💠 جنگ؛ میدان فریب و تاکتیک ها
🔺#شیخ_طوسی در امالی نقل میکند:
روزى پيامبر(ص) به مرد #سخنچينى، سخنى گفت و به او فرمود: این سخن را به کسی نگو و به عنوان یک #راز نزد خودت نگه دار.
(كَان رَجُلٌ نَمَّاماً فَذَكَرَ لَهُ النَّبِيُّ(ص) حَدِيثاً فَقَالَ: لَا تَذْكُرْهُ لِأَحَد)
🔺این درحالی بود که اتفاقا پيامبر(ص) دوست داشت این سخن توسط او پخش شده و به گوش دشمنان اسلام برسد و اساسا حضرت از قصد و #عمدا این سخن را به او گفت و قید کرد که سرّی و مهم است تا او تحریک شده و سریعتر به گوش دشمن برساند، چرا که پخش شدن آن حرف، به سود اسلام بود.
(كَان النَّبِيُّ(ص) يُحِبُّ أَنْ يَذْكُرَهُ)
🔺هنگامى كه آن مرد رفت، حضرت فرمود: جنگ، میدان نيرنگ و #فریب است.
اساسا گاهی تعیین کننده سرنوشت يك جنگ، بکار گیری فریب و #تاکتیکی دقیق و صحیح است.
لذا حضرت مىخواست با این فریب و تاکتیک، کار اسلام را پیش ببرد و به همین جهت وقتی آن شخص دست به افشای آن سخن پیامبر زد، در نبرد با #بنی_قریظه به سود اسلام شد.
(فَلَمَّا أَدْبَرَ قَالَ النَّبِيُّ(ص): الْحَرْبُ خُدْعَة. فَانْطَلَقَ الرَّجُلُ فَأَفْشاهُ و كَادَ اللَّهُ لِنَبِيِّه في بَنِي قُرَيْظَة)
📌پ.ن: «جنگ پُر از #فريب و پُر از #خدعه است؛ همهى جنگها همينجور است: «الحرب خدعه»؛ در همين جنگهاى سخت، يكى از كارهاى اساسى، كه يك فرماندهى مقتدر ميتواند انجام بدهد، اين است كه با يك عمليّاتى و با يك حركتى دشمن را فريب بدهد؛ دشمن خيال كند از آنجا ميخواهد حركت كند و حواسش به آنجا پرت بشود، بعد از پشت حركت كند.» آیت الله خامنه ای، 1/2/1395.
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
💠 قاطعیت و عدالت علی(ع) نسبت به خطای یاران و نزدیکانش
🔺«#نجاشى» یکی از یارانِ شاعر امیرالمومنین(ع) بود، در واقع #شاعر_حکومتی حضرت. کسی که از طرفی با شعرهای خود، مردم را برای پیوستن به سپاه حضرت و مبارزه با دشمن، #تهییج میکرد و از طرفی دیگر #معاویه و یارانش را رسوا میساخت.
کسی که عضو ارشد تیم رسانه ای سپاه حضرت بود و در صفین، در خط مقدم #جنگ_روانی، به شاعران شام، پاسخ میداد.
🔺#الغارات نقل میکند: نجاشى در روز اوّل ماه رمضان، بر #ابوسمّال_اسدى گذر كرد. ابوسمّال او را دعوت به غذا میکند. نجاشی میگوید: واى بر تو، در اوّلين روز از رمضان غذا بخوریم؟!
ابوسمّال میگوید: ما که به روزِ اولِ رمضان بودن، يقين نداريم، پس بی خیالش! پس از غذا نیز #شراب نابی آمده است که حسابی میچسبد.
🔺خلاصه نجاشی قبول کرده و پس از غذا نیز شراب مینوشند و نعره های آنها همسایه را متوجه قضیه کرده و او نیز که از اصحاب حضرت امیر بود، به حضرت اطلاع داده و ماموران نیز به سراغ آنها می آیند اما ابوسمّال فرار میکند ولی نجاشی را میگیرند و نزد حضرت می آورند.
🔺همه منتظر واکنش حضرت بودند که با او چه میکند، #عفو یا #تنبیه؟
علی(ع) در عین علم به همه خدمات او برای اسلام، اما با او مانند دیگر معصیتکاران برخورد میکند و اینگونه نیست که همه خدمات گذشته و ارزشمند او، حضرت را از اجرای حدّ الهی بازدارد.
🔺صبح كه شد، نجاشی را با همان شلوارى كه به پا داشت، هشتاد ضربه شلّاق زده و پس از آن، بيست شلّاق هم اضافهتر میزنند. نجاشی به حضرت میگوید: اى اميرمؤمنان! حدّ شراب را دانستم اما اين 20 شلّاق اضافه براى چه بود؟ حضرت فرمود: «براى #گستاخى ات بر خدا و #روزهخوارى ات در ماه رمضان.»
(قالَ: لِجُرأَتِكَ عَلى رَبِّكَ، و إفطارِكَ في شَهرِ رَمَضان)
🔺سپس حضرت او را با همان شلوار در #معرض_تماشاى_مردم قرار داد. كودكان بر سر او فرياد مىكشيدند كه: نجاشى شلوار خود را كثيف كرده است! و او نیز مىگفت:
نه به خدا، این شلوار من، فاخر و يمنى است كه بندى محكم و مويين دارد و به راحتى آلوده و كثيف نمىشود!
🔺این کار باعث خشم #یمنی های کوفه و خصوصا #طارق_بن_عبدالله شد، لذا خدمت حضرت امير رسیده و گفتند:
▫️اى اميرمؤمنان! فكر نمىكرديم كه #معصيتكاران و تفرقهانگيزان با #مُطيعان و وحدتطلبان، نزد حاكمان دادگر و سرچشمههاى نيكى، در كيفر يكسان باشند، تا اینکه رفتار تو را با نجاشى ديدیم.
آیا دوست و دشمن در نگاه شما هيچ فرقى نمیکند؟
▫️دلهايمان را رنجاندى و كار ما را پريشان ساختى و ما را به راهى كشاندى كه فكر مىكرديم پوينده اين راه، جهنّمى است.
(يا أميرَالمُؤمِنينَ! ما كُنّا نَرى أنَّ أهلَ المَعصِيَةِ وَ الطّاعَةِ، و أهلَ الفِرقَةِ وَ الجَماعَةِ، عِندَ وُلاةِ العَدلِ و مَعادِنِ الفَضلِ سِيّانُ فِي الجَزاءِ، حَتّى رَأَيتُ ما كانَ مِن صَنيعِكَ بِأخِيَ الحارِثِ...)
🔺حضرت امیر در پاسخ فرمودند:
▫️«بله! اين امر بزرگ است، مگر بر #انسان_های_خاشع و #خداترس». اى برادرِ! جز اين است كه نجاشی يكى از مسلمانان است كه حرمتى از حرمتهاى الهى را شكسته است، ما هم حدّى بر او جارى كرديم كه كفّارهاش بود؟!
▫️خداوند مىفرمايد: «زشتى كار گروهى، شما را به #بىعدالتى وادار نكند. دادگرى پيشه كنيد كه به تقوا نزديكتر است»».
(فقال: «إِنَّهٰا لَكَبِيرَةٌ إِلاّٰ عَلَى الْخٰاشِعِينَ»، يا أخا بَني نَهدٍ، و هَل هُوَ إلّا رَجُلٌ مِنَ المُسلِمينَ انتَهَكَ حُرمَةَ مَن حَرُمَ اللّهُ، فَأَقَمنا عَلَيهِ حَدّا كانَ كَفّارَتَهُ! إنَّ اللّهَ تَعالى يَقولُ: «وَ لاٰ يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلىٰ أَلاّٰ تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوىٰ»)
🔺طارق درحالی از نزد حضرت بیرون آمد که انگار عذرخواه و پذيراى اجراى حدّ نجاشی بود.
در مسیر به #مالك_اشتر برخورد. مالک به او گفت: طارق! تو به اميرمؤمنان گفتهاى كه: دلهاى ما را رنجاندى و كارهايمان را پريشان ساختى؟
🔺طارق گفت: آرى، من گفتهام. مالك گفت: به خدا سوگند، آن چنان نيست كه گفتهاى. همانا دلهاى ما شنوا و #مطيع_علی(ع) و كارهايمان براى او هماهنگ و يكپارچه است.
(قالَ لَهُ الأَشتَرُ: وَاللّهِ ما ذاكَ كَما قُلتَ، و إنَّ صُدورَنا لَهُ لَسامِعَةٌ، و إنَّ امورَنا لَهُ لَجامِعَةٌ)
طارق خشمگين شد و گفت: اى مالك! به زودى خواهى فهميد كه اینگونه نیست كه میگویی.
🔺نجاشى و طارق، وقتی سرسختى، #عدالت و قاطعيتِ حضرت را در اجراى #حدود_الهى ديدند و اينكه نزد حضرت، هیچ چيز مانع از اجراى حدّ الهی نيست، درحالیکه اصلا فكر نمیكردند حضرت تا اين اندازه سختگير باشد لذا از ايشان كناره گرفته و به معاويه پیوسته و حضرت را #هجو کردند.
➕مطالعه کامل این گزارش
💢 آیات و روایات اجتماعی | #عضویت👇
https://eitaa.com/joinchat/269877266Cf07fc0f3c9
آیات و روایات اجتماعی
💠 قاطعیت و عدالت علی(ع) نسبت به خطای یاران و نزدیکانش 🔺«#نجاشى» یکی از یارانِ شاعر امیرالمومنین(ع)
📌پ.ن:
1️⃣ تنها وسيله يا مهمترين وسيلهى #تبليغاتى آن عصر، شعر بود كه دلها را متوجه مىكرد. در آن زمان، يك شاعر در جامعه بسیار ارزش داشت، چرا که مىتوانست فضا و #افکار_عمومی را تغییر دهد.
شاعر در آن روز، تقريباً نقش #رسانههاى_عمومى امروز را ايفا مىكرد؛ چرا که مردم شعر را سریع حفظ کرده و دهان به دهان نقل مىكردند.
دقت کنیم که حضرت در چنین فضا و بستری می آید و با چنین نیروی کارآمد و ارزشمندی، اینچنین برخورد میکند.
2️⃣ بعد از #انقلاب نیز عده ای همین مشی را دنبال کردند و میگفتند: اينگونه كه #امام با ما رفتار كرد يا دستگاه با ما رفتار مىكند، مجبور مىشويم برويم و مثلاً به فلان دشمن پناهنده شويم!
كأنه پناهنده شدن به دشمن، براى دستگاه بدتر است تا براى خود آنان! همين تهديد را به امير المؤمنين نیز مىكردند كه «شما با اين كارتان ما را وادار كرديد كه برويم به جاهايى كه تاكنون نمىخواستيم برويم!»
3️⃣ حضرت در جواب آنان، بيان عجيبى دارد. آن حضرت با خونسردى و درعينحال، روشنگرانه با قضيه برخورد مىكند و میگویند:
مگر چه اتفاقى افتاده است؟ مگر آسمان به زمين آمده است؟ #نجاشى فردى است از مسلمانان كه مرتكب خلافى شده است و ما هم #حد_الهى را بر او جارى كرديم. اين براى خودش هم بهتر است. «زكاة له و تطهيراً»؛ حدى كه بر او جارى كرديم، او را پاك مىكند، #طهارت مىدهد؛ جان او را پاك مىكند.
4️⃣ در نظر امير المؤمنين، كارى كه انجام گرفته، صددرصد طبق #قاعده است؛ در حالى كه ديگر قدرتمندان عالم اينگونه نيستند. حتى كسانى كه اندكى از قدرت برخوردارند،(نه قدرتهاى مطلق و زياد) در اجراى احكام و قوانين و حدود الهى بين دوستان و دشمنان خود فرق مىگذارند؛ اما حضرت، فرقى نمىگذارد.
اين، براى ما #درس است.
5️⃣ #حزب_گرایی و #جناح_بازی، امری شایع در فضای سیاسی است. امیرالمومنین در این ماجرا، عملا این سیاست را رد کرده و نشان دادند حتی اگر هم حزبی شما نیز دچار خطا و اشتباهی شد، نباید آن را توجیح کرد بلکه همیشه ملاک و شاخص باید حق و #عدالت باشد.
6️⃣ معناى #عدل_اجتماعى آن است كه قانون، مقرّرات و رفتارها نسبت به همهى افراد جامعه يكسان باشد و كسى امتياز ويژهاى بدون دليل نداشته باشد. اين معناى عدل اجتماعى است. اميرالمؤمنين اين كار را كرد.
اساس #دشمنتراشى على(ع) اين بود.
نسبت به نجاشی هم خیلی ها آمدند و گفتند: آقا! ايشان اينقدر براى شما شعر گفته، اينقدر به شما محبّت كرده است؛ اينقدر دشمنهاى شما دنبالش آمدند، سراغ دشمنهاى شما نرفت؛ او را يك طور نگه داريد.
حضرت کوتاه نیامد. علتش هم عدالت حضرت بود. گفته شده: «قتل فى محراب عبادته لشدّة عدله» ؛ عدالت اميرالمؤمنين موجب شد كسانى كه صاحب نفوذ بودند، نتوانند او را تحمّل كنند.
7️⃣ البته همين امير المؤمنين، وقتى كسى #دزدى کرده بود و نزد حضرت آمد؛ حضرت فرمود: چقدر قرآن بلدى؟ آيهى قرآن خواند. حضرت گفت: «وهبت يدك بسورة البقرة». دست تو را كه بايد قطع مىكردم، به سورهى بقره #بخشيدم؛ برو. اين تمايز بيجا نيست.
(مطالعه کامل روایت)
اين امتياز، به خاطر سورهى بقره و به خاطر قرآن است. امير المؤمنين در ملاحظهى اصول و ارزشها و معيارها، هيچ ملاحظه از كسى نمىكرد.
آنجا آن آدم را كه فسق و فجور ورزيده است، به خاطر فسق و فجورش حدّ شرعى مىزند و ملاحظهى اين را كه او به حال من خيرى دارد، نمىكند. اما اينجا به خاطر قرآن، از حدّ دزدى صرف نظر مىكند.
📚 آیت الله خامنه ای، با کمی تلخیص.
💢 آیات و روایات اجتماعی | #عضویت👇
https://eitaa.com/joinchat/269877266Cf07fc0f3c9
💠 چرا بنی امیه و بنی العباس، ائمه(ع) را به شهادت میرساندند؟
🔺#امام_صادق(ع) در تحلیل این سوال میفرمایند:
وقتی #فرعون متوجه شد که زوال حکومتش به دست #موسی(ع) است، دستور داد تا شکم همه زنان باردار بنی اسرائیل را پاره کرده و موسی را بکشند لذا بیش از 20 هزار نوزاد را کشت، اما چون موسی تحت حمایت خداوند بود، به او دست نیافت.
🔺بعد حضرت ادامه میدهند که:
#بنی_امیه و #بنی_العباس نیز چون میدانستند #زوال_حکومت شان به دست #قائم ماست لذا با ما دشمنی کرده و به دنبال کشتن ما افتادند، به طمع اینکه به قتل قائم اهل بیت موفق بشوند تا حکومتشان بواسطه ما نابود نشود.
(كَذَلِكَ بَنُو أُمَيَّةَ وَ بَنُو الْعَبَّاسِ لَمَّا وَقَفُوا عَلَى أَنَّ زَوَالَ مُلْكِهِمْ وَ مُلْكِ الْأُمَرَاءِ وَ الْجَبَابِرَةِ مِنْهُمْ عَلَى يَدِ الْقَائِمِ مِنَّا نَاصَبُونَا الْعَدَاوَةَ وَ وَضَعُوا سُيُوفَهُمْ فِي قَتْلِ آلِ الرَّسُولِ وَ إِبَادَةِ نَسْلِهِ طَمَعاً مِنْهُمْ فِي الْوُصُولِ إِلَى قَتْلِ الْقَائِم)
📌پ.ن: این بیان حضرت یعنی ما ائمه(ع) به تبع اسلام، داعیه #حکومت و #قدرت داریم اما این حق از ما سلب شده است و سلاطین جور میدانند که ما به دنبال پس گرفتن این حق هستیم و اساسا برای همین به ما سخت میگیرند.
این یعنی اسلام، دینی #سیاسی است، به دنبال قدرت و حکومت است. #اسلام_سیاسی، همان اسلام ناب و حقیقی است. چیزی که امروز به دلایل مختلف برخی با آن مبارزه میکنند.
💢 آیات و روایات اجتماعی | #عضویت👇
https://eitaa.com/joinchat/269877266Cf07fc0f3c9
💠 رسانه و به دست گرفتن افکار عمومی؛ تنها مسیر پیروزی و فتح
🔺مرحوم #کشی نقل میکند: #هشام_بن_عبدالملك در عصر خلافت پدرش، برای بجا آوردن #حجّ، وارد مکه شد.
وقتی طواف کرد و خواست به #حجر_الاسود دست بكشد، از شدت ازدحام نتوانست.
لذا براى او منبرى نهاده و مردم شام اطرافش را گرفتند.
🔺در همين حال، #امام_سجاد(ع) وارد شده و شروع به طواف کعبه فرمودند و چون به محل حجر الاسود رسيدند، مردم با #احترام و به جهت حرمت و #هيبت حضرت كنار رفتند تا ایشان نزد حجر الاسود حاضر شود.
🔺اين اتفاق، هشام را به خشم آورد. مردى شامی، از هشام پرسيد: اين شخص كيست كه مردم اينچنين به او احترام گذاشته و راه را براى او گشودند؟
هشام براى اينكه مردم شام به امام سجاد راغب نشوند، گفت: او را نمىشناسم.
🔺#فرزدقِ_شاعر که آنجا حاضر بود، گفت:
ولى من او را مىشناسم. آن مرد شامى گفت: او كيست؟
فرزدق شروع کرد در قالب #اشعاری، به زیبایی تمام، به روایت و توصیف حضرت پرداختن.
🔺#روایت_گری_فرزدق در توصیف حضرت، چنان موثر واقع شد که هشام #خشمگين شده و دستور داد فرزدق را #زندانى كنند.
وقتی اين خبر به امام سجاد(ع) رسيد، 12 هزار درهم براى او فرستاده و گفتند: اى ابوفراس! ما را معذور دار كه اگر بيش از اين داشتيم براى تو مىفرستاديم.
(قال: أَعْذِرْنَا يَا أَبَا فِرَاسٍ! فَلَوْ كَانَ عِنْدَنَا أَكْثَرُ مِنْ هَذَا لَوَصَلْنَاكَ بِه)
🔺فرزدق آن را پس فرستاد و خطاب به حضرت گفت:
اى پسر پيامبر! شعر و روایت گری من، فقط براى #رضاى_خدا و رسول خدا بود و نمىخواهم با چيز ديگرى آميخته شود.
(قَالَ: يَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ! مَا قُلْتُ الَّذِي قُلْتُ إِلَّا غَضَباً لِلَّهِ وَ لِرُسُلِهِ وَ مَا كُنْتُ لِأَرْزَي عَلَيْهِ شَيْئا)
🔺حضرت دوباره آن را براى او برگرداند و پيام داد:
تو را سوگند مىدهم به حق خودم بر تو كه آن را بپذيرى كه خداوند از نيت تو آگاه است و آن را پذيرفته است. اینجا بود که فرزدق آن را پذیرفت و از زندان نیز آزاد شد.
(قَالَ: بِحَقِّي عَلَيْكَ لَمَّا قَبِلْتَهَا فَقَدْ رَأَى اللَّهُ مَكَانَكَ وَ عَلِمَ نِيَّتَك)
📌پ.ن: اهل بیت(ع) به شدت، به شعر و #شاعران، اهمیت ویژهای میدادند، چرا که شعر در آن عصر، بهعنوان مهمترین #ابزار_رسانهای، تبلیغاتی و فرهنگی شناخته میشد.
▫️شعر در فرهنگ عرب جاهلی و صدر اسلام، نه تنها یک #هنر بلکه ابزاری برای انتقال پیام، ثبت وقایع، و تأثیرگذاری بر #افکار_عمومی بود.
اساسا #ساخت_روایت_ها در آن عصر، به عهده #شعر و #داستان بود.
▫️امروز نیز مهمتر از اتفاقات واقعی و خارجی، #روایت_گری از آن ماجراست، چیزی که بواسطه آن، افکار عمومی تحت تاثیر قرار گرفته و #اقناع میشود.
چیزی که امروز، تبدیل به #درد_بی_درمان فضای رسانه ای ما شده است.
▫️باید بدانیم که #تنها_مسیر_پیروزی، به دست گرفتن افکار عمومی بواسطه روایت گری قوی و صحیح ماست.
چه بسا بتوان گفت، امروز دیگر رسانه، یک پیوست بر واقعیت نیست بلکه #خودِ_خودِ_متن_واقعیت است. ای کاش اول ما و مسئولین عزیز این را درک کنیم و ثانیا برای حل آن اقدام درست کنیم.
▫️مسئله ای که امروز در پیام #رهبر_انقلاب خطاب به رئیس صداوسیما عیانِ عیان بود و ناراحتی ایشان را فریاد میزد. البته که مخاطب واقعی آن، نه تنها صدا و سیما بلکه همه ما بودیم، همه ما...
🔸«جناب آقای #جبلی! شما و این حضرات نقش بیبدیل #رسانه و تبلیغ را در پیکارهای کنونی جهان-که بیش از همیشه است- میدانید.
🔸امروز پیروزی یک طرف را توانایی او در گرفتن و رساندنِ پیام و #روایت او از واقعیت، رقم میزند؛ بسیار پیش و بیش از آنکه #ابزارهای_نظامی وارد میدان شوند و در آن اثر بگذارند.
🔸ما در این عرصهی مهم باید دقت و تلاش و ابتکار خود را مضاعف کنیم. این پیام من به این همایش است»
💢 آیات و روایات اجتماعی | #عضویت👇
https://eitaa.com/joinchat/269877266Cf07fc0f3c9
💠 چگونگی تعامل با انواع کشورهای غیرمسلمان و کافر
🔰 قرآن کریم در آیه 8 سوره ممتحنه میفرماید:
▫️خداوند شما را از #نيكى_كردن و رعايت #عدالت نسبت به كسانى كه در راه دين با شما پيكار نكردند
▫️و شما را از خانه و ديارتان بيرون نکردند، نهى نمیكند
▫️چرا كه خداوند #عدالت_پيشگان را دوست دارد.
🔰 در آیه 9 این سوره نیز میفرماید:
▫️«خداوند تنها شما را از دوستى و رابطه با كسانى نهى میكند كه در امر دين با شما نبرد كردند
▫️و شما را از خانه هايتان بيرون راندند
▫️يا به بيرون راندن شما كمك كردند
▫️و هر كس با آنان، #رابطه_دوستى داشته باشد، #ظالم و ستمگر است!»
🔰ذیل این دو آیه شریفه میتوان به چند نکته اشاره کرد:
💢 آیات و روایات اجتماعی | #عضویت👇
https://eitaa.com/joinchat/269877266Cf07fc0f3c9
آیات و روایات اجتماعی
💠 چگونگی تعامل با انواع کشورهای غیرمسلمان و کافر 🔰 قرآن کریم در آیه 8 سوره ممتحنه میفرماید: ▫️خداون
1️⃣ ملاكِ موضعگيرىهاى مسلمانان عليه كفّار، «نحوهى تعامل كفّار و #عمل آنها با مسلمانان» است؛ نه صرفا #كُفر آنها.
براساس این آیات،، غیرمسلمانان، کفار و مشرکین به دو دسته تقسیم میشوند:
1. #کافر_محارب:
گروهى كه آشکارا در مقابل مسلمين ايستاده و دشمنی شان را اعمال میکنند.
➕در این صورت، هرگونه ارتباط، پیوند، محبت و دوستی با آنها، نهی شده است و از آنها تعبیر به «#جبهه_کفر» میشود.
▫️گاهی عده ای در زبان #ادعای_دوستی میکنند اما در #عمل، دشمنی کرده و از پشت خنجر میزنند. اینها نیز جزو همین دسته اند.
▫️گاهی گروهی خود مستقیم به نبرد با مسلمانان دست نمیزنند اما به دشمن #کمک میکنند، انواع و اقسام کمک ها، از مالی گرفته تا فکری و انسانی و... . اینها نیز جزو همین دسته اند.
2. #کافر_غیرمحارب(چه مُعاهَد، چه غیرمُعاهَد):
گروهی که در عين كفر و شرك شان، در صدد دشمنی و ضربه زدن به مسلمانان نیستند، حتى ممکن است پيمان ترك مخاصمه و دشمنی با مسلمانان نیز ببندند.
➕در این صورت، نيكى كردن و اظهار محبت با آنها، پیوند و ارتباط با آنها، هیچ اشکالی ندارد. لذا به آنها «#جبهه_کفر» گفته نمیشود، هرچند «#کافر» هم باشند.
▫️این یعنی شما باید با همه کشورها و ملت های دنیا که دشمنی با شما ندارند، #الگوی_رابطه_حسنه بچینید.
🔺پس این آیات، یک اصل و #قاعده_کلی، در چگونگی ارتباط با غیرمسلمانان و کفار را مطرح میکند که تکلیف امروز ما را در ارتباط با کشورهای مختلف مشخص میکند، اینکه با #امریکا و #کشورهای_اروپایی، با #چین و #روسیه و... چگونه باید تعامل کرد. البته در تشخیص مصداق نیز خیلی باید دقت کرد تا فریب نخورد.
🔺نکته مهم آن است که نزد خدای متعال، جرائمى مانند آسيب رساندن به مال و جانِ مسلمانان، از جُرم #كُفر، بزرگتر است. براساس این ملاک، مثلا در ارتباط با کشورها نباید اینگونه گفت که: «چون امپراتور روم، #مسيحى است، ولى عبدالملك، #مسلمان است، پس عبدالملك به ما #نزديكتر است.»؛
🔺بلكه بايد گفت: «از بين اين دو، آنكه #ضرر و زيانش براى جامعه و عالَم اسلام بيشتر است و جامعه از او آسیب و لطمهى بيشترى میبیند، براى اسلام #بدتر است.»
چون در اين آيه، تكيه و ملاک، روى #رفتار آنها با مسلمانان است.
🔺پس بايد با كسانى شديد بود كه با هويّت، اسلام، مليّت، كشور، تماميت ارضى، استقلال، شرف، عزّت، ناموس، سنّتها، فرهنگ و ارزشهاى ما مبارزه مىكنند. یعنی در عمل، دشمنی خود را اعمال میکنند.
یعنی مهم، «#کفر_عملی» است، نه «#کفر_اعتقادی».
2️⃣ این «أَنْ تَوَلَّوْهُم» عام هست یعنی هر نوع پيوستگى با چنین كفّاری، چه وابستگی #عاطفی، چه وابستگى #فكرى، چه وابستگی روحى، چه وابستگی #اقتصادى، چه وابستگی #سیاسی و...
نرم ترین وابستگی و تعلق که وابستگی عاطفی است هم نهی شده چون وقتی شما چیزی را دوست داشتید، کم کم این وابستگی به دیگر حیطه ها هم کشیده میشود و ارتباط و تعلق گسترده تر خواهد شد.
این میشود یک خط روشن در سیاست داخلی و خارجی اسلام.
3️⃣ مسئله فقط سر کسانی که مستقیم اقدام میکنند نیست بلکه کسانی که به آنها نیز #کمک میکنند، داخل در آیه شریفه هستند.
گاهی کسی مستقیم به دشمنی با جمهوری اسلامی می آید، بمب گذاری میکند، ترور میکند و... اینکه حکمش روشن شد اما گاهی یکی خود جرئت چنین کاری ندارد اما به او که اقدام عملی میکند، کمک میکند.
حتی ممکن است با یک #لایک_کردن، یک تایید کردن(مثلا دوست داشتن یا لایک کردن پست فلان آدم معلوم الحال) تا کمک عملی، میدانی، مالی و... ، همه داخل در آیه شریفه هستند.
یعنی نباید دوستی و علقه ای با اینها داشت.
خدای متعال در ادامه می فرمایند: هركس با اينها رابطه و پيوند ولايت برقرار كند، اعم از ولايتِ دوستى یا ولايتِ همكارى یا ولايتِ سياسى و غيره، «فَأُولٰئِكَ هُمُ اَلظّٰالِمُونَ».
💢 آیات و روایات اجتماعی | #عضویت👇
https://eitaa.com/joinchat/269877266Cf07fc0f3c9
💠 نحسی روزگار یا مجازات اعمال؟
🔺#تحف_العقول به نقل از حسن بن مسعود میگوید: روزی به محضر #امام_هادی(ع) رفتم،
در حالی که انگشتم آسیب دیده بود.
همچنین یک سوارکار نیز به من برخورد کرده و شانهام آسیب دید.
علاوه بر این، بخشی از لباسم نیز در شلوغی جمعیت پاره شده بود.
🔺خطاب به آن روز گفتم: «براستی که روز #شوم و #نحسی هستی! خدا مرا از شرّ تو حفظ کند.»
امام هادی(ع) فرمود:
ای حسن! تو که با ما رفت و آمد داری، چرا #گناه خودت را به گردن یک #بیگناه[=روزگار] میاندازی؟!
(يَا حَسَنُ! هَذَا وَ أَنْتَ تَغْشَانَا تَرْمِي بِذَنْبِكَ مَنْ لَا ذَنْبَ لَه؟)
🔺حسن میگوید: با این جمله حضرت، عقلم سر جایش آمد و فهمیدم که اشتباه کرده ام. لذا گفتم: ای مولای من! #استغفرالله، خدا مرا ببخشد.
🔺امام فرمود: ای حسن! گناه روزها چيست كه شما هر وقت خود اشتباه کرده و گرفتار #نتیجه_اعمال_خود میشوید، به روزگار #دشنام داده و آن را #شوم مینامید؟
(يَا حُسْنُ! مَا ذَنْبُ الْأَيَّامِ حَتَّى صِرْتُمْ تَتَشَأَّمُونَ بِهَا إِذَا جُوزِيتُمْ بِأَعْمَالِكُمْ فِيهَا؟)
گفتم: برای همیشه از خداوند #استغفار کرده و این #توبه من است.
🔺امام فرمود:
▫️به خدا قسم [این عذرخواهی ظاهری یا این دشنام ها] سودی برای شما ندارد.
وقتی کسی یا چیزی که تقصیر و گناهی نکرده را #سرزنش میکنید، قطعا خداوند نیز شما را #مجازات میکند. لذا باید این شیوه را واقعا رها کنید.
(وَ اللَّهِ مَا يَنْفَعُكُمْ وَ لَكِنَّ اللَّهَ يُعَاقِبُكُمْ بِذَمِّهَا عَلَى مَا لَا ذَمَّ عَلَيْهَا فِيهِ)
▫️ای حسن! مگر نمیدانی که #پاداش و #مجازات و مکافات عمل در دنیا و آخرت، بدست #خداست، اوست که دیر یا زود، جزای اعمال انسان را میدهد؟!
(أَ مَا عَلِمْتَ يَا حَسَنُ أَنَّ اللَّهَ هُوَ الْمُثِيبُ وَ الْمُعَاقِبُ وَ الْمُجَازِي بِالْأَعْمَالِ عَاجِلًا وَ آجِلا؟)
🔺عرض کردم: بله مولای من!
امام فرمود: دیگر این را تکرار نکن و حوادث ناگوار را به گردن #نحسی_ایام نینداز! و در مورد #حکم_خدا یعنی حوادث خوب و بدی که در زندگی رخ میدهد، نقشی برای نحس بودنِ روزها قائل نشو!
(لَا تَعُدْ وَ لَا تَجْعَلْ لِلْأَيَّامِ صُنْعاً فِي حُكْمِ اللَّه)
💢 آیات و روایات اجتماعی | #عضویت👇
https://eitaa.com/joinchat/269877266Cf07fc0f3c9
📌پ.ن:
▫️«روزها پىدرپى ميگذرند. همهى روزها هم از لحاظ وضع طبيعى در اين گيتى يكسانند، ولى بعضى از روزها به خاطر #تقديرات_الهى كه بسيارى از آن تقديرات هم با #ارادهى_انسان رقم زده ميشود، وضع خاصى پيدا ميكنند.
▫️يك روز ميشود روز #عاشورا كه همهى تاريخ و همهى بشريّت، از فيض فداكاريهاى آن روز بهره و سهم ميبرند. روزى به نام عاشورا كه هيچ ستمگرى از آن سود نديده است، خيلى باارزش است.
درواقع هميشه ستمكشيدگان و #طبقات_مظلوم، از خاطرهى عاشورا سود و بهره گرفتهاند؛ امّا چرا چنين شد؟
▫️چون آن حادثهى عظيم و آن فداكارىِ بزرگ، از #اراده شخصِ مطهّر و مقدّس معصوم(عليه السّلام) و همراهان و ياران او تراوش كرد. عاشورا را آنها عاشورا كردند و به آن عظمت بخشيدند...
▫️يك روز هم ميشود روز #غدير كه آنجا هم به اراده و #تقدير_الهى، آن عظمت را پيدا ميكند. ايام گوناگونى در تاريخ، از اين قبيل داريم.
البتّه روزهايى هم كه شخصى - يك شخص مؤثّر - در آن روزها ارادهى سوئى انجام ميدهد؛ يا يك #ملّت و جمعيّت، #كوتاهى و سستى از خود نشان ميدهد، در تاريخ مشخّص ميشود و ميماند.
▫️اين قِسْم روزها، #روزهاى_مظلومى هستند. مردم غالباً چنين روزهايى را #لعنت ميكنند، در حالى كه روزها گناهى ندارند. گناه از آنِ كسانى است كه روزها را با #عمل_ناپسند يا #ارادهى_ناميمون خودشان مستحقّ #لعن كردند.
▫️فرض بفرماييد آن روزى كه در اين كشور يك عدّه نشستند و #رضاخان را بر گُردهى اين ملّت مسلّط كردند، روز #نحس و بدى است. نحوست اين روز براى خاطر كارى است كه آن عدّه انجام دادند...
كسانى كه آن روز و روزهاى مانند آن را ميشناسند، آنها را #لعنت ميكنند؛ در حالى كه لعنت متعلّق به كسانى است كه آن كارها را انجام دادند.
▫️روزها كه #گناهى ندارند... اين جريانات و حركتها، #دائمى است.
همه جاى تاريخ پر از نشانههاى #تأثير_انسانها بر نوارِ گذراى ايام و ليالى است. اين، #تكليف ما را زياد ميكند.»
آیت الله خامنه ای، 19/10/1373.
💢 آیات و روایات اجتماعی | #عضویت👇
https://eitaa.com/joinchat/269877266Cf07fc0f3c9
💠 تک خوری ممنوع
🔺در این حدیث قدسی دارد که #حضرت_داوود به تنهایی به صحرا میرفت. خداوند به او وحی کرد که چرا به تنهایی به سمت ما می آیی؟
🔸داوود گفت: اشتیاق من به دیدار تو زیاد شده و این خلق و #مردم، مانع رسیدن من به تو هستند، اینها بین ما فاصله انداخته اند لذا آنها را رها کرده ام و به تنهایی به سراغ تو آمده ام.
🔸خدای متعال به او وحی کرد:
داوود! به سوی #مردم خود بازگرد، اگر بتوانی دست یک بنده ای که از من #فراری است را در دست من بگذاری، اگر بتوانی یک #گنهکار را با من آشتی بدهی، این چیزی است که تو را ماندگار خواهد کرد، این چیزی است که من از تو میخواهم.
➕#کلید_واژه: «فَإِنَّكَ إن تَأتِني بِعَبدٍ آبِقٍ اثبِتكَ فِي اللَّوحِ جَميلا»
📌پ.ن: خیلی وقت ها خواستیم خودمون تنهایی تک خوری کنیم اما از اینها مهمتر اینه که چقدر تونستیم یکی رو به خدا و اهل بیت وصل کنیم؟ اصلا برا این کار، احساس وظیفه میکنیم؟
حاضریم سختی این کار رو بجون بخریم؟ حاضریم کمی کمتر به اعمال خودمون برسیم ولی بیشتر برای بقیه وقت بگذاریم؟
حقیقتا کار سختی است، خود را وقف دیگران کردن...
📍آیات و روایات اجتماعی|عضو شوید📍
💠 «پشه های سرگردان» نباشیم!
🔰 امیرالمومنین(ع) در #نهج_البلاغه میفرمایند: مردم سه دسته اند:
1️⃣ عالم ربّانی (فَعالِمٌ رَبّانِي)
2️⃣ دانشجوی در مسیر رستگاری (مُتَعَلِّمٌ عَلى سَبيلِ نَجاة)
3️⃣ پشه های سرگردان (هَمَجٌ رَعاعٌ)
🔺حضرت در توصیف گروه سوم میفرمایند:
پشههاى سرگردان، افرادی اند كه پيرو هر صدايند و با هر بادى، به آن سو رفته و از فروغ دانش، پرتو نگرفته و به استوانهاى محكم، پناه نبردهاند.
(هَمَجٌ رَعاعٌ أتباعُ كُلِّ ناعِقٍ، يَمِيلونَ مَعَ كُلِّ ريحٍ، لَم يَستَضيئوا بِنورِ عِلمٍ، و لَم يَلجَأُوا إِلى رُكنٍ وَثيق)
🔰 یکی از مصادیق دسته سوم، افرادی اند که بواسطه اشخاص، دین دار شده اند. شاخص و ملاک برای آنها، افرادند، نه حق و حقیقت. #الغیبه_نعمانی به نقل از امام صادق(ع) میفرماید:
▪️کسی که به واسطه افراد و #شخصيتها، به دين روى آورد، به واسطه همان افراد و شخصیت ها نيز از دين بيرون مىرود اما کسی که به واسطه #قرآن و سنّت به دين روى آورد، كوهها از پاى در مىآيند، ولى او ثابت مىماند.
(مَن دَخَلَ في هذَا الدّينِ بِالرِّجالِ، أَخرَجَهُ مِنهُ الرِّجالُ كَما أَدخَلوهُ فيهِ، و مَن دَخَلَ فيه بالكتابِ و السنَّةِ، زالَتِ الجبالُ قبلَ أَن يَزول)
🔰 شیخ طوسی در امالی نقل میکند: در نبرد جَمَل، #حارث_بن_حوط، وقتی طرفین نبرد را میبیند، به حضرت امیر میگوید:
اى اميرمؤمنان! من #طلحه، #زبير و #عايشه را نمیبینم، مگر اینکه بر حق هستند!
(مَا أَرَى طَلْحَةَ وَ اَلزُّبَيْرَ وَ عَائِشَةَ أَضْحَوْا [اِحْتَجُّوا] إِلاَّ عَلَى حَقٍّ!)
🔺حضرت امیر در پاسخ میفرمایند:
اى حارث! بهراستى كه اگر زير پايت را بنگرى اما به بالاى سرت نگاه نکنی، از حق، #منحرف مىشوى. به راستى كه حق و باطل با افراد شناخته نمىشوند؛ ليكن #حقيقت را با پيروى پيروان حق بشناس، و باطل را با دورى جُستن آنان كه از آن دورى مىجويند.
(إِنَّكَ إِنْ نَظَرْتَ تَحْتَكَ وَ لَمْ تَنْظُرْ فَوْقَكَ جُزْتَ عَنِ الْحَقِّ، إِنَّ الْحَقَّ وَ الْبَاطِلَ لَا يُعْرَفَانِ بِالنَّاسِ، وَ لَكِنْ اعْرِفِ الْحَقَّ بِاتِّبَاعِ مَنِ اتَّبَعَهُ، وَ الْبَاطِلَ بِاجْتِنَابِ مَنِ اجْتَنَبَهُ)
🔺حارث گفت: چرا مانند #عبداللّه_بن_عمر و #سعد_بن_مالك نباشم؟ حضرت پاسخ داد:
عبداللّه بن عمر و سعد، از #نصرت_حق دست کشیدند، هرچند #باطل را نيز يارى نرساندند. حالا از كى آن دو، پيشوايان خوبى بودهاند تا از آنان پيروى شود؟!
(إِنَّ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عُمَرَ وَ سَعْداً أَخْذَلَا الْحَقَّ وَ لَمْ يَنْصُرَا الْبَاطِلَ، مَتَى كَانَا إِمَامَيْنِ فِي الْخَيْرِ فَيُتَّبَعَان؟)
🔰 در گزارش دیگری در #نهج_البلاغه، حارث خطاب به حضرت میگوید:
آيا مىپندارى كه من #اصحاب_جَمَل را بر گمراهى مىبينم؟!
(أتَراني أظُنُّ أصْحابَ الجَملِ كانوا علىٰ ضَلالَةٍ؟!)
🔺حضرت در پاسخ حارث میفرمایند:
مشکل تو این است که #حقّ را نشناخته ای، تا بواسطه آن، #اهل_حق را بشناسى و #باطل را نشناخته ای، تا بواسطه آن باطل گرايان را بشناسى.
(إنّكَ لَم تَعْرِفِ الحقَّ فتَعْرفَ مَن أتاهُ، ولَم تَعْرِفِ الباطِلَ فتَعْرِفَ مَن أتاه)
📌پ.ن: برای اینکه دین را بیاموزیم، قطعا یکی از طرق، رجوع به افراد و اساتید این حوزه است. ولی افراد صرفا #دریچه ای برای فهم حقیقت اند، نه اینکه نقش #استقلالی داشته باشند. نباید در اشخاص متوقف شد.
اما نکته مهم آن است که خیلی ها، اینگونه به مسئله نگاه نمیکنند.
▫️اینکه فلان آقای هم حزبی یا فلان سایت هم فکر حرفی زده، لزوما به این معنا نیست که باید بدون تحقیق پذیرفت، آن هم در عصر امروز که نمیشود به هیچ چیز اعتماد کرد، حتی دو چشم خودمان.
▫️توجه به چند نکته میتواند خیلی کمک کارمان باشد:
اولا اهل #تحقیق باشیم و حرف هیچ کس را بدون تحقیق، صددرصد تلقی به قبول نکنیم.
ثانیا قطعا همه نمیتوانند اهل تحقیق باشند و یا حتی اهل تحقیق نیز نمیتوانند در تمام حیطه ها اهل تحقیق باشند،
پس در رجوع به افراد، به #متخصصین کاربلد و کارکشته، #ثقه و اهل #دقت و #تفکر رجوع کنیم، نه هر کسی که ادعای آن را دارد.
💢 آیات و روایات اجتماعی | #عضویت👇
https://eitaa.com/joinchat/269877266Cf07fc0f3c9