┅═✼🌺 ﷽ 🌺✼═┅
#آموزشی
#تفسیر_عمومی
#سوره_توبه
#جلسه_صد_چهار
✅موضوع: اهانت منافقان به پیامبر(صلی الله وعلیه وآله)
وَمِنْهُمُ الَّذِینَ یُؤْذُونَ النَّبِیَّ وَیَقُولُونَ هُوَ أُذُنٌ قُلْ أُذُنُ خَیْرٍ لَکُمْ یُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَیُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِینَ وَرَحْمَةٌ لِلَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَالَّذِینَ یُؤْذُونَ
رَسُولَ اللَّهِ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِیمٌ ؛ و از ایشان کسانى هستند که پیامبر را آزار مى دهند و مى گویند او زودباور است بگو گوش خوبى براى شماست به خدا ایمان دارد
و (سخن) مؤمنان را باور مى کند و براى کسانى از شما که ایمان آورده اند رحمتى است و کسانى که پیامبر خدا را آزار مى رسانند عذابى پر درد (در پیش) خواهند داشت (۶۰ /۶۱ توبه)
⁉️ پاسخ اهانت منافقان به پیامبر(صلی الله وعلیه وآله) در کلام وحی چگونه انعکاس یافته است؟
✍در این آیه سخن از فرد یا افرادى در میان است که پیامبر(صلی الله وعلیه وآله) را با گفته هاى خود آزار مى دادند و مى گفتند اوانسان خوش باور، و دهن بینى است. (وَمِنْهُمُ الَّذِینَ یُؤْذُونَ النَّبِیَّ وَیَقُولُونَ هُوَ أُذُنٌ).
⬅️ "اذن"در اصل به معنى گوش است ، ولى به اشخاصى که زیاد به حرف مردم گوش مى دهند، نیز این کلمه اطلاق مى شود.
⬅️ آنها در حقیقت یکى از نقاط قوت پیامبر(صلی الله وعلیه وآله) را که وجود آن در یک رهبر کاملا لازم است ، به عنوان نقطه ضعف نشان می دادند و از این واقعیت غافل بودند که یک رهبر محبوب ، باید نهایت لطف و محبت را نشان دهد، وحتی الامکان عذرهاى مردم را بپذیرد، و در مورد عیوب آنها پرده درى نکند (مگر در آنجا که این کار موجب سوءاستفاده شود)
⬅️ لذا قرآن بلافاصله اضافه مى کند که : به آنها بگو اگر پیامبر (صلی الله وعلیه وآله) گوش به سخنان شما فرا مى دهد و عذرتان را می پذیرد، زیرا از این طریق آبروى شما را حفظ کرده، شخصیت تان را خرد نمى کند، عواطف شما را جریحه دار نمی سازد و براى حفظ محبت و اتحاد و وحدت شما از این طریق کوشش مى کند. در حالى که اگر او فورا پرده ها رابالا می زد، و دروغگویان را رسوا مى کرد، دردسر فراوانى براى شما فراهم مى آمد، علاوه بر اینکه آبروى عده اىبه سرعت از بین مى رفت و راه بازگشت و توبه بر آنها بسته مى شد، و افراد آلوده اى که قابل هدایت بودند در صف بدکاران جاى مى گرفتند و از اطراف پیامبر (صلی الله وعلیه وآله) دور مى شدند.
⬅️یک رهبر مهربان و دلسوز، و در عین حال پخته و دانا، باید همه چیز را بفهمد، ولى باید بسیارى از آنها را به روىخود نیاورد، تا آنها که شایسته تربیت هستند، تربیت شوند و از مکتب او فرار نکنند و اسرار مردم از پرده برون نیفتد .. این احتمال نیز در معنى آیه وجود دارد که خداوند در پاسخ عیب جویان مى گوید: چنان نیست که او گوش به همه سخنان فرا دهد، بلکه او گوش به سخنانى مى دهد که به سود و نفع شما است، یعنى وحى الهى را مى شنود، پیشنهاد
مفید را استماع مى کند و عذرخواهى افراد را در مواردى که به نفع آنها و جامعه است مى پذیرد.
✳️ یعنى در واقع پیامبر(صلی الله وعلیه وآله) دو گونه برنامه دارد:
1⃣یکى برنامه حفظ ظاهر و جلوگیرى از پرده درى
2⃣ دیگرى در مرحله عمل.
در مرحله اول به سخنان همه گوش فرا می دهد، و ظاهرا انکار نمى کند، ولى در مقام عمل تنها توجه او به فرمانهای خدا و پیشنهادها و سخنان مؤ منان راستین است ، و یک رهبر واقع بین باید چنین باشد، و تامین منافع جامعه جز ازاین راه ممکن نیست.
⚜خداوند متعال در برابر این اهانت منافقان، چهار ارزش را برای آن حضرت بیان می کند:
1⃣ گوش دادن پیامبر به نفع شماست چرا که از صفات یک رهبر آگاه سعه صدر ، گوش دادن :" أُذُنُ خَیْرٍ لَکُمْ " به حرف همه گروهها، برخورد محبت آمیز با آنها، عیب پوشی و بازگذاشتن راه عذر و توبه برای مردم است.
2⃣ هیچ کس در حد پیامبر ایمان واقعی به خداوند ندارد. :" یُؤْمِنُ بِاللَّهِ "
3⃣ مومنان را باور دارد، اگر مومنی خبری داد سخن او را تصدیق میکند. :" یُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِینَ "
4⃣ رحمت است برای ایمان آورندگان، گر چه پیامبر برای کل جهانیان رحمت است ولی :" رَحْمَهٌ لِلَّذِینَ آمَنُوا " بهره برداری از این رحمت، مخصوص اهل ایمان است
┅═✼🌺🌸🌺✼═┅
📌برگرفته از بیانات استاد ارجمند حسینی آل مرتضی در کلاس تفسیر عمومی طرح جامع رضوان(تفسیر کل قرآن کریم برمبنای تفاسیر المیزان،نمونه،نور،ونسیم حیات)
📌توجه هر گونه نشر وکپی برداری ازو تمام یا بخشی از پیام بدون ذکر نام کانال،اشکال شرعی دارد.
🌺مؤسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر وعلوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
•••🌸•••༻﷽༺•••🌸•••
#آموزشی
#تفسیر
#استاد_آل_مرتضی
#سوره_انبیا
•••┈✾~🍃🌸🍃~✾┈•••
یکی از ماههای پرفضیلتی که توجه به آن سرچشمه خیر و برکت است و بسیار تأکید شده ماه رجب می باشد.
✨سوال : رجبیون چه کسانی هستند؟ رعایت كنندگان حرمت ماه رجب و عاملین به اعمال آن را "رجبیون" نامند. همانا كه در قیامت فرشته ای ندا می دهد:«أین الرجبیون»، كجایند افرادی كه ماه رجب را محترم شمرده و اعمالی از آن را انجام داده اند.اعمالی چون
1.روزه گرفتن
2. استغفار
3. انفاق و صدقه دادن
4. ذکر و نماز
5. ادعیه
6. آمادگی برای ضیافت رمضان
7. تهذیب نفس
🌠🌠🌠🌠🌠🌠
استاد آل مرتضی در بیان اهمیت ویژه ماه رجب، فضایل و برکات خاص آن به شرح و تبیین حدیث ذیل پرداختند«وَ یَقُولُ اللهُ تَعَالَی:«أَنَا جَلِیسُ مَنْ جَالَسَنِی وَ مُطِیعُ مَنْ أَطَاعَنِی وَ غَافِرُ؛ من همنشین کسی هستم که با من همنشینی کند، و مطیع کسی هستم که از من اطاعت نماید، و آمرزنده کسی هستم که از من آمرزش بطلبد.
این ماه، ماه من است و بنده،بنده من و رحمت، رحمت من است؛ پس هر کس در این ماه، من را بخواند، او را اجابت می کنم و هر کس از من درخواستی داشته باشد، به او عطا می کنم و هر کس از من هدایت بخواهد، او را هدایت می نمایم. من این ماه را ریسمانی میان خود و بندگانم قرار دادم که هر کس به این ریسمان چنگ بزند،به من وصل شده است».(إقبال الأعمال، ج ۲، ص ۶۲۸)
👈این وصال در گرو قلب است. پس مومن باید قلب خود را حرم الله کند.
هر گونه گناه و کینه را از خود دور کند.قلب را برای خدا از طریق تزکیه و تهذیب نفس آماده کند.وَذَلِكَ جَزَاءُ مَنْ تَزَكَّى (طه/76)
👈از آنجا که آغاز ماه با برکت رجب مصادف با ولادت نورانی حضرت امام محمد باقر است استاد آل مرتضی به بیان ویژگیهای معصومین از جمله ویژگیهای امام محمد باقر پرداختند. ایشان بیان داشتند اهل بیت (ع) با هم بالذات اشتراکاتی دارند:
1- عصمت
2- علم غیب
3- شفاعت
4- ولایت تکوینی
تفاوتی بین ذوات معصومین نیست ولی بالعرض خصوصیات و ویژگیهایی دارند.
◀️ ویژگیهای خاص امام باقر (ع) عبارتند از:
1- لقب شکافنده علوم و اظهار آن به مردم(باقر العلوم)
۲- پیشگویی تولد ایشان قبل از تولد: پیامبر به جابربن عبدالله انصاری فرمودند:
((اِنّكَ سَتَدْرِكُ يا جابِرُ رَجُلاً مِنْ اَهْلِ بيتي اِسْمُهُ اِسْمِي وَ شمائِلُهُ شَمائِلي، يَبْقَرُ الْعِلْمَ بَقراً فَاِذا لَقِيتُهُ فَأقْرأهُ عَنِي السّلام:بدرستي كه تو بزودي مردي از اهل بيت مرا درك مي كني كه او هم نام من هم سيماي من و شكافنده علم است هر وقت او را ملاقات كردي سلام مرا به او برسان))
۳- مادر امام باقر (ع) از معدود مامانی هستند که مادر گرامیشان علوی و هاشمی است .فاطمه بنت الحسن مادر امام باقر (ع) است. مادر ایشان دختر حسن بن علی و پدرشان پسر حسین بن علی ع هستند)
۴- حضور در واقعه کربلا،رسوایی یزید و نجات اسرا با بیان تاثیر گذار
۵- تاسیس قواعد فقهی و گسترش احادیث
۶. گسترش علم کلام و مناظرات
۷- شناسنامه دار کردن واقعه عاشورا
۸- تربیت نخبگان علمی
✨✨✨✨✨✨
در آیه نخست سوره انبیا در رابطه با مسأله معاد(حِسَابُهُمْ) میخوانیم:
👈اقْتَرَبَ لِلنَّاسِ حِسَابُهُمْ وَهُمْ فِي غَفْلَةٍ مُعْرِضُونَ
✨نکات آیه:
۱❇️قیامت دو گونه است:
کبری : الساعه
صغری: مرگ هر انسان
۲❇️بهترین و موثرترین وسیله برای تربیت انسان ابتدا مساله معاد و سپس مرگ است در حالیکه انسانها از حساب و کتاب غافلند.
۳❇️سوره انبیا مکی است و در آیات ابتدایی دربار معاد و توحید صحبت می کند و حجیت توحید و معاد، دلیل نبوت است.
۴❇️شجره طیبه کلمه توحید است وَ الَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ
آنها که ایمان دارند،عشقشان به خدا، شدیدتر است.
سوره انبیا سوره اعتقادی است
آیات ابتدایی آن درباره توحید و معاد است.
۵❇️ فرق ميان غفلت و اعراض ممكن است از اين نظر باشد كه مردم از نـزديـكـى حـساب غافلند و اين غفلت سبب مى شود كه از آيات حق اعراض كنند در حـقـيـقـت (غـفـلت از حـسـاب ) عـلت اسـت ،و (اعـراض از آيـات حـق ) مـعـلول آن
✨✨✨✨✨✨
ارتباط این ماه پر برکت و آیه مذکور در میلاد امام محمد باقر
در واژه غفلت روشن و تبیین میشود.
❇️در حقیقت زمان امام محمد باقر ع اوج انحرافات فکری و اعتقادی و اخلاقی بوده که از دلایل آن جنگ مروانیان با عباسیان بود.
در مقابل از خصوصیت های ویژه امام باقر علیه السلام تاسیس ((قواعد اجتهادی)) است.چنانکه ایشان عقاید حقه و صحیح را بین مردم رواج داد و شاگردان بسیاری تربیت کرد و غبار غفلت و بیخبری را از جامعه زدود.
همچنین انسان میتواند از برکات ماه رجب بهره برده تا با عبادت، قرآن و مجالس اهل بیت ع از غفلت بیرون بیاید .
ماه رجب فرصت تحکیم بنیه اعتقادی و آماده شدن برای بندگی در ضیافت رمضان است.
🌠🌠🌠🌠🌠🌠
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
ثانیہ هاے انتظار تو را مے زند صدا
آدینہ هاے بے قرار تو را مے زند صدا
عمریسٺ چشم بہ راه،مانده ایم بیا
در ندبہ اشڪ بار تو را مے زند صدا
#اللﮩـم_عجـل_لولیـڪ_الفـرجــــ
سلام بر قطب عالم امڪان
┄┄┄┅••🌸✻🌸••┅┄┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
◀️دستور العمل کلیدی آیت الله قاضی برای ماه رجب
⬅️ آیت الله شیخ جعفر ناصری :
↩️ مرحوم آیت الله کشمیری(ره) خیلی سفارش می کردند به خواندن ده هزار مرتبه سوره توحید در کل ماه رجب که البته در روایت هم آمده است که هر کس ده هزار مرتبه سوره توحید را با نیت صادق در ماه رجب بخواند در قیامت در حالی وارد محشر میشود که مانند روز اول تولد از تمام گناهانش خروج و پاک شده است و هفتاد ملک او را به بهشت بشارت میدهند.
🔺 آیت الله کشمیری می گفتند مرحوم قاضی و بعضی از اساتید به این عمل بسیار سفارش می کردند. ده هزار توحید وقتی تقسیم بر سی روز بشود برای هر روز کمی بیشتر از ۳۰۰ سوره باید خواند که این مقدار خیلی زمان نیاز ندارد اگر این تعداد سوره توحید در طول ماه رجب خوانده شود بسیار پربرکت است و یکباره انسان را سبک میکند.این عمل در پرونده اعمال انسان باید باشد و در کل ماه رجب هم باید خوانده شود نه اینکه طی چند روز تمام آن را بجا آورد.
┄┄┄┅••🌸✻🌸••┅┄┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
*•═•••🌸🍃﷽🌸🍃•••═•*
#معرفتی
#سلسه_جلسات_معرفتی
#قسمت_چهارم
✍ خلاصه ای از زندگینامه حضرت علی علیه السلام
◀️ دوران کودکی امام علی علیه السلام
⬅️ زمانی که علی علیه السلام خردسال بود قریش دچار قحطی شد. همین امر باعث شد پیامبر صلی الله علیه و آله به ابوطالب که فرزندان زیادی داشت و نگهداری آنها در شرایط قحطی برایش دشوار شده بود پیشنهاد بدهد که سرپرستی علی علیه السلام را به او بسپارد. ابوطالب این پیشنهاد را پذیرفت و علی علیه السلام به خانه پیامبر وارد شد.
↩️ رسول خدا صلی الله علیه واله محبت فراوانی به علی علیه السلام داشت و در تربیت او بسیار دقیق و کوشا بود.
👈 امیرالمؤمنین علیه السلام در مورد آموزش و پرورش خویش به دست رسول خدا صلی الله علیه واله در خطبه قاصعه می فرمایند:
🍃 «شما موقعیت مرا نزد پیامبر خدا به سبب خویشاوندى نزدیک و منزلت ویژهام مىدانید. به گاه کودکىام مرا در دامنش مىنهاد و به سینهاش مى چسبانْد، و در بستر خویش جایم مىداد، و مرا به تن خویش مىسود، و بوى خوشش را به [مشام] من مىرسانْد، و غذا را مىجوید و لقمه لقمه در دهانم مىنهاد. از من نه سخن دروغى شنید و نه کار خطایى دید.
🍃بى تردید، خداوند از همان اَوانِ از شیر گرفته شدنِ پیامبر صلى الله علیه و آله، بزرگ ترین فرشته را از میان فرشتگانش شب و روز، همراه او ساخت تا راه بزرگوارى و محاسن اخلاقى جهان را بپیماید و من هماره در پى او بودم، همچون بچّه شتر از شیر گرفته شده در پىِ مادرش. هر روز از اخلاق خود، نشانهاى برایم بر پا مىداشت و مرا به پیروىاش وامىداشت»
این مطلب ادامه دارد
┄┄┄┅••🌸✻🌸••┅┄┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
*•═•••◈﷽◈•••═•*
#آموزشی
#تفسیر_تخصصی
#جلسه_صدویازدهم
«إِنْ تَجْتَنِبُوا كَبَائِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَنُدْخِلْكُمْ مُدْخَلًا كَرِيمًا؛
اگر از گناهان بزرگی که از آن نهی میشوید پرهیز کنید، گناهان کوچک شما را میپوشانیم؛ و شما را در جایگاه خوبی وارد میسازیم»(نساء، ۳۱).
✅ موضوع: نسبت گناه کبیره و صغیره
❓تقسیم گناهان به دو قسم کبیره و صغیره از منظر منطقی چگونه اثبات می شود؟
✍ نسبت كبيره و صغيره نسبت دو ضدّی است كه ثالث ندارند، از اين رو قضيه مؤلف از آن ها در حكم منفصله حقيقی است (و آن اينكه معصيت يا صغيره است يا كبيره) نه منفصله مانعة الجمع و نبايد در جستوجوی حدّ وسطی بود كه نه صغير باشد و نه كبير.
🔸 بنابراین از آنجایی که اجتماع دو نسبت یعنی «معصیت هم صغیره است و هم کبیره»، امری محال است و ارتفاع دو نسبت بدان معنا که «معصیت نه صغیره است نه کبیره» نیز امری محال است و حالت سومی هم به جز معصیت صغیره و کبیره وجود ندارد پس قضیه شرطیه منفصله، از نوع حقیقیه است. یعنی معصیت یا صغیره است یا کبیره.
✅ موضوع: منهی عنه
❓تقسیم گناهان به صغیره وکبیره برپایه چه آیاتی از قرآن اثبات می شود؟
✍ تقسیم گناهان به صغیره و کبیره در قرآن بر پایه آیات ذیل اثبات می شود:
1⃣ آیه ۳۱ سوره نساء: آمدن عنوان «سيئه» در برابر «كَبائِرَ ما تُنهَونَ عَنه» مینماياند كه منهی عنه دو قسم است:
◀️ معصيت كبيره و صغيره و هر دو حرام اند و نهی تكليفی مولوی متوجه همه آن هاست.
2⃣ آیه ۴۹ سوره کهف: «و وُضِعَ الكِتابُ فَتَرَي المُجرِمينَ مُشفِقينَ مِمّا فيهِ ويَقولونَ ياوَيلَتَنا ما لِهذا الكِتابِ لايُغادِرُ صَغيرَةً ولاكَبيرَةً اِلاّاَحصها؛ هنگامی كه كتاب اعمال مجرم گشوده میشود، همه گناهان كوچك و بزرگ خود را در آن میيابد».
⬅️ در اين آيه از كلمه معصيت و سيئه سخنی به ميان نيامده؛ ليكن روشن است كه به قرينه «الكتاب» (نامه اعمال) و «المجرمين» ناظر به معصيت است.
3⃣ آيه ۳۲ سوره نجم: «لَمَم» در «اَلَّذينَ يَجتَنِبونَ كَبآئِرَ الاِثمِ والفَواحِشَ اِلاَّ اللَمَم» ناظر به گناهان كوچك است.
✅ موضوع: حصر گناهان کبیره
❓حصر گناهان کبیره به برخی از مصادیق در آیات و روایات از چه نوعی است؟
✍ حصر گناهان كبيره به شماری از گناهان در برخی از آیات و روايات، حصر اضافی است نه حقيقی.
👈 بعضی هم كه بيان ضابط است معيار جامع و مانع و ضابط كلی برای تشخيص صغيره از كبيره نيست، بلكه در حدّ علامت و نشانه و فیالجمله مؤثر است.
👈 برای مثال قرآن كريم از برخی گناهان به عنوان «إثم كبير» ياد كرده (سوره بقره، آيه ۲۱۹) و نسبت به بعضی از گناهان با آوردن عناوينی مانند مهلك، فتنه و فساد درباره آن ها، كبيره بودن آن ها را میفهماند. مانند:
💥 «كَدَأْبِ آلِ فِرْعَوْنَ وَالَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ كَذَّبُوا بِآيَاتِ رَبِّهِمْ فَأَهْلَكْنَاهُمْ بِذُنُوبِهِمْ وَأَغْرَقْنَا آلَ فِرْعَوْنَ وَكُلٌّ كَانُوا ظَالِمِينَ».
🔸اما باید توجه داشت که مراد خداوند متعال از ذکر این موارد از باب مصداق است و گناهان کبیره منحصر به موارد مذکور نیست.
┄┄┄┅••✻••┅┄┄┄
برگرفته از بیانات استاد ارجمند حسینی آل مرتضی در کلاس تفسیر تخصصی طرح مشکات(تفسیر سوره نساء بر مبنای تفاسیر المیزان، تسنیم و مجمع البیان به همراه شرح دقیق و گسترده اصطلاحات)
📌توجه : هرگونه نشر یا کپیبرداری از تمام یا بخشی از پیام بدون ذکر نام کانال، اشکال شرعی دارد.
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
سلام امام زمانم
سلام بر مهربانےِ بے نهایتت...
سلام بر لبخند زیبایت...
سلام بر صبر بزرگت...
سلام بر قلب رئوفت...
سلام بر دعاے شبانگاهت...
سلام بر انتظار دیر پایت....
سلام بر تو و بر همہ ے فضائلت...
اللﮩـم عجـل_لولیـڪ_الفـرجــــ
سلام آرزوے قلبــم
صبحت بخیر نفسم☀️
┄┄┅••🏴✻🏴••┅┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
◾️آجَرَکَ الله یَا مولای یا صَاحِبَ العصر و الزَّمان بمصاب استشهاد جَدِّک و ساعدالله قلبک الشریف فی هذه المصیبة، و لعن الله اعدائکم و جعلنا الله من موالیکم و معکم فی الدنیا و الآخره و عجل الله تعالی فی فرجکم الشریف
▪️ اعظم الله اجورنا و اجورکم
🏴🏴شهادت مظلومانه مشعل فروزان هدایت، یار و راهنمای امت، کتاب علم و زهد و حکمت، حضرت امام علی نقی (ع) برآقا امام زمان و شیعیان حضرتش تسلیت باد.🏴🏴
@moassese_nooralyaghin
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚡️ تاثیر گناه بر روح و روان انسان
👈استاد شهید آیت الله مطهری:
اگر انسان بر مسير گناه اصرار و لجاج بورزد و گناهان را به طور مکرر انجام دهد اینها روح انسان را پلید میکند و ایمان در قلب چنین آدمی نماند.
@moassese_nooralyaghin
🥀صلوات خاصه بر امام هادی
عليه السّلام را باهم میخونیم👇
🌱اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ وَصِيِّ الْأَوْصِيَاءِ وَ إِمَامِ الْأَتْقِيَاءِ وَ خَلَفِ أَئِمَّةِ الدِّينِ وَ الْحُجَّةِ عَلَى الْخَلائِقِ أَجْمَعِينَ اللَّهُمَّ كَمَا جَعَلْتَهُ نُورا يَسْتَضِيءُ بِهِ الْمُؤْمِ
نُونَ فَبَشَّرَ بِالْجَزِيلِ مِنْ ثَوَابِكَ وَ أَنْذَرَ بِالْأَلِيمِ مِنْ عِقَابِكَ وَ حَذَّرَ بَأْسَكَ وَ ذَكَّرَ بِآيَاتِكَ وَ أَحَلَّ حَلالَكَ وَ حَرَّمَ حَرَامَكَ وَ بَيَّنَ شَرَائِعَكَ وَ فَرَائِضَكَ وَ حَضَّ عَلَى عِبَادَتِكَ وَ أَمَرَ بِطَاعَتِكَ وَ نَهَى عَنْ مَعْصِيَتِكَ فَصَلِّ عَلَيْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِيَائِكَ وَ ذُرِّيَّةِ أَنْبِيَائِكَ يَا إِلَهَ الْعَالَمِينَ🌱
@moassese_nooralyaghin
•═•••◈﷽◈•••═•
#آموزشی
#احکام_عمومی🇮🇷
#جلسه_صد_و_ششم
✅ موضوع: احکام تیمم
✅ شرایط صحت تیمم
1⃣ ابزار تیمم 👇👇
۱-پاک باشد(م۶۹۲)
۲-مباح باشد(م۶۹۴)
2⃣ اعضای تیمم👇👇
۱-پیشانی ودستها پاک باشد.
۲-در اعضای تیمم،هنگام تیمم مانعی نباشد
3⃣ تیمم کننده 👇👇👇
۱-ترتیب وموالات را رعایت کند.
۲-پیشانی ودستها را از بالا به پایین مسح کند.
۳-در حال اختیار کارهای تیمم را خودش انجام دهد.
✅ پاک بودن ابزار تیمم
(م۶۹۲)
👈چیزی که بر آن تیمم میکند ⬅️ پاک باشد
✅ سقوط نماز بر فاقد طهوریین👇
👈اگر چیز پاکی که تیمم به آن صحیح است ،ندارد⬅️ نماز بر او واجب نیست ولی باید قضای آن را بجا آورد.
•┈••✾🍃✾🍃✾••┈•
✅ یقین به صحت ابزار تیمم
👈اگر یقین داشته باشد که تیمم به چیزی صحیح است وبه آن تیمم نماید،بعد بفهمد تیمم به آن باطل بوده ↪️
👈نمازهایی را که با آن تیمم خوانده باید دوباره بخواند.
✅ مباح بودن ابزار تیمم 👇
👈چیزی که بر آن تیمم میکند ⬅️ باید غصبی نباشد.
🌸اکثر مراجع :اگر چیزی را خودش غصب کند وفراموش کند که غصب کرده تیمم او بر آن چیز بنابر احتیاط واجب صحیح نیست.
✅ تیمم در فضای غصبی
📚اگر در ملک خود دستها را بر زمین بزند وبی اجازه داخل ملک دیگری شود و دستها را به پیشانی بکشد تیمم او..... 👇👇👇
در این مساله نظرات فقها متفاوت است 👇
قول اول:
آیات عظام امام خمینی رحمت الله علیه، مکارم، سیستانی...
باطل نیست (سیستانی:اگر چه گناه کرده است).
قول دوم :
آیات عظام گلپایگانی، خوئی، صافی، تبریزی،..
باطل است.
قول سوم:
آیات عظام زنجانی، وحید،..بنابر احتیاط باطل است.
✍کسی که در جای غصبی حبس است ،اگر آب وخاک او غصبی است ⬅️ باید با تیمم نماز بخواند (آیتالله سیستانی:ولی لازم است هنگام تیمم دستها را به زمین نزند بلکه به گذاشتن دستها بر زمین اکتفا کند.)
✅ ادامه دارد...
📚توضیح المسائل مراجع عظام
📌توجه : هرگونه نشر یا کپیبرداری از تمام یا بخشی از پیام بدون ذکر نام کانال، اشکال شرعی دارد.
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
#سلام_امام_زمانم
خورشید من ٺویے و بے حضور ٺو
صبحم بخیر نمےشود
اے آفٺاب من
گر چهره را برون نڪنے
از نقاب خود
صبحے دمیده نگردد
بہ خواب من
┄┄┄┅••🌸✻🌸••┅┄┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
«انتظار يعنے؛ حرڪت
انتظار يعنے؛ ايثار يعني خون؛
انتظار يعنے؛ ادامہدادن راه شهيدان،
انتظار براے اين است ڪہ انسان در سكون آب گنديده نباشد.
انتظار خيمہ خروشان است و درياے مواج.»
✍سردارشهیدحاج حسین بصیر
┄┄┄┅••🌸✻🌸••┅┄┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
*•═•••🌸🍃﷽🌸🍃•••═•*
#معرفتی
#سلسه_جلسات_معرفتی
#قسمت_پنجم
✍ خلاصه ای از زندگینامه حضرت علی علیه السلام
⬅️ امام علی علیه السلام در دوران پیامبر
↩️ اولین مردی که بلافاصله پس از بعثت رسول خدا (ص) با ایشان بیعت کرد و رسالت ایشان را پذیرفت، امام علی (علیه السلام) بود. رسول اکرم صلی الله علیه و آله، در این باره به اصحاب چنین فرمودند: «نخستین کسی که در روز رستاخیر با من در حوض (کوثر) ملاقات می کند پیش قدمترین شما در اسلام، علی بن ابی طالب است».
⬅️ نجات جان پیامبر در شعب ابی طالب
↩️ در مدت سه سالی که مسلمانان مکه تحت محاصره اقتصادی قریش بودند و در شعب ابی طالب اسکان داشتند، علی علیه السلام که نوجوان بود به فرمان پدرش ابوطالب در بستر پیامبر می خوابید تا در صورت هجوم شبانه قریش پیامبر خدا صلی الله علیه و اله آسیبی نبیند.
⬅️ لیلة المبیت
↩️ در سال سیزدهم بعثت، با اوج گرفتن فشار مشرکان مکه بر مسلمانان و همچنین دعوت مردم یثرب (مدینه) از رسول خدا صلی الله علیه و آله زمینه مهاجرت مسلمانان به یثرب فراهم شد. در این شرایط مشرکان قریش تصمیم به قتل پیامبر صلی الله علیه و آله گرفتند. آنها ۴۰ نفر از قبایل مختلف را برگزیدند تا شبانه به خانه پیامبر هجوم برده و ایشان را در بستر به قتل برسانند. رسول خدا به وحی الهی از این نقشه آگاهی یافته و از علی علیه السلام خواستند تا برای فریب قاتلان، در بستر ایشان بخوابد تا ایشان شبانه به سمت یثرب حرکت کنند. به این ترتیب در شبی که به «لیلة المبیت» معروف شد، علی علیه السلام فداکارانه در بستر پیامبر خوابید و پیامبر در غفلت مشرکان به مدینه مهاجرت نمود. آیه ۲۰۷ سوره بقره به مناسبت این واقعه در شأن علی علیه السلام نازل شد: «وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْرِي نَفْسَهُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ وَاللَّهُ رَءُوفٌ بِالْعِبَادِ»؛ و از میان مردم کسی است که جان خود را برای طلب خشنودی خدا میفروشد، و خدا نسبت به [این] بندگان مهربان است.
این مطلب ادامه دارد
┄┄┄┅••🌸✻🌸••┅┄┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
•••🌸•••༻﷽༺•••🌸•••
#آموزشی
#اعراب_آیات
#جلسه_صد_و_دوازدهم
✅ موضوع: اعراب آیه ۱۰۲ سوره بقره
(قسمت اول)
👈وَاتَّبَعُوا مَا تَتْلُو الشَّيَاطِينُ عَلَىٰ مُلْكِ سُلَيْمَانَ وَ مَا كَفَرَ سُلَيْمَانُ وَ لَٰكِنَّ الشَّيَاطِينَ كَفَرُوا يُعَلِّمُونَ النَّاسَ السِّحْرَ وَ مَا أُنْزِلَ عَلَى الْمَلَكَيْنِ بِبَابِلَ هَارُوتَ وَمَارُوتَ...
و (یهود) از آنچه شیاطین در عصر سلیمان بر مردم میخواندند پیروی کردند. سلیمان هرگز (دست به سحر نیالود؛ و) کافر نشد؛ ولی شیاطین کفر ورزیدند؛ و به مردم سحر آموختند. و (نیز یهود) از آنچه بر دو فرشته بابل «هاروت» و «ماروت»، نازل شد پیروی کردند.
وَ : حرف عطف، مبنی بر فتح، غیرعامل، محلی از اعراب ندارد.
اتَّبَعُوا : فعل ماضی، مبنی بر ضمّ. ضمیر متصل و بارز «واو»، مبنی، محلا مرفوع، فاعل
مَا : اسم موصول، مبنی، محلا منصوب، مفعولٌبه
تَتْلُو : فعل مضارع و مرفوع، علامت رفع ضمّه مقدر
الشَّيَاطِينُ : فاعل و مرفوع، علامت رفع ضمه ظاهری
عَلَىٰ : حرف جرّ، مبنی بر سکون، عامل، محلی از اعراب ندارد.
مُلْكِ : اسم مجرور به حرف جرّ، علامت جرّ کسره ظاهری
عَلَىٰ مُلْكِ : جار و مجرور. متعلّق به «تَتْلُو»
سُلَيْمَانَ : مضاف الیه و مجرور، علامت جرّ فتحه به نیابت از کسره (اسم غیرمنصرف)
وَ : حرف استیناف، مبنی بر فتح، غیرعامل، محلی از اعراب ندارد.
مَا : حرف نفی، مبنی بر سکون، غیرعامل، محلی از اعراب ندارد.
كَفَرَ : فعل ماضی، مبنی بر فتح.
سُلَيْمَانُ : فاعل و مرفوع، علامت رفع ضمه ظاهری
وَ : حرف عطف، مبنی بر فتح، غیرعامل، محلی از اعراب ندارد.
لَٰكِنَّ : حرف مشبهةبالفعل، مبنی بر فتح، عامل، محلی از اعراب ندارد.
الشَّيَاطِينَ : اسم «لَٰكِنَّ» و منصوب، علامت نصب فتحه ظاهری
كَفَرُوا : فعل ماضی، مبنی بر ضمّ. ضمیر بارز و متصل «واو»، مبنی، محلا مرفوع، فاعل
(جمله فعلیه، خبر برای «لَٰكِنَّ» و محلا مرفوع)
يُعَلِّمُونَ : فعل مضارع مرفوع، علامت رفع ثبوت نون. ضمیر بارز و متصل «واو»، مبنی، محلا مرفوع، فاعل
النَّاسَ : مفعولٌبه اول برای «يُعَلِّمُونَ» و منصوب، علامت نصب فتحه ظاهری
السِّحْرَ : مفعولٌبه دوم برای «يُعَلِّمُونَ» و منصوب، علامت نصب فتحه ظاهری
وَ : حرف عطف، مبنی بر فتح، غیرعامل، محلی از اعراب ندارد.
مَا : اسم موصول، مبنی، محلا منصوب، عطف بر «السِّحْرَ»
أُنْزِلَ : فعل ماضی مجهول، مبنی بر فتح. ضمیر مستتر «هُوَ»، مبنی، محلا مرفوع، نایب فاعل
عَلَى : حرف جرّ، مبنی بر سکون، عامل، محلی از اعراب ندارد.
الْمَلَكَيْنِ : اسم مجرور به حرف جرّ، علامت جرّ «یاء»
عَلَى الْمَلَكَيْنِ : جار و مجرور، متعلّق به «أُنْزِلَ»
بِ : حرف جرّ، مبنی بر کسر، عامل، محلی از اعراب ندارد.
بَابِلَ : اسم مجرور به حرف جرّ، علامت جرّ فتحه به نیابت از کسره (اسم غیرمنصرف)
بِبَابِلَ : جار و مجرور، متعلّق به عامل مقدر، حال برای «الْمَلَكَيْنِ» و محلا منصوب
هَارُوتَ : بدل از «الْمَلَكَيْنِ» و مجرور بنابر تبعیت، علامت جرّ فتحه به نیابت از کسره (اسم غیر منصرف)
وَ : حرف عطف، مبنی بر فتح، غیرعامل، محلی از اعراب ندارد.
مَارُوتَ : عطف بر «هَارُوتَ» و مجرور بنابر تبعیت، علامت جرّ فتحه به نیابت از کسره (اسم غیر منصرف)
•••┈✾~🍃🌸🍃~✾┈•••
برگرفته از تدریس استاد ارجمند حسینی آل مرتضی و اساتید مجرب موسسه نورالیقین در کلاس صرف و نحو تخصصی (إعراب آیات بر مبنای کتاب إعرابالقرآنالکریم و کلمةاللهالعلیا)
📌توجه : هرگونه نشر یا کپیبرداری از تمام یا بخشی از پیام بدون ذکر نام کانال، اشکال شرعی دارد.
•••┈✾~🍃🌸🍃~✾┈•••
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin