قران شناسی.jpg
20.8K
#ترتيب_نزول_قرآن و انتشارش در ميان مردم1
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
🌿🌿🌿
📌 آيات #قرآن مجيد به چه ترتيب نازل شد
🔸 سور و آيات #قرآن مجيد يك جا نازل نشده است، اين مطلب علاوه بر تاريخ قطعى كه به نزول تدريجى #قرآن مجيد در امتداد بيستوسه سال مدت دعوت پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله شهادت مىدهد از مضامين خود آيات نيز روشن است،
🔹 خداى متعال مىفرمايد:
{«وَ قُرْآناً فَرَقْناهُ لِتَقْرَأَهُ عَلَى النَّاسِ عَلى مُكْثٍ وَ نَزَّلْناهُ تَنْزِيلًا» «اسراء، آيه 106
»
و #قرآن را- سور و آيات آن را- از هم جدا كرديم تا آن را به درنگ به مردم بخوانى و آن را با يك نوع تدريج نازل نموديم.
🔹 در #قرآن مجيد ناسخ و منسوخ هست و آياتى است كه ارتباط تام به قصص و حوادثى دارد كه هرگز در يك زمان جمع نمىشوند تا آيات مربوط به آنها يك جا نازل شده درباره آنها به گفت وگو پردازد.
🔹 و همچنين سور و آيات #قرآنى به اين ترتيب كه در مصحف شريف قرار گرفته نازل نشدهاند به اين معنا كه اول سوره حمد پس از آن سورههاى بقره و آلعمران و
نساء و مائده و به همين ترتيب نازل شده باشد و هم چنين آيات به ترتيب مضبوط.
@rahighemakhtoom
ادامه 👇👇👇
قران شناسی.jpg
20.8K
#ترتيب_نزول_قرآن و انتشارش در ميان مردم1
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
🌿🌿🌿
📌 آيات #قرآن مجيد به چه ترتيب نازل شد
🔹 زيرا در اين خصوص نيز علاوه بر شهادت تاريخ قطعى، مضامين خود آيات نشان مىدهدكه برخى از سور و آيات #قرآن با مضامينى كه مناسب با اوايل زمان بعثت است، مانند سوره علق و نون در اواخر قرآن مجيد ثبت شده و سورهها و آيههاى بسيارى كه مضامين آنها با پس از هجرت و اواخر عهد #رسول اكرم صلى الله عليه و آله سازگار است مانند سورههاى بقره و آلعمران و نساء و انفال و توبه در اوايل #قرآن گذاشته شده است.
🔹 بديهى است كه به موجب اين مضمونهاى مختلف #سور و آيات #قرآنى از جهت نزول ارتباط كامل با حوادث و وقايع و نيازمندىهاى گوناگون دارد كه در خلال مدت دعوت پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله تحقق يافته و به وقوع پيوسته است.
🔹 مثلًا #سور و آياتى كه تنها مشتمل به دعوت مشركين و مبارزه با بتپرستى است با روزگار پيش از هجرت كه #پيغمبر صلى الله عليه و آله در مكه و گرفتار دعوت بتپرستان بود مناسب است و آيات قتال و آيات احكام كه به دنبال حوادث و نيازمندىهايى كه پس از هجرت و انعقاد جامعه اسلامى در شهر يثرب (مدينه) و پيشرفت روزافزون #اسلام پيدا شده نازل گرديده است.
🌿🌿🌿
برای نشر فرهنگ ناب اسلامی به کانال متفاوت آموزه ها و معارف قرآنی"رحیق "در پیامرسان ایتا بپیوندید.
@rahighemakhtoom
اگر كسي اين حريمِ عفاف را رعايت نكرد اهل غيرت نيست. از برجستهترين اوصاف الهي, غيرت است كه خدا غيور است. غيرت حقيقتي است كه سه عنصر محوري را در بردارد :
يكي معرفتِ هويّت خود
دوم عدم دخالت در امور غير
سوم اجازه ندادن دخالت غير در امور او
آن غيرزدايي را ميگويند غيرت. اگر كسي بخواهد در حريم ديگري وارد نشود و اگر كسي بخواهد ديگري را در حريم خود راه ندهد كه چنين انساني را ميگويند غيور اين فرع بر آن عنصر اول است كه هويّت خودش را بشناسد اگر كسي انسانيّت خودش را شناخت قلمرو هويّت خودش را شناخت, توان مرزبندي را دارد نه از مرز خود بيرون ميرود نه اجازه ميدهد كسي وارد مرز او بشود نه خانهٴ كسي را نگاه ميكند نه اجازه ميدهد كسي خانهٴ او را نگاه كند نه نامحرمي را نگاه ميكند نه اجازه ميدهد نامحرمي او را نگاه كنند. غيرت تنها اين نيست كه انسان, غير را به حريم خود راه ندهد وگرنه گرفتار دياثَت خواهد شد, غيور آن است كه به حريم ديگري هم راه پيدا نكند.
(حضرت آستاد آیت الله جوادی آملی -تفسیر سوره نور جلسه دوم)
🍁🍁🍁
@rahighemakhtoom
@rahighemakhtoom2
📌جرعه ای از کوثر معرفت
🔅🔅🔅
دليل سجده ى فرشتگان بر آدم، فرمان خداوند و لياقت ذاتى انسان بود نه جنسيّت و ساختمان وجودى او.
شيطان در مقام توجيه نافرمانى خود، با مغلطه و قياسى نابجا ادّعا كرد: من از آدم برترم، زيرا من از آتشم و آدم از خاك، گرچه هركدام منشأ اثرى خاص مى باشند، امّا در حقيقت او با اين ادّعاى غلط، به جاى اطاعت از فرمان خداوند حكيم وتوجّه به جايگاه آدمى نزد خداوند، «انّى جاعل فى الارض خليفة» (21) و ناديده گرفتن روح الهى در انسان، «نفختُ فيه من روحى» (22) در مقابل فرمان خداوند گردنكشى كرد. چنانكه بسيارى از ما نيز در بسيارى موارد، احكام و دستورات دينى را بدون توجّه به حكمت و فلسفه ى آن، به ظاهر با عقل خود مى سنجيم و چون دليل آشكارى براى آن نمى يابيم، آن را نمى پذيريم و بدان بى اعتنا مى شويم، يا در برخى موارد از مقايسه ى موضوعاتِ متشابه با يكديگر، حكم يكسانى براى همه ى آنها صادر مى كنيم.
لذا قياس در استنباط احكام جايز نيست و امام صادق عليه السلام همواره از قياس هاى ابوحنيفه به شدّت انتقاد مى كرد. (23)
-----
21) بقره، 30
22) حجر، 29
23) تفسير نمونه
🔅🔅🔅
پیام ها :
-✅ قبل از صدور حكم، محاكمه و بازپرسى لازم است. «قال ما منعك»
✅- شيطان، پايه گذار نافرمانى و گناه است. «ما منعك... اذ امرتك» چون اوّلين نافرمانى توسّط او صورت گرفت.
-✅ عقاب بدون بيان قبيح است، تا حكمى و مطلبى بيان نشده، بازخواست و مجازات نمى توان كرد. «قال ما منعك... اذ امرتك»
- ✅شيطان در برابر خدا ايستاد، نه در برابر حضرت آدم. «اذ أمرتك» چنانكه در آيه ى ديگر مى خوانيم: «ففسق عن امر ربّه» (24)
✅- شيطان نيز همچون انسان داراى تكليف و اختيار است. «ما منعك الاّ تسجد اذ امرتك قال...»
✅- ميزان، اطاعت امر خداست. سنّ و نژاد و سابقه و... هيچ كدام معيار نيست. «اذ أمرتك قال أنا خير...»
-✅ در قضاوت، به مجرمان نيز فرصت اظهارنظر بدهيم. «قال أنا خير منه»
- ✅ناديده گرفتن بعد ملكوتى انسان و تنها چشم دوختن به جسم او كه مرام و مسلك مادّيين مى باشد، شيطان صفتى است. «قال أنا خير منه»
-✅ خودبرتربينى مى تواند مخلوق را به جبهه گيرى در مقابل خالق ودار مى كند. «أنا خير منه»
-✅ قبول خالقيّت خدا به تنهايى كافى نيست، اطاعت و تسليم هم لازم است. «خلقتنى... خلقته» شيطان، خالقيّت خدا را پذيرفته بود، ولى از او اطاعت نكرد.
✅- نژادگرايى، از ارزشهاى شيطانى است. «خلقتنى من نار»
✅- شيطان در برابر فرمان روشن و صريح خداوند، به سليقه شخصى خود عمل كرد و به اصطلاح، اجتهاد در برابر نص نمود. «اذ امرتك قال... خلقتنى من نار...»
✅- شيطان، از قياس استفاده كرد كه اساس علمى ندارد، بلكه بر مبناى گمان است. «خلقتَنى من نار و خلقتَه من طين»
24) كهف، 50
🔅🔅🔅
@rahighemakhtoom
📌 معنا و مفهوم واژه "#امانت درآيه72 سوره احزاب، .
در بیانات آیت الله #جوادی_آملی
🔹 ﴿إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمانَةَ عَلَی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ الْجِبالِ فَأَبَيْنَ أَنْ يَحْمِلْنَها﴾، (آسمان ها و زمین و کوهها )عرض کردند که ما نميتوانيم، اين بار امانت را نمیتوانيم تحمل کنيم.
🔹 ـ قبلاً هم به عرض شما رسيد ـ گفتند اين #امانت ملکوت است، ولايت است، حقيقت است، اينها سرجايش محفوظ است.
🔹 امانت يعني همين #امانت، يعني به کسي پول بدهند، بانکي بکنند، بگويند اين امانت دست توست، اختلاس نکن، نجومي هم نکن!
🔹 بنا شد حتماً يعني حتماً اين جمله #نهج_البلاغه را بخوانيم، اين #امانت را حضرت معنا کرده است، اين امانت کمرشکن که کمر کوه را ميشکند، بخوانيم؛ يعني بانکي باشد، اختلاس نکند. فلان اداري باشد، نجومي نگيرد.
🔹 (امام )فرمود ذات أقدس الهي #امانت را مثل نماز و روزه بر مردم واجب کرده است. اين امانت به معني حقيقت قرآن و ولايت کليه الهيه که نيست؛ يعني مال مردم را ندزد.
🔹 الآن ما مشکل کشورمان چيست؟ اين همه نعمت در مملکت هست و به هر که مال دادي يا #اختلاس کرده يا #نجومي! آسمان را نگاه نکنيد، ﴿إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمانَةَ﴾، ولايت را که به آسمان نميدهند؛ يعني شما را وقتي گفتند اين کار را بکن، حقوق بگيرد، ديگر روميزي و زيرميزي نگير! کشور آرام ميشود.
🔹 بنا شد حتماً يعني حتماً اين در #نهج_البلاغه مراجعه شود که منظور از #امانت همين امانت است.[نهج البلاغة (للصبحي صالح)، نامه5.] آن امانتي کليه را که به کوه نميدهند. اين که معلوم است کوه نميتواند تحمل کند.
🔹 همين #امانت را ذات أقدس الهي به همه ما داد، به کارمندان ما داد، به مسئولين ما داد، به بالايي داد، به پاييني داد، مال مردم را مال مردم بدانيم! کشور امن و آرام است. هيچ کمبودي ندارد، بيگانه دماغش به خاک ماليده شد ـ به لطف الهي ـ اين کشور، کشور سلحشوران است.
🌿🌿🌿
✳ گدا طبعی!
🔹 اين همه پول در اين مملکت هست، هر جا برويد يا بالا يا پايين يا روميز يا زيرميز! اين گداطبعي است. روي گداطبعي چهار تا موش است که مملکت را به زحمت انداخت، وگرنه کشور، کشور سلحشوران است، با عظمت است!
