#کلام_شیعه 50
#برهان_فطرت 7⃣
#امید_به_قدرتی_برتر_در_لحظه_های_خطر 4⃣
🔸سؤال:
اين نداى درونى كه نام آن را نداى فطرت مى گذاريم ممكن است نتيجه تبليغاتى باشد كه در محيط اجتماع👨👩👦👦 و در مكتب و مدرسه و از پدر و مادر شنيده ايم و اين يك نوع عادت براى ما شده است و حقیقتی ورای این ندا وجود ندارد؟
🔹جواب:
پاسخ اين اشكال با توجّه به يك مقدمه كوتاه روشن مى شود.
عادات و رسوم؛ چيزهاى متغير و ناپايدارند يعنى ما نمى توانيم عادت و رسمى را پيدا كنيم كه در سراسر تاريخ 🗓بشر و در ميان تمام اقوام، يكسان باقى مانده باشد، مسايلى كه امروز عادت و رسم مى شود، ممكن است فردا دگرگون گردد، به همين دليل عادات و رسوم يك ملّت ممكن است در ميان ملّت هاى ديگر ديده نشود.
▫️بنابراين اگر مشاهده كنيم موضوعى در ميان تمام اقوام و ملّت ها و در هر عصر و زمان بدون استثناء وجود داشته است بايد بدانيم يك ريشه فطرى دارد و در درون بافت روح و جان انسان قرار گرفته است.
مثلًا علاقه مادر به فرزند👶 به طور قطع نمى تواند نتيجه يك تلقين و يا تبليغ و يا عادت و رسم باشد؛ زيرا در هيچ قوم و ملّتى و در هيچ عصر و زمانى نمى بينيم مادرى نسبت به فرزند خود مهر نورزد.
البته ممكن است، مادرى بر اثر ناراحتى روانى خود را از بين ببرد و يا پدرى در زمان جاهليت دختر خود را بر اثر افكار غلط و خرافى زنده به گور كند، ولى اينها موارد بسيار نادر و استثناهاى زودگذرى هستند، كه به سرعت از ميان رفته حالت اصلى يعنى عشق❤️ به فرزند، خود را نشان مى دهد.
♦️به گواهى دانشمندان جامعه شناس و مورّخان بزرگ هيچ عصر و زمانى را نمى يابيم كه مذهب و ايمان مذهبى در ميان بشر وجود نداشته باشد بلكه در هر عصر و زمان و در هر نقطه اى از دنيا شكلى از مذهب وجود داشته است، و اين خود يك دليل روشنى است بر اينكه خداپرستى از اعماق روح و فطرت انسان سرچشمه گرفته، نه اينكه نتيجه تلقين و رسم و عادت باشد زيرا اگر نتيجه رسم و عادت و تلقين بود، نبايد اين چنين عمومى و جاودانى باشد.
(📗 برگرفته از کتاب 50 درس اصول عقائد براى جوانان، آیت الله مکارم شیرازی، صص 33-31)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#اندیشه_سیاسی_شیعه 24
#رابطه_دین_و_سیاست 18
#سكولاريزم 16
#قرآن_و_سکولاریزم 2⃣
🔸از شؤون دیگر انبیا عبارت است از:
2⃣#آزادی_اجتماعی
🔹همواره در طول تاریخ قشر اقلیت محض در جایگاه طبقه حاکم، اکثریت جامعه را استثمار می کنند و خود را بر جان، مال و ناموس آنان مسلط می دانند.
🔸پیامبران در برابر حکومت های جور و طاغوت 👑زمانه به مخالفت برخاستند و از آنان می خواستند، حقوق فطری و آزادی های مردم را به رسمیت شناخته، از تعدی به حقوق آنان خودداری کنند.
🔹قرآن کریم تأکید می کند: خداوند، برای هر امتی پیغمبری فرستاده که هدف آن، عبادت خداوند و دوری از طاغوت زمانه است.(سوره نحل، آیه 36)
🔸پیامبر اسلام با الهام از وحی آسمانی، امت اسلامی را به آزادی مردم دیگر از یوغ حاکمان ستمگر هر چند از راهکار جنگ🗡، تشویق می کند، و اختیار سکوت و بی تفاوتی در این امر را ناروا و نکوهیده می داند:
"وَ ما لَكُمْ لا تُقاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَ الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجالِ وَ النِّساءِ وَ الْوِلْدانِ الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنا أَخْرِجْنا مِنْ هذِهِ الْقَرْيَةِ الظَّالِمِ أَهْلُها. "و چرا شما در راه خدا (و در راه نجات) مردان و زنان و کودکان 👦مستضعف نمی جنگید؟ همانها که می گویند: پروردگارا ما را از این شهری که مردمش ستم پیشه اند بیرون ببر، و از جانب خود برای ما سرپرستی قرار ده، و از نزد خویش یاوری برای ما تعیین فرما.(سوره نساء، آیه 75)
🔹در رابطه با حضرت موسی علیه السلام هم آیات فراوانی وجود دارد که به نجات بنی اسرائیل از دست فرعون اشاره دارد.
🔸آیات زیادی نیز از کشته شدن انبیاء به دست مخالفان خود حکایت دارد که بیانگر عمل به این وظیفه الهی است و اینکه آنها در مقابل حاکمان و زورگویان زمان خود بی تفاوت نبودند.
(📗برگرفته از کتاب قرآن و سکولاریسم، قراملکی، صص 173-171)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#همگام_با_تقویم_اسلام
#_3_جمادی_الثانی
▪️ای کاش فدک این همه اسرار نداشت
▪️ای کاش مدینه در و دیوار نداشت
▪️فریاد دل محسن زهرا این است:
▪️ای کاش درِ سوخته مسمار نداشت
🏴سالروز شهادت مظلومانه و جانسوز صدیقه کبری فاطمه زهرا سلام الله علیها بر تمام مسلمین جهان تسلیت باد🏴
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#تربیت_شیعی 25
🔸قالَ الصّادق علیهِ السّلام: إِنَّ لِأَهْلِ الْجَنَّةِ أَرْبَعَ عَلَامَاتٍ وَجْهٍ مُنْبَسِطٍ وَ لِسَانٍ لَطِيفٍ وَ قَلْبٍ رَحِيمٍ وَ يَدٍ مُعْطِيَةٍ.
🔹امام صادق علیه السلام فرمودند: بهشتى ها چهار نشانه دارند:
👈 روى گشاده🙂،
👈 زبان نرم،
👈 دل مهربان❤️
👈 و دستِ دهنده.
(📗 أمالي، شیخ طوسي، ص: 683)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
شیعه شناسی
#خبر
♨️ واکنش آیتاللهالعظمی مکارمشیرازی به واژه حجاب اجباری
این مرجع تقلید در درس خارج فقه امروز خود گفتند: 🔻
➖ اخیرا در برخی از رسانههای داخلی و خارجی بر روی مسئله بیحجابی سرمایهگذاری کرده و میگویند: «چرا حجاب باید اجباری باشد؟ در اسلام چیزی به نام اجبار نیست و حجاب هم نباید اجباری باشد» که باید گفت این افراد کلمه #اجبار را به غلط در این مسئله استفاده میکنند.
➖ بیحجابی در صحنه اجتماع، فعالیتی #عمومی است و باید نهی از منکر انجام داد؛ اما اینکه بگوییم این شخص آزاد است و بیحجابی جزو زندگی #خصوصی او میباشد، سخن درستی نیست؛ بیحجابی همانند رشوهخواری است که باید در مقابل آن ایستاد.
➖ آیه «لا اکراه فی الدین ...» به معنای آزادی نیست؛ به این معنا نیست که هیچ خط قرمزی وجود نداشته و همه میتوانند هرکاری انجام دهند؛اگر این آیه به معنای آزادی باشد،
پس چرا جلوی دزدی را میگیرند؟
چرا با رشوهخواری برخورد میکنند؟
باید در مقابل اینگونه اعمال #نهیازمنکر کرد.
➖ برخی هم میگویند که از #حجاب مهمتر داریم و باید سراغ آنان برویم که درباره این موضوع هم باید بگوییم که این سخن مانند آن است که شخصی در کنار درد چشم، سرما هم خورده باشد و دکتربه او بگوید فقط به فکر چشمان خود باش و فکری به حال سرماخوردگی خود نکن؛ بیان این مسئله که باید سراغ مباحث مهمتر از حجاب برویم، مغالطه است و همانطوری که باید تمام بیماری ها را علاج کرد، باید در مقابل تمام محرمات حساس بود و نهی از منکر داشت.
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#شناخت_ائمه_علیهم_السلام
#امام_سجاد_علیه_السلام 4⃣
#مادر_گرامی 3⃣
#به_اسارت_افتادن_وى_در_دوره_خلافت_عمر_بن_خطاب 2⃣
🔸ادله ای که این قول را رد می کنند:
👈الف: گوناگونی و تعارض موجود در متن روایات و گزارش های تاریخی مربوط به اسارت در زمان خلیفه دوم.
👈ب: عدم انطباق مضمون اين روايت با تاريخ🗓: یزدگرد در تمام مدت خلافت عمر زنده بود و پس از وفات او و در سال ( 30 ه) در مرو کشته شد و این تاریخ مصادف با ششمین سال خلافت عثمان است.[1]
👈ج: بنا بر قول مشهور، امام سجاد علیه السلام در سال 38 هجری به دنیا آمده وفتح مدائن 🏛در سال 16هجری ثبت شده که بر فرض ازدواج این بانو با امام حسین علیه السلام در همان سال معنا و مفهوم آن، چنین خواهد شد که وی حداقل بعد از 22 سال «نازایی » به ولادت فرزندش امام سجاد علیه السلام نایل آمده است که پذیرش این مطلب، بسیار دشوار و شگفت بوده و نیاز به توجیه دارد![2]
▫️حتی اگر فرض کنیم اسارت 🔗این بانو در آخرین سال حکومت عمر بن الخطاب(در سال 23 هجری) واقع شده باشد باز هم مدت زمان ازدواج تا به دنیا آمدن امام سجاد علیه السلام 14 سال می شود که این مدت نازایی هم امری غیر عادی است.
👈د: ضعف سند: به جهت وجود راویانی چون: عمرو بن شمر و ابراهیم بن اسحاق احمر؛ چرا که آنان از دیدگاه دانشوران علم رجال و حدیث، ثقه و مورد تایید نیستند .[3]
[1] 📗حیاة الامام زین العابدین علیه السلام، باقر شریف قرشی، ج 1، ص 23
[2] 📙برگرفته از کتاب حياة الإمام زين العابدين علیه السلام، مقرّم، ص 29
[3] 📚مجموعه آثاراستادشهيدمطهرى، ج14، ص 123
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#تاریخ_تشیع 46
#فرضیه_روند_تکاملی_شیعه 🔟
#نظریه_مدرسی_طباطبایی 5⃣
🔸از دیگر صفاتی که نویسنده ✍محترم آن را برگرفته از اندیشه غالیان و مفوضه می داند که وارد معارف شیعه گشته علم و قدرت نامحدود و فرابشری ائمه علیهم السلام و واسطه فیض بودن آنها است.
🔹وی می گوید:" برخی از مفوضه می گفتند که ائمه نیز مانند پیامبر وحی دریافت می کنند، آنان نه تنها زبان همه انسانها را می فهمند، بلکه زبان پرندگان و حیوانات ?🐅ا هم می شناسند. آنان دارای توانایی غیر محدود و علم نامحدود بوده و خالق همه چیزند و روح آنان در همه جا حضور دارد."
🔹در جای دیگر می گوید." در سرتاسر قرآن کریم بر این نکته تأکید شده است که خداوند، سراسر جهان هستی را به تنهایی آفریده و تمام موجودات را روزی می دهد، بدون آنکه در این راه کسی بدو مددی کرده یا مساعدتی نموده باشد. او تنها کسی است که هرگز نمی میرد درحالیکه تمام موجودات دیگر می میرند. او تنها کسی است که بر غیب آگاه است...قرآن به خصوص درباره پیامبر صلی الله علیه وآله تذکر می دهد که او یک انسان عادی است که فرق او با دیگر مردم آن بود که وحی الهی را از خدا برای رسانیدن به بشر دریافت کرد."
♦️جدای از اینکه برخی از موارد مطرح شده از اندیشه غالیان مانند دریافت وحی و خالق همه چیز بودن، باطل است و شیعیان چنین چیزی را برای ائمه علیهم السلام ثابت نمی دانند، موارد دیگری که نویسنده ادعا کرده مانند علم غیب و واسطه فیض بودن، با غلو و تفویض همراه نبوده و با ادله قطعی برای ائمه علیهم السلام ثابت است.
▫️در ادامه به نقد دیدگاه فوق می پردازیم.
(📄برگرفته از مقاله تأملی در کتاب «مکتب در فرایند تکامل»، محمود هدایت افزا، ماه نامه کتاب دین ـ شماره 142 ـ مرداد 1388)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
♨️ جلسه #دفاعیه پایان نامه سطح 3⃣
📒 عنوان پایان نامه: تحلیل و بررسی نظریه اختیاری بودن ظهور و پاسخ به شبهات آن
استاد راهنما: حجت الاسلام والمسلمین جعفری (زیدعزه)
استاد مشاور: حجت الاسلام والمسلمین فؤادیان (زیدعزه)
استاد داور: حجت الاسلام والمسلمین کارگر (زیدعزه)
✍ نویسنده: حجت الاسلام حسین میربگ
🗓 چهارشنبه 9 اسفند
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#همگام_با_تقویم_اسلام
#_13_جمادی_الثانی
▪️قدم اگر خمید ، فدای سر حسین
▪️جانم به لب رسید ، فدای سر حسین
▪️ام البنین سابق این شهر عاقبت
▪️شد مادر شهید ، فدای سر حسین
🏴وفات جانسوز ام الشهداء، ام العباس، مادر مهربان یتیمان مولا علی علیه السلام، حضرت ام البنین سلام الله علیها تسلیت باد.🏴
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#کلام_شیعه 51
#توحید 1⃣
🔸بعد از اثبات خالقی ماورای عالم ماده برای این جهان🌏، نوبت به اثبات یگانگی آن می رسد.
یکی از سؤالاتی که همواره در طول تاریخ ذهن خیلی از انسانها رابه خود مشغول کرده و سرلوحه دعوت انبیاء الهی نیز بوده، بحث یگانگی خداوند یا همان توحید و رد هرگونه چندخدایی است.
🔹متکلمان اسلامی برای توحید تقسیمات متعددی بیان کرده اند که ما به برخی از آنها که بیشتر مورد توجه است اشاره می کنیم.
اقسام توحید:
1⃣. توحید ذاتی
2⃣. توحید صفاتی
3⃣. توحید افعالی
4⃣. توحید عبادی
#توحید_ذاتی 1⃣
🔸توحید ذاتی که اولین مرحله از مراحل توحید و مهمترین آن می باشد یعنی ذات خداوند یکتاست و این یگانگی ذات، خود دارای دو معنا است:
👈اول: اين كه خدا يكى است و مانند و شبيه و همتا و جايگزين ندارد.
👈دوم: اين كه ذات خدا بسيط است و در آن كثرت و تركيب نيست.
🔹از معنی اول به واحدیت ذات و از دوم به احدیت ذات تعبیر می شود.
آيه «وَ لَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُواً أَحَدٌ» اشاره به معناى اول است و آيه «قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ» اشاره به معناى دوم.
(📗برگرفته از کتاب سيماى عقائد شيعه، آیت الله سبحانی، ص: 54)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee