21.21M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽شعرخوانی حاج غلامرضا سازگار؛ مداح و شاعر قمی
🗓۱۷ آذرماه ۱۴۰۳- تهران
🔸️#حاج_غلامرضا_سازگار در سال ۱۳۲۰ش در #قم بهدنیا آمد. پس از تحصیلات ابتدایی در مکتبخانههای قدیمی وارد #حوزه_علمیه شد و برخی از دروس حوزوی را خواند.
🔹️#غلامرضا_سازگار در ۱۹ سالگی #ازدواج و به تهران مهاجرت کرد. #سازگار از ابتدای نوجوانی در کنار شاعری #مشاغل متعددی را تجربه کرد ولی پس از مدتی به پیشنهاد یکی از مسئولان هیئتهای تهران، کار #آزاد را رها و تنها به شاعری و #مدح اهل بیت(ع) مشغول شد.
🔹️کتاب #نخل_میثم از جمله آثار او در حوزه شعر #آیینی است که در پنج جلد منتشر و مورد استقبال زیادی از سوی #مداحان اهلبیت قرار گرفته است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
17.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽 مـدیحهسـرایی #حاج_غلامرضا_سازگار
🗓 سال ۱۳۶۹
📍تکیه #حاجسیدحسن قم
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀قبر مامور قتل امیرکبیر در حرم حضرت معصومه (س)
🔸️حاج علیخان #مراغهای از دهسالگی در دربار #محمد_میرزا، ولیعهدِ فتحعلی شاه به خدمتگزاری مشغول بود و پس از به سلطنت رسیدن او به تهران آمد و به کارهای حکومتی و درباری پرداخت.
🔹️پدرش حسینخان #مقدم_مراغهای به خدمت دربار #عباس_میرزا درآمد و با سمت #پیشخدمتباشیگری به کار مشغول شد. سپس به تهران آمد و به «#دربخانه» شاهی راه یافت و با سمت #آجودانباشی مخصوص شاه به سفارت فوقالعاده گسیل و مأمور دربارهای اروپایی شد.
🔸️حاج علی، نخست ناظر در خانه مادر محمدشاه بود. پس از مرگ عباس میرزا، به عنوان محرم مادر محمدشاه با او به سفر حج رفت و در بازگشت لقب #خانی گرفت.
🔹️در زمان محمدشاه، بنابر شکایت #خدیجه_خانم، مادر عباس میرزا ملکآرا، او را تنبیه کردند. از آن وقت با #مهدعلیا علیه ملک آرا همدست بود.
🔸️پس از آن که دشمنان #امیرکبیر، ناصرالدینشاه را نسبت به او بدگمان کردند و فرمان #قتلش را از شاه گرفتند، حاج علی مامور قتل #امیرکبیر شد.
حاج علی خان پس از قتل امیر به مقام #حاجب_الدولگی دربار رسید، اگرچه پس از عزل میرزا آقاخان نوری، او نیز معزول شد.
🔹️حاج علی خان حاجبالدوله، هرگز از قتل امیر پشیمان نگشت. در جزوهای که او به خط خود نوشته، شرح خدماتش به #میرزا_آقاخان_نوری را آورده، و قتل امیر را در فهرست آن خدمات ذکر نموده است.
🔸️حاج علیخان در تابستان سال ۱۲۴۶ شمسی درگذشت و کلیه مناصب و القاب او به فرزند کوچکش #محمدحسن_خان رسید. وی در یکی از حجرههای کناریِ ایوان #آینه در حرم #حضرت_معصومه در قم مدفون گردید.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🎙روایت آیتالله #محمد_خامنهای از دستگیری معاون ساواک قم
بخش اول
🔸️يكى از اتاقهای منزل ما كه حضرت #امام بعداً در آن ساكن شدند، به طور كامل در اختيار #انقلاب بود و از دست ما و خانواده، جدا شده بود.
🔹️يک روز كه در منزل نشسته بودم و افراد، مىآمدند و مىرفتند، ناگهان شخصى وارد شد و گفت: «يكى از افراد #ساواكى كه انقلابيون را شكنجه و به قتل مىرسانده، توسط بچهها شناسايى و #دستگير شده است و هم اينک نزديكى پل #حجتيه در اختيار بچههاى انقلابى است و اگر شما سريعاً در اين خصوص تصميم نگيريد، بعيد نيست بچهها بدون توجه به جنبههاى #شرعى قضيه او را سر به نيست كنند.»
🔸️گفتم: «او را به فلان محل ببرند و نزد فرد بخصوصى كه مورد نظرم بود، بسپارند تا در اين فاصله #تصميم بگيرم كه چه بايد كرد.»
ساعتى بعد اطلاع دادند كه او را به محل مورد نظر بردهاند و منتظر دستورند.
🔹️من عرض كردم: «با توجه به اينكه فرد مزبور از #شكنجهگران شناخته شده است، از نظر من كشتن او اشكالى ندارد؛ منتهاى مراتب بنده جرأت نمىكنم فتواى #قتل را صادر كنم. اجازه بدهيد با علما مشورت كنم.»
🔸️بعد سريعاً خودم را به جلسه جامعه مدرسين كه در همان روز در منزل آيتالله #امينى واقع در خيابان #ناصر تشكيل شده بود، رساندم و صحبتهاى عادى جلسه را قطع كردم و اجازه خواستم كه يک سؤال فورى را مطرح كنم.
🔹️بعد گفتم: «سروان #محمدى در طول دادگاه از خود دفاع كرد و مدعى شد كه هيچ وقت كسى را مورد ضرب و جرح قرار نداده و به #قتل نرسانده است.»
ادامه دارد...
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
🎙روایت آیتالله #محمد_خامنهای از دستگیری معاون ساواک قم بخش اول 🔸️يكى از اتاقهای منزل ما كه حضرت
🎙روایت آیتالله #محمد_خامنهای از دستگیری معاون ساواک قم
بخش دوم
🔹️از سوى ديگر شاهدان عينى و شاكيان حرفهاى خودشان را زدند و دادگاه به مرحله مشاوره رسيد. يكى از دوستان ما كه در حال حاضر در #دادگسترى قم مشغول انجام وظيفه است و در دادگاه سروان محمدى مشاور عالى بود، در طى جلسه مشاوره #مؤكداً به بنده سفارش كرد كه از صدور حكم اعدام براى سروان محمدى #خوددارى كنم.
🔸️چرا كه چند #بچه دارد و زندگىاش با مشكلاتى توأم است و در مقاطع مختلف هم به مستمندان كمک كرده است. بعد از من خواست كه يک درجه به او #تخفيف بدهم. بنده هم پس از بررسى دقيق پرونده، مجوزى براى اعدام او نيافتم.
🔹️يک هفته بعد از پيروزى انقلاب كه يكى از ساختمانهاى متعلق به #حرم حضرت معصومه را به عنوان ستاد انقلاب در نظر گرفته بوديم، #سروان_محمدى نزد من آمد و درخواست كرد كه برايش نامهاى كه در ارتباط با جاى بخصوصى بود، بنويسم.
🔸️اين ماجرا مربوط به وقتى بود كه جريان #دادگاه او تمام شده و از اعدام تبرئه شده بود. من گفتم: «آقا #رضا! سريعاً اينجا را ترک كن و به دنبال كار و زندگيت برو! اينجا براى چه آمدى؟ اگر بچهها تو را بگيرند، #بعيد نيست كه اعدام انقلابيت كنند!»
🔹️با عجز و التماس گفت: «شما همه كاره هستى. بدون شما هيچ كس كارى نمىكند.» از جهاتى راست مىگفت؛ چون در آن مقطع ما در شهر #قم همزمان وظيفه شهربانى و #فرماندارى و حاكم شرع و ... را انجام مىداديم.
🔸️خلاصه سريع او را از آن محوطه دور كرديم. چند وقت پيش به من اطلاع دادند كه او مشغول #رانندگى يا شاگردى است و ظاهراً در همان حال گفته بود اگر به چنگ آقاى #خلخالى افتاده بودم، تا الآن هفت كفن پوسانده بودم.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸مدرسۀ فیضیه، نقارهخانه، ناقوس (زنگ) در گذشتههای دور
عکاس: Scott Peterson
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📜 توصیف #کهک در زمان سرشماری عهد #ناصرالدین_شاه
🔸️قریه #کهک از قراء معتبر قُهسَتان است. در هموار اتفاق افتاده. هشت رشته #قنات دارد و کم آب است. حاصل آنجا جو و گندم است. #جوزق [پنبه] آنجا خوب به عمل میآید. سردرختی از ییلاقی و گرمسیری دارد. خاصه #انجیر در آنجا خوب میشود.
🔹️دو رشته قنات #جدیدالنسق [نوساز] دارد که در عهد دولتِ ابدیت [یعنی دوران ناصرالدینشاه] آباد شده است. مالیات آنجا از قرار ممیزی مرحمت پناه آقامیرزا باباست. زبان #فارسی دارند.
🔸️مرتع آنها در هموار است. حمام سه باب و مسجد پنج باب دارد. آب انبار دو باب، دکاکین [مغازهها] بیست و نه باب، #طاحونه [آسیاب] دو باب. خانه شمار آنجا سیصد و پنجاه و پنج خانه است. امامزاده #معصومه (س) در برابر قریه مدفون است. عدد نفوس [تعداد افراد] ۱۴۶۹ نفر: ذکور [مرد] ۸۳۰ نفر، اناث [زن] ۶۳۹ نفر."
📚منبع: کتابچۀ اعداد نفوس اهالی دارالایمان قم؛ سرشماری عهد ناصرالدین شاه (۱۲۸۵ ق)
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
📜 توصیف #کهک در زمان سرشماری عهد #ناصرالدین_شاه 🔸️قریه #کهک از قراء معتبر قُهسَتان است. در هموار ا
📜 توصیف #کهک به نقل از محمدتقی بیک ارباب
🗓سال ۱۲۹۵ قمری
🔸️ام القرای #قهستان است. قریب [نزدیک] بیست رشته قنات دارد، باغات و زراعات خوب دارد، در یکی از قنوات آنجا که مسمی به «#نره» است مخصوصا #جوزق [پنبه] و غله بهتر از همۀ قنوات میشود.
🔹️میوهٔ #کوهستانی در آنجا بسیار است. هوای معتدل، مردمش بامتانت و رعیتمنش. عالیجاه حاجی میرزا رضای طبیب که در قم نظیر او نیست از اهل این #قریه است و عمده شريک است.
🔸️مالک آنجا خود #رعایای آنجا میباشند مِنجميعالجهات [بهطورکلی]. دهحجر مساوی آب دارد، قریب #پانصد_نفر ذکوراً اناثاً جمعیت. مالیات دیوانی هشتصد و هفت تومان. میوهٔ گرمسیری در آنجا کم است.
📚منبع: محمدتقی بیک ارباب. ۱۳۵۳. تاریخ دارالایمان. به کوشش مدرسی طباطبایی.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🖼 نقاشی آرامگاه #شاه_عباس_دوم در حرم حضرت معصومه (س)
🗓دوران صفویه
📍نقاش: لوئیس دوبو
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 مرد نابینای کشکولبهدستِ میدان آستانه قم
🗓 دهه هشتاد شمسی
❓️آیا کسی از سرنوشت این مرد اطلاع دارد؟
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀گودرت از مطهرات است
🔸️#صدرالممالک_اردبیلی (مالک و موسس #قلعه_صدری قم)، شخصی صوفی و عارفمسلک بود. بعضی از آخوندها همیشه به دلیل مشرب عرفانیاش، او را #لعن و طرد و نفرین میکردند.
🔹️تا آن که #محمدشاه قاجار، لقب صدرالممالکی به او داد و او را در رأس علمای #آذربایجان قرار داد. از همان ساعت، بسیاری از علمای لعنکننده، به تعظیم و تکریم وی پرداختند و در تقرّب به او نه تنها دستش را میبوسیدند، بلکه ته لیوان آبخوری او و باقیماندۀ غذای بشقاب او را به قصد #شفا، از یکدیگر میربودند.
🔸️ روزی که همه علما حضور داشتند، بالای منبر رفت و پرسید: آقایان علماء! بفرمایید بدانم #مطهرات (پاککنندهها) در فقه اسلام چندتاست؟
آنان همه را برشمردند: آب، زمین، آفتاب، استحاله، انتقال، اسلام، تبعیت، برطرف شدن عین نجاست، استبراء حیوان نجاستخوار، غائب شدن مسلمان، خارج شدن خون متعارف از ذبیحه و کم شدن دو سوم آبانگور.
🔹️اما ایشان قبول نکرد و گفت: نه! یکی را کم گفتید. چندبار دیگر هم پرسید و #علما، همان جواب را دادند ولی ایشان قبول نمیکرد و در نهایت گفت: نه! یکی را کم گفتید.
🔸️آخر خودش با لهجۀ شیرین #تركی گفت: و آن که شما نگفتید، #گودرت [قدرت] است. من تا دیروز که آدمی عادی و بدون صاحب مقام بودم، شما مرا صوفی و عارف و #نجس میدانستید.
اما حالا که به حکم حکومتی محمدشاه، #حاجیصدرالممالک شدهام، پاک و مطهَّر شدهام. پس «گودرت» (قدرت) از مطهرات است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸حیاط مدرسه فیضیه
🗓حوالی ۱۸۵۰ میلادی
عکاس: لوئیجی پشه
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom