#سوره_بقره
#نکته_های_قرانی
📌#نکته_های_زیبا و ماندگار از ص ۳۹قرآن کریم (آیات ۲۳۸ تا۲۴۵ )
۱.اقامه نماز بايد مداوم باشد. «حافِظُوا» آیه ۲۳۸
۲.هركجا زمينهی سهل انگاری يا غفلت احساس میشود، هشدار بيشتری لازم است. «وَ الصَّلاةِ الْوُسْطی» آیه ۲۳۸
۳.انسان نبايد وصلهی ناهمرنگ هستی باشد. قرآن درباره هستی میفرمايد: «كُلٌّ لَهُ قانِتُونَ»پس اگر ما قانت نباشيم، وصله ناهمرنگ هستی خواهيم بود.
«قُومُوا لِلَّـهِ قانِتِينَ» آیه ۲۳۸
۴.بعضی از مسائل را انسان نمیداند، ولی میتواند به تجربه بدست آورد. ولی بعضی از مسائل را انسان نمیداند و نمیتواند كه بداند، مگر از طريق وحی.
«ما لَمْ تَكُونُوا تَعْلَمُونَ» ونفرمود: «لا تعلمون» آیه ۲۳۹
۵.مردان، بخشی از مال خود را برای همسرانشان وصيّت كنند. «وَ الَّذِينَ يُتَوَفَّوْنَ ...
وَصِيَّةً لِأَزْواجِهِمْ» آیه ۲۴۰
۶.در احكام و دستورات الهی، بايد انديشه نمود تا به مصالح آن پیبرد. «يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آياتِهِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ» آیه ۲۴۲
۷.در بيان تاريخ، آنچه مهم است عوامل عزّت و سقوط است، نه نام افراد و قبايل و مناطق. «الَّذِينَ خَرَجُوا مِنْ دِيارِهِمْ» آیه ۲۴۳
۸.جهاد و مبارزه، زمانی ارزش دارد كه برای خدا و در راه خدا باشد. جنگ از سر انتقام و برای اظهار قدرت و استثمار و كشور گشايی مقدّس نيست، بلكه ضد ارزش است. «قاتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّـهِ» آیه ۲۴۴
۹.كمك به خلق خدا، كمك به خداست. «يُقْرِضُ اللَّهَ» بجای «يقرض الناس» آیه ۲۴۴
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
به توفیق الهی روزهای #پنجشنبه در صفحه قرآنی #رحیق در خدمت و محضر #نهج_البلاغه و #صحیفه_سجادیه و #مفاتیح_الحیات هستیم .
امید آن که ما را به شاگردی بپذیرند.
💢 نکته مهم: تلاش صادقانه از ما و توفیق و راهنمایی از خداوند_(نشر حقایق)
🌱🌱🌱
🔅 صفحه قرآنی #رحیق رسانه رشد
@rahighemakhtoom
حکمت 166 نهج البلاغه.mp3
1.68M
#نهج_البلاغه
#حکمتها
#امام_علی
📚شرح و تفسیر حکمت 166(کلمات قصار)
⏮استاد حجت الاسلام والمسلمین #محمدی شاهرودی کارشناس برنامه های اعتقادی و معارف اسلامی
🎤کوتاه و با بیان شیوا و روان و ساده
⏱دقایقی کوتاه در محضر نهج البلاغه
🌷🌷🌷
@rahighemakhtoom
حکمت 167 نهج البلاغه.mp3
782.3K
#نهج_البلاغه
#حکمتها
#امام_علی
📚شرح و تفسیر حکمت 167(کلمات قصار)
⏮استاد حجت الاسلام والمسلمین #محمدی شاهرودی کارشناس برنامه های اعتقادی و معارف اسلامی
🎤کوتاه و با بیان شیوا و روان و ساده
⏱دقایقی کوتاه در محضر نهج البلاغه
🌷🌷🌷
@rahighemakhtoom
حکمت 263 تا 265 استاد صادقی.mp3
11.01M
#نهج_البلاغه
#حکمتها
#امام_علی
📚شرح و تفسیر حکمت 263و265 (کلمات قصار)
⏮مرحوم استاد میرزا مهدی #صادقی (ره)
⏱دقایقی در محضر نهج البلاغه شنیدنی؛زیبا ؛ روان و کاربردی و شنیدنی .گوش کنید و لذت ببرید.
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
صوت جلسه هشتم.mp3
24.16M
#زبور_اهل_بیت #مدرسه_تعالی
🔰شرح دعای اول #صحیفه_سجادیه
💢از دعاهای مأثور از امام سجاد(ع) که بیشتر به ستایش خدا پرداخته است. امام سجاد(ع) در این دعا آثار حمد الهی بر زندگی دنیوی و اخروی انسانها، ملاکهای سعادت و هلاکت انسان، روشهای خداشناسی، آسانی تکالیف در دین اسلام و راههای ستایش خدا را بیان کرده و برخی از صفات خدا را توضیح داده است.
🔈جلسه هشتم و پایانی دعای اول
🔈سخنران:استاد حجت الاسلام والمسلمین #مجاهدی
♤♤♤
🔅تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
واکاوی دعای 23 صحیفه سجادیه.عبداللهی 166.mp3
13.81M
#آوای_زندگی
#نگاشت_صوتی
🔰موضوع شرح و واکاوی دعای بیست و سوم #صحیفه_سجادیه
📌فراز ششم دعا :(جلسه 166)
از دعاهای امام #سجاد(ع) که در آن از خدا درخواست #عافیت و #تندرستی در #دین، #عقل، #قلب و #جسم کرده است. امام (ع) بر یکی بودن #قلب و زبان در #شکرگزاری و دریافت #هدایت تأکید کرده و از خدا مقام #خشیت را طلب میکند. و از شرّ #شیطان، جنیان و مَکْر دیگران به خدا #پناه می برد.
🔈 ارائه کننده: خادم صفحه قرآنی #رحیق
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
زندگی مومنانه.کار وتلاش.عبداللهی 1.mp3
13.9M
#نگاشت_صوتی
#زندگی_مومنانه
#مفاتیح_الحیات
#زندگی_قرآنی
☑️ کار و تلاش مومنانه (جلسه 1)بازخوانی فصل سوم از بخش اول کتاب مفاتیح الحیات حضرت آیت الله جوادی آملی
#کار #تلاش #جامعه #خانواده #بیکاری
🌱🌱🌱
🔅مدرسه تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
چرا سفارش كرده اند هر روز زیارت عاشورا بخوانید؟
🔻 حضرت آیتالله العظمی جوادی آملی در كتاب ارزشمند «حماسه و عرفان» درباره فلسفه زیارت و عزاداری وعلت سفارش به خواندن #زیارت_عاشورا بیان می دارند: سرّ این كه سفارش كرده اند هر روز زیارت عاشورا بخوانید و نسبت به اهل بیت (علیهم السلام) تولّی داشته و بر آنان صلوات و درود بفرستید و از دشمنانشان تبرّی بجویید، برای آن است که طرز فکر معاندان ایشان منفور شود، وگرنه هم اکنون سخن از معاویه و یزید نیست تا آنها را لعنت کنیم. نام و یاد آنها رخت بربسته و قبرشان نیز زباله دانی بیش نیست، الآن سخن از فکر و راه یزید و #یزیدیان_عصر است.
◻️ زن فرعون وقتی که به درگاه الهی دعا کرد، نگفت خدایا مرا فقط از فرعون نجات بده بلکه گفت: (ربّ ابْنِ لی عنْدک بیتاً فی الجَنّه ونجّنی من فرْعوْن وعمله ونجّنی من القوْم الظالمین)؛ یعنی مرا از فرعون و فرعونیان، که طرفداران #سنت_سیئه و رفتار ناپسند او هستند، نجات بده. #تفکر برای همیشه باقی می ماند هر چند که اسم و عنوانش تغییر پیدا کند.
◻️ بعد از تار و مار شدن خوارج در نهروان و خارج شدنشان از صحنه حیات و زندگی، به علی بن ابی طالب (علیهماالسلام) عرض شد: این #مقدس_های_خشک از بین رفتند. فرمود: «کلاّ والله إنّهم نُطَف فى أصْلاب الرجال وقرارات النساء کلّما نَجَم منْهم قرنٌ قُطِع، حتّی یکون آخرهم لُصوصاً سَلاّبین»؛ اینها نطفه هایی هستند در پشت مردان و قرارگاه زنان. هرگاه مقداری از اینها از بین بروند، عده ای دیگر ظهورمی کنند تا این که سرانجامِ کار، سارقانِ مسلّح و #رهزنان_غارتگر خواهند شد.
◻️ اکنون نیز، هم #راه_سالار_شهیدان زنده است و هم مرام و مسلک اموی و مروانی و عباسی وجود دارد. این که سفارش فراوان به اشک ریختن و عزاداری کردن نموده اند برای آن است که اشک بر شهید #اشتیاق_به_شهادت را به همراه دارد، #خوی_حماسه را در انسان زنده و طعم شهادت را در جان او گوارا می گرداند. چون اشکْ رنگ کسی را می گیرد که برای او ریخته می شود و همین رنگ را به صاحب اشک نیز میدهد. از این رو #انسان_حسینی منش، نه ستم می کند و نه ستم می پذیرد.
◻️ این که عده ای به فکر ظلم کردن یا ظلم پذیری هستند برای آن است که #خوی_حسینی در آنها نیست وگرنه شیعه خاص حسین بن علی(علیهم االسلام) نه ظلم می کند و نه ظلم می پذیرد. آن کسی که #ظلم_پذیر است اموی مسلک است چنانکه #ظالم هم اموی صفت است، هر چند که زمزمه «یا حسین» بر لب داشته باشد. و در قیامت که هر کسی را به نام زمامدارش صدا می زنند: (یوْم ندْعوا کلَّ أُناسٍ بإمامهم)، شخص ستمگر در صف امویان شرکت می کند. لذا اگر انسان بخواهد بفهمد که راهی راه حضرت حسین بن علی (علیهماالسلام) است یا راهی راه امویان، باید ببیند که در او خوی ستم پذیری یا سلطه گری وجود دارد یا نه. اگر گرایش به این خصلت های زشت را در خود دید باید در اخلاق خود تجدیدنظر کند!
#پرسمان_حسینی
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 كتاب ارزشمند «حماسه و عرفان» ص310.
🌱🌱🌱
🔅مدرسه تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
✳️ جستارهای قرآنی رحیق
#محرم #حسین #حق 📌عقل سرخ 🌱🌱🌱 🔅مدرسه تفسير و علوم قرآنی
.
🔴 عقل سرخ
🔰 طرد جهالت و تثبیت عقلانیت توسط سالار شهیدان (ع)
💠 اعظم الله اجورنا و اجورکم بمصابنا بالحسین (علیه السّلام) و جعلنا و ایاکم من الطالبین لثاره (علیه الصّلاه و علیه السّلام)
اگر بخش عقلانی جامعه و بخش علمی و عملی جامعه تامین بشود، آن جامعه #ستون_دین است، و #سالار_شهیدان (صلوات الله و سلامه علیه) جانش را داد، خونش را داد تا #جهل را، #سفاهت را، #بی_عقلی و #بی_خردی را، و #بی_تقوایی را طرد کند و جامعه را #عاقل و #عالم کند. (و بذل مهجته فیک لیستنقذ عبادک من الجهاله و حیره الضّلاله)*.
سالار شهیدان همه ایام، مخصوصاً این ایام را فروغ بخشید؛ با خونش، با جانش، با فرزندانش آنقدر تلاش و کوشش کرد که جامعه را نورانی کند، جامعه را زنده کند؛ لذا هدف والای وجود مبارک #سید_الشهداء این بود که به این کار برسد، و رسید؛ نشانه اش بیان نورانی #امام_سجاد (صلوات الله و سلامه علیه) است. از او سئوال کردند: در این صحنه و نبرد نابرابر چه کسی پیروز شد، فرمود: (( ما ))! (اذا اردت ان تعلم من غلب و اذا دخل وقت الصّلاه فاذّن ثمّ اقم)*. اگر خواستید بفهمید در صحنه #کربلا چه کسی پیروز شد، هنگام نماز اذان و اقامه بگوئید، ببینید در اذان و اقامه نام که را می برید! ما رفتیم، این نام را زنده کردیم و برگشتیم. این نام جامعه را زنده می کند، نام پیغمبر است که (استجیبوا لله و للرّسول اذا دعاکم لما یحییکم)*.
آنگاه کاملاً روشن می شود که #امام_راحل (رضوان الله تعالی علیه) با این سرمایه قیام کرد و موفق شد، و #دفاع_مقدس هشت ساله با این سرمایه مقا و مت کرد و موفق شد. جبهه ها را #مرثیه _کربلا، کربلا_ اداره کرد، جبهه ها را مرثیه _یا حسین، یا حسین_ اداره کرد؛ آنچه کشور را نجات داد، کربلای #حسین_بن_علی بود؛ آنچه این ملّت را ستون دین کرد، کربلای حسین بن علی بن ابیطالب بود.
-----------------------------------------------
📌 تهذیب الاحکام / جلد ۶ / صفحه ۱۱۳ _ (زیاره الاربعین)
📌 الامالی للطوسی / صفحه ۶۷۷
📌 سوره انفال / آیه ۲۴
📋 پیام به گردهمایی مبلّغان و گروههای تبلیغی محرّم
📆 دماوند ؛ مرداد ۱۴۰۰
#آیت_الله_جوادی_آملی
#علامه_جوادی_آملی
#جوادی_آملی
#عقل_سرخ
@rahighemakhtoom
#محرم #حسین #حق
#تصویر: تابلوی نقاشی «عرش بر زمین افتاد»، حسن روح الامین، سال ۱۳۹۴
🌱🌱🌱
🔅مدرسه تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
🔰به ثمر رساندن شخصیت آدمی
⏏️حمد و سپاس بیکران خداوندی راست که با فیض اعظم و لطف و حکمت ربانی خود، انسانی معنیدار در جهانی معنیدار بیافرید و او را در مسير إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ، «ما از آنِ خداییم و به سوی او بازمیگردیم.» به تکاپو درآورد، و برای به ثمر رساندن شخصیت آدمی در این حرکت بزرگ، او را از دو نوع راهنما برخوردار فرمود:
۱. راهنمایان درونی که فطرت و عقل و قلب نامیده میشوند.
۲. راهنمایان برونی که پیشوایان الهی هستند.
درود و سلام بیپایان به ارواح پاک همۀ انبیا و مرسلین و ائمۀ طیبین و طاهرین و پیروان راستین آنان باد که با همۀ نیروها و استعدادهای خود، برای هدایت و ارشاد انسانها قيام نمودند، و عدهای فراوان از آنان حتی از جان خود در این جهاد بزرگ گذشتند، تا جانهای آدمیان را از آلودگیهای ماده و مادیات نجات دهند و به هدف اعلای «حیات معقول» رهنمون شوند.
⏪در ردیف اول جهادگران انسانساز، حسینبن علی(ع) را میبینیم که با نظر به مجموع قضایا و حوادثی که پیرامون شهادت او صورت گرفته است، در مرتفعترین قلۀ فداکاری در راه حق و حقیقت با قامتی راست و با جدیترین قیافه ایستاده و با رساترین صدا، همۀ افراد بشر را مخاطب قرار داده و فریاد میزند:
⏺«ای انسانها! برای زندگی معنایی والاتر وجود دارد که قرار گرفتن در شعاع جاذبیت کمال است. و برای مرگ نیز حقیقتی عالیتر وجود دارد که ورود در حوزۀ جاذبیت کمال میباشد.»
زندگی به این معنی، همان «حیات طیبه» یا حیات معقول است که آزادی و عزت و شرف و علم و عدل و صدق و صفا و کمالجویی، از مختصات آن است. و مرگ به آن معنی، شکوفایی همان «حیات طیبه» است که شخصیت آدمی به وسیلۀ آن در حوزۀ جاذبیت کمال، به ثمر جاودانی خود میرسد. این است زندگی حقیقی که از «إِنَّا لِلَّهِ» شروع و به «إِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ» واصل میگردد.
#جعفری، محمدتقی. #امام_حسین(ع)، شهید فرهنگ پیشرو انسانیت. ص ۱۵
تصویر: تابلوی نقاشی «عرش بر زمین افتاد»، حسن روح الامین، سال ۱۳۹۴
🌱🌱🌱
🔅مدرسه تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
هدایت شده از 🎇تماشاگه راز🎇
📌موقعیت عالی
☑️۱.طبیعت عالم مادی و دنیا برخورد و اصطکاک است. انتظار و توقع زندگی بی درد و رنج ،کنش و واکنشی بیهوده است و چنین انتظاری به معنی عدم شناخت دقیق از واقعیت دنیای مادی است.
☑️۲.بنابر گزارش خداوند در کتاب راهنما آیه ۱۷۲ سوره اعراف ،آدمی بنابر بر فطرت خدادادی خویش در لایه های درهم و تو در توی همین دنیا ،همین برخوردها و تنوع ها و از میانه همین دره ها و کتل های سخت عبور می کند و رسد بدانجا که به جز خدا نبیند! آری قانون مسلم و خدشه ناپذیر در زندگی انسان آن است که بدون دادن هزینه لازم و شایسته و عبور از موانع کمرشکن رسیدن به قله کمال و دستیابی به خدا امکان پذیر نیست. و این همان قالو بلی است که انسان ها به حکم فطرت سالم اولیه به خدای خویش تعهد سپرده اند برای رسیدن به محبوب ماندگار باید از محبوب های رفتنی عبور کرد و گذشت.
☑️۳.و از سوی ديگر فطرت آدمی به دنبال رسیدن به حیاتی بی درد سر و خوشی دائمی و مستمر و بی زوال و ماندگار است.ویژگی های دنیا نشان می دهد که پاسخ مناسب فطرت در دنیا وجود ندارد .بنابر این باید جایگاهی وجود داشته باشد که آدمی در آن عیش قطعی و کامل را در آغوش گیرد.و آن جایگاه پارادایز یا همان فردوس خداوند است.
✅شاید جناب خواجه شیراز و حافظ کتاب حقیقت که می فرماید:
مقام عیش میسر نمی شود بی رنج
بلی به حکم بلا بسته اند عهد الست
ناظر به همان موقعیت عالی حیات آدمی است که قطعا کمتر از فردوس برین نیست و حد نهایی آن مقام هم رضوان و خشنودی محبوب ازلی است .
سخنی #از_جنس_زندگی
🔅مجال #عیش صفحه ای برای زندگی
@majalezendegi
#تفسیر #سوره_مدثر #مدثر #المدثر #نمونه #آیت_الله_مکارم #مکارم
📚تفسیر سوره مدّثر
📝نگاشت: (18) تفسیر آیات 26 تا 30
⭐️⭐️⭐️
لَوَّاحَةٌ لِّلْبَشرِ(29)عَلَیهَا تِسعَةَ عَشرَ(30)
29 - پوست تن را به کلی دگرگون می کند .30 - نوزده نفر (از فرشتگان عذاب ) بر آن گمارده شده اند!
⏪تفسیر :
🔻در آیه 29 به بیان وصف دیگری از این آتش سوزان قهر الهی پرداخته می افزاید : ((پوست تن را کاملا دگرگون می سازد که از فاصله بسیار دوری برای انسانها نمایان است )) (لواحة للبشر) .(لواحة) خبر مبتدای محذوفی است و در تقدیر (هی لواحة) می باشد.آنچنان چهره را سیاه و تاریک می کند که سیاه تر از شب تاریک است :
▫️((بشر)) در اینجا جمع ((بشره )) به معنی ظاهر پوست تن است و نیز ممکن است به معنی انسانها بوده باشد ، ▫️و ((لواحة )) از ماده ((لوح )) گاه به معنی ظاهر و آشکار شدن آمده ، و گاه به معنی تغییر دادن و دگرگون ساختن .
🔺بنابر معنی اول ، تفسیر آیه چنین می شود : دوزخ از فاصله دوری برای انسانها نمایان می گردد ، همانگونه که در آیه 36 سوره نازعات آمده است ، و برزت الجحیم لمن یری ((دوزخ برای بینندگان آشکار می گردد)) .
🔺و بنابر معنی دوم تفسیر آیه چنین است : ((دوزخ رنگ پوست تن را به کلی دگرگون می سازد))
◾️و در آخرین آیه مورد بحث می فرماید : ((نوزده نفر از فرشتگان عذاب بر دوزخ گمارده شده اند)) (علیها تسعة عشر) .در این جمله (علیها) خبر مقدم و (تسعة عشر) مبتدای موخر است و می دانیم این کلمه مبنی بر فتح است و لذا در ظاهر رفع به خود نمی گیرد و علتش این گفته اند که متضمن معنی واو عاطفه می باشد.
▪️فرشتگانی که قطعا ماءمور به ترحم و شفقت و مهربانی نیستند ، بلکه ماءمور به کیفر و عذاب و خشونتند .
➖گر چه در آیه فوق تنها عدد نوزده ذکر شده ، و تصریح به ملائکه ماءمور عذاب نشده است ، ولی از آیه بعد به خوبی استفاده می شود که این عدد اشاره به عدد ماءموران عذاب از فرشتگان است .
➖بعضی نیز گفته اند اشاره به نوزده گروه از فرشتگان می باشد ، نه نوزده نفرو جمله ((و ما یعلم جنود ربک الا هو)) لشکریان پروردگارت را جز او کسی نمی داند که در آیه بعد آمده قرینه ای بر این معنی می دانند .
🔺اما چرا از میان اعداد تنها عدد نوزده برای ماءموران عذاب الهی انتخاب شده ؟⁉️ کسی دقیقا به درستی نمی داند ، ولی جمعی احتمال داده اند این به خاطر آن است که در عدد نوزده بزرگترین عدد آحاد (عدد نه ) و کوچکترین عدد عشرات (عدد ده ) جمع است .
➖بعضی نیز گفته اند به خاطر آن است که ریشه های اخلاق رذیله به نوزده خلق ظاهر و باطن باز می گردد ، و از آنجا که اخلاق رذیله هر کدام یکی از عوامل عذاب الهی است . طبقات دوزخ نوزده طبقه ، به تعداد آنها ، و در هر طبقه فرشته یا گروهی از فرشتگان ماءمور عذابند .
🔺اصولا مسائل مربوط به قیامت و بهشت و دوزخ و جزئیات و خصوصیات آنها برای ما که در محیط محدود دنیا اسیریم دقیقا روشن نیست ، آنچه ما می دانیم کلیات آن است ، و لذا در روایات دارد که هر یک از این نوزده فرشته قدرت عظیمی دارند که می توانند قبیله بزرگی را به آسانی در دوزخ بیفکنند !
⚡️ادامه دارد....
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#تسنیم جلد دوم #تفسیر_قرآن #تفسیر_تخصصی #سوره_بقره #بقره
#آیت_الله_جوادی_آملی
📙تفسیرتسنیم جلد دوم نگاشت :(240)
آیه 21- يا ايها الناس اعبدوا ربكم الذى خلقكم والذين من قبلكم لعلكم تتقون
🔰تفسير
⏪نداهاى الهى
آيه مورد بحث، اولين آيه قرآنى است كه با خطاب (يا ايها الناس) آغاز مى شود. در واقع خبر است، گرچه تبيين محتواى آنها به صورت خطاب باشد، ليكن خطاب باخبر جمع مى شود.
🔻بهره گيرى از شيوه تخاطب ثمراتى دارد، مانند اين كه خداوند با خطاب، به انسانها شخصيت مى دهد و از آنان انسانهايى متعهد و مسئول مى سازد. ديگر اين كه ، خداوند با خطاب لذت حضور در حريم و محضر خود را به مخاطبان مى چشاند تا هنگام فراگيرى حقايق معارف در قلب آنان مستقر شود و هنگام عبادت عملى خستگى در آنان اثر نكند. از اين رو امام صادق (عليه السلام) فرمودند: لذتى كه در نداى الهى است خستگى و رنج عبادت را برطرف مى كند: لذه ما فى النداء ازال تعب العباده والعنا. (893) همچنين خطاب بدون واسطه جاذبه دارد كه خطاب با واسطه فاقد آن است. بنابراين، فرق است بين (قل يا) و بين (يا...).
🔻التفات از غيب به خطاب آن هم صورت نداى بى واسطه، در آيه مورد بحث، زمينه پذيرش بندگى را در مخاطبان كه توده مردمند فراهم مى كند.
🔸نداهاى الهى در قرآن گاهى با واسطه است ؛ مانند: (قل يا ايها الناس) و (قل يا اهل الكتاب) كه خداوند پيامبر اكرم (صلى الله عليه وآله) را مخاطب ساخته، پيام خود را از طريق آن حضرت به مردم مى رساند و گاهى بى واسطه ؛ مانند خطابى كه در آيه مورد بحث است.
🔸البته تغيير لفظى و بدون واسطه است و گرنه در تنزل وحى، حتما به واسطه رسول اكرم خواهد بود. همچنين برخى از نداهاى الهى در قرآن تشريعى است كه مخصوص انسانهاست (از آن جهت كه داراى افعال اختيارى هستند) و برخى حكايت نداى تكوينى كه متوجه مجموعه نظام آفرينش است ؛ مانند: (ثم استوى الى السماء و هى دخان فقل لها وللارض ائتيا طوعا او كرها) يا متوجه هر يك از واحدهاى خاص تكوينى عام و فراگير، شامل انسان نيز مى شود؛ زيرا انسان نيز جزو مجموعه نظام آفرينش است.
🔸نداى بى واسطه نشانه آن است كه بين خداى سبحان و انسان رابطه اى مستقيم و فعلى وجود دارد و خداوند انسان را به طور مستقيم مورد لطف خود قرار مى دهد؛ ولى انسان غافل يا جاهل به سوء اختيار خود رابطه خويش با خدا را قطع يا ضعيف مى كند و از لطف الهى محروم مى شود.
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
باورما.۶۱بهار۱۴۰۱.m4a
13.41M
#باور_ما #باور_دینی #حدیث_خوانی
📌و اما باور ما-(قسمت 61)
🔹بررسی باورهای دینی با نگاه روایت معرفی اسلام به حضرت علی و خدیجه کبری علیهما السلام)
📙 پیامبر صلی الله علیه و آله برای نخستین بار چه معارفی را به نخستین پذیرندگان اسلام آموختند؟!
📼ارائه :خادم صفحه قرآنی رحیق
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#محرم #حسین #حق
💠 اندوه مقدس
▫️ جریان کربلا و سید الشهداء (سلام الله علیه) قسمت مهم این عزاداری ها و اشک ها به هر حال بر اساس #عاطفه_و_محبت است و کمتر کسی است که بتواند خودداری کند، اما فرمودند حیف این اشک است که شما آن را در حدّ #مظلومیت_سید_الشهداء و اینکه دلتان می سوزد و مانند اینها خلاصه کنید، اینها امر عادی است، شما اگر بدانید جریان سیدالشهداء و عظمت اشک برای ایشان چیست ثواب بیشتری می برید... .
🌱🌱🌱
🔅مدرسه تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
💠 اندوه مقدس
▫️ جریان کربلا و سید الشهداء (سلام الله علیه) قسمت مهم این عزاداری ها و اشک ها به هر حال بر اساس #عاطفه_و_محبت است و کمتر کسی است که بتواند خودداری کند، اما فرمودند حیف این اشک است که شما آن را در حدّ #مظلومیت_سید_الشهداء و اینکه دلتان می سوزد و مانند اینها خلاصه کنید، اینها امر عادی است، شما اگر بدانید جریان سیدالشهداء و عظمت اشک برای ایشان چیست ثواب بیشتری می برید.
▫️ درباره ماه مبارک رمضان که آدم «ضیف الله» است مهمان خداست و این ماه عزیزترین ماه سال است، آمده است که «أَنْفَاسُكُمْ فِیهِ تَسْبِیحٌ وَ نَوْمُكُمْ فِیهِ عِبَادَةٌ»؛ نَفَسی که می کشید #تسبیح است یعنی مثل این است که دارید می گویید «سُبْحَانَ اللَّهِ»، چون #مهمان_خدا هستید و در مهمان خانه ذات اقدس الهی هستید. جریان اندوه برای سیدالشهداء را در حدّ ضیافت خدا و مهمانی خدا شمردند؛ فرمود: «نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا تَسْبِیح»؛ آدم اگر بگوید «سبحان الله» ذکر است، اگر در ماه مبارک رمضان که روزه دارد نَفَس می کشد، مثل این است که بگوید «سبحان الله»، اگر در عزای پسر پیغمبر یک آه بکشد، فرمود: «نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا تسبیح»؛ این مثل #سبحان_الله است، خب حیف است که ما این را کم بگیریم! بله گریه می کنیم اما بدانیم برای چه کسی گریه می کنیم برای چه گریه می کنیم. این خیلی مهم است؛ #مجلس_عزای_امام_حسین را بُرده در سطح ضیافت خدا!
▫️ اگر نَفَس ما که مهمان خدا هستیم عبادت است و نفس کسی که برای #مظلومیت_حسین_ بن_علی آهی می کشد هم سطح آن است، حیف است که ما این عزاداری ها را در همین سطح معمولی خلاصه کنیم! فرمود: «نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا تَسْبِیحٌ وَ هَمُّهُ لَنَا عِبَادَة»؛ سخن از مظلومیت و اسارت و مانند آن نیست، خیلی از افراد بودند که مظلومانه شهید شدند مظلومانه اسیر شدند، در صورتی که آدم برای آنها گریه بکند البته آن هم ثوابی دارد؛ اما آهی بکشد برای مظلومیت پسر پیغمبر این مثل #نفس_روزه_دار است!
▫️ این را مرحوم مفید (رضوان الله تعالی علیه) نقل کرد «عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ ع قَالَ نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا تَسْبِیحٌ وَ هَمُّهُ لَنَا عِبَادَةٌ وَ كِتْمَانُ سِرِّنَا جِهَادٌ فِی سَبِیلِ اللَّه ثُمَّ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع یجِبُ أَنْ یكْتَبَ هَذَا الْحَدِیثُ بِالذَّهَب»؛ خود حضرت فرمود لازم است این را با طلا بنویسید! که چه؟ «نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا تَسْبِیحٌ»؛ از بس این مقام نورانی است! ما چند نحو میتوانیم عزاداری کنیم؛ هر مرحله آن؛ آن #بکاء، آن #إبکاء، آن #تباکی، همه آنها ثواب دارد، از آن مراحل شروع می شود تا مرحلهای که انسان هم سطح نَفَس روزه دار نَفَس می کشد!
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس خارج فقه نکاح جلسه 486
تاریخ: 1398/09/20
🌱🌱🌱
🔅مدرسه تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
📌خائضین (فرو رفتگان) و فائزین (سرافرازان)
◻️ اصحاب یمین از مجرم ها می پرسند :« مَا سَلَكَكُمْ فِي سَقَرَ» «چه چیز شما را به آتش کشید و سلوک شما را جهنمی کرد ... و جواب می شنوند که جدایی از نماز و جدایی از احسان و خوض و فرو رفتن و تکذیب روز رستاخیز ما را گرفتار کرد و از نصرت خدا هم محروم ساخت که او به رسولش دستور می دهد :« ذَرْهُمْ فِي خَوْضِهِمْ يَلْعَبُونَ » ، رهایشان کن اینها فرو رفته اند و نمی خواهند سر بر دارند و آنچه آنها را به فرو رفتن کشیده همان خصلت بازیگری آن هاست .
◼️آدمی که بازیگر یا بازیچه یا تماشاچی میشود و از میدان جدیت و مسئولیت بیرون می آید ناچار به هر چه روی بیاورد در آن فرو رفته و از آن ملعبه میسازد ، حتی اگر به قرآن و نماز روی بیاورد با خدا و دین خدا بازی میکند و از بازی گری دست نمیکشد .
◻️در برابر خائضین ؛ فائز و سر برآورده از مرداب است که از دنیا بزرگ تر شده و تمام کارهای طبیعی و دنیایی او معنای دیگری یافته است .
فائزین اگر چه به نعمت ها مشغول هستند اما شهد و حاصل آن را بر می دارند .
سلیمان نبی با تمام نعمت هایی که کسی به سطح آن نرسیده همراه است ، با این همه امکان ، آنجا که خدا کارنامه او را مهر میکند میگوید : «نِعْمَ الْعَبْدُ ۖ إنَّهُ أَوَّابٌ» .
أوّاب در لغت عرب لقب زنبوری است که میرود و باز میگردد و از نعمت ها حاصل آن را بر میدارد . اگر در نعمت ها فرو می رفتند و از آن حاصلی نمی آوردند از اسارت نجات نمی یافتند .
◻️آدمی به خاطر بازی و لعب ، خائض میشود و بازگشت و رویش را فراموش میکند و مشغول جمع آوری و تکاثر و نمایش نعمت ها میشود و در این هنگام از مقصد و از راه و از رفتن جدا میشود .
◼️ذکر مستمر می تواند ما را از خوض برهاند و همین است که نماز نور چشم اولیاء است و همین است که حسین علیه السلام یک شب فرصت میخواهد تا جام پر کند و دمادم بنوشد
📚 برش هایی از کتاب وارثان عاشورا علی صفایی حائری
#محرم
🎈 @rahighemakhtoom
دلت را برای خدا فارغ کن.۱۴۰۱۹۵.m4a
9.71M
📌دلت را برای خدا فارغ کن
عن ابی عبدالله عليه السلام، قال:فی التوراة مکتوب:
یابن آدم، تفرّغ لعبادتي، أملأ قلبك غنى و لا أكلك إلى طلبك، و علىّ أن أسدّ فاقتك و املأ قلبك خوفا منّي. و إن لا تفرّغ لعبادتي، أملأ قلبك شغلا بالدّنيا، ثمّ لا أسدّ فاقتك و أكلك إلى طلبك.
«فرمود حضرت صادق، عليه السلام، كه در تورات نوشته شده است: اى پسر آدم، فارغ شو از براى عبادت من، تا پر كنم قلب تو را از بىنيازى و واگذار نكنم تو را به سوى طلب خويش، و بر من است كه ببندم راه فقر تو را و پر كنم دل تو را از خوف خويش. و اگر فارغ نشوى براى عبادتم، پر كنم دل تو را از اشتغال به دنيا، پس از آن نبندم فقر تو را و واگذارم تو را به سوى طلبت."
📚منبع: کتاب چهل حدیث امام خمینی ره ح۲۷ ص۴۲۵
@rahighemakhtoom
📚تفسیر سوره مدّثر
📝نگاشت: (18) تفسیر آیات 26 تا 30
⭐️⭐️⭐️
عَلَیهَا تِسعَةَ عَشرَ(30)
30 - نوزده نفر (از فرشتگان عذاب ) بر آن گمارده شده اند!
⏪تفسیر :
🔻اصولا مسائل مربوط به قیامت و بهشت و دوزخ و جزئیات و خصوصیات آنها برای ما که در محیط محدود دنیا اسیریم دقیقا روشن نیست ، آنچه ما می دانیم کلیات آن است ، و لذا در روایات دارد که هر یک از این نوزده فرشته قدرت عظیمی دارند که می توانند قبیله بزرگی را به آسانی در دوزخ بیفکنند !
🔻و از اینجا ضعف و ناتوانی افکار کسانی که مانند ابوجهل فکر می کنند روشن می شود ، او وقتی این آیه را شنید از روی استهزا به طایفه قریش گفت مادرانتان به عزایتان بنشینند آیا نمی شنوید ((ابن ابی کبشه *)) (اشاره به پیغمبر اکرم است ). چه می گوید ؟ می گوید : خازنان دوزخ نوزده نفرند ! اما شما گروه عظیمی از شجاعانید ، آیا هر ده نفر از شما نمی تواند یکی از آنها را مغلوب کند ؟ ! ((ابو الاسد جمحی )) (یکی از افراد زورمند قریش ) گفت : من از عهده هفده نفر از آنها بر می آیم شما هم حساب دو نفر دیگر را برسید ! (مجمع البیان جلد 10 صفحه 388 و تفاسیر دیگر)
این سبک مغزان می خواستند با این سخریه ها جلو نور حق را بگیرند و خود را از نابودی حتمی نجات دهند .
🔅🔅🔅
*در اینکه چرا قریش پیامبر (ص) را به این عنوان می نامیدند بعضی گفته اند: به خاطر این است که مردی از طائفه (خزاعه) بنام (ابو کبشه) بود که در زمان جاهلیت دست از عبادت بتها کشید و از آنجا پیامبر (ص) شدیدا مخالف با بت پرستی بود او را به عنوان فرزند (ابو کبشه) نامیدند و بعضی گفته اند (ابو کبشه) یکی از اجداد مادری پیامبر (ص) بود ولی به هرحال شکی نیست که آنها مقصودشان از انتخاب این نام سخریه بوده زیرا (کبش) در لغت عرب به معنی (قوچ) است هرچند این عنوان در زبان مدح نیز آمده و به فرماندهان و شجاعان لشکر می گویند.
⚡️ادامه دارد....
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom