🍂مرحوم شیخ محمدابراهیم #حاج_شریفی_خوانساری در ۱۴ آذر ۱۳۱۴ ش دار فانی را وداع گفت. هنگام وفات با زحمت نشستند و گفتند: السلام علیک یا امیر المومنین! سپس شهادتین را بر زبان آورده و دیده از جهان فروبستند.
🔹فرزند ایشان مرحوم حاج #شیخ_غلامعلی_حاج_شریفی_خوانساری از علمای ربانی خوانسار در سال ۹۶ رحلت فرمود.
🔹نگارنده اولینبار هنگام گشت و گذار در #قبرستان_ابن_بابویه (پس از ورود به محوطه، سمت راست، قبل از رسیدن به مقبره حکیم جلوه) با مزار مرحوم حاج شیخ محمد ابراهیم مواجه شد که در تصویر بالا میبینید.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
تاریخ حوزه طهران
📷 تصویر تاریخی جمعی از اساتید و فضلای #دانشکده_معقول_ومنقول (دانشکده الهیات) ردیف اول از سمت راست: #
🗓 حکیم الهی #میرزا_طاهر_تنکابنی در صبح جمعه ۱۴ آذر ۱۳۲۰ ش رحلت فرمود.
✍ ایشان وقتی به طهران آمد در #مدرسه_کاظمیه، #مدرسه_قنبرعلی_خان و #مدرسه_معمارباشی حضور داشت و با بنای #مدرسه_سپهسالار_جدید به آنجا رفت و مدت ۵۰ سال در آن مکان و همینطور مدرسه کاظمیه به فعالیت علمی اشتغال داشت و #حکمت_مشاء میفرمود.
📖 گفتهاند عمده علما و فضلای آن عصر جزء شاگردان مرحوم میرزا طاهر بودند.
🔹ایشان با وجود اشتغال به حکمت و عرفان و سلوک معنوی از فعالین سیاسی دور نبود و به عقیده نگارنده شاید همان جریان #حکمت_عملی در #حوزه_حکمی_طهران بود که وی را به فعالیت سیاسی کشاند.
🔺ازاینرو در دوره اول #مجلس_شورای_ملی به وکالت از علمای طهران به مجلس رفت و در دوره سوم نیز نماینده مجلس بود. مدتی نیز ریاست کل محاکم استیناف ومستشاری #دیوان_عالی_کشور را برعهده داشت.
🍁از سال ۱۳۱۰ مبغوض #رضاخان واقع شد و گرفتار زندان و تبعید گردید و در همین دوره بود که مانع حضور وی در مدرسه سپهسالار شدند. در اثر همین شدائد دو سال آخر عمر به شدت بیمار شد به گونهای که آرزوی مرگ میکرد تا آنکه در ۱۳۲۰ وفات نمود و در مقبره استاد #میرزا_ابوالحسن_جلوه مدفون گشت.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 تصویر سنگ مزار سیاستمدارِ حکیم #میرزا_طاهر_تنکابنی در ابن بابویه شهرری
طاهر آن اوستاد دانش و پند
فیلسوف همه علوم و فنون
...
هم به زندان فتاده چون سقراط
هم کشیده تعب چو افلاطون
💠 مزارات و قبور علما و حکمای بزرگی که در قبرستان ابن بابویه به خاک آرمیدهاند، نیازمند مطالعه، پژوهش و تدوین است!
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ #میرزا_جواد_جهان_بخش نهاوندی معروف به #منجم_باشی، از دانشمندان و اساتید علم نجوم و ریاضیِ #حوزه_طهران در دوران قاجار بود. او در سال ۱۲۷۶ق متولد شد و علم نجوم و استخراج تقویم را در محضر حاج میرزا عبدالغفار نجمالدوله (م ۱۳۲۶ق/ ۱۲۸۶- ۱۲۸۷ش) فراگرفت.
🔹بسیاری از علما و فضلای آن دوره برای تحصیل نجوم و ریاضی از محضر ایشان بهره بردند.
📆 میرزا جواد جهانبخش پس از وفات استادش #میرزا_عبدالغفار_منجم، اقدام به چاپ تقویم نمود و #اولین_تقویم او در سال ۱۳۲۷ق منتشر شد. آنگونه که مرحوم شیخ آقابزرگ تهرانی گزارش میکند، ایشان خود، همه ساله تا سال ۱۳۳۲ق، تقویمهای میرزای جهانبخش را رؤیت کرده است.
🍂مرحوم میرزا جواد جهانبخش نهاوندی در سال ۱۳۳۳ق برابر با ۱۲۹۳- ۱۲۹۴ش و در سن ۵۷ سالگی وفات یافت.
📜 تصویر نمونه مهر و امضای استاد جهانبخش در کنار مهر و امضای مرحوم #میرزا_مسیح_طالقانی و آیتالله #سید_مصطفی_لواسانی از اساتید مبرز حوزه طهران
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 تصویر شمس آل احمد در کنار پدرش آیتالله سید احمد طالقانی
🗓 به بهانه ۱۴ آذر سالگرد مرحوم #شمس_آل_احمد (برادر #جلال_آل_احمد)
مرحوم شمس الدین آل احمد طالقانی از خانوادهای روحانی و درس خوانده#حوزه_طهران بود.
بخوانید👇👇👇
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
تاریخ حوزه طهران
📷 تصویر شمس آل احمد در کنار پدرش آیتالله سید احمد طالقانی 🗓 به بهانه ۱۴ آذر سالگرد مرحوم #شمس_آل_ا
📖 #شمس_آل_احمد در کتاب #جلال_از_چشم_برادر مینویسد:
🍃حاج سيّد احمد لاجوردى تعريف مىكرد كه:
«يك روز تازه از بازار آمده بودم خانه كه رئيس كلانترى محل پريشان حال آمد در منزل ما و مرا كشاند بيرون كه حاج آقا بيا كمك. رفتم جلوى خانه شما.
🍂جماعتى جمع بودند و حاج سيّد احمد آقا (آیتالله #سید_احمد_طالقانی پدر شمس و جلال)، خدا رحمتش كند، هنوز مىغريد. كريم آقا بوذر جمهرى (قصاب آذربايجان لقب داشت و وزير رضا شاه بود) عصا نوشجان كرده و سرافكنده بين گروهى آجانهاى حكومتى، كنارى ايستاده بود و نمىدانست چه كند. من رفتم جلوى حاج آقا و ايشان را به اصرار بردم توى بيرونى و تقاضا كردم اجازه بدهند من قضيّه را فيصله بدهم.
🍁میدانستم موضوع چيست.مىخواستند براى تهران خيابانهاى راستا حسينى بكشند. مثل خيابانهاى مسيحيان در فرنگ. عين صليب. خيابان بوذر جمهرى را خراب كرده بودند و حالا مىخواستند #محله_شيشهگرخانه و #سيّد_ناصرالدّين و #فيلخانه را بكوبند كه همين #خيابان_جليلآباد يا #خيام امروزى را بسازند.
🍂دولت آمده بود پرچم قرمز نصب كرده بود روى خانهها. پدرت، خدا رحمتش كند، مقاومت مىكرد. خانهتان ديوار به ديوار حياط سيد ناصر الدين بود. رفتم كريم آقا بوذر جمهرى را راضى كردم كه دو سه هفته فرصت بدهد حاجى آقا را فرستاديم سفر به نجف. اين خانۀ زير #گذر_قلى را براى شما خريديم هزار و هشتصد تومان. و در غياب حاجى آقا، اسبابكشى كرديم و آمدند خانه را-كه فقط خانه شما و #امامزاده_سيد_ناصرالدين باقى و سالم مانده بود كوبيدند روى هم. شما و مرحوم برادرت آقا جلال، توى همان خانه متولد شده بوديد كه حالا افتاده است توى #خيابان_خيام.»
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📝 گزارش #نشریه_انتقام از اعلامیه دانشجویان #دانشگاه_تهران پس از #۱۶آذر ۴۳
مبنی بر لزوم آزادی #امام_خمینی(ره) از بند #رژیم_شاه
🗓 تاریخ انتشار: دی ماه ۱۳۴۳
💠 نشریه انتقام به قلم #آیت_الله_مصباح_یزدی و با حمایت بازاریان تهران از جمله اعضای #حزب_مؤتلفه منتشر و در شهرهای قم و تهران پخش میشد.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ شهید سید مجتبی نواب صفوی در ابتدای جوانی در کنار تحصیل دروس حوزوی در مسجدی در خانیآباد، همزمان در #مدرسه_آلمانیها به تحصیل علوم جدید پرداخت.
📆 در ۱۷ آذر ۱۳۲۱ در حالیکه ۱۸ سال بیشتر نداشت، در یک سخنرانی پرشور در مدرسه از دانشآموزان خواست تا به سوی #مجلس_شورای_ملی رفته و به هجوم اجانب و تهدید فرهنگ غرب اعتراض نمایند. تظاهرات باشکوهی روی میدهد و با تیراندازی ماموران به سوی مردم، دو نفر کشته میشوند.
#شهید_نواب_صفوی
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
هدایت شده از مدرسه راهبری علم و عمل
💢از کجا و تا کجا؟
پس دیدار شهریورماه ۱۳۹۶ طلاب تهران با حضرت آقا و فرمان ایشان مبنی بر ساختن حوزه مطلوب با کمک اراده هایمان، انگیزه های آن جمع کوچک طلبگی که برای آن دیدار شکل گرفت( و بعدها دوستانی به این جمع اضافه شدند)، مضاعف شد.
✴مباحثات از آن زمان ادامه داشته،اما با همت تک تک دوستان و لطف و اعتماد بعضی از بزرگترها، یکسالی میشود که بصورت منسجم و کاملا تشکیلاتی، آن دغدغه ها پیگیری میشود.
✴مهمترین دغدغه، #حوزه_عاصمه است. حوزه ای اهل #اقامه که تراز خود را حکمرانی در عصر #جمهوری_اسلامی میبیند.🇮🇷
(در این رابطه بیشتر از ما میشنوید و میبینید!)
🔰حال پس از گذشت یک سال از مباحثات طلبگی، میخواهیم موضوع را در طرح با اساتیدی که به نظر ما میتوانند در کامل شدن این ادبیات، کمک فکری به ما کنند، مطرح کنیم و با شنیدن نظرات اساتید، اندوخته خود را دو چندان کنیم و بتوانیم بزودی ادبیات جامع #حوزه_عاصمه را به حوزه علمیه عرضه کنیم.
🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
جواب تا کجا بماند برای آینده...
#مدرسه_راهبری_علم_و_عمل
📷نفر وسط شیخ مرتضی کاتوزیان در سنین جوانی
✍ #شیخ_مرتضی_کاتوزیان نوه مرحوم #حاج_ملاجعفر_چاله_میدانی از مجتهدین عصر #ناصرالدین_شاه، بود. شیخ مرتضی پس از تحصیل مقدمات و سطوح علوم دینی در تهران به شهر قم مشرف شد و از محضر آیات عظام #سید_محمدتقی_خوانساری و #حاج_شیخ_عبدالکریم_حائری_یزدی بهرهمند شد و پس از آن به تهران بازگشت.
🍃شیخ مرتضی کاتوزیان در مسجد جد خود، حاج ملاجعفر، واقع در محلۀ #حمام_قبله، به اقامۀ جماعت میپرداخت و در #مدرسه_مروی نیز تدریس میکرد.
🔹ایشان در سال ١٣۶۵ق به #مسجد_انبار_گندم، نزدیکی #میدان_شوش، نقل مکان کرد و از آن پس در آن مکان مقدس به اقامۀ جماعت و وعظ و خطابه اشتغال داشت. با آمدن مرحوم #آیت_الله_مجتهدی_تهرانی به مسجد حاج ملاجعفر، ایشان از شیخ مرتضی کاتوزیان دعوت نمود تا نماز صبح را بر اهالی این مسجد امامت نماید و این امر مورد قبول شیخ مرتضی واقع شد. بعدها حوزۀ درسی پررونقی در این مسجد شکل گرفت که به #حوزه_علمیه_آیت_الله_مجتهدی معروف شد.
✨نگارنده از آقای کمال کاتوزیان فرزند مرحوم شیخ مرتضی شنیدم که میگفت: پس از آزادی حضرت #امام_خمینی(ره) از زندان در سال ۴٢ و پیش از بازگشت به قم، مرحوم آیتالله #سید_محمدصادق_لواسانی، به اعتبار مرحوم پدرم، حضرت امام را به خانۀ ما آوردند و این بزرگواران یکی دو شب در منزل ما بودند تا امنیت بیشتری برقرار شود و سپس به قم بروند.✨
🍂مرحوم شیخ مرتضی کاتوزیان در چنین روزی یعنی ٢٢ ربیعالثانی ١۴٠۵ق/ ٢۵ دی ١٣۶٣ش وفات نمود. پیکر مطهرش در آستان #حضرت_عبدالعظیم(ع) در صحن #امامزاده_طاهر(ع) دفن شد.
🕌@tarikh_hawzah_tehran
🍃 امروز ۱۹ آذر به ابتکار #مدرسه_علم_و_عمل، نشست «حوزه تهران و نقش آن در شکلگیری انقلاب اسلامی» با رعایت دستورالعملهای بهداشتی برگزار شد.
💠 موضوع جلسه اول: مبانی تربیتی امام خمینی (ره) با نگاه به نقش آیتالله شاهآبادی
🔹با حضور دکتر محمد حسین شهرستانی
برشی از مباحث مطرح شده👇👇👇
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
نشست، سبحانی صدر.aac
6.66M
🎙مقدمه بحث:
☘ نگاهی گذرا به نقش #حوزه_حکمیه_تهران در تحولات سیاسی دو قرن گذشته.
🔹آیتالله شاه آبادی حکمت را در حوزه تهران فراگرفته و #امام_خمینی (ره) هم در حکمت، از محضر ایشان بهره برده بود.
با توجه به اینکه روحیه اجتماعی و مبارزاتی آیتالله شاهآبادی برخاسته از نگرش عرفانی ایشان بود، و این مبنا به امام خمینی منتقل شده بود، آیا میتوان قائل به تأثیر حوزه حکمی تهران در شکلگیری انقلاب اسلامی شد؟
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
دکتر شهرستانی.aac
13.57M
🎙 #دکتر_محمدحسین_شهرستانی:
☘نظریه فطرت صورتبندی همان سیره و سنت علمای تهران است.
طرح آیتالله شاه آبادی اسلام اجتماعی و طرح امام خمینی اسلام سیاسی است.
آن بستر مناسبات تاریخی که از آن چنین نظریهای پدید میآید، تهران است.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
💠 پاسخ #امام_خمینی (ره) به نامه #آیت_الله_محمد_یزدی - 50/01/05
✍ بسمه تعالی
خدمت جناب مستطاب #عمادالاعلام و ثقه الاسلام آقای آقا شیخ محمد یزدی دامت افاضاته
مرقوم شریف واصل، سلامت و توفیق جناب عالی را از خداوند تعالی خواستار است. امید است ان شاءالله تعالی #حوزه_علمیه_قم و سایر مومنین از ارشاد و هدایت جناب عالی برخوردار باشند.
آنچه اخیراً مورد تأسف این جانب است اختلافاتی است که نمی دانم با چه دستی در حوزه علمیه قم و بین اهل منبر بلکه محراب حادث شده است و همین نحو بین #اهل_علم_تهران و #اهل_منبر آنجا حادث شده است، همان نحو اختلافی که بین علمای مسیحی در وقتی که ممالک آنها را می گرفتند حاصل شد.
امروز که اصول احکام در دستبرد اجانب و نوکرهای آنها است به جای وحدت کلمه، این نحو تفرق و توهین بعضی از بعضی و تکفیر بعضی موجب کمال تأسف است و کاشف از عدم رشد جامعه است.
امثال جناب عالی کوشش کنید شاید موفق شوید آقایان را از این خواب گران بیدار کنید قبل از اینکه همه چیز آنها به باد رفته باشد، اگر نرفته باشد. (و الی الله تعالی المشتکی). والسلام علیکم
روح الله الموسوی الخمینی
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ آیتالله #حاج_شیخ_هادی_نجمآبادی (م۱۳۲۰ق/ ۱۲۸۰ش) از مجتهدین بزرگ تهران در دوران زعامت #حاج_ملاعلی_کنی و چندی پس از آن بود که در #محله_سنگلج زندگی میکرد. بسیاری از رهبران و فعالان #انقلاب_مشروطه یا از شاگردان وی بودند و یا با ایشان ارتباط داشتند.
🍃اگر بخواهیم در #تاریخ_حوزه_طهران فصلی با عنوان #خدمات_اجتماعی_حوزه بنگاریم، نام مرحوم حاج شیخ هادی در صدر آن میدرخشد. برخی از اقدامات اجتماعی ایشان عبارت است از احداث: #بیمارستان، #داروخانه، #مدرسه، #حمام و #مسجد.
☘تاریخیترین این بناها #بیمارستان_وزیری بود که بین سالهای ۱۳۱۴ تا ۱۳۱۸ق بنا بر وصیت #میرزا_عیسی_وزیر (وزیر شهر تهران) و با همت و تلاش #شیخ_هادی_نجم_آبادی ساخته شد.
🔹جالب است بدانید که ایشان با روحیه جهادی که داشت، خودش و فرزندانش دست به کار شده و به ساختن بنای بیمارستان و کاهگل کردن آن میپرداختند.
💉اولین عمل جراحی این بیمارستان #عمل_آپاندیس بود که وقتی جراح آلمانی بیمارستان آماده عمل شد، مجتهد بزرگ شهر، مرحوم حاج شیخ هادی نجم آبادی هم روپوش سفید پزشکی پوشید و به اتاق عمل رفت و علاوه بر کمک، به دقت به کار دکتر نگاه میکرد.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 نفر سمت راست، استاد ابوالحسنی منذر در سنین جوانی در کنار مقبره شیخ فضلالله نوری
🗓 به بهانه ۲۲ آذر سالروز رحلت #استاد_علی_ابوالحسنی_منذر
✍ استاد ابوالحسنی که به تعمق و ژرفنگری در تاریخپژوهی شهرت دارد، در شکلگیری اندیشه خود بسیار متاثر از #امام_خمینی، #شیخ_حسین_لنکرانی، #علامه_عسکری، #شیخ_فضل_الله_نوری و #مرحوم_ادیب_پیشاوری میباشد.
📖 استاد ابوالحسنی در جریان اصلاح کتاب «مظلومی گمشده در سقیفه» به واسطه #شهید_دکتر_پاک_نژاد با شیخ حسین لنکرانی آشنا میشود و ایشان را دریایی از علم مییابد.
پدر شیخ حسین لنکرانی شاگرد شیخ فضل الله نوری و پدربزرگ او استاد شیخ فضل الله نوری، #سید_جمال_الدین_اسدآبادی، #سید_عبدالله_بهبهانی و #سید_محمد_طباطبایی بوده است.
▪️شیخ حسین لنکرانی درس #آخوند_خراسانی را در نجف دیده و روز اعدام شیخ فضل الله نوری را به خاطر داشت و سینهاش آکنده از اسرار تاریخ #مشروطه و #پهلوی بود؛ و این تجربیات گرانبها را به شاگرد خود استاد ابوالحسنی (منذر) منتقل ساخت.
🍃از اینرو آثاری که استاد ابوالحسنی کنار درباره مشروطه و بهویژه شیخ شهید نگاشته است، از ارزش تاریخی بالایی برخوردار است.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 تصویر ۱:
🔸 #استاد_علی_ابوالحسنی_منذر در سنین جوانی
در کنار مرحوم #شیخ_حسین_لنکرانی
و #آیتالله_سید_عبدالله_شیرازی
📷 تصویر ۲:
استاد ابوالحسنی در کنار مرحوم #علامه_سید_مرتضی_عسکری
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🗓 به مناسبت ۲۷ ربیعالثانی درگذشت آیتالله العظمی #سید_احمد_خوانساری
✍ پس از درگذشت مرحوم آیتالله #حاج_آقا_یحیی_سجادی از علمای تهران که در #مسجد_سید_عزیزالله اقامه جماعت مینمود، بازاریان متدین تهران در قم خدمت #آیت_الله_بروجردی رفته و از محضر ایشان درخواست نمودند که شخصیت با کفایتی را به تهران اعزام دارند تا در مسجد حاج سید عزیزالله اقامه نماز کرده و به امورات دینی مردم بپردازند و آیتالله بروجردی ایشان را به تهران فرستاد.
🍃حضور آیتالله خوانساری نمونه کاملی از ارتباط #بازار_تهران با علما و مراجع عاصمه بود که منشأ تحولات سیاسی و اجتماعی بزرگی میشد.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ یک ماه بعد از ختم حوادث مربوط به #انجمنهای_ایالتی_و_ولایتی که به پیروزی روحانیت شیعه منجر شد، شاه طرح شش ماده ای موسوم به #انقلاب_سفید را در19 دی 1341 اعلام کرد.
🔹 #امام_خمینی(ره) این بار نیز رهبری مبارزه را بر عهده گرفت و اعلامیه تحریم رفراندم را در دومین روز بهمن انتشار داد. در پی آن اعتصاب در #بازار_تهران آغاز شد. #آیت_الله_خوانساری بازوی توانای حوزه علمیه و مرجعیت شیعه در تهران از ابراز نارضایتی خودداری نکرد.
🔹 مردم حاضر در بازار و مغازه های اطراف با تعطیل بازار به سوی خانه آیت الله خوانساری که نزدیک بازار بود به راه افتادند و آنگاه که آیت الله خوانساری به آنان پیوست، به منزل آیت الله #سید_محمد_بهبهانی رفتند. در آنجا حجة الاسلام فلسفی ضمن حملات شدید به «رفراندم تقلبی» اعلامیه مشترک آقایان بهبهانی و خوانساری را در تحریم رفراندم که همانجا صادر کرده بودند، قرائت کرد:
📃 بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین و لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم کلیه تصویبنامه هایی که بر خلاف شرع مقدس باشد، حرام و شرکت در آنها شرکت در امر حرام و در حکم مبارزه با امام زمان اروحنا له الفداء می باشد و محرمات الهیه به تصویبنامه و آرای عمومی حلال نمی شود، حلال محمد حلال الی یوم القیامة و حرامه حرام الی یوم القیامة
الاحقر احمد الموسوی الخوانساری
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ آیتالله #شیخ_مرتضی_مدرس_گیلانی در نجف زاده شد و در همان دیار از محضر اساتید معظم #حوزه_نجف مانند آیتالله #سید_ابوالحسن_اصفهانی و آیتالله #سید_علی_آقا_قاضی در معقول و منقول و عرفان بهره برد و در همانجا به تدریس مشغول شد.
🔹پدرش #شیخ_شعبان_گیلانی از مدرسان حوزه نجف بود و برادرش #شیخ_ابوالحسن_فقیهی_گیلانی از علمای رشت بود.
🔹استاد مدرّس گیلانی در سال ١٣۶۵ ق به ایران سفر کرد و مدتى چند در تهران و قم توقف داشت و از محضر اساتیدى چون #آیت_الله_شاه_آبادى در حکمت استفاده کرد و به نجف بازگشت.
📚 مدرس گیلانی در ايرانىگرى و #زبان_فارسى تعصب داشت و در سال ١٣٧۵ ق نجف را ترک گفت و در تهران (#خیابان_گرگان) سکونت اختیار نمود، و به تألیف و پژوهش و نشر آثار قلمى خود و نیز تدریس در #مدرسه_مروى پرداخت.
📆 از کارهاى برجستۀ ایشان استخراج و نشر #تقویم_نجومى بود که سالها تقویم ایشان در شهرهاى ایران پخش مىشد.
📚 از ایشان ۱۵۵ اثر در فنون مختلف ثبت شده است.
🍂 وفاتش در ٨۵ سالگى روز یکشنبه ٢۵ ربیع الثانى ١۴٢٠ق مطابق با ١٧ مرداد ١٣٧٨ش اتفاق افتاد و در #بهشت_زهرا به خاك سپرده شد.
📖 یکی از آثار وی کتاب #معجم_الحکماء (فى تراجم الحکماء و الفلاسفه) است که تلخیصی از آن با تعلیقات #استاد_صدوقی_سها منتشر شده است و گزارش خوبی از مجموعهای از حکمای معاصر ارائه میدهد.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 سمت راست: حجتالاسلام #شیخ_علی_برهان فرزند مرحوم حاج شیخ علی اکبر برهان
سمت چپ: مرحوم حجتالاسلام #حاج_شیخ_حسن_یزدیزاده
✍ مرحوم یزدیزاده از شاگردان آیتالله برهان و طلاب #مدرسه_لرزاده و اساتید سطح #حوزه_تهران که به تازگی رحلت فرمودند، در بیان فعالیتهای سیاسی و فرهنگی خود در ایام جوانی، به نگارنده میفرمود:
🔹سال ۱۳۲۶، یا ۱۳۲۷ من جمعیتی تأسیس کردم به نام «#اخوان_المؤمنین»؛ چون #اخوان_المسلمین در سال ۲۶ توسط #حسن_البنّاء تأسیس شد.
یک مدت کوتاهی شاید یکی دو سال گشت و کسانی که با من همکاری کرده بودند در شروع کار مانند مرحوم احمد آقا پسر #آقا_ضیاء_عراقی.
🔹 همان اخوان المؤمنین در سال 1330 مبدّل شد به «#گروه_شیعیان»؛ چون دیدم دولت داره حساسیت نشان میده و جواسیسشان می آمدند و می رفتند که اینها چی می گن، اسمش را عوض کردیم گذاشتیم «#پیروان_قرآن». بعد با #حاج_صادق_امانی و دیگران مثل #حاج_عبدالله_مهدیان و #حاج_حسین_مهدیان را دعوت کردم و #حاج_اسدالله_بادامچیان و اینها که بعدا آمدند.
🔸 آقای خمسی که طلبه فاضلی بود گفت که اسم باید جامع و مانع باشه؛ «پیروان قران» جامع هست ولی مانع نیست. وهابیان و باقی مسلمانها هم می گویند ما پیروان قرآنیم. لذا اسمش شد «گروه شیعیان».
🔸 یک دفتر گرفتیم در نبش #خیابان_خیام؛ ضلع جنوبی #پارک_شهر؛ یک ساختمان بود. مرکز تجمع گروه شیعیان آنجا بود. گروه شیعیان تقریبا فعال بود تا حدود سال 34 ، 35 که نواب صفوی شهید شد.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ امروز بازدیدی از #کتابخانه_مجلس_شورای_اسلامی داشتیم. بهرههای علمی فراوانی برایم داشت که به مرور از آن خواهم نوشت.
🍃بد نیست یادی کنم از مرحوم #عبدالحسین_حائری (نوه مرحوم #حاج_شیخ_عبدالکریم_حائری_یزدی) که بیش از نیم قرن (از سال ۱۳۳۱) در این کتابخانه مشغول به خدمت بوده و نزدیک به ۲۰ سال از این دوران را عهدهدار سمت ریاست کتابخانه مجلس بودهاست.
✨مرحوم حائری تحصیل کرده حوزه قم بود و در سن ۲۴ سالگی به درجه اجتهاد رسید. اما حقیقتا باید وی را از مفاخر علمی #حوزه_تهران به شمار آورد که نزدیک به پنج دهه در این شهر در خدمت تراث علمی ما بوده است.
📚آن مرحوم در سال 1330 به تهران عزیمت کرد و به رغم مخالفت دوستان پیشکسوت و هم کسوت، لباس دینی را از تن درآورد و جذب کتابخانۀ مجلس برای فهرست نویسی نسخ خطی شد. در سال 1336 به استخدام کتابخانه درآمد و بیش از نیم قرن در کتابخانۀ مجلس شورای اسلامی مشغول به خدمت بود.
📚به همت این استاد فقید، نسخههای خطی بینظیر و ذیقیمتی جمعآوری شده که سخن گفتن از آن در این مجال نمیگنجد و شاید در آینده اجازه گفتگو پیرامون آن بیابم.
مرحوم حائری سال ۱۳۹۴ دارفانی را وداع گفت.
✍ #رهبر_حکیم_انقلاب در پیام درگذشت استاد حائری مرقوم فرمودند:
بیشک آن مرحوم که پرورشیافتهی حوزهی قم و بیت رفیع حائری و سبط مرحوم آیةالله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری بود، از فضلای برجستهی معاصر و یکی از پیشکسوتان نسخهشناسی و کتابشناسی بهشمار میرفت.
باتشکر از برادر #مجتبی_عباسلو مدیر روابطعمومی کتابخانه بابت هماهنگی
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 حضور ائمه جماعات #شمال_تهران در مسجد قبا و به میزبانی شهید مفتح. در تصویر آیتالله #سید_نورالدین_طاهری_شیرازی هم دیده میشود.
🗓 به مناسبت ۲۷ آذر سالروز شهادت #شهید_محمد_مفتح
✍ #شهید_مفتح سال ۱۳۴۷ بهخاطر مبارزات خود در شهر قم به جنوب کشور تبعید شد و پس از پایان دوران تبعید، از سوی رژیم شاه مجبور به سکونت در تهران شد.
🔹شهید مفتح در تهران #مسجد_الجواد را مرکز فعالیتهای خویش قرار داد، و در کلاسها مباحث اسلامی را باطرح نوین و شکل جدید مطرح میکرد که مورد استقبال جوانان قرار میگرفت.
🔸پس از اینکه مسجد الجواد توسط #رژیم_پهلوی بسته شد در سال ۵۲ شهید مفتح در #مسجد_جاوید فعالیت خویش را آغاز کرد. در سوم آذر ۵۳ بعد از سخنرانی #آیت_الله_خامنهای در این مسجد، ساواک، مسجد را تعطیل نموده و آیت الله خامنهای و محمد مفتح را دستگیر و زندانی کرد.
🔹پس از آزادی شهید مفتح از زندان در سال ۵۴، امامت #مسجد_قبا -که به قول #شهید_بهشتی «قرار بود یک امام فعال و پرجوش در آنجا باشد»- به عهده او گذاشته شد.
🍃ایشان در سالهای ۵۶ و ۵۷ مبارزاتش را گسترش داد و مسجد قبا را به عنوان سنگر مبارزاتی آماده کرده بود و در ساماندهی و شکلدهی مبارزات مردم نقش تعیین کننده داشت. در ماه رمضان همان سال جلسات باشکوهی در مسجد قبا برگزار گردید.
✨در #عید_فطر نماز عید به امامت شهید مفتح در #تپه_های_قیطریه برگزار شد که به راهپیمایی بزرگی انجامید که مفتح و شماری از روحانیون انقلابی و مبارز پیشاپیش آن در حرکت بودند.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ در تاریخ پنجشنبه ۱ جمادیالاولی، با ورود پست به تهران، چنین منتشر شد که جناب #میرزای_شیرازی حکم به تحریم تنباکو دادهاند.
شور و غلغلهای در تمام شهر به راه افتاد و در تمامی بازارها و مساجد خبر آن اعلام گردید.
📜 اصل دستخط جناب میرزای شیرازی را که در پاسخ به یک استفتاء درباره حکم استعمال دخانیات صادر شده بود، فقط جناب #میرزا_محمدحسن_آشتیانی دیده بود، اما مضمون آن در همان روز پنجشنبه در صد هزار نسخه تکثیر شد و به دست تمامی مردم تهران بلکه روستاهای اطراف رسید.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran