هفتهنامه زن روز
#نمای_نزدیک
آنتی ویروس دل
باران زعیمی
بهار میآید اما خیلیها یادشان رفته قرار است سال نو شود و زمستان کهنه، بار و بندیلش را ببندد و برود. موجود منحوس ریزی بهار می آید اما خیلی ها حواسشان نیست. خیلی از خانواده ویروس ها آمده و بیش از جسم ها، بر ذهن ها حاکم شده و یاد بهار را برای عده زیادی کم رنگ کرده است. انگار تمام احساسات زیباپسند انسانی آن ها مغلوب حس ترس شده . گوش ها فقط پیگیر اخبار فتوحات کرونا و تعداد جان های سفر کرده هستند و چشم ها دنبال نقطه ای می گردند که ویروسی نباشد و بخار مواد ضدعفونی کننده از آن متصاعد باشد. این روزها بوی وایتکس و الکل خریدار بیشتری دارد تا بوی گل و ریحان! چرا این همه تغییر ناگهانی احوال؟ چرا آمارهای نجومی اموات حوادث دیگر اینقدر ما را بی حواس و آشفته نکرد؟ شکی نیست که این بار حادثه پیش از تن ها به ذهن ها حمله کرده وگرنه این ویروس ریز، آنقدر هیولا نبود که بهار را از برخی بگیرد. در این ماجرا کدام ذهن ها از پای درآمدند؟ ضعف شان در چه بود؟ این جا باید به گذشته و تمام سال هایی که صدای گام های بهار، زندگی اسفندماهی مان را زیر و رو می کرد بیندیشیم. آیا آن روزها واقعا به بهار فکر می کردیم؟ آیا با جوانه زدن شاخه های خشک و باز شدن شکوفه ها و گل ها سر ذوق می آمدیم یا داستان دیگری داشته ایم؟ شاید آن چه طی سال ها به بهانه نو شدن زمین با آن حظ برده ایم بهار نبوده، بلکه تغییراتی ارادی برمبنای یک دستورالعمل قرادادی بوده که اکنون تعلیق شده است. گویا آن چه چراغ نشاط را روشن می کرده زمانی برای خرید عید و دیدن اجناس جدید بوده؛ از آبنبات چوبی های رنگی رنگی و یک بلوز نو برای جیب کوچک ها گرفته تا دیزاین جدید مبلمان و خانه برای جیب بزرگ ها. در سفرهای نوروزی با پراید یا با هواپیماهایی که بوی نویی می دادند! اصلا مهم نبود که ویروس پراید چند صد نفر را در همین ایام کشته یا میکروب نقص فنی، چند تا هواپیما را زمین زده است. بهار داشت؟ نقطه ضعفِ زمستان چه کم از فروردین
اما همه این بهانه ها می توانستند در فصل های دیگر نیز نشاط آفرین باشند. در این قصه، دی ماه همین جاست. اسارت فکر در اراده دیگرانی که تصمیم می گیرند با کدام حادثه خوشحال شویم، غمگین و افسرده باشیم یا بترسیم!
در این بین اما هستند کسانی که ضمن مراقبت از جسم شان، مراقب دل و اندیشه خود نیز بوده اند. روی آن آنتی ویروس نصب کرده اند تا آلوده نشود، اسیر نشود و قیصریه ای را به خاطر دستمالی به آتش نکشد. آن ها سال هاست بهار را، نه به خاطر شور و شوق خرید عید و بی خیالی تعطیلات، بلکه به خاطر بهار بودنش از یاد نمی برند. خوشا جانی که این بهار را باارزش ترین بهار عمرش کند و همچون آن ها که جانهایشان «مُعَلَّقَهٌ بِالْمَحَّلِّ الْاَعْلَی» است جهان پیرامون خود را بسیار عظیم تر و تغییرات حیاتبخش آن را شگفت انگیزتر از حادثه هایی بداند که شاید عمر حضورشان در عالم، به ماه و سال نرسد. نشانه های الهی را نادیده نگیرد و دست قدرتش را برتر از واقعیت ها و اوهام بداند. آن چه را نازپروردگان، دشوار می دانند به آسانی بپذيرد و از آن چه جاهلان وحشت می کنند نترسد. این جا می شود بهار در بهار داشت.
@zane_ruz
بسم الله الرحمن الرحیم...
شد سال ما تحویل با موسی بن جعفر
با ذکر یا مظلوم، یا موسی بن جعفر
امسال لطفش شامل حال گدا شد
گویند چون شاه و گدا موسی بن جعفر
با هفت سینِ دل عجین شد نام نیکوش
آن سرور و سالار ما موسی بن جعفر
🍃🌸فرا رسیدن سال هزار و سیصد و نود و نه گرامی باد🍃🌺
«زن روز» برای شما همراهان گرامی کانال زن روز سالی پربرکت و توأم با موفقیت و سلامتی و شادکامی آرزو میکند.
@zane_ruzق
#پزشکی
مزاج بهار و تدابیر آن
بیشتر پزشکان، فصل بهار را معتدل ترین فصل ها می دانند؛ هم از نظر سرما و گرما و هم از نظر خشکی و تری.
بهار امراض مزمن را به هیجان وا می دارد. به این بیان که خلط های راکد را جاری می کند و چیزی جز همانند فصد (خون گیری) و دفع مواد زائد و کم کردن طعام و زیاد نوشیدن مایعات و شربت های خنک، موجب خلاصی از امراض این فصل نیست.
تدابیر فصل بهار:
🌺در اوایل فصل بهار به فصد (خون گیری) و اسهال اقدام کنید تا ماده در بدن کمتر شود.
🌸نباید از انواع گوشت و نوشیدنی هایی که گرمی بخش و سیار رطوبت زا هستند، مصرف کرد.
🌺غذا باید نرم، سبک و سریع هضم شود. بهتر است که در فصل تابستان خوراک و نوشیدنی ها کمتر خورده شود و ورزش نیز کمتر انجام شود. آرامش و استراحت لازم است.
🌸هر بامداد پیش از خوردن غذا، باید کمی ورزش کرد. ورزش باید در فصل بهار بیشتر از ایام تابستان انجام شود.
🌺معده را نباید از غذا پر کرد؛ بلکه باید غذا را کم و سبک میل کرد و از دو فصل دیگر، کمتر غذا خورد.
🌸نوشیدنی ها (چون آب غوره و آب انار و سکنجبین) گرم، خوب و پسندیده است. باید از غذاهای گرم، تلخ، تند و شور پرهیز شود.
@zane_ruz
#وجه_تسمیه
نامت را از کجا آوردی؟ (رشت)
ـ بر پایه تحقیقات زبان شناسی واژه های RSti در هندی باستان، ArSti در اوستا و فارسی باستان، ArSt در پهلوی و Asteay در ارمنی، به معنای نیزه و زوبین هم ریشه و هم معنا با واژه خشت و همانندهای آن می دانند. این محققان با نظر به این واژه ها که ریشه لغوی یکسانی دارند، رشت و رشتی را به معنای نیزه کوتاه و تیرانداز معنا کرده اند و کوشیده اند گزارش هایی را که درباره جنگاوری قوم گیل و دیلم در منابع قدیم و تحقیقات جدید آمده شاهدی بر این معنا قلمداد کنند.
ـ برخی نیز واژه رشت را با واژه رشتن یا ریسیدن هم ریشه می دانند و باورشان این است که چون این جایگاه از روزگاران پیشین، کانون مهم فرآوری و داد و ستد ابریشم بوده، به این نام خوانده شده است.
ـ برخی واژه رشت را تاریخ بنای این شهر به حروف ابجد دانسته اند و معتقدند این شهر در سال ۹۰۰ بنا شده است؛ چرا که جمع اعداد حروف رشت ( ر= ۲۰۰، ش= ۳۰۰، ت= ۴۰۰ ) میشود ۹۰۰.
ـ برخی می گویند رشت از نظر لغوی، واژه ای مرکب از رش+ت و به معنای باران ریز و مداوم است که خصوصیت اصلی و بارز این شهر پرباران و سرسبز به شمار می رفته است.
@zane_ruz
#داستان
ماهی قرمز پلو
فاطمه قهرمانی
برای چهارمین بار تماس شیرین را رد می کنم. انگار نه انگار اوایل ماه کل خانه را ریخته بودم و تمیز کرده بودم یک جوری همه جا به هم ریخته بود که انگار اولین بار است دارد رنگ دستمال به خود می بیند! داخل اجاق گاز را باز می کنم و محتویاتش را بیرون می ریزم نمی دانم این جا فر است یا انباری؟! از دست مصطفی و آت آشغال هایش!
صدای زنگ تلفن باز هم بلند می شود اگر این بار هم جواب شیرین را ندهم به قول خودش تکه تکه ام می کند و با قطعه های بدنم آبگوشت درست می کند!
ـ ساعت چنده؟!
ـ زنگ زدی ساعت بپرسی؟
ـ خودتو نزن به اون راه کیانا. چرا جواب تلفن هامو نمیدی؟ نمی گی این شیرین بدبخت هم کار و زندگی داره؟ این میلاد که اموات منو آورد جلوی چشمام آخه.
ـ باشه باشه آروم باش الان سکته می کنی ها. همین الان می آیم.
از شما دعوت میکنم ادامه این داستان زیبا را در کانال زن روز بخوانید.
@zane_ruz
#مناسبت
عروسی درخت نارنج!
در شیراز قدیم رسم بر این بود که اگر درخت نارنجی میوه کمی میداد برایش مراسم عروسی میگرفتند. بدین ترتیب که ابتدا خانم صاحب خانه، زنان همسایه را دعوت به عروسی درخت نارنج میکرد و همه در یک زمان مشخص در خانه جمع میشدند. زن صاحبخانه ارهای را بر میداشت تا شاخههای درخت را ببرد که یکی از زنان همسایه جلو میآمد و ضامن درخت میشد. سپس تور بسیار نازکی روی درخت میکشیدند، شکر پنیر روی درخت میپاشیدند، کِل میزدند، واسونک میخواندند و شادی میکردند و بر این باور بودند که آن درخت، سال بعد در فصل بهار نارنج بسیاری خواهد داد.
@zane_ruz
#وجه_تسمیه
نامت را از کجا آوردهای؟ (مشهد)
تاریخ شکل گیرى شهرى با عنوان «مشهد» به آغاز قرن سوم هجرى یعنی مقارن با شهادت و به خاکسپارى پیکر مطهر حضرت امام رضاعلیه السلام در آن جا برمی گردد. در اوایل اسلام شهری به نام «مشهد» وجود نداشت. در محل فعلی این شهر، دهکده گمنامی بود که آن را «سناباد» می گفتند و جزء اراضی طوس بود. هارون که برای رفع اغتشاش و اصلاح اوضاع نواحی خراسان به ایران سفر کرده بود در اثناء سفر بیمار شده و از دنیا رفت و در این ناحیه به خاک سپرده شد. پس از شهادت امام رضاعلیه السلام قرار شد مدفن آن حضرت را در کنار قبر هارون قرار دهند. این قبرها در کنار هم تا حدود سال ۵۰۰ شکل و وضعی عادی داشت تا آن که به آن محل، پس از چندی عنوان «مشهدالرضا» داده شد (یعنی محل شهادت رضا یا شهود رضا).
@zane_ruz
#سلامتی
۵ توصیه کرونایی به زنان باردار
سازمان جهانی بهداشت توصیه ها و هشدارهای زیر را به زنان باردار برای پیشگیری از ویروس کووید-۱۹ ابلاغ کرد:
1⃣به بهداشت دستها خیلی اهمیت دهید و دستها را مرتباً با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه بشویید.
2⃣هنگام سرفه و عطسه، جلوی بینی و دهان خود را با دستمال کاغذی بگیرید و سپس آن را دوربیندازید و دستها را بشویید.
3⃣با دستهای آلوده، چشمها، بینی و دهانتان را لمس نکنید و تا حد ممکن از افرادی که دچار بیماریهای تنفسی هستند چند متر فاصله بگیرید.
4⃣در مکانهای شلوغ و پرتردد و همچنین فضاهایی که تهویه ی مناسبی ندارند قرار نگیرید و اگر مجبورید به چنین جاهایی بروید حتماً ماسک بزنید.
5⃣چنانچه علائمی مانند تب، سرفه و یا تنگی نفس در خود مشاهده کردید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
@zane_ruz