رفع یک سوء تفاهم (1)
برای بسیاری از افراد که داستان شهادت شیخ را شنیدهاند، این سؤال مطرح است که مگر ممکن است که مردم بایستند و در مقابل چشم آنان، عالم بزرگ شهرشان را به دار بزنند و ایشان نهتنها اعتراضی نکرده، بلکه خوشحالی کنند؟!
پاسخ آن است که علیرغم سمپاشیهای فراوان روزنامههای زنجیرهای عصر مشروطه و اتهامات فراوانی که به شیخ وارد میآمد، مردم تهران حاضر به چنین فرجامی برای او نبودند. اعدام شیخ، در غفلت عموم مردم تهران اتفاق افتاد و آنچه از شلوغی در صحنهی اعدام گفته شده، بیشتر ناشی از حضور بهاصطلاح مجاهدینی است که از شمال و جنوب به تهران آورده شده بودند و بسیاری از آنان اساساً ایرانی و مسلمان نبودند (مانند برخی نیروهای قفقازی که توسط #میرزا_کریم_خان_رشتی به رشت و سپس به تهران گسیل شدند) و کسانی هم که مسلمان بودند، بسیاری نسبت به شیخ و جایگاه او آشنایی نداشته و تنها او را یک مفسد میپنداشتند.
از همین رو، هنگامی که مردم تهران از این فاجعه اطلاع یافتند، چنان فشار اجتماعی بر هیئت مدیره و مجاهدین وارد آوردند که ایشان از اعدام بقیهی بازداشتیها گذشتند و به تبعید آنان اکتفا کردند.
به این دو گزارش بنگرید:
...
@risheh
ریشهها
رفع یک سوء تفاهم (1) برای بسیاری از افراد که داستان شهادت شیخ را شنیدهاند، این سؤال مطرح است که مگ
رفع یک سوء تفاهم (2)
عینالسلطنه: «گفتند شيخ را به دار زدند ... مطلب بزرگ بود و باور نمىشد. دو مرتبه آمدند شيخ را با درشكه به خانهاش بردند. سه مرتبه آمدند شيخ را به استنطاق بردند. ... يك ساعت و نيم به غروب مانده شيخ را با درشكه به عمارت خورشيد و كميته جنگ بردند. سهربع به غروب مانده، آورده به دار زدند. پسرش ايستاده بود و به #قفقازیها در كشتن پدرش كمك مىكرد (بعد اين پسر را هم به سزا رساندند. در حياط عدليه كشته شد.) و بعد از آنکه ... دست زده هورا كشيدند، [پسرش] با سايرين دست مىداد و مبارك باد مىگفت. موزيك هم زدند و #قفقازیها و #مجاهدينِ ديگر رقص مىكردند. مردم ديگر «زنده باد عدالت» مىگفتند. غروب پسر شيخ اذن داده نعش را پايين آوردند و به خانهی خودش بردند. تا امروز در ايران كه مملكت اسلامى است همچو كارى نشده بود. اما حالا اگر مجلس برپا شود از بابت دردسر و زحمت علما در نشر قوانين، خلاص است و شايد دست علما از امورات دنيوى و دربارى و مملكتى كوتاه شود. ... شيخ را كشتند، كار كار بزرگى بود. گمان كردند ايران منظم میشود، اما غلط است، دستورالعمل باطل. اين خبر به عتبات و شهرهاى ديگر ايران برسد بلكه در همين طهران اسباب زحمت كلى میشود. ملا قربانعلى [زنجانی] بشنود، صدچندان هنگامه میكند. همهكس تبعيد او را يقين داشت، اما تصور قتل او را علنى، آن هم بدون محاكمه و استنطاق در عدليه با حضور مردم #محال میدانست. خود شيخ هم گفته بود به سفارتخانه نمیروم و متحصن نمیشوم. اگر مقام سؤال و پرسش باشد حاضرم. تمام خدمات خود را به مذهب اسلام و علاوه كردن آن اصل به قانون اساسى كه پنج نفر بايد از طراز اول مجتهدين در نشر قوانين حاضر باشند ثابت میكنم. اگر زور باشد غير تسليم چاره نيست. نيمساعت استنطاق در كميتهی جنگ كردند، آنهم همين بود كه تو مقصر هستى و بر خلاف مشروطه حرف زدى، و حال آنكه شيخ اهل نظام نبود و قشونى را به باد نداده بود. میبايست در عدليه موافق قانون اساسى و مشروطه استنطاق علنى شود و حكم قتل او از مجتهدين عالمتر او صادر گردد و نايبالسلطنه امضاء كند، نه به حكم يپرم و معزّالسلطان. اينها انتقام است، غرض شخصى و ميل جمعى. اما اسباب فناء و اضمحلال خواهد بود بهزودى. بارى پسر شيخ چند روز قبل به ملاقات پدرش خواسته بود برود، مانع شده بودند. برادرش مخفى شده بود. فقط مادر و خواهرش را ديد. روى پايش افتادند كه بس است ديگر به قتل پدرت راضى نشو. حتى مادرش گفته بود و قَسم خورده بود ... گوش نداد و كرد آنچه بايد بكند. تمام مايَملَك شيخ را هم كميتهی جنگ به اين پسر واگذار كرد و حال آنكه پدرش او را از مال خود در حال حيات محروم كرده بود. من با شيخ خصوصيت نداشتم ... فاضل و صاحب علم و تقليد بود و در ايران دو نفر مثل او عالم نداشتند. در مجلس درس او ششصد نفر طلبه حاضر میشد، اما دلم براى اين میسوزد كه اينها اسباب فناى مملكت و تخفيف مذهب میشود. شيخ وقتى كه از كميته بيرون میآمد گفته بود «اگر بار گران بوديم رفتيم.» التماس كرده بود مرا اينجا بكشيد. گفته بودند نمیشود آنوقت رو به مردم كرده گفته بود خداحافظ. محاكمهی من با شما در روز پنجاههزار سال. بعد بنا كرده بود آرام دعا خواندن تا در ميدان و هنگام مردن مشغول دعا بود.»
#شیخ_فضل_الله_نوری
#مرجع_شهید
#مشروطه_خوانی
#یک_هفته_بازخوانی_تاریخ
@risheh
ریشهها
رفع یک سوء تفاهم (2) عینالسلطنه: «گفتند شيخ را به دار زدند ... مطلب بزرگ بود و باور نمىشد. دو مرت
رفع یک سوء تفاهم (3)
از جمله سران جریان #مشروعه_خواه که از بزرگترین مجتهدین تهران محسوب میشد، آخوند #ملا_محمد_آملی بود. او نیز همچون #شیخ_فضل_الله_نوری پس از فتح تهران، دستگیر شده و در حبس بود. پسر ایشان، عارف بزرگوار آیتالله شیخ محمدتقی آملی در این باره مینویسد:
پدرم همزمان با دستگیری شیخ به زندان افتاد و یک روز بعد از شهادت شیخ، مردم تماشاچی به دعوت #سید_یعقوب_انوار برای دیدن مراسم اعدام پدرم در میدان توپخانه گرد آمدند «ولکن فجیعهی مَصلوبیّت مرحوم شیخ، انعکاس عجیبی بخشیده بود و چون عالِمکشی تا آن عصر در ایران معمول نبود، آن هم به اینطور فجیع، لذا نصف از #اهل_شهر را گویا از خواب بیدار کرد و وقوع این حادثه به امر #شیخ_ابراهیم_زنجانی که معروف به #یهودیت بود، و مباشرتِ یفرم [= یپرم] از این بیشتر در مردم انزجار پدید آورد تا به درجه[ای] که زمامداران از تهاجم فتنه خائف، و برای تبرئهی خود، این امر را به رؤساء آن دورهی #نجف اشرف #منسوب_داشتند و چنین اظهار کردند که وقوع این حادثه برای امتثال فرمان روحانیون نجف بود و هرکس را در این مطلب شبههای است، خود از نجف با تلگراف استعلام نماید... و بالجمله، سوء انعکاس مصلوبیةِ مرحوم شیخ، دفع قتل از مرحوم پدرم و سایر محبوسین نمود، و در حق پدرم حکم به تبعید بیرون آمد... و در مدت پنج سال تحتالحفظ در مازندران محبوس بودند...»
(خانه بر دامنهی آتشفشان، ص 221، به نقل از: زندگینامه و خدمات ... آیتالله شیخ محمدتقی آملی، مجموعه مقالات، انجم آثار و مفاخر فرهنگی، تهران، 80، صص 126-127.)
#مشروطه_خوانی
#یک_هفته_بازخوانی_تاریخ
#مرجع_شهید
@risheh
ریشهها
پیرامون مشروطه #خلاف_مشهور (1) این روزها غالباً گفته میشود که در ابتدای مشروطه، شعار عدالتخانه مح
یکی از دوستان دربارهی #خلاف_مشهور (۱) نوشتند:
مطلب خلاف مشهور جای کار داره
گزارشهای تحصن سفارت خیلی جالبه
بذار کنار اینها تا تکمیل بشه
قطعا لفظ مشروطه از خیلی وقت پیشها در دهانها میچرخیده چون امثال ملکم و طالبوف و اینها که بیکار نبودند
اما وقتی مشروطه شد یک مرام سیاسی، اونجا پای شخص انگلیس در میانه
ریشهها
یکی از دوستان دربارهی #خلاف_مشهور (۱) نوشتند: مطلب خلاف مشهور جای کار داره گزارشهای تحصن سفارت خی
در پاسخ عرض میکنم:
ما باید تکلیف خودمان را بهطور شفاف با تاریخ #مشروطه روشن کنیم؛ اگر مبدأ را سال 1323 ه.ق میدانیم، طبعاً رهبر جریان، #سید_عبدالله_بهبهانی و #سید_محمد_طباطبایی خواهند بود. حال، باید هدف انقلاب را از رهبران آن جویا شد. جناب سید محمد طباطبایی، در صدد مشروطیت به همان سبکی است که در دیگر کشورها اتفاق افتاده، و سید عبدالله بهبهانی هم بیشتر در پی شورش علیه عینالدوله است و تحول بنیادینی مد نظر ندارد.
اما اگر رهبر قیام را #شیخ_فضل_الله_نوری میدانیم، مبدأ حرکت، سال 1324 است و مجزا از آنچه در سال قبل اتفاق میافتاد. اینجا میتوانیم نهضت را مطالبهی #عدالتخانه بنامیم و تبدیل آن به مشروطه را انحراف از مسیر اصلی به حساب آوریم. بنا بر این تقریر، مهاجرت کبری را نباید در طول مهاجرت صغری دانست. فتأمل!
تفصیل مطلب را در متن زیر پی میگیریم...
دربارهی #مشروطه و #شیخ_فضل_الله_نوری
(1)
فهم درست مواضع شیخ فضلالله نوری در سالهای پایانی عمرش، نیازمند توجه به چند نکته است:
1. آنچه در سال 1324 ق/ 1285 ش در ایران واقع شد، آوردگاه چند جریان بود، نه صرفاً یک حادثه.
2. حوادث شکلدهنده به مشروطیت را نباید یک جریان واحد در نظر گرفت که ابتدا در قالب نهضت عدالتخانه رخ نُمود و سپس منحرف گشت و مشروطه نامیده شد.
3. یکی از جریانات مهم در میدان مشروطه، جریان #اسلام_فقاهتی است. این جریان، از قرنها پیش از مشروطه بهتدریج شکل گرفته بود و در قرن اخیر، به سرعت، خود را در چهرهی جریانی فعال و مستقل در تحولات #جهان_اسلام ارتقاء میداد.
مهمترین نقطهی عطف حضور این جریان در تحولات اجتماعی و سیاسی ایران، #نهضت_تحریم_تنباکو است. و از دیگر نمونههای این حضور، تأسیس #شرکت_اسلامیه و نهضت اجتماعیِ برآمده از آن است.
این دو نمونه، از مصادیق کلان این پدیدهی اجتماعی است و مصادیق خُرد فراوانی نیز برای آن میتوان یافت که همه شواهد تبدیل این جریان، به مهمترین بازیگر عرصهی عمومی #تحولات_اجتماعی در ایران اند.
یکی از این شواهد، این گزارش اعتمادالسلطنه است مربوط به حدود یک ساعت پیش از قتل ناصرالدین شاه (یعنی سال 1312 ق):
ناصرالدین شاه «پریروز به مسجد سپهسالار تشریف آوردند و بیشتر از سه چهار دقیقه نمانده، با کمال تغیر تشریف برده بودند. روایت مختلف است. بعضی میگویند سبب تغیر خاطر مبارک ... این است که دمِ درِ مسجد و خود مسجد زیادتر از سیهزار نفر زن و مرد بودند، اما در خود مسجد یعنی شبستان که میرزا ابوالفضل نماز میخواند، زیاده از سی نفر در موعظه حاضر نبودند. مردم میدانند که زمین این مسجد غصب است و میرزا ابوالفضل، پیشنمازِ دولتی است. بنا بر این، در نماز او حاضر نمیشوند. بهخلاف ملا محمدعلی رستمآبادی که پارسال در این مسجد نماز میخواند و حالا در مدرسهی مروی نماز میخواند و مردم از روی عقیده به او اقتدا میکنند و در صفوف نماز جماعت او بیستهزار نفر حاضر میشوند. بهحسب ظاهر این مسائل چندان اهمیتی ندارد، لیکن در باطن، اثبات عدم تدیّن رجال دولت را مینماید و #اقتدار علمایِ بر ضد دولت را، و من به قدر نوکری و حق رعیتی که دارم این وضع را نمیپسندم.» (روزنامهی خاطرات اعتمادالسلطنه، صص 1058-1059)
#یک_هفته_بازخوانی_تاریخ
#مشروطه_خوانی
https://eitaa.com/risheh/241
ریشهها
دربارهی #مشروطه و #شیخ_فضل_الله_نوری (1) فهم درست مواضع شیخ فضلالله نوری در سالهای پایانی عمرش،
دربارهی #مشروطه و #شیخ_فضل_الله_نوری
(2)
4. علاوه بر دو جریان بالا (اسلام فقاهتی و سلطنت)، جریان عمدهی دیگر، پدیدهای است که از آن بهعنوان منورالفکری یا #روشنفکری یاد میشود و وجه مشترکی است میان #فراماسونر ها، #بابی ها، فرنگرفتگان، غربزدگان و دیگر عناصر وابسته به استعمار. این جریان نیز همچون جریان اسلامی، سعی در تثبیت و توسعهی خود در میان اقشار جامعه و حضور هرچه بیشتر در تحولات اجتماعی و سیاسی در راستای اهداف خود دارد.
5. در تحلیل عملکرد جریانها، نکتهی حائز اهمیت، شناخت نوع ساختار آنان است. جریان #اسلام_فقاهتی، بهتدریج تعین و تشخص یافته و رشدی طبیعی و مردمی دارد، و یک حزب مدرن نیست که اعضاء آن، از ابتدا با تصویری روشن از روشها و سلسلهمراتب گرد هم آمده باشند. طبیعت یک جبهه آن است که حتی اهداف و حدود آن نیز تدریجاً از ابهام خارج میشود و افراد و اقشار، جایگاه و وظیفهی خود را مییابند. پس طبیعی است که در طول سالیان، این حرکت، هم فراز داشته باشد، هم نشیب. و نشیبها ناشی از اختلال در انتظامیافتن مناسبات و کارکردها یا وجود حفرههای ساختاری یا اشتباهات محاسباتی است. و البته با توجه به انباشت تجارب و نیز سنت الهی، باید خط سیر کلی جریان حق، صعودی باشد.
6. جریان غربگرا، از ابتدا در پی بازسازی مدلهای غربی در ساختار سیاسی ایران بود؛ الگوهایی چون نظام پارلمانی #مشروطه، #جمهوریت و #استبداد_مُنوّر . هدف تقابلی آنان نیز، براندازی نظام اجتماعی #اسلام_فقاهتی و ساختار سنتی پادشاهیِ ایلاتیِ دارای مناسبات نسبی با #اسلام_فقاهتی بود. روش آنان نیز حادثهآفرینی و ایجاد یک #هیجان_اجتماعی از طریق رسانههای مدرن ( #شارلاتانیزم_مطبوعاتی) و پیادهنظامِ مهیاشده توسط نهادهایی چون #مدارس_نوین و مخاطبان پدیدههایی چون #فرقههای_نوظهور ( #بابیت و #تصوف_ماسونی ) و #کتب_ضاله (کتب #فتحعلی_آخوندزاده، #میرزا_ملکم_خان، #عبدالرحیم_طالبوف، #حاج_سیاح_محلاتی، #زینالعابدین_مراغهای و ...) و همراه کردن برخی روحانیون از طریق #نفوذیها و در نهایت، ایجاد یک #کودتای_نظامی و استقرار نیرویهای استعماری بود.
#یک_هفته_بازخوانی_تاریخ
#مشروطه_خوانی
@risheh
ریشهها
دربارهی #مشروطه و #شیخ_فضل_الله_نوری (2) 4. علاوه بر دو جریان بالا (اسلام فقاهتی و سلطنت)، جریان
دربارهی #مشروطه و #شیخ_فضل_الله_نوری
(3)
7. در مقابل، جریان اسلامخواه، در راه افزایش اقتدار خود و محدود کردن تدریجی اقتدار پادشاه از روش تبیین فلسفهی سیاسی اسلام، ارتقاء مطالبات سیاسی و ایجاد جنبشهای اجتماعی گام برمیداشت. سیر پیشرفت این جریان در طول قرون گذشته چنین بود:
- تعیّن تدریجی حوزههای علمیه بهعنوان پشتیبان راهبردی جریان #اسلام_فقاهتی؛
- ایجاد جنبشهای سیاسی؛
- همراهی با حکومت صفوی و تثبیت موضع در ایران اسلامی؛
- استقلال سیاسی از حکومت و تبدیل تدریجی منصب صدر و شیخالاسلام به عالم بلد؛
- همراهی با حکومت در راستای تحقق اهداف اسلامی همچون جنگهای ایران و روس؛
- درک عدم کارآیی #حکومت_ایلاتی و در نتیجه کاهش همکاری با آن؛
- اتخاذ رویکرد تقابلی با حکومت ایلاتیِ تحت نفوذ #استعمار (مانند #نهضت_تحریم_تنباکو)؛
- ورود به عرصهی نهادسازی با پیشتیانی نیروی مردمی (#شرکت_اسلامیه)؛
- افزایش #مطالبات سیاسی و فشار بر حکومت (مانند برکناری امینالسلطان در سال 1321)
8. حال باید دید حوادث منجر به صدور فرمان مشروطیت، در راستای فعالیت کدام جریان تحقق یافت و ورود #شیخ_فضل_الله_نوری - بهعنوان مهمترین نمایندهی جریان #اسلام_فقاهتی در تهران- چرا و چگونه واقع شد.
#یک_هفته_بازخوانی_تاریخ
#مشروطه_خوانی
@risheh
ریشهها
دربارهی #مشروطه و #شیخ_فضل_الله_نوری (3) 7. در مقابل، جریان اسلامخواه، در راه افزایش اقتدار خود
دربارهی #مشروطه و #شیخ_فضل_الله_نوری (4)
همچنان که گفتیم، جریان اسلامگرا به سرعت در حال توسعهی نفوذ خود بود و در این راه، موفقیتهایی نیز کسب میکرد. آخرین این توفیقها، برکناری #امینالسلطان از صدارت و روی کار آمدن #عینالدوله بود.
امینالسلطان عنصری همپیمان با دو همسایهی جنوبی (#انگلستان) و شمالی (#روسیه) بود، چنانکه انحصار توتون و تنباکو را به کمپانی انگلیسی #رژی داد و استقراضهای متعدد از روس تزاری داشت. او شخصاً عنصری بسیار فاسد و بیبندوبار بود، ولی تظاهر به تقدس میکرد و به قول احتشامالسلطنه «با قند چای نمیخورد که قند نجس است. سالها دیدم که با نبات چای میخورد. در زیارات حضرت معصومه و حضرت عبدالعظیم و دیگر اماکن متبرکه و تعمیرات بقاع آنها و احترام به علماء و سادات و اقامهی نماز و خواندن او قصور نداشت». بیبندوباری اخلاقی و مالی او، و استقراضهای مکررش و نیز بستگیاش به روس و انگلیس، علمای عتبات را بر آن داشت که برکناری او را از شاه بخواهند و چهبسا تا حکم تکفیر او پیش روند. این مطالبات، به کشاکشهای درون دربار بر سر صدارت ضمیمه شد و امینالسلطان، جای خود را به عینالدوله داد.
عینالدوله در اوایل تصدی ریاست وزراء، از نظامالسلطنهی مافی مشورت میخواهد و او چنین پاسخ میدهد: «شما حاجت به تعليم نداريد. چند چيز در شما هست كه امينالسلطان نداشت: اول، استيلایى در مزاج شاه و اطمينان و حبّ مفرط شاه به شما و تسلّط بر اجزاء [= اطرافیان] شاه و محرميت در هر موقع به شاه. دوم، سحرخيزى كه از طلوع فجر براى كار حاضريد. سوم، امساك و عقل معاش. با اين حالت، هرچه اسباب خرابى او شد، مَكُن و آنچه او نكرد، بكن.»
عملکرد او در سیاست خارجه نیز چنان بود که هاردنیگ (وزیرمختار انگلیس در ایران) به لندن نوشت: «در ارزشیابی حکومت عینالدوله، باید گفت: تا کنون سیاست او، عکسالعمل وضع صدارت اتابک [امینالسلطان] است، یعنی در جهت داخلی، علیه بیبندوباری و ولخرجیهای او؛ و در جهت خارجی، علیه تمکین او از روس که در سه سالهی 1900 تا 1902 (1316 تا 1319 قمری) مشهود بود. عینالدوله هنوز نتوانسته کسر بودجهی حکومت سلف خود را از میان بردارد و برای کمک مالی نه به ما روی آورده و نه به روس ... . روابط عینالدوله با ما هرگز صمیمی و یکجهت نبوده است. به نظر میآید که هدف عمدهاش، برانداختن مداخلهی خارجی است در امور مملکت... و ایستادگی در برابر هر نوع تقاضای بیگانگان مانند امتیازهای بازرگانی، راهسازی و کشیدن خط تلگراف و امثال آن... سیاست او را میشود چنین خلاصه کرد: دفع هرگونه نفوذ اروپایی تا حد امکان. ... بر خلاف انتظار، تمایلات ضد بیگانهی عینالدوله موجب کاهش نفوذ عنصر بلژیکی نگشته... و آن، نتیجهی ضروریات سیاست اقتصادی وزیر اعظم است. او تمییز داده که بدون وزیر اروپایی، بهبود وضع مالی ایران که نخستین شرط لازم استقلال آن میباشد، ناممکن خواهد بود. از این رو، اگرچه به اندازهی امینالسلطان به شخص «مسیو نَوز» اعتماد ندارد، دست او را در ادارهی امور بازگذارده است.»
جالب آنکه «عینالدوله از تراز اول علما، دو نفر را برای خود برگزید: اول مرحوم حاج شیخ فضلالله نوری، دوم حاج میرزا ابوالقاسم امامجمعه. اما انتخاب مرحوم حاج شیخ فضلالله برای این بود که اولاً از تمام علمای طهران بدون استثناء اعلم بود و مخصوصاً مورد توجه علمای نجف [بود]، بلکه در معلومات با آنان همسری داشت. دوم آنکه مرحوم شیخ، اگرچه از گرفتن هدایا ابایی نداشت، ولی کمتر ناسخ و منسوخ از او دیده میشد. سوم آنکه در امور سیاسی از سایرین بهتر و داناتر بود. چهارم آنکه مخالف جدّی میرزا علیاصغر خان امینالسلطان بود. پنجم آنکه در دوستی ثابتتر بود و خوف و هراس او در آزادی عقیده از دیگران کمتر. بدین جهت او را برگزید و احکام او را به موقعِ اجرا میگذاشت.»
#یک_هفته_بازخوانی_تاریخ
#مشروطه_خوانی
#خلاف_مشهور 2
@risheh
ریشهها
دربارهی #مشروطه و #شیخ_فضل_الله_نوری (4) همچنان که گفتیم، جریان اسلامگرا به سرعت در حال توسعهی ن
دربارهی #مشروطه و #شیخ_فضل_الله_نوری (5)
این روند، دقیقاً در تعارض با مقاصد جریان غربگرا بود، به همین سبب، پس از تأسیس کتابخانهی ملی در تهران، روشنفکران آن را به پاتوقی برای تبادل نظر بدل کردند و در نهایت، تشکیلاتی پنهان را برای همافزایی هرچه بیشتر ایجاد نمودند.
این نقطهی عطف در حرکت جریان غربگرا در ایران، دستورالعملهایی برای شتاب بخشیدن به تحولات و جهتدهی آنها به سوی مقاصد این جریان داشت، از جمله: همسو کردن افراد جاهطلب، نفوذ در مراجع حاضر در عتبات، افزایش تنش میان طرفداران امینالسلطان و عینالدوله، تولید و انتشار مطبوعات در جهت ایجاد انقلاب، و نیز ایجاد جلسات مباحثه در بین اقشار میانی پیرامون تحولات دنیای غرب.
از این پس، تحولاتی رخ میدهند که رنگی دیگر دارند؛
با ارتحال دو مرجع تقلید ساکن عتبات (فاضل شربیانی و مرحوم مامَقانی) که مقلدینی در ایران دارند، مقلدین ایشان در پی انتخاب مرجعی جدیدند که ناگاه خبر دیوانگی آقا سید محمدکاظم طباطبایی یزدی از مراجع عتبات، شایع میشود، که البته دوامی نمیآورد.
در آستانهی محرم، عکسی از مسیو نوز- مسئول بلژیکی گمرکات ایران که پیش از صدارت عینالدوله منصوب شده- در مجلس رقص که با لباس روحانیت، سالها قبل گرفته بود، به دست #سید_عبدالله_بهبهانی میافتد که از قضا از طرفداران #امینالسلطان است. و اینگونه جنجالی در محرم بر پا میشود ولی علماء با او همراهی نمیکنند.
جمعی از تجار، در اعتراض به وضع گمرک در آستانهی حضرت عبدالعظیم متحصن میشوند.
ساختمان نیمهساز بانک استقراضی روس در زمینی وقفی در بازار تهران توسط مردم تخریب میشود و در این میان، بیش از همه، شیخ فضلالله نوری که کمترین دخالت را در واگذاری این زمین داشته، مورد هجمه و اتهام قرار میگیرد.
ناگاه قیمت نان در تهران و تبریز بالا میرود و اعتراضات بالا میگیرد.
ناگهان در این میان، «در عُشر اول شوال المكرم 1323، مردم میگويند كه علما گفتهاند دولت و سلطنت ايران هم بايد سلطنت #مشروطه بشود. لكن اين صدا هنوز عام نشده» (مرآت الوقايع مظفرى، ج2، ص: 873) و این در زمانی است که هنوز هیچ ندایی برای عدالتخانه برنخاسته بود.
ناگاه قند گران میشود، علاءالدوله حاکم تهران، تجار را ملزم به ارزان کردن قیمت قند میکند، ولی چند نفر از تجار که سید هم بودند، زیر بار نرفتند و علاءالدوله در مقابل، آنان را فلک کرد. این تجار هم با جمعی از خویشان و طلاب، به خانهی علماء رفتند تا ایشان را با خود همراه کنند. #سید_عبدالله_بهبهانی با ایشان همراه میشود ولی شیخ فضلالله نوری نه.
اجتماع اعتراضی شکل گرفت و از قضا، هدایت جریان به دست معمّمین جریان غربگرا (چون #سید_جمال_واعظ #بابی) میافتد و آنان پیکان تهاجم به سوی #علاءالدوله، #عینالدوله و حتی شاه میبرند. کار به آنجا میرسد که تعدادی انگشتشمار از علمای تهران، در حرکتی اعتراضی، در آستانهی حضرت عبدالعظیم متحصن میشوند. (#مهاجرت_صغری)
#یک_هفته_بازخوانی_تاریخ
#مشروطه_خوانی
@risheh
عذر میخواهیم، تقصیر از ماست
جناب آقای #علوی_بروجردی، ما را ببخشید که آنقدر از تاریخمان حرفی نزدیم که شما از سیر تطور نظام مرجعیت در شیعه اطلاعی ندارید. عذر میخواهیم اگر کوتاهی کردیم، و شما گمان کردید #ریاست_شرعیه با #مرجعیت در فتوا تفاوتی ندارد. پوزش میخواهیم اگر نفهمیدید که دورهی #قاجار و #پهلوی دیگر گذشته است و ما در دوران #حکومت_اسلامی به رهبری #ولی_فقیه قرار داریم.
ولی آقای علوی بروجردی! شما آنقدر هم جاهل نیستید که نفهمید پدیدهی مرجعیت در تشیع، امری ایستا نبوده و همواره رو به پیشرفت و ساختارمند شدن داشته است. آقای علوی بروجردی! اگر بحث بر سر فتوا دادن است، کسی مانع شما نبوده و جنابتان را #خفه نکرده است؛ محل نزاع را عوض نکنید. هر کسی میتواند فتوا دهد، ولی لابد میدانید که صرف فتوا دادن، با تبلیغ مرجعیت و پولپاشی و دفتر و دستک به راه انداختن و تشکل درست کردن و با سیاسیون بستن و حمایت شدن از سوی پروپاگاندای رسانهای و ... متفاوت است.
جناب علوی بروجردی، درست میگویید. تاریخ تشیع مشکلی با اجتهاد و فتوا دادن افراد متعدد ندارد، ولی به ما حق خواهید داد اگر درک کنیم که امتداد اجتماعی مرجعیت، امری صرفاً علمی یا حوزوی نیست و نمیتوان آن را با امور سیاسی و مدیریت جامعه بیارتباط دانست.
جناب آقای علوی! راستش را بخواهید ما آنقدر هم که شما و دوستانتان گمان میکنید ساده نیستیم. حقیقت را بگویید؛ شما ریاست شرعیه میخواهید، و البته این ریاست را از طریقی غیر شرعی و برای مقاصدی غیر شرعی هدف گرفتهاید. راستش نمیتوانیم سر در برف کنیم و ارتباطات پیدا و پنهان شما با #فتنهگران برانداز و #جاسوسان غربی را نبینیم و نفهمیم که شما را برای مرجعیتِ جریان برانداز در آبنمک خوابانیدهاند، چون دریافتهاند مراجع بزرگوار تقلید موجود، منزه از همراهی با آناناند و #لیبرال هایی چون #صانعی و #بیات_زنجانی هم مقبولیتی در میان عامه ندارند. شما را پیش انداختهاند تا از نام جد بزرگوارتان که در میان مردم بسی نیکنام است، سوء استفاده کنند.
جناب علوی بروجردی! تاریخ خیلی چیزها به ما آموخته. ما آموختهایم که اگر با #شیخ_فضل_الله همراه نشویم و به همراهی غربگرایان دل خوش کنیم یا توطئهی آنان را نفهمیم، ما نیز سرنوشتی جز کشته شدن یا عزلت نخواهیم داشت؛ چنان که #شیخ_شهید به سید بهبهانی گفت و همان شد، چنان که آخوند خراسانی را هم کشتند، حاجآقا نورالله را هم کشتند و دیگران را، البته آن هنگام که کام خود را از غفلت آنان گرفته بودند. شما هم از همراهی با این جریان طرْفی برنخواهید بست. تا دیر نشده از خر آنان پیاده شوید و بیش از این عِرض خانوادهی خود را نبرده، زحمت ما مدارید! یا علی!
#نشست_اساتید
#مرجعیت
#فتنه_98
@risheh
هدایت شده از جدال
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
شصت و هفت سال پیش ملت ایران برای استقلال مبارزه میکرد. دقیقا مثل این روزها
و امپریالیسم جوابش را با تروریسم اقتصادی میداد. دقیقا مثل این روزها.
و در بیبیسی فارسی، چند ایرانی نما هر روز مقاومت ایران را دلیل اصلی بدبختی و فلاکت و فقر مردم و به خطر انداختن صلح جهانی میخواندند. دقیقا مثل این روزها.
بیست و نه خرداد سی و یک، انگلیس نفتکش رزماری که با دور زدن تحریم، نفت ما را به ایتالیا میبرد توقیف کرد. ایران در دادگاه محکوم، نفتش مصادره و حتی مجبور به پرداخت هزینه دادگاه شد. و امید به دور زدن تحریم از بین رفت.
شصت و هفت سال بعد اما نه فقط نفتکش ایران آزاد که آمریکا و بریتانیا با تحقیر سیلی خوردند تا بیاموزند ایران نودو هشت ایران سی ویک نیست. که نه فقط باید خواب کودتا و قلدری از سر بیرون کنند که غرامت گذشته را هم بدهند.
چه مسیر طولانی آمدیم. از ملت ضعیفی که سر استقلال داشت اما بازوی حفظش را نداشت حالا به ملتی قدرتمند بدل شدیم که اسممان ترس در دل قلدرها میندازد. و دویست و پنجاه هزار جان زیبا را ببین که از همه ما زندهتر، هر یک تکه ای از این مسیر بلندند، تکهای از آنچه «ما» را ما میکند.
به کانال علی علیزاده بپیوندید
@jedaall
پیام یکی از دوستان:
با سلام
اینکه مدیران صدا و سیما با هزینهکردهای بالا برای پروژههای قهرمانسازی، آن هم برای عظمتبخشی کاذب به اشخاصی که در تاریخ غبارآلود، معلوم نبوده که چهکاره هستند! همچون بیبی مریم، خواهر اسعد بختیاری (اسعد بختیاری از عمال انگلیس و از عوامل اصلی دستگیری و شهادت مرجع شهید علامه شیخ فضلالله نوری بود) اقدام میکنند! جای بسی تأمل دارد.
پژوهشگران و مورخان بصیر باید در این موارد بیشتر حساسیت به خرج دهند تا جای صالح و غیر صالح را در تاریخ عوض نکنند!
ریشهها
پیام یکی از دوستان: با سلام اینکه مدیران صدا و سیما با هزینهکردهای بالا برای پروژههای قهرمانساز
در این باره، به بیانات امام خامنهای در دیدار اعضای همایش نکوداشت شیرعلیمردان خان بختیاری (فرزند بیبی مریم) در تاریخ ۱۳۹۲/۱۲/۲۶ توجه کنید:
بسماللهالرّحمنالرّحیم
کار بسیار بهجایی است که ما چهرههای سالم و برجسته را در میان بخشهای مختلف اقوام کشورمان جستوجو کنیم و معرّفی کنیم؛ ظلم بزرگی است که انسان قبول کند شخصیتهایی فداکاریهایی کردند و برجستگیها و امتیازاتی از خودشان نشان دادند و چهرهی اینها مغفول بماند و فداکاری اینها و مجاهدت اینها ندیده گرفته بشود. همینطور که دوستان بیان کردند، #بختیاری ها و عموماً #لر ها - که در مناطق وسیعی از کشور حضور دارند و زندگی میکنند - جزو بهترین و باوفاترین #اقوام_ایرانی بودند. البتّه یکی از امتیازات کشور ما، تنوع اقوام و قومیتها و مانند اینها است؛ و الحمدلله همه هم همینجورند، یعنی انسان وقتی نگاه میکند، اقوام مختلف ایرانی با هم همبستگی و چسبندگی و ارتباط و اتّصال و توادُد به معنای واقعی دارند؛ در طول تاریخ هم همینجور بوده، زمان ما هم بحمدالله بهطور کامل همینجور است. خب، هر قومی خصوصیّتی دارند؛ ما بختیاریها و لرها را به صداقت، به صفا، به شجاعت، به غیرت شناختیم. اینها در قبال عقاید اسلامی و عقاید مذهبی و عقاید تشیّع، بسیار پایدار و دارای پافشاری و پایمردی بودند در طول زمان، و زمان خود ما هم همین محسوس بوده و این را دیدیم. به سادات چقدر احترام میگذارند، به خاندان پیغمبر چقدر احترام میگذارند، به طور مطلق به روحانیون [چقدر احترام میگذارند]؛ حالا فرمودند(۱) که شخصیّتهای علمی آنجا معروف نشدهاند؛ لکن من که چند سال قبل از این رفتم #شهرکرد ،(۲) آنطور که در ذهنم هست، آنجا با برخی از روحانیون لر و بخصوص بختیاری آشنا شدیم و اینها گفتند و کسانی را هم از شخصیّتها اسم آوردند؛ منتها مظلومیّت این قوم همین است که حتّی شخصیّتهای روحانیشان هم شناخته شده نیستند، معروف نیستند؛ خب اینها بایستی جستوجو بشود و تلاش بشود. و حالا که شما بحمدالله در این جریان قرار گرفتید، خوب است که کار را ادامه بدهید و بگردید واقعاً شخصیّتها را پیدا کنید، منتها آنچنان که هستند؛ یعنی دقّت بشود که شخصیّتسازی نشود. همانطور که جنابعالی(۳) اشاره کردید کاملاً درست است، خوانین بختیاری همه یکجور نبودند؛ بله، آمدند #اصفهان و آن کارهای بزرگ انجام گرفت، امّا همه یکسان نبودند. مهمترین برجستگی علیمردان خان حضور در جنگ بختیاریها در #مشروطه نیست - آنوقت یک جوانی بوده، هجده نوزده سال یا بیست سالش بوده - مهمترین کارش مبارزهی با #رضاخان است که بعد هم دستگیر شد و بعد هم اعدام شد به دست رضاخان. و ایستادگی کرد. البتّه اشاره کردند آقای رضایی، مادر او - بیبی [مریم] - #ضد_انگلیسی و ضدّ بیگانه بوده؛ واقعاً این هم نشاندهندهی این است که چگونه تربیت مادر، شخصیّت فرزند را اصلاً شکل میدهد؛ یعنی این مادر توانست این بچّه را اینجور بار بیاورد که یک شخصیّت برجستهای بشود. تجلیل از شخصی مثل #علیمردان_خان و مادر او و شخصیّتهایی از این قبیل که مبارزه کردند با استبداد و با رضاخان و با سلسلهی پهلوی، کار شایستهای است، کار خوبی است. و جهتگیریهای اینها هم روشن بشود؛ این پرچم «لاالهالاالله»ای که گفتند،(۴) به نظر من چیز مهمّی است که معلوم باشد که اینها کسانی بودند که با عقاید دینی و با احساسات برخاستهی از عقیدهی دینی و تأیید شدهی بهوسیلهی عقاید دینیشان مبارزه میکردند و میجنگیدند.
امیدواریم انشاءالله خداوند به شماها توفیق بدهد.
مراقب باشید #تفکیک_بشود بین آن کسانی که صادقانه، خالصانه، برای خدا در مبارزات حقیقی و آنچه میشود آن را جهاد نامید شرکت کردند، با آن کسانی که نه، اغراض دیگری داشتند. بههرحال امیدواریم که گذشتگان خدوم و ارزشمندی که در همهی بخشهای کشورمان بودند، انشاءالله خداوند با اولیائش محشور کند، درجاتشان را عالی کند، گناهانشان را بیامرزد؛ و شماهایی را که هستید توفیق بدهد که انشاءالله بتوانید آن عقبافتادگیهای قبلی را جبران کنید؛ و انشاءالله بتوانید از علمای بزرگ، از شخصیّتهای برجسته، کسانی را در بین این مجموعه معرفی کنید. بله، در منطقهی #بروجرد و آن مناطق #لرستان ، شخصیّتهای برجسته و بزرگی از لُرها وجود داشتند، انشاءالله در بین بختیاریها هم ما همین را شاهد باشیم. انشاءالله موفّق و مؤیّد باشید.
والسّلام علیکم و رحمةالله و برکاته
۱) امام جمعهی شهرستان مسجدسلیمان
۲) ۱۳۷۱/۷/۱۵
۳) همان
۴) آقای #محسن_رضایی
ریشهها
در این باره، به بیانات امام خامنهای در دیدار اعضای همایش نکوداشت شیرعلیمردان خان بختیاری (فرزند بی
تأکید حضرت آقا در تفکیک میان رؤسای بختیاری بسیار مهم است.
دقت ایشان در تفکیک مشروطه و جنگ جهانی هم جالب و هوشمندانه است. بسیار جالب است که ایشان حتی از ورود بختیاریها به طهران یاد نمیکنند، بلکه صرفاً حرکت آنها در اصفهان را ذکر میکنند. (در فتح اصفهان، سردار اسعد هنوز به ایران نیامده بود و در لندن حضور داشت)
ریشهها
تأکید حضرت آقا در تفکیک میان رؤسای بختیاری بسیار مهم است. دقت ایشان در تفکیک مشروطه و جنگ جهانی هم ج
باید دید سریالی که این روزها از شبکه سه پخش خواهد شد، با کارگردانی شخص خوشسابقهای چون پرویز شیخطادی، آیا این ظرافتها را لحاظ کرده است یا خیر.
ریشهها
باید دید سریالی که این روزها از شبکه سه پخش خواهد شد، با کارگردانی شخص خوشسابقهای چون پرویز شیخطا
متأسفانه جهالتها و غرضورزیها در تاریخنگاری معاصر، علیقلی خان #سردار_اسعد را به یکی از اسطورههای ایل #بختیاری بدل کرده است تا آنجا که #محسن_رضایی چندی قبل پس از تخریب سردیس سردار اسعد، او را از مفاخر کشور برشمرد.
در این باره، بنگرید به:
نسیم آنلاین | سردار! به کدام "مصلحت" عامل شهادت شیخ فضلالله نوری را جزو "مفاخر" میدانید؟
http://old.nasimonline.ir/Content/Detail/2032877/%D8%B3%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D8%A8%D9%87-%DA%A9%D8%AF%D8%A7%D9%85-%D9%85%D8%B5%D9%84%D8%AD%D8%AA-%D8%B9%D8%A7%D9%85%D9%84-%D8%B4%D9%87%D8%A7%D8%AF%D8%AA-%D8%B4%DB%8C%D8%AE-%D9%81%D8%B6%D9%84-%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%87-%D9%86%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%B1%D8%A7-%D8%AC%D8%B2%D9%88-%D9%85%D9%81%D8%A7%D8%AE%D8%B1-%D9%85%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D9%86%DB%8C%D8%AF
دیروز بیانیهای با عنوان «نامهی مشفقانهی جمعی از اساتید و فضلای حوزهی علمیه قم به آملی لاریجانی» در گوشهای از فضای مجازی انتشار یافت.
این نامه در حالی نوشته و منتشر میشود که پیش از آن، جمعی از طلاب، نامهی دیگری نوشته و نشر داده بودند که محتوا و جهتی کاملاً متفاوت داشت. همچنین تشکل اساتید انقلابی حوزهی علمیهی قم نیز متنی انتشار داد که سمتوسویی دیگرگون از این نامهی «مشفقانه» را نشان میداد.
یکی از نقاط ضعف در مجموعهی حوزهی علمیه، فقدان تشکلهای رسمی فعال سیاسی است، ولذا هر از گاه، شاهد نگارش نامه یا بیانیهای هستیم که عنوان «جمعی از طلاب و اساتید حوزه» را پای خود دارد.
سؤال اینجاست: کدامیک از این نوشتهها را باید به حساب حوزه و روحانیت گذاشت و کدامین آنان، بیانگر موضع رسمی و یا غالب طلاب است؟
اگر بنا نیست تشکلهای فعال شکل گیرند، پس نباید در صدور مکتوبات، از عناوین کلی و پرابهامی بهره جست که ممکن است در برخی موارد، چهرهی حوزه و روحانیت را مخدوش کنند و در این میان، کسی پاسخگو نباشد.
پس ضروری است نویسندگان و امضاءکنندگان این نامه (شخص یا گروه)، هرچه زودتر اسامی خود را اعلام کنند تا مردم و طلاب بدانند این مواضع از طرف چه کسانی است و دیگران آن را به حساب مجموعهی حوزه نگذارند.
شما که اینگونه بیپروا به افشاگری علاقهمندید، ابتدا از خود شروع کنید، ور نه، ناچار خواهیم بود به گوشهای از دانستههای خود در این باره اشاره کنیم.
و من الله التوفیق
#شفافیت
#حوزه_علمیه
@risheh
هدایت شده از اسلام سیاسی | مومنی
🗓سالروز آغاز نهضت امام خمینی
🏴درعاشورای حسینی سال۱/۱۳۴۲
💠رهبرانقلاب:
‼️امام امت ما فرزند حسین است و امت ما هم همچو انصار حسین دنباله رو او بودهاند، تا مادامی که ما در این خط حرکت میکنیم پیروزیم! ۵۹/۸/۲۳
‼️این موضوع خیلی مهمی است که
ما همواره باید نهضت خمینی را در تداوم نهضت حسینی ببینیم، ما نمیگوییم امام راحل مثل امام حسین است، اما همان عناصر در امام راحل بود؛ عنصر محبت، شجاعت، استقامت، اگر ما نهضت خمینی را درشعاع عناصر حسینی ببینینم، آنوقت هرگز راهمان را گم نخواهیم کرد! ۷۵/۳/۲
‼️ما باید به این نکته مهم توجه کنیم که نهضت خمینی بدون محبت حسینی به پیروزی نمیرسید شاید این مسئله برای بعضی روشنفکرنماها ثقیل بیاید اما واقعیت اینستکه بدون حب حسینی نمیشد این توده میلیونی به راه بیفتد و فداکاری کند، هیچ جریان فکری نمیتواند بدون پیوندعاطفی جریان مردمی ایجاد کند، محبت است که به ایمان قدرت کارایی میدهد! ۶۸/۵/۱۱
#نشربامنبع
@Jahade_tabeini
🗓سالروز آغاز نهضت امام خمینی
🏴درعاشورای حسینی سال۲/۱۳۴۲
💠رهبرانقلاب:
‼️نهضت خمینی الگوبرداری شده از نهضت حسینی است، که همواره برای ما حامل درس است؛ از افراد صاحب فکر و اندیشه "خواهش میکنم" که براین مسئله تأمل کنند! ۷۵/۳/۱۴
‼️مانمیفهمیم صبر یعنی چه، شما تاریخ راببینید چه بزرگانی به سیدالشهداء میگفتند آقا قیام نکنید، اهل حق را ذلیل نکنید اما حضرت بر این مصلحت اندیشیها صبر کرد، صبر درمقابل دوستان خیلی قدرت میخواهد، قدرت عقلی و قلبی؛ امام راحل هم درطول نهضت دچار فشاربزرگان بود اما همواره صبر کرد! ۸۰/۱۲/۲۱
‼️من با تمام وجود معتقدم که با آگاهی از اصول اسلام میفهمیم که در لحظه چه باید کرد از اصول اسلام جریان قیام سیدالشهداست که تدبر در آن به ما میفهماند که مقاومت تنها راه جهاد علیه ظالمین است و امام راحل درطول نهضت خود همواره در این راه بود و اگر ما این راه را نرویم نسبت به زحمات سیدالشهداء و امام نمک نشناس بوده ایم! ۶۶/۶/۱۰
#نشربامنبع
@Jahade_tabeini
مواد 17 گانۀ قطعنامۀ پایانی راهپیمایی میلیونی تاسوعا و عاشورا در سال 1357 ( 19 و 20 آذر):
«1. حضرت آیتالله امام خمینی رهبر ماست و خواستههای ایشان، خواستههای عموم ملت است و این پیادهروی، رأی اعتمادی است که از دل و جان و برای چندمین بار به ایشان داده میشود و قدردانی صمیمانهای است که ملت مسلمان و مبارز ایران از رهبری ارزشمندِ مراجع عالیقدر مینماید.
2. سقوط و برچیده شدنِ بساطِ شاه و رژیم سلطنتیِ استبدادی و پایان یافتن همه گونه آثار استعمار خارجی که با استبداد داخلی پیوند بنیادی دارد و انتقال قدرت به مردم مسلمان و مبارز ایران.
3. برقراری حکومت عدل اسلامی بر اساس آرای مردم و حفظ و پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی کشور و تأمین آزادیهای فردی و اجتماعی با معیارها و ضوابط اسلامی.
4. تقارن این روز بزرگ مذهبی را با روز اعلامیۀ جهانی حقوق بشر غنیمت دانسته و اعلام میداریم که نه تنها تأمین حقوق فطری و طبیعی بشر از اساسیترین هدفهای جنبش ماست بلکه اسلام، خود مبتکرِ رسمی و حقیقیِ حقوق بشر بوده است.
5. استثمار و استعمار بیگانه و وابستگی به امپریالیسم شرق و غرب و قدرتهای سلطه گر اجنبی به هر شکل که باشد، باید ریشه کن گردد و به روابط متقابل حسنه بر اساس رعایت حقوق و مصالح طرفین کشورهایی که در موضع خیانت و تجاوز به زمین و منافع ملت ایران نیستند، مبدل گردد.
6. حقوق اجتماعی و سیاسی و مدنی کلیۀ افراد جامعه و اقلیتهای مذهبی و اتباع دیگر کشورها که با مراعات مصالح ملی در ایران اقامت دارند با رعایت همۀ جنبههای انسانی و اسلامی آن به طور کامل محفوظ و محترم باشد.
7. آزادی واقعی و حیثیت و شرافت و کرامت انسانی که اسلام به زن داده و حقوق اجتماعی و امکان رشد و شکوفایی همۀ استعدادهای بانوان به طور کامل تأمین شود.
8. اجرای عدالت اجتماعی و تأمین حقوق کارگر و دهقان و امکان بهرهوری کامل آنان از محصول کار و دسترنجِ خویش، فراهم گردد.
9. هرگونه تبعیض حقوقی و اجتماعی و استثمار انسان به وسیلۀ انسان و سودجویی ظالمانه و سلطهگری اقتصادی که منجر به جمع ثروتهای کلان از یک طرف و محرومیت و فقر از طرف دیگر باشد ریشهکن شود.
10. استقلالِ شرافتمندانۀ اقتصادی و احیای کشاورزی و پیشرفتِ صنعتِ مستقل تا حدِ خودکفایی و نجات از اسارت و وابستگی بیگانه به دست آید.
11. اعتصابات شکوهمندِ کارکنان مؤسسات دولتی و بخش خصوصی که ضربۀ مهلکی بر پیکر پوسیدۀ رژیم وارد آورده و در عین حال و در حد امکان نیازهای اولیۀ زندگی تودۀ مردم را دچار تنگنا نکرده مورد تأیید و تجلیل ماست.
12. لازم میدانیم به مردم فداکار توجیه کنیم که با تحمل مختصر کمبودی که از این رهگذر به وجود میآید همکاریهای برادرانۀ لازم را در تأمین نیازهای ضروری دیگران به عمل آورده و از احتکار و گرانکردن کردن کالاهای مصرفی شدیداً احتراز نمایند.
13. ما کشاندنِ ارتش را به خیابانها و قرار دادن در رو درروی ملت را خیانتی به ارتش و ملت میدانیم. ارتش ایران باید بداند که وظیفۀ اسلامی و انسانی و ملی او موضعگیری و دشمنی با دشمنان خارجی مردم است نه با خود مردم.
14. تبلیغات بیاساس رژیم در خصوص نفوذ کمونیسم بین الملل در جنبش ملی - اسلامی ایران و توسل نظام حاکم به تخریب و آتش سوزی به منظور آلوده و بدنام کردن مبارزات مسلمانان نخواهد توانست ملت آگاه ما را که قرآن و اسلام و حُبّ وطن، یگانه محرک و تلاش آنهاست در مبارزۀ بی امان خود سُست نماید.
15. ما به روان پاک و پُرافتخار شهدای جنبش اسلامی ایران به خصوص شهدای مبارزات 15 سالۀ اخیر که سهم شایانی در پیشبُردِ اهداف مبارزه دارند و با الهام از مکتب حضرت حسین بن علیع بیدریغ خون خود را نثار کردهاند درود میفرستیم و یاد آنان را گرامی میداریم.
16. کلیۀ زندانیان سیاسی و تبعیدیهایی که به جُرم دفاع از حریم حق و اسلام و وطن از آزادی محروم شدهاند باید به خانههای خود بازگردند.
17. به منظور رسیدن به هدفهای فوق مبارزۀ آگاهانۀ ملت تا سرحدِ پیروزی به صورتهای گوناگون ادامه خواهد یافت و هر گونه دسیسه، دروغ پردازی، اتهام و اختلال و یورش حکومت، ملت ما را از جنبش رهاییبخش باز نخواهد داشت.»