|
🟥 اخراج اسلام از اسپانیا و آغاز استعمار
✂️ تصاحب میراث و آغاز جریان ترجمه
3️⃣ از 4️⃣
💰 تعداد کلمه: 373 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه
تشکیل حکومت مسیحی توسط ویزیگوتهایی که به شمال شبهجزیرهی #ایبریا (جنوب غربی #فرانسه) عقبنشینی کرده بودند، تهدید بالقوهای بود که همانند چماق هر لحظه آمادهی فرودآمدن بر امارتهای مسلماننشین جنوب در خلافت #اسلام_اموی در #قرطبه بود. این تهدید که در نخستین حملهی #پالاگیوس در #نبرد_کووادونگا، در سال 722 میلادی خود را نشان داده بود، در سه مرحله و در طول قریب به 700 سال، به اخراج حاکمان و مردمان مسلمان از شبهجزیرهی ایبریا انجامید. در اثنای این واقعه بود که میراث اسلامی توسط مسیحیان کاتولیک اسپانیا تصاحب شد.
شرح بیشتر را در ادامه بخوانید...
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
| 🟥 اخراج اسلام از اسپانیا و آغاز استعمار ✂️ تصاحب میراث و آغاز جریان ترجمه 3️⃣ از 4️⃣ 💰 تعداد کل
|
🔸تلاش #ویزیگوتها برای پیشروی بهسمت جنوب به تشکیل پادشاهیهای #آراگون، #کاستیا و #پرتغال (در بین سالهای 1100 الی 1479میلادی) انجامید. این کار موجب شد سلطهی کاتولیکها رونق یافته و حضور #جنگجویان_صلیبی برای مواجهه با مسلمانان در این منطقه افزونتر گردد.
🔹#آلفونسوی_یکم (Alfonso I) 📎 که تاج پادشاهی آراگون را در سال ۱۱۰۹میلادی بر سر نهاد، از حامیان و حاضران در #جنگهای_صلیبی بود. وی معتقد بود که بهترین راه برای تصرف #اورشلیم، تسلط بر شبهجزیره ایبریا است. #آلفونسو اعلام کرد که باید اسلام را از همان راهی که به اروپا آمده است، به مبدا خودش بازگرداند؛ باید از طریق #شمال_آفریقا به سمت #سرزمین_مقدس حرکت کرد و آن را پس گرفت. او این اقدام را نمادی برای هزیمت و شکست مسلمانان در برابر #صلیبیون میشمرد.
🔸آلفونسو در سال 1125 میلادی، لشگری را از #والنسیا گرد هم آورد و شروع به تصرف شهرهای مسلماننشین #اسپانیا کرد. وی زمانی که در بستر مرگ افتاد، ادارهی متصرفاتش را به #شوالیههای_هاسپیتالر (Knights Hospitaller) 📎 و #شوالیههای_معبد (Knights Templar) 📎 سپرد. البته اشرافزادگان آراگون و #ناوار سد راه تحقق این وصیت شدند و سرزمینها را میان خود تقسیم کردند.
🔹تشکیل پادشاهی کاستیا (Kingdom of Castile) 📎، دومین حلقه از اقدام برای بیرونراندن مسلمانان از ایبریا بود. کاستیا که عربزبانان آن را «القلعه» مینامیدند، سرزمین کوهستانی و پر از قلعهها و استحکامات بود. این قلعهها بر سر مسیر #راه_زیارتی_سانتیاگو (Camino de Santiago) 📎 قرار داشتند و به زائران مرقد یعقوب یا همان #سنت_جیمز (James the Great) 📎 یکی از حواریون حضرت عیسی و برادر #یوحنا خدمترسانی میکردند. صدور و اعلام رسمی #فرمان_سانتیاگو (Order of Santiago) 📎 وجوه صلیبی بیشتری را از این مسیر زیارتی نشان میدهد.
🔸فتح مرکز فرهنگی بزرگ #تولدو یا طلیطله (Toledo) توسط پادشاهی کاستیا در سال 1085میلادی، نقطهی عطفی در تولد اروپای جدید است. این فتح نظامی آغاز پیشرفتهای بزرگی شد و دستاوردهای فکری مسلمانان و دانش و فناوری ایشان را در اختیار مسیحیان اروپایی قرار داد. «#مکتب_تولدو» (School of Toledo) 📎 که یک جریان ترجمه از زبان عربی به زبان لاتین بود، در دوران همین پادشاهی شکل گرفت و نقطهی آغازی برای انتقال کثیری از آثار فلسفی و علمی اسلامی و یونانی به اروپا گردید.
🔹#دانیل_مورلی (Daniel of Morley) 📎 و #جرارد_کرمونایی (Gerard of Cremona) 📎 از جمله مترجمان پیشگام اروپایی هستند که برای آموختن علوم و فنون و ترجمهی دانش مسلمین، راهی پادشاهی کاستیا در تولدو شدند و مسیر #عصر_مدرن_نخستین را گشودند؛ مسیری که به #رنسانس و بعدها به #عصر_روشنگری ختم گردید.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🟥 اخراج اسلام از اسپانیا و آغاز استعمار
✂️ پایان آندلس؛ آغاز ینگه دنیا
4️⃣ از 4️⃣
💰 تعداد کلمه: 440 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه
فرآیند عقبراندن اسلام از اسپانیا در سه گام و طی قریب به 700 سال، نهایتا به منطقهی #گرانادا رسید. #اسلام_اموی که روزگاری تا کوههای #پیرنه در اروپا پیش رفته بود، در سال 1492میلادی تنها نقطهای که برایش باقی ماند، گرانادا بود. توسل به ترفند #تفتیش_عقاید و تشکیل حکومت #پادشاهان_کاتولیک در سال 1469میلادی، ظرفیت قدرتمند جدیدی را در نزد مسیحیان اروپا شکل داد که توانستند گرانادا را نیز به تصرف خود درآورده و مسلمانان را مجبور به عقبنشینی به #آفریقا نمایند.
قسمت آخر و تفصیل این سلسله مطالب را در ادامه بخوانید...
📕 قسمتهای پیشین:
قسمت اول: تبدیل اسپانیا به قلمرو مسیحیان متعصب نیقیایی
قسمت دوم: آغازی بر پایان اسلام در اسپانیا
قسمت سوم: تصاحب میراث و آغاز جریان ترجمه
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
| 🟥 اخراج اسلام از اسپانیا و آغاز استعمار ✂️ پایان آندلس؛ آغاز ینگه دنیا 4️⃣ از 4️⃣ 💰 تعداد کلمه
|
🔸سالهای #قرن_پانزدهم، ایام عبور حکومتهای مسیحی شبهجزیرهی #ایبریا از مرحلهی تکثر، به مرحلهی اتحاد و وفاق بود. این فرآیند نیازمند اتحاد مذهبی نیز بود. کاتولیکهای ستیزهجو که محصول کنشگری #صلیبیون بودند، محور این اتحاد قرار گرفتند. تاسیس دفتر #تفتیش_عقاید (Office of the Inquisition) 📎 به فتوای پاپ در پادشاهی کاستیا، نقش کلیدی در این میان ایفا کرد. تشکیل حکومت #پادشاهان_کاتولیک (Catholic Monarchs of Spain) 📎 در سال 1469میلادی نیز شاخصترین محصول اتحاد سیاسی و نظامیای بود که در این شبهجزیره شکل گرفت و نهایتا به تولد #اسپانیا انجامید.
🔹مراد از پادشاهان کاتولیک، اشاره به ازدواج حکومتی پادشاه #آراگون و #کاستیا است. فرناندوی دوم (پادشاه آراگون) با ایزابلای یکم (پادشاه کاستیا) در سال 1469میلادی ازدواج کرد؛ این ازدواج به تولد اسپانیای واحد انجامید. این تولد با فتح پادشاهی اسلامی #گرانادا در سال 1492میلادی به واقعیت پیوست.
🔸پادشاهان کاتولیک به حمایت از سفرهای اکتشافی #کریستوف_کلمب و دیگر دریانوردان روی آوردند؛ کلیسای کاتولیک روم را تقویت کردند؛ با بهراهانداختن دادگاههای #تفتیش_عقاید، مسیحیسازی اروپا و اسلامزدایی از آن شتاب بخشیدند. ستیز با مسلمانان و اصرار بر اخراج یهودیان از این شبهجزیره باعث شکلگیری #یهودیان_مخفی یا «کونورسو»ها (Converso) 📎 و #مسلمانان_مخفی یا «موریسکو»ها (Morisco) 📎 در اسپانیا شد. این تقلا به کشف #برّ_نو یا #خشکی_جدید انجامید و #ینگه_دنیا را به یکی از مقصدهای #مسابقات_جغرافیایی تبدیل کرد.
🔹همچنین دادگاههای تفتیش عقاید برپا شدند تا از صحت اعتقاد مسلمانان و یهودیانی که به مسیحیت گرویده بودند، اطمینان حاصل نمایند. تاسیس این دفتر به نام توماس #تورکومادا (Tomás de Torquemada) 📎 نسبت داده شده است؛ وی یک #دومینیکن بود. ایدهی تفتیش عقاید در آموزههای دومینیک گوزمان (Saint Dominic) 📎، قدیس معروف اسپانیایی (متولد منطقهی کاستیا) (1170-1221میلادی) ریشه دارد. بنابر برخی گزارشها، اندیشهی #آکوئیناس که یک دومینیکن بود، یکی از شاغولهای تشخیص راستکیشی محسوب میشد.
🔸تاسیس و برپایی دفتر تفتیش عقاید، نشانهای بود از تسلط حکومت بر دین؛ فرآیندی که در ادامه به تفکیک نهاد دین از نهاد قدرت انجامید و نهایتا نهاد دین را ذیل #استیت قرار داد. این اقدام را باید روح #سکولاریسم دانست. این اتفاقات که پایان اسلام در جنوب غربی اروپا بود، در کنار اتفاقاتی که در منطقهی #آناتولی و #امپراتوری_عثمانی در حال رخدادن بودند، از طلیعهی #عصر_مدرن_نخستین خبر میدادند و شکل و سیمای جهان تازهای را مشخص میکردند. / پایان
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ساعت به وقت یاد...
ساعت به وقت دلتنگی...
ساعت به وقت اگر یادت نکنم، میمیرم...
ساعت بهوقت میدان...
|
|
🟥 ارتفاعات جولان: سایهی مرگی بر سر تلآویو
✂️ بازی جام؛ از «برجام» تا «جولان»
1️⃣ از 4️⃣
💰 تعداد کلمه: 520 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه
این روزها، استعارهی #جولان در حال خودنمایی است. #سوریه در مناطق منتهی به ارتفاعات جولان، بار دیگر چهرهی ناامنی به خود گرفته است. این ناآرامی وقتی کلید خورد که ارتفاعات جولان در #لبنان به طور موقت به آرامش فراخوانده شد. نگرانیهای #اسرائیل از جولان مال امروز نیست. چه روایتی پشت این بلندیهاست؟
در این سلسله یادداشت، قدری به داستان جولان خواهیم پرداخت...
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
| 🟥 ارتفاعات جولان: سایهی مرگی بر سر تلآویو ✂️ بازی جام؛ از «برجام» تا «جولان» 1️⃣ از 4️⃣ 💰 ت
|
🔸وقتی #آیتالله_خامنهای ساعت شنیِ زمانِ فروپاشی اسرائیل را در 18 شهریورماه 1394 برگرداندند، اهل اشارت رد پای عزرائیل را در ساحت زمینی و مکان، در #ارتفاعات_جولان مشاهده کردند. بشارت آیتالله در تهران، شبهی را در بلندیهای جولان به حرکت درآورد که سایهی کمین آن تا #تلآویو را دربر میگرفت و برای فرا رسیدن صبحِ قرار، لحظهشماری میکرد.
🔹تیرماه حادثهخیز ایران، اینبار در سال 1394، میدان پررونق رقابت استعارهها شده بود. سهشنبه 23تیرماه همین سال، «برنامهی جامع اقدام مشترک» (JCPOA) موصوف به #برجام، «جام»ی را تداعی میکرد که پیشتر، در دوشنبهی 27تیر 1367 در برابر امام خمینی نهاده بودند. اما آیتالله خامنهای با لبخندی طعنهآمیز، عبارت مقامات #تلآویو را به سخره گرفت و فرمود:
«شنیدم صهیونیستها در فلسطین اشغالی گفتند فعلاً با این مذاکراتی که شد، تا ۲۵ سال از دغدغهی ایران آسودهایم؛ بعد از ۲۵ سال فکرش را میکنیم! بنده در جواب عرض میکنم: اوّلاً شما ۲۵ سال آینده را نخواهید دید. انشاءالله تا ۲۵ سال دیگر، به توفیق الهی و به فضل الهی چیزی به نام رژیم صهیونیستی در منطقه وجود نخواهد داشت. ثانیاً در همین مدّت هم، روحیّهی اسلامیِ مبارز و حماسی و جهادی، یک لحظه صهیونیستها را راحت نخواهد گذاشت» (18شهریور 1394 / 9سپتامبر 2015).
🔸مفسران صفحاتی را باز کردند تا دربارهی آنچه در #جام_جانبین_ایرانی میگذرد، گمانهزنی کنند. همان روزها بود که لبخندی نیز بر لبان #جولان نشست و اشارت را از عبارت مولایش گرفت. امروز 3373 روز (9سال و 2ماه و 26روز) از آن روز میگذرد و شنهای این ساعت وارونه، تمنای شتاب بیشتری برای فرودآمدن دارند.
🔹نشانههای تحرک در جولان اندکاندک استشمام شد. بحران سوریه به نقطهای رسید که حضور پررنگ ایران در همسایگی سرزمینهای اشغالی، شکل حقوقی پیدا کرد. این حضور مطابق با درخواست رسمی دولت سوریه و طبق روال حقوق بینالملل صورت میگرفت.
🔸در حالی که مذاکرات بینالمللی در ژنو، پیرامون آیندهی سوریه در حال برگزاری بود، #نتانیاهو بههمراه کابینهی خود، یکشنبهروز، 17 آوریل 2016 (29 فروردین 1395) به #بلندیهای_جولان سفر کرد و به شکل نمادین، نشست کابینهی خود را در دامنهی این کوه برگزار نمود. سخن وی این بود که کنترل #فلات کوهستانی جولان برای همیشه در دست اسرائیل باقی خواهد ماند و او قسمتهای اشغال شده را به سوریه هیچگاه برنخواهد گرداند. 📎 کابوس نتانیاهو این بود که چگونه میتوان با افزایش حضور ایران در کوهستانهای جولان، افسار کنترل این منطقهی استراتژیک را همچنان در دست گرفت؟!
🔹ارتفاعات جولان، مرز و منطقهی مشترک میان سوریه، #لبنان، #اردن و #فلسطین اشغالی است. یکهتازی #نتانیاهو در این منطقه اقتضائاتی دارد که فصل جدیدی از تامین این اقتضائات، در هفتهای که پشت سر گذاشتهایم، آغاز شده است. این روزها، فصل مهمی از معماری #شرق_مدیترانه در پیش است. سگ هاری قصد بلعیدن لقمهای را دارد که میتواند چهرهی دیگر آن، افتادنش در تلهی موش باشد.
این یادداشت ادامه دارد....
📩 پینوشت:
آیتالله خامنهای در سال 92 و 93 نیز جملات کلیدی و استعارهگون خطاب به رژیم صهیونیستی بیان فرموده بودند. عبارت « اگر غلطی از آنها سر بزند، جمهوری اسلامی تلآویو و #حیفا را با خاک یکسان خواهد کرد» و «ملت، عاشق مبارزهى با صهیونیستهاست» بهترتیب، نشانهگذاری استعارهای آیتالله خامنهای در سال 92 و 93، نسبت به #میدان مواجهه با آن رژیم بوده است.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🟥 سهگانهی نتانیاهو، ترامپ و اورشلیم
✂️ بازی جام؛ از «برجام» تا «جولان»
2️⃣ از 4️⃣
💰 تعداد کلمه: 600 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 7 دقیقه
پدیداری هژمونی غرب، مرهون گذار از #نظم_زمینپایه به #نظم_اقیانوسپایه است. با این گذار، صلح و آرامش در #سرزمین_میانه به آهنگ نبض #شرق_مدیترانه پیوند خورده است. امروز نیز همچنان تب سیاست #از_سند_تا_نیل، با تپشهای قلب #فلسطین تنظیم میشود. نتانیاهو و ترامپ و اورشلیم، سهگانهای هستند که در 15 سال گذشته بر این ضربان تاثیر گذاشتهاند. این سهگانه چه نسبتی با داستان #ایران_قوی و #خاورمیانه_جدید دارد؟
این روایت را نیز در ادامه یادداشت پیشین، در ادامه بخوانید....
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
| 🟥 سهگانهی نتانیاهو، ترامپ و اورشلیم ✂️ بازی جام؛ از «برجام» تا «جولان» 2️⃣ از 4️⃣ 💰 تعداد ک
|
🔸تاکید و تمرکز رهبران #انقلاب_اسلامی بر مسالهی #فلسطین را ورای جوانب الهیاتی ماجرا، میتوان از منظر #هوش_جغرافیایی ایشان نیز تفسیر و بررسی کرد. کسی که این سرزمین و اقتضائات بازیگری در آن را نشناسد، لاجرم فریفتهی بازار #خاورمیانه خواهد شد و سرنوشت ملت خود را به ثمن بخس خواهد فروخت. فروشندگان بزرگی که در کشورکهای حاشیهی #خلیج_فارس از دامن مادر خود -ایران- کندهاند و برای خود خلوت عافیت برپا نمودهاند، ماهیت اغواگرانهی این بازار را فریاد میزنند.
🔹تغییردادن جایگاه بازیگری ایران در معماری منطقهای #غرب_آسیا و نقشآفرینی آن در سمتوسوی معادلات #نظام_جهانی، شاهکار رهبران انقلاب اسلامی است. در دنیای سیاست، چنین تدبیری بدون برخورداری عمیق از #عقلانیت_ژئوپلیتیکی مقدور و ممکن نیست. مقیاس ورود رهبران انقلاب برای تغییر در سیاست ایران، نشانهی #بیداری این سرزمین و #رنسانس_اسلامی است.
🔸این نهضت، هراس بنیادینی را در دل معماران #کاخ_سفید ایجاد کرد و چارهاندیشی برای مهار تهران را به یک اولویت در نزد ایشان تبدیل نمود. حتی کسی مثل #کیسینجر نیز از بیان این هراس ابایی نداشت و پذیرش این واقعیت را بهعنوان یک اقدام عقلانی به دستگاه سیاست خارجه #ایالات_متحده پیشنهاد نمود. با این وجود، سوال این بود که چگونه باید ایران را مهار کرد؟
🔹اتاق اقدام غرب برای #مهار_ایران، در مجاورت شرق مدیترانه برپا شد. تغییر در نسبت سیاسی رژیم صهیونیستی با #بیتالمقدس، یکی از اهرمهای بازی #اسرائیل در این چالش امنیتی بود. #امام_خمینی، قدس شریف را به مسالهای وحدتآفرین در نزد مسلمانان تبدیل کرده بود. از آن روز، رژیم صهیونیستی با سنجش درجهی حساسیت مسلمین نسبت به قبلهی نخستین، سطح اعمال تغییرات در بازمعماری امنیتی این منطقه را اندازهگیری میکرد و در گام بعد، تکالیف مقتضی را برای اربابان خود در #واشنگتن تعیین مینمود.
🔸اعلان تغییر پایتخت رژیم از #تلآویو به #اورشلیم توسط نتانیاهو در 14 ژوئن 2009 (24 خرداد 1388) 📎 در دانشگاه بار-ایلان (Bar-Ilan University) 📎 یکی از فصلهای جدی منازعه بر سر نظم منطقهای غرب آسیاست. بیان این تغییر توسط #نتانیاهو، مقارن با تحرکاتی صورت گرفت که در خیابانهای #تهران، نشانههای اولیهی اجرای بستهی سیاستی جدید غرب برای مهار ایران به چشم میخورد.
🔹عزم آیتالله برای ساخت #دولت_مطلوب_اسلامی و معالاسف بیان پرهیاهوی آن توسط مردی که بعدها نشان داد این هوش فراتر از قامت اوست، جای هیچ تاخیری را برای غرب باقی نمیگذاشت. حکیم سیاست ایران بر برپایی نهادی تاکید داشت که بنای #تمدن_نوین_اسلامی در فقدان آن صرفا به یک تصویر شوقانگیز تقلیل پیدا میکرد. این اهتمام عملی و حسابشده، شاخکهای دیپاستیت غرب را میجنباند؛ چراکه عملیشدن این رویا بقای هژمونی #نظم_اقیانوسپایه را بهطور جد تهدید میکرد.
🔸با رویکارآوردن نخستوزیری تندرو در #تلآویو، اتاق تصمیم تهران باید تعدیل میشد! در همان روزی که ایرانیان در دوازدهم فروردین 1388 مشغول بزرگداشت 30امین سال برپایی نظام اسلامی بودند، نتانیاهو 📎 در اول آوریل 2009 به صندلی نخستوزیری اسرائیل تکیه زد. با پیوستن #ترامپ به این خط بازی، تدبیر #دیپاستیت غرب برای مهار عزم تهران مبنیبر تغییر نظم منطقهای و گذار به #نظم_جدید_جهانی تکمیل شد و #جنگ_ارادهها در غرب آسیا فاز جدیتری به خود گرفت.
🔹در این فضای جدید، #آیتالله_خامنهای در امتداد افق 18 شهریور 1394، ورود از «لاک دفاع» به «قابلیت تهاجم» را ضروری دانستند و آن را بهعنوان نیاز ضروری کشور رسما اعلام کردند. ایشان در بازدید از نمایشگاه صنعت دفاعی و دیدار با مسئولان و متخصصان وزارت دفاع در دهم شهریور 1395 (دهم آگوست 2016)، پس از اشاره به موقعیت راهبردی جمهوری اسلامی ایران و تبیین حساسیت منطقهی #غرب_آسیا و طمع دائمی قدرتهای سلطهگر تصریح فرمودند:
«در دنیایی که قدرتهای زورگو، سلطهگر و دارای کمترین جوهرهی اخلاق، وجدان و انسانیت حاکم هستند، و از تجاوز به کشورها و کشتار انسانهای بیگناه هیچ ابایی ندارند، توسعهی صنایع دفاعی و تهاجمی کاملاً طبیعی است. زیرا این قدرتها تا اقتدار کشور را احساس نکنند، #امنیت تأمین نخواهد شد... برای تأمین امنیت ملت، کشور و آینده باید علاوه بر توان دفاعی، توان تهاجمی را نیز افزایش داد».
(10/06/1395)📎
🔸بعد از این سخن بازار گمانهزنیها پیرامون چگونگی ورود ایران به فاز #دفاع_تهاجمی داغ شد. این تغییر چه نسبتی با عزم آیتالله خامنهای برای ساخت دولت مطلوب اسلامی دارد؟ #مقاومت چگونه و با چه نسبتی با این #تصمیم_بزرگ پیوند میخورد؟
این یادداشت همچنان ادامه دارد....
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🟥 تأدیب در جولان، اعدام در مدیترانه
✂️ بازی جام؛ از «برجام» تا «جولان»
3️⃣ از 4️⃣
💰 تعداد کلمه: 527 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه
طرح دوکشوریشدن فلسطین اشغالی، سخنی تازه و نتیجهی تحمیل ارادهی #هفت_اکتبر نیست؛ این طرح، راهبرد اعلامی نتانیاهو در سخنرانیاش در دانشگاه بار-ایلان در 14 ژوئن 2009 بود. او با تشکیل کشور مستقل فلسطینی موافقت کرد، بهشرطی که اسرائیل پایتخت خود را به اورشلیم منتقل کند. وی در همین سخنرانی، به تعلق ابدی #ارتفاعات_جولان به اسرائیل نیز تاکید نمود. صحنهای که امروز در #حلب و #حماه دیده میشود، چه نسبتی با تهران، برجام و تمنای تعلق ابدی جولان به اسرائیل دارد؟
پاسخ را در ادامه بخوانید...
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🔸وقتی #نتانیاهو در 17 آوریل 2016 (29 فروردین 1395) پس از صرف صبحانه با کابینهاش در #بلندیهای_جولان، از سران دولتهای جهان خواست تا تعلق این منطقهی کوهستانی راهبردی به اسرائیل را به رسمیت بشناسند، نجوای بلهای به گوشش نرسید. وعدهی ترامپ جزو معدود دلگرمیهای دیوانهی مدیترانه بود؛ او قول داد اگر به دفتر بیضی (Oval Office) #کاخ_سفید راه یابد، در توسعهی مرزهای #اسرائیل تمام توان خود را به کار خواهد بست.
🔹طرح #مهار_ایران و ایجاد اختلال در محاسبات سیاسی مسلمین، با رویکارآمدن #ترامپ در 20 ژانویهی 2017 (اول بهمنماه 1395) چهرهی خشنتری به خود گرفت. او در نخستین اقدام، همانگونهکه در رقابتهای انتخاباتی قول داده بود، پس ایراد نطقی 11 دقیقهای، سند رسمی انتقال سفارت امریکا از #تلاویو به #اورشلیم را در 6 دسامبر 2017 (پانزدهم آذر 1396) در برابر دوربین امضا کرد و اعلام نمود که میخواهد به تاخیر در اجرای مصوبهی سال 1995 کنگره خاتمه بخشد.
🔸نقض #برجام و خروج از آن در 8 می 2018 (18 اردیبهشت 1397) و ترور سرلشگر قاسم سلیمانی در 13 دی 1398 (سوم ژانویهی 2020)، دیگر اقدامات جنونآمیز زوج سیاسی تلآویو برای برداشتن موانع از مسیر معماری #خاورمیانه_جدید غرب بود. پایگاه خبری یاهونیوز 📎 بعدا به قلم جک مورفی (Jack Murphy) و ژاک دورفمن (Zach Dorfman) فاش کرد که ایدهی ترور از ابتدای ریاست جمهوری ترامپ و با هدایت #پومپئو -رئیس سیا- دنبال میشده است:
«خبر ترور سلیمانی ممکن است دنیا را تکان دهد، اما برنامههای کشتن این ژنرال ایرانی به روزهای اولیه دولت ترامپ برمیگردد. اندکی پس از اینکه مایک پمپئو در سال 2017 سکان هدایت سیا را به دست گرفت، گروهی منتخب از رهبران آژانس، از جمله مرکز مأموریت ضد تروریسم سیا و مرکز فعالیت های ویژه شبهنظامی آن را گرد هم آورد. هدف از این دیدار، بحث درباره چگونگی حذف قاسم سلیمانی بود» .
🔹با این اقدامات، گامهای اولیهی #معامله_قرن برداشته شد و مسیر برای انعقاد نخستین برگ پیمان #صلح_ابراهیم، میان #امارات_متحده، #اسرائیل و #ایالات_متحده در 15سپتامبر 2020 (25شهریور 1399) فراهم گردید. سرزمین میانه به مادهی اولیهی کشمکشها برای پیریزی نظمی جدید تبدیل شد. آیا در #جام_جهانبین ایران نیز طرحی برای مهار دیوانگان وجود داشت؟! تهران چگونه میخواست چالشهایی اینچنین سترگ را از مسیر تمدنیِ ساخت #ایران_قوی و ایجاد #نظم_جدید_جهانی بردارد؟
🔸تدبیر آیتالله خامنهای اگرچه حتی در کمتر از یک سطر جا میشد، اما بنیان #نظم_اقیانوسپایه را در #غرب_آسیا به فنا میداد و در عوض، ستونهای #نظم_زمینپایه را بار دیگر و با اندیشهای نوتر برمیافراشت: «اخراج آمریکا از منطقه». حتی اگر گوشی یارای شنیدن نجوا را داشت، میتوانست از زبان حکیم حسینیهی امام خمینی تهران بشنود که: این دیوانگان را نیز در همان #جولان ادب خواهیم کرد.
🔹در جغرافیای #جولان این استعداد وجود دارد که بتوان سر افعی را از تنش جدا کرد؛ مابقی را هم به موجهای #مدیترانه سپرد. حتی شاید توفیق نیوشیدن این اشارت ژئوپلیتیکی و دریافتن رمز این استعاره (که تاریخ به انتظار تاویل آن نشسته است) بود که دستان طراحان #هفت_اکتبر را شایستهی بوسههای #آیتالله_خامنهای کرد؛ زیرکانی که زمینهی تأدیب متجاوز را در جنوب پهن کردند و سر افعی را در شمال به دستان ذوالفقار مقاومت سپردند.
🔸اینک #جولان، میدان تقابل دو اراده است: ارادهی دستی که روزی از برجام بیرون آمد؛ ارادهی دستی که روزی ساعت شنی عمر متجاوز را بهسمت زوال چرخاند. تا دمیدن صبح دولتش این میدان را باید از نظر دور نکرد.
آخرین قسمت این یادداشت را فردا بخوانید...
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
|
وجه مهمی از رقابت سیاسی《ایرانی_اسلامی》با 《ترکیهی مدرن》در سرزمینهای مجاور #مدیترانه، رقابت دو طرح عمدهی #دولتسازی در #غرب_آسیا است. این رقابت یکی از محورهای گذار به نظام_بینالملل جدید است.
دریکسو #دولت_مطلوب_اسلامی و درسویدیگر #دولت_مدرن_اسلامی، دو ایدهی مادر برای بنای دولت در نظم جدید هستند؛ با این تفاوت که یکی برای ساخت #نظم_جدید منطقهای میکوشد و دیگری برای سهمخواهی بیشتر از نطم موجود رو به زوال تقلا میکند.
این روزها و ساعتها و لحظهها، فلات #جولان و مناطق پیرامونی آن، میدان مواجههی دو ایدهی دولتسازی و دو الگو برای نظم منطقهای است.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
هدایت شده از غرب آسیا
📌رسانههای عبری: ارتش اسرائیل در بحبوحه آمادگی برای بمباران داخل سوریه، نیروهای کمکی از جمله نیروهای تیپ گولانی و نهال را به جولان فرستاد.
https://eitaa.com/westanews
این غمبارترین خبری بود که این چند روز از شنیدنش فرار میکردم. سقوط #قنیطریه و از دسترفتن #جولان. آیا این هم میتواند یک تهدید فرصتزا باشد؟!
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
||
🟥 ارتفاعات سرنوشت
✂️ بازی جام؛ از «برجام» تا «جولان»
4️⃣ از 4️⃣
💰 تعداد کلمه: 552 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه
از میزان حیاتیبودن #جولان همین بس که میتوان چشمپوشی ایران از آن را معادل برجام منطقهای دانست. برگرداندن صفحهی سرنوشت #اسرائیل، نیازمند حضور تهاجمی زمینی در سرزمینهای اشغالی است. #ارتفاعات_جولان، گذرگاه ورودی به این سرزمینهاست. بقای این ارتفاعات با شرایط فعلی بهمعنای تداوم اسرائیل است؛ آزادسازی آن بهمعنای آغاز #نظم_جدید منطقهای....
🧩 قسمتهای پیشین:
قسمت اول: از برجام تا جولان
قسمت دوم: مهار تهران در فلات جولان
قسمت سوم: تأدیب در جولان، اعدام در مدیترانه
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
|| 🟥 ارتفاعات سرنوشت ✂️ بازی جام؛ از «برجام» تا «جولان» 4️⃣ از 4️⃣ 💰 تعداد کلمه: 552 کلمه ⏰ زما
|
🔸پنجشنبه، 21 مارس 2019 وقتی خورشید بالای سر مردم ایران وارد برج حمل میشد و نخستین روز سال نوی 1398 را جشن میگرفتند، #ترامپ توئیتی را منتشر کرد و بر لزوم تایید جهانی تعلق #جولان به اسرائیل تاکید نمود. این تاکید، روی دیگری از تقلای وی برای انتقال پایتخت رژیم از #تلآویو به #اورشلیم بود. ترامپ تاکید کرد که این اقدام برای ثبات منطقه ضرورت دارد و این منطقه استراتژیک نباید دست #سوریه باشد. در آن روز، 52 سال از اشغال #جولان توسط رژیم میگذشت. انتشار این توئیت جنجالی، اندکی قبل از سفر #نتانیاهو به واشنگتن صورت گرفت؛ چند روز بعد نیز انتخابات زودهنگام کنست در اسرائیل، در 9 آوریل 2019 (بیست فروردین 1398) برگزار گردید.
🔹جولان، منطقهای بسیار راهبردی است. #امنیت اسرائیل تا حدود زیادی به جولان بند است. مهمترین منابع آبی سرزمینهای اشغالی از #بلندیهای_جولان تامین میشوند. جولان، تنها 60 کیلومتر تا #دمشق فاصله دارد. اشراف نظامی اسرائیل بر سوریه بهدلیل تسلط رژیم بر این بلندیهاست. قریب به 30 شهرک یهودینشین در بلندیهای جولان ساخته شده است. بیش از 20هزار شهرکنشین #یهودی در حالی در این منطقه سکونت دارند که بنابر قوانین بینالمللی، حضورشان غیرقانونی و مصداق بارز غصب میباشد.
🔸25 هزار عرب دروزی که اصالتا اهل سوریه هستند و خود را متعلق به تاریخ و فرهنگ و جغرافیای سوریه میدانند نیز در این منطقه زندگی میکنند. نصب پرچم سوریه بر بالای در خانهی دروزیهای، نشانهی امید ایشان به بازگشت این منطقه به سوریه است. با وجود اینکه اسرائیل بعد از الحاق جولان به قلمرو خود در سال 1981میلادی اعلام کرد که دروزیها میتوانند شهروند اسرائیل محسوب شوند، اما آنها نپذیرفتند.
🔹مختصری از تحولات مهم #ارتفاعات_جولان اشغالی :
1967: در جریان اسرائیل با اعراب، این رژیم به سوریه حمله کرد و جولان را اشغال نمود.
1973: عملیات نظامی برای بازپسگیری بلندیهای جولان توسط ارتش سوریه اجرا شد، اما عملیات به شکست انجامید.
1974: اسرائیل و سوریه ضمن توافقی، نیروهای خود را از جولان خارج کردند و آن را به نیروهای حافظ صلح سازمان ملل سپردند.
1981: اسرائیل بهطور یکجانبه در اقدامی غیرقانونی، جولان را ضمیمهی مرزهای خود نمود. شورای امنیت سازمان ملل به اتفاق آرا، قطعنامهای را بر ضد اسرائیل تصویب کرد.
1999: ایهود باراک (نخستوزیر اسرائیل) با همتای سوری خود فاروق الشرعا، در مورد سرنوشت جولان با همدیگر ملاقات کردند.
2000: مذاکرات تحت حمایت #ایالات_متحده با هدف بازگرداندن جولان به سوریه آغاز شد؛ گفتوگوها به نتیجه نرسید.
2008: سوریه و اسرائیل مذاکرات را یکبار دیگر، با میانجیگری #ترکیه از سر گرفتند؛ این گفتگوها بهدلیل عملیات مرگبار اسراییل علیه نوار #غزه شکست خورد.
2009: نتانیاهو اعلام کرد که قصد دارد سیاست تهاجمیتری را در قبال بلندیهای جولان دنبال کند. اوباما، رئیسجمهور آمریکا وعده داد که گفتوگو بین اسرائیل و سوریه را در اولویت خود قرار دهد؛ اما هیچ پیشرفت ملموسی حاصل نشد.
2011: آغاز درگیریهای داخلی سوریه.
2013: آغاز تبادل آتش توپخانهای که تا به امروز ادامه دارد.
2016: نتانیاهو جلسه کابینه خود را در جولان برگزار کرد و از جامعهی بینالمللی خواست این منطقه را بهعنوان بخشی از سرزمین اسرائیل به رسمیت بشناسد.
2019: ایالات متحده از این تاریخ به بعد، بلندیهای جولان بهجای «اشغالشده توسط اسرائیل»، منطقهای «در کنترل اسرائیل» نامید. اندکی پس از آن، ترامپ گفت: زمان آن فرا رسیده است که ایالات متحده بهطور کامل حاکمیت اسرائیل را بر این سرزمین به رسمیت بشناسد.
2024: شرق جولان به تصرف نیروهای معارض سوری درآمد.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
نسبت مختصات جغرافیایی #ارتفاعات_جولان با موقعیت درهی #آرماگدون معروف (Tel Megiddo). رخدادن درگیریهای پردامنهای را در این مناطق، متون عهد عتیق نوید دادهاند.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🔴 یکی از عوامل فشار بر #ترامپ برای نقض برجام و خروج امریکا از این توافق، خانوادهی آدلسون، جزو 10 میلیاردر جهان بودند.
🔴 شلدون آدلسون (Sheldon Adelson) و همسرش میریام ادلسون (Miriam Adelson) در ازای حمایت مالی از ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری، او را تشویق به خروج از برجام کرده و حتی خواستار حمله اتمی به ایران شدند.
🔴 ترامپ بعد از آنکه «مدال آزادی ریاست جمهوری» (Presidential Medal of Freedom) را بر گردن مریام آدلسون انداخت، از او پرسید: به نظرت بزرگترین کاری که من برای اسرائیل انجام دادم چه بوده؛ انتقال پایتخت #اسرائیل به #اورشلیم یا بهرسمیتشناختن #ارتفاعات_جولان بهعنوان خاک اسرائیل؟ او پاسخ داد: هیچکدام؛ بزرگترین کاری که برای اسرائیل انجام دادید، پایاندادن به توافق … برجام بود.
🔴 مریام که مالکیت روزنامهی «یسرائیل هیوم» نیز محسوب میشود، در اثنای انتخابات 2024 از ترامپ خواسته است تا #کرانه_باختری را نیز به خاک اسرائیل ملحق نماید و در این راه از هیچ کوششی دریغ نورزد. این تعهد، پیششرط وی برای پشتیبانی مالی از کمپین تبلیغاتی ترامپ بود.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🟥 آیا فردای سوریه بدون مقاومت بهتر از امروز خواهد بود؟ آیا پناهبردن به #عقلانیت_تسلیم و سازش به جای اتکای به #عقل_مقاومت، آیندهی بهتری را برای یک ملت خواهد ساخت؟
💰 تعداد کلمه: 318 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🔴 آنچه در میدان رخ داد تنگترشدن مرزهای #مقاومت بود؛ جغرافیای استقامت ضربهی سهمگینی از #مدرنیته_تکفیری خورد؛ این صدمه، بخشهایی از افقهای واضح را که در برابر دیدگانمان بود، مختل کرد. #سوریه، دستان سرزمین میانه برای تماس با #شرق_مدیترانه بود؛ نقطهای بسیار حساس برای ایجاد توازن میان #نظم_زمینپایه با #نظم_اقیانوسپایه. اینک سامان این قلمرو -بنابر بر شواهد امر- از هم گسسته است.
🔸 اینک آنچه باقیست، #منطق_مقاومت و #عقلانیت_ایستادگی است و درسهای سختی که باید از آن بیاموزیم. سرزمین ازدسترفته را میشود بازگرداند؛ مرزها را میشود بهگونههای دیگری -هرچند سخت و صعب- ترسیم کرد؛ اما آنچه زائلشدنش مصیبت میآفریند، فروپاشی #دستگاه_محاسباتی و زوال دقت از پیکرهی هوش سنجشی این سرزمین است. باید #عقلانیت_استقامت (عقلانیبودن ایستادگی در برابر #استیلا و سلطهی بیگانه) را دریابیم؛ و الا لغزشها میتوانتد پای هر حاکمی بنشینند و دامن هر ملتی را آلوده کنند.
اما دو نکتهی موجز.
1️⃣ تلهی دوگانهی استبداد-استعمار
بزنگاه بروز #خطای_محاسباتی در تاریخ 200 سال گذشتهی ما، از نیل تا سند، تشخیص اولویت مبارزه با دوگانهی #استبداد یا #استعمار بوده است؛ با حاکمی که زبان گفتگو با مردم خویش را از دست داده است را در اولویت مبارزه قرار دهیم یا قلم بیگانهای که قصد سلطه بر سرنوشتمان به دست گرفته است را بشکنیم؟! چگونه میتوان از هر دو گریخت؟! در تنگنای انتخاب، کدامین گزینه برای مبارزه اولویت دارد؟! ملتهای بالیده در این سرزمین باشکوه، بهاستثنای #ایران_جدید، همگی مبتلا به این خطای محاسباتی بودهاند که از شلاق حاکمان مستبدشان به افیون بیگانه لغزیدهاند. فاصلهگرفتن از #عقل_مقاومت، به هر بهانه و طریقی که باشد، این وضعیت استثنائی را تغییر خواهد داد.
2️⃣ تلهی مقایسه امروز با دیروز
صحت و درستی #تصمیمهای_ملی را باید با فردایی که خلق میکنند، سنجید. بزنگاه دیگری که ملتها دچار #اختلال_محاسباتی میشوند، هیجان رهایی از دیروز و پناهبردن به فرداهای فریب است. غافلشدن از اینکه چارچوب کدامین نظم را فردا به تن ملت میکنیم، بزنگاه لغزش و گرفتارشدن به خطای محاسباتی است. فرداهای مختلفی در کمین سرنوشتهای یک ملت هستند. نظمهای متنوعی قصد معماری چشماندازهای ملی را دارند؛ عقلهای گوناگونی سازندهی نظمهای متعدد و فرداهای مختلف هستند. امروز را باید با فردا سنجید، نه با دیروز.
#درسهای_شام
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🟥 سوریه؛ سرزمین بیسپر
💰 تعداد کلمه: 412 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه
برای داوری دربارهی اتفاقاتی که در کمتر از 10 روز گذشته در #سوریه رخ داد، باید زمان را به عقبتر برگرداند. باید فرصت بیش از 10 سالهای را نیز به این صحنههای شتابان اضافه کرد که طراحان این سقوط، وقت داشتند تا زمان و مکان سوریه را در خدمت این واژگونی درآورند. تاریخ و جغرافیای این سرزمین چه نقشی در واژگونی شتابان حکومت اسد داشت؟
این پرسش را در پست بعدی بررسی میکنیم...
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid