#یک_نکته_از_این_معنی
#علوم_قرآنی
#تفاسیر
📌معرفی اجمالی #تفاسیر قرن پانزدهم هجری قمری (23و24)
🔰تفسیر المحقق
اثر دکتر محمدباقر محقق از قرآن پژوهان معاصر (زنده در 1346 ش).
▫️ تـفـسـیر مورد بحث در دو مجلد به زبان فارسی و به شیوه ادبی و استدلالی شامل بخشی از قرآن کریم است. مؤلف در مقدمه اثر درباره خصوصیات قرآن، و نامهای قرآن، معنای سوره و آیه، و استعاذه، و تعداد سوره و آیات قرآن بحث کرده است. سپس به تفسیر سوره حمد می پردازد.
▫️مجلد دوم شامل تفسیر سوره های علق، مدثر، فلق، ناس است. مؤلف پس از ذکر آیه به بحثهای تحلیلی از نظر لغت و صرف و نحو و معانی و بیان مبادرت می کند سـپـس اخـبـار و روایـات طـریـقـین عامه و خاصه را بیان می کند و به طور مفصل به تفسیر آیه می پردازد. این تفسیر در تهران به طبع رسیده است.
▫️مؤلف همچنین اثر قرآن پژوهی دیگری به نام دایرة الفراید در فرهنگ قرآن دارد.
📚منبع : تفسیر المحقق.
🌱🌱🌱
🔰تفسیر راهنما
اثـر عـلـی اکـبـر هاشمی رفسنجانی (متولد 1353 ق) از علمای حوزه علمیه و رئیس جمهور (سابق) ایران اسلامی.
▫️ تـفـسیر مورد بحث در چند مجلد به زبان فارسی به شیوه استدلالی و روائی با همکاری گروهی حدود 19 نفر از افاضل و محققین قم و مشهد فراهم آمده است.
▫️مـؤلف در مقدمه می نویسد که در صدد تالیف تفسیر موضوعی قرآن کریم است که برای تبین یک موضوع با ملاحظه آیات از نظر موضوع و مضمون و نه هماهنگ با ترتیب و تنظیم موجود در قرآن به تفسیر آیه پرداخته می شود. اما تفسیر حاضر به ترتیب سوره ها و آیات قرآن است. مجلد اول از آغاز سوره حمد لغایت آیه 195 سوره بقره.
▫️مـؤلـف پـس از ذکـر آیـه تـرجمه روان فارسی آن را آورده سپس با بهره از روایات و احادیث ائمه مـعـصومین (ع) و همچنین از تفسیرهای شیعی معتبر به تفسیر و تاویل آیه پرداخته است و مجلد اول و دوم از این مجموعه در سال 1371 ش طبع و منتشر گردیده است.
📚منبع : تفسیر راهنما.
🌱🌱🌱
📎تفسیر و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
#نکته
📌نشانه فرومایه گان
🔰الإمامُ عليٌّ عليه السلام:
عادَةُ اللِّئامِ المُكافأةُ بِالقَبيحِ عَنِ الإحسانِ"غرر الحكم : 6238."
عادت فرومايگان، پاداش دادن نيكى با بدى است
🌱🌱🌱
@rahighemakhtoom
قرآن رسنی است که یوسف جان انسانها را از چاه ماده پرستی، حس گرایی، دنیاطلبی، زراندوزی، شهوت پرستی و قدرت طلبی کور نجات می دهد و او را به بام سعادت دنیا و آخرت می رساند .
همره جانت نگردد ملک و زر
زر بده سرمه ستان بهر نظر
تا ببینی کاین جهان چاهی است تنگ
یوسفانه آن رسن آری به چنگ
تا بگوید چون زچاه آیی به بام
جان که یا بشری لنا هذا غلام
#تسنیم #تفسیر_قرآن #تفسیر_تخصصی #سوره_بقره #بقره #تفسیر
#آیت_الله_جوادی_آملی
🔅🔅🔅
📙تفسیرتسنیم جلد دوم نگاشت :(166)
⏪آیه 8- و من الناس من يقول امنا بالله و باليوم الاخر و ما هم بمومنين
📌لطايف و اشارات
☑️1- لطايف تعبيرى قرآن در افشاى منافقان
قرآن كريم افزون بر آنكه با صراحت از كفر درونى منافقان پرده برمى دارد، در لطايف تعبيرى خود نيز به آن اشاره كرده، مى فرمايد: آنان در حوادثى مانند جنگ، شتابزده در كافران گرايش مى يابند: (فترى الذين فى قلوبهم مرض يسارعون فيهم...). تعبير (يسارعون فيهم) به جاى يسارعون اليهم نشانه آن است كه منافقان باطنا در جمع كافرانند، و در ذيل آيه نيز مى فرمايد: آنان از مستور ساختن كفر خود نادم خواهند شد: (فيصبحوا على ما اسروا فى انفسهم نادمين).
غرض آن كه، از جمله (يسارعون فيهم)، برمى آيد كه گرايش قلبى منافقان به سوى كافران قبلا بوده و هم اكنون به سرعت در بين آنان حضور پيدا مى كنند، نه به سوى آنها.
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
#چشمه_حکمت
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سوره_نباء
#سوره_نباء #نباء
🔅🔅🔅
💢 نگاشت 4 :تفسیر کلی آیات 1تا 5 سوره نباء
عَمَّ يَتَساءَلُونَ «1» عَنِ النَّبَإِ الْعَظِيمِ «2» الَّذِي هُمْ فِيهِ مُخْتَلِفُونَ «3» كَلَّا سَيَعْلَمُونَ «4» ثُمَّ كَلَّا سَيَعْلَمُونَ «5»
درباره چه از يكديگر مىپرسند؟ از خبر بزرگ. همان كه ايشان در باره آن اختلاف دارند. چنين نيست؛ زود است كه بدانند. باز چنين نيست؛ زود است كه بدانند.
🌱🌱🌱
واژه «نبأ» به معناى خبرِ مهم و حتمى است كه از آيات بعد فهميده مىشود مراد از آن خبر برپاشدن قيامت و رستاخيز است.
در روايات، حضرت على عليه السلام به عنوان يكى از مصاديقِ «نَبَأٌ عَظِيمٌ» معرّفى شده است. « تفسير نورالثقلين.»
درباره معاد، كفار چند گروهند: «الَّذِي هُمْ فِيهِ مُخْتَلِفُونَ» بعضى آنرا محال و برخى بعيد دانسته و برخى ترديد مىورزند و برخى ديگر لجاجت مىكنند.
سؤال، گاهى براى فهميدن مطلب است كه مورد تأييد و تأكيد قرآن است، چنانكه مىفرمايد: «فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ» « نحل، 43.»* امّا گاهى سؤال، براى ايجاد تشكيك و ترديد در ذهن ديگران است، آنهم در امور قطعى و حتمى مانند وقوع قيامت كه قرآن در اين آيات، آن را مورد مذمّت قرار مىدهد.
🌱🌱🌱
1- شروع سخن با طرح سؤال، در تأثير كلام مؤثّر است. «عَمَّ يَتَساءَلُونَ»
2- تشكيك در قيامت، كار كافران است. «يَتَساءَلُونَ عَنِ النَّبَإِ الْعَظِيمِ»
3- اگر سوال طبيعى بود بايد جواب داد: يسئلونك ... قل ولى اگر شيطنت بود.برخورد لازم است. «كَلَّا سَيَعْلَمُونَ»
4- در برابر طعنه و كنايه به مقدّسات و باورهاى قطعى، با قاطعيّت بايد سخن گفت. «كَلَّا»
5- در برابر ترديد، بايد حرف حق را تكرار كرد. كَلَّا سَيَعْلَمُونَ ... كَلَّا سَيَعْلَمُونَ
6- قيامت دورنيست. «سَيَعْلَمُونَ» (حرف سين رمز نزديك بودن است)
7- قيامت، روز كشف حقائق است. «سَيَعْلَمُونَ»
📚 (تفسیر نور محسن قرائتی)
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
#نکته
**ماییم و نوای بی نوایی
بسم الله اگر حریف مایی
نظامی گنجوی
📌مرد منافق و اعجاز بسم الله
گویند: مردی بود منافق اما زنی مؤمن و متدین داشت این زن تمام کارهایش را با بسم الله آغاز می کرد. شوهرش از توسل جستن او به این نام مبارک بسیار غضبناک می شد و سعی می کرد که او را از این عادت منصرف کند روزی کیسه ای پر از طلا به زن داد تا آن را به عنوان امانت نگه دارد زن آن را گرفت و با گفتن بسم الله الرحمن الرحیم در پارچه ای پیچید و با بسم الله آن را در گوشه ای از خانه پنهان کرد، شوهرش مخفیانه آن طلا را دزدید و به دریا انداخت تا همسرش را محکوم و خجالت زده کند و بسم الله را بی ارزش جلوه دهد سپس به مغازه خود برگشت در بین روز صیادی دو ماهی را برای فروش آورد آن مرد ماهی ها را خرید و به منزل فرستاد تا زنش آن را برای نهار آماده سازد.
زن وقتی شکم یکی از آن دو ماهی را پاره کرد ناگهان دید همان کیسه طلا که پنهان کرد بود درون شکم یکی از ماهی هاست آن را برداشت و با گفتن بسم الله در مکان اول خود گذاشت شوهر به خانه برگشت و کیسه زر را از زن طلب کرد زن مؤمنه فوراً با گفتن بسم الله از جای برخاست و کیسه زر را آورد شوهرش خیلی تعجب کرد و سجده شکر الهی را بجا آورد و از جمله مؤمنین و متقین گردید
📚ر.ک: روایت های و حکایت ها / 213 212، به نقل از: خزینه الجواهر فی زینه المنابر/ 612.
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
💠 دارایی
🔸 در مناجاتهای #خواجه_عبد_الله_انصاری این است که دانایی مهم نیست #دارایی مهم است. کسی ممکن است علامه بشود علم فراوان داشته باشد، او داناست؛ البته در جامعه ما محترم است؛ اما دارا نیست، #دارا کسی است که آن علم او را کاملاً حفظ بکند. حرف او در مناجات این است که دانا در عالم فراوان است، چه در حوزه چه در دانشگاه! یک وقت می بینید که عصبانی می شود و خلاف می کند؛ بیراهه می رود و خلاف می کند؛ یا روی میزی یا زیرمیزی است یا اختلاس است یا نجومی است چه در حوزه چه در دانشگاه، این دانا هست ولی دارا نیست.
🔸 او در مناجات ناله می زند می گوید: خدایا مرا دارای علم بکن نه دانا! چرا فرمود: ﴿أَمَّنْ یجیبُ الْمُضْطَرَّ﴾؟[1] تا کسی مضطر نباشد، الآن اگر ـ خدای ناکرده ـ به کسی بگویند این فرزند جوانت فلان بیماری را دارد، او سراسیمه است، خودش دعا می کند به دیگری می گوید دعا بکند! این سراسیمه است. همه ما یک چنین حالتی را در پیش داریم تا #سراسیمه نشویم، #دارا نشویم، ناله نمی زنیم. این #ناله را او دوست دارد. آن عویل را او دوست دارد. دعا #فضیلتی است بین دانایی و دارایی.
[1] . سوره نمل، آیه62.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1396/06/09
🔅 تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
برداشت از آیه ۶۷ #سوره_مومنون
📌تزکیه نفس
#سالک الی #اللّه باید از #تکبّر دوری کند و از #بدگویی کردن پشت سر دیگران خودداری نماید و اگر مبتلا به این صفات #رذیله است باید با #تزکیه نفس خود را از این صفات نجات دهد.
🌱🌱🌱
📎تفسیر و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
#یک_نکته_از_این_معنی
#علوم_قرآنی
#تفاسیر
📌معرفی اجمالی #تفاسیر قرن پانزدهم هجری قمری (پایان مقاله)
🔰آیات مشکله قرآن
اثر سید هادی خسروشاهی (متولد 1317 ش)، با همکاری آیة اللّه جعفر سبحانی از محققین معاصر. این تفسیر در یک جزء به زبان فراسی و شیوه ادبی و استدلالی شامل بخشی از قرآن کریم است.
▫️مـؤلـفان قسمتی از آیات مورد نظر خویش را گردآوری نموده سپس به شرح و تفسیر و تاویل آن پرداخته اند.
▫️آقای بهاءالدین خرمشاهی در منشا و سبک این تفسیر در تفسیر و تفاسیر جدید آن را نقد و ردی بر آیات مشکله حاج یوسف شعار توصیف کرده است.
▫️این کتاب در تهران چاپ و منتشر شده است.
📚مـنـابـع : تفسیر و تفاسیر جدید، 37؛ فهرست کتابهای چاپی فارسی، 1/1385؛ مؤلفین کتب چاپی فارسی و عربی، 6/720.
🌱🌱🌱
🔰تقریب القرآن الی الذهان
اثـر سید محمد (متولد نجف اشرف 1347 ق) فرزند سید میرزا مهدی حسینی شیرازی از مراجع تقلید در قم.
▫️ این تفسیر در سی مجلد به زبان عربی و شیوه کلامی است. مؤلف در این اثر تفسیر هر یک جزء از قرآن کریم را در یک مجلد قرار داده است. و ایـن تفسیر تفسیری تحت اللفظی جهت مبتدیان می باشد و هدف مؤلف آشنائی جوانان و عامه با مفاهیم قرآن است سپس در بیروت چاپ گردیده است و نیز قسمتی از آن توسط آقای محمدرضا انصاریان به فارسی ترجمه گردیده و در تهران به چاپ رسیده است.
📚مـنـابـع : تـقـریـب الـقـرآن الـی الاذهان ؛ تاریخ الحرکة العلمیة فی کربلا، 247؛ معجم المؤلفین العراقیین، 3/247.
🌱🌱🌱
🔰لطایفی از قرآن کریم
اثر دکتر محمد مهدی رکنی (زنده در 1368 ش) از علما و محققین معاصر.
▫️ایـن تـفسیر در یک مجلد به زبان فارسی و شیوه عرفانی شامل بخشی از قرآن کریم است و مؤلف تـفـسـیـر رشـیـدالـدیـن میبدی را به مذاق خود تلخیص کرده و مطالب مورد نظر خود را از آن گردآوری نموده است. این تفسیر مکررا طبع گردیده است.
📚 منبع : تفسیر لطایفی از قرآن کریم.
🌱🌱🌱
🔰بدائع الکلام فی تفسیر آیات الاحکام
اثر شیخ محمدباقر ملکی (زنده در 1398 ق) از محققان معاصر. این تفسیر در چند مجلد به زبان عربی و شیوه استدلالی، شامل بخشی از قرآن کریم است. مؤلف در این اثر آیات احکام قرآن را گردآوری نموده سپس به سبک استدلالی و با بهره گیری از روایات ائمه معصومین (ع) فقه آیه و حکم شرعی آن را بیان و تفسیر می کند. تـمـامـی این کتاب در یک مجلد بزرگ به قطع رحلی توسط موسسه الوفاء بیروت به چاپ رسیده است.
🌱🌱🌱
📎تفسیر و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
#نکته
📌آفات بیهوده گویی
🔰الإمامُ عليٌّ عليه السلام:
إيّاكَ و فضولَ الكلامِ فإنّهُ يُظهِرُ مِن عُيوبِكَ ما بَطَنَ، و يُحَرِّكُ علَيكَ مِن أعدائكَ ما سَكَنَ.[غرر الحكم : 2720.]
🌱🌱🌱
امام على عليه السلام؛
از زياده گويى بپرهيز،كه آن عيبهاى پنهان تو را آشكار مى سازد و كينه هاى آرام گرفته دشمنانت را بر ضد تو تحريك مى كند.
📎تفسیر و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
هدایت شده از ✳️ جستارهای قرآنی رحیق
تفسیر سوره مبارکه مطففین.pdf
639.1K
🔴مژده به علاقه مندان معارف قرآن و اعضای خردمند صفحه قرآنی رحیق
🔆 مسابقه بزرگ کتابخوانی با محوریت تفسیر سوره مبارکه مطففین «برشی از تفسیر نمونه ایت الله مکارم »
🔻زمان مسابقه روز 30 مرداد ماه
🔻 بزرگوارانی که موفق به کسب 17 جواب درست بشوند در قرعه کشی شرکت داده خواهند شد و ان شاءالله جزء 5 برنده جایزه نقدی 500000 هزار ریالی خواهند بود .
🔻 سوالات بسیار راحت و روان خواهد بود ، لذا پیشنهاد میکنم این فرصت را از دست ندهید و با خواندن منبع مسابقه علاوه بر افزودن معارف قرآنی خود ، شانس خود را امتحان کنید .
منتظر حضور پر رنگ تان هستیم. 🌷
ایدی ادمین جهت اعلام حضور :
@Sayyed1997
صفحه قرآنی رحیق
@rahighemakhtoom
برداشت از آیات ۷۰ – ۶۸ #سوره_مومنون
📌اهمیت #تدبّر کردن
#سالک الی #اللّه باید #قوّه تفکر و تدبّرش را در آیات و کلام الهی بکار بیندازد تا بتواند #کمال استفاده را از #آیات الهی ببرد و بتواند سخنان پیامبران را که #کلام الهی را بر زبان جاری می کنند و کلام #پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را که جز حق و #حقیقت را نمی گفت، بپذیرد و منکر آنها نشود زیرا #انکار سخنان پیامبران سبب نابودی #روح انسان می شود و مانع #رشد و رسیدن انسان به #حقایق می گردد.
🌱🌱🌱
📎تفسیر و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
#نکته
📌زیان یاوه گویی
🔰الإمامُ عليٌّ عليه السلام:
اِجتَنِبِ الهَذَرَ، فأيسَرُ جِنايَتِهِ المَلامَةُ
🌱🌱🌱
از ياوه گويى بپرهيز؛زيرا كمترين زيان آن، سرزنش است. (غرر الحكم : 2315.)
@rahighemakhtoom
#درآستانه_محرم
#محرم
#امام_حسین
📌بشارت ناب نبوی
◼️لما اخبر النَبي(صلي الله عليه و آله) ابنتَه فاطمة بقتل ولدها الحسين و ما يجري عليه من المِحن بكَت فاطمة بكاءً شديداً و قالت: يا ابه، متي يكون ذلك؟
قال: في زمان خال مني و منك و من علي.
فاشتدّ بكائها و قالت: يا ابه فمن يبكي عليه و من يلتزم باقامة العزاءِ له؟
فقال النبي: يافاطمه، انّ النساء امتي يبكين علي نساء اهل بيتي، و رجالهم يبكون علي رجال اهل بيتي، و يجددون العزاء جيلاً بعد جيل في كل سنة، فاذا كان يوم القيامةتشفعين انت للنساء و انا اشفع للرجال و كلّ من بكي منهم علي مصاب الحسين اخذنا بيده و ادخلناه الجنة.
يا فاطمه، كل عين باكية يوم القيامة، الا عين بكت علي مصائب الحسين فاّنها ضاحكة مستبشرة بنعيم الجنة.
◾️چون رسول خدا «صلي الله عليه و آله» خبر داد فاطمه«سلام الله علیها»را از شهادت حسين علیه السلام و مصائبي كه بر او وارد ميشود ، فاطمه-سلام الله عليها-سخت گريست و عرض كرد: اي پدر، اين حادثه كي واقع مي شود؟
فرمود: وقتي كه نه من باشم و نه تو و نه علي. فاطمه بر شدت گريه بيفزود و بیشتر گريست و عرض كرد:اي پدر: پس چه کسی براي فرزندم گريه ميكند و مجلس عزا و مصيبت او را برپا ميكند؟
رسول خدا فرمود:اي فاطمه زنان امت من ميگريند بر زن هاي اهل بيت من و مردان امت من ميگريند بر مردان اهل بيت من و عزاي فرزند مرا هر سال طايفه اي بعد از طايفه اي تازه ميكنند.
پس چون روز قيامت شود تو شفاعت زنان را ميكني و من شفيع ميشوم مردان را، و هر كس بر حسين گريسته دست او را ميگيريم و در بهشت در ميآوريم.اي فاطمه همه چشم ها در قيامت گريان است مگر چشمي كه بر حسين گريسته باشد. او خندان و شادمان به نعيم بهشت خواهد بود.
📚علامه مجلسی،بحار ج 44، ص292
پ . ن :
چشمی که بیش تر به خودش، گریه دیده است
فردا کنار فاطمه با آبروتر است
ما خشک میشویم، ولی بار میدهیم
دنیای گریه، مزرعه سبز محشر است
علی اکبر لطیفیان
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
#عکس_نوشت #محرم1443
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
#کارگزاران_فرهنگی (99)
#قرآن #کارگزاران #فرهنگی
🔆🔆🔆
📌 ویژگی های فردی کارگزار فرهنگی
☑️ 6-برتری طلبی ممنوع
تِلْكَ الدَّارُ الْآخِرَةُ نَجْعَلُهَا لِلَّذِينَ لَا يُرِيدُونَ عُلُوّاً فِى الْأَرْضِ وَ لَافَسَاداً وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ(قصص/83)
ما، نجات و سعادت در) آن سراى آخرت را (تنها) براى كسانى قرار مىدهيم كه خواستار برترى و فساد در زمين نباشند و سرانجام، (رستگارى) از آن پرهيزكاران است.
در حديث مىخوانيم كه اگر كسى به واسطه بهتر بودن بند كفشش بر ديگرى خود را برتر ببيند، جزو كسانى است كه ارادهى علوّ در زمين دارند.
☑️ چه بسيارند كسانى كه در تهيه مسكن، مركب، لباس، كلام، ازدواج و نامگذارى فرزند، كارى مىكنند كه در جامعه نمودى داشته باشند و مردم متوجّه آنان شوند كه به فرموده روايت، اين افراد اراده برترى در زمين دارند و از بهشت محرومند.
☑️ منشأ فساد، برترى جويى است. «لايريدون علوّاً... و لا فسادا»
☑️ پرهيزكار كسى است كه اراده ى تفاخر وبرترى بر ديگران ندارد. «لايريدون علوّاً... والعاقبة للمتّقين»
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
#تسنیم #تفسیر_قرآن #تفسیر_تخصصی #سوره_بقره #بقره #تفسیر
#آیت_الله_جوادی_آملی
🔅🔅🔅
📙تفسیرتسنیم جلد دوم نگاشت :(167)
⏪آیه 8- و من الناس من يقول امنا بالله و باليوم الاخر و ما هم بمومنين
📌لطايف و اشارات
☑️2- اضلال كيفرى قرآن نسبت به منافقان
▫️خداى سبحان در آيات آغازين سوره مباركه بقره، شرايط پنج گانه بهره مندى از قرآن را برمى شمارد: ايمان به غيب، ايمان به وحى و رسالت، يقين به آخرت، اقامه نماز و انفاق.
▫️سه شرط اول، ايمان به اصول سه گانه دين و دو شرط ديگر نمونه اى از فروع دين است و منافقان كه نه ايمانى به اصول و مبانى اعتقادى دين دارند: (و ما هم بمومنين) و نه امتثالى از سر اخلاص نسبت به فروع دين: (ولا ياتون الصلوه الا و هم كسالى ولا نفقون الا وهم كارهون)نه تنها از هدايت قرآنى محرومند، بلكه مشمول اضلال كيفرى قرآن نيز هستند: (و ننزل من القرآن ما هو شفاء و رحمه للمومنين ولا يزيد الظالمين الا خسارا)
▫️قرآن براى اهل ايمان مظهر اسم نافع از اسماى الهى و براى اهل كفر و نفاق مظهر اسم ضار است و از باب تشبيه معقول به محسوس مانند خورشيدى است كه براى صاحبان چشم سالم، عامل بصيرت و براى كسانى كه چشمى بيمار دارند، مايه افزايش رنجورى است. گروهى بر اثر ايمان خالص و عمل صالح از قرآن بهره مى برند و عده اى بر اثر كفر آشكار يا مستور، از آن جز خسارت نصيبى ندارند.
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
#مثالهای_قرآن 79
#مثل #کف_دست #آب #کر #دعوت_حق #دعوت #حق #کافران #گمراهی #پاسخ #دهان #بت
🔅🔅🔅
⏪مثَل کف دست و آب 5
(اءَنزَلَ مِنَ السَّمَآءِ مَآءً فَسَالَتْ اءَوْدِیَةٌ بِقَدَرِهَا فَاحْتَمَلَ السَّیْلُ زَبَدًا رَّابِیًا وَمِمَّا یُوقِدُونَ عَلَیْهِ فِی النَّارِ ابْتِغَآءَ حِلْیَةٍ اءَوْ مَتَعٍ زَبَدٌ مِّثْلُهُ کَذَا لِکَ یَضْرِبُ اللَّهُ الْحَقَّ وَالْبَطِلَ فَاءَمَّا الزَّبَدُ فَیَذْهَبُ جُفَآءً وَاءَمَّا مَایَنفَعُ النَّاسَ فَیَمْکُثُ فِی الاَْرْضِ کَذَا لِکَ یَضْرِبُ اللَّهُ الاْمْثَالَ) . (رعد / 17.)
((خداوند از آسمان آبی فرستاد و از هر درّه و رودخانه ای به اندازه آنها سیلابی جاریشد ، سپس سیل بر روی خود کفی حمل کرد ؛ و از آنچه (در کوره ها) برای به دست آوردنزینت آلات یا وسایل زندگی ، آتش روی آن روشن می کنند نیز کفهایی مانند آن به وجودمی آید خداوند ، حق و باطل را چنین مثل می زند ! امّا کفها به بیرون پرتاب می شوند ولیآنچه به مردم سود می رساند [ آب یا فلز خالص ] در زمین می ماند ؛ خداوند این چنین مثال می زند)) .
🌱🌱🌱
☑️6- زندگی در پرتو تلاش و جهاد
مثال زیبای آیه مورد بحث این اصل اساسی زندگی انسانها را نیز روشن می سازد که حیات بدون جهاد و بقاوسربلندی بدون تلاش ممکن نیست ، چرا که می گوید : آنچه را مردم برای تهیه وسایل زندگی (ضروریات زندگی ) و یا زینت (رفاه زندگی ) به درون کوره ها می فرستند ، همواره زَبَد و کفهایی دارد و برای به دست آوردن این دو (وسایل ضروری و وسایل رفاهی اِبْتِغاءَ حِلْیَةٍ اءَوْمَتاعٍ) باید مواد اصلی را که در طبیعت به صورت خالص یافت نمی شود و همواره آمیخته با اشیای دیگر است ، در زیر فشار آتش در کوره قرار داد و آنها را تصفیه و پاکسازی کرد ، تا فلز خالص و پاک از آن بیرون آید و این کار جز در سایه تلاش و کوشش و مجاهده انجام نمی شود .
▪ اصولاً طبیعت زندگی دنیا این است که در کنار گلها ، خارها و در کنار نوشها ، نیشها و پیروزیها در لابلای سختیها و مشکلات قرار دارد .
▪ از قدیم گفته اند : ((گنجها در ویرانه هاست و در بالای هر گنجی اژدهای خطرناکی خفته است )) آیا آن ویرانه و این اژدها چیزی جز همان انبوه مشکلاتی است که در به دست آوردن هر موفّقیتی وجود دارد . در داستانهای ایرانی خودمان نیز ((رستم )) برای رسیدن به پیروزی مجبور بود از ((هفت خوان )) بگذرد که هر کدام اشاره به نوعی از انبوه مشکلات بوده که در مسیر هر فعالیّت مثبتی است .
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
#سرچشمه 42
#قرآن_شناسی #تفسیر #جوادی_آملی
🔅🔅🔅
📋 تفسير به رأي
📋 پيرامون تفسير به رأي مطالبي مطرح است كه به برخي از آنها اشاره مي شود:
👉 .....اگر كسي فقط زبان عرب را با همهي شئون و فنون ادبي آن بداند؛ ليكن از نكتهي ابتكاري قرآن آگاه نباشد، هرچه كوشش عميق در حفظ امانت ادبي داشته باشد، هرگز در استنباط معارف قرآن كامياب نخواهد شد و از دام تفسير به رأي كه دست و پاگير و عافيت سوز استْ رها نخواهد شد؛ زيرا جامهي ادب جاهلي و كسوتِ صنعتِ تازي، مناسب اندام بلند وحي الهي نيست و شهادت دواوين جاهليت و اديبان شعر پيشهي جاهلي نسبت به معارف برين آسماني، شهادت زور خواهد بود و قاضي محكمهي واژگان عرب، متهم به ارتشاء خود محوري و ماده نگري و طبيعت انگاري مي باشد...: «از جاهلي مپرسيد امثال اين مسائل».
نمونه اي از معارفِ برينِ قرآن را كه در عصر بعثت سابقه نداشت و ادعاي قرآن كريم نيز چنين تنظيم شده است كه بخشي از ره آورد وحي از قلمرو قدرت بشر بيرون مي باشد، مي توان از آيات زير استنباط كرد:
▪ (إنّا جعلناه قراناً عربيّاً لعلّكم تعقلون و إنّه في أُمّ الكتاب لدينالعليّ حكيم)[ سورهي بقره، آيه 151.]؛ يعني كتاب حاضر را به كالبد عربي آشكار قرار داديم تا شما بعد از آشنايي به قوانين تازي و ادبيات عرب از مضامين آن بهرهي علمي و عملي ببريد و آن را تعقل نماييد و همين كتاب با حفظ عنوان قرآن بودن رشته و ريشهي رفيع و عميق دارد و تا اُمّ الكتاب مطالب بلند آن حضور دارد و همين قرآن عربي در نزد خدا به وصف علوّ و حكمت موصوف بوده و «عليّ حكيم» مي باشد؛ بنابراين، هرگز با دستمايهي سوقِ عُكّاظ، تحصيل كالاي اُمّ الكتابْ ميسور مفسّر كم مايه نخواهد بود و با سرمايهي سبعهي معلّقه تليّ حكيم) نبود، حتماً بايد مخالف آن نباشد؛ به طوري كه اگر موافقت با معارف بَرين (أمّ الكتاب) و مطالب رفيعْ و عميقِ (عليّ حكيم)، شرط حتمي تفسير صائب نباشد، مخالفت با آن حتماً مانع چنين تفسيري خواهد بود و در نتيجه، تفسير مخالف با آن مرحلهي برتر، تفسير به رأي مي باشد.
زيرا آنچه با سرمايهي فرهنگ محاوره و دستمايهي قانون مفاهمهي عرب جاهلي با همهي گسترش تشبيه، كنايه، استعاره، مجاز مرسل و...، از وحي سترگ دامن گستري كه حدّي از آن به عربي مبين و حدّ ديگر، آن به (اُمّ الكتاب) و به (عليّ حكيم)[ سورهي شوري، آيهي 51.]محدود است مي توان بهره برد، حدّ اكثر غيضي از فيض، جُدّه اي از لُجّه و بالاخره حُبابي از عُبابْ خواهد و روشن است كه غيض را همهي فيض پنداشتن و جُدّه را لجّه انگاشتن و حُباب را عُباب توهم نمودن، وحي فراگير را بر وَهْم محدود حمل نمودن و سراب را بر آب ناب تحميل كردن و تخيّل سَرِآب رسيدن و سيراب شدن، يعني تفسير قرآن به رأي خواهد بود و اين همان است كه حضرت استاد علامه طباطبايي(قدّسسرّه) به آن پرداختند كه نهي از تفسير قرآن به رأي، ناظر به طريق كشف است، نه مكشوف.[ الميزان، ج 3، ص 78 ـ 100.]
▪ ضمناً مي توان از تعبير حديث ثقلين راجع به قرآن كريم به عنوانِ حَبْلِ ممدودي كه يك طرف آن به دست خدا و طرف ديگر آن به دست مردم استْ كمك گرفت؛ زيرا حقيقت قرآن، موجود مستقلي است كه مرحلهي الهي بودن او با مرحلهي عربي مبين بودن مرتبط مي باشد و تفسير مرحلهي نازل برابر با قانون مفاهمهي عرب بدون ملاحظهي مرحلهي الهي آن، از سنخِ جعلِ قرآنِ عضين بوده و تفسير به رأي مي باشد.
آنچه از حضرت اميرالمؤمنين(عليه السلام) دربارهي اهتمام به قرآن و محور قرار دادن آن و پرهيز از تحميل هوا بر هُدا و اصرار بر عطف هوا بر هُدا و تحميل هُدا بر هوا رسيده است، مي تواند برخي از مباحث تفسير به رأي را در بر گيرد؛ «ألا إنّ كلّ حارثٍ مبتلى فى حرثهِ و عاقبة عمله، غير حرثة القرآن؛ فكونوا من حرثته و أتباعه و استدلّوه علي ربّكم و استنصحوه علي أنفسكم و اتّهموا عليه آرائكم و استغشوا فيه أهواءكم»[ نهج البلاغه، خطبهي 176.]؛ «يعطف الهوي علي الهدي، إذا عطفوا الهدي علي الهوي ويعطف الرأى علي القرآن إذا عطفوا القرآن علي الرأى».[ همان، خطبهي 138.]
▪ البته منشأ تفسير قرآن به رأي و نيز تفسير ساير متون ديني ديگر به رأي، گاهي جهلِ علمي است و زماني جهالت عملي. گاهي شبههي علمي است و زماني شهوت عملي. گاهي بي مايگي و زماني بيماري و گاهي تهي مغزي و زماني سيه دلي.
👈 ادامه دارد....
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅مدرسه تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
هدایت شده از ✳️ جستارهای قرآنی رحیق
با سلام و عرض ادب
از دوستان همراه صفحه قرآنی رحیق خواهشمندیم با کلیک در لینک زیر و شرکت در نظر سنجی ما را در بهبود فعالیت های قرآنی کمک کنید.
بسیار سپاسگزارم
سید خادم صفحه قرآنی #رحیق
👇👇👇
https://EitaaBot.ir/poll/jw1h
#نکته
📌چیزی گم نمی شود!
🔰الإمامُ عليٌّ عليه السلام:
كلامُكَ مَحفوظٌ علَيكَ مُخَلَّدٌ في صَحيفَتِكَ، فاجعَلْهُ فيما يُزلِفُكَ.(غرر الحكم : 7246.)
سخن تو، برايت نگهدارى و در كار نامه ات براى هميشه ثبت مى شود. پس آن را در چيزى به كار گير كه تو را [به خداوند ]نزديك مى سازد.
🌱🌱🌱
📎تفسیر و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
#نکته
📌شگفت انگیز
▫️مرحوم «ابن فهد حلّى» روایت کرده است که روزى به جناب «ابودرداء» (از اصحاب رسول خدا) خبر دادند که خانه ات سوخته است.
▫️ در پاسخ گفت: نسوخته است! دیگرى آمد همین خبر را داد، وى نیز اظهار داشت نسوخته است! تا سه مرتبه این جریان تکرار شد، و هر بار «ابودرداء» با قاطعیّت مى گفت: خانه ام نسوخته است. بعداً معلوم شد که همه خانه هاى اطراف سوخته است ولى خانه او نسوخته است. به او گفتند:
▫️تو چگونه فهمیدى خانه ات نسوخته است (با آن که خانه هاى اطراف همه سوخته بود) گفت:
▫️زیرا از رسول خدا (صلى الله علیه وآله) شنیدم که هر کس در وقت صبح این دعا را بخواند، در آن روز به وى بدى (و گزندى) نخواهد رسید، و اگر در شب آن را بخواند در آن شب به او بدى و مشکلى نمى رسد، و من آن دعا را در آن روز خوانده بودم، آن دعا چنین است:
🌱🌱🌱
اَللّـٰهُمَّ اَنْتَ رَبّى لاٰ اِلـٰهَ اِلّٰا اَنْتَ، عَلَیْکَ تَوَکَّلْتُ، وَاَنْتَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظیمِ، وَلاٰ حَوْلَ وَلاٰ قُوَّةَ اِلّٰا بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظیمِ،مٰا شٰاءَ اللهُ کٰانَ، وَمٰا لَمْ یَشَأْ لَمْ یَکُنْ، اَعْلَمُ اَنَّ اللهَ عَلىٰ کُلِّ شَىْءٍ قَدیرٌ، وَاَنَّ اللهَ قَدْ اَحٰاطَ بِکُلِّ شَىْءٍ عِلْماً،اَللّـٰهُمَّ اِنّى اَعُوذُ بِکَ مِنْ شَرِّ نَفْسى [وَمِنْ شَرِّ قَضٰاءِ السُّوءِ، وَمِنْ شَرِّ کُلِّ ذى شَرٍّ، وَمِنْ شَرِّ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ]، وَمِنْ شَرِّ کُلِّ دٰابَّةٍ اَنْتَ آخِذٌ بِنٰاصِیَتِهٰا، اِنَّ رَبّى عَلىٰ صِرٰاطٍ مُسْتَقیمٍ.
منبع:مفاتیح نوین .آیت الله مکارم شیرازی
🌱🌱🌱
@rahighemakhtoom