✍ پس از سخنرانی و موضعگیری امام خمینی علیه #کاپیتولاسیون ، علما و روحانیون اعلامیههایی در محکوم کردن آن لایحه انتشار دادند و گویندگان مذهبی در منابر بر ضد دولت و مصونیت قضایی مستشاران آمریکایی در ایران سخنرانیهای شدیدی ایراد کردند.
در پی این حوادث، امام خمینی ره در تاریخ #۱۳_آبان ۴۳ به ترکیه تبعید شدند.
تبعید حضرت امام موجی از اعتراضات از سوی علما و روحانیون به ویژه وعاظ تهرانی را در پی داشت که منجر به دستگیری تعدادی از آنها گردید.
📷در تصویر بالا جمعی از این روحانیون را میبینیم که در این جریان بازداشت شدند.
اسامی برخی از حاضران در تصویر:
۳. آیتالله #شیخ_غلامحسین_جعفری_همدانی
۴. آیتالله #سید_هادی_خسروشاهی
۵. #شیخ_علی_اصغر_مروارید
۹. #شیخ_فضل_الله_محلاتی
۱۱. #شیخ_محمد_مقدسیان
۱۲. #نجم_الدین_اعتمادزاده
۱۵. #سید_مرتضی_صالحی_خوانساری
۱۹. #شیخ_جعفر_شجونی
۲۰. #شیخ_احمد_کافی
۲۱. ربانی املشی
۲۲. مهدوی خراسانی
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✨به مناسبت همزمانی سالگرد #علامه_شعرانی در ۱۲ آبان با چهلمین روز رحلت #علامه_حسن_زاده_آملی
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
تاریخ حوزه طهران
✨به مناسبت همزمانی سالگرد #علامه_شعرانی در ۱۲ آبان با چهلمین روز رحلت #علامه_حسن_زاده_آملی 🕌 @tarik
🗓به مناسبت همزمانی سالگرد #علامه_شعرانی در ۱۲ آبان با چهلمین روز رحلت #علامه_حسن_زاده_آملی
✨علامه حسنزاده آملی میفرمود:
🔹آقای شعرانی ذوالفنون بودند. بنده هیچ یک از اساتیدم را به تبحر در فنون مثل ایشان ندیدم. یکی از کتابهای دوره شفا، علم موسیقی است. مرحوم آقای شعرانی، موسیقی هم میدانست. فرانسه را به اندازه عربی میدانست و مسلّط بود. ترکی خوب میدانست و تلفظ میکرد. انگلیسیاش خوب بود اما نه مثل فرانسهاش. عبری را میدانست. خودش به من میگفت که من عبری را پیش یک ملای یهودی خواندهام.
🔸جناب علامه شعرانی در ادبیات، قلم توانایی داشت. فارسی را خیلی سنگین، قوی و فصیح مینوشت. در ریاضیات عالیه، در نجوم، در میان علمای روحانی ما، در عصر خودم بنده کسی را به تبحر در ریاضیات از ایشان برتر ندیدهام.
🌨 يکي از خاطرات خوشي که از محضر شريف ايشان دارم اين است که يک روز زمستان که برف خيلي سنگيني آمده بود من از حجره بيرون آمدم، برف را نگاه کردم و مردد بودم که به درس بروم يا نه. اگر نميرفتم، دليل بر تنبلي من و عدم عشق و شوق من بود، به هر حال تصميم گرفتم بروم.
رفتم تا در خانه ايشان در سه راه سيروس( #چهار_راه_سيروس فعلي) خواستم در بزنم، با آن برف سنگين که آمده بود، خجالت کشيدم. مدتي ايستادم که کسي بيرون بيايد، اما کسي نيامد. ديدم وقت درس هم دارد ميگذرد. در هر صورت در زدم.
آقازادههايشان در را باز کردند وارد شدم و رفتم. ديدم ايشان مشغول نوشتن هستند. با انفعال وارد شدم سلام کردم و به محض نشستن عذرخواهي کردم.
گفتم آقا در اين برف مزاحم شدم، ميخواستم نيايم. گفتند چرا؟ گفتم در اين برف نميخواستم مزاحم بشوم.
گفتند: مگر شما که از #مدرسه_مروی تا اينجا ميآمديد، گداها در راه ننشسته بودند و گدايي نميکردند؟ گفتم چرا بودند.
ايشان گفتند: خوب آنها که تعطيل نکردند، ما چرا تعطيل کنيم؟!»
📚اندیشه نامه علامه شعرانی، ج۱، ص ۱۷۴_۱۷۰
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ مرحوم آیتالله #شیخ_علی_نهاوندی_چیذری متوفای آبان ۱۳۳۵ش و مدفون در #امامزاده_علی_اکبر_چیذر از علمای بزرگ #حوزه_تهران در زمان پهلوی اول و دوم بود.
🔹ایشان که در #مدرسه_مروی و #مدرسه_سپهسالار_قدیم تدریس میفرمود، با گسترش ماجرای #کشف_حجاب و آزردگی از این امر به شمیران که در آن زمان از روستاهای شمال تهران بود پناه برد که مردمی متدین و جوی سالمتر داشت.
از اقدامات وی در آن زمان احداث #مسجد_همت در تجریش بود. ایشان بعدها به مسجد قائم چیذر رفت و تأثیر چشمگیری در تربیت دینی اهالی شمیران، بهویژه تجریش و چیذر داشت و برخی از جوانان جویندۀ علم، در درسهایی که در زیرزمین خانۀ وی برگزار میشد، شرکت جسته و از دانش وی بهرهمند میشدند.
🔹سید محمداسماعیل چیذری از معتمدین محل درباره آیتالله نهاوندی چیذری میگوید:
🔹آیتالله نهاوندی دارای علم نجوم بود و طی حدود سی سال امامتش در این مسجد، #عید_فطر هرسال را همیشه یک سال پیش از آن پیشبینی میکرد و درست و دقیق هم درمیآمد. وقتی نماز جماعت برپا میشد، مردم از نیاوران، رستمآباد، ازگل، درکه، قلهک، جماران، حصارولی، شاهآباد، اختیاریه و دزاشیب برای اقامه نماز جماعت پشت سر ایشان به مسجد قائم چیذر میآمدند.
🔹#شیخ_محمد_رازی در وصف آیتالله شیخ علی چیذری مینویسد: «آیتالله چیذری عالمی ربانی و آیتی سبحانی، خالی از هوا و تظاهرات و دارای نفس قدسی و ملکات فاضلۀ اخلاقی و خصال حمیده و صفات پسندیده و سیمایی ملکوتی بود.»
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷تصویر بالا: مرحوم شیخ حسینعلی راشد در حال سخنرانی در رادیوی مستقر در مدرسه سپهسالار جدید
📷تصویر پایین: متخصصین فنی فرستنده رادیو در مدرسه سپهسالار
✍ مرحوم #سید_العراقین پس از آنکه در سال ۱۳۲۹ از طرف #محمدرضا_پهلوی نایب تولیت #مدرسه_سپهسالار جدید شد، در نخستین اقدامات خود، در روز #عید_غدیر دستگاه فرستنده رادیو را در مدرسه نصب کرده و به #رادیو_تهران متصل کردند.
در این روز اذان ظهر به صورت زنده از مدرسه سپهسالار در رادیو پخش شد و پس از تلاوت «سوره هل أتی» مرحوم سیدالعراقین از همین طریق با مردم سخن گفت.
وی در ضمن سخنان خود گفت:
«اینجانب افتخار دارم که در چنین روز مقدسی از #مدرسه_عالی_سپهسالار که مدرس فقه و معارف جعفر بن محمد علیه السلام است تبریکات صمیمانه خود را در این عید سعید تقدیم کلیه شیعیان جهان نموده و ضمنا شمهای از این مدرسه اسلامی به اطلاع شنوندگان محترم برسانم.
مدرسه عالی سپهسالار یکی از بهترین ابنیه اسلامی کشور ایران است. این مدرسه فعلا دارای ۹۰ نفر محصل است که در حجرات آن سکنی دارند و ۱۸ نفر از علما و دانشمندان، استاد این مدرسه هستند.»
از آن تاریخ به بعد شخصیتهایی چون #حسینعلی_راشد ، #شهید_مطهری ، #صدر_بلاغی و #شیخ_محمدتقی_فلسفی از طریق فرستنده رادیو تهران در مدرسه سپهسالار به بیان معارف اسلامی پرداختند.
.....................
❓به نظر شما آیا با وجود #رادیو_معارف در مرکز قم و حضور کارشناسان اسلامی در شبکههای مختلف رادیو، پخش مستقیم گفتگوهای مذهبی از برخی مدارس علمیه #حوزه_تهران میتواند سودمند باشد؟!
منبع: تاریخ مدرسه سپهسالار، ص۱۵۲
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 تصویر آیتالله حاج #شیخ_عبدالرحیم_کنی یكى از نوادگان مرحوم #حاج_ملاعلی_کنى از علمای بزرگ #شهر_ری که در مسجد صحن مطهر حضرت عبدالعظیم (ع) اقامه جماعت میکرد.
وی از روحانیون مبارز و همراه با #نهضت_امام_خمینی (ره) بود که در #۱۵_خرداد سال ۴۲ به همراه دیگر علما و وعاظ بازداشت شد.
📖 مرحوم شریف رازی در جلد چهارم #گنجینه_دانشمندان درباره ایشان مینویسد:
«وى در سال ۱۳۲۳ق در زاویه مقدسه شهر رى و جوار سید الكریم حضرت عبدالعظیم حسنى علیهالسلام متولد شده ... و مقدمات و ادبیات را نزد والد ماجد خود شروع نموده و پس از اتمام آن مهاجرت به قم كرده و سطوح را از محضر آیتاللَّه آخوند ملا على همدانى و آیتاللَّه میرزا محمد همدانى استفاده و سطوح عالى را از مرحومین آیتین آقا میرزا محمد فیض و آقا میرزا محمد كبیر بهرهمند شده سپس از حوزه درس مرحوم آیتاللَّه حجت و آیتاللَّه حاج سید محمدتقى خونسارى و مرحوم آیتاللَّه العظمى حایرى مؤسس حوزه استفاضه نموده و در طول سالها با رشتههاى علوم اسلامى آشنا و باخذ دانشنامه مدرسى در رشته معقول و منقول نیز موفق و مسافرتى باعتاب عالیات نموده و از محضر آیات عظام نجف مانند مرحوم آیتاللَّه اصفهانى و آیتاللَّه آقا ضیاءالدین عراقى بهرهمند و بدریافت اجازه نائل [آمد].
آنگاه بوطن برگشته و در مسجد صحن مطهر به اقامه جماعت و ترویجات دینى و انجام وظائف مذهبى و روحى اشتغال دارند.»
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🔹روز گذشته پرچم گنبد #قبله_تهران حرم حضرت عبدالعظیم (ع) با حضور یکی از اساتید #حوزه_علمیه_قم تعویض شد.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
تاریخ حوزه طهران
🔹روز گذشته پرچم گنبد #قبله_تهران حرم حضرت عبدالعظیم (ع) با حضور یکی از اساتید #حوزه_علمیه_قم تعویض ش
#آسیب_شناسی_حوزه_تهران
⚡️روز گذشته پرچم گنبد #قبله_تهران حرم حضرت عبدالعظیم (ع) با حضور یکی از اساتید #حوزه_علمیه_قم تعویض شد.
🌿ضمن احترام فراوان به حجتالاسلام #سید_حسین_مؤمنی که از اساتید بنده بودند و برخی از دروس مقدماتی را از محضرشان استفاده کردم و در مراسم تعویض پرچم حضور داشتند؛
✍ دیروز که این تصاویر را دیدم اولین عبارتی که به ذهنم خطور کرد، این بود: از ماست که بر ماست!
☀️آستان حضرت عبدالعظیم (ع) قبله تهران است. اصلا به گواهی تاریخ آنگاه که #شاه_طهماسب_صفوی برای زیارت حضرت عبدالعظیم (ع) و نیایش خود #امام_زاده_حمزه (ع) از قزوین به شهرری آمد، از تهران گذر کرد و کثرت درختان و فراوانی آب و نزهت و صفای طهران نظر وی را به خود جلب کرد و از اینرو در سال ۹۶۱ق به دستور او دیواری بر گرد تهران کشیدند تا آنکه بعدها و در زمان قاجار تهران به دارالخلافه تبدیل شد و حضرت عبدالعظیم (ع) نیز قبله تهران گردید.
▫️در تمام این دو سه قرن گذشته، علمای تهران و شهرری در تکریم و تعظیم حضرت عبدالعظیم (ع) از هیچ تلاشی فروگذار نکردند. چه بسیار عالمان و مراجع بزرگ تهران همچون #حاج_ملاعلی_کنی و بسیاری دیگر که طبق وصیت، در این حرم ملکپاسبان به خاک سپرده شدند.
✨حتی در این سالهای اخیر، استوانههای علم و عرفان تهران، کنج این حرم مقدس را آرامگاه خود برگزیدند.
اینها همه ارتباطی عمیق با هویت #حوزه_تهران و پیوند بدنه اجتماعی پایتخت با حوزه و روحانیت آن دارد که متأسفانه و ناخواسته، روز به روز رو به ضعف میگذارد.
الغرض، آیا شایسته و بایسته نبود که یکی از علمای تهران را برای تعویض پرچم قبله تهران در روز بزرگداشت حضرت عبدالعظیم (ع) دعوت نمایند؟
عبدالعظیم حسنی(ع) از عالمان و محدثان شیعه و اصحاب ائمه(ع) بود. آیا جا نداشت عالمان تهران یا همان شهرری را فرابخوانند؟ اصلا در این تصاویر چند طلبه و عالم میبینید؟!
👌شاید این امر از نظر بعضی چندان اهمیتی نداشته باشد، اما ما معتقدیم که اینها همه از تبعات کماهمیت و کمرنگ شدن حوزه تهران در نظر متولیان امر و بالتبع عموم مردم است.
اگر در این صفحه اهتمام جدی به مرور #تاریخ_حوزه_تهران و #مفاخر_حوزه_تهران داریم، هدفمان نشان دادن هویت تاریخی آن برای احیای این حوزه استراتژیک است.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🗓به مناسبت ۲۱ آبان سالروز شهادت #پدر_موشکی ایران سردار شهید حاج حسن طهرانی مقدم
#شهید_طهرانی_مقدم، تربیت شده یکی از عالمان ربانی تهران یعنی آیتالله حاج #سید_علی_لواسانی است. این فقیه فرزانه امامت مسجد حضرت زینب کبری(س) (واقع در #خیابان_امیرکبیر، #کوچه_میرزا_محمود_وزیر) و ریاست #مدرسه_علمیه_حضرت_زینب_کبری(س) را برعهده دارد و با روحیه ای مردمی، در سالیانی طولانی به تعلیم و تربیت عموم اهتمام میورزد.
▫️شهید طهرانی مقدم و دو برادر دیگرشان که یکی از آنها #شهید_علی_طهرانی_مقدم اولین شهید این مسجد بود، همگی تربیت شده آیتالله لواسانی هستند.
آیتالله لواسانی درباره فعالیتهای فرهنگی مسجد خود و شهید حسن طهرانی مقدم میفرماید:
«با بچههای مسجد به گردش هم میرفتیم، مثلاً کرج یا استخر یا سفرهای دیگر را در برنامههایمان داشتیم. حسن آقا بین بچههای مسجد زینب کبری(سلام الله علیها) شاخص بود. از حدود 10 الی 12 سالگی به مسجد میآمد.صبحها هم مرتب برنامه زیارت عاشورا و احکام را داشت. یک شب یادم هست به بچهها گفتم باید امشب امتحان احکام را پس بدهید. بهشان گفتم به عنوان مراقب امتحان کسی بالای سر شما نیست. خدا بالای سر شماست. آن شب بچهها امتحان دادند و هیچ کس از روی دست کسی نگاه نکرد. الحمدلله با تربیت اسلامی بزرگ شدند. مادر برادران تهرانی مقدم میگفت مسجد زینب کبری(سلام الله علیها) برای این بچهها دانشگاه بود.»
📷 تصویر:
نشسته از راست #شهید_حاج_حسن_طهرانی_مقدم، #آیت_الله_سید_علی_لواسانی ، #آیت_الله_سید_کاظم_لواسانی ، عبد صالح مرحوم #حاج_اسماعیل_اربابی
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🗓 به مناسبت ۲۱ آبان سالروز درگذشت آیتالله #سید_محمد_بهبهانی در سال ۱۳۴۲
🔹مرحوم آیتالله #حاج_آقا_نصرالله_شاه_آبادی نقل میکردند:
یکی از سیاستهای مرحوم بهبهانی این بود که در مجالس عمومی دولتیها را احترام نمیکرد و برعکس روحانیون را احترام می کرد. از این جهت عظمت روحانیت را در نظر دولتیها حفظ کرده بود. وقتی یک روحانی وارد میشد ایشان سریع بلند میشد، اما اگر نخست وزیر وارد میشد این پا و آن پا میکرد و گویا که نمیتواند بایستد.
به یاد دارم از طرف شاه برای مرحوم آیتالله #حاج_آقا_حسین_قمی در #مسجد_شاه فاتحه گرفته بودند. وقتی #قوام_السلطنه وارد شد، آقای بهبهانی برای او بلند نشد و همان جایی که نشسته بود کمی حرکت کرد و قوام السلطنه را جلوی خود نشاند.
بعد از لحظاتی شاه آمد. عدهای از آقایان و روحانیون مثل #شیخ_بهاء_الدین_نوری و حاج #میرزا_عبدالله_چهلستونی تا دم پله_ها و بعضی هم تا نزدیک شبستان به استقبال شاه رفتند.
آقای بهبهانی سر جایش نشسته بود تا اینکه شاه آمد و به قسمت زیر گنبد مسجد رسید. جمعیتی زیربغل آقای بهبهانی را گرفتند و نزدیک شاه آوردند و ایشان در همانجا با شاه ملاقات کرد.
در همین حال یکی از اطرافیان شاه گفت: خدا سایه اعلیحضرت را کم نکند. سید ابراهیم ابطحی هم که آنجا بود تند و تند میگفت: اعلیحضرتا! خدا سایه حضرت آیت الله بهبهانی را از سر من و شما کم نکند!
📚 #حدیث_نصر ص۳۱۴
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
☘چند شب قبل توفیق یافتم به دیدار استاد ارجمند آقای #دکتر_مهدی_محقق که حقا از مفاخر بزرگ کشور ما هستند شرفیاب شوم.
دیداری شیرین و بیتکلف، پر از بیان خاطرات دلنشین و ارزشمند.
📚در کتاب #فیضیه_تهران شرح حالی از این استاد عزیز نوشتهام و این خود بهانهای بود تا جهت تقدیم یک جلد از این کتاب، به دیدارشان بروم و ساعتی در محضرشان تلمذ کنم.
محبت کردند و پس از رؤیت «فیضیه تهران» بسیار تحسین فرمودند که: «مشخص است بسیار زحمت کشیدهاید؛ اگر به این شخصیتها پرداخته نشود و در کتابی اینچنین شرح حالشان ذکر نگردد، در تاریخ گم میشوند!»
من اسامی شخصیتهای همدوره ایشان را میبردم و استاد هم بیدریغ نکتهای از آنها بیان میفرمودند.
🔹بگذارید یکی از خاطرات شیرینی که بیان داشتند تقدیمتان کنم:
فرمودند:
«من با توصیهنامه #آیت_الله_کاشانی جذب آموزش و پرورش شدم. آن موقع هنوز لباس طلبگی بر تن داشتم. مدرسهای در #محله_شیخ_هادی برای آموزش متوسطه بود که جهت تدریس به آنجا رفتم. اتفاقاً #حاج_شیخ_قاسم_اسلامی و #دکتر_سید_جعفر_شهیدی (که آن موقع ایشان هم در لباس روحانیت بودند) و دوستان طلبه دیگری هم در آن مدرسه تدریس میکردند.
یک روز یکی از دانشآموزان به مزاح گفت: یک دفعه اسم اینجا را عوض کنید و بذارید #مسجد_مروی !
برای آن نوجوان عجیب بود که چند عمامه به سر، آن هم در آن دوران حکومت پهلوی در مدرسه متوسطه تدریس میکنند.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
.🔰 به مناسبت ۲۴ آبان سالروز رحلت #علامه_طباطبایی
علامه طباطبایی با وجود کهن سالی و ضعف مزاج، هر دو هفته یک بار از قم به تهران می آمد تا در جلسه ای علمی به سؤالات #هانری_کربن پاسخ دهد.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran