📷 حبیبالله عسگراولادی در سنین جوانی، در کنار آیتالله #محیالدین_انواری
✍در اوایل دوران پهلوی دوم و در طلیعه نهضت امام خمینی ره برخی از مسجد_مدرسههای تهران تأثیر بسزایی در کادرسازی مبارزه با طاغوت داشتند.
🕌در صدر این مراکز علمی ومعنوی نام #مسجد_امینالدوله میدرخشد. مرکزی که با مدرسهای طلبگیاش زیر نظر مرحوم #شیخ_محمدحسین_زاهد زمینهساز شکلگیری#حزب_مؤتلفه گردید.
از جمله تربیت یافتگان این جریان مرحوم #حبیبالله_عسگراولادی بود.
✨سکونت در محله امامزاده یحیی و نزدیکی محل کار او با مسجد امین الدوله باعث آشناییاش با برنامههای مذهبی مسجد شد. در مسجد با شیخ محمدحسین زاهد آشنا شد و در کلاس علوم دینی او در مسجد جامع تهران شرکت کرد و دروس حوزوی را تا سطح فراگرفت.
🔹عسگر اولادی در سالهای پایانی دهه بیست، به هنگام تحصیل علوم حوزوی در مسجد امین الدوله و بعدها در #مدرسه_مروی و در حالی که سیزده سال بیشتر نداشت به فعالیتهای سیاسی به رهبری #آیتالله_کاشانی، جلب و در سال ۱۳۲۷ در یک راهپیمایی که به دعوت آیت الله کاشانی به هواداری از مردم فلسطین تشکیل شده بود، دستگیر و بازداشت شد.
🗓 ۱۴ آبان سالروز درگذشت حبیب الله عسگراولادی
🕌 @feyziye_tehran
📖 برشی از کتاب #فیضیه_تهران
به یاد #امام_زمان عج در #روز_جمعه
✍ آیتالله #میرزا_احمد_آشتیانی دربارۀ نامگذاری کتاب دعای #هدیه_احمدیه از تالیفات خود فرموده بود:
✨ «در فکر تسمیۀ آن بودم؛ سیدی ناشناس وارد منزل شد. پس از آنکه جویای حال شدند، به من فرمودند: شنیدم که کتاب دعایی مرقوم داشتهاید. گرفتند و ملاحظه کردند و فرمودند: نام کتاب دعایی که تدوین کردهاید، "هدیۀ احمدیه" بگذارید.
✨پس از خروج آن سید از اطاق، با توجه به اینکه کسی از نوشتن آن کتاب اطلاعی نداشت، به دنبال ایشان فرستادم که جویا شوم از کجا مستحضر شدهاند که من تألیفی دراینباره نمودهام. هرچه گشتند کسی را نیافتند. از مستخدمین منزل سؤال نمودم که این آقا کجا رفتند؟ گفتند: ما کسی را ندیدیم؛ نه وروداً و نه خروجاً.»
🔹آیتالله #میرزا_محمدباقر_آشتیانی فرزند آن عالم ربانی، این ماجرا را از تشرفات پدر خود به محضر امام عصر علیه السلام میدانست.
🕌 @feyziye_tehran
📷 نمایی از صحن #مدرسه_صدر
🗓 به مناسبت وفات حکیم متأله #میر_شهابالدین_نیریزی در ربیعالاول ۱۳۲۷ق برابر با ۱۲۸۸ش
📖 برشی از کتاب #فیضیه_تهران:
✍ میرشهاب نیریزی که در فقه و اصول نیز مهارت داشت، به تدریس عرفان نظری روی آورد و کرسی تدریس عرفان در مدرسۀ صدر بازار پس از وفات استادش، #آقا_محمدرضا_قمشهای، به او منتقل شد.
ایشان مدتی نیز در مدرسۀ مروی به تدریس اشتغال یافت...
🔹 شهید مطهری دربارۀ او مینویسد: «او نیز در عرفان نظری محیالدینی ید طولایی داشته است. حکیم نیریزی مدرسۀ صدر تهران را که قبلاً اقامتگاه استادش، حکیم قمشهای، بود، محل اقامت قرار داد و به کار تحقیق و تدریس و تربیت شاگرد پرداخت.»
🔹 میر شهابالدین نیریزی در تدریس کلمات ملاصدرا توانایی عجیبی داشت، بهگونهای که از حکیم #سید_جلالالدین_آشتیانی نقل شده است که میفرمود: «آقا میر شهاب نیریزی در احاطه به افکار ملاصدرا در بین معاصران بینظیر است. اگر ملاصدرا در این عصر زنده بود، معلوم نبود کتب خود را بهتر از آقا میر شهابالدین تدریس کند.»
🕌 @feyziye_tehran
📖برشی از کتاب #فیضیه_تهران:
✍ آیتالله #میرزا_مهدی_معزالدوله که از علمای اهل معنای تهران بود، تحصیلات علوم دینی خود را در #مدرسه_مروی پشتسر گذاشت و از محضر آیتالله #حاج_آقا_بزرگ_ساوجی، آقا #میرزا_کوچک_ساوجی و #میرزا_احمد_آشتیانی بهره برد و پس از درگذشت پدر و برادر، در مسجد معزالدوله تهران (در خیابان گوته) به اقامۀ جماعت پرداخت.
🔹 آیتالله میرزا مهدی معزالدوله اگرچه پس از دوران تحصیل خود از نظر مالی در مضیقه بود، اما با وجود پیشنهادهایی که از سوی دولت پهلوی برای راهاندازی محضر شرعی و همکاری با وزارت عدلیه داشت، حاضر به همکاری با دستگاه طاغوت نشد و به تدریس در منزل و تبلیغ عموم در مسجد و تربیت نسل جوان که رسالتی بزرگ بود اکتفا میکرد.
🍂 ایشان پس از ۸۵ سال عمر با برکت در نیمه شب ۲۱ ربیعالاول ۱۴۰۲ق/ ۲۷ دی ۱۳۶۰ش دار فانی را وداع گفت و پیکر مطهرش در قبرستان حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی در شهر قم به خاک سپرده شد.
📚از ایشان کتابی با عنوان «تذکرة الصلاة، تذکرة الزکاة و تذکرة الدعا» منتشر شده است.
🕌 @feyziye_tehran
میرزا مهدی معزالدوله.mp3
43.37M
🔈سخنرانی اخلاقی و معرفتی آیتالله #میرزا_مهدی_معزالدوله
💬کیفیت پایین این صوت به دلیل قدمت بیش از چهل سال آن است.
🕌 @feyziye_tehran
✍ پیش از این گذشت که تربیت اخلاقی و معرفتی #آخوند_ملا_فتحعلی_سلطانآبادی تأثیر بسزایی در تحولات اخلاقی، سیاسی و اجتماعی حوزه تهران در دوران مصادف با مشروطه داشته است.
✨تربیت شخصیتهایی چون شهید #شیخ_فضلالله_نوری ، #حاج_آقا_بزرگ_ساوجی و #آخوند_ملامحمد_رستمآبادی جلوهای از این اثرگذاری است.
📝 این موضوع میتواند موضوع یکی از مقالات خوب همایش ملی آخوند ملا فتحعلی سلطان آبادی باشد که به همت شما مخاطبین گرامی #فیضیه_تهران به رشته تحریر درمیآید.
🕌 @feyziye_tehran
✍ احتمالا در خیابان شهید مصطفی خمینی به طرف چهارراه مولوی، روبروی خود گنبدی فیروزهای را دیدهاید. مقبره #سر_قبر_آقا محل دفن سید #میرزا_ابوالقاسم_خاتون_آبادی امام جمعه تهران و خاندانش
🕌 @feyziye_tehran
تاریخ حوزه طهران
✍ احتمالا در خیابان شهید مصطفی خمینی به طرف چهارراه مولوی، روبروی خود گنبدی فیروزهای را دیدهاید. م
✍ احتمالا در خیابان شهید مصطفی خمینی به طرف چهارراه مولوی، روبروی خود گنبدی فیروزهای را دیدهاید. مقبره #سر_قبر_آقا محل دفن سید #میرزا_ابوالقاسم_خاتون_آبادی امام جمعه تهران و خاندانش.
🔹میرزا ابوالقاسم که از شاگردان #کاشف_الغطاء در نجف و آخوند #ملا_عبدالله_زنوزی در #مدرسه_مروی بود، در زمان #فتحعلی_شاه بر مسند امامت جمعه دارالخلافه طهران نشست و در #مسجد_شاه (مسجد امام فعلی) به اقامه جماعت پرداخت.
🍂اما شخصیت میرزا ابوالقاسم امامجمعه، روی دیگری نیز دارد که تاریخ از آن پرده برمیدارد. اسماعیل رائین در کتاب #حقوق_بگیران_انگلیس در این باره مینویسد: «باید دانست که میرزا ابوالقاسم، امام جمعۀ تهران، نه تنها با وزیرمختاران انگلیس مقیم ایران ارتباط دائم داشت، بلکه مستقیماً با نخستوزیران انگلستان نیز مکاتبه میکرد. در بایگانی عمومی انگلستان نامهای از امامجمعه خطاب به لرد پالمرستون، نخستوزیر انگلیس، بر روی کاغذ زرد رنگی وجود دارد که در آن، امام نسبت به دولت انگلستان اظهار اخلاص فراوان نموده است.» وی گزارشی نیز از ارتباط میرزا ابوالقاسم با سفارت روس و برخورد میرزا تقیخان امیرکبیر با این رفتارها ارائه میدهد.
🍂میرزا ابوالقاسم باوجود علمیت بالا، یک #آخوند_درباری تمام عیار بود که خواستههای شاه قاجار را به خوبی برآورده میکرد.
وجود چنین آخوندی در مقابل وجود مرجع بزرگی چون #میرزا_مسیح_مجتهد که اعلم علمای تهران بود و از پایگاه اجتماعی بزرگی برخوردار بود و اولین رویارویی ضد استعماری را پدید آورد، بسیار قیمتی بود.
🔹بعدها پسر امام جمعه یعنی میرزا زینالعابدین که دانش فقهی چندانی نداشت داماد ناصرالدین شاه و امام جمعه طهران شد و به هر قیمتی بود تولیت #مدرسه_مروی را به چنگ آورد، هرچند زیاد طول نکشید.
سید ابوالقاسم امامجمعه، در ربیعالاول ۱۲۷۲ق/ آذر ۱۲۳۴ش، در سن ۵۷ سالگی وفات یافت و بدن او را در قبرستان «سر قبر آقا» به خاک سپردند.
🕌 @feyziye_tehran
📷 جمعی از بچههای مسجد حضرت زینب کبری(س) (واقع در خیابان امیرکبیر، کوچه میرزا محمود وزیر) که تربیتشدگان #آیتالله_سید_کاظم_لواسانی و #آیتالله_سیدعلی_لواسانی میباشند.
🥀 نفر اول از سمت راست #شهید_حاج_حسن_طهرانی_مقدم میباشد.
▪️شخص مسنّی هم که در کنار آیتالله سید کاظم لواسانی نشستهاند، عبد صالح مرحوم #حاج_اسماعیل_اربابی میباشند.
▫️شهید طهرانی مقدم و دو برادر دیگرشان که یکی از آنها شهید علی طهرانی مقدم اولین شهید مسجد بود، همگی تربیت شده این عالمان ربانی هستند.
✨مادر شهید طهرانی مقدم تا آخر عمرش میگفت:
«من مثل حاج سید کاظم ندیدم، در تقوی و علم و کمالات».
رحمهم الله
🗓به مناسبت ۲۱آبان سالروز شهادت سردار شهید حاج حسن طهرانی مقدم
🙏با تشکر از حجتالاسلام سید ابراهیم لواسانی فرزند مرحوم آیتالله سید کاظم لواسانی از مشهد مقدس، بابت ارسال اطلاعات ارزشمند
🕌@feyziye_tehran
✍ #میرزا_جهانگیر_خان_قشقایی در پی استفاده از محضر #آقا_محمدرضا_قمشهای به تهران آمد و در همان بدو ورود در #مدرسه_صدر به حضور وی رسید.
✨ میرزا جهانگیر خان خود میگوید: آقا محمدرضا هیچ گونه جنبه علمائی نداشت و همچون کرباسفروشان سده میمانست و حال جذبه خاصی داشت.
✨چون از وی درخواست استفاده کردم، فرمود: «فردا به خرابات بیا». خرابات محلی بود بیرون از خندق تهران۱ و درویشی در آن قهوهخانهای داشت که محل تردد اهل ذوق و معرفت بود. فردا به آن مکان رفتم و آقا محمدرضا را در خلوتگاهی یافتم که بر حصیری نشسته بود. کتاب اسفار را باز کردم. ایشان اسفار را از حفظ میخواند و چنان آن را تبیین میکرد که چیزی نمانده بود که دیوانه شوم. چون دگرگونی حالم را دریافت، فرمود: قوّت می بشکند ابریق را...
📖 بازنویسی شده از کتاب تاریخ حکما وعرفای متأخر ص۲۸۶
۱. خندق تهران در دوران ناصری خندقی بود دورتادور شهر که ۱۲ دروازه برای عبور و مرور داشت. قهوهخانهای که در این حکایت بیان شده، طبیعتاً بیرون از دروازههای شهر بوده است.
🕌 @feyziye_tehran
📷 تصویر میرزا مصطفی آشتیانی در کنار #سید_جمال_واعظ_اصفهانی
📖برشی از کتاب #فیضیه_تهران:
✍ #میرزا_غلامحسین_پیشنماز_تهرانی پدربزرگ مرحوم #حاج_آقا_مجتبی_تهرانی در بازار تهران و در مسجد بزازها اقامۀ جماعت میکرد. از #میرزا_عبدالعلی_تهرانی نقل شده که وقتی پدرش به نماز میایستاد، حتی در غیر از ماه رمضان، شبستان و حیاط مسجد بهطور کامل از جمعیت پر میشد.
▪️«هنگامی که میرزا مصطفی آشتیانی در جریان #مشروطه، در اعتراض به رخنۀ فراماسونها و روشنفکرمآبهای سکولار و لائیک در آن نهضت در حرم حضرت عبدالعظیم به تحصن دست زد، میرزا غلامحسین هم شبی به دیدار او رفت که تروریستهای وابسته به سفارت انگلستان به آنها یورش بردند و آنان را به شهادت رساندند.»
🥀در این حادثه که در ربیعالاول سال ۱۳۲۷ق رخ داد، میرزا غلامحسین تهرانی در سن ۳۳ سالگی و #میرزا_مصطفی_آشتیانی در سن ۴۳ سالگی با هم به شهادت رسیدند و هر دو در حرم حضرت عبدالعظیم(ع) در مقبرۀ آشتیانی دفن شدند.
#شهدای_مشروطه
🕌 @feyziye_tehran
✍ #دکتر_ابوالقاسم_گرجی پس از تکمیل تحصیلات خود در نجف اشرف و وصول به رتبه اجتهاد به تهران آمد و در برخی مدارس علمیه همچون #مدرسه_مروی و #مدرسه_حاج_ابوالفتح به تدریس فقه و اصول و حکمت مشغول شد.
📖 برشی از کتاب #فیضیه_تهران :
🔹 #دکتر_سید_مرتضی_شیرازی (برادر #حاج_آقا_رضی_شیرازی) که در مدرسۀ مروی، محضر استاد ابوالقاسم گرجی را درک کرده است، دربارۀ شیوۀ تدریس ایشان میگوید: «اولینبار بنده سعادت پیدا کردم که مدتی در مدرسۀ مروی خدمتشان کفایه و مکاسب تلمذ کنم و انصافاً به قول معروف تقریر ایشان مثل هلوی پوستکندهای بود که در دهان دانشجو میگذاشتند و عدهای از دانشجویان و طلاب مدرسۀ مروی که الان خود، استاد هستند و وجههای دارند، در خدمتشان درس خواندهاند و از فضلشان استفاده کردهاند.»
🍂دکتر ابوالقاسم گرجی در ۲۲ ربیعالاول ۱۴۳۲ق/ ۷ اسفند سال ۱۳۸۹ش دیده از جهان فروبست و در آستان حضرت عبدالعظیم(ع) به خاک سپرده شد.
✨رهبر حکیم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله خامنهای در پیامی به مناسبت رحلت آقای دکتر گرجی فرمودند:
«بسمالله الرحمن الرحیم
درگذشت عالِم فرزانه مرحوم آقای دکتر ابوالقاسم گرجی رحمة الله علیه را به خاندان محترم و جامعۀ علمی کشور و دوستان و شاگردان و علاقمندان به ایشان تسلیت عرض میکنم. آن مرحوم در طول سالیان دراز خدمات علمی شایستهای را در دانشگاههای کشور و نیز در بنیاد دائرةالمعارف اسلامی که خود عضو هیأت امناء آن بودند، به انجام رساندند. از خداوند متعال رحمت و غفران الهی را برای ایشان مسئلت میکنم.
سیّدعلی خامنهای ۱۰/اسفند/۱۳۸۹»
🕌 @feyziye_tehran
📝یادداشتی به مناسبت #هفته_کتاب
✍باورتان میشود در همین #مدرسه_مروی تهران پنج هزار نسخه کتاب چاپ سنگی نگهداری میشود؟! به لطف و عنایت تولیت و مدیریت وقت، تعدادی از آنها را از مدارس دیگر مثل مدرسه معمار نجات دادهاند، اما اینجا هم غریب و مظلوم افتادهاند، چون کسی کاری با آنها ندارد. حقیر یک وقت به آنجا رفتم و همه را نگاه کردم و از یادداشتهای ابتدای برخی از آنها که برای من سند و تاریخ بودند عکسبرداری کردم و مواردی از آن را در کتاب #فیضیه_تهران آوردهام.
🕌 @feyziye_tehran
👇👇👇👇👇👇👇👇
تاریخ حوزه طهران
📝یادداشتی به مناسبت #هفته_کتاب ✍باورتان میشود در همین #مدرسه_مروی تهران پنج هزار نسخه کتاب چاپ سنگ
📝یادداشتی به مناسبت#هفته_کتاب:
📚کتابی مظلوم به اسم چاپ سنگی
✍ این چند روز با خود فکر میکردم که در هفته کتاب و کتابخوانی چه بنویسم که به کار آید. یاد یکی از غصههای همیشگیام در زمینه کتاب افتادم. گنجینهای قیمتی ولی بسیار غریب و مظلوم با عنوان#کتابهای_چاپ_سنگی.
کتابهایی که نه اجر و قرب #کتابهای_خطی را دارند تا از آنها فهرستی بسازند و در محفظههای مناسب جای دهند و برای جلوگیری از آسیبدیدگی یا سرقت، جمعی به خدمتگزاریشان استخدام شوند، و نه قدر و قیمت کتابهای چاپی جدید که رنگ و لعابی داشته باشند و در سیستم ثبت شوند و به خاطر طراحی و جلد نفیسشان در بهترین جای قفسه کتاب جای گیرند.
همیشه جاگیر هستند و ناخوانا و از بس رنگ و رو رفتهاند، هرجا که باشند اهدا میشوند به این و آن و اینجا و آنجایی که ظاهراً به درد آنها هم نمیخورند.
✨ولی همین چاپهای سنگی روزگاری رونق دنیای کتاب شدند و کتاب را از غربت و محدودیت درآوردند. چاپ سنگیها کتاب زندگی بودند و در سفر و حضر، همراه اهل علم. من خود ابتدای یک کتاب قوانین الاصولِ صد و اندی ساله دیدم که صاحب آن تاریخ ورود خود به حوزه کربلا و نجف، تاریخ ازدواج، و تاریخ بازگشت به تهران را نوشته بود. بسیاری از این کتب سنگی شناسنامه اولاد صاحب کتاب بودند که تاریخ تولد و نام فرزندان خود را در آغاز یا پایان آن ثبت میکردند.
📚باورتان میشود در همین #مدرسه_مروی تهران پنج هزار نسخه کتاب چاپ سنگی نگهداری میشود؟! به لطف و عنایت تولیت و مدیریت وقت، تعدادی از آنها را از مدارس دیگر مثل مدرسه معمار نجات دادهاند، اما اینجا هم غریب و مظلوم افتادهاند، چون کسی کاری با آنها ندارد. حقیر یک وقت به آنجا رفتم و همه را نگاه کردم و از یادداشتهای ابتدای برخی از آنها که برای من سند و تاریخ بودند عکسبرداری کردم و مواردی از آن را در کتاب #فیضیه_تهران آوردهام.
⚡️ آیا کسی به این دید به کتابهای سنگی نگاه میکند؟؟ سند و تاریخ...
📚سه چهار سال قبل هم در کتابخانه مدرسه صدر بازار به سراغ چاپ سنگیهای غریب و مظلوم آنها رفتم و آنجا هم عکسبرداری. جالب اینکه چون مدرسه صدر، در طول زمان، مدرسه حکمت و عرفان بوده، بیشتر چاپ سنگیها، شرح فصوص قیصری، فتوحات مکیه و اسفار اربعه و از این قبیل بودند. برخلاف مدرسه مروی که عمدتا فقه و اصول میباشند.
🖋الحاصل؛ کتابهای چاپ سنگی برای خود یک تاریخاند و اهلش ارزش آن را میدانند. کاش در تهران کتابخانهای مرکزی برای جمعآوری و نگهداری چاپ سنگی ها تاسیس میشد. هرچند نسخههای منحصر به فرد سنگی در کتابخانه ملی و مجلس و ملک و ... نگهداری میشوند، اما کاش این کار برای همه چاپسنگیها بشود.
⚡️چاپ سنگیها در خطر انقراض و خمیر شدناند! هرچند تا چند سال دیگر به عنوان عتیقه، چنان قدمت و قیمتی خواهند یافت که دلالان یکی یکی آنها را خواهند خرید و خواهند دزدید و از کشور خواهند برد. آری؛ فرار چاپسنگیها در سایه بیتوجهی و بیمهری اهل علم. روزی میبینیم که اهل کتاب (غربیها) وارث کتابهای چاپ سنگی ما خواهند شد.
💠پینوشت:
از مدیران مدرسه مروی تشکر میکنم. در این مدرسه تقریبا ۵ کتابخانه وجود دارد. کتابخانه عمومی، گنجینه نسخ خطی، سالن کتب چاپ سنگی، کتابخانه تخصصی فقه و اصول، کتابخانه مدرسه شهید بهشتی. امید آنکه فعالان عرصه کتاب، چاپ سنگیها را میراث گرانقیمت خود بدانند و فکری برای آن کنند.
🕌 @feyziye_tehran
📷 تصویر جمعی از روحانیون و وعاظ تهرانی که در پی بازداشت #امام_خمینی(ره) در سال ۴۲ به زندان افتادند.
▪️ردیف ایستاده، نفر ششم از راست، حجتالاسلام #شیخ_جعفر_شجونی است.
نفر هفتم نیز مرحوم #شیخ_احمد_کافی است.
🍂مرحوم شجونی در آبان ماه سال ۹۵ در ۸۴ سالگی وفات نمود.
🕌 @feyziye_tehran
هدایت شده از تاریخ حوزه طهران
📷 مرحوم #علامه_شعرانی در کنار فرزندان خود در سفر به مشهد مقدس
📖 برشی از کتاب #فیضیه_تهران:
✍ #دکتر_مهدی_محقق که خود از شاگردان علامه شعرانی است، سالهای حضور ایشان در #مدرسه_مروی را به شیرینی، چنین وصف میکند: «نخستین بار که با چهرۀ تابان و درخشان و چشمان نافذ و باوقار اوستادِ اوستادان، مرحوم شیخ ابوالحسن شعرانی، روبرو شدم، حدود شصت سال پیش بود؛ آنگاه که ترک دبیرستان گفته و به مدرسۀ مروی برای تحصیلات طلبگی ـ و به اصطلاح امروزی، حوزوی ـ روی آورده بودم...
در همین ضلع جنوبی مدرسه، نیمحجرهای در کنار ایوان وجود داشت که عالمی، که آرام و باوقار راه میرفت، در آن تردد میکرد که از چشمان تیزنگر و دقیق او، آثار سماحت و بزرگی و بزرگواری و دانش و بینش، هویدا بود. تواضع و فروتنی او بهحدی بود که اگر محصّل پانزدهسالهای همچون من که هنوز در عوالم بچگانۀ خود غوطهور، ادب و سلام را فراموش میکرد، آن استاد بزرگوار، مبادرت به سلام میورزیدند.»
🕌 @feyziye_tehran
هدایت شده از تاریخ حوزه طهران
✍ مرحوم #حاج_محمود_اخوان که از اخیار بازار تهران بود به اینجانب میفرمود:
🕌 روزی در #مسجد_جامع_بازار پای منبر مرحوم #آیتالله_شاه_آبادی نشسته بودم که این آیه شریفه را خواندند: إنّ جهنم لموعدهُم اجمعون، لها سبعَةُ ابوابٍ لکل باب منها جزءٌ مقسومٌ. (حاج محمود این فراز را با بغض و اشک میفرمود)
⚡️وقتی این آیات مربوط به جهنم را میخواندند، میشنیدم که دیوار و سقف مسجد از شنیدن آن، سر و صدا (و گویا ناله) میکند.
🔹نگارنده وقتی این خاطره را خدمت #آیتالله_جاودان نقل کردم فرمودند: چهبسا این سر و صدای در و دیوار را فقط خود حاج محمود اخوان میشنیده است.
🍃 @feyziye_tehran
هدایت شده از تاریخ حوزه طهران
✍ سال ١٣٢٧ش سال پیوند و ارتباط #دکتر_مهدی_محقق با سه سید طلبه بود که در #دانشکده_معقول_و_منقول که در آن روزگار در فضای #مدرسه_سپهسالار_جدید شکل گرفته بود.
🔻این چهار نفر، از همان روزگار جوانی اهدافی را در سر میپروراندند که با کوشش بسیار به آن دست یافتند.
🌍 دکتر محقق دراینباره میگوید:
#شهید_بهشتی از همان آغاز آشنایی، او را با کتاب دائره المعارف انگلیسی دیدم که می خواست دریابد که خارج از محدوده ما اسلام چگونه ارزیابی می شود و او در بهتر شناساندن اسلام در آینده چه نقشی می تواند داشته باشد.
#امام_موسی_صدر می خواست که در کشورهای عربی و اسلامی نفوذ پیدا کند و راهی برای تقریب بین المذاهب بجوید که مسلمانان از این تفرقه و تشتّت که موجب انزوای آن و بهره برداری دشمنان است، بیرون آیند.
#سید_محمدرضا_علوی_تهرانی می خواست در بین جوانان با زبان آنان وارد گفتار شود و آنان را به سوی اسلام جذب کند. من در اندیشه ام این بود که علوم اسلامی، به ویژه آن علومی که ایرانیان در شکوفایی آن سهیم بوده اند، در سطح دانشگاهی به جهان علمی غرب معرفی نمایم.
🍃 @feyziye_tehran
💠 مطلع شدم که پنجشنبه گذشته حجتالاسلام حاج شیخ حسن مهاجرشریف (یزدی زاده) از اعاظم شاگردان مرحوم آیتالله #شیخ_علیاکبر_برهان و از اساتید سطح حوزه دار فانی را وداع گفته است.
راقم این سطور دو مرتبه توفیق استفاده از محضر وی را داشته است.
ان شاء الله اطلاعات بیشتر درباره شخصیت ارزنده آن مرحوم تقدیم خواهد شد.
📷 تصویر از چپ:
۱. مرحوم حجتالاسلام حاج #شیخ_حسن_مهاجرشریف (یزدیزاده)
۲. حجتالاسلام #شیخ_علی_برهان (فرزند مرحوم آیتالله حاج #شیخ_علیاکبر_برهان)
🕌 @feyziye_tehran
✍ مرحوم #علامه_محمدتقی_جعغری پس از تحصیلات اولیه در تبریز در نخستین سال نابودی رضاخان که مدارس علمیه تهران بازگشایی شدند به تهران آمد و از محضر آیتالله #میرزا_مهدی_آشتیانی و آیتالله #شیخ_محمدرضا_تنکابنی بهرهمند گردید.
پس از آن به نجف رفت و با تکمیل تحصیلات خود به تهران بازگشت و چند سالی به تدریس فقه و حکمت در #حوزه_تهران مشغول شد.
بعد از پنج شش سال تدریس در برخی مدارس علمیه، از مدرسه فاصله گرفت و به تحقیق و تألیف و تدریس در منزل مشغول شد.
🍂 علامه جعفری در ۲۴ آبان ۱۳۷۷ در سفر استعلاجی به انگلستان در لندن دارفانی را وداع گفت و پیکر مطهرش پس از بازگشت به ایران در جوار امام رضا (ع) به خاک سپرده شد.
🖋#رهبر_حکیم_انقلاب آیتالله العظمی خامنهای در پیام خود چنین مرقوم فرمودند:
آن عالم بزرگ و متعهد در طول بیش از چهل و پنج سال از هنگامی که پس از تکمیل تحصیلات عالی و ممتازِ خود قدم در وادی تألیف و تحقیق و تعلیم نهاد، آثار علمی باارزشی پدید آورد و تفکر فلسفی را در دایرهای وسیع از مستفیدان و تحسینکنندگان جهانی خود، ارتقاء بخشید. پس از پیروزی انقلاب نیز همواره افکار سازندۀ او در زمینۀ معارف دینی و نگاه فلسفی به مسائل اسلامی، با استقبال فرزانگان و تشنگان علم و معرفت روبهرو میگشت. سخنرانیهای پرمغز این دانشمند عالیقدر که سرشار از نکتههای عمیق و درسهای بهیادماندنی برای نسل جوان و دانشپژوه کشور بود، در شمار حسنات علمی و فکری دوران حاضر محسوب میگردد و خاموشی این چراغ فروزان حقاً خسارتی بزرگ برای جویندگان معارف عمیق اسلامی بهشمار میآید.
🕌 @feyziye_tehran
📷 #علامه_طباطبایی در کنار دو داماد خود؛ سمت راست علامه، آیتالله #شهید_قدوسی و سمت چپ ایشان، #دکتر_محمدجواد_مناقبی
✍ مناقبی در حوزه تهران و در #مدرسه_حاج_ابوالفتح و #مدرسه_لرزاده درس خوانده بود. بعدها به #دانشگاه_تهران رفت و دوره لیسانس خود را با احراز رتبه اول و معدل ممتاز به پایان برد و موفق به دریافت جایزه مدال درجه یک فرهنگی گشت.
وی با لباس روحانیت کم سنترین دانشجوی رتبه اول بود. اولین نفر که به شاه معرفی شد وی بود که توجه شاه را نیز برانگیخت.
🍃محمدجواد مناقبی در سال ۱۳۴۱ و در سن ۳۱ سالگی به دامادی علامه سید محمدحسین طباطبایی درآمد.
🍂متاسفانه مناقبی در هنگامه پیروزی انقلاب اسلامی با مأمورین سیاسی در سفارت آمریکا ارتباط داشت. در جریان اعتراف صادق قطبزاده به طراحی کودتا و هماهنگی با آیت الله شریعتمداری، مناقبی (داماد علامه طباطبایی) به همراه احمد عباسی (داماد آیت الله شریعتمداری) و حجتالاسلام مهدی مهدوی نیز بازداشت و به عنوان رابط به زندان محکوم شدند.
▪️وی به دلیل دخالت در توطئه قطب زاده- شریعتمداری خلع لباس شد و به زندان رفت، با این حال او پس از آزادی به سخنرانی خود در محافل ضد انقلاب ادامه داد و به دلیل وساطتهای صورت گرفته مجدداً ملبس به لباس روحانیت شد.
▪️دکتر مناقبی در ۱۱ مهر سال ۱۳۸۰ درگذشت و در قبرستان ابوحسین قم در مقبرهٔ سید محمدکاظم شریعتمداری به خاک سپرده شد.
🕌 @feyziye_tehran
✍ آیتالله #شیخ_مرتضی_آشتیانی فرزند #میرزا_حسن_آشتیانی که بهخاطر تولد در روز وفات مرحوم #شیخ_مرتضی_انصاری (استادِ پدرش) نام مرتضی بر او نهاده بودند، از علمای بزرگ تهران بود که تولیت #مدرسه_مروی را برعهده داشت و در #مسجد_خازن_الملک اقامه جماعت میکرد.
💠وی نقش فعالی در صحنههای گوناگون سیاسی از تحریم تنباکو، مشروطه، کشف حجاب و واقعۀ مسجد گوهرشاد داشت و سرانجام در ۲۷ آبان ۱۳۲۵ش در سن ۸۴ سالگی چشم از جهان فروبست و در محل دارالسعاده، پایین پای حضرت رضا(ع) دفن شد.
ماجرای تخریب بانک روسی را که از مجاهدتهای مرحوم شیخ مرتضی است در زیر بخوانید: 👇👇👇👇
🕌 @feyziye_tehran
تاریخ حوزه طهران
✍ آیتالله #شیخ_مرتضی_آشتیانی فرزند #میرزا_حسن_آشتیانی که بهخاطر تولد در روز وفات مرحوم #شیخ_مرتضی_
🔆ماجرای جالب تخریب #بانک_روسی در یک ساعت به دست مردم تهران
✍ در نزدیکی مسجد خازنالملک که #شیخ_مرتضی_آشتیانی در آن به اقامۀ جماعت میپرداخت، مدرسۀ علمیه و قبرستانی کوچک قرار داشت که از رونق چندانی برخوردار نبود. بانک روسی علیرغم هشدار علما و مراجع تهران مبنی بر وقفی بودن این دو مکان، زمین آنها را تصرف کرده و شروع به بنای ساختمانی رفیع در آن کرد.
#کسروی مینویسد: «روز سوم آذر (۲۶ رمضان)، ... و در چنان روزی مسجدها پر از انبوه مردم شدی، در #مسجد_خازن_الملک، حاجی شیخ مرتضی آشتیانی، خود به منبر رفت و باز داستان کاویدن گورستان و ساختن سرای را به میان آورد و گله و نالۀ بسیار کرد. با آن دلبستگی که مسلمانان به گورستان داشتندی و آن ارجی که به علماء گزاردندی، پیداست که این گلهها و نالهها چه هنایش در دلها میکرده. مردم برای یک تکانی آماده شده بودند.»
فردای آن روز که مردم روزهدار تهران به رسم هر روزه در مسجد خازنالملک حضور داشته و نماز خود را پشت سر مرجع خویش، حاج شیخ مرتضی آشتیانی، بهپا داشتند، حاج #شیخ_محمد_واعظ_خیابانی در حضور مرحوم حاج شیخ مرتضی به منبر رفت و با اشاره به پیشامد بنای بانک روسی در مکان وقفی مدرسه و قبرستان، چنین گفت:
✨ «آقایان علماء چندین دفعه به رجال دولت رسانیده و بیان نمودهاند، امیدواریم برای اتمام حجت یک عریضه حضور شخص اعلیحضرت #مظفرالدین_شاه معروض دارند، بلکه اثر نماید و مانع شوند، اگرچه میدانم عرایض علما را به شاه نمیرسانند؛ فعلاً کاری که از ما ساخته است این است که زحمت دو قدم راه را بر خود گذارده، زیارتی از اموات و اجداد خود بکنید، بلکه یک وداع آخرین از قبور و استخوانهای آنان بنمائید و فاتحه بر آنها بخوانید و روح آنها را شاد کنید که همین امروز و فردا این قبور لگدکوب روسیان خواهد گردید.»
📖 #ناظمالاسلام_کرمانی مینویسد: «این کلام معلوم است در روز روزه، در وسط طهران، با آن جمعیتی که در مسجد همه وقت حاضر است، که اکثر آنها طلاب و محصلین و مقدسین است، چه اثری خواهد نمود؛ وانگهی از دهان چنین واعظی که خودش از علماء باشد و حضور مجتهدی مانند حاج شیخ مرتضی که احدی اندک خلاف و ذره هوس و هوا در او ندیده، با آن نطق کذائی که روز قبل، این مجتهد بزرگ در همین محل فرمود، با آن مقدماتی که سابقاً تمهید شده بود. مجملاً دو ساعت به غروب ماندۀ روز شنبه، حاج شیخ محمد واعظ در بالای منبر مشغول موعظه بود، نیم ساعت به غروب مانده، اثری از عمارت بانک باقی نمانده بود، جز زمین مخروبه. متجاوز از دویست نفر بنّاء و عمله همگی فرار کردند. هرگاه هزار نفر عمله با بیل و کلنگ میخواستند این عمارت را خراب کنند، هرآینه ده روز لااقل طول داشت؛ به فاصلۀ یک ساعت چنان منهدم شد که گویا خبری از آن نبوده.»
🕌 @feyziye_tehran
May 11
🍃🌼 در این روز که فضای سرزمینمان معطر به عطر #حضرت_عبدالعظیم علیهالسلام است، یادی کنیم از پنج عالم ربانی و عارف عظیم الشأن که در این سالها از میان ما رفتند و جای خالیشان کاملا حس میشود.
✨✨پنج شخصیت عالیقدر که پیکر پاکشان در کنار هم و در جوار حضرت سیدالکریم آرام گرفته و جانهای نورانیشان از رتبه عنداللهی به ما مینگرند.
💠 حضرت عبدالعظیم علیه السلام که خود نگهبان این سرزمین است؛ این نفوس ملکوتی نیز قراری بخشیدهاند به این خاکی که پیوسته در معرض بیقراری است. اینان حق حیات به گردن محیط معرفتی تهران، این عاصمه شیعه دارند.
💠 آستان حضرت عبدالعظیم علیه السلام حقیقتا آرامگاه است. کاش جان ما در این سرای طبیعت پیوسته و پس از رحیل نیز برای همیشه در جوارش آرام گیرد.
🤲 الهی... توفّنی مسلماً و ألحقنی بالصالحین...
🕌 @tarikh_hawzah_tehran