#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_5
#دعا_پنجم_1
تبیین لینک زیر
https://eitaa.com/sahife2/40226
1- #عجايب_عظمت_حق 8
#عظمت_آفرینش
🔴 عظمت همين گوشه كوچك از خلقت، بزرگترين اساتيد علوم مادى زمان ما را وادار كرده كه در برابر عظمت صاحب جهان و مدبّر هستى و خالق خلقت سر تعظيم فرود بياورند و در كتب علمى خود از حضرت ربّ العزّه سخن بگويند.
پرفسور دكتر اسكار استاد فيزيك و شيمى دانشگاه دولتى سن جوز كاليفرنيا مىگويد:
علوم مىتوانند فقط ثابت كنند كه دنيا مخلوق يك نيرو و حكمت عاليه است و بيش از اين نمىتوانند چيزى بگويند. علوم قادر نيستند كه كيفيّت عجيب و پيچيده اوضاع و قوانين طبيعى و علّت آن را بيان كنند.
اوليور وندل طبيعىدان بزرگ آمريكايى مىگويد:
فهم درست علوم، امكان ايمان به خدا را بيشتر مىكند.
پرفسور دكتر والتر استاد علم وراثت در دانشگاه كاليفرنيا مىگويد:
بايد اقرار نمود كه يك خالق حكيم موجودات زنده را طورى خلق نموده كه مىتوانند در محيطهاى مناسب به خوبى زندگى كنند، و در محيطهاى نامناسب هم تا اندازهاى خود را با محيط سازش دهند.
ژان هانرى فابر حشره شناس معروف فرانسوى مىگويد:
در ايجاد و اداره دستگاه طبيعت اراده و مشيّتى در كار است.
لرد كلوين كه از بزرگترين علماى فيزيك است مىگويد:
اگر نيكو بينديشيد، علم شما را ناچار از آن خواهد كرد كه به خدا ايمان داشته باشيد.
پرفسور دكتر جان كليولند استاد رياضى و فيزيك شيمى دانشگاه مينسوتاى آمريكا در نوشتهاى بسيار جالب و مهم مىنويسد:
ماده به عنوان مجموعهاى از اتمها و ملكولها، و خود اين ملكولها و اتمها و سازندگان آنها يعنى پروتونها و نوترونها و الكترونها و الكتريسيته و خود انرژى، همه از قوانين خاصّى پيروى مىكنند و دستخوش تصادف و اتّفاق نيستند، و اين مطلب به اندازهاى صحّت دارد كه 17 اتم از عنصر شماره 101 براى شناختن آن كفايت كرده است.
جهان مادّى بدون شك جهان مرتّب و صاحب نظمى است و جهان پريشانى و نابسامانى نيست، جهانى است كه از قوانين تبعيّت مىكند و تصادف را بر آن دستى نيست. آيا هيچ آدم عاقل و مطّلعى مىتواند باور كند كه مادّه بىحسّ و بىشعور بنا به تصادف، خود را آغاز كرده و به خود نظم بخشيده و اين نظم براى وى باقى مانده باشد؟
شك نيست كه جواب اين سؤال كلمه «نه» است. هنگامى كه انرژى به مادّه «نو» تبديل مىشود، اين تبديل مطابق قانونى صورت مىگيرد، و مادّهاى كه به دست مىآيد از همان قوانينى پيروى مىكند كه مادّه موجود پيش، از آن قوانين پيروى مىكرد.
در شيمى اين مطلب به دست آمده است كه مادّه روزى نابود مىشود، منتهى نابودى پارهاى از مواد بىاندازه كُند است، و نابودى پارهاى ديگر بىاندازه تند.
بنابراين، وجود مادّه ازلى نيست و از اين قرار آغازى داشته است.
شواهدى از شيمى و علوم ديگر نشان مىدهد كه اين آغاز تند و تدريجى نبوده بلكه برعكس، پيدايش مادّه ناگهانى صورت گرفته و حتّى دلايلى زمان تقريبى پيدايش آن را نيز نشان مىدهد.
از اين قرار در زمان معيّنى جهان مادّى آفريده شده، و از همان زمان پيرو قوانين بوده است نه دستخوش تصادف، چون مادّه نمىتواند خود و قوانين حاكم بر خويش را بيافريند. عمل آفرينش ناچار بايد به وسيله عاملى غير مادّى صورت گرفته باشد.
عجايب حيرتانگيزى كه در آن عمل آفرينش به نظر مىرسد، نشان مىدهد كه آن عامل غيرمادّى بايد صاحب شعورى خارج از حدّ تصوّر ما بوده باشد و اين شعور چنانكه مىدانيم از مختصّات عقل است، ولى براى آن كه عقل در جهان مادّى كار كند، به كار افتادن اراده ضرورت دارد و اين كار تنها به وسيله يك شخص ممكن است صورت پذيرد. بدين ترتيب نتيجه منطقى و اجتناب ناپذيرى كه به آن رسيديم اين است كه نه تنها آفرينش صورت گرفته، بلكه اين آفرينش بنا به خواست و نقشه شخصى بسيار دانا و توانا انجام شده كه توانسته است آنچه را خواسته به مرحله عمل درآورد و همه وقت، در همه جاى اين جهان حضور دارد. معناى اين بيان آن مىشود كه ما بدون شكّ و ترديد، وجود او، ذات اعلاى روحانى، يعنى خداى آفريننده و مدبّر جهان را مىپذيريم و به آن ايمان مىآوريم.
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج4، ص: 158
👌 دعای #پنجم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_5
#دعا_پنجم_1
1- #عجايب_عظمت_حق 9
#عظمت_آفرینش
🔴 #نيوتن عالم مشهور انگليسى قانون جاذبه عمومى را كشف كرد، كه به موجب آن تمام كرات آسمانى متقابلًا به سوى هم كشيده مىشوند به طورى كه هيچ جرمى از تحت اين قاعده بيرون نيست.
معلّق بودن كرات در فضاى خالى بدون چيزى كه آنها را نگه دارد او را مجبور به اين فرض علمى كرده است، ولى به مجرّد دقّت در احوال موجودات آسمانى و حركت آنها بر ما معلوم مىشود كه فرضيه جاذبه عمومى كامل نيست؛ زيرا اگر اجرام سماوى كشش متقابل در يكديگر داشته باشند مىبايست همه يك گروه تشكيل دهند، مگر اين كه فرض شود اجرام نامتناهى هستند. علاوه بر اين مجرّد فرض جاذبه عمومى حركات سيّارات را براى ما توجيه نمىكند، بلكه تصّور آن را از ذهن به دور مىكند و خود نيوتن نيز به اين نكته توجّه داشته و گفته است:
بايد دانست كه تمام حركات كنونى سيّارات را نمىتوان به قوّه جاذبه منسوب دانست، زيرا اين قوّه اجسام را تنها به طرف خورشيد مىكشاند، بنابراين بايد يك دست غيبى، سيّارات را در محور خودشان به دور خورشيد بچرخاند.
دانشمندان مىگويند:
مسائل كيهانى با مسائل ذرّات مادّى ابتدايى ارتباط نزديك دارد. ذرّات مادّى كه كارمايه و انرژى بسيار دارند در گذر از ميدان مغناطيسى كيهانى چگونه عمل مىكنند؟
آيا در اشعه كيهانى ضدّ ذرّه وجود دارد و اگر وجود دارد به چه اندازه است؟
دانشمندان در اين زمينه كارهايى انجام دادهاند و نتايج متضاد امّا بسيار چشمگير به دست آوردهاند.
جِرم نهايى ستارگان به كمّيّت عددى جرم ذرّه مادّى ابتدايى يعنى پروتون بستگى دارد. اگر جرم پروتون كوچكتر از مقدار كنونى آن بود، حدّ نهايى جرم ستارگان بيشتر مىشد. نتايج ديگر نشان مىدهد كه جرم كهكشانهاى بزرگ نيز از حدّ معيّن تجاوز نمىكند، يعنى در حدود هزار ميليارد برابر جرم خورشيد است.
راستى چه مسائل عجيبى است، مسائلى كه عقول از درك كُنه آن عاجز است.
مسائلى كه بار عظمتش به سنگينى آسمانها و زمين است. مسائلى كه وسيله عشق انسان به آن يگانه محبوب است.
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج4، ص: 160
👌 دعای #پنجم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_5
#دعا_پنجم_1
1- #عجايب_عظمت_حق 10
#عظمت_آفرینش
🔴 نور خورشيد
«نور خورشيد با آزادى از سقف شيشه وارد گلخانه مىشود ولى تشعشع فوق قرمزى كه به وسيله گياهان و ديگر اجسام محتوى در گلخانه منتشر مىشود نمىتواند از سقف بيرون رود، به همين سبب كه نور خورشيد مىتواند به آزادى وارد شود، و تشعشع فوق قرمز نمىتواند به آسانى خارج گردد، درجه حرارت گلخانه بالا مىرود.
جوّ زمين نيز همچون سقف گلخانهاى عمل مىكند، بنابراين در حالى كه به نور خورشيدى اجازه مىدهد كه كم يا بيش به آزادى در آن داخل شود، مستعدّ به چنگ آوردن تشعشعى نيز هست كه پيوسته از مواد سطحى زمين منتشر مىگردد، بدين جهت درجه حرارت به طرز محسوس عيناً همان طور كه در گلخانه پيش مىآيد بالا مىرود. بالا رفتن درجه حرارت در جوّ، بسيار حائز اهميّت است؛ زيرا بدون آن زمين در يك حالت سرماى دائمى فرو مىرود.»
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج4، ص: 162
👌 دعای #پنجم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_5
#دعا_پنجم_1
1- #عجايب_عظمت_حق 11
#عظمت_آفرینش
🔴 قدمت زمين
«زمينى را كه ما كره مىناميم و عالم يا دنياى محيط ماست، روز اوّل عبارت از بخار مشتعلى بود كه پس از مدتها به حالت مايع و بعد به حالت جامد مبدّل گرديده، پس جسمى شده كه در نتيجه گرديدن به دور خود مدوّر و در جوّ لايتناهى معلّق مانده، و مطابق تحقيقات علماى زمينشناسى از سه قسمت مركّب شده:
1- از يك محيط بخار كه قسمتى از آن هواى مجاور زمين است، و قسمت ديگر فضاى بى پايانى است كه آن را جوّ مىنامند، ولى هنوز علم انسانى به تفكيك اقطار اين دو قسمت واقف نشده و به طور تقريب قسمت اوّل را تا صد كيلومتر حدس مىزنند.
2- از يك قشر جمادى كه در اثر سرد شدن موادّ آتشى، مثل فلزى كه ذوب شده و به حال مايع بگذارند سرد بشود، تشكيل پست و بلندىهايى داده است.
3- هسته درونى يا مركز مشتعل.
آيا تاكنون در خصوص اين كه عمر زمين چقدر است فكر كردهايد؟ دانشمندان، سنّ زمين را دست كم دو ميليارد سال تخمين مىزنند. ممكن است سؤال كنيد كه از كجا مىفهمند سنّ زمين اين قدر زياد است؟
دانشمندان از راههاى مختلف عمر زمين را حساب كردهاند، فقط در سالهاى اخير روشى يافتهاند كه گمان مىرود مورد اعتماد باشد. اين روش بر اساس متلاشى شدن عناصر سنگين نظير اورانيوم و راديوم بنا شده است.
اورانيوم، سنگينترين عنصرى است كه در روى زمين شناخته شده. راديوم از اورانيوم و سرب از راديوم سبكتر است. اورانيوم به كُندى متلاشى و به راديوم تبديل مىشود. راديوم به نوبه خود به كُندى متلاشى گشته به سرب تبديل مىشود.
مقدار زمانى كه براى انجام اين تبدّلات لازم است به وسيله دانشمندان محاسبه شده است. در قديمىترين سنگها هر سه عنصر مذكور باهم يافته شدهاند. با دانستن اين كه اورانيوم در چه مدّت به سرب تبديل مىشود توانستهاند عمر زمين را حساب كنند. بنابراين محاسبه سنّ قديمىترين سنگهاى مورد مطالعه به دو ميليارد سال مىرسد.»
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج4، ص: 163
👌 دعای #پنجم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_5
#دعا_پنجم_1
1- #عجايب_عظمت_حق 12
#عظمت_آفرینش
🔴 خاك و موجودات زنده
«تمام موجودات زنده، به طور مستقيم يا غير مستقيم به خاك بستگى دارند.
بيشتر عناصر موجود در غذاها از خاك حاصل مىگردند. بيشتر گياهان قسمتى از غذاى خود را از خاك مىگيرند. اگر زمين مانند شوره زار و سنگى بود، زندگى امكانپذير نمىگشت. از آنجا كه ضخامت خاك زراعتى زياد نيست بايستى براى نگهدارى آن ترتيب عاقلانهاى داد.
علاوه بر خاك برگ، خاك بايد مواد كانى نيز داشته باشد. به تدريج كه گياهان نمو مىكنند، از كانىهاى خاك جذب مىنمايند. از مواد كانى كه جذب گياهان مىگردد كلسيم، فسفر، گوگرد، منيزيم و آهن را مىتوان نام برد. خاك يكى از عوامل مهمّى است كه زندگى روى زمين را ممكن مىسازد.
مىدانيد كه تمام عناصر جهان از ذرّاتى به نام اتم تشكيل موجوديت دادهاند.
دنياى اتم دنياى عجيب و شگفتانگيزى است. بيشتر اتمها مىتوانند با يكديگر تركيب شده مولكولهايى تشكيل دهند. اتم يك عنصر ممكن است با اتمهاى همانند خود تركيب شود. مثلًا از تركيب دو اتم اكسيژن مولكول اكسيژن تشكيل مىشود، و نيز ممكن است اتمى با يك يا چند اتم از عناصر ديگر تركيب شود و مولكولها يا تركيبهاى شيميايى تشكيل دهد.
يكى از شگفتىهاى شيمى اين است كه از تركيب دو عنصر مختلف جسم كاملًا متفاوتى با خواص تازه پديد مىآيد. ئيدروژن كه بسيار قابل اشتعال است با اكسيژن تركيب مىشود و از تركيب آنها آب به وجود مىآيد! از تركيب گاز سمّى كلر با سديم كه فلزّ سمّى نرم و نقرهفامى است نمك طعام پديد مىآيد!
قند از عناصر كربن، ئيدروژن و اكسيژن تركيب يافته است. هر مولكول قند داراى 12 اتم كربن، 22 اتم ئيدروژن و 11 اتم اكسيژن است!»
راستى انسان در برابر عظمت قدرت حق كه تجلّى در آفرينش موجودات دارد غرق در شگفتى و حيرت مىشود و نمىداند چگونه اعجاب خويش را بازگو كند.
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج4، ص: 164
👌 دعای #پنجم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_5
#دعا_پنجم_1
1- #عجايب_عظمت_حق 13
#عظمت_آفرینش
🔴 اقيانوسها و عناصر آب
«نزديك نيمى از عناصر طبيعى روى زمين را مىتوان در اقيانوسهايى يافت كه هفت دهم روى اين سيّاره را پوشاندهاند. ميلياردها تن از مواد معدنى را رودها همه سال شسته با خود به اقيانوسها مىريزند.
سه متر مكعب آب دريا، كه كافى است اتاق كوچكى را به ارتفاع 4/ 30 سانتى متر پر كند شامل مقادير زير از عناصر مختلف است:
5/ 42 گرم از 40 عنصر گوناگون، از آن جمله طلا، مس، واناديوم و يُد.
5/ 42 گرم استرونسيوم.
207 گرم برم.
312 گرم بيكربنات سديم (سديم، هيدروژن، كربن و اكسيژن).
72/ 2 كيلوگرم سولفات پتاسيم (پتاسيم، گوگرد و اكسيژن).
26/ 4 كيلوگرم سولفات كلسيم.
33/ 16 كيلوگرم نمكهاى منيزيوم كه شامل تقريباً 08/ 4 كيلوگرم منيزيوم است.
37/ 84 كيلوگرم نمك طعام معمولى يعنى كلرور سديم.
با اين همه موادّ معدنى موجود در اقيانوس جاى شگفتى نيست كه 8000 نوع گياه و 000، 200 نوع جانور در اقيانوس زيست مىكنند!
از اقيانوس نه تنها سالى در حدود سى ميليون تن ماهى گرفته مىشود، بلكه از آن عناصرى مانند يُد، برم، منيزيوم و به ويژه نمك به دست مىآيد.»
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج4، ص: 165
👌 دعای #پنجم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_5
#دعا_پنجم_1
1- #عجايب_عظمت_حق 14
#عظمت_آفرینش
🔴 زمين و عناصر آن
«زمين مانند هوا و اقيانوس خواص مشخّصى دارد كه معلول فراوانى و نوع و چگونگى تركيب عناصر تشكيل دهنده آن است. ولى هرگاه زمين، هوا و دريا به نحوى از يكديگر جدا شوند ديگر حيات بر روى سيّاره ما وجود نخواهد داشت.
وجود حيات در سيّاره ما وابسته به مبادله مداوم عناصر اين سه جزء زمين است.
عناصر بسيارى را كه آب از زمين شسته با خود به اقيانوس مىريزد، جوّ همراه باران به زمين باز مىگرداند.
مبادله اكسيژن و انيدريد كربنيك و نيتروژن از آن پيچيدهتر ولى مداومتر است.
كليد اصلى اين مبادله فتوسنتز است كه به وسيله گياهان سبز با استفاده از نور خورشيد انجام مىگيرد. در اين عمل انيدريد كربنيك و آب به اكسيژن خالص و هيدراتهاى كربن مبدل مىشود. هيدراتهاى كربن كه مركّب از كربن، ئيدروژن و اكسيژن است، جزء عمده گياه و منبع اصلى خوراك ما را تشكيل مىدهند. اكسيژن كه به اين طريق آزاد مىشود، ذخيره اكسيژن جوّ را ترميم مىكند.
گياهان براى رشد به عناصر ديگرى نيز احتياج دارند. آنها عناصر مهمّى مانند فسفر، پتاسيم، آهن و يُد را از خاك يا از دريا مىگيرند. نيتروژن به خصوص براى رشد گياه ضرورى است، ولى با وجود اين كه هوا شامل ميلياردها تن نيتروژن است، اين عنصر از نظر شيميايى چندان فعّال نيست و معدودى از موجودات زنده مىتوانند مستقيماً از آن استفاده كنند.
گياهانى مانند شبدر و باقلا استثناءً مىتوانند نيتروژن خود را به يارى باكترىهاى نيتروژن گير كه بر غدههاى روى ريشه آنها زندگى مىكنند جذب كنند و تحليل برند.
اين دسته از گياهان آن قدر نيتروژن مىگيرند، يعنى آن را به تركيبات قابل استفاده تبديل مىكنند، كه هم براى مصرف خود آنها كافى است و هم براى ترميم ذخيره نيتروژن خاك كه گياهان ديگر مصرف كردهاند!
جانوران از گياهان تغذيه مىكنند و تركيبات نيتروژن دفع مىكنند كه زمين را حاصلخيز مىسازد و قسمتى از آن نيز تجزيه شده و به صورت نيتروژن خالص به جوّ باز مىگردد.» «1» «اين همه نقش عجب بر در و ديوار وجود، از قدرتى بىنهايت، وجودى آگاه و منبعى كريم سرچشمه دارد، كه انبياى عظامش در سايه وحى، انسان را به او هدايت نموده و از اسما و صفاتش قلوب را آگاه كرده تا در تمام شؤون حيات دست به دامان رحمتش زنند و آنچه هست از او دانند و هر حركت و حالى را بر وفق خواسته او از خود بروز دهند، كه راهى براى رسيدن به سعادت و كمال و بهشت عنبر سرشت و به دست آوردن رضايت دوست جز اين نيست و به غير اين مسير و ذوق و شوق باطنى نسبت به معشوق حقيقى دست نمىدهد، ذوق و شوقى كه مايه حقيقى و سرمايه واقعى انسان در دنيا و آخرت است.
از وجود مقدس حضرت رسالت پناه، خاتم انبيا، گل سرسبد موجودات، مَجلاى اتم، سرور امم، نقل شده كه:
الإيمانُ كُلُّهُ ذَوْقٌ وَشَوْقٌ.
ذات ايمان همه مزه و خوشى است.
زاهدى را كه ذوق و خوشى و مستى نباشد، او را مرده بايد دانستن اگر چه زنده نمايد؛ زيرا جان حقيقى ندارد. عكس جان است كه بر وى زده است و او را زنده مىدارد، چنانكه آفتاب در خانهاى تابد و خانه را روشن دارد، جاهلان پندارند كه آن روشنى از خانه است، ندانند كه مستعار است
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج4، ص: 166
👌 دعای #پنجم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_5
#دعا_پنجم_1
1- #عجايب_عظمت_حق 15
#عظمت_آفرینش
🔴 عجايب دنياى اتم
«اتم ذرّه بسيار ريزى است كه با چشم ديده نمىشود. اتمهايى كه تا كنون شناخته شده تعدادشان در حدود يكصد نوع است. بين آنها تنها اتم كربن است كه موجب بقا و ادامه زندگى بشر مىباشد.
اين اتم در تركيب سلولهاى زنده بدن وجود دارد و بنا بر معلومات اخير دانشمندان دوام و بقاى زندگى در جهان هستى بدون آن مقدور نيست.
از اتمهاى كربن كه در عالم لايتناهى موجود است يكى را كه در بدنمان وجود دارد مانند اتم «كروموزم» كه نطفه آدمى است اختيار مىكنيم. اين اتم ريزترين مادّهاى است كه پس از بارورى زن به جنين منتقل و سبب وراثت طفل خواهد شد و در يكى از سلولهاى بدن نوزاد مستقر مىشود.
هيچ كس نمىداند شكل ظاهرى اتم كربن چگونه است و معلوم نيست به چه چيز شباهت دارد؛ زيرا به طورى كه ذكر شد به حدّى ريز است كه با چشم ديده نمىشود، ناچار بايد آن را طور ديگر تحت مطالعه و دقت قرار دهيم.
ذرّات متشكّله اتم هر چه بوده باشند، خود آن كوچكترين جزء متشكّله آن است.
طرز ساختمان كليه اتمها مانند اتم هيدروژن، اكسيژن، كربن، طلا، اورانيوم تقريباً يكسان است و تمامى آنها از ذرّات خيلى ريزى كه ساختمان اصلى آنها را تشكيل داده درست شده است.
هر اتم بر سه جزء بخش مىگردد: پروتون كه داراى قوه الكتريسيته مثبت، نوترون داراى الكتريسيته خنثى، الكترون داراى قوه منفى است.
ساختمان اصلى اتمها با تفاوت كم همسانند. در مركز هر اتم يك هسته وجود دارد كه از «پروتون» و «نوترون» تشكيل گشته و اين دو سخت به هم پيوستهاند. در قسمت برونى اتم الكترونها مىباشند كه متّحد الشكلند و مانند منظومه شمسى كه به دور خورشيد مىگردد در حركت و چرخشند!
وجه اختلاف و تمايز اتمها از تعداد اجزايى كه در ساختمان آنها به كار رفته معلوم و مشخص مىگردد. مثلًا اتم ئيدروژن فقط يك پروتون دارد، و اتم هليوم داراى دو پروتون است. همينطور كه طبقه بندى يكصد نوع اتمها، بالاتر مىرود تعداد پروتون و نوترون هر كدام بيشتر خواهد بود.
اتم كربن كه جزء طبقه ششم است داراى شش پروتون و شش نوترون است و به دور هسته آن شش الكترون در حركتند.
هسته اتم و الكترونهاى آن چون داراى شارژِ (بارِ) قوه مثبت و منفى مىباشند يكديگر را به سوى خود مىكشانند. اتم كروموزم (نطفه انسانى) نيز داراى چنين خاصيتى است. هر اتم به خودى خود نمىتواند بخش و تفكيك گردد.
جريان عمل در هسته اتم به طور متفاوت صورت مىگيرد و در آنجا پروتونها كه داراى شارژ مثبتند به هم فشار مىآورند و از هم دور مىشوند. متخصصين هنوز ندانستهاند چه علت و موجبى باعث فشردگى و دورى جستن پروتونها از همديگر مىشود.
الهيّون در جواب اين مسأله عاجز نيستند، پاسخ اين مسأله و هزاران نمونه آن در مسلك آنان يك كلمه است كه همه چيز و همه حقايق در همين يك كلمه است و آن «اللّه» است.
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج4، ص: 169
👌 دعای #پنجم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
من به شما عزیزان توصیه میکنم که با صحیفهی سجادیه انس بگیرید،
دعای #پنجم صحیفهی سجادیه را مکرر در مکرر بخوانید.
این دعای پنجم صحیفهی سجادیه مال ماست.
#مقام_معظم_رهبری
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
برنامه ی #نهج_البلاغه_خوانی
#نهج_البلاغه_حكمت_244
عامل افزایش نعمت و زوال آن
َقَالَ (علیه السلام): إِنَّ لِلَّهِ [تَعَالَى] فِي كُلِّ نِعْمَةٍ حَقّاً؛ فَمَنْ أَدَّاهُ زَادَهُ مِنْهَا، وَ مَنْ قَصَّرَ فِيهِ خَاطَرَ بِزَوَالِ نِعْمَتِهِ.
امام علی علیه السلام : خدا را در هر نعمتى حقّى است، هر كس آن را بپردازد، فزونى يابد، و آن كس كه نپردازد و كوتاهى كند، در خطر نابودى قرار گيرد.
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
◀️ راه بقاى نعمتها:
قسمت اول
📜 امام عليه السلام در اين كلام نورانى اشاره به اهميت مسئله شُكر با تعبير جديد مىكند، مىفرمايد: «خداوند در هر نعمتى حقى دارد. كسى كه حق آن را ادا كند، آن نعمت را بر او افزون مىكند و كسى كه در آن كوتاهى نمايد آن نعمت را در خطر زوال قرار مىدهد»؛ (إِنَّ لِلّهِ فِي كُلِّ نِعْمَةٍ حَقّاً، فَمَنْ أَدَّاهُ زَادَهُ مِنَها، وَمَنْ قَصَّرَ عَنْهُ خَاطَرَ بِزَوَالِ نِعْمَتِهِ).
«خاطَرَ» (از ماده مخاطره) به معناى به خطر افكندن است. منظور امام عليه السلام از حق نعمت، همان شكر است؛ نه تنها شكر زبانى و قلبى بلكه اساس شكر، شكر عملى است؛ يعنى از آن نعمت خداداد به نفع مظلومان استفاده كردن، صله رحم بهجا آوردن، آلام بيماران را تخفيف دادن، تعظيم شعائر نمودن، به فكر يتيمان بودن و امثال اينها. شكر نعمتهايى مانند چشم و گوش و عقل و هوش، اين است كه آنها را در مسير اهدافى كه براى آن آفريده شدهاند به كار بگيريم و مطابق تعبير معروف علماى اخلاق، «الشُّكْرُ هُوَ صَرْفُ الْعَبْدِ جَميعَ ما أنْعَمَهُ اللهُ فيما خُلِقَ لاِجْلِهِ؛ شكر عبارت از اين است كه انسان، تمام آنچه را خدا به او روزى داده براى آن اهدافى كه آفريده شده است صرف كند».
البته شكر زبانى جايگاه خود را دارد؛ در حديثى از امام صادق عليه السلام مىخوانيم : «تَمَامُ الشُّكْرِ قَوْلُ الرَّجُلِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ؛ تمام شكر آن است كه انسان (از روى اخلاص و ايمان) بگويد: الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ».
در حديث ديگرى از امام باقر و امام صادق عليهما السلام آمده است كه نوح عليه السلام همه روز صبحگاهان و عصرگاهان اين كلمات را به درگاه خدا عرضه مىداشت : «أَللّهُمَّ إِنِّى أُشْهِدُکَ أَنَّ ما أَصْبَحَ أَوْ أَمْسى بِى مِنْ نِعْمَةٍ فِى دِيْنٍ أَوْ دُنْيا فَمِنْکَ، وَحْدَکَ لا شَرِيْکَ لَکَ، لَکَ الْحَمْدُ وَلَکَ الشُّكْرُ بِها عَلَىَّ حَتّى تَرْضى، وَبَعْدَ الرِّضا؛ خداوندا من تو را گواه مىگيرم: هر نعمتى صبح و شام به من مىرسد، چه دينى و چه دنيوى، چه معنوى و چه مادى، همه از سوى توست، يگانهاى و شريكى ندارى، حمد مخصوص توست و شكر هم از آن تو، آنقدر شكرت مىگويم تا از من خشنود شوى و حتى بعد از خشنودى». در بعضى از روايات آمده است كه خداى متعال بدين سبب او را عبد شكور خوانده است.
همچنين شكر قلبى نيز جايگاه خود را دارد كه انسان واقعاً از خداوند به سبب نعمتهايى كه به او ارزانى داشته راضى باشد؛ ولى به هر حال شكر در صورتى كامل مىشود كه جنبههاى عملى آن آشكار گردد.
ادامه دارد ...
#نهج_البلاغه_حكمت_244
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
◀️ راه بقاى نعمتها:
قسمت 2
📜 از بعضى روايات استفاده مىشود كه علاوه بر اينها انسان بايد از واسطه نعمت هم تشكر كند تا شكر او كامل گردد. در حديثى از امام زين العابدين على بن الحسين عليه السلام مىخوانيم: «إِنَّ اللَّهَ... يُحِبُّ كُلَّ عَبْدٍ شَكُورٍ يَقُولُ اللَّهُ تَبَارَکَ وَتَعَالَى لِعَبْدٍ مِنْ عَبِيدِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَشَكَرْتَ فُلاناً فَيَقُولُ بَلْ شَكَرْتُکَ يَا رَبِّ فَيَقُولُ لَمْ تَشْكُرْنِي إِذْ لَمْ تَشْكُرْهُ ثُمَّ قَالَ أَشْكَرُكُمْ لِلَّهِ أَشْكَرُكُمْ لِلنَّاسِ؛ خداوند... هر بنده شكرگزارى را دوست دارد. خداوند متعال روز قيامت به بعضى از بندگانش مىگويد: آيا از فلان شخص تشكر كردى؟ عرض مىكند: خدايا! من شكر تو را گزاردم. خداوند مىفرمايد: به سبب آن كه از او تشكر نكردى شكر مرا ادا ننمودهاى. سپس امام عليه السلام فرمود: شاكرترين شما در برابر خدا شاكرترين شما در برابر بندگان خداست»
در احاديث متعددى آمده است كه شكر هر نعمتى پرهيز از گناهان است ازجمله در حديثى از امام اميرمؤمنان عليه السلام مىخوانيم: «شُكْرُ كُلِّ نِعْمَةٍ الْوَرَعُ عَمَّا حَرَّمَ اللَّهُ». دليل آن هم روشن است؛ پرهيز از گناه دليل فرمانبردارى بنده است وفرمانبردارى، بهترين تشكر به پيشگاه بخشنده نعمتهاست.
در حديث ديگرى از امام صادق عليه السلام مىخوانيم كه ابو بصير از حضرت سؤال كرد: «هَلْ لِلشُّكْرِ حَدٌّ إِذَا فَعَلَهُ الْعَبْدُ كَانَ شَاكِراً؛ آيا شكر حد نهايى دارد كه هرگاه بندهاى آن را انجام دهد شاكر محسوب شود؟» امام عليه السلام فرمود: آرى. ابوبصير سؤال كرد: آن كدام است؟ امام عليه السلام فرمود: «يَحْمَدُ اللَّهَ عَلَى كُلِّ نِعْمَةٍ عَلَيْهِ فِي أَهْلٍ وَمَالٍ وَإِنْ كَانَ فِيمَا أَنْعَمَ عَلَيْهِ فِي مَالِهِ حَقٌّ أَدَّاهُ وَمِنْهُ قَوْلُهُ جَلَّ وَعَزَّ (سُبْحانَ الَّذِى سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ)؛ انسان در برابر هر نعمتى كه خدا به او داده؛ خواه در خانوادهاش باشد يا در اموالش، او را شكر مىگويد و اگر حقى در اموال او در نعمتى كه به وى داده شده، باشد، آن را ادا مىكند و از آن جمله است گفتار خداوند متعال كه مىفرمايد: «(انسان به هنگام سوار شدن بر مركبى بگويد:) منزه است خداوندى كه آن را مسخّر ما كرد و (اگر لطف خدا نبود) ما نمىتوانستيم در كنار آن قرار بگيريم».
اين بخش از كلام حكيمانه را با حديث ديگرى از امام صادق عليه السلام درباره آخرين مرحله شكرى كه از انسان امكانپذير است پايان مىدهيم. آن حضرت مىفرمايد: «أوْحَى اللهُ تَعالى إلى مُوسى عليه السلام: يا مُوسى! أُشْكُرْني حَقَّ شُكْري. فَقالَ : يا رَبِّ كَيْفَ أشْكُرُکَ حَقَّ شُكْرِکَ وَلَيْسَ مِنْ شُكْرٍ أشْكُرُکَ بِهِ إلّا وَأنْتَ أنْعَمْتَ بِهِ عَلَىَّ؟ فَقالَ: يا مُوسى! شَكَرْتَني حَقَّ شُكْري حينَ عَلِمْتَ أنّ ذَلِکَ مِنّي؛ خداوند به موسى وحى فرستاد كه اى موسى! حق شكر من را ادا كن. موسى عرض كرد : چگونه حق شكر تو را ادا كنم در حالى كه همين نعمت توفيق شكرگزارى، نعمت ديگرى از سوى تو بر من است؟ (بنابراين با شكرگزارى نعمت جديدى به من عطا مىشود كه بايد شكر آن را هم بگزارم) خداوند فرمود: اى موسى! حق شكر من را بهجا آوردى چون مىدانى اين توفيق هم ازسوى من است».
اما كفران نعمت بىشك مايه زوال نعمتهاست و در قرآن سرگذشت امتهايى كه كفران نعمت كردند و گرفتار شدند بهكرار نقل شده كه نمونه روشنى از آن داستان قوم سبأ است كه خداوند آن همه نعمت به آنها داد و كفران كردند وتمام آنها از آنان گرفته شد.
در حديثى از امام صادق عليه السلام مىخوانيم: «أَحْسِنُوا جِوَارَ نِعَمِ اللَّهِ وَاحْذَرُوا أَنْ تَنْتَقِلَ عَنْكُمْ إِلَى غَيْرِكُمْ أَمَا إِنَّهَا لَمْ تَنْتَقِلْ عَنْ أَحَدٍ قَطُّ فَكَادَتْ أَنْ تَرْجِعَ إِلَيْهِ قَالَ وَكَانَ عَلِيٌّ عليه السلام يَقُولُ قَلَّ مَا أَدْبَرَ شَيْءٌ فَأَقْبَلَ؛ با نعمتهاى پروردگار به خوبى رفتار كنيد و بترسيد كه (براثر كفران) آن نعمتها از شما گرفته شود و به ديگران داده شود بدانيد هيچ نعمتى از كسى منتقل نشد كه به اين آسانى به او بازگردد. على عليه السلام مىفرمود: كمتر مىشود كه نعمتى به انسان پشت كند و سپس بار ديگر بازگردد».همين مضمون در #نهج_البلاغه_حكمت_246 بهزودى خواهد آمد.
ادامه دارد ...
#نهج_البلاغه_حكمت_244
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
❇️ #تفسیر_خوانی قرآن کریم
هر روز یک آیه
تفسیر نور – استاد محسن قرائتی
سوره #بقره
#بقره_125
وَإِذْ جَعَلْنَا الْبَيْتَ مَثَابةً لِلنَّاسِ وَأَمْناً وَاتَّخِذُواْ مِن مَّقَامِ إِبْرَهيمَ مُصَلّىً وَعَهِدْنَا إلَى إِبْرَهِيمَ وَإِسْمَعِيلَ أَنْ طَهِّرَا بَيْتِىَ لِلطَّآئِفِينَ وَالْعَكِفِينَ وَالرُّكَّعِ السُّجُودِ
و (به یادآور) هنگامى كه خانه(ى كعبه) را محل رجوع و اجتماع و مركز امن براى مردم قرار دادیم (وگفتیم:) از مقام ابراهیم، جایگاهى براى نماز انتخاب كنید و به ابراهیم واسماعیل تكلیف كردیم كه خانه مرا براى طواف كنندگان و معتكفان وراكعان و ساجدان، پاك و پاكیزه كنید.
🔴 بعد از اشاره به مقام والاى #ابراهیم علیه السلام در آیهى گذشته، به یادگار او یعنى كعبه اشاره نموده
1- شخصیّت حضرت ابراهیم، شخصیّتى جهانى است. در آیه قبل، ابراهیم را امام براى همهى مردم قرار داد و در این آیه كعبه را میعادگاه همه مردم قرار داده است. «جعلنا البیت مثابة للنّاس»
2- جامعه نیازمند امام و امنیّت است. در آیهى قبل فرمود: «انّى جاعلك للناس اماماً» و در این آیه مىفرماید: «واذ جعلنا البیت مثابةً للناس وأمناً»
3- كسى كه در راه خداوند حاضر شود خود و همسر و فرزندش را تسلیم نماید، باید تمام سرها در جاى پاى او براى خداوند به خاك برسد. «مصلّى»
4- چون خانه از خداست؛ «بیتى» خادم آن نیز باید از اولیاى او باشد. «طهّرابیتى»
⏺کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
✳️ هزار جهد بکردم که یار من باشی
مرادبخش دل بیقرار من باشی
چراغ دیده شب زنده دار من گردی
انیس خاطر امیدوار من باشی
چو خسروان ملاحت به بندگان نازند
تو در میانه خداوندگار من باشی
از آن عقیق که خونین دلم ز عشوه او
اگر کنم گلهای غمگسار من باشی
در آن چمن که بتان دست عاشقان گیرند
گرت ز دست برآید نگار من باشی
شبی به کلبه احزان عاشقان آیی
دمی انیس دل سوکوار من باشی
شود غزاله خورشید صید لاغر من
گر آهویی چو تو یک دم شکار من باشی
سه بوسه کز دو لبت کردهای وظیفه من
اگر ادا نکنی قرض دار من باشی
من این مراد ببینم به خود که نیم شبی
به جای اشک روان در کنار من باشی
من ار چه #حافظ شهرم جوی نمیارزم
مگر تو از کرم خویش یار من باشی
🔅 برنامه ی روزانه #حافظ_خوانی
#حافظ_غزل_457
🔊 این غزل زیبا را باصدای حاج حسن #خلج بشنوید 👇
https://b2n.ir/u57650
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_5
#دعا_پنجم_1
تبیین لینک زیر
https://eitaa.com/sahife2/40226
1- #عجايب_عظمت_حق 16
#عظمت_آفرینش
🔴 # پيدايش_اتم_كربن در كره زمين 1
وقتى كه يك اتم را بشكافند و خرد كنند، به ذرّههاى ريزى مبدّل مىشود كه هر يك از آن ذرّات از الكترونها سنگينتر و از پروتونها و نوترونها سبكترند. اين ذرّههاى عجيب را علماى فيزيك «مِزون» مىگويند و عمر آنها كمتر از يك ميليونيم ثانيه است. دانشمندان تصور مىكنند سبب تحريك نيروى داخلى هسته اتم به واسطه همين مزونها مىباشد.
اتم كربن پيش از آن كه در كره زمين پديدار آيد در يكى از كرات آسمانى به وجود آمده و داستان تكوين آن بس عجيب و حيرتآميز است. اين اتم از موقعى كه سفر دور و دراز خود را در فضاى نامحدود آسمان شروع كند تا زمانى كه به زمين برسد و وارد نطفه آدمى گردد سه مرحله را طى خواهد نمود:
از ستاره جوانى شروع مىشود كه در آن تودههاى اتم ئيدروژن وجود داشته و داراى پروتون بودهاند. هستههاى اتمهاى ئيدروژنى به علت حرارت فوق العاده آن ستاره با سرعت سرسام آورى به حركت مىافتند. گاه به گاه دو عدد از آن پروتونها باهم پيكار نموده يكى بر ديگرى غالب مىشود. پروتون مغلوب مقدار الكتريسيته خود را به هدر داده به نوترون تبديل مىگردد.
اين نوترون تازه به دوران رسيده با پروتونى كه غالب شده باهم جمع و متّحد مىشوند و هستهاى به نام دوتريوم (ئيدروژن سنگين) متشكّل مىگردد و هنگام فرصت اين هسته دوتريوم يك هسته پروتون و يك هسته نوترون را تحت اختيار خود در مىآورد و مبدّل به هسته اتم «هليوم» مىشود و به اين نهج جريان احتراق، ذوب، اجتماع و اتحاد ذرات آن ستاره انجام و در نتيجه اتمهاى ئيدروژن ستاره مزبور به ماده ديگرى تبديل مىشود كه اسّ و اساس آن مادّه هليوم خواهد بود.
ضمناً ناگفته نماند كه اتم ئيدروژن نخستين اتمى است كه در عالم لايتناهى به وجود آمده است. در اين جا مرحله پيدايش اتمهاى سنگين خاتمه مىپذيرد.
پس از صدها ميليون سال كه از عمر آن ستاره بگذرد، تقريباً تمام حجم ستاره مملوّ از ماده هليوم مىگردد و اتمهاى آن با يك روال منظّم و موزونى باهم مصاف نموده، دو تا سه اتم در يك لحظه باهم شعلهور مىشوند، و اين جريان دومين مرحله پيدايش اتم كربن به حساب مىآيد.
اتم كربن ميلياردها سال است كه بر اثر مصاف و تلاقى مذكور تكوين يافته و حال بايد دانست اين اتم چگونه به كره زمين رسيده است؟:
هر قدر عمر ستارهاى بيشتر شود، اتمهاى هليوم، كربن و اتمهاى سنگين در آن ستاره فزونتر خواهد شد و تراكم اتمها به تدريج به حدّى مىرسد كه ستاره از موادّ اتمى اشباع مىگردد و سپس منفجر خواهد شد.
در نتيجه اتمهاى كربن و ساير اتمهاى موجوده آن، در كيهان و فضا پخش و با اتمهاى ئيدروژن كه در فضا پراكندهاند مخلوط و ممزوج مىگردند. بعدها زمانى كه ستاره جديدى كه با جذب اتمهاى ئيدروژن تكوين و به وجود آمد اتمهاى موجود در فضا اتم كربن را نيز جذب مىنمايند.
خورشيد هم در چند ميليارد سال پيش به امر و اراده حضرت ربّ العزّه به همين صورت پديد آمده، و ظاهراً بر اثر يك حادثه كيهانى، موادّ مشتعله عظيمى از خورشيد فوران و بيرون ريخته و همراه آن مواد، اتم كربن بوده و پس از سرد شدن، قشر و پوسته كره زمين از آن مواد تشكيل يافته است، و اين جريان سومين مرحله پيدايش اتم كربن در كره زمين است كه به تدريج در پيكره انسان، حيوان، جمادات نفوذ يافته و به حال ثابت و تغييرناپذيرى باقى مانده است.
اتم كربن پس از جريان فوق با دو اتم ئيدروژن تركيب و متّحد مىگردد به «بىاكسيد دوكربن» مبدل و به واسطه وزش باد به روى برگ نباتات و گياهان مىنشيند. چنانچه گاو يا گوسپندى آن گياه را خورده و بعد گوشت يا شير آنها را انسانهاى دوران گذشته خورده باشند، در اين صورت آن افراد انسانى يا حيوانات، حامل اتم كربن گشتهاند.
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج4، ص: 171
👌 دعای #پنجم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_5
#دعا_پنجم_1
1- #عجايب_عظمت_حق 17
#عظمت_آفرینش
🔴 # پيدايش_اتم_كربن در كره زمين 2
اتم كربن كه در بدن انسان قرار يافت، ممكن است در نطفه او وارد و بعد در زهدان مادر داخل شود. در اين حال موجودى پيدا مىگردد كه وارث صفات و اخلاق پدر و مادر خواهد شد و در تسلسل زنجيره بقاى نسل بشرى آن اتم از پدر به فرزند و به اعقاب او منتقل خواهد گشت!
زمانى كه آدمى فوت شود اتم كربن به خاك برمىگردد، ممكن است گياهى آن را جذب كند، آن وقت اين اتم در جمع نباتات سپس در بدن حيوانات قرار گيرد، و نيز ممكن است كه جزو ذرّات متبلور ذغال سنگ يا دانه الماس گردد، و باز هم ممكن است اتم مذكور از ناحيه نبات يا حيوان مجدداً در بدن انسان وارد شود، در استخوان يا ناخن و يا تارى از موى او جاى گيرد.
به علاوه ممكن است «بى اكسيد دو كربن» موجود در فضا را افرادى كه در هزاران سال پيش تنفّس نموده و از ريههاى خود خارج كرده باشند، در زمان حاضر هوايى را كه تنفّس مىكنيم آلوده و آميخته به آن اتم باشد.
موقعى كه دم مىزنيم و نفس مىكشيم، در هر لحظه كه فرو مىدهيم و خارج مىكنيم به طور تقريب شماره اتمهاى آن در حدود ده سنگترليون مىباشد، يعنى عددى كه سمت راست آن 22 صفر قرار گرفته!
مىتوان گفت: اتمهاى كربن موجود در هوا، در ازمنه خيلى دور در ريههاى افراد بشر و پيامبران و دانشمندان دورانهاى قديم از راه تنفّس آنها وارد و خارج شده، و اين زمان هم ما آن هوا را مىبلعيم، و ممكن است افرادى كه بعد از ما خواهند آمد يا نابغههايى كه به ظهور خواهند رسيد از آن نيز تنفّس كنند.
در گذشت زمان هر قدر دوران جهان باقى باشد و به جلو رود ممكن است اتم كربن در خون حيوانات و جانوران و موجوداتى كه امروزه انواع آنها بر ما نامعلوم است رسوخ يافته و بعدها مجدداً به خاك بازگشت نمايد و سپس در تركيبات معادن قرار گيرد و مليونها سال در جمادات باقيمانده تا دو مرتبه در موجودات زنده ظهور يابد.
به هر تقدير با گذشت بيش از چهار ميليارد سال كه از عمر زمين مىگذرد، هنوز در وضع اتم كربن تغييرى حاصل نشده و دليلى هم در دست نيست كه روزى اتم مذكور معدوم گشته و از ميان برود.
اگر بنا شود روزى خورشيد، كره زمين را مشتعل ساخته و بسوزاند ممكن است اتم كربن دو مرتبه به فضا و كيهان برگشته و نواختران و ستارههاى جوان آن را جذب كنند.
قريب به يقين معدوم گشتن اتم كربن تحقّق نتواند يافت مگر زمانى كه بين كرات آسمانى تصادمهاى شديد و سهمگين روى دهد كه يكى يا هر دوى آنها متلاشى و ذرّاتشان در فضا پخش و پراكنده شوند و اتمهاى موجود در فضا بتوانند اتمهاى كربن را جذب نموده تحت اختيار و سلطه خود در آورند.
آن زمان است كه دوره بقا و دوام اين اتم سر خواهد آمد، لكن مانند آدميان كه پس از سپرى شدن عمر، از خود نسلهاى جديدترى به جاى مىگذارند، اتمهاى كربن نيز در پيكره موجودات زندهاى كه از اتمهاى تازه و جديدترى تركيب يافتهاند قرار گيرند. راستى داستان عجيبى است! از وضع يك ذرّه كه با چشم ديده نمىشود، سراپاى انسان غرق در حيرت مىگردد. اين وضع يك ذرّه است، در سراسر عالم چه خبر است؟ آيا كسى غير از حضرت عظيم از خلقت عظيم اطلاع و آگاهى دارد؟
من سخت در شگفتم، نمىدانم چه بنويسم و از كجا بنويسم و از كه و از چه دم بزنم؟
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج4، ص: 171
👌 دعای #پنجم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_5
#دعا_پنجم_1
1- #عجايب_عظمت_حق 18
#عظمت_آفرینش
#عجايب_حيات
🔴 «زمين در هر 24 ساعت يكبار به دور محور خود مىگردد، و از اين قرار سرعت حركت آن ساعتى هزار ميل است. حال فرض كنيد در عوض اين مقدار سرعت، هر ساعتى صد ميل مىچرخيد، و در آن صورت شبها و روزهاى ما ده برابر مدت فعلى مىبود. آفتاب سوزان تابستان كلّيه نباتات و رستنىها را در آن روزهاى بلند مىسوزانيد و معدوم مىساخت، و سرماى شبهاى دراز جوانهها را منجمد مىكرد و از بين مىبرد.
سطح خورشيد كه منبع حيات در روى كره ارض است داراى دوازده هزار درجه فارنهايت حرارت است و دورى زمين ما از آن به همان اندازهاى است كه بتواند از اين منبع فيض و حرارت به قدر كافى گرمى براى ادامه حيات ما اقتباس نمايد.
مقدار حرارتى كه به ما مىرسد پيوسته ثابت و غير متغير است و در طول مليونها سال به همين وضع باقى بوده و در نتيجه ادامه حيات در زمين ميسّر شده است.
اگر حرارت زمين تغيير مىكرد و مثلًا در عرض يكسال فقط در حدود پنجاه درجه كم و زياد شده بود همه نباتات معدوم مىشدند و بشر هم يا از فرط گرما كباب شده بود و يا از شدّت سرما منجمد مىگرديد و از ميان مىرفت.
زمين به سرعت 18 ميل در هر ثانيه به دور آفتاب مىچرخد و هرگاه سرعت سير آن در عوض اين مقدار 6 ميل يا چهل ميل در هر ثانيه مىشد آن وقت دورى و نزديكى ما به آفتاب به درجهاى مىشد كه زندگانى كنونى ما غير مقدور مىگرديد.
حجم ستارگان آسمان به طورى كه مىدانيم، متفاوت است. بعضى از آنها به درجهاى بزرگند كه اگر فى المثل خورشيد منظومه ما بودند به مدار زمين مليونها كيلومتر در داخل سطح آن ستارهها قرار مىگرفت. همچنين نوع تشعشع ستارهها با هم متفاوت است. اشعه بعضى از آنها براى هر گونه آثار حياتى مضرّ است و زندگانى را نابود مىسازد. نيرو و مقدار تشعشع اين ستارهها هم گاهى كمتر از خورشيد و گاهى تا ده هزار مرتبه بيشتر از آن است.
هر گاه تشعشع خورشيد ما، به نصف مقدار فعلى تقليل مىيافت همه جانداران زمين از فرط سرما هلاك مىشدند، و اگر مقدار اين تشعشع دو برابر بيشتر مىشد، آن وقت نطفه حياتى در همان مرحله اول تكوين معدوم مىگرديد. بنابراين در ميان مليونها ستاره كه در فضاى نامحدود پراكندهاند تنها خورشيد ماست كه براى به وجود آوردن حيات مناسب مىباشد.
زمين در زاويه 23 درجه قرار گرفته و همين تمايل محور زمين ايجاد فصول چهارگانه را مىنمايد. اگر محور زمين متمايل نبود قطب شمال و جنوب الى الأبد در روشنايى نيم رنگ شفق باقى مىماند. بخار آب اقيانوسها دائم از شمال به جنوب در حركت مىبود و قارههايى از يخ ايجاد مىكرد و چه بسا كه مسافات بين خط استوا و نواحى قطبى را تبديل به بيابانها و صحارى نامسكون مىكرد.
با تبخير آب اقيانوسها بستر شوره زار آنها نمودار مىشد و رودخانههاى قطبى همه جا اراضى را شسته و از ميان درّههاى عميق مىگذشت و مردابهاى موقتى از نمك مذاب در اين بسترها به وجود مىآورد.
👈 ادامه دارد ...
تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج4، ص: 175
👌 دعای #پنجم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2