سراسر گیتے
این انسانهاے بےتاب از جور و ستم
این گلوهاے فشرده شده در چنگال بےعدالتے
این جانهاے به لب رسیده از ظلم و نابرابرے
میدانستند باید به شما پناه بیاورند ...
اے کاش این جهان بیقرار
در اوج این همه استیصال
دستان دعایش را به آسمان میگشود و ظهورِ نجات بخشِ شما را طلب میکرد ...
اے کاش یاد همه مےآمد که شما
آرامشِ بےدریغے
شما عدالت مطلقے
شما تنها راه نجاتے
اے کاش یکصدا و یکدل میشدیم براے خواستن شما...
در افق آرزوهایم
تنها ♡أللَّھُمَ ؏َـجِّلْ لِوَلیِڪْ ألْفَرَج♡ را میبینم...
@moassese_nooralyaghin
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✍ کلیپی از آیت الله بهجت
ترک گناه و معصیت
@moassese_nooralyaghin
🔸امام صادق علیه السلام می فرمایند:
جلوی چشم مردم صدقه نده تا تو را ستایش کنند زیرا اگر چنین کنی هر آینه پاداش خود را گرفته اید بلکه اگر با دست راست صدقه دادی دست چپم خبردار نشود زیرا آن کس که به خاطر او پنهانی صدقه می دهید پاداش تو را آشکارا خواهد داد همچنین حضرت ایشان فرمودند که صدقه شبانه خشم پروردگار را فرو می نشاند و گناه بزرگ را پاک میکند
📚 بحارالانوار ج ۹۷ ص ۱۲۵
@moassese_nooralyaghin
📿🌺🍃
🌺
❇️ پیام امام رضا علیهالسلام به عبدالعظیم علیهالسلام
خطاب به دوستداران اهل بیت علیه السلام
💠 شیخ مفید در کتاب خویش، پیام جامع، آموزنده و جالبی را از امام رضا علیهالسلام آورده است.
✍ امام(علیهالسلام) این پیام را به وسیله حضرت عبدالعظیم حسنی(علیهالسلام) به شیعیان و دوستداران اهل بیت(علیهمالسلام) فرستادهاند.
بسم الله الرحمن الرحیم
ای عبدالعظیم!
سلام گرم مرا به دوستدارانم برسان و به آنان بگو:
🔹 در دلهای خویش برای شیطان راهی نگشایند.
🔸 آنان را به راستگویی در گفتار و ادای امانت و سکوت پرمعنا و ترک درگیری و جدال در کارهای بیهوده و بی فایده فراخوان.
🔹 به صله رحم و رفت و آمد با یکدیگر و رابطه گرم و دوستانه با هم دعوت کن، چرا که این کار باعث تقرب به خدا و من و دیگر اولیاء اوست.
🔸 دوستان ما نباید فرصتهای گرانبهای زندگی و وقت ارزشمند خود را به دشمنی با یکدیگر تلف کنند. من با خود عهد کردهام که هر کس مرتکب اینگونه امور شود یا به یکی از دوستانم و رهروانم خشم کند و به او آسیب رساند از خدا بخواهم که او را به سختترین کیفر دنیوی مجازات کند و در آخرت نیز اینگونه افراد از زیانکاران خواهند بود.
🔹 به دوستان ما توجه ده که خدا نیکوکرداران آنان را مورد بخشایش خویش قرار داده و بدکاران آنان را جز، آنهایی که بدو شرک ورزند و یا یکی از دوستان ما را برنجانند و یا در دل نسبت به آنان کینه بپرورند، همه را مورد عفو قرار خواهد داد اما از آن سه گروه نخواهد گذشت و آنان را مورد بخشایش خویش قرار نخواهد داد.
جز اینکه از نیت خود بازگردند و اگر از این اندیشه و عمل زشت خویش بازگردند، مورد آمرزش خواهند بود اما اگر همچنان باقی باشند، خداوند روح ایمان را برای همیشه از دل آنان خارج ساخته و از ولایت ما نیز بیرون خواهد برد و از دوستی ما اهل بیت(علیهمالسلام) نیز بی بهره خواهند بود و من از این لغزشها به خدا پناه می برم.
