حكايت شده است كه #فضيل_عياض در اوايل كار خود بين ابيورد و سرخس راهزنى میكرد.عاشق دخترى شد.شبى قرار بود نزد او برود.موقعى كه از ديوار بالا میرفت كه به خانه ى معشوقه وارد شود، از منزل #همسايه صداى تلاوت قرآن او را شنيد:
آيا هنوز وقت آن نرسيده كه دل افرادى كه ايمان آوردهاند از خدا بترسد و بیدار شوند ؟
اين آيه در اعماق وجود فضيل بن عياض اثر عميق گذارد و بلافاصله گفت:
پروردگارا! وقت آن رسيده است.از راهى كه آمده بود برگشت و به قطعه زمين غيرمعمورى كه در آن نزديك بود، رفت. اتفاقا در آن قطعه زمين چند نفر رفيق همسفر بودند، بعضى از آن رفقا گفتند حركت كنيم و بعضى گفتند تا صبح بايد اينجا بمانيم، زيرا فضيل در راه است و اموال ما را میبرد.فضيل از شنيدن اين سخن ناراحت و شرمگين شد، همان موقع از كار زشت خود #توبه كرد و به آن مسافرين براى رفتن ايمنى داد.
فضيل يكى از افرادى بود كه با شنيدن آيه ا ى از قرآن شريف متنبه شد، از #مهلت خداداد استفاده نمود و به سو ى پروردگار خويش بازگشت.
نظير فضيل در طول قرون و اعصار بسيار بودهاند كه به خود آمده، از گناهان خويش استغفار نموده و راه مرضى الهى را در پيش گرفتهاند.
بعضى از افراد سيه روز بدبخت از مهلتی كه دارند سوء استفاده میكنند، بر كفر و ناپاكيهاى خود میافزايند، بار جرايم و جنايات خويش را سنگينتر میكنند.خداوند درباره ى اينان فرموده است:
و لا يحسبن الذين كفروا انما نملى لهم خير لانفسهم انما نملى لهم ليزدادوآ اثما و لهم عذاب مهين.
آنان كه كفر آوردهاند، گمان نبرند مهلتى را كه به آنان دادهايم به خير و سعادت آنهاست، بلكه #مهلت دادهايم براى #امتحان، تا جرايم را افزايش دهند و در قيامت عذابى خواركننده دارند.
فرعون عصر موسى (علیه السلام) از اين گروه بود.خداوند برا ى اتمام حجت به حضرت موسى (علیه السلام) و هارون فرمود:
فقولا له قولا لينا لعله يتذكر او يخشى.
با او به نرمی سخن بگوييد شايد متذكر شود و از آفريدگار بزرگ جهان بترسد.
اما فرعون خودسر و مغرور، پس از مشاهده ى آيت كبراى بار ى تعالى به سركشى و طغيان خويش افزود و در مقام ابراز قدرت بيشترى برآمد.قرآن در اين باره میفرمايد:
فحشر فنادى.فقال انا ربكم الاعلى.
درباريان را گرد خود جمع نمود و با فرياد گفت: من پروردگار بزرگ شما هستم.
هر روز كه از عمرش میگذشت، يك روز از مهلت اعطايى بارى تعالى بر وى سپرى میگرديد و سرانجام خود و لشكريانش در دريا غرق شدند.او به قدر ى از خويشتن در دلهاى مردم اثر قدرت و عظمت به جاى گذارده بود كه مرده اش را باور نمیكردند و میگفتند مقام او بالاتر از آن است كه مرگ بر وى سلطه پيدا كند و به حياتش خاتمه دهد.
در حديث است كه موسى (علیه السلام) به بنى اسرائيل خبر داد كه خداوند فرعون را غرق نمود.بنىاسرائيل موسى (علیه السلام) را تصديق ننمودند.از اين رو، بار ى تعالى به دريا امر فرمود: با امواج خود جسد مرده ى فرعون را به ساحل افكند تا مردم مرده ى او را ببينند.
خداوند در قرآن شريف فرموده:
فاليوم ننجيك ببدنك لتكون لمن خلفك آيه.
امروز بدنت را از دريا بيرون میافكنيم تا براى مردم بعد از تو درس عبرت باشد.
نه تنها جسد بى جان فرعون براى مردم آن روز كه پس از مرگ وى زنده بودند مايه ى عبرت بود، بلكه هم اكنون با گذشت قرنهاى متماد ى برا ى مردم كنونى جهان نيز آموزنده و عبرتانگيز است.
دهها سال قبل، يكى از روزنامهها خبرى را نوشته بود كه ضمن حفاريهاى علمی كه در مصر انجام میشد، به سردابى دست يافتند كه جنازه ى موميايى شده ى فرعون عصر موسى (علیه السلام) در آنجا بود و به ديوارهاى آن سرداب متجاوز از صد كيلو ورق طلا با وضع مخصوصى نصب شده بود و در اطراف جسد فرعون چيزهايى كه متعلق به شخص او يا در عصر سلطنت او بوده، قرار داشت.دولت مصر طلاهاى اطراف سرداب را به خزانه ى مملكت برد و جسد فرعون را با تمام آنچه در اطرافش بود، به موزه اى منتقل نمود و هم اكنون كسانى كه برا ى تماشاى آثار حيرتانگيز كشور مصر به آن سرزمين میروند، ضمن مشاهده ى آن آثار، موزه ى فرعون عصر موسى (علیه السلام) را نيز میبينند.
يكى از شعراى قوى ايران چندين سال قبل به مصر رفته، آن موزه را ديده و با ذوق سرشار خويش، اشعارى آموزنده و عبرتانگيز سروده و منظره ى داخلى موزه را مجسم ساخته است:
به مصر رفتم و آثار باستان ديدم
به چشم، آنچه شنيدم به داستان، ديدم
بسى چنين و چنان خوانده بودم از تاريخ
چنين فتاد نصيبم كه آنچنان ديدم
گواه قدرت شاهان آسمان درگاه
بسى هرم ز زمين سر بر آسمان ديدم
ز روزگار كهن در حريم الاهرام
نشان روز نو و دولت جوان ديدم
گذشته در دل آينده هر چه پنهان است
به مصر از تو چه پنهان كه بر عيان ديدم
تو كاخ ديدى و من خفتگان در دل خاك
تو نقش قدرت و من نعش ناتوان ديدم
تو تخته ديدى و من بخت واژگون از تخت
تو صخره ديدى و من سخره ى زمان ديدم
تو چشم ديدى و من ديده ى حريصان باز
هنوز در طمع ملك جاودان ديدم
تو سكه ديدى و من در رواج سكه سكوت
تو حلقه، من به نگين نام بى نشان ديدم
تو آزمندى فرعون و من نياز حكيم
تو گنج خسرو و من رنج ديهقان ديدم
ميان اين همه آثار خوب و بد به مثل
دو چيز از بد و از خوب توامان ديدم
يكى نشانه ى قدرت يكى نشانه ى حرص
كه بازمانده ز ميراث خسروان ديدم
ايام #مهلت حضرت بارى تعالى برا ى كسانى كه به او ايمان دارند بسيار مغتنم است و همه ى آنان میتوانند از اين مهلت گرانقدر به نفع انسانيت و تعال ى معنو ى خويش استفاده نمايند.
اما بهره گيرى مردم به اعتبار تفاوت ايمان و چگونگى اعمالشان متفاوت است.
بعضى برا ى جبران لغزشهاى گذشته ى خويش متوجه پروردگار میشوند و با حال تضرع و زبان استغفار از پيشگاه او درخواست عفو و بخشش مینمايند.
بعضى كه بالنسبه صحيح العمل و درستكار بوده اند، به پيروى از اولياى دين، هر روز مكرر استغفار میكنند، ولى قسمت اعظم اوقات مهلتشان در مباحات و اعمالى كه فاقد ارزش معنوى و روحانى است میگذرد.
اما امام سجاد (علیه السلام) از پيشگاه خداوند درخواست مینمايد كه موجباتى را فراهم آورد تا اوقات مهلتش در طاعت ذات اقدس اله ى مصروف گردد.
و استعملنى بطاعتك فى ايام المهله.
بار الها! در ايام عمر كه مهلت خودساز ى و نيل به كمال انسانى است، مرا به طاعت و فرمانبرى ذات اقدست وادار ساز.
رسول اكرم (ص) فرمود: امرنى ربى بمداراه الناس كما امرنى باداء الفرائض.
پروردگارم مداراى با مردم را به من امر نمود، همانطور كه به اداى فرايض مامورم فرمود.
از اين روايت استفاده میشود كه مداراى با مردم در تبليغ اسلام همان اندازه مهم است كه ادا ى فرايض اسلامی در قوام دين اهميت دارد،
با ترك واجبات، اسلام به ضعف میگرايد و با ترك مدارا، تبليغ دين از پيشروى و گسترش بازمی ماند.
*رسول اكرم (ص) فرموده است: ما وضع الرفق على شىء الا زانه و لا وضع الخرق على شىء الا شانه، فمن اعطى الرفق اعطى خير الدنيا و الاخره، و من حرمه حرم خير الدنيا و الاخره.
#رفق و #مدارا در چيزى قرار داده نمیشود، مگر آن را زينت میدهد و خشونت و تندى بر چيزى قرار داده نمیشود، مگر آن را زشت میكند، پس اگر به كسى رفق و مدارا عطا شود، خير دنيا و آخرت به وى عطا شده است و كسى كه از مدارا محروم باشد، از خير دنيا و آخرت محروم خواهد بود.
مدارا نمودن و ارفاق كردن از صفات حميده و خصال پسنديده است.تمام مسلمانان بالاخص كارمندان دولت اسلام و همچنين كسانى كه در پارها ى از امور مرجع مردماند كوشش كنند تا خود را به اين خلق شريف متخلق سازند و ضمنا بدانند كه رسول گرامی اسلام (ص) از پيشگاه الهى درخواست نموده به مداراكنندگان ارفاق كند و به كسانى كه سخت میگيرند سختگير باشد.
پيغمبر اكرم (ص) فرمود:
الرفق راس الحكمه.
مدارا و رفق سرآمد اعمال حكيمانه است.
سپس در مقام دعا به پيشگاه الهى عرض كرد:
اللهم من ولى شيئا من امور امتى فرفق بهم فارفق به
و من شق عليهم فاشقق عليه.
بار الها! كسى كه كارى از كارهاى امت مرا عهدهدار میشود و به آنان ارفاق مینمايد،
تو نيز به وى ارفاق نما، و آن كس كه سخت میگيرد و مردم را به مشقت میاندازد تو نيز بر او سخت بگير.
امام صادق (علیه السلام) فرمود: ان الله تعالى رفيق يحب الرفق و يعطى على الرفق ما لا يعطى على العنف.
خداوند به بندگان مدارا میكند و مداراكنندگان را دوست دارد، به عمل آميخته به رفق و مدارا پاداش میدهد كه به كار فاقد مدارا آن اجر را اعطا نمینمايد.
در اسلام به موازات وضع قوانين عادلانه برا ى اداره ى امور اجتماع، از معنويات و ايمان مردم نيز در حل مشكلات مستضعفين استفاده شده است.
اوليا ى گرامی اسلام، مسلمانان را به رحمت واسعه ى الهى اميدوار میساختند و به گذشتهاى مالى نسبت به تهيدستان تشويق مینمودند.
با #مهلت گرفتن يا چشمپوشى از اصل طلب، خاطر پريشان مديون بينوا را آرام میساختند.
*امام صادق (علیه السلام) فرمود: روزى رسول اكرم صل ى الله عليه و آله منبر رفت.خدا ى را حمد و ثنا گفت و بر پيمبران او درود فرستاد.سپس فرمود:
ايها الناس! ليبلغ الشاهد منكم الغائب،
حاضرين به غائبين ابلاغ كنند:
الا و من انظر منكم معسرا كان له على الله فى كل يوم صدقه بمثل ماله حتى يستوفيه.
آگاه باشيد هر كس ى بدهکاری را كه قدرت پرداخت بدهى خود را ندارد #مهلت دهد، خداوند هر روز به مقدار طلبى كه دارد، به او اجر صدقه میدهد تا وقتى طلب خويش را دريافت نمايد.
در حديث ديگر آمده كه رسول اكرم (ص) دو نفر را ديد كه يكى ديگر ى را گرفته و رها نمیكند.حضرت نزديك آمد و از وضعشان سئوال نمود.يكى از آن دو گفت: از اين مرد طلب دارم، مطالبه میكنم.حضرت به آن ديگرى توجه فرمود كه چه میگويد.
آن ديگر ى گفت: ا ى نبى خدا! او بر من حق دارد، اما من به خدا قسم چيز ى ندارم.حضرت فرمود:
اگر كسى بخواهد خداوند در قيامت او را از حرارت شديد دوزخ در سايه ى خود قرار دهد روزى كه جز سايه ى او سايها ى نيست، بدهکاری را مهلت دهد يا از طلب خود بگذرد.
در اين موقع طلبكار گفت: من يك سوم طلبم را به تو بخشيدم و يك سوم را تا يك سال مهلت میدهم و يك سوم را به من بپرداز.
رسول اكرم (ص) فرمود: چه عمل خوبى را انجام داد!
طلبكارى كه به مقروض تهيدست خود فشار میآورد و از او مطالبه ى طلب میكند، نفعى عايدش نمیشود، فقط میتواند با عمل نارواى خود او را در جامعه تحقير كند و آبرويش را ببرد.
ولى اگر طبق دستور شرع مقدس طلب خود را به او ببخشد يا لااقل به و ى فشار نياورد، به موجب روايات، گناهان بخشنده يا مهلت دهنده در قيامت مشمول عفو الهى میشود و از عذاب خداوند رهايى میيابد.
رسول اكرم (ص) فرمود: مردى قبل از شما مورد محاسبه ى بار ى تعالى قرار گرفت.حسابرسان در كارهايش عمل خير ى نيافتند جز آنكه او شخص متمكنى بود و با مردم آميزش معاملاتى داشت، به تحصيلداران خود كه طلبهاى او را وصول مینمودند دستور داده بود كه اگر بين مديونهاى من كسى را يافتيد كه قدرت پرداخت ندارد، از او بگذريد و مطالبه ى طلب ننماييد.خداوند در موقع رسيدگى به حساب وى فرمود:
من از او به گذشت شايسته ترم، از وى بگذريد.
حذيفه ى يمانى از رسول اكرم (ص) شنیدم:
چون روز قيامت فرا رسد، بنده اى را به محكمه ى عدل الهى میآورند.
عرض میكند:
اللهم انى لا اعلم فى حياتى عملا غير انك و هبتنى فى الدنيا مالا فكنت اعين به الفقراء.فاذا لم يكن عندهم ما يقضون به لم اعسر عليهم.فيقول الله تبارك و تعالى:
بار الها! من از زندگى دنيا عمل خوبى برا ى خود نمیدانم جز آنكه تو به من مال اعطا فرمودى و من به افراد بى بضاعت قرض میدادم و چون موقع پرداخت فرامیرسيد، اگر متوجه میشدم قدرت مالى ندارند و نمیتوانند دين خويش را ادا كنند، به آنان فشار نمیآوردم.
خداوند میفرمايد:
انا اولى باعانتك، فانك ملهوف فتجاوزوا عن عبدى.
من به كمك و ياريت اولى هستم، تو مال از دست داده و شايسته ى حمايتى، از بنده ى من بگذريد.
خداوند در دنيا به بندگان خود ارفاق نموده و #مهلت داده است تا در پرتو سعى و عمل، موجباتى را فراهم آورند كه به سعادت ابدى و كمال واقعى نايل آيند.
در تعاليم اخلاقى اسلام مداراى با مردم از صفات حميده شناخته شده است و اوليا ى گرامی دين ضمن روايات متعددى، اكيدا آن را به پيروان خود توصيه نمودهاند.
ولى درباره ى مهلت دادن به مومنى كه مديون است و در سختی و همچنين راجع به بخشيدن دين او، در احاديث اهلبيت عليهمالسلام تاكيد بسيار شده و اين عمل از نظر اولياى الهى آنقدر مهم است كه میتواند عامل خود را در عرصه ى قيامت مشمول رحمت بار ى تعالى نمايد، به طور ى كه گناهانش بخشيده شود و از عذاب الهى رهايى يابد.شنوندگان محترم اين مهم را به خاطر بسپارند كه اگر مرد باايمان معسر ى مديون آنهاست، به وى مهلت بدهند، يا از طلب خود چشم بپوشند و بپرهيزند از اينكه در حضور مردم مورد اهانتش قرار دهند و موجبات ايذاء و تحقيرش را فراهم آورند و اين روايت را همواره به خاطر داشته باشند:
هشام بن سالم میگويد: شنيدم كه حضرت صادق (علیه السلام) میگفت كه خداوند فرموده:
لياذن بحرب منى من اذى عبدى المومن وليامن غضبى من اكرم عبدى المومن.
به من اعلان جنگ نموده آن كس كه بنده ى مومن مرا اذيت كند و البته از غضب من در ايمنى است كسى كه بنده ى مومن مرا اكرام نمايد.
✳️ ايام #مهلت حضرت بارى تعالى برا ى كسانى كه به او ايمان دارند بسيار مغتنم است و همه ى آنان میتوانند از اين مهلت گرانقدر به نفع انسانيت و تعالى معنو ى خويش استفاده نمايند.
اما بهره گيرى مردم به اعتبار تفاوت ايمان و چگونگى اعمالشان متفاوت است.
بعضى برا ى جبران لغزشهاى گذشته ى خويش متوجه پروردگار میشوند و با حال تضرع و زبان استغفار از پيشگاه او درخواست عفو و بخشش مینمايند.
بعضى كه بالنسبه صحيح العمل و درستكار بوده اند، به پيروى از اولياى دين، هر روز مكرر استغفار میكنند، ولى قسمت اعظم اوقات مهلتشان در مباحات و اعمالى كه فاقد ارزش معنوى و روحانى است میگذرد.
اما امام سجاد (علیه السلام) از پيشگاه خداوند درخواست مینمايد كه موجباتى را فراهم آورد تا اوقات مهلتش در طاعت ذات اقدس الهى مصروف گردد.
و استعملنى بطاعتك فى ايام المهله.
بار الها! در ايام عمر كه مهلت خودساز ى و نيل به كمال انسانى است، مرا به طاعت و فرمانبرى ذات اقدست وادار ساز.
🆔 @sahife2
#هشتک های #شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان در کانال:
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_1
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_3
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_4
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_5
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_6
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_7
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_8
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_9
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_10
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_11
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_12
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_13
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_14
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_15
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_16
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_17
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_18
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_19
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_20
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_21
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_22
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_44
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_45
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_46
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❗️❗️ تشییع نمادین حضرت #امام_کاظم موسی بن جعفر عليه السلام
صحن حرم مطهر کاظمین
🆔 @sahife2