♦️ #کرونا در پازل دشمن تنها یک ویروس نیست.
🔷️ درگیری امروز " #جمهوری_اسلامی" با ویروسی به نام "کرونا" تنها مربوط به مسایل بهداشتی نمیشود.
🔸️"کرونا" در خوشبینانهترین حالت در پازل "#دشمن_انقلاب" نقش تازه ای ایفا خواهد کرد.( اگر نگوییم که وجود این #ویروس اساسا برای در گیر کردن چین و ایران بوده که البته شواهدی آن را تایید میکند)
🔸️این بار "کرونا" وسیله و کلید واژه بسیار خوبی است برای تمام خواستهایی که استبداد آرزوی رسیدن به آنها را داشته که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1️⃣ "ایران هراسی" در منطقه و جهان
2️⃣ به تبع ایران هراسی "منزوی کردن" ایران
3️⃣ القای فضای "نا امیدی" و "یاس" در داخل
4️⃣ القای "نا کار آمدی نظام"
5️⃣ "قدرت رسانه" را در داخل در دست گرفتن به وسیله القای این حرف که رسانه جمهوری اسلامی رسانه شفافی با مردمش نیست و در حال فریب دادن مردم است.
6️⃣ خارج کردن نظام از "مسیر اصلی"! مسیر اصلی جمهوری اسلامی هر چه قوی تر شدن ایران چه در داخل و چه در عرصه بین الملل است. هر چیزی که بتواند این غفلت را ایجاد کند و اساسا ایران را سرگرم در داخل کند برای دشمن بسیار کارایی دارد.یک روز با داعش ما را مشغول میکنند یک روز هم با کرونا.
7️⃣ از بین بردن فضای "همدلی" و "وحدت" و "انسجام" و ایجاد کردن فضای خود خواهی و به فکر خویش بودن و گلیم خود را از آب بیرون کشیدن و در کل از بین بردن فضای ایثار و جهاد.
8️⃣ دمیدن در نزاع بین "علم و #دین" و بدین وسیله بی خرد نشان دادن دین و دین داری.مذهبی ها را فاقد عقلانیت لازم دانستن و عقاید مذهبی را در حد یک خرافه تقلیل دادن.
🔷️ آن چیزی که در اینجا بسیار مهم است ذکر چند نکته است:
🔸️اولا دشمن ما، "#امنیت" ما را نشانه گرفته و اگر ملتی "امنیت روانی" نداشته باشد قطعا "امنیت جغرافیایی" هم نخواهد داشت.
🔸️ثانیا ما انشالله از "کرونا" همچنان که از "داعش" عبور کردیم عبور خواهیم کرد.نکته "گرایی" است که کرونا میتواند به دشمن بدهد و دشمن را برای رسیدن به هدفش مجهزتر کند.ما باید این "گرا" را شناسایی کنیم تا بتوانیم خوب مرحله دفاع - حمله را پشت سر بگذاریم.
🔸️ثالثا باید مردم را نسبت به "نقشه دشمن" آگاه کنیم.به عبارت بهتر مردم باید بفهمند در کنار مبارزه با کرونا باید با نقش دشمن هم مقابله کنند.
✍🏻 نویسنده: میثم.پ
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
♦️ #فکرت محلی برای اندیشیدن
🔰نگاهی عمیق به:
#فرهنگ و هنر
#اقتصاد و اجتماع
#سبکزندگی
#تاریخ و فلسفه
📎یادداشت، تحلیل، گفتگو، کتاب، درسگفتار، پادکست و کلیپ...
📌 کانال فکرت
🆔eitaa.com/fekrat_net
♦️از آتش زدن کتاب پزشکی تالیسیدن ضریح
🔹چندی پیش شاهد سوزاندن یکی از کتابهای پزشکی معروف #جهان توسط شخصی در کسوت #روحانیت #شیعه بودیم و در این روزها شاهد صحنههای گوناگون از به اصطلاح شیعیان و محبینی هستیم که با اعمال زنندهای چون لیس زدن ضریح، سعی در مبارزه با علوم تجربی و مخصوصاً یافتههای علم پزشکی دارند.
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
💠https://eitaa.com/fekrat_net/457
♦️از آتش زدن کتاب پزشکی تالیسیدن ضریح
🔹چندی پیش شاهد سوزاندن یکی از کتابهای پزشکی معروف #جهان توسط شخصی در کسوت #روحانیت #شیعه بودیم و در این روزها شاهد صحنههای گوناگون از به اصطلاح شیعیان و محبینی هستیم که با اعمال زنندهای چون لیس زدن ضریح، سعی در مبارزه با علوم تجربی و مخصوصاً یافتههای علم پزشکی دارند.
🔹البته مسلم است که باید خط تشیع ناب و راستین را از خط تشیع انگلیسی که به دنبال وهن تشیع است جدا کرد و امروز مشخص شده است چنین اعمالی از جانب جریان #تشیع_انگلیسی تقویت میشود.
🔹اما به راستی شیعه چنین است که اینگونه با علم و دانش مبارزه کند یا شیعه پیرو پیامبری (ص) است که فرمود: «اطْلُبُوا الْعِلْمَ وَ لَوْ بِالصِّینِ فَإِنَّ طَلَبَ الْعِلْمِ فَرِیضَةٌ عَلَی کُلِّ مُسْلِم». برخی علما وجه بیان چین در این حدیث را علاوه بر بعد مکانی، لزوم توجه به علوم تجربی دانستهاند. شهید مطهری در کتاب «بیست گفتار» در توضیح این روایت میگوید: «در جمله "اطلبوا العلم و لو بالصین"، چین به عنوان دورترین نقطه یا به اعتبار اینکه در آن ایام یکی از مراکز علم و صنعت جهان بوده یاد شده. قدر مسلم این است که چین نه در آن زمان و نه در زمانهای دیگر مرکز علوم دینی نبوده است».
🔶اما این علم ستیزی علی رغم توصیههای ائمه و بزرگان ما از کجا نشأت میگیرد؟
🔹نگارنده بر این باور است که ریشه این علم ستیزی در نگاه قشری و متحجرانه و ظاهرگرایی به دین و مکتب است.
🔹همان تحجری که زمانی به صورت «خوارج» ظاهر میشود و تنها امیرالمومنین (ع) است که میتواند چشم آن فتنه بزرگ را در آورد (أنا فقأت عین الفتنة) و زمانی دیگر در لباس عابد و زاهد به نصیحت امام صادق (ع) میپردازد که چرا اینگونه لباس لطیف و تمیز بر تن کردهای؟! بعد از زمان ائمه علیهم السلام هم در لباس «اخباریگری» در بین شیعه رسوخ میکند و با تمام قدرت به جنگ عقل و اجتهاد و فقاهت میپردازد و در زمان ما هم آنچنان پدر پیرمان را مورد آزار و اذیت روحی قرار میدهند که اینگونه لب به شکایت میگشاید: «خون دلی که پدر پیرتان از این دسته متحجر خورده است، هرگز از فشارها و سختیهای دیگران نخورده است» (امام خمینی، منشور روحانیت).
🔹نگاه سطحی و متحجرانه به دین و ترویج همان نگاه اخباریگری و عقل ستیز بر روی برخی منبرها و هیأتها و از طرفی دوری جامعه متدین ما از علما و فقهای روشن بین و ژرف اندیش، چنین حرکاتی را از دل شیعه بروز میدهد و شیعه را که در طول تاریخ، اهل منطق و تعقل بوده تبدیل به مذهبی خرافی و خشک با اعمال و حرکاتی زننده تبدیل میکند.
✍️ نویسنده: حسین کاظمی
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
🎙صوتِ نشست "جهان پهلوان" با محوریت جستارهایی در دیدار با حاج #قاسم_سلیمانی در آینه حکمت و علوم انسانی
🔻(بخش اول)
👤اسماعیل فراهانی
🏢 ۲۰ بهمنماه۱۳۹۸
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
نشست_جهان_پهلوان_جستارهائی_با_حاج1(1).mp3
7.76M
🎙صوتِ نشست "جهان پهلوان" با محوریت جستارهایی در دیدار با حاج #قاسم_سلیمانی در آینه حکمت و علوم انسانی
🔻(بخش اول)
👤اسماعیل فراهانی
🏢 ۲۰ بهمن ماه ۱۳۹۸
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
💠https://eitaa.com/fekrat_net/458
♦️#انسان، #گرگِ انسان است
🔷 انسان، گرگِ انسان است.همین جمله هابز، برای نشان دادنِ بخشی از ذات #کرونا کافی است.
🔸کرونا یک بیماری هابزی و فرویدی است.
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
💠https://eitaa.com/fekrat_net/461
♦️#انسان، #گرگِ انسان است
🔸️انسان، گرگِ انسان است.همین جمله هابز، برای نشان دادنِ بخشی از ذات #کرونا کافی است.
🔸️کرونا یک بیماری هابزی و فرویدی است.
🔸️هابز میگفت انسان، موجودی اجتماعی نیست و برای تأمین امنیت و فرار از مشکلات زندگیِ فردی، به زندگی اجتماعی روی آورده و بدون وجود حکومتی که با قدرت، #جامعه را کنترل کند، امنیتی وجود نخواهد داشت.
🔸️در انسان، «خواستی سیریناپذیر و همیشگی برای رسیدن به قدرت بیشتر و بیشتر وجود دارد که تا مرگ ارضا نخواهد شد.» انسان، گرگِ انسان است.
🔸️انسانها بر سر ارضای امیال خود دچار نزاع میشوند و در این نزاع فقط آنکس که قدرت بیشتری دارد پیروز میشود، اما با این حال این پیروزی نیز دوام چندانی نخواهد داشت. زیگموند فروید نیز در کتاب تمدن و ملالتهای آن میگوید هیچچیز به اندازه فرمان آرمانیِ «همنوع خود را همچون خویش دوست بدار» با طبیعت اصلی نوع بشر مغایرت ندارد.
🔸️کرونا بیماری تنازع برای بقاست. تو نهتنها باید از گرگهای ناقل ویروس فرار کنی بلکه باید بجنگی تا زنده بمانی، احتکار کنی تا پیروز مسابقه باشی، بکشی تا سود به دست آوری، درمانگاه را آتش بزنی تا زنده بمانی.
🔸️این بخشی از ذات #لیبرال ویروس کروناست. کرونا ترجمان طبیِ از یک بیماری فکری است. کرونا معجونی از سرمایهداری لیبرال و اخلاق هابزی است. فرار کن تا زنده بمانی. اگر او به تو رسید، بکش تا زنده بمانی.
🔸️ انسان ایرانی و وارث سنت ایمانی در جنگ با چنین انگارهای از دنیای مدرن به مصاف کرونا رفته است. او میتواند با یک رهیافت ایمانی این ویروس مافیایی را شکست دهد. نشانههای چنین قدرتی در انسان ایرانی هست...
✍🏻 نویسنده: مسعود زینالعابدین
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
♦️دوگانههای پنداری کرونایی
🔶️یکی از عوامل تقویت تمدنهای بشری، همسویی #نخبگان علمی با یکدیگر بوده است.
🔹️ #تاریخ_اسلام، این فراز و فرود را به روشنی در یاد دارد.
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
♦️دوگانههای پنداری کرونایی
🔶️یکی از عوامل تقویت تمدنهای بشری، همسویی #نخبگان علمی با یکدیگر بوده است.
🔹️ #تاریخ_اسلام، این فراز و فرود را به روشنی در یاد دارد. در برابر، چالشهای نظری و گاه رفتاری میان میسحیت تحریف شده با دانشمندان تجربی، فیلسوفان و متکلمان، فقها و عرفا و ... سرعت رشد تمدنها را سلب کرده است.
🔹️برخی دوقطبیهای کاذب و بیحاصل، ذهن نخبگان و به تبع آن، لایه های دیگر #جامعه را مدتها به خود مشغول کرده و از هدف اصلی باز میدارد. از جمله این دو قطبیها، دوگانه عقل و دین، علم و دین، ریشه یابی علمی و الهیاتی نسبت به پدیده ها یا دوگانه درمان تجربی و معنوی است.
🔹️مشاهدات علمی و تجربی یکی از راههای معرفت است که اگرچه به دلیل مشکل استقراء و ... یقینی نیستند، ولی در بسیاری از موارد، معرفتی موجه را به دنبال دارد که از سوی دین نیز تخطئه نشده است.
🔹️روایات نیز معرفتی ظنی، اطمینانی و گاه یقینی به بار می آورند که هیچکدام خارج از قواعد علّی معلولی نیستند. حتی معجزات و کرامات نیز شناساندن موارد ناشناخته از علت ومعلول است نه خارج از نظام علّی معلولی .
🔹️با توجه به مطلب فوق، تعارض میان آموزه های تجربی و دستورات دینی، در بیشتر موارد بدوی و در حقیقت تعارض نما هستند. در موارد تعارض نیز باید تابع موازین معرفت شناختی در باب ارزش معرفت بود.
🔹️گاه ارزش معرفتی روایات برتر از یافته های علمی است و گاه برعکس. نمیتوان گفت همواره روایات بر شواهد تجربی مقدم هستند یا برعکس.
🔹️بنابراین نه ریشه یابی علمی پدیده ها، منافاتی با علل تکوینی و غیبی دارد و نه درمانها و توصیه های تجربی نافی دستورات دینی است.
🔹️زبان علم هیچگاه زبان انحصار نیست. دانشمند تجربی میتواند بگوید در تجربه های من، داروی الف برای درمان ب مفید تشخیص داده شده است ولی نمیتواند تأثیر دیگر علل را نفی کند.
🔹️به عبارت دیگر دانشمند تجربی نمیتواند ادعا کند که عامل این بیماری «فقط» این پدیده است و به همین ترتیب نمیتواند مدعی شود راه درمان این بیماری «فقط» این دارو یا مراقبت است.
🔹️در حادثه ناگوار #کرونا نیز به همان اندازه که نادیده گرفتن یافته های تجربی که از روشهای معتبر عقلایی و علمی به دست آمده اند نادرست است، تمسخر روایاتی که ریشه یا درمان بیماریها را بیان میکنند، با موازین معرفت شناختی سازگار نیست.
🔹️مناقشات اخیر، گاه سبب فراموشی اهداف اصلیتر میشود، فراموش نکنیم مردم به اندازه آرامش و امید، به توکل بر خدا و تقویت ایمان نیز محتاجند، همچنین در کنار تقویت معنویت و نگرش توحیدی، به رعایت اصول بهداشتی نیازمند.
🔹️نگرش کلان و جامع به ابعاد علم و دین و نیز نیازهای مادی و معنوی بشر، امروز بیش از هر زمان دیگر ضروری است. همچنین هزینه القاء تقابل میان راههای معرفتی نیز در شرایطی که جامعه درگیر بحران روحی است، بیش از دیگر زمانها آسیب زاست.
💠 پی نوشت: نگارنده منکر دسیسههای #استکباری و تلاش رسانهای جریان #طاغوت در ترویج تفکر پوزیتویستی و بی اعتنا ساختن مومنین به امور و فضاهای معنوی نیست.
🔸️این یادداشت صرفاً به بعد معرفت شناسانه این مسئله پرداخته است.
✍🏻 نویسنده:حجت الاسلام والمسلمین دکتر عبدالله محمدی، استادیار مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
🔰 #اختصاصی
♦️تاخت و تاز #کرونا در شبکههای اجتماعی
🎤مصاحبه با مهندس روح الله مومن نسب
🔹گاهی تشخیص کذب یا صدق بودن این محتواها برای کارشناسان نیز سخت میشود، چراکه این محتواها توسط تیمهای حرفهای عملیاتروانی تدوین و طراحی شدهاند.
🔹باید توجه داشت که پیامها ساده نیستند و برای ساختن هریک از این پیامها چند نفر، مدت زیادی را اختصاص دادهاند.
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
♦️تاخت و تاز #کرونا در شبکههای اجتماعی
🎤مصاحبه با مهندس روح الله مومن نسب
#اختصاصی
🔹گاهی تشخیص کذب یا صدق بودن این محتواها برای کارشناسان نیز سخت میشود، چراکه این محتواها توسط تیمهای حرفهای عملیاتروانی تدوین و طراحی شدهاند.
🔹باید توجه داشت که پیامها ساده نیستند و برای ساختن هریک از این پیامها چند نفر، مدت زیادی را اختصاص دادهاند.
🔹لذا حرف به حرف این پیامها حسابشده نوشته شده است. این مطالب در نهایت به گونهای منتشر میشوند که پاسخها به این شایعات دیده نشوند. یعنی شایعه منتشر میشود، اما پاسخ به این مطالب کذب در اختیار کاربران قرار نمیگیرد.
🔹در چنین شرایطی باید بیشتر دقت شود که خدایناکرده، به این شایعات دامن نزنیم. بعضاً دیده میشود که مدیران صفحات پربازدید برای اینکه از دور کنار نروند، اخبار روز را بازنشر میکنند.
🔹از نظر قانونی، جرم بازنشر کننده محتوا و تولید کننده باهم برابر است. از نظر اخلاقی و شرعی نیز انتشار اینگونه مطالب پسندیده نیست.
🔹تصور کنید، پیام، تصویر یا ویدئویی در صفحهای منتشر میشود و به فردی میرسد که مشکل قلبی دارد. این فرد از ترس اینکه به عارضه موجود در محتوای تولید شده دچار نشود، دچار سکته میشود و حتی جان خود را از دست میدهد.
🔹به نظر من بیشتر از آموزش مقابله با کرونا، نیازمند آموزش سواد رسانه و سواد فضای مجازی در این روزها هستیم.
🔹بایستی به #جامعه آموزش داده شود که از محصولات بدِ فناوری اطلاعات استفاده نکنند و بلکه از محصولات خوب نیز به اندازه استفاده کنند.
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
مصاحبه با روح الله مؤمن نسب، کارشناس حوزه رسانه و فضای مجازی.pdf
72.8K
♦️تاخت و تاز #کرونا در شبکههای اجتماعی
🎤مصاحبه با مهندس روح الله مومن نسب
#اختصاصی
🔹بایستی به #جامعه آموزش داده شود که از محصولات بدِ فناوری اطلاعات استفاده نکنند و بلکه از محصولات خوب نیز به اندازه استفاده کنند.
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
♦️ #کرونا یا باد استغنا
🔹️این فقرآگاهی میتواند دست تعدی بشر به طبیعت را اندکی کوتاه کرده و #مردم جهان را متذکر آشوب نهفته در نظم کنونی عالم سازد.
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
♦️ #کرونا یا باد استغنا
🔸️اولاً: این نیز بگذرد.
🔸️ثانیاً: گمانم این است که فردای کرونا، وضع ایران بهتر از دیروز آن خواهد بود.
🔸️ثالثاً: باید همه تدابیر عقلایی و علمی را در مقیاس فردی و جمعی به کار بست.
🔸️رابعاً: دعا به درگاه الله و توسل به نور آل الله در این اوقات ضروری است. اما؛
🔹️این ابتلاء جوهری دیگر دارد که حاوی عنصری گفتگو ناپذیر است که در برابر آن «سامان سخن گفتن نیست». در شرح این مطلب، بخشی از صحنه هجوم لشکریان مغول را به نقل از تاریخ جهانگشای جوینی بخوانیم:
🔹️چنگیز، متوجه بخارا شد…و به دروازه قلعه نزول فرمود…و لشکرها برعدد مور و ملخ فزون بود و از حصر و احصاء بیرون، فوج فوج، هر یک چون دریای ِ در موج میرسیدند و برگرد شهر نزول میکردند…چنگیزخان به مطالعه حصار و شهر در اندرون آمد، و در مسجد جامع راند و در پیش مقصوره بایستاد… و پرسید که «سرای سلطان است؟» گفتند: «خانه یزدان است.» …انبارها که در شهر بود گشاده کردند و غله میکشیدند و صنادیق مصاحف به میان صحن مسجد میآوردند و مصاحف را در دست و پای میانداخت و صندوقها را آخور اسبان میساخت…و اوراق قرآن در میان قاذورات لگدکوب اقدام و گشته،در این حالت،امیرامام جلال الدین علی بن الحسن الرندی، که مقتدای سادات ماوراءالنهر بود، روی به امام رکن الدین امام زاده، که از افاضل علمای عالم بود، طیب الله مرقدهما، آورد و گفت: «مولانا، چه حالت است، اینکه میبینم، به بیداری است یا رب یا به خواب؟!مولانا امام زاده زاده گفت:
🔹️«خاموش باش، بادِ بینیازی #خداوند است که میوزد. سامان سخن گفتن نیست!»...
🔹️در هنگام باد بینیازی خداوند، مسجد و میکده یا مسلم و کافر فرقی ندارند. چه کسی میپنداشت حادثهای بتواند جمعه و جماعات و خانه یزدان را تعطیل کند؟
🔹️اینچنین است که #حرم هم امن نبوده و آنان که بیهوده از خدا طلب استثنا میکنند، نه تنها پشت به علم و عقل کردهاند، بلکه به اسم غنی و عزیز حق تعالی کافر شدهاند که:
🔹️یَا أَیُّهَا النَّاسُ أَنْتُمُ الْفُقَرَاءُ إِلَی الله وَالله هُوَ الْغَنِیُّ الْحَمِیدُ؛ إِن یَشَأْ یُذْهِبْکُمْ وَ یَأْتِ بِخَلقٍ جَدِیدٍ
🔹️ای مردمان شما به سوی خدای، تهیدستانید و خدای است بینیاز و ستوده. اگر خواهد شما را جمله نابود میکند و آفریدگان دیگر میآورد.
🔹️ #کرونا هر چه هست به وجهی، طوفان بینیازی خداوند را یادآور است که چون لشکر مغول از شرق وزیدن گرفته و ملتهای جهان را درمینوردد و کافر و مؤمن یا ووهان و #قم نمیشناسد.
🔹️در برابر استغنای الوهی، غرور به حقانیت و دعوی بهتر یا برتر بودن از سایر ملل و مذاهب، #کفر است و آدمی را پناهی جز اقرار به فقر و نیاز نیست که به قول حافظ:
به هوش باش که هنگام باد استغنا
هزار خرمن طاعت به نیمجو ننهند
یا:
چو یار ناز نماید شما نیاز کنید.
🔹️این فقرآگاهی میتواند دست تعدی بشر به طبیعت را اندکی کوتاه کرده و #مردم جهان را متذکر آشوب نهفته در نظم کنونی عالم سازد. گرچه سامان سرمایهسالاری فراگیر، هر امکانی در جهت گشایش و فتوح را در درون خود هضم کرده و به فروبستگی میکشاند. و الله اعلم!
📝 نویسنده:سیدحسین شهرستانی
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
♦️مبانی #فلسفه علوم اجتماعی
🔻(جلسه اول)
🔷فلسفه و علم در #جامعه علمی امروز دو لفظ سرگردان هستند.
🔸️علم نوعی از معرفت است و فلسه نوعی دیگر از معرفت.
🔸️فلسفه اما، معرفت عقلی است و روش آن آزمون نیست. در حقیقت تفاوت علم و فلسفه در روش است.
🔸️به لحاظ تاریخی نیز فلسفه تقدم بر علم دارد.
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
♦️مبانی #فلسفه علوم اجتماعی
👤مدرس: استاد پارسانیا
🔻(جلسه اول)
🔷فلسفه و علم در #جامعه علمی امروز دو لفظ سرگردان هستند.
🔸علم نوعی از معرفت است و فلسه نوعی دیگر از معرفت.
🔸علم، معادل سایِنس (Science) است. ساینس دانش تجربی و آزمونپذیر است.
🔸فلسفه اما، معرفت عقلی است و روش آن آزمون نیست. در حقیقت تفاوت علم و فلسفه در روش است.
🔸به لحاظ تاریخی نیز فلسفه تقدم بر علم دارد.
🔸روزگاری بود که علوم درون فلسفه بودند و با گذر زمان علمهای مستقل شدند. در واقع، روزگاری بود که موضوعات مربوط به این علوم با روش عقلی دربارهشان بحث و گفت و گو میشد، اما به تدریج روش علمی و تجربی جایگزین روش عقلی شدند.
🔸ابتدا علوم تجربی جدا و مستقل شدند؛ و به تدریج، حوزه موضوعات انسانی استقلال یافتند. متأخرترینِ اینها، علوم اجتماعی است. تا همین اواخر، علوم اجتماعی، فلسفه اجتماعی بودند.
🔸تفاوت فلسفه اجتماعی و فلسفه انسانی با علم انسانی و علم اجتماعی، در روشهای عقلی یا تجربی آنان است، در موضوع نیست.
🔸تقابل فلسفه و علم، سابقهی 200 ساله دارد. پیش از آن فلسفه و علم معنای مترادف داشتند و به یک معنی به کار برده میشدند و معنای علم، دانش تجربی نبود.
🔸فلسفه نیز در برابر شعر و مغالطه قرار داشت. اما از قرن 19، علم و فلسفه معنای جدیدی پیدا کردند. نخستین مرتبه «اگوست کُنت» معنای جدیدی را به کار برد و گفت: «علم، دانش تجربی و آزمونپذیر، و فلسفه، دانش عقلی است» و از آن پس، این تعریف جا افتاد. البته این که علم تنها دانش تجربهپذیر است، محل بحثهای فراوانی است.
🔸باید توجه داشت که در گذشته اینگونه نبود که همه علوم، روش عقلی داشته باشند. و آنچنان نیست که علمی سراسر متشکل از تجربه باشد و گزارههای عقلی در آن وجود نداشته نباشد.
🔸ابنسینا از جمله افرادی است که تصریح دارد: « نمیتوانیم علم تجربی محض داشته باشیم.» بایستی گفت بدون عقل، علم پدید نمیآید. اما علم الزاماً فقط عقلی نیست. لذا نمیتوان گذشتگان را متهم کرد که تنها عقلی میاندیشیدند و حس و تجربه را در نظر نداشتند و از آنان بهره نمیبردند.
🔸اما اگر فلسفه اجتماعی و فلسفه انسانی را با تعریف کُنت به کار ببریم، میشود: «با روشهای عقلی راجع به مسائل انسانی و اجتماعی و... سخن گفتن»؛ این در حالی است که اگر روانشناسی بخواهد علم باشد، بایستی آزمونپذیر سخن بگوید.
🔸سخنان ابنسینا، فارابی و صدرالمتألهین در مورد نفس انسان، فلسفه انسانی هستند، یعنی با روش عقل راجع به انسان سخن گفتهاند. بحثهای این بزرگان راجع به اجتماع نیز فلسفه اجتماعی است و علم اجتماعی نیست، علم اجتماعی تنها آزمونپذیر سخنگفتن است.
🔸خلاصه بحث اینکه: اگر فلسفه را مطابق با معنای کُنت لحاظ کنیم، یعنی با روش عقلی راجع به انسان و جامعه سخنگفتن و بحثکردن. اما اگر با روش حکمای اسلامی بخواهیم سخن بگوییم و فلسفه را به معنای عام آن به کار ببریم، فلسفه اجتماعی، طبیعی و انسانی یعنی: علم اجتماعی، علم طبیعی و علم انسانی. اما علم معنایش الزاماً عقلی بودن نیست و میتواند تجربی هم باشد.
🔸فلسفه به معنای خاص متافیزیک است. هنگامی که فلسفه به معنای خاص را به موضوعی خاص نسبت دهیم، آن را به معنای موضوع حقیقیاش به کار نبردهایم.
🔸فلسفه علوم اجتماعی و انسانی با این توصیف به معنای متافیزیک علوم اجتماعی و متافیزیک علوم انسانی هستند.
🔸این علم، علم درجه اول است. فلسفه علم اجتماعی در این بیان و این معنا (که مطابق با تعریف کُنت نیست) یعنی بخشی از متافیزیک که علم اجتماعی روی آن سوار میشود. در این معنا، فلسفه علوم اجتماعی بخشی از فلسفه به معنای خاص متافیزیک است.
🔸گاهی فلسفه علم اجتماعی، علم درجه دوم به کار برده میشود و بحثهای متافیزیکی نمیکند. در این حالت فلسفه علم اجتماعی، نه فلسفه به معنای خاص است و نه علم تجربی و علم انسانی.
🔸بلکه راجع به این بحث میکند که هر فلسفهای چه فرصتهایی و چه اساسی را برای آن علم ایجاد میکند. لذا، راجع به متافیزیک بحث نمیکند، و در حقیقت موضوع آن علم واقعیت است.
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
مبانی علوم انسانی - استاد پارسانیا - ج 1.mp3
20.24M
♦️مبانی #فلسفه علوم اجتماعی
👤مدرس: استاد پارسانیا
🔻(جلسه اول)
🔷فلسفه و علم در #جامعه علمی امروز دو لفظ سرگردان هستند.
🔸️به لحاظ تاریخی نیز فلسفه تقدم بر علم دارد.
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
♦️عقل ایمانی
🔹️شیوع #کرونا از سوی برخی کجاندیشان و برخی بددلان فرصتی برای فاصله انداختن میان عقل و علم با دین و ایمان بود.
🔹️هم آنان که در #حرم رفتار شنیع لیس زدن انجام دادند و هم آنان که چنین رفتار سبک سرانهای را به تمامی دینداران و مومنان نسبت دادند.
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
♦️عقل ایمانی
🔹️شیوع #کرونا از سوی برخی کجاندیشان و برخی بددلان فرصتی برای فاصله انداختن میان عقل و علم با دین و ایمان بود.
🔹️هم آنان که در #حرم رفتار شنیع لیس زدن انجام دادند و هم آنان که چنین رفتار سبک سرانهای را به تمامی دینداران و مومنان نسبت دادند.
🔹️نگاه مجتهدان اما بهداشت را که حاصل تجربه و علم بشر است در عرض دین نمیداند و حکم به رفتار غیرعقلانی نمیدهد. ایمان به خدا، توکل و دعا و نیایش صورت دیگر جزمگرایی و جبرگرایی نیست.
🔹️همانگونه که اعتماد به علم و پزشک روی دیگر بیایمانی نیست. در چنین بلایایی هم میتوان جانب عقل و علم نگاه داشت و هم به خداوند توکل کرد.
🔹️انسان مؤمن انسانی معتدل است که این امت وسط بودن در تعادل میان دل و عقل جان میگیرد. جان مؤمن مهم است که شهادت در راه خدا در کلام الهی معامله با پروردگار نام میگیرد؛ معاملهای که بها و قیمتش را خداوند میپردازد.
🔹️اهمیت جان بشر است که خداوند کشتهشدن یک نفس را معادل کشتهشدن تمام بشریت میداند پس اگر حکم عقل در تأیید حفظ جان انسان باشد حتماً آن حکم ملازم با حکم شرع است.
🔹️عبودیت و بندگی انسان که در ایمان او متجلی میشود کیفیت و معنای زندگی انسان را در دنیا معین میکند. اگر عقل و دانش چراغ راه بشر برای عبور از سختیهای دنیا باشند ، ایمان و توکل قدرت و نیروی معنوی بشر برای معنادار کردن زندگی هستند.
🔹️دینداری در دنیای جدید در دنیای واپسگرایان و آتئیستها ، در دو قطبی بنیادگرایان و بیمذهبان، از راه همراهی ایمان و عقل میگذرد.
🔹️جهان جدید گرچه از رازها پرده برداشته و جهانی افسونزدایی شده است ، اما هرگز نتوانسته معنا و معنویت را مغلوب کند. مؤمنانه زیستن گرچه در دنیای جدید دشمنان جدید و مجهزی دارد و سخت و پیچیده شده اما هم مقدور است و هم مطلوب. هم لذتبخش است و هم پسندیده. هم زیستن در دنیا و هم حفظ جان و هم تلاش برای زندگی بهتر هم توصیه شرع است هم توصیه عقل. همانگونه که عالم دینی طبیب روح و جان انسان است، پزشک هم طبیب جسم انسان است. جسم و جان را باید ساخت و پرداخت.
🔹️کرونا برای مومنان هم نشانهای از کمبودها و ضعفهای دنیای مدرن است و هم نمادی از ضعف انسان که خود تذکری است برای اهل ایمان و هم آزمونی برای مواجهه عاقلانه و عالمانه برای مواجهه با یک بلای طبیعی.
🔹️سخنان روز گذشته #رهبر_معظم_انقلاب تأییدی بر همراهی دین و علم است. آنجا كه می فرمایند: خدا ما را موظف كرده است در قبال سلامت خود و دیگران احساس مسئولیت كنیم .
🔹️لذا هر چه به جلوگیری از شیوع این بیماری كمك كند حسنه و هر چه به شیوع آن كمك كند سیئه است. نمونه كاملی از روشن بینی در نگاه رهبر سیاسی و مجتهد و عالم دینی.
✍🏻نویسنده: دکتر سعید آجورلو
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
♦️آغاز یک پایان
🔰 بررسی علمی افول قدرت #آمریكا در جهان، فرهنگ و تمدن ایران اسلامی و رقابت با آمریكا
🔷 دكتر محمدعلی ربانی(دكترای تاریخ تشیع و رئیس مركز مطالعات فرهنگی و بین المللی سازمان فرهنگ و ارتباطات و رایزن فرهنگی سابق در اندونزی و تایلند)
📻 رادیو گفتگو
🏢 (۱۷ مرداد ۱۳۹۸)
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
آغاز یک پایان.mp3
9.08M
♦️آغاز یک پایان
🔰 بررسی علمی افول قدرت #آمریكا در جهان، فرهنگ و تمدن ایران اسلامی و رقابت با آمریكا
🔷 دكتر محمدعلی ربانی(دكترای تاریخ تشیع و رئیس مركز مطالعات فرهنگی و بین المللی سازمان فرهنگ و ارتباطات و رایزن فرهنگی سابق در اندونزی و تایلند)
📻 رادیو گفتگو
🏢 (۱۷ مرداد ۱۳۹۸)
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
♦️#ویروسِ_کرونا؛ وِیروسِ اِیدئولوژی
🔷 اسلاوی ژِیژک، اندیشمند اسلونیایی در نوشتاری با عنوان «ویروسِ کِرونا؛ وِیروسِ اِیدئولوژی» به این پرسش پرداخته است که «چرا چنین دلمشغولی و وسواس فکری درباره این ویروس در کار است؟»
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
چرا درباره کرونا وسواس و دلمشغولی داریم.pdf
126.4K
♦️#ویروسِ_کرونا؛ وِیروسِ اِیدئولوژی
🔷 اسلاوی ژِیژک، اندیشمند اسلونیایی در نوشتاری با عنوان «ویروسِ کِرونا؛ وِیروسِ اِیدئولوژی» به این پرسش پرداخته است که «چرا چنین دلمشغولی و وسواس فکری درباره این ویروس در کار است؟»
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️پیام عرفانی #آیت_الله_جوادی_آملی به پزشکان و مردم شریف ایران اسلامی درباره بیماری #کرونا
🔹️خدای سبحان گاهی انسان را به نعمت امتحان می کند و گاهی به نقمت!
🔹️در سوره مبارکه فجر آمده است: "فَأَمَّا الْإِنْسَانُ إِذَا مَا ابْتَلَاهُ رَبُّهُ فَأَکْرَمَهُ وَنَعَّمَهُ فَیَقُولُ رَبِّی أَکْرَمَنِ...." آزمون الهی دو قسم است گاهی به رفاه است گاهی به رنج!؛
🔹️این بیماری خطرناک کرونا که عده ای را در #جامعه گرانقدر و عزیز ما درگیر کرده، امیدواریم آنها که مبتلا نشده اند، از باب دفع بیماری مبتلا نشوند و خدا عنایت کند و آنها که مبتلا شده اند، از باب رفع بیماری، بر اساس" و نُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ ما هُوَ شِفاءٌ وَ رَحْمَةٌ" شفا پیدا کنند.
🔹️از جامعه پزشکی، از #وزیر محترم، از معاونانشان از همه عزیزان و برادران و خواهرانی که سعی بلیغ دارند در درمان بیماریها و در تامین بهداشت مردم، متشکریم؛ هم به بیماران شفاء عنایت کند؛ هم از این بزرگواران به احسن وجه بپذیرد.
📌 کانال فکرت:
🆔https://eitaa.com/fekrat_net