✳دادستان تقاضای حکم اعدام کرد!
#روزشمار
#28_شهریور_1343
روزنامه «کیهان» در صفحه حوادث شماره امروز خود نوشت: مقامات قضایی امروز اظهار داشتند: با اعتراف «عادل» پرده از روی قتل «نسرین» برداشته شد و پرونده جنایت در این هفته پس از صدور قرار مجرمیت متهم تسلیم دادستان تهران خواهد شد تا علیه «عادل» کیفرخواست جنایی صادر گردد.
دادستان تهران با توجه به دلایل جمعآوریشده و اعتراف «عادل»، از دادگاه عالی جنایی تقاضای اعدام متهم را خواهد کرد.
روز پنجشنبه گذشته اطلاع دادیم: «عادل کوتوالی» متهم به قتل نسرین پس از یک ماه سکوت نزد بازپرس اعتراف کرد که نسرین را من کشتهام. در حدود یک ماه قبل جسد دختری به نام «نسرین» در حیاط خلوت آپارتمان شماره 429 پیدا شد و جوانی به اسم «عادل»، که تا آخرین لحظه حیات «نسرین»، با او بود به اتهام قتل دستگیر شد.
کیهان، 28 شهریور 1343، صص 15 و 16.
@iichs_ir
❌ چرا #رضاخان به #تیمورتاش مظنون بود؟
ترس #رضاشاه از انقلاب مخملی تیمورتاش
«آدمی ظنین مثل شاه که حتی از هوایی که استنشاق میکند هراسان است، از نفوذ من میترسد و خیال میکند که برکناریام منجر به ظهور عکسالعمل شدید در کشورهای خارجی خواهد شد و در داخله نیز زمینه انقلابی را فراهم خواهد ساخت. انقلاب به نفع من؟ ابدا... شاه ظنین خیال میکند که بقایای حزب ایران نو که من پایهگذارش بودم و او از ترس چنین روزی آن را منحل ساخت ممکن است هسته و قدرت مرکزی داشته باشد و به کمک و حمایتم برخیزد.»1
#شرح_عکس
رضاشاه بر تخت سلطنت در برابر رجال و امرای دربار
شماره آرشیو: ۶۸۴۵-۱ع
1. جواد شیخالاسلام، صعود و سقوط تیمورتاش به حکایت اسناد محرمانه وزارت خارجه انگلیس، تهران، توس، 1379، ص 43.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
❌ وضعیت بخش خصوصی در دوره #رضاشاه ؛
شمردن دندان اسب پیشکشی توسط رضاشاه
در سال 1308 خورشیدی در محافل اقتصادی تهران خبر تشکیل شرکت بزرگی برای قطع الوار شمال کشور دادند. کم کم شهرت و سودی که از فروش الوار و تخته نصیب شرکت و سهامداران آن میشد به گوش رضاشاه هم رسیده بود و حس طمع و حسادت به اینکه چرا دیگران بخورند و من نتوانم بخورم خیلی او را رنج میداد. رضاخان در مسافرتی که به مازندران داشت از کارخانه و مؤسسات چوببری دیدن کرد. در بازدید از کارخانه پیشکشی به شاه تقدیم میشود، اما واکنش او این است:
«این پولها یکهزارم سود و منافع این کارخانه نیست؛ تمام اینها دزدی و چپاول است و اگر کسی در این کشور قادر به غارت و چپاول باشد او من هستم نه دیگران...».1
1. مجله خواندنیها، سال 8، ش 84 (1327)، صص 6-7.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
❌ #محمدرضا_پهلوی در لباس نظامی هنگام ورود به مجلس شورای ملی جهت ادای سوگند پادشاهی
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ #محمدرضا_پهلوی در لباس نظامی هنگام ورود به مجلس شورای ملی جهت ادای سوگند پادشاهی https://instagra
✳️ مجلس چهاردهم و وضعیت سیاسی کشور!
«... #محمدرضا_شاه در مجلس چهاردهم اثر فعالانهای نداشت؛ زیرا علنا میدید که اولا ملتی تشنه انتخابات آزاد پس از نُه دوره انتخابات از طرف پدرش تصمیم قطعی گرفته است در این میدان وارد شود؛ ثانیا هنوز جنگ متحدین و متفقین ادامه دارد و کشور ایران در اشغال ارتش روس و انگیس و آمریکاست و باید در مقابل این عامل نیز رویه احتیاط و ظاهرا تماشاچی را در امر انتخابات بازی کند؛ ثالثا راهی برای اعمال نفوذ کافی نداشت؛ زیرا علی سهیلی، نخستوزیر وقت، به خوبی واقف بود شرط روی کار آمدن و یا سقوط کابینهاش این نیست که شاه باید از او راضی یا ناراضی باشد، بلکه عوامل مختلف خارجی و داخلی از قبیل تمایل مأمورین سیاسی روس و انگلیس و رأی مجلس و هیاهوی مطبوعات مؤثرتر از تمایل شاه است که فقط باید فرمان نخستوزیرش را پس از ابراز رأی تمایل مجلس شورا امضا کند. این بود که نه شاه به او میگفت لیست انتخابات درست کن که من آن را تصویب نمایم و از آن حق نداری تخلف ورزی و نه اینکه همچه قدرتی در علی سهیلی بود که انتخابات لیستی برای مجلس چهاردهم انجام دهد. بنابراین موردی برای چنین تصوری باقی نبود. بدین جهت است که محمدرضاشاه در انتخابات مجلس چهاردهم بسیار ناراضی بود؛ چنانکه در نطقها و نوشتههای پس از سال 1332 که حاکم بر اختیارات مطلق کشور شده بود در مقام تخطئه انتخابات مجلس ایران از فساد آن انتخابات که روس و انگلیس کاندیدای خود را علنا حمایت مینمودند دلیل و شاهد میآورد منتها نتیجهای که گرفته این است که خودش قائممقام روس و انگلیس و مالک و آزادیخواه و [دارای] پول و نفوذ و قدرت روحانی شده، شخصا به میل خود لیست انتخابات تهیه نماید و ظرف 24 ساعت نیز آن لیست را به صورت انعکاس صوت خود از صندوقها از طرف مأمورین دولت خود با تلگراف دریافت دارد.»1
#شرح_عکس
#محمدرضا_پهلوی در لباس نظامی هنگام ورود به مجلس شورای ملی جهت ادای سوگند پادشاهی
شماره آرشیو: 2769-1ع
1. ابوالحسن #عمیدی_نوری ، یادداشتهای یک روزنامهنگار (تحولات نیمقرن اخیر تاریخ معاصر ایران از نگاه ابوالحسن عمیدی نوری)، به کوشش: مختاری حدیدی ـ جلال فرهمند، ج 2، تهران، مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، 1384، ص 210.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ نمایش دموکراتیک اعلیحضرت؛
حدومرز دموکراسی نزد شاه پهلوی
جواد صدر (فرزند محسن صدرالاشراف و وزیر کشور در دولت منصور): «محمدرضاشاه با دموکراسی فقط در حد نمایش موافق بود. برای اجرای این نمایش دستور داد یک حزب اکثریت به نام ملیون و اقلیت به نام مردم تشکیل شود؛ یعنی دموکراسی دوحزبی صرفا نمود ظاهری پیدا کند».1
#شرح_عکس
#محمدرضا_پهلوی هنگام ملاقات با جمعی از اعضای کمیته مرکزی حزب مردم
شماره آرشیو: 941-4ع
1. جواد صدر، نگاهی از درون (خاطرات سیاسی دکتر جواد صدر)، به کوشش مرتضی رسولیپور، تهران، نشر علم، 1381، صص 473 ـ 474.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ تاراج آثار باستانی ایران؛
تیولداری به سبک خاندان سلطنت!
عتیقههای ایران را شهرام پهلوینیا به واسطه یک یهودی عتیقهشناس از ایران خارج میکرد. خانواده سلطنتی از والاحضرت اشرف تا محمودرضا، عبدالرضا و والاحضرت شمس تمام ثروت مملکت را بین خودشان تقسیم کرده بودند و هیچ معاملهای بدون دخالت آنها انجام نمیشد. هر قسمت از ایران در تیول یک نفر بود؛ جنوب ایران در تیول شاپور محمودرضا، گرگان در تیول شاپور غلامرضا، مهردشت در تیول شاپور عبدالرضا و کرج در تیول شمس بود. در رأس همه اینها هم والاحضرت اشرف و شهرام پهلوینیا قرار داشتند که در همه کارها دخالت میکردند و حتی از آنها رشوه میگرفتند و از این راه به ثروت هنگفتی رسیدند.
#شرح_عکس
#شهناز_پهلوی در سفر به سوئیس، هنگام تماشای جام طلای متعلق به ایران باستان در یکی از موزههای این کشور
شماره آرشیو: ۸۱۶-۱۲۱پ
1. تاریخ شفاهی دانشگاه هاروارد، مصاحبه با خسرو اقبال، نوار شماره 4، صص 10-11.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
❌ امضای موافقتنامه بین ایران و شوروی توسط احمد #قوام ، نخستوزیر، و ایوان #سادچیکف ، سفیر شوروی در ایران
شماره آرشیو: 5333-4ع
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ امضای موافقتنامه بین ایران و شوروی توسط احمد #قوام ، نخستوزیر، و ایوان #سادچیکف ، سفیر شوروی در
✳️ علل و زمینههای آغاز و پایان فرقه دموکرات آذربایجان و کردستان؛
اولین جرقه جنگ سرد
#مقاله
#چکیده
همانطور که در شکلگیری و بروز بحران جمهوریهای خودمختار آذربایجان و کردستان عوامل متعدد داخلی و خارجی نقش داشتند، در خاتمه این بحران نیز عوامل داخلی و بینالمللی ایفای نقش کردند. باید توجه داشت که در دوره زمانی مذکور و در سطح جهانی با توجه به شکست آلمان و ژاپن در جنگ جهانی دوم، بهتدریج نظام جدیدی در حال شکلگیری بود که دو قطب شرق به رهبری شوروی و غرب به رهبری آمریکا را به عنوان دو رقیب در برابر یکدیگر قرار میداد.
اولین جرقه این رقابت که بعدها به جنگ سرد معروف شد در ایران و در موضوع بحران آذربایجان و کردستان زده شد؛ زیرا شوروی در تلاش بود تا برای موازنه قدرت خود در برابر انگلستان و آمریکا، در ایران امتیازاتی کسب نماید. بنابراین، بحران آذربایجان و کردستان را باید اولین رویارویی جدی آمریکا و شوروی و سرآغاز جنگ سرد و تلاش قدرتهای پیروز در جنگ برای کسب قدرت بیشتر تفسیر کرد. گفته میشود در اوج این بحران، ترومن، رئیسجمهوری آمریکا، به خاطر ترس از باقی ماندن نیروهای شوروی در ایران و تهدید منافع آینده آمریکا در این کشور، اقدام به صدور اولتیماتومی مبنی بر حمله هستهای به شوروی کرد که به عنوان یک عامل بسیار مهم به حل و فصل بحران کمک کرده است. باید توجه داشت که در آن برهه زمانی، شوروی فاقد سلاح هستهای بود. همچنین در سطح ملی نیز، بهتدریج بسیاری از نیروها، احزاب سیاسی، رسانهها و... که تا این زمان توافقی بر سر مصالح ملی نداشتند، با در خطر دیدن تمامیت ارضی و امنیت ملی، به سمت اجماع و توافق سوق پیدا کردند.
عامل مهم دیگر در حل و فصل این بحران و عقبنشینی نیروهای شوروی از خاک ایران را باید به زیرکی و مهارت ویژه احمد قوام، نخستوزیر وقت، در انجام مذاکرات دیپلماتیک و اعتماد روسها به او نسبت داد.
متن کامل این مقاله را در لینک زیر بخوانید؛
https://b2n.ir/834488
@iichs_ir
❌ دانشجویان تحصیلکرده در فرنگ جادهصافکن استبداد رضاخانی شدند
(دیدار #رضاشاه با محصلین اعزامی به اروپا در محوطه کاخ سعدآباد)
شماره آرشیو: 124274-۲۷۵م
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ دانشجویان تحصیلکرده در فرنگ جادهصافکن استبداد رضاخانی شدند (دیدار #رضاشاه با محصلین اعزامی به
✳️ انجمن ایران جوان؛
مانیفستی برای ترقیِ رضاخان
#مقاله
#چکیده
انجمن ایران جوان از سوی روشنفکران غربگرا و تحصیلکرده در فرنگ و پس از مشاهده وضعیت سیاسی و اجتماعی بغرنجِ ایران تأسیس شد. هدف از تأسیس این انجمن کاستن از فاصله ایران با جوامع متمدن اروپایی و جوان نمودن ایرانِ پیرشده زیر بارِ تاریخ طولانیِ شاهان بیکفایت بود. اعضای این انجمن با نوشتن مرامنامهها و اجرای نمایشنامهها بر طبلِ ضروری بودن ایجاد حکومت مرکزی قدرتمند برای آبادانی ایران کوبیدند. شرایطِ سیاسی و همچنین ظهور باورهای اینچنینیِ روشنفکران زمینه را برای حضور و ترقی رضاخان در عرصه سیاست فراهم نمود. رضاخان با توجه به مرامنامه انجمن ایران جوان، تحقق آنها را وعده داد. مدرنیزاسیونِ ایران به سبک و سیاقِ غربی، آنچنانکه در مرامنامه انجمن ایران جوان آمده بود، اگرچه روی کاغذ جذاب و خواستنی میآمد، اما از مسائلِ اساسی همچون کنترل و مهار قدرت شاه و عدم سنخیت برخی از اصول ترقی غرب با شرایط ایران غافل بود؛ مسئلهای که در سالهای میانی سلطنت رضاشاه، از این حزب تنها پوستهای توخالی باقی گذاشت.
متن کامل این مقاله را در لینک زیر بخوانید؛
https://b2n.ir/459445
@iichs_ir
🎤 محمد مددپور: انقلابی که امام خمینی تفسیر و تبیین کرد، ربطی به مشروطه ندارد
🔹مرحوم شیخ فضلالله، مشروطه را وسیلهای برای کنترل استبداد و تأسیس عدالتخانه میدانست و خیلی زودتر از بقیه، به ماهیت واقعی مشروطه پی برد.
🔹میرزا ملکمخان، طالبوف، آخوندزاده، میرزا آقاخان کرمانی و...، گرفتار نوعی از ناسیونالیسم شرقگرایانه با گرایشات ضد اسلامی و نگاه مغرضانه به معرفتشناسی شیعی شدند و این روند، تأثیر زیادی در رواج مجدد باستانگرایی ساسانی داشت.
🔹انقلابی که امام خمینی تفسیر و تبیین کرد، به اعتقاد من ربطی به مشروطه و تعبیر و تفسیرهایی که از سیدجمال شروع شد و تا عصر حاضر در آرای روشنفکران و متجددین تعریف شد، ندارد. انقلاب امام، چیزی ورای تاریخ بود.
🔹اتفاقی که عملا افتاده، این است که دانشگاهها با حوزههای ما دچار دوگانگی شدهاند! ظاهرا در این قضیه، یک مقدارِ ماجرا تعدیل شده، ولی تضادها آتش زیر خاکستر هستند.
تفصيل گفتوگو با زندهیاد محمد مددپور را در لينك زير بخوانيد:
🔻🔻🔻
http://www.iichs.ir/s/16178
@iichs_ir