سوره فلق.docx
46.9K
#چشمه_حکمت
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سطح_متوسط
#تفسیر_سوره_فلق
قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ «1» مِنْ شَرِّ ما خَلَقَ «2» وَ مِنْ شَرِّ غاسِقٍ إِذا وَقَبَ «3» وَ مِنْ شَرِّ النَّفَّاثاتِ فِي الْعُقَدِ «4» وَ مِنْ شَرِّ حاسِدٍ إِذا حَسَدَ «5»
🔅🔅🔅
📌 نگاشت14: محتوای تفسیری آیه 5 سوره فلق
▪ فایل کامل تفسیر متنی سوره فلق(بیش از 300نکته مهم)
▪ برای قرآن پژوهان و مربیان کلاس های قرآنی و دینی
🍀🍀🍀
برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoo
برشی از #تفسیر_تسنیم_جلد_اول(41)
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_تخصصی
#سوره_حمد
#الحمد_لله_رب_العالمین
#تفسیر
#آیت_الله_جوادی_آملی
🔅🔅🔅
اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِينَ (2)
📌 فرق حمد و شكر:
▪ شكر كه در مقابل كفران است به معناي سپاس در برابر كاري است كه اثر آن به غير برسد و دريافت كنندهي اثر نيز همان شخص شاكر باشد و به عبارتي ديگر: شكر، سپاس بر نعمتي است كه از منعم به شاكر مي رسد، نه بر كمالاتي كه اثرش به ديگران نمي رسد يا به غير شاكر مي رسد. بنابراين در شكر، هم وصول اثر به غير نقش دارد و هم اتحاد متنعّم و شاكر؛ در صورتي كه هيچ يك از اين دو قيد در حمد مطرح نيست و از اين رو شكر از دو جهت اخصّ از حمد است و هر شكري حمد است، ولي چنين نيست كه هر حمدي شكر باشد.
▪ آنچه در فرق ميان حمد و شكر گفته شد، ويژگيهايي است كه اهل لغت براي فرق گذاري ميان اين دو واژه گفته اند؛ اما با عنايت به كاربُردهاي قرآني واژهي شكر بايد گفت: وصول اثر نعمت و كمال به غير، مُقوّم شكر نيست وگرنه اطلاق شاكر بر خداي سبحان مَجاز خواهد بود.
▪ توضيح اين كه، شاكر بودن گاهي به برخي از اسماي حق اسناد داده مي شود و مراد از آن تأثير اسماي الهي در يكديگر است. در اين صورت قيد «وصول اثر به غير» مي تواند در قوام شكر نقش داشته باشد؛ اما اگر شاكر بودن
به «ذات» اقدس خداوند كه كامل محض و غني صرف است اسناد داده شد، وصول اثر نقشي در گوهر شكر ندارد؛ زيرا ذات خداي سبحان نه تنها به غير خود نيازمند و از او متأثر نيست، كه به خود نيز نيازمند نيست و از خود نيز اثر نمي پذيرد. او غني محض است، نه مستغني و خودكفا، تا با فيض خود نياز خويش را تأمين كند: «الهى تقدّس رضاك أن تكون له علة منك فكيف تكون له علة منّى. الهى أنت الغنىّ بذاتك أن يصل إليك النفع منك فكيف لاتكون غنيّاً عنّى»[ مفاتيح الجنان، دعاي عرفه].بنابراين، «وصول اثر به غير» ويژگي برخي از مصاديق شكر است و نه مقوّم گوهر شكر و اگر در تعريف شكر مطرح مي شود از باب «زيادت حدّ برمحدود» است.
▪ حاصل اين كه، براساس اين تحليل در فرق حمد و شكر بايد گفت: اگر مقصود امتياز حمد از شكر در مورد موجودهاي امكاني باشد، فرق آن است كه در حمد، وصول اثر كمال محمود به حامد شرط نيست، ولي در شكرْ وصول اثر مشكور به شاكر معتبر است و اگر مقصود اعم از موارد وجوب و امكان باشد به طوري كه شاكر بودن خداوند هم منظور باشد، شايد از اين جهت، شكر به لحاظ مصداق همان حمد باشد، بدون تفاوت.
«لام» در «الحمد»: براي استغراق يا جنس است و مفادش آن است كه هر حمدي از هر حامدي و براي هر محمودي واقع شود، در واقع حمد خداي سبحان است و جز او هيچ كس مالك حمد نيست. بنابراين، او حميد محض و محمود صرف است.
▪ احتمال ديگر در الف و لام آن است كه براي «عهد» باشد و مراد از حمدِ
معهود، حمد كاملي است كه خداي سبحان از خود دارد[روح البيان، ج1، ص10.].«لام» در «لله»: يا براي مالكيّت است و يا اختصاص. خداوند مالك هر حمدي است، يا هر حمدي ويژه اوست.
✅ قرآن هم راه است و نیز همراه
✳همواره با قرآن باشیم
👇👇👇
@rahighemakhtoom
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📌 وحدت حوزه و دانشگاه
🔹 در آستانه [روز] وحدت حوزه و دانشگاه هستیم که همانند ایام وحدت برای ما بسیار خجسته و بالنده است. امیدواریم این وحدت زمینه برکت های فراوانی را فراهم بکند.