📚 الاختصاص، شیخ مفید، صفحه 241
🌺
📿🌺🍃
┅═✼🌺 ﷽ 🌺✼═┅
#آموزشی
#تفسیر_عمومی
#جلسه_شصت_نه
وَالَّذِينَ آمَنُوا وَهَاجَرُوا وَجَاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللََِّّه وَالَّذِينَ آوَوْا وَنَصَرُوا أُولَئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ ● وَالَّذِينَ آمَنُوا مِنْ بَعْدُ وَهَاجَرُوا وَجَاهَدُوا مَعَكُمْ فَأوُلَئِكَ مِنْكُمْ وَأُولُو الَْْارْحَامِ بَعْضُهُمْ أَوْ لَى بِبَعْضٍ فِي كِتَابِ اللََِّّه إِنَّ اللَََّّه بِكُل شَيْءٍ عَلِيمٌ ؛ و کسانى که ایمان آورده و هجرت کرده و در راه خدا به جهاد پرداخته و کسانى که (مهاجران را) پناه داده و یارى کرده اند آنان همان مؤمنان واقعی اند براى آنان بخشایش و روزى شایسته اى خواهد بود ● و کسانى که بعدا ایمان آورده و هجرت نموده همراه شما جهاد کرد ه اند اینان از زمره شمایند و خویشاوندان نسبت به یکدیگر (از دیگران )در کتاب خدا سزاوارترند آرى خدا به هر چیزى داناست (۷۵- ۷۴/انفال)
✅موضوع:گروه های ۴ گانه در ایات پایانی سوره انفال
⁉️ در آیات پایانی سوره انفال به چه گروههایی از مسلمانان اشاره شده است ؟
⬅️ در این آیات سخن از چهار گروه از مسلمانان به میان آمده است که عبارتند ا ز :
1⃣مهاجران " إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَهَاجَرُوا "،که در آیه چهار صفت برای آنان بیان شده
آمَنوا ۲.هاجَروا ۳. جاهَدوا باموالَهُم ۴. جاهَدوا بأنفُسَهُم
2⃣ انصار که مهاجرین را پناه دادند؛ "وَالَّذِینَ آوَوا وَنَصَرُوا "که در آیه دو صفت برای آنان بیان شده است.
۱.أووا (پناه دادند)۲ .نَصَروا (یاری کردند)
3⃣ کسانیکه ایمان داشتند اما از موقعیت اجتماعی خود نتوانستند بگذرند؛وَالَّذِینَ آمَنُوا وَلَمْ یُهاجَرُوا(انفال /۷۲)
4⃣ کسانیکه بعدا ایمان آورده و همراه شما هجرت کردند؛ وَالَّذِینَ آمَنُوا مِنْ بَعْدُ وَهَاجَرُوا وَجَاهَدُوا
✳️جایگاه ومنزلت مهاجران بعدی ومهاجران نخستین
این آیه به مهاجران بعدی (در مقابل مهاجران نخستین) اشاره می کند و می فرماید آنها که بعداً ایمان آوردند و پس از شما هجرت کردند و با شما در جهادشرکت نمودند نیز با شمایند. وَالَّذِینَ آمَنُوا مِنْ بَعْدُ وَهَاجَرُوا وَجَاهَدُوا مَعَكُمْ فَأُولَئِكَ مِنْكُمْ( یعنی هرچند مهاجران اول به خاطر پیشقدمی، فضیلت بیشتری دارند اما این بدان معنا نیست که مؤمنان
و مهاجران بعدی با مهاجران اول برابر باشند بلکه همه آنها با تفاوتها و فضیلت هایی که دارند در یک صف در خدمت اسلام قرار گرفته اند؛ آنها را باید در آغوش محبت بکشید و به ایشان یاری و پناه بدهید. کسانی که با پیامبر مهاجرت کردند، مهاجران اول(والسَّابِقُونَ الاَوَّلُونَ مِنَ المُهاجِریِنَ) هستند و آنها که بعداً ایمان آوردند و هجرت نمودند،
تابعین نام گرفتند. (والَّذِینَ اتَّبَعُوهُم بِاِحسَان.. . )
┄┅═✼🌺🌸🌺✼═┅
📌برگرفته از بیانات استاد ارجمند حسینی آل مرتضی در کلاس تفسیر عمومی طرح جامع رضوان(تفسیر کل قرآن کریم برمبنای تفاسیر المیزان،نمونه،نور،ونسیم حیات)
📌توجه هر گونه نشر وکپی برداری ازو تمام یا بخشی از پیام بدون ذکر نام کانال،اشکال شرعی دارد.
🌺مؤسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر وعلوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
#یاصاحب_الزمان
تاڪیدلمنچشمبهدرداشتهباشد
اۍڪاشکسی ازتوخبرداشتهباشد
آنبادڪهآغشتهبهبوینفستوستـــ
ازڪوچهیماڪاش گذرداشتهباشد
سلام امام زمانم🌸
#اللﮩـم_عجـل_لولیـڪ_الفـرجــــ
┄┄┄┅••🌸✻🌸••┅┄┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
فرج بعد ناامیدی.mp3
2.92M
🔊 #صوت_مهدوی
📝 #پادکست «فرج بعد ناامیدی»
🎙 اساتید #پناهیان ، #رائفی_پور
🔅 ظهور چه وقت فرا میرسد؟
@moassese_nooralyaghin
توسل به امام زمان در مشکلات و سختی ها
🔵 در کتاب صحیفه مهدیه خواندن این زيارت حضرت بقيّة اللَّه ارواحنا فداه برای مشکلات و موارد ترسناک توصیه شده است
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ
اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا مُحَمَّدَ بْنَ الْحَسَنِ الْحُجَّةَ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا صاحِبَ الْأَمْرِ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا صاحِبَ التَّدْبيرِ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا مَوْلانا يا صاحِبَ الزَّمانِ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ أَيُّهَا الْإِمامُ الْمُنْتَظَرُ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ أَيُّهَا الْقائِمُ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ أَيُّهَا الْخَلَفُ الصَّالِحُ لِلْأَئِمَّةِ الْمَعْصُومينَ الْمُطَهَّرينَ.اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا إِمامَ الْمُسْلِمينَ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا وَلِيَّ اللَّهِ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا خَليفَةَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّي اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا فِلْذَةَ کَبِدِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّي اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا حُجَّةَ اللَّهِ. اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا بَضْعَةَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّي اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا جادَّةَ اللَّهِ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا غَوْثَ الْمُسْتَغيثينَ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا غَوْثَ الْمَلْهُوفينَ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا عَوْنَ الْمَظْلُومينَ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا قُطْبَ الْعالَمِ. اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا إِمامَ الْمَسيحِ، اَلسَّلامُ عَلَيْکَ يا عَديلَ الْخَيْرِ، أَدْرِکْني، أَدْرِکْني، أَدْرِکْني، أَعِنّي وَلاتُعِنْ عَلَيَّ، وَانْصُرْني وَلاتَنْصُرْ عَلَيَّ، کُنْ مَعي وَلاتُفارِقْني، تَوَکَّلْتُ عَلَي اللَّهِ شاکِراً وَمُصَلِّياً وَهُوَ حَسْبي وَنِعْمَ الْوَکيلُ، وَصَلَّي اللَّهُ عَلي سَيِّدِنا مُحَمَّدٍ وَآلِهِ.
📚 صحیفه مهدیه بخش ۱۱ دعای ۴ به نقل از المجموع الرائق ج ۱ ص ۴۵۱
#امام_زمان
@moassese_nooralyaghin
🌿🌺🌿🌺🌿🌺🌿🌺🌿
غذاهامون نذر حضرت امیرالمومنین(ع) و حضرت زهرا (س)
روز یکشنبه متعلق است به امیرالمومنین علیهالسلام و حضرت زهرا سلاماللهعلیها و مستحب است در این روز زیارت حضرت امیرالمومنین و فاطمه زهرا علیهماالسلام خوانده شود.
زیارت امام علی علیه السلام:
السَّلَامُ عَلَى الشَّجَرَةِ النَّبَوِیَّةِ، وَ الدَّوْحَةِ الْهَاشِمِیَّةِ، الْمُضِیئَةِ الْمُثْمِرَةِ بِالنُّبُوَّةِ، الْمُونِعَةِ بِالْإِمَامَةِ. السَّلَامُ عَلَیْکَ، وَ عَلَى ضَجِیعَیْکَ آدَمَ وَ نُوحٍ، السَّلَامُ عَلَیْکَ وَ عَلَى أَهْلِ بَیْتِکَ الطَّیِّبِینَ الطَّاهِرِینَ، السَّلَامُ عَلَیْکَ وَ عَلَى الْمَلَائِکَةِ الْمُحْدِقِینَ بِکَ وَ الْحَافِّینَ بِقَبْرِکَ. یَا مَوْلَایَ یَا أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ، هَذَا یَوْمُ الْأَحَدِ، وَ هُوَ یَوْمُکَ وَ بِاسْمِکَ، وَ أَنَا ضَیْفُکَ فِیهِ وَ جَارُکَ، فَأَضِفْنِی یَا مَوْلَایَ وَ أَجِرْنِی، فَإِنَّکَ کَرِیمٌ تُحِبُّ الضِّیَافَةَ، وَ مَأْمُورٌ بِالْإِجَارَةِ، فَافْعَلْ مَا رَغِبْتُ إِلَیْکَ فِیهِ وَ رَجَوْتُهُ مِنْکَ، بِمَنْزِلَتِکَ وَ آلِ بَیْتِکَ عِنْدَ اللَّهِ، وَ بِمَنْزِلَتِهِ عِنْدَکُمْ، وَ بِحَقِّ ابْنِ عَمِّکَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ وَ عَلَیْکُمْ أَجْمَعِینَ.
سلام بر شجره نبوّت، و درخت تنومند هاشمی، درخت تابان و بارور به برکت نبوّت، و خرّم و سرسبز به حرمت امامت، و بر دو آرمیده در کنارت آدم و نوح (درود بر آنها باد)، سلام بر تو و بر اهل بیت پاک و پاکیزهات، سلام بر تو و بر فرشتگان حلقه زننده بر دورت و گرد آمده بر قبرت،ای مولای منای امیر مؤمنان، امروز روز یکشنبه و روز تو و به نام توست، و من در این روز میهمان و پناهنده به توأم،ای مولای من از من پذیرایی کن و مرا پناه ده، چه همانا تو کریمی و مهمان نوازی را دوست میداری، و از سوی خدا مأمور به پناه دادنی، پس برآور خواهشی را که برای آن در این روز بسوی تو میل نمودم و آن را از تو امید دارم، به حق مقام والای خود و جایگاه بلند اهل بیتت نزد خدا، و مقام خدا نزد شما، و بحق پسر عمویت رسول خدا که خدا بر او و خاندانش همه و همه درود و سلام فرستد.
زیارت حضرت زهرا سلام الله علیها:
السَّلَامُ عَلَیْکِ یَا مُمْتَحَنَةُ، امْتَحَنَکِ الَّذِی خَلَقَکِ فَوَجَدَکِ لِمَا امْتَحَنَکِ صَابِرَةً، أَنَا لَکِ مُصَدِّقٌ، صَابِرٌ عَلَى مَا أَتَى بِهِ أَبُوکِ وَ وَصِیُّهُ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیْهِمَا، وَ أَنَا أَسْأَلُکِ إِنْ کُنْتُ صَدَّقْتُکِ إِلَّا أَلْحَقْتِنِی بِتَصْدِیقِی لَهُمَا، لِتُسَرَّ نَفْسِی، فَاشْهَدِی أَنِّی طَاهِرٌ بِوَلَایَتِکِ، وَ وَلَایَةِ آلِ نَبِیِّکِ مُحَمَّدٍ صلى الله علیه وآله وسلم.
🌿🌺🌿🌺🌿🌺🌿🌺🌿
سلام بر توای آزموده شده، آن که تو را آفرید آزمودت، پس تو را به آنچه آزمود شکیبا یافت، من از صمیم قلب به تو ایمان دارم، و بر آنچه پدر بزرگوارت و جانشینش (درود خدا بر آن دو باد) آوردند بردبارم، و از تو میخواهم از آنجا که مؤمن به تو هستم مرا به گروندگان آن دو ملحق سازی تا دلشاد گردم، پس گواه باش که همانا من تنها به ولایت تو و ولایت اهل بیتت (که درود خدا بر همه آنان باد) پاک گشته و دلگرمم.
@moassese_nooralyaghin
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥مراقب باشیم؛ ما هنوز موقعیتش نیامده
وگرنه شناگر خوبی هستیم
👤حجت الاسلام والمسلمین مسعود عالی
@moassese_nooralyaghin
حدیث روز
مولانا امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب «علیهالسّلام» فرمودند:
لِلْحَقِّ دَوْلَةٌ، لِلْباطِلِ جَوْلَةٌ.
حق جريان پيوسته دارد، و باطل جولان مقطعى.
📘شرح غررالحكم، جلد ۵، صفحهی ۲۵
@moassese_nooralyaghin
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سرسفره نشستن باعث آمرزش گناهان
سخنران استاد عالی
@moassese_nooralyaghin
*•═•••🌸◈﷽◈🌸•••═•*
#معرفتی
#برگی_ازدفتر_علما
#قسمت_هفتم
✍ مروری بر زندگی عالم جلیل القدر شیخ عباس قمی رحمت الله علیه
◀️ محدث قمی از عالمان بلنداندیش و پرکار و با اخلاص بود و آثار او در علوم مختلف، تاریخ، رجال، تراجم، علوم قرآن، اخلاق، عقاید و علم حدیث نشان از روح تلاشگر و عظمت علمی ایشان دارد. در اینجا آثار محدث قمی را ذکر میکنیم:
۱. کلمات لطیفه: (در علم اخلاق).
۲. الدر النظیم فی لغات القرآن العظیم.
۳. کحل البصر فی سیره سید البشر. (این کتاب، توسط محمد محمدی اشتهاردی، تحت عنوان «سیرت پیامبر اعظم و مهربان» به زبان فارسی ترجمه شده است.) یعنی سرمه چشم، پیرامون زندگی سرور انسانها پیامبر اسلام (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم).
۴. کتاب نقد الوسائل شیخ حر عاملی، (مختصر کتاب وسائل الشیعه شیخ حرّ عاملی).
۵. تقسیم بدایة الهدایة شیخ حر عاملی.
۶. شرح الوجیزة فی علم الدرایة شیخ بهائی.
۷. فیض القدیر فیما یتعلق بحدیث الغدیر.
۸. علم الیقین (خلاصه حق الیقین علامه مجلسی).
۹. مقالید الفلاح فی عمل الیوم و اللیله.
۱۰. مقلاد النجاح (خلاصه کتاب یاد شده).
۱۱. خلاصه جلد یازده بحارالانوار علامه مجلسی.
۱۲. شرح کلمات قصار حضرت علی (علیهالسلام) که در آخر نهج البلاغه آمده است.
۱۳. هدیة الانام الی وقایع الایام (خلاصه کتاب فیض العلوم).
۱۴. فیض العلام فی وقایع الشهور و الایام (درباره وقایع ماهها و روزها). در این کتاب، علاوه بر وقایع و حوادث تاریخی، به اعمال روزها و ماههای قمری نیز پرداخته شده است.
۱۵. سفینة البحار و مدینة الحکم و الاثار
(تدوین موضوعی بحارالانوار علامه مجلسی و تلخیص آن که در مدت بیست سال انجام یافته است.) ایشان آنرا در دو جلد تنظیم نموده و در جهت آسان نمودن مراجعه به بحارالانوار نوشته است.
۱۶. تحفة الاحباب فی تراجم الاصحاب (درباره اصحاب حضرت محمد (صلیاللهعلیهوآلهوسلم)
این مطلب ادامه دارد
┄┄┄┅••🌸✻🌸••┅┄┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
*•═•••◈﷽◈•••═•*
#آموزشی
#تفسیر_تخصصی
#جلسه_هفتادوپنجم
«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَحِلُّ لَكُمْ أَنْ تَرِثُوا النِّسَاءَ كَرْهًا وَلَا تَعْضُلُوهُنَّ لِتَذْهَبُوا بِبَعْضِ مَا آتَيْتُمُوهُنَّ إِلَّا أَنْ يَأْتِينَ بِفَاحِشَةٍ مُبَيِّنَةٍ وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ فَإِنْ كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللَّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا؛
هان ای کسانی که ایمان آورده اید این براى شما حلال نيست كه بزور از شوهر رفتن زن ميت جلوگيرى كنيد، تا بميرد، و شما ارث او را بخوريد، و در مضيقه شان بگذاريد تا چيزى از مهريه اى كه از شما گرفته اند به شما برگردانند، مگر آنكه عمل شنيع روشنى مرتكب شده باشند، كه در اين صورت تضييق جايز است، و با زنان بطور شايسته معاشرت كنيد، و اگر از آنان بدتان مى آيد بايد بدانيد كه ممكن است شما از چيزى بدتان بيايد كه خدا خير بسيار را در آن نهاده است»(نساء، ۱۹).
✅ موضوع: احکام آیه
5⃣ بنابر نظر علامه جوادی آملی آیه ۱۹ متضمن چه احکامی است؟
✍ عبارت « لَا يَحِلُّ لَكُمْ أَنْ تَرِثُوا النِّسَاءَ كَرْهًا وَلَا تَعْضُلُوهُنَّ لِتَذْهَبُوا بِبَعْضِ مَا آتَيْتُمُوهُنَّ» متضمن احكام زیر است:
1⃣ حكم تكليفی محض
👈 حکم در بعضی از موارد، تكليفِ محض است و اثر وضعی ندارد؛ نظیر مردی كه زن خود را در فشار قرار میدهد، به اين معنا كه با او زندگيِ همسرگونه ندارد و او را رها هم نمیكند تا برای خود همسر بگيرد. به عبارت دیگر چون اين زن، مالدار است مرد میكوشد و صبر میكند كه اين زن بميرد تا از مال او ارث ببرد. اين فشار و ايذای زن در زمان حيات وی، حرام است ولی بعد از اينكه مُرد، مالی که به اين مرد ارث میرسد منع وضعی ندارد. پس اينجا حرمت تكليفی دارد بدون منع وضعی.
2⃣ هم حرمت تكليفی و هم منع وضعی؛ ولی حرمت تكليفی اصل است و منع وضعی فرع
👈 همچون مردی كه برای بخشش مهر از سوی زن او را آن چنان به تنگنا می رساند که زن میگوید: مهرم حلال، جانم آزاد. در این حالت هم حرمت تكليفی وجود دارد، که اصل است و هم منع وضعی، که فرع است. چون هم ايذای مؤمن، حرمت تکلیفی دارد و هم مرد، مالك آنچه كه از زن گرفته است نمیشود پس منع وضعی دارد.
🔸 چنان كه در روايت آمده است «لَا يَحِلُ مَالُ امْرِئٍ مُسْلِمٍ إِلَّا بِطِيبَةِ نَفْسه»؛ حلال نیست در اموال مسلمانی تصرف کنیم مگر اینکه او طیب نفس داشته باشد».
👈 پس اگر مردی در اثر ايذاء، مقداری از مَهر را از زنِ خود استرداد كند هم تكليفاً معصيت كرده است، هم وضعاً مالك نمیشود.
3⃣ هم حرمت تكليفی و هم منع وضعی؛ اما منع وضعی اصل است و حكم تكليفی، فرع.
🔸 همچون سنّت باطل جاهلی كه خودِ زن را به ارث میبردند؛ منتها نه آن طوری كه برده را ارث میبردند، بلكه حقّالنكاح را ارث میبردند. در اينگونه از موارد، دوتا كار هست: يكی وضع؛ ديگری تكليف؛ ولی اصل، وضع است يعنی هرگز كسی حقّالنكاح را به ارث نمیبرد، در نتيجه چنانچه كسی، در مورد حقّ نكاح تصرف مالكانه كند، حرمت تكليفی دارد و گناهكار است.
بنابراین آنجا كه مرد، زنی را در فشار قرار میدهد تا بعد از مرگش، مال او را به ارث ببرد، اين تكليفاً حرام است ولی وضعاً مال، ارث او میشود. آنجا كه شوهر، زن خود را تحت فشار قرار میدهد تا چيزی از او استرداد كند تكليفاً و وضعاً حرام است. آنجا كه بخواهد خودِ زن را ارث ببرد يعنی حقالنکاح را ارث ببرد هم وضعاً منع دارد و هم تكليفاً حرام است.
✅ موضوع: استخدام
6⃣ در چه صورت مرجع ضمیر در عبارت «وَلَا تَعْضُلُوهُنَّ» سبب «استخدام» می شود؟
✍ ضمير در «لاتَعضُلوهُنّ» به كلمه «النِّساء» برمیگردد. مفسرانی كه «النِّساء» را در جمله «اَن تَرِثوا النِّساء» زنان مورد ارث میدانند، ناچار ضمير را به اصل نساء بايد برگردانند كه موجب «استخدام» میشود؛ ولی مفسرانی كه «النِّساء» را در جمله گذشته زنانی میدانند كه از آنان ارث برده میشود، در اينجا هم همان زنان را مرجع ضمير میدانند.
┄┄┄┅••✻••┅┄┄┄
برگرفته از بیانات استاد ارجمند حسینی آل مرتضی در کلاس تفسیر تخصصی طرح مشکات(تفسیر سوره نساء بر مبنای تفاسیر المیزان، تسنیم و مجمع البیان به همراه شرح دقیق و گسترده اصطلاحات)
📌توجه : هرگونه نشر یا کپیبرداری از تمام یا بخشی از پیام بدون ذکر نام کانال، اشکال شرعی دارد.
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin