هفتهنامه زن روز
#زیرگذرتاریخ
ایرانیان فروتن
عاطفه میرافضل
یکی از قدیمی ترین سفرنامه ها درباره کشور کهن ایران سفرنامه «آدام اولئاریوس» محقق، ریاضی دان و جغرافی دان آلمانی است. وی که در قالب یک هیئت سیاسی و اقتصادی از سوی دربار پادشاهی آلمان به ایران آمد نگارنده این سفرنامه است؛ سفرنامه ای که یکی از منابع تاریخی مهم درباره وضعیت زندگی ایرانیان عصر صفوی محسوب می شود. در «زیرگذر تاریخ» این هفته میخواهیم به بررسی آداب عزاداری محرم در میان ایرانیان از نگاه این محقق آلمانی بپردازیم. در بخشی از این نوستار میخوانیم:
اولئاریوس در سال ۱۶۳۶ میلادی در زمان سلطنت شاه صفی یکم به ایران سفر کرد و به بازدید از شهرهای مختلف از جمله اردبیل و اصفهان (پایتخت آن زمان ایران) پرداخت. وی در این سفر که حدود یک سال طول کشید با زبان و فرهنگ ایرانی آشنا شد و بعدها با ترجمه گلستان و بوستان سعدی به زبان آلمانی نقش مهمی در افزایش شناخت اروپاییان نسبت به ایرانی ها داشت. توصیف های او از ایران به رعایت بی طرفی و دقت در جزئیات معروف است. در سفرنامه اش نیز به مسائل مختلفی از آداب و رسوم گرفته تا اخلاق ایرانیان، مسائل اجتماعی، نوع خوراک، لباس، مشاغل و... پرداخته است.
اولئاریوس ایرانی ها را مردمی ذاتا متواضع و فروتن معرفی می کند که نسبت به دیگران بی اعتنایی نشان نمی دهند و با خوش خویی و مهربانی با یکدیگر به ویژه بیگانگان روبرو می شوند. هنگام گفتگو کلمات مؤدبانه و متواضعانه به کار می برند، مثلا هنگامی که کسی را درون خانه خود دعوت می کنند، می گویند: «خانه ما را منور فرمودید» یا «قربان شما» یا «خاک پایم»، «چشمم کف پایت» و از این قبیل. مانند فرانسویان و حتی بیشتر از آنان بلدند که چگونه الفاظ را بیارایند و خوشامد گویند. علاوه بر آن ایرانیان را مردمی می داند که به خاطر مذهبشان بسیار تمیز هستند؛ خودشان، خانه شان و لباس شان. از تمیزی ایرانی ها و مقید بودنشان به رعایت پاکیزگی نیز بسیار شگفت زده شده، عادات ایرانیان را در این زمینه به مردم سایر ملل اروپایی برتری داده و بسیار ستوده است.
متن کامل زیرگذر تاریخ این هفته را میتوانید در مجله زن روز مطالعه فرمایید.
@zane_ruz
ارتباط با ادمین:
@zaneruz97
#داستان
قندانهای همیشه پر
زینب یاری
عزیز خانم دستش تا آرنج توی کف و صابون بود که مهرالنسا خانم چادر زیر بغل دوان دوان و تو سر زنان خبر را آورد.
ـ خبر آوردند هر کس بخواهد عزاداری بکند سر و کارش با دولت و امنیه چی هاست. امسال محرم قدغن است. توفیر هم نمی کند کی باشد، زندان دارد و شلاق.
خنده روی لب های عزیز خانم ماسید نور چشم هایش خاموش شد چین های ریز و درشتی زیر چشم ها و گوشه لب هایش افتاد و نگاهش چرخید سمت زیرزمین....
از شما دعوت میکنیم این داستان زیبا را در کانال زن روز بخوانید.
@zane_ruz
ارتباط با ادمین:
@zaneruz97
به نام خدای یکتای مهربان
💕اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم💕
همراهان گرامی سلام!✋😊
🍃صبح شنبه تابستانیتون بخیر🍃
امام علی علیه السلام میفرماید: «کسى که بدون بصیرت عمل کند، مانند کسى است که به دنبال سراب بیابان راه پیماید. او هر چه تندتر رود دورتر مى افتد.» (امالی مفید: ص۴۲، ح۱۱)
🌼این هفته هم با ما همراه باشید🌼
@zane_ruz
#ج_مثل_جوان
روضههای خانگی
نیلوفر حاج قاضی
روضه های ساده و بی تکلف خانگی باعث تقویت روابط میان اهل محل و خانواده می شود. مخصوصا در خانه های آپارتمانی این روضه ها می تواند باعث آشنایی بیشتر همسایه ها با یکدیگر شود. یکی دیگر از محاسن برگزاری روضه های خانگی ایجاد ارتباط صمیمانه بین مؤمنین و روحانیت است. در این مجالس مردم می توانند مسائل دینی و سؤالات شرعی خود را با روحانی مراسم در میان گذاشته و به صورت مستقیم پاسخ سؤالات خود را دریافت کنند. از خوبی های سادگی روضه های خانگی این است که نیازی به چهره ها ندارد و خیلی اوقات مداحان و سخنرانان گمنام و ناشناس باصفا و اخلاص شان می آیند، روضه نابی می خوانند و سخنرانی خوبی انجام می دهند. شما می توانید با خواندن زیارت عاشورا یا حدیث کساء، یاد و ذکر اهل بیت را در خانه زنده نگه دارید؛ همچنین سازمان تبلیغات اسلامی با راه اندازی سامانه درخواست مداح برای روضه های خانگی، شرایطی فراهم کرده تا هر خانه ای که اعلام نیاز کند و بخواهد که با اعضای خانواده روضه برگزار کند؛ در این سامانه بدون پرداخت وجه، درخواست مداح کند. این سامانه برای هر شهر و استان شماره ای دارد که با ارسال پیام می توانید درخواست خود را مطرح کنید.
@zana_ruz
ارتباط با ادمین:
@zaneruz97
هفتهنامه زن روز
#کدبانوگری
خورشت بامیه جنوبی با لپه
👩🍳مواد لازم:
۲۵۰ گرم گوشت خورشتی
۲۵۰ گرم بامیه
۱/۳ پیمانه لپه
۸۰ الی ۱۰۰ گرم تمبر هندی
۱ عدد پیاز
۱ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
۳ حبه سیر
۳۰ گرم کره
نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار کافی
👩🍳طرز تهیه:
برای تهیه این خورشت لذیذ جنوبی باید ابتدا گوشتش رو بپزیم. پس پیاز رو رنده یا خرد کرده و با مقدار کافی روغن تفت میدیم تا کمی سبک بشه. وقتی پیاز کمی سبک شد سیر خرد شده و فلفل و زرچوبه رو اضافه میکنیم و مواد رو با هم تفت میدیم تا پیاز خوب طلایی بشه. بعد رب گوجه رو هم اضافه میکنیم و باز با هم تفتشون میدیم تا رب هم از خامی دربیاد و سرخ بشه. حالا گوشت خورشتی رو که قیمهای خرد کردیم رو به مخلوط رب و پیاز اضافه کرده و کمی تفتشون میدیم تا گوشت تغییر رنگ بده. برای گوشت این خورشت میتونین از گوشت گوسفندی یا گوساله به سلیقه خودتون استفاده کنین. وقتی گوشت تغییر رنگ داد لپههایی که شستیم و برای دو الی سه ساعت خیس کردیم رو هم اضافه میکنیم. احتیاجی به پختن لپه از قبل نیست، چون همراه گوشت کاملا میپزه. حالا به اندازه کافی آب به موادمون اضافه میکنیم و میذاریم تا گوشت و لپه بپزن. تا گوشت میپزه تمبر هندی رو با نصف لیوان آب جوش مخلوط کرده و هم میزنیم و اجازه میدیم تا برای ۱ ساعت بمونه تا در انتها بتونیم به راحتی تمبر هندی رو با صاف کردن از هسته هاش جدا کنیم. بعد از گذشت یک ساعت مایع مخلوط تمبر هندی رو از صافی رد میکنیم تا مواد اضافیشون جدا بشه. بامیهها رو هم با کره تفت میدیم تا تغییر رنگ بده. وقتی گوشت پخت، بامیه تفت داده شده و تمبر هندی صاف شده رو به خورشت اضافه میکنیم. بهتره تمبر هندی رو کم کم اضافه کنیم تا وقتی خورشت به ترشی مورد نظرمون رسید دیگه نریزیمش. حالا اجازه میدیم تا بامیهها هم خوب بپزه و مزه بگیره و خورشت جا بیوفته و تنگ آب بشه. در نهایت خورشت بامیه خوشمزه و لذیذمون حاضره. نوش جان.
@zane_ruz
ارتباط با ادمین:
@zaneruz97
#منبرک
خودت را اسیر لذتهای کم نکن!
حجتالاسلام والمسلمین پناهیان
بیدینی یعنی: «من آن لذتِ خیلی بالا را نمیخواهم؛ همین لذتِ کوچک برایم بس است!» استغفار هم یعنی: «خدایا من نتوانستم از زندگیام خوب لذت ببرم، عاشق نشدم، در خودپرستی ماندهام، اخلاقم بد شده و لذت نمیبرم...»
@zane_ruz
ارتباط با ادمین:
@zaneruz97
#پزشکی
چند نکته درباره شیر پاستوریزه
پاستوریزه شدن به معنای از بین رفتن همه میکروبها در شیر نیست. میکروب های موجود در شیرهای پاستوریزه اگرچه بیماری زا نیستند اما با نگهداری نامناسب، فعالیت این میکروب ها، موجب فساد شیر خواهند شد که در این صورت، شکل، طعم و مزه آن تغییر می کند و به صورت دلمه می شود. در صورتی که تاریخ مصرف شیر گذشته باشد و در ظاهر سالم باشد، می توان با گرم کردن آن، از سالم یا فاسد بودن آن اطمینان حاصل کرد. معمولا اگر در حال فاسد شدن باشد، با گرم کردن آن حالت دلمه ایجاد می شود. چنانچه پس از گرم کردن، شیر بریده نشود بهتر است آن را تا دمای جوش حرارت داد و سپس با اطمینان کامل آن را مصرف کرد. البته شیر فاسد مسمومیت ایجاد نمی کند، بلکه ممکن است در افرادی که مشکلات و ناراحتی گوارش دارند ایجاد دل درد و یا ناراحتی معده کند.
@zane_ruz
ارتباط با ادمین:
@zaneruz97
#سرگرمی
طوطی نماد سرزندگی
ندرت می توان در پرچم کشورها رنگ های شاد و سرزنده را پیدا کرد. اما پرچم کشور دومینیکا متفاوت است. در این پرچم یک طوطی بنفش سیسرو به چشم می خورد که از پرندگان بومی دومینیکا محسوب می شود و نماد سرزندگی کشور است. رنگ زرد در این پرچم به ساکنان بومی دومینیکا اشاره دارد، رنگ سیاه نمادی از خاک حاصلخیز کشور بوده و سفید نشانی از آب های تمیز دومینیکا است. ۱۰ ستاره در وسط پرچم نیز نمادی از ۱۰ بخش این جزیره هستند.
@zane_ruz
ارتباط با ادمین:
@zaneruz97