غرض اين است که ـ #امانت حتماً يعني حتماً اين زحمتها هدر نرود! رفتيد منزل ـ نهجالبلاغه را باز کنيد، ببينيد اين امانت را در کنار نماز و روزه آورده يا در کنار ولايت حقيقي و کليه. آن يک ولايت ديگر است. فرمود شما به هر کسی امانت داديد خيانت کرده! اين کشور که نميتواند گام دوم و سوم را بردارد.
🔅 (درس تفسیر سوره جن جلسه اول 11-12-97)🔅
🌿🌿🌿
برای نشر فرهنگ ناب اسلامی به کانال متفاوت آموزه ها و معارف قرآنی"رحیق "در پیامرسان ایتا بپیوندید.
👇👇👇
@rahighemakhtoom
#ترتيب_نزول_قرآن و انتشارش در ميان مردم2
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
📌 ملاک و معیار #مکی و #مدنی بودن #آیات و #سوره های قرآن
🔅🔅🔅
🔹 #سور و #آيات #قرآنى به حسب اختلافاتى كه در محل نزول و زمان نزول و اسباب و شرايطى كه زمينه نزول را فراهم آورده انقساماتى پيدا مىكنند:
1⃣ 1. برخى از #سورهها و #آيات #مكى هستند و برخى از آنها #مدنى و معمولًا آنچه از قرآن قبل از هجرت پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله نازل شده مكى شمرده مىشود و بيشتر #سورههاى قرآنى و به ويژه #سورههاى كوچك از اين قبيل است و آنچه بعد از هجرت نازل شده مدنى خوانده مىشود اگرچه در خارج مدينه و حتى در مكه نازل شده باشد.
2⃣ 2. برخى از #سور و#آيات در سفر و برخى در حضر نازل شدهاند. و هم چنين #سور و #آيات منقسم مىشوند به آنچه در شب يا در روز نازل شده و هم چنين به آنچه در صلح يا در جنگ نازل شده و به آنچه در زمين يا در آسمان نازل شده و به آنچه در خلوت يا در ميان مردم نازل شده است و ما در فايده شناختن اين انقسامات در فصل اسباب نزول بحث خواهيم كرد.
3⃣ 3. برخى از دو #سورهها مكرراً نازل شده چنان كه گفته مىشود كه #سوره حمد دو مرتبه نازل شده يك مرتبه در مكه و يك مرتبه در مدينه، و هم چنين برخى از #آيات مكرراً نازل شده چنان كه آيه:
✅ {«فَبِأَيِّ آلاءِ رَبِّكُما تُكَذِّبانِ»*} در #سوره رحمان سى مرتبه مكرر شده
✅ و چنان كه دو #آيه{«إِنَّ فِي ذلِكَ لَآيَةً وَ ما كانَ أَكْثَرُهُمْ مُؤْمِنِينَ* وَ إِنَّ رَبَّكَ لَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ»*} در #سوره شعرا هشت فقره تكرار يافته
✅ و گاهى يك آيه در بيشتر از يك سوره چنان كه آيه{«وَ يَقُولُونَ مَتى هذَا الْوَعْدُ إِنْ كُنْتُمْ صادِقِينَ»*} در شش سوره مختلف واقع شده.
✳ و هم چنين گاهى جملهاى معين در جايى #آيه كامل و در جاى ديگر جزء آيه است چنان كه جمله{«اللَّهُ لا إِلهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ»*} در اول #سوره آلعمران آيه كامل و در #سوره بقره جزء آيةالكرسى است
✳ و غالب #سور و #آيات يكمرتبه نازل گرديده و از يك محل تعدى نمىكند.
🔹 و در هر حال اين گونه اختلاف در ميان #آيات #قرآنى معلول اقتضائات مختلف مقام بيان مىباشد كه در جايى تكرار يك جمله را ايجاب مىكند و آن را تكيهگاه كلام قرار مىدهد و گاهى نه.
🔹 و نظير اين اختلاف اختلاف ديگرى است كه از جهت درازى و كوتاهى در ميان #سور و #آيات #قرآنى هست مانند
🔹 سوره كوثر كه كوتاهترين سوره قرآنى و سوره بقره كه بلندترين سورهها مىباشد
🔹 و مانند #آيه «مدهامتان» كه كوچكترين #آيه قرآنى و يك كلمه است و آيه دين كه آيه 282 سوره بقره و بلندترين آيه قرآن و به بيشتر از سى جمله مشتمل است.
🔹 همه اين اختلافات به اقتضاى مقام بيان است چنان كه گاهى در ميان دو #آيه متصل به هم اتفاق مىافتد مانند دو #آيه كريمه بيستم و بيستويكم #سوره مدثر كه اولى يك جمله و دويمى بيشتر از پانزده جمله است.
🔹 و نظير اين اختلاف اختلافى است كه #آيات #سورههاى #قرآن از جهت ايجاز و اطناب بيان دارند چنان كه با مقايسه امثال #سوره فجر و سوره ليل به امثال #سوره بقره و مائده روشن است
✳ و اغلب #سورههاى مكى با اسلوب ايجاز
✳ و اغلب #سورههاى مدنى با سياق اطناب نازل شدهاند.
🔹 و از اين باب است آنچه گفته شده كه #اولين آياتى كه به پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله نازل شده سوره #علق يا پنج آيه از اول سوره علق مىباشد و #آخرين آيهاى كه نازل گرديده آيه كريمه:{«وَ اتَّقُوا يَوْماً تُرْجَعُونَ فِيهِ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ ما كَسَبَتْ وَ هُمْ لا يُظْلَمُونَ»} #سوره بقره آيه 281 است.
🌿🌿🌿
برای نشر فرهنگ ناب اسلامی به کانال متفاوت آموزه ها و معارف قرآنی"رحیق "در پیامرسان ایتا بپیوندید.
@rahighemakhtoom
📌شاخه طوبی
قدر شب را بدان که بزرگترین نزول،و شریفترین عروج در شب بوده است.اما نزول: « إنّا أنزلناه فی لیله القدر»، و اما عروج « سبحان الذی أسری بعبده لیلاً مِن المسجد الحرام إلی المسجد الأقصی الذی بارکنا حوله» .
☘در روز مشغله و آمد و شد و اسباب انصراف انسان بسیار است،بخلاف شب که هنگام آرامش،قوله سبحانه: «إنّا سنُلقی علیک قولاً ثقیلاً * إنّ ناشئهَ اللیل هی أشدُّ وطئاً و أقومُ قیلاً * إنّ لک فی النهار سبحاً طویلاً ».لذا اذکار و اوراد و خلوت را در شب تأثیری خاص است که در روز نیست،به خصوص در ثلث آخر لیل که هوا تصفیه شده و با روح بخاری مزاج انسان مسانخ است،و بدن هم از خستگی بدر آمده است و انتقالات و تمثلات و مکاشفات زئدتر و بهتر و قوی تر روی می آورند، «و مِن اللیل فتهجّد به نافله لک عسی أن یبعثک ربّک مقاماً محموداً ».
☘ مقام محمود انسان که حامد آن دانشمندان و فرشتگان و بلکه خدای سبحان است،ادراک حقایق کلمات نوری موجودات «کما هی» از راه نظر و برهان است،و کمال آن به نحو شهود و عیانست. و إن شِئتَ قلتَ: « إنّ المقامَ المحمودَ هو التّشبّه بالإله بقدر الطاقهِ البشریّهِ،و أخلاقه جمیله و آراؤه صحیحه و فیضه علی غیره متصلاً،یکون قربه إلی الله و تشبُّهه به أکثر لأنَّ الله سبحانه کذلک».
🍁🍁🍁🍁🍁
برای نشر فرهنگ ناب اسلامی به کانال متفاوت آموزه ها و معارف قرآنی"رحیق "در پیامرسان ایتا بپیوندید.
👇👇👇
@rahighemakhtoom
... ﴿وَتَقُولُونَ بِأَفْوَاهِكُم مَا لَيْسَ لَكُم بِهِ عِلْمٌ﴾ دين آمده جلوي اين(بیهوده و باطل گویی) دهن را بست.
به برخي از بزرگان گفتند به ما ذكرِدستور بدهيد!
فرمود :" دستورمان اين است كه ذكر سكوت داشته باشيد مگر آدم هميشه دهنش را باز ميكند هر حرفي را ميزند؟! خب اين ذكر سكوت معنايش اين نيست كه ساكت باشيد ؛ معنايش اين است كه از باطلگويي ساكت باشيد."
🍁🍁🍁
برای نشر فرهنگ ناب اسلامی به کانال متفاوت آموزه ها و معارف قرآنی"رحیق "در پیامرسان ایتا بپیوندید.
👇👇👇
@rahighemakhtoom
📌 سیم خاردار
✅ ...انسان يا نفي ميكند يا اثبات يا تصديق ميكند يا تكذيب در اين دو طرف دو سيم خاردار از نظر قرآن كشيده شده كه انسان نه به طرف باطل برود بيبرهان كه چيزي را تكذيب بكند نه در تصديق و باور و قبول به طرف باطل برود چيزي را بيبرهان بپذيرد.
✅ اگر دين آمده دو طرف را سيم خاردار كشيد خب انسان تربيت ميشود ديگر, فرمود ﴿لاَ تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ﴾( سورهٴ اسراء, آيهٴ 36.)ميخواهي تصديق كني باور كني قبول كني مرزش مشخص است بيبرهان نپذير! ميخواهي نكول كني تكذيب كني نفي كني بيبرهان نفي نكن!
✅ پس هم آن را تحريم كرده هم اين را تحريم كرده هم تكذيبِ غير محقّقانه را تحريم كرده هم تصديق غير پژوهشگرانه را تحريم كرده خب انسان وقتي تصديق و تكذيبش مهار شده باشد ميشود آدم عاقل ديگر, اين ميشود دين. با اين دو آيه مرزبندي كرده سيم خاردار كشيده گفت نه آن طرف برو نه اين طرف برو. بخواهي تكذيب بكني دليل بياور بخواهي تصديق كني دليل بياور!
✅ آنهايي كه تكذيب كردند بيبرهان مشمول اين طردند ﴿بَلْ كَذَّبُوا بِمَا لَمْ يُحِيطُوا بِعِلْمِهِ﴾( سورهٴ يونس, آيهٴ 39.)
✅ آنها كه تصديق كردند بيبرهان مشمول آيه سورهٴ «اسراء» هستند كه ﴿لاَ تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ﴾
✅ خب آدم وقتي دو طرفش سيم خاردار باشد يك آدم محقّق در ميآيد ديگر. فرمود شما كه آن كار را نكرديد لااقل اينجا ساكت باشيد
@rahighemakhtoom
#سوره_بینه10
#تفسیر_المیزان
🔆🔆🔆
🍁 بیان آیه 6 سوره بینه🍁
إنَّ الَّذينَ كَفروا مِن أهلِ الكتابِ و المشركينَ فى نارِ جَهنّمَ خالدينَ فيٖها أولئكَ هُم شَرُ البَريَّة6⃣
🔹بعد از آنكه از اشاره به كفرشان به بينه اى(قرآن مجید) كه به موجب #سنت الهى برايشان آمده بود، فارغ شد،
🔹 و نيز بعد از آنكه بيان كرد كه دين #قيم به چه چيز دعوت مى كند، شروع كرد به #انذار و تهديد كفار، و وعده به مومنين. و كلمه ( بريه ) به معناى #خلق است،
🔹 مى فرمايد كسانى كه از اهل كتاب و مشركين به اين بينه #كافر شدند، در آتش #جهنم و به طور دائم خواهند بود، اين گونه افراد #بدترين خلق خدايند (چون نعمت #هدايت بالاترين نعمت هاى الهى است، و كفران آن بدترين كفرانها است ).
🌿🌿🌿
@rahighemakhtoom
#سوره_بینه11
#تفسیر_المیزان
🔆🔆🔆
🍁 بیان آیه7سوره بینه🍁
إنَّ الّذينَ امَنوا وَ عَمِلُوا الصالِحاتِ اولئكَ هُم خَيرُ البريه 7
🔹در اين #آيه خيريت را منحصر در #مومنين كرده، كه اعمال #صالح مى كنند، همچنان كه در آيه قبلى شريّت را منحصر در #كفار مى كرد، (و اين انحصار از آوردن ضمير (هم ) استفاده مى شود، چون اگر فرموده بود: (اولئك شر البريه) معنايش اين مى شد كه ايشان بدترين خلقند، و اين منافات نداشت با اينكه اشخاص ديگرى هم بدترين خلق باشند، ولى عبارتى كه در آيه آمده معنايش اين است كه ايشان، آرى ايشانند بدترين خلق)
🌿🌿🌿
@rahighemakhtoom
#سوره_بینه11
#تفسیر_المیزان
🔆🔆🔆
جَزَاؤُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۖ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ ۚ ذَٰلِكَ لِمَنْ خَشِيَ رَبَّهُ8
🔹كلمه (#عدن ) به معناى استقرار و ثبات است، پس جنات #عدن به معناى #بهشت هاى خالد و #جاودانه است، و توصيف دوباره اش به اينكه خير البريه در آن #بهشت ها خالدند و ابدا خالدند تأكيد همان جاودانگى است، كه اسم (عدن ) بر آن دلالت داشت.
🍁🍁🍁🍁🍁
⬅️(رضى اللّهُ عنهم ) #خدا از ايشان راضى است، و رضايت #خدا از صفات فعل #خداست و مصداق و مجسم آن همان #ثوابى است كه به ايشان عطا مى كند، تا جزاى #ايمان و اعمال صالحشان باشد.
🍁🍁🍁🍁🍁
⬅️(ذلكَ لِمَن خَشىَ رَبَّه ) - اين جمله علامت بهشتيان و آنانكه به سعادت #آخرت مى رسند را بيان مى كند، مى فرمايد:
علامت خير البريه و آنهايى كه به #جنات عدن مى رسند اين است كه از #پروردگار خود ترس دارند. در جاى ديگر هم فرموده:
(انما يخشى اللّه مَن عباده العلماء)، پس علم به #خدا خشيت از خدا را به دنبال دارد، و خشيت از خدا هم ايمان به او را به دنبال دارد، يعنى كسى كه از خدا مى ترسد، قهرا در باطن قلبش ملتزم به ربوبيت و الوهيت او است، و در ظاهر هم ملازم با اعمال صالح است.
🍁🍁🍁🍁🍁
اين را هم بدان كه #مفسرين در #تفسير مفردات اين آيات به شدت اختلاف كرده، اقوالى بسيار دارند كه چون فايده اى در تعرض آنها نبود از #نقل آنها و پاسخ دادن و اشكال كردن به آنها صرفنظر شد، خواننده مى تواند به #تفسيرهاى مطول مراجعه نمايد.
🌿🌿🌿
@rahighemakhtoom
✳ بدانيد حرمت جامعه و تأمين امنيت جامعه به قدري حساس است كه صِرف محبّت شيوع فحشا, عذاب اليم را در بردارد .
🔹 محبّت ناامني [هم همين است] فرق نميكند حالا اين خصوص فحشا ميشود القاي خصوصيت كرد چيزي كه در همين حد است يا بدتر از آن; ايجاد وحشت كردن شايعهپراكني كردن امنيت جامعه را به هم زدن كاري كردن كه جامعه از آن امنيت بيفتد امّت اسلامي در هراس باشند اين عذاب الهي را به همراه دارد.
🔹 خلاصه امنيت جامعه چه امنيت عِرضي چه امنيتهاي اقتصادي چه امنيتهاي نظامي [را كسي دوست داشته باشد كه مختل شود] كسي علاقهمند باشد كه اين جامعه هميشه لرزان باشد خب اين عذاب اليم الهي دارد .
🔹 كسي علاقهمند باشد اين امّت اسلامي هميشه در هراس باشند اين عذاب اليم را در بردارد. يك وقت است كه دربارهٴ يك شخص است حالا ممكن است كه كسي اين را مصداق عذاب اليم نداند اما ميخواهد جامعه را بلرزاند امّت اسلامي را بلرزاند نظام اسلامي را هميشه در وحشت قرار بدهد خب اين درست نيست.
🔹 ﴿إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَن تَشِيعَ الْفَاحِشَةُ فِي الَّذِينَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ﴾ شما نميدانيد كه به هم زدن امنيت جامعه چه پيامدهاي تلخي را دارد خب.
🍁 حضرت استاد علامه جوادی آملی-جلسه درس تفسیر سوره نور🍁
🌿🌿🌿
@rahighemakhtoom
📌توانمندی و تکلیف
وَالَّذِينَ آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ لاَ نُكَلِّفُ نَفْساً إِلاَّ وُسْعَهَا أُوْلَـئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ (۴۲.اعراف )
☘☘☘
و كسانى كه #ايمان آورده و كارهاى شايسته انجام داده اند، (هر اندازه عمل كرده اند مى پذيريم، زيرا) هيچ كس را جز به مقدار توانش تكليف نمى كنيم. آنان همدم بهشتند، همانان در آن جاودانند.
- بهشت جاودان، پاداش پيوند ايمان و اعمال صالح است. «والّذين آمنوا وعملوا الصالحات... اولئك اصحاب الجنّة»
☘☘☘
- گرچه مطلوب، انجام همه ى كارهاى شايسته است، «و عملوا الصالحات» امّا در #عمل، هر كس به اندازه ى توانش مسئول است. «لا نكلّف نفساً الاّ وسعها»
☘☘☘
- در #اسلام، تكليف، طاقت فرسا نيست. «وسعها» چنانكه در جاى ديگر مى خوانيم: «وما جعل عليكم فى الدّين من حرج» (109) و «يريد اللّه بكم اليُسر و لا يريد بكم العُسر» (110)
🍁🍁🍁
109) حج، 77
110) بقره، 185
@rahighemakhtoom
#ماه_رجب
#آیت_الله_جوادی_آملی
📌 درنگ تامل
🔅 بهترين راه براي رعايت #تقواي الهي با فرا رسيدن ماه پربركت رجب اين است كه ما اين حبل الله را حفظ بكنيم.
از وجود مبارك #رسول گرامي(عليه و علي آله آلاف التحية و الثناء) رسيده است كه در ماه #رجب هر شب فرشتهاي از طرف ذات اقدس الهي نداهايي دارد، بخشی از آن نداها این است كه فرشتهاي از طرف ذات اقدس الهي ميگويد:
🌿 «اٴنا جالسُ مَن جالَسَني... و غافِرُ مَنِ استَغفَرَني»؛
🌿
🔹 هر كسي با من هم نشين باشد لطف من با او هست و هر كه از من طلب مغفرت كند من او را ميآمرزم و هر كس از من #هدايت بخواهد من او را هدايت ميكنم و اين #ماه پربركت #رجب را طنابي قرار دادم:
«العبدُ عبدي و الرّحمة رحمتي ... و جعلتُ هذا الشّهرُ حبلاً بيني و بينَ عِبادي» هر كس با ماه رجب مأنوس بود به من ميرسد «وَصَلَ إليّ»[1]
🌿 در عين حال كه ماه #رجب شهر #عليبنابيطالب(سلام الله عليه) است #شهر الولايه است و ماه شعبان شهر رسول خداست شهر الرسالة است و ماه مبارك رمضان شهر الله است، همان طوري كه »اٴنا مدينةُ العلم و عليٌ بابها فَمَن ارادَ المدينة فليَاٴتِها مِن بابِها»،[2] از اين باب #شهر الولاية وارد #شهر الرسالة ميشويد و از باب شهر الرسالة وارد شهر ربوبيت خواهيد شد كه آنجا عبادتتان و بندگيتان بندگي خالص خواهد بود.
منبع: خطبه های نمازجمعه 7/9/76
پاورقی: ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
[1] . مستدرك الوسائل، ج7، ص535.
[2] . عيون اخبار الرضا، ج1، ص233
🔅🔅🔅
@rahighemakhtoom
حضرت استاد علامه آیت الله جوادی آملی
...برخيها اين توفيق را داشتند كه مقداري وقف ميكردند براي مَهريه مقداري وقف ميكردند براي جهيزيه و مانند آن. بالأخره انسان دو وصيّت دارد؛ يك وصيّت عهدي دارد، كه بعد از مرگ من چه كسي غسل بدهد، چه كسي تحنيط كند ،چه كسي تكفين كند چه كسي نماز بخواند ،كجا دفن كنيد ،اينها را ميگويند وصيتهاي عهدي؛ اين گونه از وصيتهاي عهدي نيازمند به وصيّ است چون مربوط به بعدالموت است. قِسم دوم وصيّتِ تمليكي است كه با ثلث من چه بكنيد. در وصيّت تمليكي كه در مقابل وصيّت عهدي است ،وجود مبارك حضرت امير فرمود: «كُن وصيّ نفسك»خودت وصيّ خودت باش همين ثلث را كه بعد از مرگ بخواهند عمل بكنند كه آيا بكنند يا نكنند! در زمان حيات خودت عمل بكن؛ حالا يا با وقف يا غير وقف. جامعه بداند سعادت آنها در اين است كه به جوانها همسر بدهند ما نبايد فقط به جوانها بگوييم چرا ازدواج نميكني به دختر بگوييم چرا همسر قبول نميكني ما هم نزد خدا مسئوليم كه اينها را همسر بدهيم فرمود: ﴿وَأَنكِحُوا الْأَيَامَي مِنكُمْ﴾ نه اينكه اينها نكاح بكنند, البته اينها هم بايد آمادگيشان را اعلام بكنند پدر و مادر هم بايد زحمت بكشند، ولي جامعه مسئول است حكومت اسلامي مسئول است.(جلسه درس تفسیر سوره نور)
🌿🌿🌿
برای نشر فرهنگ ناب اسلامی به کانال متفاوت آموزه ها و معارف قرآنی"رحیق "در پیامرسان ایتا بپیوندید.
☘انتشار عمل و رفتار و سخن خوب صدقه ای ماندگار است.توفیق را از خدا بخواهیم.
👇👇👇
@rahighemakhtoom
تفسیر #سوره_قدر
✳ #تفسیر #المیزان
#قران
📌 قسمت اول: مروری بر ترجمه آیات
💠به نام خداوند رحمان و رحيم💠
1⃣ ما اين #قرآن عظيم الشان را (كه رحمت واسع و حكمت جامع است ) در شب #قدر نازل كرديم
2⃣ و تو چه مى دانى شب #قدر چيست؟
3⃣ شب قدر (در #مقام و مرتبه ) از #هزار ماه بهتر و بالاتر است
4⃣ در اين شب فرشتگان و #روح (يعنى جبرئيل ) به #اذن خدا از هر فرمان (و دستور الهى و سرنوشت خلق ) نازل مى شوند
5⃣ اين شب رحمت و #سلامت و تهنيت است تا صبحگاه
🍁🍁🍁
با ما همراه باشید
☘انتشار عمل و رفتار و سخن خوب صدقه ای ماندگار است.توفیق را از خدا بخواهیم.
@rahighemakhtoom
تفسیر #سوره_قدر
✳ #تفسیر #قران
📌 قسمت دوم: نام گذاری
🔹 نامگذاری این سوره به نام «#قدر» به دلیل اشاره خداوند به نزول قرآن در شب #قدر در نخستین آیه است. نام دیگر این سوره را «انا انزلنا» گفتهاند؛ زیرا با این واژه شروع شده است.( #خرمشاهی، «سوره قدر»، ص۱۲۶۶.)
🍁🍁🍁
با ما همراه باشید
☘انتشار عمل و رفتار و سخن خوب صدقه ای ماندگار است.توفیق را از خدا بخواهیم.
@rahighemakhtoom
تفسیر #سوره_قدر
✳ #تفسیر #قران
📌 قسمت سوم: اطلاعات کلی و سودمند
🔅🔅🔅
🔹 #سوره #قَدْر یا انا انزلنا نود و هفتمین سوره و از سورههای مکی قرآن است که در جزء ۳۰ جای دارد.
🔹 نام سوره قدر از اولین آیه آن گرفته شده که به نزول قرآن در شب قدراشاره دارد.
🔹 سوره قدر از عظمت، فضیلت وبرکات شب قدر و نزول فرشتگان رحمت در این شب سخن میگوید. شیعیان از محتوای این سوره، به ضرورت وجود امام معصوم (ع) در زمین تا قیامت استدلال میکنند.
🔹 خواندن این سوره در نمازهای یومیه و برخی از نمازهای مستحب و نیز هزار بار خواندن آن در شبهای قدر سفارش شده است.
🍁🍁🍁
با ما همراه باشید
☘انتشار عمل و رفتار و سخن خوب صدقه ای ماندگار است.توفیق را از خدا بخواهیم.
@rahighemakhtoom
👇👇👇
#اسباب_نزول قسمت اول
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
📌 معنا و مفهوم #سبب و علت #نزول آیه
🌿🌿🌿
🔹 بسيارى از #سور و آيات قرآنى از جهت نزول با حوادث و وقايعى كه در خلال مدت دعوت اتفاق افتاده ارتباط دارد مانند #سوره بقره «1» و #سوره حشر و #سوره عاديات
🔹 يا نيازمندىهايى از جهت روشن شدن احكام و قوانين #اسلام موجب نزول #سور يا آياتى شده كه احكام مورد نياز را بيان مىكند مانند «2» #سوره #نساء و #انفال و #طلاق و نظاير آنها.
پ.ن:👇
🔹 در این دو مورد دقت کنید
(1). #سوره بقره سال اول هجرت در مدينه نازل شده مقدارى از آياتش در توبيخ يهود كه در پيشرفت اسلامكارشكنى مىكردند و مقدارى در تشريع #احكام مانند تغيير قبله و تشريع روزه و حج و غيره نازل گرديده است.
و #سوره حشر در خصوص كوچانيدن يهود بنىنضير و سوره عاديات در خصوص اعراب وادى يابس يا غير آنها نازل شده است
(2). #سوره نساء درخصوص ازدواج و ارث زنان، و سوره انفال درخصوص اسيران غنائم جنگى و سوره طلاقدرخصوص طلاق نازل شده است
✅ مفهوم #سبب نزول
زمينههایی كه موجب نزول سوره يا #آيه مربوطه مىباشد اسباب نزول مىگويند و البته دانستن آنها تا اندازهاى انسان را از مورد نزول و مضمونى كه #آيه نسبت بهخصوص مورد نزول خود به دست مىدهد روشن ساخته كمك مىكند.
🔹 و از اين روى گروه انبوهى از #محدثين صحابه و تابعين در صدر اسلام به ضبط و روايت اسباب نزول همت گماشته بودند و اخبار بىشمارى در اين باره نقل نمودهاند.
🌿🌿🌿
☘انتشار عمل و رفتار و سخن خوب صدقه ای ماندگار است.توفیق را از خدا بخواهیم.
@rahighemakhtoom
ادامه مطلب در👇👇👇پست بعد
#اسباب_نزول قسمت دوم
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
📌 آیا #روایات و #احادیث اسباب نزول معتبر می باشند؟!
🔹 اين روايات از طرق اهل#سنت بسيار زياد است و به چندين هزار روايت مىرسد و از طرق شيعه كم و شايد از چند صد بيشتر نباشد، البته همه #روايات هم مسند و صحيح نيست بلكه بسيارى از آنها غيرمسند و ضعيفند.
🔹 ولى تتبع اين روايات و تأمل كافى در اطراف آنها انسان را نسبت به آنها بدبين مىكند:
✅ {اولًا:} #سياق(چینش کلمات وپیوند و ارتباط جمله با جملات پیشین و محتوای کلی) بسيارى از آنها پيداست كه راوى ارتباط نزول آيه را در مورد حادثه و واقعه بهعنوان مشافهه و تحمل و حفظ به دست نياورده بلكه قصه را حكايت مىكند سپس آياتى را كه از جهت معنا مناسب قصه است به قصه ارتباط مىدهد و در نتيجه سبب نزولى كه در حديث ذكر شده سبب نظرى و اجتهادى است نه سبب نزولى كه از راه مشاهده و ضبط به دست آمده باشد.
🔹 و گواه اين سخن اين كه در خلال اين روايات تناقض بسيار به چشم مىخورد؛ به اين معنى كه در بسيارى از آيات قرآنى در ذيل هر آيه چندين #سبب نزول مناقض همديگر نقل شده كه هرگز با هم جمع نمىشوند حتى گاهى از يك شخص مانند ابنعباس با غير او در يك آيه معين چندين #سبب نزول روايت شده.
ورود اين اسباب نزول متناقض و متهافت يكى از دو محمل بيشتر ندارد يا بايد گفت:
🔹 اين اسباب نزول نظرى هستند نه نقلى محض و هر يك از روات روايات متناقضه آيه را به يكى از قصههاى مناسب خوابانيده كه غير از قصهاى است كه در روايت ديگر مىباشد
🔹 و هم چنين، يا يك شخص مثلًا كه دو #سبب نزول متخالف روايت مىكند گرفتار دو نظر مخالف گرديده و پس از نظر اولى مثلًا به سوى نظر دويمى عدول نموده است و يا بايد گفت همه روايات يا بعضى از آنها جعل يا دَسّ(دستکاری و تحریف) شده است.
🔹 با تحقق چنين احتمالاتى #روايات اسباب نزول #اعتبار خود را از دست خواهد داد و از اين روى حتى صحيح بودن #خبر از جهت #سند سودى نمىبخشد، زيرا صحت #سند احتمال #كذب رجال سند را از ميان مىبرد يا تضعيف مىنمايد ولى احتمال دس يا اعمال نظر در جاى خود باقى است.
🍁🍁🍁
☘انتشار عمل و رفتار و سخن خوب صدقه ای ماندگار است.توفیق را از خدا بخواهیم.
@rahighemakhtoom
ادامه مطلب در👇👇👇پست بعد
#اسباب_نزول قسمت سوم
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
📌 آیا #روایات و #احادیث اسباب نزول معتبر می باشند؟!
🔹 ممنوعیت نوشتار حدیث از سوی خلفا
✅ {و ثانياً:} از راه #نقل به ثبوت رسيده كه در صدر #اسلام مقام خلافت از ثبت حديث و كتابت آن شديداً مانع بود و هرجا ورقه و لوحى كه حديثى در آن نوشته شده بود به دست مىآوردند توقيف كرده مىسوزانيدند و اين قدغن تا آخر قرن اول هجرى يعنى تقريباً نود سال ادامه داشت.
🔹 اين رويه و روش راه نقل به معنا را بيشتر از حد ضرورت به روى روات و محدثين باز كرد و تغييرات ناچيز كه در هر مرتبه نقل روايت پيش مىآمد كمكم روى هم تراكم نموده گاهى اصل مطلب را از ميان مىبرد و اين معنا با مراجعه به مواردى كه در يك قصه يا مطلب روايات از طرق مختلفه وارد شده است بسيار روشن است،
🔹 انسان گاهى به رواياتى برمىخورد كه در قصهاى كه مشتركاً به شرح آن مىپردازند هيچ جهت جامع (و همه سو نگر ندارند.)
🔹 البته شيوع نقل به معنا با اين گلوگشادى اعتبارى براى #اسباب نزول باقى نمىگذارد يا دست كم از اعتبارشان مىكاهد.
🔹 و وقتى كه شيوع #جعل و دس (و دستکاری ها و تحریفات) و مخصوصاً دخول #اسرائيليات و آنچه از ناحيه #منافقين كه شخصاً شناخته نمىشدند ساخته شده و داخل روايات گرديده است به مسئله نقل به معنا و آنچه در اشكال اول ذكر شد اضافه شود، اعتمادى به اسباب نزول باقى نخواهد ماند.
.
🍁🍁🍁
☘انتشار عمل و رفتار و سخن خوب صدقه ای ماندگار است.توفیق را از خدا بخواهیم.
@rahighemakhtoom
ماه #رجب، زمان شکوفایی بذر انسانی است. همانگونه که بذر هر میوه بايد در فصل خاصی زير خاک برود تا بتواند رشد کند و به هدف خلقتش برسد، یعنی میوه شود.
خاک مناسب برای انسانیت نیز همان برنامههای خاص عبادی است که در طول اين ماه به ما دادهاند تا بتوانیم با آنها بذر انسان شدن را در درون خود بپرورانیم.
فرصت را غنیمت بشمریم و این رجب، قدری از انسان بودنمان را معنا کنیم
👇👇👇
@rahighemakhtoom2
#نکتۀ_روز
زندگی میگذرد و در روزهای عادی سال، حواس ما بیشتر به نیازهای مادی است.
اما این روزها، صاحب و ولینعمتمان، ما را متوجه نیاز حقیقیِ جانمان یعنی عشق میکند. با خدای خود به مناجات میایستد و میگوید شما نیز همه با من بخوانید:
«اللّهم إنّی أسئلُک بمَعانی جمیعِ ما یدعوکَ بهِ وُلاةُ أمرِک...»
[دعای هر روز ماه رجب، واردشده از ناحیهٔ مقدسهٔ صاحبالزمان(عجّلاللهفرجه)]
پس بخوانیم با او؛ باشد که به برکت این همراهی، ما نیز در رتبهٔ خود بتوانیم به همان جایگاهی برسیم که او و پدرانش در رتبهٔ خود رسیدند و به قدر تشنگیمان بچشیم که آنها چه چشیدند.
👇👇👇
@rahighemakhtoom2
📌 اصولاً #اصلِ #جامع اين است كه نظام اسلامي را امّت مسلمان را مسئولين امر را و افراد را ميفرمايد از فقر نترسيد.
✳ در آيه 28 سورهٴ مباركهٴ «توبه» اين بحثش گذشت وقتي كه #رابطهٴ با مشركين را قطع فرمود, فرمود: ﴿إِنَّمَا الْمُشْرِكُونَ نَجَسٌ فَلاَ يَقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ بَعْدَ عَامِهِمْ هذَا﴾اينها نبايد اينجا بيايند يك عدّه(از مسلمانان) ميگفتند خب اينها وضع ماليشان خوب است ميآيند اينجا كار توليد ميشود شغل توليد ميشود ما به حقوقي ميرسيم و اينها.
✳ در سورهٴ مباركهٴ «توبه» فرمود از اين #تحريمها #هراسي نداشته باشيد; آيه 28 سورهٴ مباركهٴ «توبه» اين است ﴿يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْمُشْرِكُونَ نَجَسٌ فَلاَ يَقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ بَعْدَ عَامِهِمْ هذَا﴾ حالا اگر گفتيد اينها وضع ماليشان خوب است اينها كه بيايند اينجا ما مسافرخانه كرايه ميدهيم بارهاي اينها را حمل و نقل ميكنيم چيزي به اينها ميفروشيم درآمد سالانهمان را از اينجا تأمين ميكنيم
✳ فرمود اين خيال را نكنيد ﴿وَإِنْ خِفْتُمْ عَيْلَةً فَسَوْفَ يُغْنِيكُمُ اللّهُ مِن فَضْلِهِ﴾ عَيلَه يعني فقر, عائل يعني نيازمند; به انساني كه #فقير است ميگويند عائلهمند است از آن عَيله به معني فقر گرفته شده فرمود اگر از فقر و عَيله و اينها ميترسيد نگران نباشيد چون او اين دستور را داده #كليد آسمانها و زمين به دست اوست.
✳ بنابراين #اصل كلّي اين است كه به #وعده الهي انسان بايد #اعتماد داشته باشد (يك) به دستور #خدا عمل بكند و نگران #روزي نباشد (دو)
@rahighemakhtoom