🔺 وحشت و ترس از معصیت انسان را نجات میدهد.
خطر در دنیا و آخرت دور ماست که نجات از آن، به ترک گناه و معصیت و خوف در دل است.
خوف در دل و ترک گناه هم جز با دانش اسلامی و فهمیدن معارف پیدا نمیشود. تا وقتی انسان خدا را دور از خود و دور از جهان فرض کند هیچوقت در دلش خوف پیدا نمیشود!. با شنیدن که آدم خائف نمیشود بلکه با فهمیدن خوف پیدا میشود.
☑️ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی رحمه الله تعالی
@seyedololama
⚫️ شهادت جناب حمزه علیه السلام (۱۵ شوال المکرم ۳ ق)
☄ حمزه سید الشهدا از اولین سادات رهبر شهدای اسلام است.
ما از ایشان چه میشناسیم؟! بنده چه میشناسم؟!
باید بروم تاریخ اول اسلام را پیدا بکنم و عشق پیدا کنم؛ ببینم این بزرگواران در راه چه جان باختند؟
✖️ آن زن بدکاره و آلوده (هند جگر خوار) وارد قتلگاه شد. تشنه خون بود! جگر این بزرگوار را شکافت! جگرش را در آورد که بخورد!.
⚠️ چرا این جور شد؟ چرا انسان این جور میشود؟ اینها خطر ماست! ما هم ممکنه بشویم؛ یک وقت محصّل باشیم، یک وقت طلبه باشیم، عمامه ای باشیم، یک وقت هم دستمان به خون یک بی گناه آلوده شود!.
اینها همه باعث میشود که انسان نفس کشیدنش هم روی حساب باشد. حرف زدنش هم حساب داشته باشد. درس خواندنش و درس گفتنش هم با بیداری باشد.
88.7.5
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی رحمه الله تعالی
@seyedololama
⚫️ نیمه شوال المکرم، سالروز شهادت حضرت حمزه سلام الله علیه و وفات جناب عبدالعظیم حسنی علیه السلام را خدمت شما تسلیت عرض مینمائیم.
@seyedololama
🔮 اساتید ما می فرمودند: مرحوم ملاعباس تربتی از خواص شیعه است.
📆 سالروز وفات مرحوم ملا عباس تربتی (حاج آخوند)؛ ۱۷ شوال۱۳۶۲ق=۲۴ مهر ۱۳۲۲ش
@seyedololama
4_289901509271880121.mp3
1.03M
💠 نقل جریان بسیار شنیدنیِ رحلت مرحوم ملاعباس تربتی از کتاب ارزشمند "فضیلتهای فراموش شده"
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی رحمه الله تعالی
@seyedololama
☄بی هوسی و بی ادعایی در طالب علم
🌱 « وَ لَا يُدَبِّرُ الْعَبْدُ لِنَفْسِهِ تَدْبِيراً »؛ (حدیث عنوان بصری)
انسان برای خودش نقشه نكشد كه من خوب است كه چه بشوم. میگوید: آن چیزی خوب است كه او میخواهد من بشوم و من زير دست او هستم و او من را تربيت میكند، هر چه پيش آمد.
💠 همين آقای بهاء الدینی كه خدا رحمتش كند از مرحوم آقای شيخ غلام رضا یزدی نقل میكرد (هركدام از آقايان و علماء که یزدی باشند او را ديده و میشناسند. ما ايشان را ديده و خدمتشان هم رسيده بوديم).
🔺میگفت: اين آقای شيخ غلام رضا از حمالی تا آيت اللهی در يزد انجام میداد!. يعنی همين كه از خانه بيرون میآمد اگر میديد يك پير زنی چمدانش اينجاست و منتظر باربر است، وقتی میديد راهشان یکی است، اين را به دوش میگرفت و با او میآمد و میگفت بيا برويم مادر، اين خيابان را با هم طی میكردند و بعد راهشان از هم جدا میشد، یعنی ايشان به مدرسه میرفت و او هم دنبال کارش میرفت. میگفت از حمالی تا آيت اللهی همه را هر چه پيش میآمد انجام میداد.
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی رحمه الله تعالی
@seyedololama
🔺 ذکر دعای سفارش شده از مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی به نقل از مرحوم امام خمینی که به شاگردان خویش به جهت دفع بلا و مصیبت توصیه میفرمودند:
عصر و غروب جمعه، به نیابت از تمام شیعیان عالم
ده مرتبه:
اللهمَّ صلِّ علی محمّدٍ و آلِ محمّدٍ وَ ادْفَعْ عَنَّا البَلاءَ المُبْرَمَ مِن السَّماءِ إنَّكَ عَلى کُلِّ شَئٍ قَدِیرٌ
خدایا صلوات فرست بر محمد و آل محمد و دفع بنما از ما بلائی را که حتمی شده است از آسمان، همانا تو بر هر امری قادر و توانائی
التماس دعا
@seyedololama
💢 نمونه ای از ثمرات شوم استعمار به دست رضاخان!⬇️
📜 شما وقتی به گلستان سعدی نگاه بکنی، یقین می کنی که یک مرد با ذوقی بوده و ذوق شعری با درجه بالایی داشته، اما به شرط اینکه نگاه کنی، و گلستانش را ببینی. اما اگر کسی برایت تبلیغات سوء کند، بگوید: سعدی آدم مفت خور و مرد بی کار و گدایی بوده!، به در خانه این و آن به گدایی می رفته و ...؛ در این موقع شما اگر کتاب سعدی ده سال هم در اتاقت باشد؛ اصلاً به آن دست نمی زنی؛ ولذا معتقد به علم و دانش او هم نمی شوی! اما این مسئله از باب این نبود که او عالم بوده، حکیم بوده، دانا بوده و شناختش کار مشکلی بوده و به این خاطر شما این مسئله را نتوانستی حل کنی، نه! بلکه فقط توجه می خواست، که شما بر اثر تبلیغات سوء توجه ندادی!
⏪ پس یکی از مسائل مهم دینی ما، این نیست که ما نسبت به خداوند علم نداریم فلذا باید فکر کنیم، باید منطق به کار بگیریم، باید فلسفه بخوانیم و اینها! نه!
❌ بلکه همه اش مال این است که استعمار فرهنگ این کشور را زمان رضاخانِ ناپاک و اجنبی پرست و عاملِ استعمار، به کار گرفت؛ به گونه ای که یک جوری بچه ها را از همان دبستان غافل کرد.
🔰 بالای دبستان ها همه اش نوشتند: "ز گهواره تا گور دانش بجوی"؛ یعنی باید دنبال علم رفت، اما این فرمایش که مال پیامبر بوده و پیامبر در چه موضوعی این حرف را زده اند؛ اینها را دیگر هیچ فکرش را نباید کرد!
❗️دانش! خب دانش چیه؟؛ ساعت اول ریاضی، ساعت دوم ادبیات، ساعت سوم جغرافی، ساعت چهارم فلان!
اما یک ساعت از برای اینکه توجه بشود و غفلت بر طرف بشود تا انسان موقعیت خودش را در روی این زمین، موقعیت این زمین را در این فضا پیدا کند و در اینها فکر کند، توجه کند؛ تا مسائل برایش حل بشود، باقی نگذاشتند!.
⚽️⛹هر موقع هم که تفریح بود آمدند از کلاس بیرون؛ یک وسایلی برایشان جور کردند که اینها سرگرم بشوند!.
❎ پس درد نسل جوان ما سرگرم کردن آنهاست به چیزی که مانع بشود از اینکه چشم و گوش این جوان باز بشود به دنیا و به خودش؛ تا اینکه به دنیا بنگرد و در نتیجه چیزی بفهمد و حالی اش بشود.
⚪️ خداوند خودش را فقط به با سوادها معرفی نکرده، تا ما بگوییم باید که سواد پیدا کرد! سواد و علم نجات بخش انسان است و فلان واینها!
کسانی که این کلمات را می گویند؛ مغرضانه می گویند! می خواهند کسانی را غافل کنند؛ تابلو علم را که چیز خوبیه، جلویشان نگه می دارند، اما غافلشان می کنند! انسان را با علم از معلوم حقیقی غافل می کنند! در صورتیکه بیشتر باید "توجه" کرد تا رفع غفلت بشود و با توجه خیلی مسائل حل می شود.
78.7.24
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی رحمه الله تعالی
@seyedololama
🔺 حیلههای نفس!
🔹 #مرحوم_امام در شرح حديث دهمِ کتاب #اربعین فرمودند: خواهشها، تمناها و هوا و هوسهای #نفس انسان تمام نمیشود.
این خواهشها با وسائل مختلف تا دم #مرگ انسان را راحت نمیگذارند!.
یکی از علما از مرحوم آیت الله #حجت نقل کردند که ما در #نجف معمولاً کفشهای زنانه را بیپاشنه یا کمپاشنه انتخاب میکردیم. یک وقتی خانواده از ما خواست که کفشش پاشنهدار باشد. من هم رفتم پیش کفشفروش و از آن کفشهایی که مخصوص #زنان اداری آن موقع بود که خیلی دراز بود و پایهی بلند داشت، گرفتم و به فروشنده گفتم: میبرم، اما به شرط اینکه اگر پس آوردم، قبول کنی.
کفشها را آوردم و جلوی همسرم گذاشتم. تا همسرم دید ناراحت شد و گفت: من از اینها نخواستم. من هم گفتم: آنی که شما خواستید، بالأخره آخرش این میشود!.
این درجه به درجه و سال به سال پیش میرود. اوضاع درجهی #نفسانی در یک حال نیست که #انسان خسته شود و با خود بگوید که من از این وضع خسته شدم. هیْ خستگی خود را در خود رفع میکند، به خاطر تفاوتهایی که در خورد و خوراک و مسکن و شغل و اینها، پی در پی میآید.
#نفس، انسان را باز نمیگذارد تا فرصتی برای انسان پیش بیاید و با خود بگوید: دیگه برای من بس است!. #جوانیام تمام شد!. یک قدری به خود بیایم و به #فکر بیفتم. نفس نمیگذارد تا آخر کار!.
انسانی که #بندهی نفس خودش بوده و بندهی خدا نبوده؛ -نعوذ بالله- کارش به #تمسخر هم میرسد!.
یعنی کسانی را که مقیّد به #تقوا هستند، به تمسخر میگیرد، یا به #مساجد و یا جماعات حمله میکند. یا بمبگذاری میکند!.
اینها یک مرتبه اینطور نشدند؛ به #تدریج بر هوا پرستی و خواهشِ هر چه که نفس از انسان میخواهد، #تربیت شدند.
اما ائمه علیهمالسلام در احادیث شریفه هشدار میدهند همانگونه که از حضرت #صادق علیهالسلام نقل شده: إحذروا أهوائکم کما تحذرون أعدائکم؛ یعنی منبع حقشناسی و #دین_شناسی، حرف جدیدی برای بشریت آورده: ای بشریت! تو همیشه همراه خودت، در درون لباسِ وجود خودت، یک زهر کشنده و گرگ کشنده و #دشمن داری؛ هیچوقت از او غافل نشو!.
۹۴.۴.۲۲
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
📆 بزرگداشت مرحوم ملاصدرا (۱ #خرداد)
🔹 مرحوم علامه #شعرانی قدس سره یک مطلب خوبی در مقدمهی کتاب #اسرار_الحکم درباره مرحوم #ملاصدرا فرمودهاند که پیشآمدی که کرد و خداوند متعال اسباب لطف خود را در یک عصری که عصر اوجگیری #علوم طبیعی در #اروپا بود و منجر به سست شدن جنبهی #مذهبی مردم گردیده بود، به انجام رسانید، که سبب پیدایش این بزرگمرد و بعد هم شاگردان پیرو ایشان گردید، که این باعث شد که سدّی در برابر نفوذ لامذهبان با سلاح علم ماشینی #طبیعی در #اسلام بشوند و جلوگیری کنند.
۷۹٫۹٫۱۲
🔹 #علمای ما به این علت به جایی میرسیدند که #همت داشتند؛ چون از #دنیا و لذات و #زندگی های معمولی صرف نظر میکردند؛ عالَم #ملکوت هم که در آن دریغی نیست، کمکشان میکرد و میشدند حاجی #سبزواری، میشدند #ملاصدرا و امثالهم. در شرح حال ملاصدرا نوشتهاند که گویا هفت سفر #مکه پیاده مشرف شده! آدم میخواهد باورش نیاید؛ این #کرامت بوده، معجزه بوده، چی بوده! اینها برای خاطر اینکه وقتی که از خانه بیرون میآمدند و به سمت خانه خدا میرفتند، اصلاً در تصورات و #فکر خود مثل ما نبودند، فلذا #حافظ هم در شعر ادبیاش میگوید:
در بیابان گر به شوق کعبه خواهی زد قدم
سرزنشها گر کند خار مغیلان غم مخور
۸۰٫۱٫۲۹
🔹 بزرگان ما مثل #ملاصدرا برای حل مشکلاتشان در #قم، متوسل به حضرت #معصومه علیهاالسلام میشدند.
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
4_6017315946962616804.mp3
1.18M
☄ درسی مهم از امام صادق علیه السلام در مورد چگونگی برخورد با مشکلات زندگی با استفاده از داستان «شکایت از روزگار» (داستان راستان ج۲ ص۶۰)
۸۵/۹/۲۹
✅مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
⁉️ اینکه حضرت صادق علیهالسلام برخی دانشمندان را نفرین کرده و فرموده: «فأعمی الله علی هذا خبره و قطع من آثار العلماء أثره» برای چیست؟
[ترجمه:خداوند بصیرت و بینایی او را کور فرماید و آثار او را از دفتر علما محو فرماید]
🔺 برای اینکه زیانشان خیلی زیاد است. مردم عوام و بازاری و اینها اگر هم بخواهند ضرر بزنند، ضررشان بیشتر به خودشان میخورد؛ اما کسی که دنبال تحصیل علم افتاده و لااُبالی هم هست، واویلا...🔥
↙️ این یک سرمایهای برای جلب انظار پیدا میکند و سرمایهی ترقی ظاهری در قضاوت یا سایر مناصب اجتماعی پیدا میکند، آنوقت با همین حال بیپروایی و بیتقوایی در آن مقام و منصب وارد میشود، میرود و روی آن صندلی مینشیند.
لذا امامی که مایهی هدایت برای خلق است به اینجور افراد نفرین میکند.
⚫️ ضررهای فعلی و نقدیِ چنین افرادی ممکن است جلب نظر نکند و خطر زیادی حس نشود ولی به مرور زمان خطراتش آشکار میشود.
مثلاً در روزی که پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله میخواستند رحلت کنند یک عمل بیتقوایی بیادبی صادر شد که آن شخص گفت نعوذ بالله اینکه پیامبر فرموده وسائل بیاورید تا من وصیتی بکنم بخاطر غلبهی مرضش است!
❌ آن شخص بیادبِ خود نساخته از یک وصیت کردن جلوگیری کرد، میلیاردها جمعیت بشریت تا زمان ظهور، همه در سیاهی و بدبختی رفتند؛ به خاطر یک عملِ انسانِ نادان...
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی رحمه الله تعالی
@seyedololama
4_5879649205605105739.mp3
1.11M
#خداشناسی
🎵 قطعه صوتی🔻
🔹روایتی نورانی از امام صادق علیه السلام
🔸تمام علوم خلاصه می شود در اینکه انسان بشناسد رب خودش را
🔹معنای رب و مربوب و خالق و مخلوق باید عمیقا بررسی شود
🔸ملاک انسانیت انسان
🔹تفاوت علم اسلامی با علم غیر اسلامی
🔸بی حاصل بودن علوم بدون خداشناسی
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی رحمه الله تعالی
@seyedololama
🤲 يا اَبا عَبْدِ اللهِ يا جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّد، اَيُّهَا الصّادِقُ يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ، يا حُجَّةَ اللهِ عَلی خَلْقِهِ، يا سَيِّدَنا وَمَوْلينا، اِنّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ اِلَي اللهِ، وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا، يا وَجيهاً عِنْدَ اللهِ، اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللهِ
🏴 شهادت حضرت امام جعفر صادق علیه السلام را تسلیت عرض مینمائیم.
@seyedololama
4_6017315946962616803.mp3
903.8K
☄ اوصاف امام صادق علیه السلام در بیان علمای اهل تسنن
🔺 آشکار شدن اعجاز علمی قرآن توسط ائمه اطهار علیهم السلام
80.10.16
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
🔺 ذکر دعای سفارش شده از مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی به نقل از مرحوم امام خمینی که به شاگردان خویش به جهت دفع بلا و مصیبت توصیه میفرمودند:
عصر و غروب جمعه، به نیابت از تمام شیعیان عالم
ده مرتبه:
اللهمَّ صلِّ علی محمّدٍ و آلِ محمّدٍ وَ ادْفَعْ عَنَّا البَلاءَ المُبْرَمَ مِن السَّماءِ إنَّكَ عَلى کُلِّ شَئٍ قَدِیرٌ
خدایا صلوات فرست بر محمد و آل محمد و دفع بنما از ما بلائی را که حتمی شده است از آسمان، همانا تو بر هر امری قادر و توانائی
التماس دعا
@seyedololama
🔺 کارخانه آدم سازی
دنیا مانند کارخانهای است که ما موادش هستیم!
ما را در این کارخانه آوردهاند و میسازند. درحالیکه ما خیال میکنیم اینجا آسایشگاه ماست، خانه و زندگی ماست.
🌪 آن وقت اگر خدایی نخواسته طوفان شود یا سیل و زلزله و بیماری بیاید، همه از تعجب دهانهایمان باز میماند و میگوییم: عجب! چرا اینجوری شد؟!
در حالیکه سؤال درست این است که چرا اینطوری نشد؟!
این چند ساله چرا اینطور نشد؟!
چرا با این همه دروغ و تقلب و فریب خلقِ خدا، برای ما گرفتاری پیش نیامد؟! این سؤال دارد.
⚫️ چقدر صبر کردند و چقدر با ما ساختند!
چقدر ما بر خلاف خودسازی، خودمان را ویران کردیم!
بر ضد خودمان، بر ضد خلق خدا، حرف زدیم و کار کردیم.
📜 اینها مرتب انباشته شده؛ یک مرتبه که یک پیش آمدی رخ میدهد، همه تعجب میکنند!
مثل اینکه دنیا بنا بوده که محل آسایش باشد و جای راحتی و سلامتی باشد، که حالا یک دفعه برخلافش شده!
اینها برای این است که اسلام و مسائلش برای ما روشن نشده.
فرهنگ ما باید به فرمایشات حضرت علی علیه السلام در نهج البلاغه رجوع کند؛ به خطبههایی که درباره خشکسالی و نیامدن باران و مبتلا شدن اجتماع اسلامی به این بدبختی و بیچارگیها است.
82.10.13
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی رحمه الله تعالی
@seyedololama
سیدالعلماء
✳️ نقش الهامات غیبی در پیدایش اختراعات و اکتشافات
🎓 دانشمندان عصر ما به این مطلب رسیدهاند که هر اختراع و هر جهش علمی و هر پیشرفتی، از یک الهام منشأ میگیرد و تشکیل میشود. انسان از خودش نمیتواند زایش به خودش بدهد.
♨️ شما ببینید این صندلی هیچوقت به شکل دیگری در نمیآید. مگر بادی، طوفانی، تحرکی به او بخورد که تغییر وضع بدهد.
هیچ چیزی از وضعی که دارد، نمیتواند تغییر کند مگر اینکه از خارج به او یک تحریکی بشود تا او تحرک پیدا بکند.
این است که الهامات، اختراعات میآورد، منتها مردم خودشان این مطلب را درک نمیکنند. وقتی بنشینند حساب کنند آن وقت متوجه میشوند.
میگویند: نیوتن نشسته بود که یک سیبی از روی درخت بریده شد و افتاد. این متوجه شد که سیب هر طرفی ممکن است برود؛ راست، چپ، بالا، پایین. چطور شد که تنها زمین را اختیار کرد و به زمین آمد؟ به علتش فکر کرد و گفت: لابد زمین ما یک کشندگی دارد و یک جاذبه دارد که اشیائی که در نزدیکی او باشند و مانعی نداشته باشند را به خودش جذب میکند.
خب، این چه طوری شد که این فکر برای او آمد؟ خب این فکر را قبلاً نداشت. وقتی نداشت و برای او آمد، حتماً یک مؤثری در این کار هست.
✖️این را انبیاء و اولیاء (علیهم السلام) کشف کردهاند و به ما خبر میدهند که:
هرچه دارید از خداست، حتی افکاری که برایتان پیدا میشود.
آنوقت این افکار هم مثل سایر نعمتها میتواند به سود تمام بشود، میتواند به زیان تمام بشود. دیگر خودتان قدرش را بدانید. اگر چیز خوبی است در راه اسراف کاری و اینها خرجش نکنید. در راه اتلاف نفوس و انفجارها و اینها از آن استفاده نکنید.
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی رحمه الله تعالی
@seyedololama
سیدالعلماء
💎 ضرورت رهایی از پَهلَویهای درون!
☄ مرحوم امام فرمودهاند: ابتدای انسانیت هر انسانی با حکومت عقل و شرع بر مملکت وجود او به جای حکومت قوه واهمه است.
💠 لازمه موفقیت در این عمل آن است که انسان به دنبال تکمیل عقل ناقص خود رفته و با کسب آگاهی از شرع، خود از قوه واهمه دوری گزیند. با این دو فعالیت نسل جوان میتواند خود را نجات دهد.
⚠️ همان طور که مشخص است در دنیای امروز شبهاتی با بیان زیبا از رسانههای داخلی و خارجی، مجلات و بصریات به تحریک دشمنان انسانیت و اسلام به صورت مرتب در حال پخش است که این شبهات همانند سموم بر نفس انسان اثر خواهد داشت و متأسفانه دولت هنوز فرصت پیدا نکرده که از پخش این سمومات که از راههای مختلفِ هوا و زمین، بر جوانان و مردم ما وارد میشود -همانند ممانعتی که از پخش شیر مسموم به عمل میآورد- جلوگیری نماید.
✅ بنابراین ما باید تلاش و مجاهده نماییم که در وجودمان حکومت عقل و شرع برقرار شود و سپس به برقراری این حکومت در وجود دوستان و اطرافیان کمک نماییم تا جامعهای انسانی و اسلامی داشته باشیم.
⚡️ این انقلاب باید در درون هر فرد از یک جامعه اسلامی به وجود بیاید و دراین رابطه نباید منتظر انقلاب فرهنگی بمانیم زیرا آنها به قدری درگیر کارهای اداری خود هستند که به آسانی قادر به انجام فعالیتی نیستند؛ البته باید دعا کنیم که خداوند آنها را نیز موفق بدارد.
🔮 کار نسل جوان این است که سعی نماید عقل و منطق صحیح را جایگزین وهم و تخیلاتی که در ذهن او جای گرفته، نماید و مغز خود را از مطالب نادرست شستشو دهد. یعنی انقلابی در وجود خودش برقرار نماید و پَهلَویهای درون خود را مانند پَهلَویهای بیرونی از مملکت وجود خود خارج سازد و از اوهامی مانند ( من میدانم، من درست میگویم، من میفهمم) رهایی یابد.
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی رحمه الله تعالی
@seyedololama
سیدالعلماء
📆 سالروز وفات مرحوم آیت الله شیخ محمّدتقی آملی (۲۹ #شوال ۱۳۹۱ق= ۲۷ #آذر ۱۳۵۰ش)
🔺تمجید از #حکمت_متعالیه
مرحوم آیت الله حاج شیخ غلامرضا یزدی که از معاصرین بود در قم چند روزی بحث تفسیری را شروع کرده بود و به مناسبتی از مرحوم ملاصدرا سخن به میان آمد، ایشان صریحا فرموده بود: ملاصدرا را حتی یک فیلسوف نباید گفت. امام خمینی قده در اثناء درس فرموده بود: ملاصدرا و ما ادراک (ما یا من) ملاصدرا؟
🖋 ... اصل ابتکار و دقت علمی ملاصدرا به حدی است که مدرسینی مانند مرحوم علامهی #رفیعی_قزوینی و مرحوم آیتالله شیخ محمد تقی #آملی و دیگران نتوانستهاند از ظرافت و دقت و باریکی آن جز اظهار عجز و بیان صعوبت سخنی بگویند ولی قراین و شواهد حاکی از صعوبت افهام و ابرام آن است. مرحوم محقق #آملی در مقدمهی حاشیه بر #منظومه میفرماید: «فانی مع قلة البضاعة و تشتت الحال و کثرة الاشتغال صرفت بعض اوقاتی حین دراستی شرح المنظومة فی الحکمة المتعالیة الذی لم یأت فی المصنفات المتقدمین و المتأخرین مثله فی جمعه المشارب و تدقیقه و تحقیقه و لله درّ مصنفه و علیه سبحانه اجره. فاستخرتُ الله فی الشروع من ابتدأ سائلاً منه التوفیق للانتهأ الی ما ابتدأتُ منه راجیاً منه الاجابة...» میفرماید دورهی اول را که از مقصد ثانی شروع کرده بودم، به پایان رسانیده سپس با #استخاره از حق تعالی از ابتدا شروع کردم در حالیکه توفیق انتهای آن را از وی میطلبم.
آیا این قراین را میشود نادیده گرفت...
🖊 مقاله: "مکتب تفکیک دستخوش تفکیکی دیگر" تألیف مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama