شرح کلمه 72 از کلمات قصار نهج البلاغه
در اینجا حضرت می فرماید «الدَّهْرُ یخْلِقُ الْأَبْدَانَ وَ یجَدِّدُ الْآمَالَ وَ یقَرِّبُ الْمَنِیةَ وَ یبَاعِدُ الْأُمْنِیةَ مَنْ ظَفِرَ بِهِ نَصِبَ وَ مَنْ فَاتَهُ تَعِبَ»؛ فرمود گذشت روزگار بدن را فرسوده میکند، چون در عمر در حال رفتن است و آرزوها را طولانی میکند. یک بیان نورانی در روایات ما هست که فرمود: «إِیاكَ وَ الِاتِّكَالَ عَلَی الْمُنَی» زنده به عمل باشید نه به آرزو. امید یک مطلب دیگری است، رجا برکت و رحمت است. بین آرزو و بین امید خیلی فرق است. امید این است که انسان مقدمات را فراهم کند و به انتظار نتیجه باشد. کشاورزی که همه کارها را کرده به انتظار باران است این را میگویند رجا. اما کسی که کِشتی نکرده، شیاری نکرده، زمینی را آماده نکرده، او آرزو دارد که زندگشاش تأمین بشود! آرزو با مقدمات همراه نیست، ولی امید با مقدمات همراه است؛ لذا رجاء برکت است و آرزو برکت نیست و مذموم است.
کانال قرآنی رحیق مختوم در ایتا
@rahighemakhtoom
🌷💐🌷
🌷🍃 سید علی آقا قاضی (ره) :
🍃🌷هرحقی از دیگران بر گردنت باشد
تــا ادا نـڪنــۍ
باب قرب و معرفت باز نمیشود
🍃🌷 خداوند رضایتش را
در رضایت مردم قرار داده!
🌷💐🌷
@rahighemakhtoom
#تفسیر_سوره_زلزال3
🍁بیان آیه 1 سوره زلزلة🍁
✳️ تفسیر المیزان
إذا زُلزِلَتِ الارضُ زِلزالَها1⃣
🔹كلمه ( #زلزال ) مانند كلمه (زلزله) #مصدر و به معناى #نوسان و تكان خوردن #پى_در_پى است، و اينكه اين مصدر را به #ضمير زمين اضافه كرد، و فرمود (زمين زلزله اش را سر مى دهد) به ما مى فهماند كه زمين زلزله اى #خاص به خود دارد، و اين مى رساند كه زلزله مذكور امرى #عظيم و مهم است، زلزله اى است كه در شدت و #هراسناكى به نهايت رسيده است.
مقصود از اينكه در #قيامت زمين ( #اثقال ) خود را بيرون مى كند و (انسان) مى گويد آن را چه شده است
🍁🍁🍁🍁🍁
@rahighemakhtoom
#تفسیر_سوره_زلزال4
🍁بیان آیه 2 سوره زلزلة🍁
✳ تفسیر المیزان
و أخرَجتِ الارضُ أثقالَها2⃣
🔹كلمه اثقال #جمع كلمه (ثقل) - به #فتحه ثاء و فتحه قاف - است، كه به معناى #متاع و كالا و يا #خصوص متاع مسافرين است. ممكن هم هست جمع كلمه (ثقل ) - به #كسره ثاء و سكون قاف - باشد كه به معناى #حمل باشد، به هر حال چه آن باشد و چه اين، مراد از اثقال زمين كه در #قيامت زمين آنها را بيرون مى ريزد - به طورى كه ديگران هم گفته اند - #مردگان و يا گنجها و #معادنى است كه در #شكم خود داشته. و #ممكن هم هست منظور #همه اينها باشد، كه البته براى هر #سه قول قائلينى هست، و اولين قول به نظر #نزديك ترين قول است، و از آن گذشته قول #سوم است كه اشاره دارد بر اينكه خارج شدن براى #حساب است، و جمله ( يومئذ يصدر الناس ) اشاره دارد به اينكه بعد از #بيرون شدن، به سوى #جزا روانه مى شوند.
🌿🌿🌿
@rahighemakhtoom
#تفسیر_سوره_زلزال5
🍁بیان آیه3 سوره زلزلة🍁
✳ تفسیر المیزان
🍁 بیان آیه 3⃣ سوره زلزلة🍁
✳️ تفسیر المیزان
و قالَ الانسانُ مالَها 3⃣
🔹يعنى انسانها #بعد از بيرون شدن از #خاك در حال دهشت زدگى و #تعجب از آن زلزله #شديد و هول انگيز مى گويند: (ما للارض ) #زمين را چه مى شود كه اين طور #متزلزل است ؟!
🍁🍁🍁🍁🍁
بعضى از #مفسرين گفته اند: منظور از (انسان ) تنها #كفار هستند، نه آنهايى كه در دنيا به مساله #معاد و رستاخيز ايمان داشتند.
🌿🌿🌿
@rahighemakhtoom
@al_mizan
#تفسیر_سوره_زلزال6
🍁بیان آیه4 سوره زلزلة🍁
✳ تفسیر المیزان
🍁بیان آیات4 سوره زلزلة🍁
✳️ تفسیرالمیزان
يَومَئذٍ تُحَدِثُ أخبارها4⃣
🔹آنگاه #زمين به اعمالى كه بنى آدم كردند شهادت مى دهد، همانطور كه #اعضاى_بدن خود انسانها و نويسندگان اعمالش يعنى #ملائكه رقيب و عتيد و نيز شاهدان اعمال كه از جنس بشر و يا غير بشرند همه بر #اعمال بنى آدم شهادت مى دهند.
🍁🍁🍁🍁🍁
شادی روح علامه طباطبایی صلوات
🌿🌿🌿
@rahighemakhtoom
@al_mizan
#تفسیر_سوره_زلزال 7 🍁بیان آیه 5 سوره زلزلة🍁
✳️ تفسیر المیزان
بأنَّ رَبکَ أوحی لَها5⃣
⬅️ در #جمله (بانَّ ربك أوحى لَها) حرف #لام به معناى (الى - به سوى )است، چون مصدر (ايحاء) كه فعل(اوحى ) #مشتق از آن است با حرف (الى ) #متعدى مى شود، و معناى جمله اين است كه:
زمين به سبب اينكه #پروردگار تو به آن وحى كرده و فرمان داده تا سخن بگويد از #اخبار_حوادثى كه در آن رخ داده سخن مى گويد، پس معلوم مى شود زمين هم براى خود #شعورى دارد، و هر عملى كه در آن واقع مى شود مى فهمد، و خير و شرش را #تشخيص مى دهد، و آن را براى روز اداى شهادت تحمل مى كند، تا روزى كه به او #اذن داده شود، يعنى روز قيامت شهادت خود را ادا كرده، اخبار حوادث #واقعه در آن را بدهد. و در تفسير آيه (و ان من شى ء الا يسبح بحمده و لكن لا تفقهون تسبيحهم ) از كلام خداى سبحان به دست مى آيد كه حيات و شعور در تمامى موجودات جارى است، هر چند كه ما از نحوه حيات آنها بى خبر باشيم.
🍁🍁🍁🍁🍁
در بين #مفسرين اختلاف شديدى به راه افتاده در اينكه معناى #خبر دادن زمين به وسيله وحى از حوادثى كه در آن واقع شده چيست؟ آيا خداى تعالى زمين #مرده را زنده مى كند، و به آن #شعور مى دهد تا از حوادث خبر دهد؟ و يا اينكه #صوتى در روى زمين خلق مى كند تا آن صوت خبر دهد و يا آنكه زمين به زبان #حال دلالت مى كند بر اينكه بر پشت آن چه حوادثى رخ داده؟ ليكن #بعد از آنكه بيان ما را شنيدى هيچ جايى براى اين #اختلاف نيست، علاوه بر اين با هيچ يك از اين #وجوه و هيچ يك از اقسام شهادت كه در اين وجوه آمده #حجت تمام نمى شود.
#تفسیر_سوره_زلزال 8
🍁 بیان آیه 6⃣ سوره زلزلة 🍁
✳️ تفسیر المیزان
يَومئذٍ يَصدُرُالنَّاسُ أشتاتًا لِيُرَواأعمَالَهُم6⃣
🔹كلمه (#صدور) كه فعل (يصدر) از آن #مشتق شده به معناى برگشتن #شتر از لب آب بعد از #رفتنش بدانجا است. و كلمه ( #اشتات ) مانند كلمه (شتى ) #جمع شتيت است، كه به معناى #متفرق است. و آيه شريفه جواب #دوم است براى كلمه (اذا)، بعد از جواب اول يعنى آيه (يومئذ تُحدثُ اخبارها)
🍁🍁🍁🍁🍁
و #مراد از (صادر شدن مردم در #قيامت با حالت #تفرقه )، #برگشتن آنان از موقف #حساب به سوى منزلهاشان كه يا #بهشت است و يا #آتش مى باشد، در آن روز اهل #سعادت و رستگارى از اهل شقاوت و #هلاكت متمايز مى شوند، تا اعمال خود را ببينند، #جزاى اعمالشان را نشانشان دهند، آن هم نه از #دور، بلكه داخل در آن جزايشان كنند، و يا به اينكه خود اعمالشان را بنابر #تجسم اعمال به ايشان نشان دهند.
🍁🍁🍁🍁🍁
بعضى از #مفسرين گفته اند: مراد از #صدور مردم، بيرون شدنشان از #قبور به سوى موقف #حساب است، و منظور از #متفرق بودنشان، متمايز بودن آنان از نظر #سيما است، بعضى با روى #سفيد، و برخى با روى #سياه بيرون مى آيند، بعضى با حالت #امنيت، برخى با حالت فزع، و همچنين تمايرهاى ديگر كه از جزاى اعمالشان و #نتيجه حسابشان خبر مى دهد، و تعبير از #آگهى از جزا با واژه رويت، و تعبير از اعلام به نتيجه حساب با #واژه (ارائه) نظير #تعبيرى است كه در آيه (يوم تجد كل نفس ما عملت من خير محضرا و ما عملت من سوء)، ولى #وجه اول هم به #ذهن نزديك تر و هم روشن تر است.
________________________________
🌹شادی روح علامه طباطبایی (ره) #صلوات
کانال قرآنی رحیق مختوم در ایتا
👇👇👇
@rahighemakhtoom
👇👇👇
وحی و نبوت در قرآن 29
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
✳ نقدو پرسشی مهم و پاسخ آن
📚 برای مطالعه تفاوت حکم عقل و وحی به لینک زیر مراجعه فرمایید
👇👇👇
@rahighemakhtoom
وحی و نبوت در قرآن 29
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
✳ نقدو پرسشی مهم و پاسخ آن
مردم همانطور که با عقل مخالفت می کنند با دستور وحی هم به مخالفت بر می خیزند.
👇👇👇
نقد و پرسش:✏
شما به اين عذر كه عقل نمىتواند جلو نقض قوانين و تخلفات مردم را بگيرد فريضه قانونگذارى يا به تعبير كتاب: هدايت انسان به سوى سعادت نوعى را از دست عقل گرفته به دست وحى و نبوت سپرديد در حالى كه قوانين و مقررات وحى نيز نمىتواند كارى از پيش ببرد و جلو تخلفات را بگيرد بلكه تخلف از مقررات شرايع و اديان بيشتر و اقبال مردم به اين مقررات كمتر است.
پاسخ نقد:✏
🔹 نشان دادن راه مطلبى است و پيروى عملى مردم از آن راهنمايى و هدايت مطلبى ديگر و آنچه به مقتضاى قانون هدايت عمومى به عهده آفرينش و تكوين است اين است كه نوع انسان را به وسيلهاى از وسايل بهسوى قانونى كه سعادتش را تضمين نمايد هدايت و راهنمايى كند نه اين كه عملًا راه تخلف را ببندد و مردم را به پيروى وادارد.
🔹 و اين كه ما مورد تخلفات قانونى را كه مزاحم و مانعى از آزادى عمل در ميان نيست دليل عدم كفايت عقل گرفتيم نه از اين جهت بود كه عقل از عمل جلوگيرى نمىكند بلكه از اين جهت بود كه عقل در اين موارد حكمى نداشت و به تعاون اجتماعى و پيروى قانون دعوت نمىكرد، زيرا دعوتش براساس اضطرار بود و مزاحمتى كه مانع از آزادى عمل است در برابر خود مىديد و ضرر آزادى عمل را بيشتر از نفع آن تشخيص مىداد.
🔹 بديهى است كه چنين حاكمى در جايى كه مزاحمى در كار و مانعى از آزادى عمل در بين نباشد از تخلف كه آزادى عمل در آن است نهى و به پيروى قانونى كه خلاف آزادى است امر نخواهد كرد.
🔹 پس عقل چون در همه موارد به پيروى قانون حكم نمىكند نمىتواند وسيله كافى براى هدايت مداوم انسان باشد ولى طريق وحى بىاستثنا و به طور كليت و دوام حكم به پيروى قانون مىكند و حكم را به دست خدايى مىسپارد كه با قدرت و علم نامتناهى خود در هر حال مراقب انسان است و بدون تبعيض داشتن، كار نيك را پاداش نيك و كار بد را كيفر بد خواهد داد.
🍁🍁🍁
@rahighemakhtoom
ادامه
👇👇👇
وحی و نبوت در قرآن 30
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
✅ به آیات زیر توجه کنید تا بهتر تفاوت بین حکم عقل و وحی را دریابیم
🔹 خداى متعال مىفرمايد:
إِنِ الْحُكْمُ إِلَّا لِلَّهِ « يوسف، آيه 40»حكم تنها از آن خداست.
🔹 و مىفرمايد:
فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ خَيْراً يَرَهُ* وَ مَنْ يَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ « زلزال، آيه 8 » پس هر كه به اندازهاى سنگينى ذرهاى كار نيك انجام دهد- پاداش- او را خواهد ديد و هر كه به سنگينى ذرهاى كار بد كند- سزاى- او را خواهد ديد.
🔹 و مىفرمايد:
إِنَّ اللَّهَ يَفْصِلُ بَيْنَهُمْ يَوْمَ الْقِيامَةِ إِنَّ اللَّهَ عَلى كُلِّ شَيْءٍ شَهِيدٌ « حج، آيه 17 » به درستى خدا در ميانشان روز قيامت حكم خواهد نمود، زيرا خدا بالاى همه چيز شهادت و حضور دارد.
🔹 و مىفرمايد:
أَ وَ لا يَعْلَمُونَ أَنَّ اللَّهَ يَعْلَمُ ما يُسِرُّونَ وَ ما يُعْلِنُونَ « بقره، آيه 77 » آيا نمىدانند كه خدا آنچه را كه پنهان مىكنند و آنچه را كه آشكار مىكنند مىداند
🔹 و مىفرمايد:
وَ كانَ اللَّهُ عَلى كُلِّ شَيْءٍ رَقِيباً « احزاب، آيه 52 » خدا بر هر چيزى مراقب مىباشد.
و از اين جا روشن مىشود كه دين آسمانى كه از راه وحى رسيده در جلوگيرى از تخلف و نقض تواناتر از قوانين معمولى بشرى است، زيرا آخرين وسيله قوانين بشرى در جلوگيرى از تخلف و نقض اين است كه مراقبين و مأمورين انتظامى به ظواهر اعمال مردم بگمارند و براى متخلفين و نقضكنندگان قانون كيفرى تعيين نمايند كه تنها در صورت قدرت قانون و ظهور جرم اجرا خواهد شد و بس.
🍁🍁🍁
@rahighemakhtoom
ادامه👇👇👇
وحی و نبوت در قرآن 31
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
✳ تفاوت بین حکم عقل و وحی
🔹 ولى دين آسمانى:
🔹 اولًا: مانند قوانين بشرى و رژيمهاى معمولى مراقبان خصوصى نسبت به ظواهر اعمال مردم دارد.
🔹 ثانياً: از راه وضع فريضه امربهمعروف و نهى از منكر همه مردم را بىاستثنا مراقب اعمال همديگر و نگهبان قانون قرار داده
🔹 و ثالثاً: جزء عقايد دينى است كه اعمال مردم از نيك و بد، ضبط و حفظ و براى روز بازخواست بايگانى مىشود و رابعاً: بالاتر از همه اينها خداى جهان و جهانيان به انسان و عمل وى محيط و در همه حال و در هر جا حاضر و ناظر است.
و نسبت به كيفر اعمال اضافه به كيفر اين جهانى كه مانند قوانين بشرى در هر جرم تعيين شده كيفر روز بازخواست كه هرگز تبعيض و استثنا برنمىدارد جزء عقايد دينى است.
🔹 خداى متعال مىفرمايد:
أَطِيعُوا اللَّهَ وَ أَطِيعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ « نساء، آيه 59 »
اطاعت و فرمانبردارى كنيد خدا را و فرمانبردارى كنيد پيغمبر و صاحبان امر را از خودتان.
🔹 و مىفرمايد:
وَ الْمُؤْمِناتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِياءُ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ « توبه، آيه 71 »
مردان با ايمان و زنان با ايمان بعضشان سرپرستان بعض ديگرند به معروف امر مىكنند و از منكر نهى مىكنند.
🔹 و مىفرمايد:
وَ إِنَّ عَلَيْكُمْ لَحافِظِينَ* كِراماً كاتِبِينَ* يَعْلَمُونَ ما تَفْعَلُونَ « انفطار، آيه 12 » و به درستى بر شما نگهبانانى گماشته شدهاند كه- پيش خدا- گرامى و نويسندگان- اعمال شمايند آنچه را كه مىكنيد مىدانند.
🔹 و مىفرمايد:
وَ رَبُّكَ عَلى كُلِّ شَيْءٍ حَفِيظٌ «سبأ، آيه 21 » و پروردگار تو نگهبان هر چيزى است.
🍁🍁🍁
@rahighemakhtoom
#تفسیر_سوره_زلزال9
🍁 بیان آیات 7⃣ و 8⃣ سوره زلزلة🍁
✳ تفسیر المیزان
✳ شأن نزول آیات ۷ و ۸:
مقاتل و سعید بن جبیر گویند: وقتى که آیه «وَ یطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى حُبِّهِ مِسْکیناً وَ یتِیماً وَ أَسِیراً» نازل گردید، مسلمین مى پنداشتند که اگر مال کمى را انفاق و بخشش کنند داراى پاداش و ثواب نخواهند بود و نیز اگر گناهانى که به نظرشان کوچک مى آمد از قبیل دروغ و نگاه کردن از روى شهوت به نوامیس مردم و غیبت کردن را مرتکب گردند، مؤاخذه نخواهند شد.
سپس این آیات نازل گردید و به آنها فهمانید که بر کوچکترین اعمال خیر و شر پاداش و کیفر خواهند دید(تفاسیر روض الجنان از خاصه و کشف الاسرار و ابن ابى حاتم از عامه.)
فَمَن يَعمَل مِثقالَ ذَرَّة خَيراً يَرَه7⃣
و َ مَن يَعمَل مِثقالَ ذَرَّة شَرا يَرَه8⃣
🔹كلمه ( #مثقال ) به معناى هر #وسيله اى است كه با آن #وزنها را مى سنجند، و كلمه ( #ذره ) به معناى آن #دانه هاى ريز #غبار است، كه در #شعاع_آفتاب ديده مى شود، البته اين كلمه به معناى #مورچه هاى ريز نيز مى آيد.
🍁🍁🍁🍁🍁
آيه مورد #بحث 7⃣ به دليل اينكه حرف ( #فاء ) بر سر دارد تفريع و #نتيجه گيرى از آيه #قبلى است، كه سخن از #ارائه اعمال بندگان داشت، و همان بيان را #تأكيد نموده مى فهماند كه از كليت ارائه اعمال #هيچ عملى نه خير و نه شر نه كوچك و نه بزرگ حتى به #سنگينى ذره #استثناء نمى شود و نيز #حال هر يك از صاحبان عمل خير و عمل شر را در #يك_جمله_مستقل بيان نموده، جمله را به عنوان يك #ضابطه و
قاعده #كلى كه مورد هيچ خصوصيتى ندارد) ذكر مى فرماید.
@rahighemakhtoom
✳ نکته های آیه 7 سوره زلزال
✅ ۱ - انجام دهندگان کار خیر، در قیامت پاداش دیده، با کردار خویش مواجه خواهند شد. (فمن یعمل مثقال ذرّة خیرًا یره)
✅ ۲ - کارهاى خیر، هر چند به وزن مورچه اى ریز و یا ذرّات معلق در هوا باشد، باقى مانده، در قیامت بر انسان عرضه خواهد شد. (فمن یعمل مثقال ذرّة خیرًا یره)
«مثقال»; یعنى، وسیله اى که با آن، وزن چیزى سنجیده شود (مفردات). «ذرّة» (مفرد «ذرّ») به معناى کوچک ترین نوع مورچه است (صحاح اللغة). برخى آن را یک صدم وزن «جو» دانسته و برخى گفته اند: مراد ذرّاتى است که در شعاع خورشید، مشاهده مى شود. (لسان العرب)
✅ ۳ - سرنوشت هر کس در آخرت، وابسته به کردار او در دنیا است. (فمن یعمل مثقال ذرّة خیرًا یره)
✅ ۴ - تجسّم و قابل رؤیت شدن تمام اعمال نیکِ انسان - حتى سبکوزن ترین آنها - در آخرت (خیرًا یره)
✅ ۵ - زمین، مشخّصات کردارهاىِ ریز و درشت انسان را در خود محفوظ داشته، در قیامت آن را گزارش خواهد کرد. (یومئذ تحدّث أخبارها ... فمن یعمل مثقال ذرّة خیرًا یره)
🌿🌿🌿
با پیوستن به کانال رحیق حامی معارف و آموزه های قرآنی باشید
🆔 کانال قرآنی رحیق در ایتا
@rahighemakhtoom
✳ نکات آیه
8 سوره زلزال
✅ ۱ - بدکاران در قیامت، کیفر دیده و با کردار نارواى خود، روبه رو خواهند شد. (و من یعمل مثقال ذرّة شرًّا یره)
✅ ۲ - کارهاى ناروا، هر چند به وزن مورچه ریز و یا ذرّات معلق در هوا باشد، باقى مانده، در قیامت بر انسان عرضه خواهد شد. (و من یعمل مثقال ذرّة شرًّا یره)
✅ ۳ - سرنوشت هر کس در آخرت، وابسته به کردار او در دنیا است. (و من یعمل مثقال ذرّة شرًّا یره)
✅ ۴ - تجسّم و قابل رؤیت شدن تمام اعمالِ ناشایست انسان - حتى سبکوزن ترین آنها - در آخرت (و من یعمل مثقال ذرّة شرًّا یره)
✅ ۵ - زمین، مشخصات کردارهاى ریز و درشت انسان، اطلاعاتى را در خود محفوظ داشته، در قیامت آن را گزارش خواهد کرد. (و من یعمل مثقال ذرّة شرًّا یره)
✅ ۶ - ترغیب به کار خیر و وعده پاداش به آن، مقدّم بر تهدید در امر تربیت (فمن یعمل مثقال ذرّة خیرًا یره . و من یعمل مثقال ذرّة شرًّا یره)
🌿🌿🌿
با پیوستن به کانال رحیق حامی معارف و آموزه های قرآنی باشید
🆔 کانال قرآنی رحیق در ایتا
@rahighemakhtoom
✳ تفسیرالمیزان
نقد و پاسخی در سوره زلزال آیه 7و8
📌 پرسش:
⬅ در اينجا اين سؤال به #ذهن مى رسد كه در آيات شريفه قرآن #آياتى هست كه با اين ضابطه كلى(که هرکس عملی انجام دهد نتیجه آن را در قیامت می بیند) #سازگار نيست، از آن جمله آياتى كه دلالت دارد بر #حبط و بى نتيجه شدن اعمال #خير به خاطر #پاره اى عوامل، و آياتى كه دلالت دارد بر #انتقال اعمال خير و شر اشخاص به ديگران، مانند انتقال #حسنات قاتل به مقتول، و گناهان مقتول به قاتل، و آياتى كه #دلالت دارد بر اينكه در بعضى #توبه كاران گناه #مبدل به ثواب مى شود
🍁🍁🍁🍁🍁
پاسخ:
📌 پاسخ:
#جواب از اين سؤال اين است كه آيات مذكور حاكم بر اين #دو آيه است، و بين دليل حاكم و محكوم #منافاتى نيست، #مثلا آياتى كه دلالت دارد بر #حبط اعمال، شخص صاحب عمل خير را از #مصاديق كسانى مى كند كه عمل خير ندارند، و چنين كسى عمل خير ندارد تا به حكم آيه مورد بحث آن را ببيند، و همچنين #قاتلى كه نگذاشت مقتول زنده بماند و عمل #خير انجام دهد، اعمال خيرش را به #مقتول مى دهند، و خودش عمل خيرى ندارد تا آن را ببيند، و توبه كارى كه #گناهش مبدل به حسنه مى شود، براى اين است كه گناه #موافق ميل او نبوده، عواملى #خارجى باعث گناهكارى او شدند، و آن عوامل كار خير، #موافق طبعشان نيست، ولى چون مى خواستند در بين مردم نيكوكار و #موحد باشند، و بلكه رئيس و #رهبر آنان باشند، لذا با زبان #شكار حرف زدند، پس خوبيهاشان از خودشان نيست، لذا در #قيامت بديهاى توبه كاران را به آن عوامل مى دهند، و خوبيهاى آن عوامل را به توبه كاران، در نتيجه توبه كاران گناهى ندارند تا به حكم آيه مورد بحث در #قيامت آن را ببينند، و نيز #عوامل شر، كار خيرى ندارند، تا به حكم آيه مورد بحث آن را ببينند - دقت فرماييد.
🆔 کانال قرآنی رحیق
@rahighemakhtoom
✳️ تفسیر المیزان
🔹 روایت
آنچه #زمین در #قیامت گزارش می دهد چیست؟
🔹در #الدرالمنثور است كه #ابن_مردويه و #بيهقى در كتاب #شعب_الايمان از #انس بن مالك روايت كرده اند كه #رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) فرمود:
#زمين در روز #قيامت به تمامى اعمالى كه در #پشتش انجام شده خبر مى دهد، آنگاه اين آيه را #تلاوت كرد: (اذا زلزلت الارض زلزالها) تا رسيد به آيه (يومئذ تحدث اخبارها) و آنگاه فرمود هيچ مى دانيد #اخبارش چيست؟
#جبرئيل نزد من آمد و گفت: #خبر زمين كه زمين روز #قيامت بدان گواهى مى دهد، #همه اعمالى است كه بر پشتش انجام شده.
#مؤلف: نظير اين روايت را از #ابو_هريره نيز نقل كرده.
🌿🌿🌿
@almizan
🆔 کانال قرآنی رحیق
@rahighemakhtoom
وحی و نبوت در قرآن 32
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
📌 نقد واشكال ديگر:
بنابر آنچه گذشت عقل در همه احوال حكم به رعايت قانون و لزوم اجتناب تخلف نمىكند و اين معنا منافى است با آنچه در عدهاى از احاديث ائمه اهلبيت وارد است كه خداى متعال بر بندگان خود دو حجت دارد: حجت ظاهرى كه پيغمبر است و حجت باطنى كه عقل انسان مىباشد، زيرا بنابر آنچه گذشت عقل در همه يا اغلب موارد تخلف حكمى ندارد تا سمت حجيت داشته باشد.
📌 پاسخ:
كار استثنا ناپذير عقل عملى انسان دعوت به جلب نفع و اجتناب ضرر مىباشد و در صورتى كه پذيرفتن تعاون و تشريك مساعى از انسان سودخواه و استخدام طلب (با بيانى كه گذشت) از راه اضطرار باشد و منشأ اضطرار همان قدرت كسانى باشد كه انسان مىخواهد از اعمالشان آزادانه بهرهبردارى نمايد يا قدرت كسانى كه مقررات كيفر دست ايشان است.
البته در اينفرض اگر در مواردى وادار كنندهاى در ميان نباشد عقل نيز به وجوب متابعت قانون حكم نخواهد كرد و از تخلف و نقض قانون نهى نخواهد نمود.
ولى اگر منشأ اضطرار- چنان كه نظريه وحى ايجاب مىكند- حكم خدا و مراقبت اعمال و پاداش تخلف و تبعيض و استثناناپذيرى نيكىها و بدىها به عهده خدايى باشد كه غفلت و جهل و عجز راهى به ساحت پاكش ندارد در اين فرض عقل موردى پيدا نخواهد كرد كه ضرورت را مرتفع ديده از حكم سرباز زند و براى هميشه به آنچه وحى حكم مىكند حكم خواهد كرد.
🔹 خداى متعالى مىفرمايد:
اَ فَمَنْ هُوَ قائِمٌ عَلى كُلِّ نَفْسٍ بِما كَسَبَتْ» « رعد، آيه 33 » آيا كسى كه بالا سر نفس و كارش ايستاده مانند ديگران است.
🔹 و مىفرمايد:
إِنْ كُلُّ نَفْسٍ لَمَّا عَلَيْها حافِظٌ « طارق، آيه 24 » هيچ نفسى بى نگهبان نيست.
🔹 و مىفرمايد:
كُلُّ نَفْسٍ بِما كَسَبَتْ رَهِينَةٌ « مدثر، آيه 38 » هر نفسى گروگان كارش است.
✅ نتیجه: حجیت عقل هم به تایید وحی است و باید با وحی هماهنگ باشد.
@rahighemakhtoom
ادامه 👇
وحی و نبوت در قرآن 32
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
✳ راه وحى از خطا و اشتباه مصون است
بنابر آنچه گذشت راه وحى و تعليم برنامه زندگى اجتماعى انسان از اين راه جزء برنامه آفرينش مىباشد و روشن شد كه تكوين و آفرينش هرگز در كار خود خطا نمىكند، پس مواد دين آسمانى كه از راه وحى به مردم تعليم مىشود و در طول اين مسافت دچار هيچگونه خطا و اشتباهى نخواهد بود .
🔹 خداى متعال مىفرمايد:
عالِمُ الْغَيْبِ فَلا يُظْهِرُ عَلى غَيْبِهِ أَحَداً* إِلَّا مَنِ ارْتَضى مِنْ رَسُولٍ فَإِنَّهُ يَسْلُكُ مِنْ بَيْنِ يَدَيْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ رَصَداً* لِيَعْلَمَ أَنْ قَدْ أَبْلَغُوا رِسالاتِ رَبِّهِمْ وَ أَحاطَ بِما لَدَيْهِمْ وَ أَحْصى كُلَّ شَيْءٍ عَدَداً» « جن، آيات 26- 28 »
او تنها داننده غيب است پس هيچ كسى را به غيب خود مسلط نمىكند مگر كسى را كه بپسندد از پيغمبر و در اين صورت از پس و پيش او مراقبت مىكند تا محققاً پيامهاى خداىخودشان را برسانند در حالى كه به آنچه پيش ايشان است احاطه نموده و عدد هر چيز را شمرده است (خلاصه ترجمه).
📌 ضرورت خطا ناپذیری پیامبران
و از اين جاست كه پيغمبران و فرستادگان خدا بايد معصوم باشند يعنى هم در فراگرفتن تعليمات وحى از عالم بالا و هم در نگهدارى آنچه فرا گرفتهاند و هم در تبليغ آنچه فراگرفته و نگهداشتهاند از خطا و معصيت مصون باشند، زيرا اينان براى دستگاه آفرينش در هدايت عمومى كه مىكند وسيله كارند و اگر در فراگرفتن و نگه داشتن و رسانيدن وحى خطايى كنند يا به واسطه وساوس شيطانى و نفسانى خيانتى ورزند يا معصيتى كنند كه قهراً به خلاف آنچه تبليغ قولى كردهاند تبليغ فعلى خواهد بود در همه اين صور دستگاه آفرينش در اجراء برنامه هدايت خود خطا نموده و محالى به وقوع پيوسته است.
🔹 خداى متعال مىفرمايد:
{«وَ عَلَى اللَّهِ قَصْدُ السَّبِيلِ وَ مِنْها جائِرٌ» « نحل، آيه 9 »
به عهده خداست كه راه ميانه و معتدلى در دسترس مردم بگذارد و راهى نيز هست كه از حق ميل و تعدى نموده است (خلاصه ترجمه).
@rahighemakhtoom
ادامه 👇👇👇
وحی و نبوت در قرآن 32
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
✳ حقيقت وحى براى ما مجهول مىباشد
🔹 آنچه از بحثهاى گذشته ما روشن شد اين بود كه برنامه زندگى انسان كه مقدمه وصول به سعادت نوعىاش مىباشد و تعليم آن به عهده آفرينش است، ممكن نيست از راه عقل به وى برسد بلكه راه درك ديگرى غير از راه تفكر بايد وجود داشته باشد كه انسان به وسيله آن، وظايف زندگى نوعى خود را تلقى نمايد و اين راه را راه وحى مىناميم.
🔹 البته مقتضاى دليل همين مقدار است كه در نوع انسان چنين دركى بايد وجود داشته باشد نه اين كه همگانى باشد بلكه از اين روى كه تلقى وحى درك پاكى مىخواهد كه از هر گونه پليدى و آلودگى مصون باشد و افراد انسان در استقامت حال و اعتدال ادراك و صفاى روح و خلاف اين صفات به غايت مختلفند بايد گفت اين موهبت تنها در برخى از افراد به ندرت تحقق مىپذيرد چنان كه قرآن جمعى را به نام پيغمبران و فرستادگان خدا ياد مىكند ولى از ذكر شماره آنان و نام همهشان خوددارى مىنمايد و از گروهشان فقط بيست و چند نفر را اسم مىبرد. «1»
🔹 ما كه از اين موهبت بىبهره هستيم و به عبارت ديگر آن را نچشيدهايم حقيقت آن براى ما مجهول است، تنها برخى از آثار آن كه از آن جمله قرآن مجيد مىباشد و پارهاى از اوصاف آن را كه از راه نبوت به ما رسيده ديده و شنيدهايم، با اين همه نمىتوان گفت كه اوصاف آن همان است كه به ما رسيده و بس و ممكن است اوصاف و خواص و شعب ديگرى داشته باشد كه براى ما شرح داده نشده.
*🌴🌴🌴
(1). آدم، نوح، ادريس، هود، صالح، ابراهيم، لوط، اسماعيل، اليسع، ذوالكفل، الياس، يونس، اسحاق، يعقوب، يوسف، شعيب، موسى، هارون، داود، ايوب، سليمان، زكريا، يحيى، اسماعيل صادق الوعد، عيسى و محمد صلى الله عليه و آله.
اينان پيغمبرانى هستند كه به اسم ذكر شدهاند و كسانى نيز با اشاره ياد شدهاند مانند اسباط در سوره نساء آيه 163 و مانند پيغمبرى كه طالوت به اشاره او پادشاه بنىاسرائيل شد، سوره بقره آيه 246.
@rahighemakhtoom
🍁 بحث روايتى سوره زلزلة🍁
✳️ تفسیر المیزان
⬅️ در #الدرالمنثور است كه #حسين بن سفيان در كتاب #مسندش و #ابو_نعيم در كتاب #حليه اش از #شداد بن اوس روايت كرده اند كه گفت: من از #رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) شنيدم مى فرمود:
ايها الناس #دنيا متاعى است حاضر كه هم #نيكان از آن مى خورند و هم #فاجران، و بدرستى #آخرت وعده اى است صادق، كه #سلطانى قادر در آن حكومت مى كند، #حق را محقق و باطل را باطل مى سازد.
🍁🍁🍁🍁🍁
ايها الناس سعى كنيد از #طالبان آخرت باشيد، و از طالبان دنيا نباشيد، #فرزند آخرت باشيد، نه فرزند دنيا، چون هر مادرى فرزندش به #دنبالش مى رود (حاصل #منظور آن جناب اين است كه خواهان آخرت باشيد نه دنيا، براى اينكه علاقه به دنيا #قهرا شما را به سوى ماديت و آلودگى هاى آن مى كشد)، آنگاه فرمود: هر عملى كه مى كنيد در حالى انجام دهيد كه از خدا #خائف و بر حذر باشيد، و بدانيد كه روزى شما را بر اعمالتان #عرضه مى دارند، و شما خواه و ناخواه خدا را #ملاقات خواهيد كرد، پس هر كس #هموزن ذره اى عمل خير كرده باشد، آن را خواهد ديد، و هر كس هموزن ذره اى عمل #زشت كرده باشد آن را خواهد ديد.
🌿🌿🌿
@al_mizan
🆔 کانال قرآنی رحیق
@rahighemakhtoom
🍁 بحث روايتى سوره زلزلة🍁
✳️ تفسیر المیزان
📚در تفسير #قمى در ذيل آيه (و اخرجت الارض اثقالها) آمده كه منظور از اثقال زمين، #انسانهايند. و در ذيل جمله (و قال الانسان مالها) آمده كه اين انسان، #اميرالمومنين (عليه السلام) است. و در ذيل آيه(يومئذ تحدث اخبارها... اشتاتا) آمده كه مردم از جهت ايمان و كفر و نفاق #متفرق و اشتات مى آيند، بعضى #مومنند و برخى كافر و جمعى منافق. و در ذيل جمله (ليروا اعمالهم ) آمده كه هر كس #بالاى سر اعمال خود مى ايستد، و اعمال خود را اينطور #فاش و هويدا مى بيند.
🍁🍁🍁🍁🍁
📚و نيز در آن كتاب در روايت #ابى_الجارود از امام #باقر (عليه السلام) آمده كه در ذيل آيه (فمن يعمل مثقال ذره خيرا يره )، فرمود:
اگر از اهل #آتش باشد، و در دنيا مثقال ذره اى عمل #خير كرده باشد، اگر براى #غير انجام داده باشد، همان عمل خيرش هم مايه #حسرتش مى شود، و در ذيل جمله (و من يعمل مثقال ذره شرا يره )، فرمود: اگر از اهل #بهشت باشد در روز قيامت آن #شر را مى بيند و سپس خداى تعالى او را مى #آمرزد.
🌹شادی روح علامه طباطبایی (ره) #صلوات
🌿🌿🌿
@al_mizan
🆔 کانال قرآنی رحیق
@rahighemakhtoom
🕙درنگ وتامل
◀️بنابر آیات قرآن و روایات، چه افرادی میتوانند شفاعت كنند؟
✳️از نظر قرآن و روایات اسلامی حق شفاعت درباره گروهها، افراد، مكانها، قرآن و... فراوان به چشم میخورد كه به مجموع آنها به اختصار اشاره میشود:
1⃣اول؛ خدای تبارك و تعالی؛ «و آخر مَن یشفع هو أرحم الرّاحمین»
2⃣دوم؛ رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) و امامان معصوم (علیهم السلام
3⃣سوم؛ قرآن مجید؛ پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود هرگاه آشوبها چون شب تار شما را فرا گرفت به قرآن تمسّك جویید، زیرا قرآن شفیعی است كه شفاعتش پذیرفته است.
4⃣چهارم؛ پیامبران الهی (علیهم السلام
5⃣پنجم؛ فرشتگان (علیهم السلام)؛ كه شفاعتشان چیزی جز استغفار آنان نیست.
6⃣ششم؛ اطاعت از فرمان خداوند؛ «فَاجْعَلُوا طَاعَةَ الله... وَ شَفِیعاً لِدَرَكِ طَلِبَتِكُم»[6] برای رسیدن به خواستههای مشروع خود، پیروی و اطاعت خدا را شفیع خود قرار دهید.
7⃣هفتم؛ توبه و بازگشت به خدا؛ مؤثرترین شفیع در دنیا توبه است. البته نقطه امتیاز شفیعانی چون پیامبران و فرشتگان نسبت به توبه این است كه شفاعت آنان در قیامت نیز مؤثر است، در حالی كه توبه، به دنیا اختصاص دارد.
✳️مؤمنان و پارسایان؛ شهیدان راه خدا؛ دانشمندان و دین پژوهان؛ دانش پژوهان دین و قرآن؛ خویشاوندان (رحم، حمیم)؛ همسایگان؛ امانت داران؛ روزه؛ درود بر محمّد و آل او (علیهم السلام)؛ اطفال سقط شده؛ كاملان در راستگویی (صدّیقان)؛ پیكارگران با زبان، قلم و شمشیر از دیگر کسانی هستند که در آیات و روایات برای آنان حق شفاعت ذکر شده است.
📋🖋گزیده ای از پاسخ حضرت استاد آیت الله جوادی آملی
☘☘☘
برای نشر فرهنگ دینی و آشنایی ژرف با آموزه ها ی قرآنی با پیوستن به کانال قرآنی رحیق ما را حمایت کنید.
لینک زیر را دنبال فرمائید
👇👇👇
@rahighemakhtoom
#سوره_بینه1
#تفسیر_المیزان
✅ ترجمه آيات #سوره_بیّنه
به نام اللّه رحمان و رحيم
✳ به هيچ وجه كفار، چه مشركين و چه اهل كتاب #رها نخواهند شد تا آنكه #حجت نبوت خاتم الانبياء (صلوات اللّه عليه ) و حقيقت دعوتش و قرآنش بر آنان #تمام شود.(1)
✳ رسولى از ناحيه #خدا كه صحيفه هايى منزه از #باطل را بر آنان تلاوت كند(2)
✳ صحيفه هايى كه در آنها كتابهايى #گرانبها هست(3)
✳ و اگر اهل كتاب #دعوت او را نپذيرفتند و از مسلمانان جدا و #متفرق گشتند بارى بعد از تماميت حجت عليه شان جدا شدند(4)
با اينكه رسالت اين رسول جز اين نبود كه به مشركين و اهل كتاب #بفهماند از طرف خدا مامورند اللّه تعالى را به عنوان #يگانه معبود #خالصانه بپرستند و چيزى را #شريك او نسازند و #نماز را بپا داشته #زكات را بدهند و دين #قيم هم همين است(5)
✳ از اهل كتاب و مشركين، آنها كه #كافر شدند در آتش #جهنم خواهند بود آن هم براى هميشه و ايشان #بدترين خلق خدايند (6)
و كسانى كه #ايمان آورده اعمال صالح كردند ايشان #بهترين خلق خدايند(7)
✳ جزايشان نزد پروردگارشان عبارت است از #بهشت هاى عدن كه نهرها در زير درختانش #روان است و ايشان تا ابد در آنند در حالى كه خدا از ايشان #راضى و ايشان هم از خدا راضى باشند اين سرنوشت كسى است كه از پروردگارش #بترسد(8)
🍁🍁🍁
@rahighemakhtoom