🔹 مستحضر هستید که وحدت گاهی در قبال کثرت است، بحث فلسفی عمیقی دارد و بحث با برکتی است، چون هم کثرت حقیقی است هم وحدت حقیقی است؛ گرچه سازنده آن کثرت این وحدت است و نقصی در آن کثرت نیست، زیرا کثرت مظاهر أسمای حسنای خدای سبحان هستند که ﴿أَیاً مَا تَدْعُوا فَلَهُ الأسْماءُ الْحُسْنَی﴾،[1] ﴿وَ إِنْ تَعُدُّوا نِعْمَةَ اللَّهِ لا تُحْصُوها﴾،[2] این کثرت به نِعَم الهی برمی گردد و این کثرت به مظاهر أسمای الهی رجوع می کند و نه نقص دارد و نه عیب؛ اما آن وحدتی که محمود و ممدوح است و حوزه و دانشگاه برای آن تلاش و کوشش کرده و می کنند در مقابل کثرت نیست، در مقابل اختلاف است. وحدت برای نظام هستی سلامت است، اختلاف عیب است و نقص؛ کثرت در مقابل این وحدت نیست، کثرتی که مظاهر أسمای الهی هستند، وحدت را پاسداری می کنند، اما اختلاف وحدت شکن است.
🔹 یک بیان نورانی از علی بن ابی طالب (سَلامُ الله عَلَیه) است که در نهج البلاغه این بیان آمده که حضرت به کسی خطاب می کند و می فرماید: در امت اسلامی هیچ کسی مردم را به اندازه من به وحدت دعوت نمی کند و هیچ کسی در سنت و سیره و سریرت خود به اندازه من واحدانه فکر نمی کند و عمل نمی کند: «وَ لَیسَ رَجُلٌ فَاعْلَمْ أَحْرَصَ النَّاسِ عَلَی جَمَاعَةِ أُمَّةِ مُحَمَّدٍ (صلّی الله علیه و آله و سلّم) وَ أُلْفَتِهَا مِنِّی».[3] آنگاه می فرماید اختلاف در مقابل وحدت است، نه کثرت در مقابل وحدت. این اختلاف یک بیماری است که هم به سلامت آسیب می رساند، هم به کمال گزند وارد می کند؛ نه می گذارد جامعه سالم باشد، جامعه را عیبناک می کند، نه میگذارد جامعه کامل باشد و در نقص جامعه می کوشد. می فرماید این مطلب را من از نظر تاریخ نمی گویم، از نظر سنت الهی می گویم، چون اگر از نظر تاریخ باشد نسبت به گذشته رواست؛ اما نسبت به آینده پیش بینی تاریخ کار آسانی نیست؛ ولی از منظر سنت الهی که نه تحویل پذیر است و نه تبدیل را تحمل می کند: ﴿فَلَن تَجِدَ لِسُنَّتِ اللَّهِ تَبْدِیلاً وَ لَن تَجِدَ لِسُنَّتِ اللَّهِ تَحْوِیلاً﴾؛[4] این گذشته اش همانند آینده، آینده آن همانند گذشته است؛ لذا حضرت فرمود: «إِنَّ اللَّهَ سُبْحَانَهُ لَمْ یعْطِ أَحَداً بِفُرْقَةٍ خَیراً مِمَّنْ مَضَی وَ لاَ مِمَّنْ بَقِی»؛[5] نه در گذشته سنت الهی این بود که جامعه از اختلاف طَرْفی ببندد، نه در آینده «الی یوم القیامة» هیچ ملتی، هیچ جامعه ای، هیچ أحدی از اختلاف طَرْفی نمی بندد: «لَمْ یعْطِ أَحَداً بِفُرْقَةٍ خَیراً مِمَّنْ مَضَی وَ لاَ مِمَّنْ بَقِی».
[1]. سوره إسراء، آیه110.
[2]. سوره نحل، آیه18.
[3]. نهج البلاغة(للصبحی صالح), نامه78.
[4]. سوره فاطر، آیه43.
[5]. نهج البلاغة(للصبحی صالح), خطبه176.
📚 پیام به مراسم رونمایی از کتاب هایی پیرامون فطرت و معاد
تاریخ: 1396/12/15
🔅🔅
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
#درس_اخلاق
#آیت_الله_جوادی_آملی
#وحدت_حوزه_و_دانشگاه
🔅🔅🔅
💠مهمترین عاملی که حوزه و دانشگاه را یکی میکند همان علم دینی است
🔶باید بدانیم که #اتحاد حوزه و دانشگاه در سایه #علم است؛ یعنی حوزه میگوید خدا چنین گفت، دانشگاه میگوید خدا چنین کرد، و هر دو دینی هستند.
🔶 دانشگاه ما غرق در #دین است منتها خیال میکند علم، #سکولار است، مثل اینکه یک ماهی از سایر ماهیها سؤال کرد اینکه میگویند آب، آب چیست؟ به او گفت تو غرق در آبی نمیدانی آب چیست، مگر میشود #دانشجو، #دانشگاه، استاد دانشگاه حرفش غیر دینی باشد!؟
♦️یعنی الآن اگر کسی در #حوزه قم بحث بکند که امام صادق(ع) چه کارهایی کرد یا امیرالمؤمنین چه کارهایی کرد این میشود علم دینی؛ ولی استاد دانشگاه که در #دانشگاه میگوید خدا چنین کرد این دینی نیست!؟
🔶در حال حاضر فیزیکدان، شیمیدان و طبیب در دانشگاه #لاشه_علم را تدریس کرده و موضوع علم قرار دادهاند و کسی از خالق عالم و این که چرا خلق کرد؛ بحث نمیکند و بیشتر میگویند «این چنین است و بعد این چنین میشود» اما از فاعل اصلی کسی نمیگوید و مبدأ و مقصد را کنار گذاشتهاند.
🔶 وجود مبارک #امام_رضا علیه السلام فرمود تنها چیزی که #جامعه را اصلاح میکند گفتار خاندان عصمت و طهارت است شما دور هم جمع میشوید حرفهای ما را مطرح میکنید «تزاوروا فانّ فی زیارتکم احیاء لأحادیثنا» شما فرزندان مایید وقتی که در کنار هم نشستید حرفهای ما را نقل میکنید حرف ما قصه و افسانه و فسون و فسانه نیست حرف ما در شما عاطفه ایجاد میکند.
♦️#تنها راه اصلاح جامعه ،عمل به گفتار #اهل_بیت(ع) است. همه ما شنیدیم و گفتیم که سنگ روی سنگ بند نمیشود و درست شنیدیم و درست هم گفتیم اگر کسی بخواهد برج بسازد همهاش سنگ باشد هرگز بالا نمیرود بین دو سنگِ سخت یک ملات نرم و رقیق لازم است، گفتار ائمه(ع)، یعنی #عاطفه، #ادب، #انسانیت، #احسان، #کرامت، #مردانگی و #گذشت اینها ملات زندگی است و در جامعه نقش آن ملات نرم را دارد.
♦️جامعه را با بیمهری و #خشونت و #افراط_گری نمیشود اداره کرد و اگر جامعهای به این صفات ناپسند مبتلا شد نتیجهاش عصبانیت، تعداد زیاد پروندههای زد و خورد در دستگاه قضا، مرگ زود رس، اضطراب و افزایش بیماری است.
🔶مهمترین عاملی که #حوزه_و_دانشگاه را یکی میکند همان #علم_دینی است و اگر سخنان نورانی امام رضا(ع) که فرمود ما عاطفه آوردیم، ما مِهر و وفا و صفا آوردیم، ما ملات آوردیم زمینه این بشود هم حوزه و دانشگاه #متحد میشود هم نظام متحد میشود هم #دولت و #ملت با هم متحد میشوند و هم این نظام، سرافراز میتواند تا زمان ظهور صاحب اصلیاش از هر گزندی محفوظ بماند.
🔅🔅
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
#حدیث
#قرآن
#سیئه
#احسان
#خدا
#آرزوی_مرگ
#مرگ
#امالی
#شیخ_طوسی
#آیت_الله_خامنه_ای
#درس_خارج_فقه
#جلسه39
🔅🔅🔅
📌 آرزوی مرگ
▫ أخبرنا ابن مخلد، قال أخبرنا أبوعمر، قال حدثناالحارث بن محمد بن أبی أسامه التمیمی ، قال حدثناالواقدی محمد بن عمر، قال حدثنا عبد الله بن جعفرالزهری ، عن یزید بن الهاد، عن هند بنت الحارث الفراسیه، عن أم الفضل ،قالت دخل رسول الله (صلی الله علیه وآله ) علی رجل یعوده و هوشاک فتمنی الموت ، فقال رسول الله (صلی الله علیه وآله ) لاتتمن الموت ،فإنک إن تک محسنا تزدد إحسانا إلی إحسانک ، و إن تک مسیئا فتؤخر تستعتب ، فلاتمنوا الموت .
📚
"«امالی شیخ طوسی، صفحه385.»
"
▫ رسول خدا «صل الله علیه وآله» سراغ یکی از مسلمانها که مریض بود جهت عیادت تشریف بردند. و هو شاکٍ، شکایت داشت. لابد دردی، مشکلی داشته. فَتَمنَّی الموت، به پیغمبر گفت: دلم میخواهد زودتر مرگم فرا برسد. فقال رسولُ الله «صلی الله علیه و آله»: لاتَتَمَنَّ الموت! آرزوی مرگ نکنید! دعا برای مرگِ خودتان نکنید! فإنّک إن تَکُ مُحسِناً تَزدَد إحساناً الی إحسانِک، اگر آدمِ خوبی هستید، وقتی چند سال دیگر انشاءاهلل شصت، هفتاد سالِ دیگر زنده ماندید،طبعاً بر احسانِ خودتان خواهید افزود، کفّۀ حسنات خودتان را سنگین خواهید کرد. این زندگیِ طولانی اگر زحمات و مشکلاتی دارد، این حُسن را هم دارد که اگر انسان اهل احسان باشد، اهل تقوا باشد، کفّۀ حسنات خودش را روز به روز افزایش میدهد. و إن تکُ مُسیئاً، و اگر گناهکاری! فَتُؤَخَّرتَستَعتِب، اجلِ تو را عقب میاندازند تا تو عذرخواهی کنی. «لک العُتبَی»یعنی: معذرت خواهی کردن؛ در تأخیر مرگ این فرصت وجود دارد که انسان عذرخواهی کند. بنابراین، فرصتِ حیات فرصتِ خوبی است، مرگ را آرزو نکنید!
☘☘☘
💻برای ترویج ؛تبلیغ و انتشار آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ وعَجِّلْ فَرَجَهُمْ وسَهِّلْ مَخْرَجَهُمْ
@rahighemakhtoom
#آیت_الله_جوادی_آملی
📌 هشدار به مسئولان تصمیم گیر❗
▪ اين دعا را کليني در جلد پنجم «کتاب المعيشة» کافي نقل ميکند عرض ميکند خدايا بين ملت ما و نان ملت جدايی نينداز! «اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي الْخُبْزِ». مستحضريد که ما در فارسي از اقتصاد به نان تعبير ميکنيم، در عربي از اقتصاد به خُبز تعبير ميکنند؛ خُبز به معني نان نيست به معني اقتصاد است اين يک تعبير رايجي است ميگوييم نان مردم! وقتي ميگوييم نان مردم يعني اقتصاد مردم «اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي الْخُبْزِ وَ لَا تُفَرِّقْ بَيْنَنَا وَ بَيْنَهُ فَلَوْ لَا الْخُبْزُ مَا صُمْنَا وَ لَا صَلَّيْنَا وَ لَا أَدَّيْنَا فَرَائِضَ رَبِّنَا عَزَّ وَ جَل»[11] خدايا اگر ميخواهي دين تو محفوظ باشد جيب مردم بايد خالي نباشد همين! وگرنه يک «مارکس» و «انگلس» اين دو نفر پيدا شدند ده برابر ما را کمونيست کردند. شما ببينيد يک قَدَري است چين، اين يک ميليارد و هشتصد ميليون جمعيت دارد بيست برابر ماست. ما قرآن و عترت و علي(سلام الله عليه) را داريم او دستش خالي است و بيست برابر ماست آسمان و زمين را گرفته است. اگر يک وقت جيب مردم خالي باشد به آن سمت رو ميآورند. الآن شما ببينيد چه آنها و چه شوروي سابق چه بعضي از کشورهاي کمونيستي، بر اساس همين فقر رفتند اين مکتب را پذيرفتند.
▪️ بنابراين چند نفري که در شعب ابيطالب بودند اينها براي ما معيار نيست، آنچه براي ما معيار است در فرهنگ عمومي، اين دعاي نوراني پيغمبر(صلي الله عليه و آله و سلم) است که عرض کرد خدايا! اگر نان مردم، اقتصاد مردم گراني و فشار و قحطي و محروميت زياد بشود دينداري براي مردم بسيار مشکل است «اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي الْخُبْزِ وَ لَا تُفَرِّقْ بَيْنَنَا وَ بَيْنَهُ فَلَوْ لَا الْخُبْزُ مَا صُمْنَا وَ لَا صَلَّيْنَا وَ لَا أَدَّيْنَا فَرَائِضَ رَبِّنَا عَزَّ وَ جَل» اين را به زبان اکثري مردم فرمود.
درس تفسیر سوره تکویر جلسه 4-تاریخ 26/9/98
🔅🔅
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌 #درس_اخلاق
#اخلاق_و_تزکیه
▪️مرحوم آیت الله #فلسفی (رضوان الله علیه)
▪️شرح دعای مکارم الاخلاق صحیفه سجادیه-2-
🌿🌿🌿
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببرید
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
#بررسیهای_قرانی
#صراحت_و_قاطعیت_قرآن
#امکان_فهم_قرآن
#معارف_قرانی
#آموزه_های_قرآنی
🔅🔅🔅
📌 صراحت و قاطعیت قرآن(قسمت سوم و پایانی)
بحث از صراحت و قاطعیت قرآن، یك بحث درون دینی است، لذا در آیینه آیات و روایات قابل بررسی است
✅2. امّا صراحت و قاطعیت قرآن از منظر روایات
▪️قرآن كریم، كه بیان كننده دین الهی است، و امام معصوم ـ علیه السّلام ـ كه قرآن ناطق و قرآن ممثّل است هر دو صراط مستقیماند و هر دو هدف واحدی را دنبال میكنند.
▪️امام علی ـ علیه السّلام ـ میفرماید: «انا القرآن الناطق» و «انا كلامُ الله الناطق»]؛ من قرآن و سخن گویای خداوند هستم. یعنی ایشان در معرفی قرآن میفرماید: «و انّ القرآن ظاهرُهُ انیقٌ و باطِنُهُ عمیقٌ...»؛ ظاهر قرآن زیباست، باطن آن ژرف ناپیداست. عجایب آن سپری نگردد و غرایب آن به پایان نرسد؛ و تاریكیها جز بدان زدوده نشود.
در جای دیگر میفرماید:
«ذلك القرآنُ فاستنطقُوهُ و لن یَنطِقَ و لكن اخبرُكم عنهُ اَلا انّ فیه علمَ ما یأتی، وَ الحدیث عن الماضی...»؛آن كتاب خداست قرآن، از آن بخواهید تا سخن گوید و هرگز سخن نگوید. امّا من شما را از آن خبر میدهم، بدانید كه در قرآن علم آینده است و حدیث گذشته است. درد شما را درمان است، و راه سامان دادن كارتان در آن است.
▪️امام علی ـ علیه السّلام ـ در راستای كلام خدا، از جهتی قرآن را كتاب آشكار و روشن میداند كه فهمش برای عموم آسان است و ازجهت دیگر قرآن را عمیق و دریای بیكران میداند كه فقط «راسخان در علم» به عمق آن دسترسی دارند. از این جهت صراحت قرآن برای عموم مردم و صراحت قرآن برای راسخان در علم روشن میشود و مؤید همان توضیحاتی است كه در رابطه با صراحت قرآن در قرآن گذشت.
▪️در رابطه با قاطعیت قرآن هم میفرمایند:
«و كتاب خدا، قرآن، در میان شما سخنگویی است كه هیچ گاه زبانش از حق گویی كند و خسته نیست، همواره گویاست؛ خانهای است كه ستونهای آن هرگز فرو نمیریزد؛ و صاحب عزتی است كه یارانش هرگز شكست ندارند.
امام صادق ـ علیه السّلام ـ میفرماید: «همانا قرآن باز دارنده و فرمان دهنده است. به بهشت فرمان دهد و از دوزخ باز دارد.»
رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ فرموده است: قرآن راهنمای گمراهی است و بینایی از هر كوری است، و سبب گذشت از لغزشها است. روشنی در هر تاریكی است، در پیش آمدها (و بدعتها) پرتوی است و نگاهدارنده از هر هلاكتی است و رهجویی در هر گمراهی است و بیان كننده هر فتنه و اشتباهی است، و انسان را از دنیا (ی پست به سعادتهای) آخرت رساند و در آن است كمال دین شما، و هیچ كس از قرآن رو گردان نشود جز به سوی دوزخ.»
در این راستا روایات بسیاری وجود دارد كه بررسی همه آنها در این مختصر، مقدور نیست.
☘️☘️☘️
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
#در_محضر_استاد
#آیت_الله_جوادی_آملی
📌 #مرگ را ميميرانيم و براي ابد زندهايم
✅انسان در مصاف با مرگ، مرگ را ميميراند
🔸اين حرف چقدر حرف بلند است!
🔸شما الآن در تمام زير اين آسمان فقط اين حرف را از وحي ميدانيد كه انسان است كه مرگ را ميميراند.
🔸اين بيان نوراني امام(سلام الله عليه) كه مرحوم كليني نقل كرده فرمود: ... مشرق برويد، مغرب برويد، اين حرفهاي ما حرفهاي تازه است.
🔸آنها (ائمه اطهار) هم از قرآن دارند؛ شما وقتي اين حرف را مطرح ميكنيد كه انسان، مرگ را ميميراند اينها گيج ميشوند، نگاه ميكنند اين حرف چيست؟ انسان مرگ را ميميراند، چيست؟
🔸قرآن كه نگفته «كلّ نفس يذوقها الموت» فرمود: كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ
🔸نفرمود مرگ همه را ميچشد، فرمود همه مرگ را ميچشند؛ هر ذائقي مذوق را هضم ميكند و جذب ميكند.
🔸مرگ را ميميرانيم و براي ابد زندهايم و خواهيم بود؛ مرگي ديگر در كار نيست.
🔸اين حرف، حرف وحي است كه انسان در مصاف با مرگ، مرگ را ميميراند.
🔹برگرفته از درس تفسیر قرآن آیت الله جوادی آملی/سوره نمل، آیات 74 تا 81
🍀🍀🍀
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببرید
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📌 گزینش الهی
🔹 آنها كه مجتبی، مصطفی و منتخب الهی اند، نخبه راستین و واقعی اند؛ آنها كسانی اند كه تمدّن خود را در تدین می دانند و تدین خود را در پیروی از قرآن و عترت یافتند و عمل كردند و عمل می كنند. ما اگر موحّدانه به سر ببریم همان خدای واحدِ أحد ما را به عنوان نخبه انتخاب می كند و برمی گزیند. هر كه را خدای سبحان انتخاب كرد، جهان بشریت و جهان طبیعت او را نخبه می داند؛ زیرا صدر و ساقه جهان مأموران الهی اند ﴿لِلَّهِ جُنُودُ السَّماوَاتِ و الْأَرْضِ﴾[ سورهٴ فتح، آیات 4و7.
] منتظرند ببینند چه شیئی یا چه شخصی را خدای سبحان برمی گزیند كه آنها هم همراه این گزینش الهی او را برگزینند.
🔹 اگر زندگی ما موحّدانه بود، خدا ما را انتخاب می كند و نشان زندگی موحّدانه هم آن است كه ما كلّ نظام را مخلوق و مَربوب او بدانیم و همه شئون خود را مخلوق و مَربوب او بدانیم و اراده خود را در راستای اراده الهی تنظیم كنیم و زبان حال و مقال و استعداد ما این باشد که ﴿إِنَّ صَلاَتِی وَنُسُكِی وَمَحْیای وَمَمَاتِی لِلّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ﴾.[سورهٴ انعام، آیهٴ 162.
] اخلاق و فرهنگ نخبگی را در سایه توحید بدانیم، اگر اخلاق و فرهنگ نخبگی را در سایه توحید دانستیم نه از تلاش و كوشش غفلت می كنیم، نه بیراهه می رویم و نه راه كسی را می بندیم.
📚 پیام همایش بنیاد ملی نخبگان
تاریخ: 1391/07/08
🍀🍀🍀
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببرید
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#کوثر_حکمت
#آیت_الله_جوادی_آملی
#اخلاق
#گزینش
#الهی
🔅🔅🔅
📌گزینش الهی
زمان:2/29دقیقه
🌿🌿🌿
🔅قرآن همراه است و هم راه
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
🆔 @rahighemakhtoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌 #درس_اخلاق
#اخلاق_و_تزکیه
▪️مرحوم آیت الله #فلسفی (رضوان الله علیه)
▪️شرح دعای مکارم الاخلاق صحیفه سجادیه-3-
🌿🌿🌿
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببرید
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
پالایش 3-27-9-98.mp3
11.2M
#آوای_زندگی
#اجتماعی
#مذهبی
#پالایش
#دعای_وضو
#وضو
#آداب
#تمرکز_ذهن
#حضور_قلب
#نماز
#نگاشت_صوتی 11
#کانال_قرآنی_رحیق
🔅🔅🔅
📌پالایش 3
زمان7/46دقیقه
🌿🌿🌿
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ وعَجِّلْ فَرَجَهُمْ وسَهِّلْ مَخْرَجَهُمْ
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
#در_محضر_استاد
#آیت_الله_جوادی_آملی
📌 هنر فقر زدایی
✅ کمک به فقیر خیلی محبوب دین نیست، فقرزدایی مهم است
🔸اين بيان نوراني علي(صلوات الله و سلامه عليه) است ... فرمود: «لو تَمثّل لِي الفقر رجلاً لَقَتلتُهُ» من اگر فقر را ببينم، گردن ميزنم.
🔸كمك كردن به فقير يك كار عاطفي است.
🔸ما بارها به اين مسؤولين كميته امداد در ديدارها همين را عرض ميكرديم: در روي كُره زمين كدام كشور است كه كميته امداد در آن نيست؟ آن ملحد دارد، آن مشرك دارد، آن يهودي دارد، آن مسيحي دارد، همه به فقرا كمك ميكنند.
🔸كمك كردن به فقير يك امر عاطفي است، اين خيلي محبوب دين نيست؛ فقرزدايي مهم است.
🔸فرمود من اگر ببينم فقر كجاست، فقر را گردن ميزنم تا فقري نباشد.
🔸يعني ايجاد اشتغال ميكنم، بيكاري را برطرف ميكنم ... اين علي است!
🔸خيلي فرق است كسي بگويد من با فقر درگيرم، من فقر را اعدام ميكنم، تا كَسي به فقير كمك كند.
🔹برگرفته از درس تفسیر قرآن آیت الله جوادی آملی/سوره نمل، آیات 74 تا 81
🌿🌿🌿
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ وعَجِّلْ فَرَجَهُمْ وسَهِّلْ مَخْرَجَهُمْ
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📌 معرفت قرآن و عترت
🔹 اینکه در لسان ائمه (علیهم السلام) آمده است: «مَنْ مَاتَ وَ لَمْ یعْرِفْ إِمَامَ زَمَانِهِ مَاتَ مِیتَةً جَاهِلِیة»،[إعلام الوری بأعلام الهدی(ط ـ القدیمة)، ص442؛ وسائل الشیعة، ج16، ص246.
] یک پیام جهانی دارد؛ فرمود اگر کسی امام زمان خود را نشناسد مُرده است، یک؛ مرگش هم مرگ جاهلی است، دو؛ هم «کان» تامّه را از دست داد و هم «کان» ناقصه را؛ هم گرفتار سلب تامّ است و هم مبتلا به سلب ناقص؛ هم مرده است و هم مرگ او مرگ جاهلی است. برای اینکه زنده بشود اوّلاً و حیات او حیات معقول و طیب و طاهر بشود ثانیاً، پس باید امام زمان خود را بشناسد.
🔹 منظور از شناسایی تنها شناسایی شناسنامه ای و تاریخی و سند و نسب و نسبت و سبب نیست، اینها لازم است ولی کافی نیست! عمده شناخت معنای امامت، معنای عصمت، معنای ولایت، معنای حجّیت، معنای وحی یابی و الهام پذیری، معنای همتایی با قرآن کریم و مانند آن است که اگر کسی امام و امامت را با این اصول و فروع یاد شده نشناسد مرده است، اولاً؛ مرگ او هم مرگ جاهلی است ثانیاً که اسفبار است! برای اینکه حیات پیدا کند اوّلاً و حیات او هم حیات عقلانی و انسانی و الهی بشود ثانیاً، باید امامت را نه تنها امام، ولایت را نه تنها ولی، عصمت را نه تنها معصوم، حجّیت را نه تنها حجّت بشناسد.
🔹 تمام این ذوات قدسی ـ اهل بیت (علیهم السلام) ـ فرمودند قرآن و عترت همتای هم هستند؛ فضیلتی که برای قرآن است، برای عترت (علیهم السلام) هم هست؛ منقبتی که برای عترت (علیهم السلام) است، برای قرآن هم هست. اگر کسی امام خود را نشناسد مرده است اوّلاً، مرگ او هم مرگ جاهلی است ثانیاً. چون قرآن و عترت همتای هم میباشند، اگر کسی قرآن را نشناسد مرده است اوّلاً، مرگ او هم مرگ جاهلی است ثانیاً و همان طوری که مقصود از معرفت امام شناخت شناسنامه ای نبود، بلکه شناخت عقلی و کلامی بود، مقصود از معرفت قرآن هم معرفت شناسنامه ای نیست که قرآن کتاب آسمانی است، از طرف خدا نازل شده، در لیلهٴ قدر نازل شده، 114 سوره دارد، چند هزار آیه دارد، بخش هایی از قرآن را کسی حفظ کند و از بَر کند اینها قرآن شناسی نیست؛ تا وحی را نشناسد، رسالت را نشناسد، نبوّت را نشناسد، تکلّم الهی را نشناسد، ره آورد قرآن را نشناسد و محور اصلی قرآن را نداند او قرآن را نشناخته است و «مَاتَ مِیتَةً جَاهِلِیة».
📚 پیام به کنگره مسلمانان آمریکا ایالت میشیگان
تاریخ: 1395/05/10
🍀🍀🍀
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#کوثر_حکمت
#آیت_الله_جوادی_آملی
#اخلاق
#کمال
#تعقیبات_نماز
🔅🔅🔅
📌راه کمال
زمان:1/21دقیقه
🌿🌿🌿
🔅قرآن همراه است و هم راه
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
🆔 @rahighemakhtoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#اللهم_عجل_الولیک_الفرج
#انتظار_فرج_عبادت_است
#لبیک_یا_صاحب_الزمان
#بقیه_الله_الاعظم
#یا_اباصالح_المهدی
#یا_مهدی_ادرکنی
#ظهور_نزدیک_است
#منجی_عالم_بشریت
#منتظران_ظهور
#منتظران_مهدی
#او_خواهد_آمد
#انتظار_فرج
#جمعه_مباركه
#جمعه
#انتظار
السلام علیک یا ابا صالح المهدی
التماس دعا رفقا
@rahighemakhtoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#کوثر_حکمت
#آیت_الله_جوادی_آملی
#اخلاق
#قرآن
#عترت
#اهل_بیت
🔅🔅🔅
📌معرفت قرآن و عترت
زمان:3/45دقیقه
🌿🌿🌿
🔅قرآن همراه است و هم راه
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
🆔 @rahighemakhtoom
26.49M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📌 #درس_اخلاق
#اخلاق_و_تزکیه
▪️مرحوم آیت الله #فلسفی (رضوان الله علیه)
▪️شرح دعای مکارم الاخلاق صحیفه سجادیه-4-
🌿🌿🌿
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببرید
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
#چشمه_حکمت
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سطح_متوسط
#تفسیر_سوره_اخلاص
#سوره_توحید
🔅🔅🔅
📌نگاشت1:معرفی اجمالی سوره اخلاص(توحید)
▪ سوره اخلاص یا توحید صد و دوازدهمین سوره و از سورههای مکی قرآن که در جزء سیام قرار دارد. این سوره را به این دلیل توحید یا اخلاص نامیدهاند که درباره یگانگی خدا سخن میگوید و انسان را از شرک، خلاصی میدهد.
▪ محتوای سوره اخلاص، توحید و یگانگی خداوند و بینیازی او از غیر خودش و نیازمندی مخلوقات به اوست. برای سوره اخلاص فضایل زیادی نقل شده است، از جمله اینکه سوره اخلاص در حکم یکسوم قرآن است و سه بار خواندن آن معادل یک ختم قرآن است.
▪ در روایات بر خواندن این سوره در نمازهای روزانه تاکید فراوان شده است. در روایتی، پیامبر(ص)، امام علی(ع) را به سوره اخلاص تشبیه میکند و میگوید همانطور که سه بار خواندن سوره اخلاص، مانند خواندن تمام قرآن است، دوستداشتن امیرالمؤمنین با زبان، قلب و دست (در عمل) دوستداشتن تمام اسلام است.این سوره یکی از چهار قل است.
▪ این سوره به سوره اخلاص و توحید مشهور است. درباره دلیل این نامگذاری گفته شده از آنجا که خداوند را به یگانگی وصف میکند، توحید نام گرفته و به این دلیل که توجه به محتوای آن، انسان را از شرک خالص میکند و به دنبال آن انسان از آتش دوزخ خلاصی مییابد، آن را اخلاص نامیدهاند.همچنین در روایات و منابع قدیمی آن را به مناسبت آیه اول، سوره «قل هو الله احد» خواندهاند.برای سوره اخلاص نامهای بسیار دیگری بیان شده است، از جمله صمد، نجات، معرفت، اساس، تجرید، تفرید، برائت و مُقَشْقِشَه.
@rahighemakhtoom
#چشمه_حکمت
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سطح_متوسط
#تفسیر_سوره_اخلاص
#سوره_توحید
🔅🔅🔅
📌نگاشت2:معرفی اجمالی سوره اخلاص(توحید)
▪ شیخ طبرسی سوره اخلاص را از سورههای مکی میداند و مینویسد همچنین گفته شده مدنی است. سیوطی از علمای اهل سنت نیز بر این باور است که سوره اخلاص دو بار نازل شده است: یک بار در مکه و یک بار در مدینه، اما علامه طباطبایی مینویسد بنابر وقایعی که درباره سبب نزول سوره اخلاص ذکر شده، به نظر میرسد مکی بودن آن صحیحتر باشد. سوره اخلاص در ترتیب نزول بیست و دومین سورهای است که بر پیامبر(ص) نازل شده است. این سوره در چینش کنونی مُصحَف، صد و دوزادهمین سوره است. و در جزء سیام قرآن جای دارد.
▪ سوره اخلاص ۴ آیه، ۱۵ کلمه و ۴۷ حرف دارد. این سوره جزو سورههای مُفصِّلات (دارای آیات کوتاه) است. سوره اخلاص و سه سوره کافرون، ناس و فلق را که همه با «قُل» شروع میشوند، چهار قل گویند. سوره اخلاص را جزو سورههای جمعی النزول دانستهاند، یعنی سورههایی که تمام آیاتشان یکباره نازل شده است.
▪ درباره شان نزول سوره اخلاص از امام صادق(ع) نقل شده است گروهی از یهودیان از پیامبر(ص) تقاضا کردند خداوند را برای آنان توصیف کند. پیامبر(ص) سه روز سکوت کرد و پاسخی نگفت، تا اینکه سوره اخلاص نازل شد و سپس پاسخ آنان را بیان کرد. گفته شده این پرسش، درخواستِ جمعی از مشرکان مکه[۱۵] یا درخواست اهل کتاب مدینه[ یا افرادی دیگر بوده است.
🔅 منزلت امام علی و سوره اخلاص
▪ در روایتی از پیامبر(ص)، امام علی(ع) به سوره اخلاص تشبیه شده است. در این روایت آمده است مَثَل علی ابن ابیطالب در بین مردم، مَثَل «قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ» در قرآن است. همچنان که هر کس سه مرتبه سوره اخلاص را بخواند، گویا تمام قرآن را خوانده است، هر کس با زبان، قلب و دستهایش (در عمل)، امام علی(ع) را دوست داشته باشد، همه اسلام را دوست داشته است. پیامبر(ص) در آخر میفرماید سوگند به کسی که مرا به رسالت برانگیخته، اگر اهل زمین، همانند اهل آسمان، علی را دوست داشته باشند، خداوند کسی از آنان را به آتش عذاب نمیکند.
▪ قُندوزی عالم اهل سنت روایت بالا را در کتابش ینابیع المودة نقل کرده است. همچنین در دیگر منابع اهل سنت روایاتی با همین مضمون وجود دارد که منزلت امیرالمؤمنین علی(ع) را همچون منزلت سوره اخلاص معرفی میکنند.
🌿🌿🌿
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببرید
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
#چشمه_حکمت
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سطح_متوسط
#تفسیر_سوره_اخلاص
#سوره_توحید
🔅🔅🔅
📌نگاشت3:نگاهی اجمالی به محتوای کلی سوره اخلاص(توحید)
▪ علامه طباطبایی در تفسیر المیزان مینویسد سوره اخلاص، خداوند را به احدیت و اینکه همه موجودات در تمامی حاجتهایشان نیازمند اویند و اینکه احدی نه در ذات و نه در صفات و نه در افعال شریک او نیست میستاید. این توحید، مختص به خود قرآن است و تمامی مَعارف (اصولی، فرعی و اخلاقی) اسلام بر این اساس پیریزی شده است.
▪ به قرائت سوره اخلاص در نمازهای واجب بسیار سفارش شده است. گفته شده است مکروه است در دو رکعت نماز، یک سوره واحد خوانده شود مگر سوره توحید. برخلاف دیگر سورههاى قرآن كه نمازگزار مىتواند پیش از رسیدن به نصف، از آن دست بکشد و به قرائت سوره دیگر بپردازد، در مورد سوره اخلاص و سوره كافرون این اجازه استثنا شده و نمازگزار باید با شروع به قرائت این دو سوره، آن را به پایان برساند.
قرائت سوره اخلاص در بسیاری از نمازهای مستحب مانند دو رکعت اوّل نماز شب، یک رکعت وتر، نافلۀ صبح، رکعت اوّل نافلۀ ظهر و مغرب، نماز احرام و نماز طواف و نیز هنگام زیارت اهل قبور و وقوف در عرفات، مستحب است. توصیه شده است هنگام عبور از قبرستان یازده مرتبه سوره اخلاص خوانده شود و ثواب آن به مردگان هدیه شود.
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببرید
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📌 نظم هندسی
🔹 مرحوم ملاّ محمد نراقی پسر ملاّ احمد را خدا غریق رحمت كند! این دو فقیه كاشانی، غالب فقهای ما اینطور بودند، شما از مقنعه مرحوم مفید گرفته تا كشف الغطاء مرحوم كاشف الغطاء، غالب این فقها یك رساله ای ـ مفصّل یا مبسوط ـ نوشتند.
🔹 حالا برویم به سراغ نظم هندسی كه مرحوم ملاّ محمد، پسر ملاّ احمد نراقی که این دو هم فقیه بودند، هم متكلّم. او چقدر مهندسی حرف می زند! می گوید شما این آیه را با این روایت هماهنگ كنید، خدا در قرآن فرمود: ﴿مَنْ یطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ أَطاعَ اللَّهَ﴾[1] چرا؟ برای اینكه «رسول بما أنّه رسول» حرف دیگری ندارد! ﴿مَنْ یطِعِ الرَّسُولَ﴾ با «فاء» تفریع ﴿فَقَدْ أَطاعَ اللَّهَ﴾، چون ﴿وَ ما ینْطِقُ عَنِ الْهَوی ٭ إِنْ هُوَ إِلاَّ وَحْی یوحی﴾[2] «رسول بما أنّه رسول» حرفی ندارد؛ پس هر كسی مطیع رسول بود، مطیع «الله» است. این روایت را هم كه از آیه قرآن گرفته شده كنار این قرار بدهید، وجود مبارك رسول خدا در جریان غدیر فرمود: «مَن كُنتُ مَولاهُ فَهَذَا عَلِی مَولاهُ»[3] فرمود، این حدیث به منزله آن آیه است، خدا می فرماید هر كسی از پیغمبر اطاعت كند از من اطاعت كرده، پیغمبر می فرماید هر کسی از علی اطاعت کرده از من اطاعت کرده، چون علی (سلام الله علیه) حرفی ندارد غیر از وحی ما، این را می گویند نظم هندسی. فرمود شما این حدیث را كنار آن آیه بگذارید می بینید همین نتیجه را می دهد یا نمیدهد؟ چرا «مَنْ كُنْتُ مَوْلَاهُ فَهَذَا عَلِی مَوْلَاه»، چون او غیر از ما حرفی ندارد «كَفِّی وَ كَفُّ عَلِی فِی الْعَدْلِ سَوَاءٌ»،[4] لذا ﴿مَنْ یطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ أَطاعَ اللَّهَ﴾ «من أطاع علی فقد أطاع الرسول» این حرف ها را كلام می گوید.
🔹 بنابراین علم كلام آن قدرت را دارد كه عصمت را ثابت كند، عقل را سر جای خود بنشاند، عقل را از زندان بیرون بیاورد، دست و بال عقل را باز كند كه بتواند حرف بزند، اوّلین حرفی كه عقل می زند این است كه امامت لازم است، دومین حرفی كه می زند میگوید امام باید معصوم باشد، سومین حرفی كه می زند می گوید عصمت و امامت «عهد الله» است حرف خدا را تصدیق می كند برای اینكه مردم از عصمت خبری ندارند، چهارمین حرفی كه می زند می گوید با تواتر باید ثابت بشود چه اینكه ثابت شده است غیر از این خاندان كسی معصوم نیست، این حرف های عقل است، آن وقت هم كلام حیثیت خود را پیدا می كند، هم اصول زنده می شود.
🔹 اگر ما حُسن و قبح عقلی را انكار كنیم، مسئله «قُبح عِقاب بلا بیان» كه از ادله متقن ماست، در مسئله برائت در اصول از دست ما گرفته می شود، فقط باید به «رُفِعَ عَن أُمَّتِی»[5] تمسّك كنیم، به نقل تمسّك كنیم، نقل هم كه بازار آشفته دارد. اگر ـ خدای ناكرده ـ عقل زندانی شود، هر حادثه ای كه آن روز به نام سقیفه پیدا شد، امروز به نام داعش پیدا می شود؛ یعنی هر جا تعصّب جاهلی به علاوه قدرت كاذب باشد، مساوی شمشیر است؛ الآن داعش همینطور است، گرچه بعضی ها مزدورند امّا بعضی فریب خورده اند و به عقیده شهادت می آیند، جهاد كه دارند همین است، چون كلام راكد است، کلام راجل است، عقل زندانی است؛ كلام این قدرت را دارد، آن وقت هم خود را زنده می كند، هم اصول را زنده می كند، هم فقه را زنده می كند، هم غدیر را زنده می كند.
📝 پی نوشت:
[1]. سوره نساء, آیه80.
[2]. سوره نجم, آیات 3 و 4.
[3]. کتاب سلیم بن قیس الهلالی، ج2، ص603.
[4]. امالی(للمفید)، النص، ص293.
[5]. وسائل الشیعة، ج15، ص369.
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببرید
💻برای ترویج و تبلیغ آموزه های قرآنی خالصانه تلاش کنیم.
@rahighemakhtoom