📌نظریه امتداد حکمت و فلسفه
بخش سوم
📍استاد آیت الله شیخ حمید پارسانیا
❇️هويّت سيّال فرهنگ
🔹واقع اين است که فرهنگ يک هويّت ـ نميگويم يک ماهيّت بلکه يک هويّت ـ ثابتي ندارد کاملاً سيّال است. با اقبال و اعراض مردم نسبت به زندگيهاي متفاوت و معاني مختلف دائماً بر آن اثرگذار در معرض تغيير است. بنابراين همه افراد در تداوم و حفظ يک فرهنگ و آمدوشد فرهنگها مسئول هستند. فرهنگ لحظه به لحظه با تصميمها، ايمانها، گرايشها و رفتارهاي انسانها بازتوليد ميشود.
🔸فرقي نميکند که فرهنگ حقّ و توحيدي باشد يا فرهنگ باطل، و اينکه اساساً قائل به فرهنگ حقّ و باطل باشيم يا نباشيم. همانطور که انّ الباطل تموت بترک ذکره انّ الحق هم تموت بترک ذکره. يعني اگر فرهنگ حقّ هم ياد و عملش کنار گذاشته شود، ميميرد نه حقانيّت آن بلکه تحقّق اجتماعي آن در عرصه زندگي.
🔹فرهنگ از کانال رفتارها، اعمال و اراده انسانها ميآيد و از آنجا که انسانها همواره در حال تصميمگيري هستند هرگز تضميني وجود ندارد که يک فرهنگ فراگير باشد. ممکن است غالب باشد اما در کمون آن فرهنگهاي ديگري ميتواند وجود داشته باشد. هم در گذشته جهان اسلام و هم در گذشته جهان غرب برآيندي از اين مواجهات را ميبينيم.
🔹 فلسفههاي مختلفي به آن معناي عام وجود دارد، فلسفههايي که با روش عقلي وارد ميشوند، فلسفههايي که با روش صرفاً ظنّي و نقلي راجع به اين مسائل حرف ميزنند. چون قدرت بدون فلسفه نميتواند باشد، در حاشيه و براي توجيه آن، فلسفه ميبافند و لحظه به لحظه در حال توليد دانش و معرفت و آگاهي هستند تا قدرت خودشان را حفظ کنند.
🔸به همين دليل ما اصلاً هيچ فرهنگي تضمين شده و فرهنگ نابي که کاملاً بر همه ابعاد مسلّط بوده باشد نداريم.حتي در جامعه مهدوي هم نميدانم که محقق ميشود يا نميشود. يعني در آنجا هم اگر امام زمان -صلواتالله عليه- را به شهادت ميرسانند، آن کسي که اين کار را ميکند فرهنگ مهدوي کاملاً در درون او نهادينه نيست. يعني جريان
رگ رگ است اين آب شيرين آب شور
با خـــلايـق ميرود تا نفـــخ صــور
ممکن است در آنجا هم حضور داشته باشد.
❇️وقوع بحران در حوزه فرهنگ
🔹اگر جامعه گرفتار چالش شود نشاندهنده آن است که يک تحول و يک بحران در حوزه فرهنگ وجود دارد. ضمن اينکه وقتي افراد يک فلسفه را پذيرفتند ممکن است در درون شخصيّتشان بين آنچه که ميدانند و آنچه که عمل ميکنند هم فاصله محدودي وجود داشته باشد.
🔸مدينه فاضله فارابي اينطور مدينهاي است که به لحاظ نظري فلسفه حقّ را دارند اما به لحاظ گرايش عملي زندگيشان متناسب با فلسفههاي باطل است. يعني جامعه وحتي فرهنگ هم ميتواند گرفتار چنين دوگانگياي باشد که نهادهاي علمي آن يک چيزي بگويند و سوي ديگر چيز ديگري. منتها اين فاصله و تضادّ چندان قابل تداوم نيست. يعني در کشمکشي که اتفاق ميافتد دير يا زود يا بايد شيوه فاسقانه برگردد و باور مؤمنانه و فلسفهها را حذف کند تا نفس راحتي بکشد. يا اينکه بايد آن سو برگردد و رفتار و جامعه را اصلاح کند، آمر به معروف و ناهي از منکر باشد.
🔹 بنابراين اين تضادّ چندان قابل تداوم نيست. اين تضادّ ميتواند درون افرادي که در يک فرهنگ هستند هم رخ بدهد. البته در دوران معاصر مشکلات ما اين نيست.
🔸مشکل ما اين است که فرهنگ ما غير از آن بخشي که از پيشينه تاريخي خودش الهام ميگيرد در مواجهه با فرهنگهاي ديگر در حال اثرپذيري است و ممکن است بخشهاي اول اين اثرپذيري جامعه علمي ما باشد.
🔹جامعه علمي فلسفهاي را ميآورد که با شيوه زندگي مردم متفاوت است. حيات تاريخي ما متناسب و متناظر با يک فلسفه شکل گرفته است اما نظام علمي ما فلسفه ديگري را القا ميکند. اينها همه بحرانهاي فرهنگي است که با آن مواجه هستيم.
ادامه دارد ....
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
📌شخصیت عرفانی امام خامنه ای
📌نقش مسائل اجتماعی و سیاسی در سلوک عرفانی
📍 آیت الله کمیلی خراسانی «حفظه الله»
❇️حضرت آیت الله کمیلی خراسانی «حفظه الله» در روز چهارشنبه مورخ 29 بهمن ماه 1399 در جمع برخی از شاگردانشان در محل بیت الزهرای قم «سلام الله علیها» در پاسخ به دو پرسش زیر بیاناتی را ایراد فرمودند. متن پرسش و پاسخ به شرح ذیل است:
1- آیا همسویی با نظام جمهوری اسلامی ایران را می توان از ملاکهای کمال یا نقصان یک مکتب سلوکی دانست؟
2- آیا پذیرش یا عدم پذیرش ولایت مطلقه فقیه و تبعیت یا عدم تبعیت از ولی فقیه در طی مدارج سلوک عرفانی نقشی دارد؟
❇️ ستون خیمه انقلاب
🔸«امروز حضرت آیت الله خامنهای (حفظه الله تعالی) ستون خیمه نظام اسلامی است؛ و دفاع از ایشان در حکم حفظ نظام بوده؛ و از اوجب واجبات است؛ و خدشه به مقام منیع معظمله آب به آسیاب دشمن ریختن و هم صدایی با شیطان بزرگ آمریکای جنایتکار و صهیونیزم خونخوار است.
❇️فقیه عارف
🔹از طرفی بارزترین وجوه شخصیتی ایشان گرایشات و خصوصیات معنوی عرفانی است که برکات وجودی ایشان را به عنوان فقیهی عارف در عرصههای مختلف توسعه داده و از جمله موجب رونق نشر عرفان اهلبیتی است که از این جهت نیز اهل معرفت به وجودشان مباهات مینمایند.
🔸آیت الله خامنهای #فقیه_عارف هستند و هر دو جهت فقاهت و عرفان ایشان برای بنده محرز است. ایشان با تمام توان برای حفظ این نظام شیعه و عزت ایران و ملت تلاش و مجاهدت می کنند؛ و تولی و محبت و دوستی ایشان برای سالکان راه خدا ضروری است.
🔹مقام معظم رهبری در امور باطنی و معنوی از محضر برخی بزرگان اهل معرفت بهره بردهاند، و در امور حکومتی نیز هدایتها و رهبری ایشان مطابق قرآن و شریعت است، و با توجه به اینکه ایشان مجتهد حاکم هستند اطاعت از ایشان در امور سیاسی و حکومتی بر همه مردم و حتی سایر مجتهدین فرض و لازم است.
❇️لذا دو نکته مهم را متذکر میشوم:
1- سالکان راه خدا آگاه باشند که تضعیف و تخریب اصل نظام جمهوری اسلامی و این انقلاب شیعه حرام شرعی و مخالفت با شریعت و مذهب است.
2- اگرچه در اثر خلوتها و اذکار و عبادات ممکن است حالاتی پیدا شود، اما با کینه و بغض نسبت به اولیاء خدا از جمله شخصیت الهی و ربانی مقام معظم رهبری امکان پیشرفت در سیر و سلوک بعید است.
🔹بر شاگردان و نزدیکان بنده لازم است که خود را با نظرات، روش و مبانی نظری و عملی بنده وفق دهند و اگر در امور سیاسی و مسائلی که اشاره شد، دچار ذهنیت منفی یا کینهای نسبت به رهبری یا دیگر اولیای الهی هستند با استعانت از خداوند و مجاهدت علمی و عملی مرتفع نمایند.»
🔸اگر کسانی ادعای شاگردی ما را دارند ولی نسبت به رهبری معظم انقلاب «حفظه الله تعالی» و یا نظام اسلامی دچار شک و تردید یا خدایی ناکرده بغض و عداوت هستند در سلوک الی اللّه هیچ پیشرفتی نخواهند کرد و از جرگه شاگردان ما خارج خواهند شد.
والسلام علیکم
محمد صالح کمیلی خراسانی 4شنبه 29 بهمن 1399 مصادف با 5 رجب 1442
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
📌نظریه امتداد حکمت و فلسفه
بخش چهارم
📍استاد آیت الله شیخ حمید پارسانیا
اکنون دامنه بحث ما از ارتباط فلسفه و فرهنگ به خود فلسفه محدود ميشود. باز ميتوان پرسش را هم به صورت عام مطرح کرد که اگر فلسفه برهاني باشد اقتضاي آن يک امر جهاني خواهد بود و هم به صورت خاصّ در هر حوزه فلسفي از جمله در فلسفه اسلامي مطرح کرد.
❇️دو شرط لازم براي تحقّق امتدادبخشي
🔸پرسش اين است که فلسفه هم در حوزه فرهنگ تعاطي، تعامل و امتداد دارد و هم در حوزه علومي که گونهاي از فرهنگ هستند. فلسفه با فرهنگ به صورت-هاي مختلف ارتباط پيدا ميکند و يکي از مسيرهاي ويژه آن همين خود علوم است. اما اگر پرسش راجع به امتدادبخشي است، امتدادبخشي فلسفه متوقّف بر تحقّق خود فلسفه است. فلسفه اگر ميخواهد در فرهنگ و در علوم امتداد پيدا کند در گام نخست بايد خودش تحقّق و واقعيّت پيدا کند. منظور از واقعيّت يافتن اين است که زبان پيدا کند؛ يعني در گروهي از افراد حضور به هم برساند و افرادي باشند که متحقّق به فلسفه باشند. نه اينکه صرفاً در نفسالامر خودش يک حقيقتي باشد و هيچ انساني با آن ارتباط برقرار نکند.حتي اگر فلسفه باطل هم بخواهد امتداد پيدا کند بايد سطحي از تحقّق را داشته باشد و افرادي باشند که آن را در خودشان به فعليّت برسانند.
🔹اگر بخواهيم امتداد آن را در حوزه فرهنگ ببينيم بايد تحقّقي به تناسب فرهنگ و جامعه داشته باشد. به عبارت ديگر بايد نهادينه شود. در مرحله اول نظام آموزشي يک فرهنگ بايد در کانون خود حريم اين معرفت را حفظ کند و امکانات مناسب حرث و نسل اعمّ از امکانات اقتصادي و انساني را بسيج کند تا بخشي از جامعه، در اين زمينه معرفتي گفتوگوي پرباري داشته باشند.
❇️ هشدار
🔸اين مسأله هشداري هم براي ما دارد و آن اين است که شتابزدگي در امتداد دادن گاهي موجب ميشود که از اين حوزه کانوني غافل شويم. آن عناصر و جوانههايي هم که باعث باروري اين فلسفه ميشوند و به آن عمق ميبخشند، بلافاصله در جهت امتداد دادن ميروند و اين منبع ميخشکد. وجود يک منبع خلاّق و فعالي که بحثهاي فلسفي در آن زنده باشد و دغدغههاي ناب فلسفي در آن حضور داشته باشد شرط اول امتداد پيدا کردن است. شرط لازم است نه کافي. يعني اگر حوزه گفتوگوهاي فلسفي در خود فرو برود و بعد دغدغه تعامل با بخشهاي ديگر نظام آموزشي و ياحتي نظام فرهنگي را داشته باشد به نتيجه نخواهد رسيد.
🔹براي استمرار يافتن شروطي لازم است و شرط نخست همان بود که عرض کرديم. يعني گاهي حضور فلسفه در زندگي مردم، در حکم يک باور در بين متديّنين خواهد بود و موجب ميشود که آنان، سراغ آن کانون نظري بيايند و براي تأمين آن تلاش کنند. البته ممکن است زمينههاي ديگري هم وجود داشته باشد اما اگر چنين ارتباطاتي بخواهد در يک مجموعه فرهنگي سالم شکل بگيرد و به صورت يک حوزه مباحث نظري و مجموعه فعّال مباحث فلسفي در بيايد، وجود اين شرط لازم است. بعد از چند دهه توجه و تنبّه، اين امر استمرار پيدا ميکند.
🔸ما در يک مقطع تاريخي از دوران معاصر، کانون فعّال مباحث نظري را داشتهايم. در اواخر دوره قاجار فيلسوفان قوي و توانمندي در مکتب يا حوزه تهران حضور داشتهاند که شايد در گذشته ما اينقدر استوانههاي نظري وجود نداشته است. هر چند حضور آنها يکي از شروط لازم است اما کافي نيست. زيرا به رغم حضورشان اين ارتباط قطع شد و ما شاهد اين گسل و گسستي هستيم که در بحثهاي بعدي بيان خواهد شد و نقشي که علامه طباطبايي در اين خلأ موجود ايفا کردهاند را بررسي خواهيم کرد. شايد در مقطع ابتدايي مواجههمان با انديشههاي مدرن و غربي، مشکل شرط لازم را نداشتهايم و به جاي آن با مشکلات ديگري مواجه بودهايم. اما در شرايط امروزي متأسفانه همان شرط لازم هم آسيبديده است. به عبارت ديگر هم ارتباطاتمان قطع است و هم آن حوزه کانوني فعّالي که مباحث حکمي و فلسفي در آن زنده و فعال باشد را هم ديگر نداريم.
ادامه دارد ....
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
نقش علامه طباطبایی در امتدادبخشی فرهنگی اجتماعی به فلسفه اسلامی.pdf
648.9K
نقش علامه طباطبایی در امتدادبخشی فرهنگی اجتماعی به فلسفه اسلامی
❇️کارشناسان:
📌حضرت آیت الله سید یدالله یزدان پناه
📌حضرت آیت الله شیخ حمید پارسانیا
❇️دبیر علمی:
حجت الاسلام و المسلمین علی امینی نژاد
🔹نشست علمي با موضوع « نقش علامه طباطبايي در امتدادبخشي فرهنگي اجتماعي به فلسفه اسلامي» در تاريخ ۲۰ آبانماه ۱۳۹۵در سالن اجتماعات مجمع عالي حکمت اسلامي برگزار گرديد. در اين نشست علمي حضرات آیات حميد پارسانيا ( عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي و هيئت علمي دانشگاه باقرالعلوم و سيديدالله يزدانپناه (استاد عالي حوزه علميه) به ارائه مطالب پرداختند. دبيري علمي اين نشست را حجتالاسلام والمسلمين علي امينينژاد (مدرس حوزه و دانشگاه) برعهده داشتند. متن کامل اين نشست تقديم خوانندگان محترم ميشود.
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
آیت الله شیخ حمید پارسانیا:
🔹گفتوگو در بین دو فرهنگ و دو تمدّن در عمیق ترین لایۀ خود در سطح گفتوگوی فیلسوفان است.
🔸فارابی در رساله الحروف میگوید در هر فرهنگ عدّه ای از حدود و ثغور آن فرهنگ مرزبانی میکنند، آنها خواصّ آن فرهنگ و جامعه هستند. امّا بعضی خواصّ بشریّت هستند. آنها کسانی هستند که از اصل حقیقت پرسش میکنند؛ فیلسوفان که دوستدار حقیقت هستند.
🔹دوستداری حقیقت شرط گشادگی و گفتوگو است. دو نفر در ذیل دوستداری میتوانند بر هم گشوده باشند و اگر این نباشد من و تویی هم نمیتوانند با هم سخن بگویند. گفتوگوی فرهنگها در این افق شکل می گیرد و از حقیقت فرهنگها پرسش میشود؛ (أَوَلَوْ کَانَ آبَاؤُهُمْ لا یَعْقِلُونَ) در این سطح رخ میدهد.
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121🔸
آیت الله سید یدالله یزدانپناه:
🔹حقیقیترین، واقعیترین و مهمترین مسئله و مرکز ثقل همه مباحث «توحید» است و کلّ آنچه در دین میبینیم، با همه ابعاد و جهاتی که دارد، از همین توحید نشأت میگیرد.
🔸اساساً ما در صحنه اجتماعی با یک دوگانه خدا و طاغوت روبهرو هستیم؛ اگر توحید در صحنه اجتماع بیاید، و بسط پیدا نماید معنایش این است که منحصراً توحید حاکم است.
🔹«إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذِینَ آمَنوا» فقط خدا ولی است و بقیه از حیطه ولی بودن خارجاند و هر کسی هم که تولّی داشته باشد و گرایش به توحید داشته باشد در جرگه حزبِ «الله» جلّ جلاله قرار میگیرد.
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
📌امتداد اجتماعی توحید در کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی درقرآن»
📌امتداد توحید در سیاست در فلسفه سیاسی امام خامنهای
📍آیت الله شیخ حمید پارسانیا:
🔹کتاب « #طرح_كلی_اندیشه_اسلامی در قرآن» رهبر معظم انقلاب، نه یك كتاب فقهی است نه كلامی و فلسفی بلكه امتداد اجتماعی باور به توحید را بیان می كنند از اول تا آخر كتاب یك استدلال بر وجود خدا نمی آورد یا بحث توحید افعالی و صفاتی و ... دیده نمی شود، نه اینكه منكر این مباحث است، خیر اصلا ناظر به این مباحث نیست در مقام بیان این مسائل نیست.
🔸دلالت اجتماعی این باور را می بیند آن هم در فضای روشنفكری جامعه، فضای ماركسیسم و اندیشه های دیگر كه اصلا توحید را افیون توده ها معرفی می كنند در چنین فضایی این مباحث را رهبر معظم انقلاب مطرح می كنند كه این مباحث معارفی به چه میزان ظرفیت یك زیست فعال و تدوین یك #نظام_اجتماعی را دارد.
🔹در واقع یك #تفسیر_قرآنی است در پاسخ به پرسش هایی كه نه از ناحیه حوزوی كه در رجوعش به قرآن نیازهای فقهی، كلامی و فلسفی خودش را دنبال می كند، بلكه در محیط فرهنگ عمومی جامعه كه گروه گروه جوانان با تبلیغات و هژمونی این «ایسم ها و ایست های» غربی كه آمده اند یك تصویر ناخوشایندی از دین ارائه می كنند، همه پرسش آنها مسائل اجتماعی است و از این منظر نسبت به عالم و آدم داوری می كنند.
🔸ایشان در این كتاب می خواهند نشان دهند كه از این منظر به قرآن نگاه كنید و ببینید چقدر از این حساسیت های اجتماعی كه شما دارید و مكاتب شما روی آن مانور می دهد را قرآن چگونه جواب می دهد لذا نوع ورود به این كتاب برای جامعه حوزوی ما، برای جامعه اسلامی ما، برای مبلغین و كسانی كه درد دین دارند و دفاع از دین می كنند یك #رویكرد_نویی است.
🖌منبع: دومین جلسه از سلسه امتداد توحید در سیاست نشستهای تبیینی «فلسفه سیاسی حضرت آیت الله العظمی خامنه ای» بهمن 1398.
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
#نظر_سنجی
❇️بهترین روش برای امتداد حکمت و فلسفه الهی کدام است؟
📌1. توجه جدی به #حکمت_عملی و وارد کردن آن در نظام آموزش رسمی فلسفه و حکمت
📌2. اهتمام به #فلسفه_تطبیقی و مقایسه ای و مطالعات مقایسه ای میان فلسفه الهی و فلسفه غرب
📌3.تغییر بنیانهای منطق و فلسفه با هدف #تاسیس_فلسفه_جدید
❇️مشارکت در نظر سنجی :
https://EitaaBot.ir/poll/vnfam?eitaafly
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121📌
#تازه_های_نشر
کتاب سیاست الهیه در حکمت متعالیه: شرح مشهد پنجم الشواهد الربوبیه استاد مرتضی جوادی آملی به زودی چاپ و منتشر می شود.
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
#انتخابات
📌مسولیت انتخاب
📌انتخاب فکر
📌رای به هدایت گر ذهن مردم
تصویر انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۶٠
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
📌بخشی از مناجات شعبانیه
إِلَهِی إِنَّ مَنِ انْتَهَجَ بِکَ لَمُسْتَنِیرٌ
وَ إِنَّ مَنِ اعْتَصَمَ بِکَ لَمُسْتَجِیرٌ
وَ قَدْ لُذْتُ بِکَ
یَا إِلَهِی
فَلا تُخَیِّبْ ظَنِّی مِنْ رَحْمَتِکَ
وَ لا تَحْجُبْنِی عَنْ رَأْفَتِکَ
إِلَهِی أَقِمْنِی فِی أَهْلِ وَلایَتِکَ مُقَامَ مَنْ رَجَا الزِّیَادَةَ مِنْ مَحَبَّتِکَ
إِلَهِی وَ أَلْهِمْنِی وَلَها بِذِکْرِکَ إِلَى ذِکْرِکَ وَ هِمَّتِی فِی رَوْحِ نَجَاحِ أَسْمَائِکَ وَ مَحَلِّ قُدْسِکَ
إِلَهِی بِکَ عَلَیْکَ اِلّا أَلْحَقْتَنِی بِمَحَلِّ أَهْلِ طَاعَتِکَ وَ الْمَثْوَى الصَّالِحِ مِنْ مَرْضَاتِکَ
فَإِنِّی لا أَقْدِرُ لِنَفْسِی دَفْعا وَ لا أَمْلِکُ لَهَا نَفْعا
إِلَهِی أَنَا عَبْدُکَ الضَّعِیفُ الْمُذْنِبُ وَ مَمْلُوکُکَ الْمُنِیبُ [الْمَعِیبُ] فَلا تَجْعَلْنِی مِمَّنْ صَرَفْتَ عَنْهُ وَجْهَکَ وَ حَجَبَهُ سَهْوُهُ عَنْ عَفْوِکَ
إِلَهِی هَبْ لِی کَمَالَ الانْقِطَاعِ إِلَیْکَ
وَ أَنِرْ أَبْصَارَ قُلُوبِنَا بِضِیَاءِ نَظَرِهَا إِلَیْکَ حَتَّى تَخْرِقَ أَبْصَارُ الْقُلُوبِ حُجُبَ النُّورِ فَتَصِلَ إِلَى مَعْدِنِ الْعَظَمَةِ وَ تَصِیرَ أَرْوَاحُنَا مُعَلَّقَةً بِعِزِّ قُدْسِکَ
إِلَهِی وَ اجْعَلْنِی مِمَّنْ نَادَیْتَهُ فَأَجَابَکَ وَ لاحَظْتَهُ فَصَعِقَ لِجَلالِکَ فَنَاجَیْتَهُ سِرّا وَ عَمِلَ لَکَ جَهْرا.
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
📌درسگفتار آشنایی مختصری با سرگذشت اجمالی فلسفه، دین و علم در غرب
📍دکتر حمیدرضا آیت الهی
🔸 10 جلسه
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔸تمامی افرادی که به نحوی با تفکر غربی (همچون جامعه شناسی، روان شناسی، علوم سیاسی، مدیریت، حقوق و ...) سروکار دارند علاقمند هستند تا مبانی فلسفی تفکر غربی را در حد آشنایی اجمالی و نه تخصصی بشناسند.
🔸برخی طلاب حوزه این نیاز را برای فعالیتهای خودشان احساس کردند لذا در خواست نمودند تا طی 10 جلسه فشرده سیر تحول اندیشه فلسفی غرب بطور روان و ساده برای آنها گفته شود بگونه ای که بتوانند مدعیات فیلسوفان غربی و نسبت آنها با یکدیگر را بفهمند.
🔸این 10 جلسه ضبط تصویری و صوتی شد و در آپارات و سایت شخصی و آکادمیا منتشر گردید.
🔹کسانی که مایلند یک دوره مختصر از فلسفه غرب را بدانند مجموعه این درسگفتارها می تواند کمک شایانی به آنها بکند. ذیلا آدرس هریک از جلسات و عنوان مطالب آن داده می شود تا مشاهده شده و یا دانلود گردد:
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📌جلسه اول: روش دیالکتیکی یا سقراطی در فرآیند تفکر + طرح مسئله مثل افلاطون درباره مفاهیم
https://www.aparat.com/v/NhWgR
https://sokhanrani.ayatollahy.net/speaks/29
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📌جلسه دوم: بررسی دلائل رد مثل افلاطون + مقایسه دستگاه فلسفی افلاطون و ارسطو
https://www.aparat.com/v/XjUIG
https://sokhanrani.ayatollahy.net/speaks/29
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📌جلسه سوم: نظام اخلاقی و نظام سیاسی افلاطون و ارسطو + افلوطین + بررسی گذرای وضعیت فلسفه، دین و علم در قرون وسطی تا قبل از دکارت
https://www.aparat.com/v/KvmnJ
https://sokhanrani.ayatollahy.net/speaks/31
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📌جلسه چهارم بخش اول دکارت
https://www.aparat.com/v/cT3W1
https://sokhanrani.ayatollahy.net/speaks/32
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📌جلسه چهارم - بخش دوم: فلسفه دکارت، مساله خطا، مساله معرف، تفاوت دو دیدگاه اومانیسم و آنتروپوسنترالیسم
https://www.aparat.com/v/HbDpf
https://sokhanrani.ayatollahy.net
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📌جلسه پنجم: مروری بر فلسفه دکارت، اسپینوزا، جان لاک و حسگرایی، بارکلی؛ پرسش از جهان خارج و ایده آلیسم
https://www.aparat.com/v/f7jFd
https://sokhanrani.ayatollahy.net/speaks/34
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📌جلسه ششم: مروری گذرا بر فلسفه بارکلی، فلسفه هیوم؛ تبیین مقولات فلسفی بر اساس ادراکات با طرد جزمیت درباره واقعیت خارجی آنها
https://www.aparat.com/v/MEnQO
https://sokhanrani.ayatollahy.net/speaks/35
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📌جلسه هفتم: فلسفه کانت و پاسخ به مساله هیوم
https://www.aparat.com/v/mBkqw
https://sokhanrani.ayatollahy.net/speaks/36
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📌جلسه هشتم، بخش اول: مقولات ماتقدم در فلسفه کانت، معنای خدا در فلسفه وی، نقد براهین اثبات وجود خدا
https://www.aparat.com/v/UNkYX
https://sokhanrani.ayatollahy.net/speaks/37
📌جلسه هشتم، بخش دوم: معقولات ثانیه فلسفی در فلسفه اسلامی و راه حل مساله سولیپسیسم
https://www.aparat.com/v/2OboL
https://sokhanrani.ayatollahy.net/speaks/38
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📌جلسه نهم، بخش اول: مقایسه گذرای برهان جهانشناختی و برهان وجوب و امکان، فلسفه هگل
https://www.aparat.com/v/MJVON
https://sokhanrani.ayatollahy.net/speaks/39
📌جلسه نهم، بخش دوم: مسیحیت و تاریخی نگری، مارکسیسم و نگاه علمی به تاریخ
https://www.aparat.com/v/HsA6p
https://sokhanrani.ayatollahy.net/speaks/40
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📌جلسه دهم، بخش اول: مروری بر فلسفه هگل و مارکس، اگزیستانسیالیسم، کیرکگارد؛ توجه به هستی انسان از زاویه ای جدید، ایمان و ایمان گرایی، هایدگر؛ وجود انسان، درگیری وجودی، عدم، زمان
https://www.aparat.com/v/4ohlp
https://sokhanrani.ayatollahy.net/speaks/41
📌جلسه دهم، بخش دوم: فلسفه تحلیلی، فرگه و معنا، مساله معناداری، ویتگنشتاین متقدم و متاخر، چالش معناداری دین و گزاره های الهیاتی و راه حلی از منظر فلسفه اسلامی برای این مساله
https://www.aparat.com/v/A8U7L
https://sokhanrani.ayatollahy.net/speaks/42
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
منبع: کانال فلسفه دین اسلامی
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
🌼آوینی و هنر انقلابی
🔹۲۰ فروردین سالروز شهادت سید مرتضی آوینی و عروج او از سرزمین فکه است. سید مرتضی نمونه یک #هنرمند_متعهد است که در بنیان های هنر اندیشه داشت و رویکردی انتقادی به #صنعت_سینما داشت. او بهار هنر انقلابی بود و بحق روز شهادت او روز هنر انقلاب اسلامی نامیدهاند.
آوینی سعی داشت تا با بهره گیری از برخی فلسفههای معناگرا در غرب و منظرهای اشراقی اسلامی به یک صورتبندی متفاوتی از هنر رهاییبخش و متعالی دست پیدا کند.
🔹آوینی نمونه جوان مسلمان و دغدغهمندی است که با انقلاب اسلامی متحول شد و یادداشتها و تاملات پیش از انقلاب خود را که متاثر از جریانهای اگزیستانسیالیسم بود کنار گذاشت و تمام سعی خود را کرد تا با چهره اشراقی و معنوی انقلاب اسلامی خو کند او این گذار را در بازخوانی واقعه عاشورا و از طریق #فتح_خون پیگیری کرد. #جهاد_سازندگی اولین تجربههای حضور او در معرکه انقلاب بود که او را بیشتر با ابعاد اشراقی انقلاب آشنا میکرد. پس از آن دفاع مقدس بود که تحولی بزرگ در جان آوینی به وجود آورد و به او نشان داد که معنای گمشده فلسفه غرب را که اگزیستانسیالیستها در صورت ادبیات جستجو می کنند در متن زندگی رزمندگان اسلام حضور دارد. آوینی در پی تفسیر #معنایی بود که در زیستجهان رزمندگان تبلور یافته بود.
🔹آوینی گمشده خود را در جبههها یافته بود و خود را وقف روایت این گمشده بشریت کرد و همواره سعی کرد به این حقیقت نزدیک شود. او هر چه در این سیر اشراقی و سلوک معنوی جلوتر میرفت به ناکارآمدی بنیانهای فلسفی امثال سارتر، هایدگر و ... بیشتر پی میبرد و به اندیشههای عرفانی و حکمی امام خمینی نزدیکتر میشد از این رو کنشها و آثار او در مسیر شدن بود و هر چه جلوتر میآمد از لطافت و عمق بیشتری برخوردار میشد و به اندیشهی توحید نزدیکتر میشد. آوینی به قدر ظرفیت خود از این اندیشه بهره گرفت و آن را در قلم و سینما به کار گرفت تا روایتگر زیستجهان انقلابی باشد که ایمان، معنویت و اشراق نقطه کانونی و حلقه اتصال دلهای کنشگران آن است. او توانست #صنعت نویسندگی و سینما را به #هنر نزدیک کند و #روح_هنر که همان معنا و اشراق است را در تکنیکها و مهارتهای قلم و سینما جاری کند.
🔹شهید آوینی آغازگر مسیری در هنر انقلابی بود که با سیر و سلوک درونی و گذار از کثرت اندیشه های غربی به اندیشه توحیدی آرام آرام تعالی وجودی یافت و سطوحی از معنا و اشراق توحیدی را در جان خود پرورش داد و براساس آن به خلق آثار هنری پرداخت.
🔹اما دریغ که مسیری را که آوینی آغاز کرده بود و با شهادتش آبیاری کرده بود ادامه نیافت و کسی نبود که روح هنری و آن سلوک فکری و معنوی آوینی را درک کند و بفهمد که او از کجا شروع کرد و به کجا رسید تا بفهمد که چقدر از راه باقی مانده است تا #هنر_انقلابی به بلوغ برسد.
🔹افراط و تفریط نسبت به هر چیزی بد است و نسبت به نقاط آغازین یک مسیرِ ناهموارِ پُر از سنگلاخ و پر ابهام و پر رقیب بسیار خطرناکتر است. هنر انقلابی از جمله این مسیرهاست و آوینی از نقطههای آغازین آن بود که به خوبی جهت و مسیر را شناخت و در مسیر آن حرکت کرد و به دریافتهای بسیار مهمی دست یافت. اما او یک آغاز و از گلهای اولیه این بهار بود که توانسته بود با بخشهایی از وجوه انقلاب اسلامی ارتباط برقرار کرد و به تدریج وارد اقیانوس #حکمت و #عرفان امام #خمینی شود و از ساحل به این اقیانوس عمیق بنگرد و تنیبهآب زند و توشهای بسیار ارزشمند را دریافت کند.
🔹اما متاسفانه برخی با افراط در شخص آوینی و نه شناخت مسیر او، آوینی را به مبانی و مبادی آغازین او در ورود به مطالعه صنعت و هنر تقلیل داده و میدهند و از این طریق روایتی هایدگری و پستمدرن از او ارائه میدهند تا از طریق آن، مقاصدِ خود را توجیه کنند. در حالیکه آوینی را باید در مسیری که در آن سیر میکرد و تعالی مییافت شناخت.
🔹خلاصه آوینی هنرمندی_انقلابی و در مسیر شدن بود که لحظه به لحظه در حال رشد بود و بیش از پیش به معنا و اشراق نهفته در انقلاب اسلامی نزدیک میشد و بهقدر ظرفیت از آن توشههای مهم میگیرد و از این طریق به خلق آثاری ارزشمند توفیق یافت که #روایت_فتح نقطه اوج آن بود که از طریق آن روایتگر معنا و اشراقِ دلدادگان #خمینی و رهپویان حسینی در جهان بیمعنای قرن بیستم بود. آوینی گمشده خود را در #فتح_خون آنها جست و خود هم دل به اقیانوس زد و در خون خود غرق شد.
⚜شهادت آخرین و کاملترین اثر هنری آوینی بود🥀
سید مهدی موسوی
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
📌چه باید کرد؟
🔸در فرهنگ قرآنی و اسلامی، ذیل اندیشه توحید، شبکه مفهومی چند لایه ای شکل گرفته است که از مهمترین و بنیادی ترین لایه آن، سه مفهوم ۱. #قانون حقوقی و اخلاقی، ۲. تعهد و #مسولیت انتخاب و عمل و پذیرش مسولیت نتایج و پیامدهای انتخابها و اعمال، ۳. بصیرت و #فهم_عمیق_تاریخی و عبرت گیری از حوادث وپیامدها.
🔹این سه مفهوم در شبکه مفهومی توحید، زیر بنای #عقلانیت_عملی، ریشه باور به نقش مردم در سرنوشت خویش و بنیان فعال شدن #اراده_ملی و #عزم_جمعی در تحقق عدالت و تعالی و پیشرفت جامعه است.
اراده ملی و عزم جمعی در پرتو ۱. قانون و اخلاق، ۲.تعهد و مسولیت و ۳. بصیریت و فهم عمیق تاریخی، می تواند فهم و باور شود، شکوفا گردد و در عرصه عینیت جامعه و مناسبات و معادلات اجتماعی و حرکت تکاملی تاریخ نقش آفرین باشد.
🔸سه مقوله اساسی که #جای_خالی آن در فرهنگ عمومی و گفتمان مستقر جامعه احساس می شود عبارتند از:
۱. التزام قلبی و باور به قانون و اصول ضابطه مند اخلاق؛
۲. پذیرش مسولیت نتایج و پیامدهای انتخابها و کنشها؛
۳. حافظه تاریخی و عبرت گیری صحیح از حوادث و پدیده ها.
🔹امروز جامعه ما و بخصوص گفتمان خواص و تریبون داران و اهالی منبر، فرهنگ، رسانه و سیاست از این محورها تهی است و کمتر کسی را می توان یافت که به گفتمان سازی و فرهنگ سازی #قانون، #مسولیت و #فهم_عمیق_تاریخی توجه داشته باشد و جامعه را به این اصول اساسی جامعه دعوت کند.
بلکه بالعکس، خلاف این مسیر را ترویج می کنند و با جایگزین کردن مفاهیم متفاوت، روکشی مقدس بر فرصت طلبی گروهی و منفعت طلبی شخصی فراهم کرده اند.
🔸تا این سه مولفه در فرهنگ عمومی مستقر نشود و به گفتمان و مطالبه واقعی مبدل نگردد، ادامه وضع موجود امری طبیعی است و با #انتخاب_بهترین_گزینه_ها هم نمی توان از پیشرفت کیفی و تعالی و تکامل جامعه سخن گفت.
🔹امروز چاره ای جز یک #نهضت_عمومی برای تربیت و تعالی جامعه از سوی نخبگان و خواص (حوزه و دانشگاه) مبتنی بر مکتب فکری و حکمی انقلاب اسلامی وجود ندارد.
البته گام اول، باور و التزام خواص علمی، فرهنگی و سیاسی به این مدعا و تقریر مشترک از این اصول سه گانه در مکتب فکری و حکمی انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره) و امام خامنه ای است. این تنها و تنها و تنها برنامه راهبردی و طرح عملیاتی کوتاه مدت و بلندمدت است که بوسیله آن امکان جبران عقب ماندگی چهل ساله در این زمینه فراهم بشود
🔸امروز دست جبهه انقلاب و نهادهای انقلابی در این زمینه کاملا خالی است که از انفعال انها و رهاشدگی کامل جامعه به خوبی مشهود است. و توجیه تفصیرها و کم کاری ها و به گردن دولت و مجلس انداختن آنها، خود دلیل محکمی بر فاصله داشتن با فرهنگ توحیدی و انقلابی است.
متاسفانه طرح های جایگزین با عناوین مختلف و مبتنی بر مکاتب فکری دیگر و یا مدعی تاسیس و تغییر منطق مکتب انقلاب اسلامی با تقطیع بنیان های فکری و حکمی انقلاب اسلامی و تحریف بیانات رهبران انقلاب، بر مبهم سازی فضای فکری و تشتت جبهه انقلاب افزوده اند. برخی بر طبل این ادعا می کوبند که "انقلاب اسلامی، عقلانیت لازم و فلسفه حرکت روشنی نداشته است و ماییم که می خواهیم عقلانیت را به انقلاب هدیه بدهیم و برای آن میخواهیم #فلسفه حرکت و #فقه حکمرانی تولید کنیم"
غافل از این که متفکران انقلاب اسلامی بیش از ۷٠ سال در این مسیر کوشیده اند امام خمینی حداقل از سال ۱۳۲۳ به بعد مسیر #فلسفی، #عرفانی، #فقهی انقلاب را پایه گذاری کردند و توسط ایشان و بسیاری از دوستان و شاگردان واقعی همچون استاد علامه #مطهری، آیت الله #بهشتی، آیت الله #خامنه_ای و... امتداد یافت و به پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل جمهوری اسلامی انجامید و براساس همان تفکر و فلسفه الهی، ۴۲ سال پیش آمده است. مبانی و #فلسفه مسیر آینده نیز همان مبانی و فلسفه تاسیس و پیروزی است.
🔹 همه مراکز و عناصر انقلابی می توانند و می بایست مسولیت این رسالت بزرگ را بر عهده گیرند و شانه خود را زیر بار بخشی از این کار اساسی ببرند و ظرفیت بالقوه و استعداد غیرفعال نهادهای انقلابی و مجامع مذهبی را در این زمینه فعال کنند.
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
مرحوم شهید صدر قطعا یک #نابغه بود.
۹۵/۵/۲۵
#آیت_الله_العظمی_خامنه_ای
سالروز #شهادت_آیتالله_سید_محمدباقر_صدر
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
🌼صیاد دلها
🔹انقلاب اسلامی روحی بود که در کالبد انسانهای مستعد جای گرفت و نفوس آنها را تعالی وجودی داد و به جان جانان وصل کرد.
شهید علی صیاد شیرازی از جمله افرادی است که نفس او با روح انقلاب اسلامی گره خورد و اوج گرفت تا جایی که #همنشین_عارفان و هم صحبت اولیای الهی شد و در پرتو شعاع نور حقیقت، منش و کنش خود را سامان داد و توانست ایمان، شجاعت و ایثار را به صورت یکجا در خود جمع کند و به یک نمونهی کامل از #انسان_مبارز_توحیدی و الگوی مجاهدت اسلامی و مسولیت پذیری متعهدانه تبدیل شود.
🔹#صیاد شیرازی
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
شهید سید مرتضی آوینی:
«هنر از لحاظ مضمون و محتوا، عین تفکر و حکمت و عرفان است و تنها در نحوه بیان و تجلی از آنان متمایز می شود. مایه اصلی هنر نیز عشق وعرفان است. مسیحای عشق است که روح شیدایی در پیکر هنر می دمد و اگر نباشد این روح، هنر نیز جز جسد مرده بیش نیست.
شایسته است که هنرمندان، خود را در این آینه عبرت بنگرند، مبادا که برای هنر شأن استکمالی مستقل از دین و کمال و فضیلت و حکمت و فرزانگی قائل شوند؛ و اگر نه، این طمع خام آنان را خواهد فریفت که عکس رخ یار را در آیینه جام، جمال خویشتن انگارند و دل در این عکس منعکس ببازند و هنرشان حجاب اکبر شود. حجاب اکبر، هنری است که تعلق خویش را به آن میثاق ازلی و عهد الست انکار کند.»
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🗯 شهید آیتالله سید محمدباقر صدر
در کلام متفکران انقلاب اسلامی
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
امتداد حکمت قرآنی و فلسفه الهی
📌چه باید کرد؟ 🔸در فرهنگ قرآنی و اسلامی، ذیل اندیشه توحید، شبکه مفهومی چند لایه ای شکل گرفته است که
📌بسط و تفصیل «چه باید کرد»
❇️نکته:
پس از نگارش یاداشت «#چه_باید_کرد برخی از استادان محترم ضمن استقبال، فرمودند "مطلب بسیار مندمج و مجمل است و نیاز به تفصیل بیشتر دارد". بر این اساس تصمیم بر این شد که آن در سلسله مطالبی بسط و تفصیل داده شود.
📎بخش اول:
🔹هر مکتب فکری آن هنگام می تواند عنصری اثرگذار و تعیّن بخش در روابط انسانی ، معادلات اجتماعی و مناسبات جهانی باشد که بر حول یک یا چند مفهومِ مرکزیِ بنیادین، ساختاری از معارف و دانش ها را به صورت شبکه ای و هماهنگ تولید کند که نقش دستگاه محاسباتی و سیاستگذاری در جامعه را داشته باشد. تااسان صاحب مکتب، بر اساس آن بتواند به هدایت جامعه و مدیریت روابط انسانی و معادلات اجتماعی در عرصه عینیت حیات انسانی بپردازد.
🔸در واقع مکتب فکری آنگاه که از نظام درونی و انسجام حداکثری برخوردار باشد می تواند به هدایت علمی و فرهنگی جامعه و برنامه ریزی، مدیریت و راهبری عرصه های مختلف حیاتی انسان در جهت اهداف و آرمان هایی از پیش تعیین شده منجر شود. عنصر نظم بخش و هماهنگ کننده اجزاء یک مجموعه معرفتی (مکتب) یک یا چند #مفهوم_بنیادین است که از چنان قدرت و عمق مفهومی و دایره تاثیرگذاری برخوردار باشد که حاکم بر همه عرصه های حیات فردی و اجتماعی معیشتی و معنوی دنیوی و اخروی باشد و #ایمان و تعهد همگانی، همه جایی و همیشگی را تولید کند.
🔹در میان این همه مفاهیم و معارف اسلامی آن مفهومی که دارای چنین ظرفیت و جایگاه این مفهوم #توحید است. در متن مفهوم «توحید» تلقی خاصی از هستی و انسان و روابط انسان نهفته است و همه آرمان های متعالی بشر همچون عشق، امید، آزادی، عدالت و فضیلت را می توان در تحلیل آن یافت.
🔸#توحید یک مفهومِ منفردِ مجزا و بی ارتباط با سایر مفاهیم اسلامی نیست؛ بلکه توحید آن مفهوم محوری و مرکزی است که نقش معنابخش و نظم دهنده به سایر مفاهیم اسلامی را برعهده دارد و در اطراف آن شبکههای از مفاهیم به صورت لایه لایه و سلسله مراتبی شکل گرفته است. همانگونه که نظام هستی چنین است.
🔹نظام آفرینش یک نظام واحدِ منسجمِ هماهنگ در نسبت با حضرت حق(جل جلاله و عظم شأنه) است و به صورت لایه لایه و سلسله مراتبی در طول یکدیگر هستی یافتهاند که در واقع هر لایه ای رقیقۀ لایه ی حقیقی بالاتر از خود است؛ و کل این ساختار سلسله مراتبی و لایه ای، «مشبک های مرآت وجودند» و حقیقت وجودی و هویت معنایی خود را از حضرت احدیت و خداوند متعال می یابند.
🔸مجموعه مفاهیم و معارف اسلامی نیز از چنین نظام شبکه ای و طولی برخوردار است و کل آن یک شبکه مفهومی منسجم قابل صورت بندی و نظام بخشی است که میتواند معنا دهنده و نظام بخش به زندگی و روابط انسان، معادلات اجتماعی و سازنده نوع خاصی از مناسبات جهانی باشد.
🔹این نگرش به دین و معارف اسلامی ریشه در قرآن کریم و احادیث معصومین (علیهم السلام) دارد که در هر عصری، بزرگان از علما به تبیین و تفصیل آن اهتمام داشته اند.
🔸در دوران معاصر نیز بزرگان از علما و حکمای مسلمان در صدد تبیین این شبکه مفهومی مبتنی بر توحید بوده اند و آثار ارزشندی در این زمینه تولید کرده اند:
📍امام خمینی در کتاب #آداب_الصلوة
📍علامه طباطبایی در کتاب #رسائل_توحیدی و #المیزان
📍شهید مطهری در کتاب #هدف_زندگی و کتاب مقدمه ای بر #جهانبینی_اسلامی
📍شهید صدر در کتاب الاسلام یقود الحیات (#اسلام_راهبر_زندگی )
📍آیت الله خامنه ای در کتاب #طرح_کلی_اندیشه_اسلامی در قرآن و کتاب #روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
ادامه دارد...
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
📌تفاوت آموزش فلسفه در حوزه و دانشگاه
📍دکتر رضا داوری اردکانی
🔸ما در کل فلسفه جدید که از 50 سال پیش آشنا شدیم، دیگر مثل حوزویها و غربیها فلسفه نمیخوانیم.
🔹حوزویها اول از یک متن ساده شروع میکنند مثلا از شرح منظومه سبزواری شروع میکنند بعد کتاب شفا میخوانند و... یعنی ترتیبی است و متن فلسفه را میخوانند. الان نمیدانم اما در اروپا و آمریکا هم در یک زمانی به این صورت بوده که دانشجویان موظف بودند که متون فلسفه را بخوانند. استاد نمیآمده متن را تدریس کند. اگر هم متن را درس میداده شرح میکرده و سریع میگذشته.
🔸ما کمتر از این روش پیروی کردیم بیشتر مجمل مجمل خواندیم، تاریخ فلسفه خواندیم، 10 صفحه راجع به دکارت خواندیم، چند صفحه راجع به هگل خواندیم، چند برگ در مورد کانت خواندیم. پراکنده خواندیم.
🔹 اصلا رسم فلسفه جدید خواندن ما که حالا دارد بهتر هم میشود. اینطور نبود که متن بخوانیم و از پایه بخوانیم گاهی هم از آخر شروع کنیم.
🔸یکی از اساتید که تاریخ علم درس میداد، از معاصر درس میداد و به گذشته میرفت. ما هم گاهی از فلسفه معاصر شروع میکنیم چون چشم و دل ما را میگیرد بعد ناگزیر به گذشته اش می رویم
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121
📌هشدار بر ورود ناواقع گرایی در تفکر شیعی
❇️رد پایی از ناواقع گرایی در مکتب تفکیک و برخی جریانات موجود در قم دیده می شود.
⛔️ آیا مکتب تفکیک و فرهنگستان و … از سوبژکیتویسم نهفته در آرای خویش مطلعند؟❗️
📌یادداشتی از حجت الاسلام عبدالله محمدی، استادیار مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران:
🔹ایمان گرایی در تاریخ کلام مسیحیت، هر چند با کرکگور و ویتگنشتاین، تئوریزه شد، دیرینه ای بیش از هزار سال دارد. ایمان گرایان تقدم معرفت بر ایمان را برنمی تابند. کرکگور در کتاب «ترس و لرز» پارادوکس در معرفت دینی را نه تنها مخل به دینداری نمی دانست، بلکه آن را علامت خلوص ایمان تلقی کرده و ایمان ابراهیم را سراسر تناقض شمرد. آغاز ایمان را با پایان عقل مساوی دانست و کافر آزاداندیش را از مومن متعبد برتر معرفی کرد و … این دیدگاه معلول آراء غیرعقلانی در کلام مسیحی بود که ایشان را به این دیدگاه سوق داد و نتیجه آن نیز شکاکیت در معرفت دینی است. در این باره در کتابهای کلام جدید، فراوان گفته شده است.
🔸اما مقصود این نوشتار، توجه دادن به سطوحی از این دیدگاه در تفکر اسلامی است. کسانی که ایمان را مبتنی بر معرفت نمی دانند، (حتی معرفت اجمالی)، عقل را در تبیین معارف دین ناتوان می شمارند، ورود به حریم دین را صرفاً با تصمیم و اراده گره می زنند، مدل واقع نمایی دینی را در برابر روحیه تعبد مومنانه می پندارند و … هر کدام لایه ای از ایمان گرایی را آشکار می کنند.
🔹رد پایی از این تفکرات در مکتب تفکیک و برخی جریانات موجود در قم دیده می شود، لکن نباید از نقش سید بن طاووس در کتاب «کشف المحجه لثمره المهجه» غفلت کرد. او در این کتاب فرزندش را از مبتنی کردن ایمان بر استدلال، برحذر می دارد. اتان کلبرگ، حتی اخباریگری قرون بعد را متأثر از سیدبن طاووس معرفی کرده است. (در کتاب هستی شناسی ایمان این مسئله را برای نخستین بار بحث کرده ام)
🔸با اینکه خاستگاه ایمان گرایی مسیحی با این گونه تفکرات که در سالهای اخیر در قم و مشهد ترویج می شود، متفاوت است، اما نتیجه شک گرایانه آنها یکی است.
⛔️کسانی که واقع گرایی را ویرانگر تعبد معرفی می کنند،
📌آیا به لوازم این سخن التفات دارند؟
📌آیا اثبات خدا، معاد، نبوت و تأکید بر جزئیات معاد و نبوت در قرآن، بدون التزام به واقع گرایی ممکن است؟
📌آیا می توان بدون التزام به واقع گرایی و یقین محوری از ارکان رئیسی اعتقادات دفاع کرد؟
📌... آیا #مکتب_تفکیک و #فرهنگستان و … از #سوبژکیتویسم نهفته در آرای خویش مطلعند؟⁉️
منبع:https://www.mehrnews.com/news/4660584
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
ایتا
https://eitaa.com/hekmat121
بله
https://ble.ir/hekmat121