سیدالعلماء
🔺 نجات از غفلت
🌹 بسم الله الرحمن الرحیم
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْرًا كَثِيرًا (۴۱) وَسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلًا؛ ( #احزاب :۴۲)
🔹 دورهای که ما در آن زندگی میکنیم یکی از #فاسدترین قسمتهای تاریک زندگی #بشر است. برای اینکه #حیوانیت که #غفلت است، روز به روز زیاد میشود و #انسانیت که #تذکر و دقت و حواس جمع و التفات کامل به جهان است، روز به روز ضعیف میشود.
🔹 از امام #باقر علیهالسلام مرحوم #صدوق نقل کرده که «پدرم #علی_بن_الحسین هرگز یاد نکرد نعمتی از خدا را مگر آنکه #سجده کرد برای #شکر آن نعمت». خوب این در اثر همین #تذکر و تأمل در جهان است. #شناخت انسان و جهان همراه با چنین حالتی است. طوری نیست که بشود آن را ترک کرد. مثلاً وقتی ما به یکدیگر که میرسیم، به هم سلام عرض میکنیم، آیا اصلاً میشود این را ترک کنیم؟ خجالت میکشیم که با هم روبرو بشویم ولی یک سلامی، یک اظهار رفاقت و دوستیای با همدیگر نکنیم. #نعمت خداوند همراه با دست کرم #لطف الهی به ما میرسد. آنوقت این #توجه داشتن به دست کرم الهی را #ذکر میگویند، یاد داشتن میگویند؛ ملتفت بودن، حواس جمع داشتن، #جهان_شناسی، #انسان_شناسی، همهی اینها از این حالتی است که #انسان پیدا میکند.
آنوقت شما حساب کنید از #صبح که ما بیرون میآییم یا از #خواب بلند میشویم تا وقتی که به خواب میرویم یک نفر پیدا میکنیم که چنین حالی داشته باشد؟، که فکر کند که من الآن امروز زندهام، با #زندگیای که از ناحیهی #قدرت و #لطف الهی در من تابیده و مرا به تنفس و صحبت و کلام و راه رفتن و غذا خوردن نیرو داده. به این #فکر که افتاد، در همان کوچه یا خیابان که خطری نباشد، به خاک میافتد و سجده میکند. لازمهی این تذکرات، این حالتی است که در #انسان پیدا میشود. خوب بنابراین دقیقه به دقیقه، ساعت به ساعت، روز به روز این حال دارد در بشر نابود میشود. از فاسدترین روزگار، یکی این روزگار ماست.
🔹 «هر بار حقتعالی از او شری و بدیای را دفع میکرد، یا نقشه و طرح دشمنی را خنثی میکرد، سجده میکرد.
از نماز فارغ میشد، سجده میکرد.
بین دو نفر که اصلاح میکرد، برای شکر آن نعمت سجده میکرد.»
حالا ما اگر به #منبر یا به #حوزه رفتیم، #درس خواندیم یا درس گفتیم، سجده میکنیم که امروز ما موفق شدیم یک درس از #فقه و #اصول و #ادبیات و #فلسفه و آنچه که نیاز محصلین #علوم بود تأمین کنیم یا #محضر یک عالمی حاضر شویم و از او و درس او چیزی یاد گرفتیم. آیا تا حالا به عمرمان چنین کاری کردهایم یا کسی را دیدهایم که این کار را بکند؟ اینها از رسوم و آداب #انسانیت است که متروک شده است. مثل این قاچاق شده؛ و اگر ببینیم یا بشنویم چنین جایی هست، باید به دیدنش برویم و چنین چیزی را ببینیم.
۹۴-۸-۱۴=۲۲ #محرم ۱۴۳۷
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
🔺 لزوم مجاهده در راه خدای متعال و ثمرهی آن
🔹 #انسان باید زحمت بکشد تا #تاریکیهایی که در #کودکی به خاطر #خانواده و #دبستان و اینها برایش پیدا شده، آنها را از خودش دور کند و #بینشهای اصیل انسانی را که زیرِ گرد و غبار از کار افتاده، برگرداند و زندهاش بکند.
این زحمت همان #مجاهده است.
مجاهده این است که انسان مطلبی را که خوب فهمیده و با #فکر درک کرده، در درونش به صورت ثابت و همیشگی درآورد تا هیچگاه از آن #غفلت نکند.
اگر #درس میخواند، اگر درس میگوید، ماشین سوار است، غذا میخورد، حرف میزند، در این مواقع نگذارد که آن مطلب از خاطرش دور شود و نگهداریاش کند. یک مقداری که این مجاهده را انجام داد؛ آنوقت او روشن میشود. یک دفعه، مثل چراغی که فتیلهاش گیر کرده بود، حالا گیرش رفع میشود و بالا میآید.
آنوقت آدم ﻫﻤﻪی اینها را به روشنی میبیند؛ و ﻳﻚ ﺑﻮیی اﺯ "ما رأیتُ شیئاً الّا و قد رأیتُ الله [ قبله و بعده و معه: چیزی ندیدم مگر اینکه قبل و بعد و به همراه آن خدا را دیدم]" میبرد.
آنوقت رمز #خلقت خودش را هم میفهمد. میفهمد که یک موجود بسیار ارزشمندی است که قیمت دارد و او را برای مسائل همیشگی و ابدی و پایدار و جاویدان آفریدهاند. این است که در تمام این مشکلات، دیگر #استقامت پیدا میکند. چون دیگر چراغش روشن است و #تاریکی ندارد. وقتی آدم چراغش روشن است، در غار و گردنه و درّه و همهجا، یک #هدایتی همراهش است. یک بینشی همراهش است.
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
🔺علاج بیتقوایی #فطری در روایتی از امام #کاظم علیهالسلام ✖️عدم وجود #عقل در #تعلیم و #تربیت امروز ا
#قناعت
🔺 امام #کاظم صلواتاللهعلیه: «یا هشام ... فمَن عَقَلَ قَنَعَ بِما یَکفِیه»؛ [ #بحارالانوار ج ۱ ص ۱۳۹]
🔹علامت #عقل آن است که آدم میبیند از زیادی بدش میآید. یعنی امشب، فردا، یک هفتهی دیگر، یک ماه دیگر، خودش، #خانوادهاش، الحمدلله دارند، اداره میشوند؛ دیگر بیش از آن را بدش میآید داشته باشد. نمیگذارد بماند.
این آدم عاقلی است.
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
حکمت بخشش فدک-@seyedololama.mp3
1.72M
سیرهی امام هادی علیهالسلام-@.mp3
3.58M
🔺 به مناسبت ولادت امام هادی علیهالسلام؛ ( ۱۵ #ذی_الحجه ۲۱۲ق)
🔹ذکر گوشهای از سیرهی معنوی امام #هادی صلواتاللهعلیه
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
🔺 ثمرات بسیار شیرین تفکر
اين همه نقش عجب بر در و ديوار وجود
هر که فکرت نکند نقش بود بر دیوار
نعمتت بار خدايا ز عدد بيرون است
شکر إنعام تو هرگز نکند شکرگزار
( #سعدی )
🔹 کار خدا اين چنين است و هيچ #عيب و نقصی نداشته و ندارد بلکه ما خرابکاری میکنيم و به سزايش هم میرسيم!.
مثلاً یکی از دستوراتی که #تفکر برای #انسان میآورد همين است که وقتی انسان، #تجارت و #زراعت میکند و مشغول به کاری میشود، بعد از مدتی میبيند که کمکم کارش رونق گرفته و درآمدش زياد میشود؛ آنوقت اين طراحی فکری و هر روز فکر کردن نمیگذارد که اين #سرمايه خیلی بالا برود و زياد بشود و شروع میکند به طراحی خرج کردن؛ میرود دنبال اينکه ببينم برادرزادهام وضعش چگونه است يا #همسايهام کسبش به چه نحو است يا #فلسطینیها در چه حالاند؟ بنابراين عوض میشود، چرا که اين فکر #اصلاح کنندهی #اجتماع و فرد است.
و اگر بخواهيم اين #انقلاب_اسلامی ادامه پيدا کند إنشاءالله -که البته همه میخواهيم- ، اينگونه مسائل بايد از سخنان #مرحوم_امام استخراج شده و وارد برنامهریزیها شود. و تفکر بايد جزء برنامهی نسل جديد بيايد؛ چه دوشيزهها و چه پسرها و اينها نتايج فکری خودشان را بنويسند و به اساتيد علمی خودشان نشان بدهند که ما در اين موضوع، اين فکرها را کرديم و به اين نتايج رسيديم و او تصحيح يا تحسين کند.
#تفکر بايد جزء برنامهی لازم هر انسانی باشد و از کوچکی به اندازهی فهمش به او #تکليف تفکر کنند تا #مملکت ، مملکتی بشود که نهضت اسلامی به نهضت کارها و دستورات بيانجامد وگرنه نام نهضت، اسلامی میماند ولی مابقيش نيست!، مانند #اسلام بعد از #پيامبر (صلیاللهعلیهوآله) که نامش ماند ولی #عمل آن شد عمل #معاويهای و #يزيدی و #مأمونی و #هارونی و #متوکلی و سلاطینی!.
اين است که دوستان بايد اين مسائل را دست کم نگيرند و خودشان در آنها فکر بفرمايند.
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
🔺 یا من اسمه دواء و ذکره شفاء
🔹 «از قضا سرکنگبین صفرا فزود» ( #مثنوی )
یک #دارو که میشود گفت هم دارو و هم غذاست سرکنگبین نام دارد؛ عسل شیرین را با سرکه جور میکنند برای رفع صفرا، اگر انسان درونش صفرا طغیان کرده باشد، این دارویش است.
#مولوی میگوید: وقتی قسمت نباشد، #شفا قسمت نشده باشد؛ همین دارو صفرا میآورد!.
«روغن بادام خشکی مینمود»
روغن بادام معمولاً برای این است که رفع یبوست بکند، اما وقتی که خدا اجازه داده باشد که این بادام اثر کند. و معنای #اسلام و #مسلمانی این است و ما #روحانیون این #سرمایه را از خدا بگیریم که این #اعتقادات در ما حفظ بشود و بعد هم به #خلق خدا بگوییم.
بگوییم: این "اشهد ان لا اله الله" که میگوییم در رادیو، در هر صبح و عصر، خیلی معنا میدهد!. #شعار نیست! یعنی ما ملت #ایران شهادت میدهیم به اینکه هر چه از خوردنی و پوشیدنی و یاد داشتن و سوار شدن و وسایل #زندگی و #پدر و #مادر و #اولاد ، همهی اینها وسایل خدایی است و جز اراده و قدرتنمایی حقتعالی نیست؛ که اگر آن #اراده و #قدرت الاهی از اینها کنار برود، هیچچیز باقی نمیماند. آیا اینجور نیست؟
باید آدم وقتی که #اذان را میشنود، اقلاً این مسائل را به خاطرش بیاورد. اگر برایش روشن است که چه بهتر، او هم با #مؤذن تکرار میکند؛ ولذا #مستحب است که آدم وقتی شنید، تکرار کند. وقتی او میگوید: اشهد ان لا اله الا الله، بنده هم بگویم: اشهد ان لا اله الا الله.
اما اگر نه، یک مسئله تشریفاتی شده، زود تکان بخوریم و #اصلاح کنیم.
۸۲/۱۰/۱۵
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama