هدایت شده از احمدحسین شریفی
🔴سبک زندگی رضوی
🖊احمدحسين شريفی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔸سبک زندگي يعني رفتارهاي نهادينه شده فرد؛ رفتارهايي که روية زندگي او باشند؛ رفتارهايي که دائمي باشند.
ابراهيم بن عباس از ياران همراه امام رضا(ع)، سبک زندگي آن حضرت، يعني رفتارهاي نهادينه در وجود آن حضرت، را چنين توصيف ميکند:
یک) هرگز نديدم با کلام خود به کسي جفا کند؛
دو) هرگز نديدم کلام کسي را قطع کند؛
سه) هرگز نيازمندي را، در صورت توان، از در خانة خود رد نميکرد؛
چهار) هرگز پاي خود را جلو ديگران دراز نکرد؛
پنج) هرگز در برابر ديگران بر متکا، تکيه نزد؛
شش) هرگز کسي را دشنام نداد؛
هفت) هرگز آب دهان خود را (در اماکن عمومي) بر زمين نريخت؛
هشت) هرگز به صورت قهقهه نخنديد؛ بلکه خندة او تبسم بود؛
نه) همراه با اهل خانه، خدمتکاران و نگهبانان بر سفره مينشست؛
ده) شبها کم ميخوابيد؛ اکثر شبها را تا صبح به ذکر خدا مشغول بود؛
یازده) زياد روزه ميگرفت؛ روزه سه روز در هر ماه را از دست نميداد؛ و ميگفت اين ارزش روزة همة ايام را دارد؛
دوازده) خيلی اهل خير و صدقة پنهانی بود؛ غالباً در شبهای تاريک اين کار را میکرد. (عيون اخبارالرضا، ج2، ص184)
🔻اميدوارم که پيروان آن حضرت نيز در آراستن خود به اين صفات، کوشا باشند و بدانند که شيعه واقعي کسي است که رفتارهاي اهل بيت را الگوي خود قرار دهد؛ و به پيروي ذهني و زباني اکتفا نکند.
#امام_رضا
#سبک_زندگی
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🌹
🟡«برنامه هفتم پیشرفت» (۴)
♦️«آمایش آموزش عالی»
🖊احمدحسین شریفی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
کمیت و کیفیت دانشگاههای کشور چندین سال است که توجهات را به خود جلب کرده است. تا جایی که مسأله آمایش آموزش عالی و آمایش دانشگاهها و مسأله ادغام یا تجمیع واحدهای مختلف دانشگاههای دولتی، جزء برنامهها و مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی هم شده است. اما معالاسف تاکنون نه تنها اقدامی جدی در این خصوص صورت نگرفته است، بلکه بعضاً شاهد اقداماتی برخلاف آن هستیم.
علیرغم آییننامهها و قوانین ابلاغی، بعضاً شاهد بودهایم که شورای گسترش وزارت علوم، کاملاً برخلاف نظر کمیتههای آمایش علم استانها نظر دادهاند. فی المثل در حالی که بحث ادغام دانشکده حضرت معصومه سلام علیها در دانشگاه قم، بنا بود در دستور کار کمیته آمایش علم استان قم قرار گیرد، و علیرغم آنکه هیئت امنای دانشکده، با دانشگاه شدن آن مخالف بود، ناگهان در خبرها آمد که این دانشکده از سوی شورای گسترش وزارت علوم به دانشگاه تبدیل شد!
آنگونه که در مراسم تودیع و معارفه وزرای علوم پیشین و جدید، معلوم شد، خوشبختانه رئیس محترم جمهور که رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی هم هست، منتقد جدی کثرت و تعدد دانشگاههای کشور هستند و در نقد کثرت دانشگاهها، با نقل خاطرهای از تایلند، فرمودند: «این همه دانشگاه را برای چه میخواهیم؟!» و همچنین در برنامه وزیر محترم علوم جناب دکتر سیمایی نیز مسأله آمایش آموزش عالی مورد توجه جدی قرار گرفته است.
افزون بر همه اینها، در ماده ۹۵ برنامه هفتم پیشرفت نیز به صراحت مسأله آمایش آموزش عالی به عنوان یک تکلیف قانونی بیان شده است. در این ماده تأکید شده است وزارت علوم و بهداشت حداکثر تا ۱۸ آذر امسال (۱۴۰۳) باید طرح آمایشی خود مشتمل بر «تعيين ظرفيت كل و سهم دانشجويان به تفكيك رشته، مقطع تحصيلي و زيرنظامهای آموزش عالی كشور، توزيع دانشجو در رشتهها، مقاطع تحصيلی و نيز توسعه و ايجاد رشتهها و مقاطع تحصيلی مورد نياز در گروههای آموزش عالی، مبتنی بر ملاحظات آمايش آموزش عالی و آمايش سرزمين را تهيه نموده و به تصويب شوراهای گسترش و برنامهريزی آموزش عالی وزارتخانههای مذكور برسانند و هرساله آن را به روزرسانی نمايند.»
و در تبصره یک این ماده تأکید شده است، که وزارتین «مكلفند نسبت به رفع همپوشانی رشتهها و گرايشهای فعال بر اساس سياستهای شورای عالی انقلاب فرهنگی اقدام نمايند.»
امیدواریم وزارت علوم در دوران جدید خود با درایت و دقت و بدون ملاحظات سیاسی و صنفی، به صورتی قاطع نه تنها مسأله آمایش رشتهها و گروهها و مقاطع تحصیلی بلکه آمایش دانشگاهها و تجمیع یا ادغام آنها را در دستور کار خود قرار دهد.
#دانشگاه
#آموزش
#برنامه_هفتم
@Ahmadhoseinsharifi
🌹
🟢حوزه علمیه قم؛ پیشتازی و مرزبانی
🖊احمدحسین شریفی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️نگاهی به عناوین برخی از دروس خارج فقه حوزه علمیه قم در سال جاری، نه تنها حیات علمی و پویایی آن را نشان میدهد، بلکه نشانههایی از پیشتازی و مرزبانی علمی آن را هم نمایان میسازد:
۱. فقه اجتماعی
۲. فقه احیای حقوق عامه
۳. فقه اخلاق
۴. فقه اداره
۵. فقه امنیت
۶. فقه بورس و بازارهای مالی
۷. فقه بیمه
۸. فقه پزشکی
۹. فقه پول
۱۰. فقه پولشویی
۱۱. فقه تربیت
۱۲. فقه جمعیت
۱۳. فقه حریم خصوصی
۱۴. فقه حقوق بشر
۱۵. فقه حکمرانی
۱۶. فقه حکومت
۱۷. فقه خانواده
۱۸. فقه رسانه
۱۹. فقه رمز ارزها
۲۰. فقه روابط بینالملل
۲۱. فقه رؤیت هلال ماه با چشم مسلح
۲۲. فقه شخص حقوقی و شرکتهای سهامی
۲۳. فقه عدالت
۲۴. فقه عقود مستحدثه
۲۵. فقه فضای مجازی
۲۶. فقه قانون
۲۷. فقه مالکیت فکری
۲۸. فقه محیط زیست
۲۹. فقه هوش مصنوعی
۳۰. فقه ورزش
۳۱. فقه کارگزاران
۳۲. فقه هوش مصنوعی
♦️در عین حال چند ملاحظه طلبگی را از این باب که «گاه باشد که کودکی نادان/ به غلط بر هدف زند تیری» بیان میکنم:
یک. طبیعتاً انتظار این را نداریم که عمق طرح و ارائه چنین مباحثی به عمق مباحث استخواندار و سنتی فقه در موضوعات بیع و طهارت و نجاست و صوم و صلاة باشد. اما این انتظار را داریم که اساتید دغدغهمندی که از سر تکلیف و با اعتقاد به غنایی مبانی و منابع و اصول فقه شیعی به این مباحث ورود کردهاند،
اولاً، در موضوعشناسی دقت کامل داشته باشند، و به صورت عمیق و دقیق با موضوعات مورد بحث آشنا شوند.
ثانیاً، به هیچ وجه از روششناسی اجتهادی مرسوم و متعارف، در ارائه این مباحث عدول نکنند؛
دو. معتقدم برای آنکه حوزه علمیه قم بتواند نگاه جامع و همهجانبه اسلام را به مسائل اجتماعی و نوپدید عرضه کند، در کنار مباحث فقهی ناظر به این موضوعات، باید مباحث اخلاقی و الهیاتی (فلسفی) آنها را نیز با قوت دنبال کند. یعنی مباحثی مثل «اخلاق اجتماعی»، «اخلاق اداری»، «اخلاق امنیت»، «اخلاق پزشکی»، «اخلاق حکمرانی»، «اخلاق خانواده»، «اخلاق رسانه»، «اخلاق روابط بینالملل» و ... همچنین «فلسفه اجتماعی»، «فلسفه مدیریت»، «فلسفه امنیت»، «فلسفه خانواده»، «فلسفه رسانه»، «فلسفه حقوق»، «فلسفه عدالت»، «فلسفه محیط زیست»، «فلسفه ورزش» و ... را به طور جد در دستور آموزش و پژوهش خود قرار دهد.
سه. طرح این مباحث هرگز نباید محدود به حوزه علمیه قم شود؛ طلاب حاضر در شهرستانها و سایر حوزههای علمیه کشور نیز به شدت به چنین مباحثی نیازمندند. طلاب و حوزههای شهرستانها، ویترین و پیشانی حوزه علمیه قم و نماینده علم و پژوهش و اخلاق حوزه علمیه قم هستند، باید از حیث علمی و پژوهشی و تبلیغی دائماً تغذیه شوند.
چهار. برای عمیقتر شدن این موضوعات و مباحث، بسیار مناسب است که مدیریت حوزه، تدبیری به کار گیرد که با محوریت اساتید مربوطه، متخصصان دانشگاهی ایران و بلکه جهان، نیز امکان حضور در جلسات درس حوزویان را داشته باشند و جدیدترین مباحث ناظر به موضوعات مربوطه را در حضور اساتید حوزه، با طلاب علوم دینی در میان بگذارند. با این تدبیر، هم اساتید دانشگاه با دغدغههای اسلامی حوزویان آشناتر میشوند و هم اساتید و طلاب حوزههای علمیه، بهتر و بیشتر عمق مباحث موجود درباره موضوعات مورد بحث خود را آگاه میشوند.
پنج. مدیریت حوزه علمیه باید تدبیری به کارگیرد که چنین مباحثی به «فناوریهای نرم و فرهنگی» تبدیل شوند. زیرا تا آموزشها و پژوهشهای اجتهادی نتوانند کاربرد و کاربست خود را در مسائل اجتماعی و صنعی و مبتلابه مردم نشان دهند، جامعه هدف این مباحث و ذینفعان و مخاطبان، طعم شیرین چنین مباحثی را به صورتی ملموس نخواهند چشید؛ و در نتیجه امیدی به ماندگاری و استمرار چنین مباحثی هم نخواهد بود. به تعبیر دیگر، باید امتداد فناورانه این مباحث اجتهادی را هم مورد توجه قرار داد.
#فقه
#حوزه_علمیه
@Ahmadhosensharifi
🌹
هدایت شده از احمدحسین شریفی
🟢آیا پیامبر اکرم(ص) از پایانیافتن ماه صفر خوشحال بود؟
🖊احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
يکي از دانشهای ناظر به «فقه الحديث»، دانش «اسباب ورود حديث» است. اين دانش به منزلة دانش «شأن نزول» در تفسير قرآن است. هدف اصلی از دانش اسباب ورود حديث، شناخت شأن صدور روايات و فهم قرائن موجود به هنگام صدور روايات است. توضیح آنکه به صرف فهم معنای لغوی و اصطلاحی الفاظ و ترکيبهای به کار رفته در احاديث نمیتوان مدعی «فهم درست» آنها شد. در برخی از موارد برای فهم درست معنای احاديث، بايد اسباب ورود حديث را دانست. يعنی علت و زمينه و بافت صدور آن سخن از معصوم را بايد فهميد. چرا که «شرايط زمينهای» در فهم مراد معصومان حتماً نقشآفرين است. به تعبير ديگر، بايد قراين مقامی (شرايط اجتماعی و تاريخی و فرهنگی و حالات مخاطب و گوينده و ... ) را در نظر گرفت.
متأسفانه بسياری از ناقلان اوليه احاديث و جامعان کتابهای حديثی، از نقشآفرينی قراين مقامی در فهم مراد معصومان غافل بودند و اهتمامی به ذکر آنها نداشتهاند. به همين دليل، برای فهم مراد واقعی معصومان، يک حديثشناس محقق بايد تلاش بيشتری کند و حتیالامکان قرائن را در منابع موجود به دست آورد. مراجعه به منابع حديثی ساير فرق و مذاهب اسلامی يا مراجعه به منابع تاريخی و فهم درست تاريخ صدر اسلام و اوضاع فرهنگی و اجتماعی حاکم بر قبايل و اقوام آن زمان و امثال آن میتواند پارهای از گرهها را بگشايد.
به عنوان مثال، در پارهای از منابع اهل سنت حديثی از #پیامبر_اکرم(ص) نقل کردهاند که فرموده باشد: «مَنْ بَشَّرَنِي بِخُرُوجِ آذَارَ فَلَهُ الْجَنَّةُ؛ هر کس مرا به پایان یافتن آذار بشارت دهد، من او را به بهشت بشارت میدهم.»
آذار از ماههای رومی است؛ مصادف با خرداد شمسی است؛ برخی آن را به معنای #ماه_صفر دانستهاند و از این حدیث نحسی ماه صفر! و سعدی ماه ربیع الاول را نتیجه گرفتهاند!
این حدیث، به خودی خود و بدون آگاهی از بافت و زمینههای بیان آن، از نظر مضمونی آنقدر عجیب هست که حتی پارهای از اهل حديث و ظاهرگرايانی مثل احمدبن حنبل نتوانستهاند با مضمون آن کنار بيايند و آن را تأييد کنند؛ به همين دليل گفتهاند که اين حديث اصل و اساسی ندارد! اما اگر احمدبن حنبل قرائن مقامی صدور چنين سخنی را میدانست، چنين حکم قاطعی را صادر نمیکرد. #شيخ_صدوق از #ابنعباس علت صدور چنين سخنی را به اين صورت نقل میکند که:
«روزی پيامبر خدا(ص) با اصحاب خود در مسجد قبا نشسته بود و به آنان گفت: نخستين فردی که اکنون بر شما وارد میشود از بهشتيان است. برخی از اين افراد چون اين سخن را شنيدند بيرون رفتند تا شتابان باز گردند و به سبب اين خبر از بهشتيان شوند! پيامبر اين را فهميد و به آنان که مانده بودند فرمود: اکنون چند نفر بر شما وارد میشوند که هر يک از ديگری سبقت میجويد؛ از ميان آنان هر کس به من بشارت دهد که ماه آذار تمام میشود اهل بهشت است. پس آن گروه بازگشتند و وارد شدند و #ابوذر نيز با آنان بود. پيامبر خدا(ص) به آنان فرمود: ما در کدام ماه رومی هستيم؟ ابوذر پاسخ داد: «ای پيامبر خدا آذار تمام شد.» پيامبر گفت: «ای ابوذر اين را میدانستم اما دوست داشتم که امت من بدانند تو بهشتی هستی.»
به هر حال این حدیث هیچ ربطی به سعدی و نحسی ماههای صفر و ربیع الاول ندارد! اصل داستان چیز دیگری بوده است که در تحلیل مرحوم شیخ صدوق کاملاً واضح است.
#نحس
🆔https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi
🌹
🟡برنامه هفتم پیشرفت (۵)
♦️«آموزشهای عملی و مهارتی»
🖊احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔹به اعتراف همه دستاندرکاران آموزش عالی، یکی از مهمترین مشکلات آموزش عالی در همه سالیان گذشته این بوده است که اغلب خروجیهای آن از مهارت لازم برای استفاده از دانش خود در جامعه و صنعت برخوردار نبوده و نیستند! اغلب آموزشهایی که در دانشگاهها داده میشود، آموزشهای نظری و تئوریک بوده و هست. آموزشهای عملی و مهارتی یا اساساً وجود نداشته است (کما اینکه در اغلب رشتههای علوم انسانی چنین بوده و هست) و یا به اندازهای نبوده است که فارغالتحصلان دانشگاه، در رشته خود توانایی عملی و مهارتی لازم را کسب کرده باشند.
🔸در سه سال گذشته، وزارت علوم اقدامات بسیار ارزشمندی در این خصوص انجام داد. و گامهای خوبی را جهت آموزش مهارتمحور برداشت. «شیوهنامه اجرایی دروس مهارتی – اشتغالپذیری» هم در تاریخ ۲۷ شهریور ۱۴۰۲ برای اجرا، به دانشگاهها ابلاغ شد؛ و متعاقب آن، برخی از دانشگاهها نیز تغییراتی در سرفصلهای خود ایجاد کردند.
🔻در عین حال، این موضوع، به دلیل اهمیت ویژهای که دارد، در برنامه هفتم پیشرفت نیز به طور جدی مورد توجه قرار گرفته است. در تبصره۲ ماده ۹۵ برنامه هفتم پیشرفت، وزارت عتف و وزارت بهداشت(در رشتههای غیربالینی) مکلف شدهاند در همه مقاطع تحصیلی در کنار دروس نظری، دروس عملی و مهارتی را نیز در برنامههای آموزشی بگنجانند.
🔹بر اساس تکلیف برنامه هفتم، دستگاههای اجرایی مرتبط با آن دروس عملی و مهارتی نیز «موظفند مشارکت لازم را برای اجرای دروس عملی در دستگاه اجرایی خود به عمل آورند.»
🔸نکته مهمی که در برنامه هفتم ذکر شده است این است که وزارت عتف و بهداشت ملزم شدهاند که به صورتی «نتیجهمحورانه» و نه به شکل «رفع تکلیف»، با این مسأله مواجهه شوند. به این صورت که کمیت و کیفیت این دروس عملی و مهارتی باید به گونهای طراحی و تدوین شود که دانشآموختگان پس از فراغت از تحصیل «حداقل در یک حوزه تخصصی دارای مهارتهای کاربردی مورد نیاز کشور باشند.»
#دانشگاه
#مهارت
#برنامه_هفتم
🆔https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi
🟡مدیریت و مهارت حل مسأله
🖊احمدحسین شریفی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️یکی از مهمترین مهارتهای لازم برای مدیران، مهارت حل مسأله است.
هر سازمانی درگیر دهها مسأله مزمن و مقطعی، ساده و پیچیده و درونسازمانی و برونسازمانی است.
یک مدیر لایق کسی است که
اولاً، توانایی و استعداد کشف و فهم «مسائل» را داشته باشد؛
ثانیاً، بتواند «مسائل حلنشدنی» را از «مسائل حلشدنی» تفکیک نماید؛
ثالثاً، از هوشمندی لازم جهت تفکیک «مسائل حلشدنی اصلی» از «مسائل حلشدنی فرعی» و «اولویتبندی» میان آنها برخوردار باشد؛
و رابعاً، اراده و جرئت لازم جهت «حل بنیادین و ریشهای» مسائل را داشته باشد.
#مدیریت
#حل_مسأله
@Ahmadhoseinsharifi
🌹
🟠نقش دوراندیشی در عبور از موانع: «هر قدم را از سرِ بینش نهم»
🖊احمدحسین شریفی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔸مولوی در دفتر سوم مثنوی معنوی، ابیات ۱۷۴۶ به بعد حکایتی جالب تحت عنوان «شکایت استر پیش شتر که من بسیار میافتم» درباره اهمیت و نقش آیندهبینی و دوراندیشی در استواری رفتار و فهم سرد و گرم روزگار بیان میکند.
♦️داستان از این قرار است که قاطری نزد شتری گلایه میکند که چرا من در سربالاییها و سرازیریها و راههای باریک این همه سکندری میخورم و همچون افراد راهگم کرده و راهنابلد بر زمین میافتم؛ اما تاکنون ندیدهایم که تو بر زمین فروافتی؟!
گفت اَستر با شُتر کِای خوش رفیق
در فراز و شیب و در راهِ دقیق
تو نه آیی در سَر و، خوش میروی
من همی آیم به سَر در، چون غَوی
من همی افتم به رُو، در هر دَمی
خواه در خشکی و خواه اندر نمی
این سبب را بازگو با من که چیست؟
تا بدانم من که چون باید بزیست؟
🔹شتر دو عامل را بیان میکند:
نخست آنکه بصیرت و بینایی او از قاطر بیشتر و دقیقتر است. او تیزبینتر و ریزبینتر است.
و دوم آنکه قد او بلندتر است و دوردستها را از افقی بالا مینگرد و میبیند. به تعبیر دیگر، میگوید من پیشاپیش، همه پستیها و بلندیها و فرازها و نشیبها را میبینم؛ لذا با امری غیرمترقبه مواجهه نمیشوم. به درستی میدانم که پایم را کجا و چگونه بگذارم و به همین دلیل هرگز بر زمین نمیافتم.
گفت: چشمِ من ز تو روشنتر است
بعد از آن هم از بلندی ناظرست
چون برآیم بر سرِ کوهی بلند
آخرِ عَقبه ببینم هوشمند
پس همۀ پستیّ و بالاییِ راه
دیدهام را وانماید هم اِله
هر قدم را از سرِ بینش نهم
از عِثار و، اوفتادن وارَهم
🔻اما تو به این دلیل که فقط جلوی پای خودت را مینگری. مشکل تو این است که جزئیبین و نزدیکبین هستی و از چالشهای آینده خبر نداری، پایت به درون چاله میرود و زمین میخوری:
تو نبینی پیشِ خود یک دو سه گام
دانه بینیّ و، نبینی رنجِ دام
#بصیرت
#آیندهبینی
#مولوی
🆔https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi
🌹
♦️ضرورت تجمیع و ادغام دانشگاهها
🖊احمدحسین شریفی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔸یکی از معضلات و مشکلات عمده که خود منشأ بسیاری از مشکلات مادی و علمی آموزش عالی است، کثرت غیرقابل توجیه واحدهای دانشگاهی در کشور است!
🔻ایران از نظر تعداد واحدهای دانشگاهی در رتبه سوم دنیا قرار گرفته! حتی ۱۵۸ واحد دانشگاهی بیش از کشور چین داریم! این در حالی است که جمعیت چین ۱۷ برابر جمعیت ایران است!
🔹پراکندگی خیلی زیاد و غیرمنطقی مراکز دانشگاهی، آن هم در حالی که سالانه چند میلیون صندلی خالی (صندلی بدون دانشجو) داریم، موجب هدر رفت میلیاردها تومان سرمایه بیتالمال شده است. افزون بر آن، هزینههایی که بابت مدیریتهای مستقل این دانشگاهها و ارائه آموزشهای تکراری باید پرداخت شود، مبالغی بسیار هنگفت است.
🔸حقیقتاً در اغلب استانها به بیش از یک دانشگاه نیازی نیست. مع الاسف در برخی از شهرها دهها مرکز دانشگاهی وجود دارد! که بسیاری از آنها کمترین استانداردهای لازم را هم ندارند!
♦️تجمیع و ادغام بسیاری از این دانشگاهها نه تنها شدنی است؛ بلکه ضروری است. و به همین دلیل در قوانین بالادستی به صراحت ذکر شده است! و اجرای آن فقط به اندکی «شجاعت» و «شهامت» و «درایت» نیاز دارد.
#دانشگاه
@Ahmadhoseinsharifi
🌹
🟢علم دانستنی است و نه گفتنی
🖊احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
یکی از کتابهای اخلاقی و عرفانی ارزشمند، کتاب انیس التائبین از شیخ احمد جام است.
شیخ احمدجام در باب نهم از این کتاب، نکاتی ناب و ارزشمند درباره علم و عالمان میگوید.
مطالعه آن را به همه جویندگان علم، به ویژه معلمان و استادان پیشنهاد میدهم.
از آن جمله، میگوید:
«علم دانستنی است، نه گفتنی.
بسیار کس بود که داند و نگوید؛
و بسیار کس بود که گوید و نداند؛
نه گفتار دلیل دانش کند
و نه خاموشی دلیل جهل؛
اما راستکرداری دلیل دانش کند
و تباهکاری دلیل جهل.»
#دانشگاه
#علم_نافع
#احمد_جام
@Ahmadhoseinsharifi
🌹
🟡ترجمه المیزان و تأخیر در ظهور امام زمان!
🖊احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️در تاريخ ۶ مهر ۱۳۹۶ در جمع تعدادی از دوستان متخصص در حوزهی مطالعات انقلاب اسلامی در محضر #علامه_مصباح بوديم که به مناسبتی خاطرهای از مجاهدتهای فکری و فرهنگی امام خمینی(ره) تعريف کردند:
فرمودند يکی از مشکلات جدی در راه نهضت امام، برداشتهای نامناسب عدهای از روحانيان و همعصران امام از اسلام و دين و شريعت و فرهنگ و تبلیغ دین بود. از جمله از فردی ياد کردند که هم او علاقهای وافر و مخلصانه به امام داشت و هم امام به او علاقهمند بود به گونهای که همين فرد روزهای پنجشنبه در منزل خود مراسم روضهای داشت که حضرت امام نيز معمولاً در آن مراسم شرکت میکرد.
🔹اما همين فرد وقتی برخی از جلدهای تفسير الميزان چاپ شد و عدهای از دوستان شروع کردند به ترجمهی آن از جمله آيتالله مکارم جلد اول و بنده [علامه مصباح] جلد دوم آن را ترجمه کردیم. وقتی ترجمه جلد دوم را به او دادم، به صورت جدی برآشفت و گفت:
«اين کارها را چرا انجام میدهيد؟! همين کارهاست که موجب تأخير در ظهور حضرت حجت میشود!»
🔸سپس فرمودند: «حال تصور کنيد که امام برای آمادهسازی جامعه در جهت معارف سیاسی و اجتماعی اسلام و شکلدهی به حکمرانی اسلامی در همه شؤون و ابعاد زیست فردی و اجتماعی ایرانیان، حتی در درون حوزههای علميه نيز بايد چه مبارزهی فکری و فرهنگی جانکاهی انجام میداد!»
#امام_زمان
#امام_خمینی
#ترجمه
🆔https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi
🌹
🟢«برنامه هفتم پیشرفت»، «مساجد» و «حوزههای علمیه»
🖊احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔸مساجد از بزرگترین پایگاههای ترویج اسلام و از بزرگترین سرمایههای فرهنگی و هویتی مسلمانان به شمار میروند. در عین حال، همگان میدانیم که مساجد در حال حاضر آن کارکردهای فرهنگی و اجتماعی و سیاسی مورد انتظار را تأمین نمیکنند. این مسأله علل و عوامل فراوانی دارد که در جای خود هم بررسی شده است.
♦️به هر حال، در قانون برنامه هفتم پیشرفت تکالیف و احکامی ذکر شده است که تحقق آنها میتواند گامی اساسی در جهت احیای کارکردهای فرهنگی و اجتماعی مساجد باشد.
🔹از مهمترین احکام و تکالیف برنامه هفتم پیشرفت در حوزه دین و فرهنگ میتوان به مواردی اشاره کرد که در ذیل ماده ۷۴ تحت عنوان اهداف کمّی برنامه هفتم پیشرفت ذکر شده است. از آن جمله توجه شما را به چند هدف کمّی این برنامه و الزامات و اقتضائات آن جلب میکنم:
✔️یک. «تا پایان برنامه (یعنی تا سال ۱۴۰۸) باید هر روستا و محله یک امام جماعت داشته باشد.»
🔻[در حال حاضر میدانیم که تعداد طلاب و روحانیانی که بتوانند به این وظیفه بسیار مهم یعنی «امامت جماعت یک روستا یا محله» بپردازند، و راهبری فرهنگی و اجتماعی و سیاسی یک روستا یا محله را به صورت اطمینانبخشی برعهده بگیرند، بسیار کمتر از میزان نیاز است. بنابراین، مدیریت حوزههای علمیه برای استفاده بهینه از این فرصت و کمک به تحقق این هدف برنامه هفتم، لازم است تدابیر مورد نیاز را به کار گیرد.]
✔️دو. «ده هزار مسجد به عنوان مسجد پایگاه قرآنی محله باید وجود داشته باشد.»
🔻[تحقق این هدف منوط به آن است که سختافزارها و نرمافزارهای لازم برای این منظور در آن ده هزار مسجد تدارک دیده شود. دست کم دههزار مربی مسجدی مطمئن و مجهز به معارف قرآنی باید تربیت شوند]
✔️سه. «تا پایان برنامه هفتم، ده میلیون حافظ قرآن باید تربیت شود.»
🔻[معلوم است که دستیابی به چنین هدفی چه میزان از مجاهدت و تدبیر و تلاش میخواهد.]
✔️چهار. «موسسات قرآن و عترت، باید سالانه ۲۵ درصد رشد داشته باشند.»
✔️پنج. در بند ث تبصره ۲ ماده ۷۵ قانون برنامه هفتم آمده است:
«وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مكلف است به منظور مردميسازي فعاليتهاي فرهنگي و استفاده از ظرفيت مساجد با همكاري مركز رسيدگي به امور مساجد، سازمان بسيج مستضعفين، سازمان تبليغات اسلامي، سازمان اوقاف و امور خيريه با كسب نظر شوراي عالي حوزههاي علميه و شوراي سياستگذاري ائمه جمعه و شوراي هماهنگي تبليغات اسلامي اقدامات قانوني لازم را براي تهيه و تصويب طرح مسجدمحوري در محلات ظرف سه ماه از لازمالاجرا شدن اين قانون پس از طي تشريفات قانوني انجام دهد.»
🔻[توجه داشته باشید که قانون برنامه هفتم در تاریخ ۱۸ تیر ۱۴۰۳ رسماً ابلاغ شد و با این حساب، یک ماه دیگر، پایان مهلت سهماههای است که در این تبصره آمده است! امیدوارم که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر متولیانی که در این بند ذکر شده است، به ویژه شورای عالی حوزههای علمیه، بتوانند با جدیت به وظیفه خود عمل کنند.]
#برنامه_هفتم
#حوزه_علمیه
#مسجد
🆔https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi
🌹
🟡مدیریت و هنر تصمیمگیری
🖊احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔹«تصمیم»، مصدر باب تفعیل از ماده «صمّ»، به معنای «کر کردن» است. «تصمیم» یعنی «کر کردن خود از شنیدن هر سخن مخالفی».
🔸کسانی که خیلی زود و بدون بررسی جوانب مسأله و بدون مشورت با کارشناسان و خبرگان و متخصصان آن حوزه، به تصمیم میرسند، نه تنها کاری خردمندانه انجام ندادهاند؛ بلکه به احتمال زیاد، خیلی زود هم از تصمیم خود پشیمان خواهند شد.
🔻در عین حال، کسانی که وسواس در تصمیمگیری دارند و نمیتوانند به صورتی قاطع تصمیم خود را اتخاذ کنند، به طور قطع، سازمان و مجموعه تحت مدیریت خود را دچار آسیبهای فراوان خواهند کرد. اینان شایسته مدیریت نیستند؛ زیرا یکی از مهمترین شؤون مدیریت، «تصمیمگیری» است. تا جایی که به صورتی مبالغهآمیز، گفتهاند «مدیریت، چیزی جز مهارت تصمیمگیری نیست». مدیر باید جسارت و جرئت تصمیمگیری به ویژه در بزنگاهها را داشته باشد. پس از اخذ نظرات کارشناسان و متخصصان و بررسی جوانب مسأله، هرگونه ضعفی در تصمیمگیریِ به موقع و درست، سازمان را با سردرگمی مواجهه خواهد کرد:
«وَشَاوِرْهُمْ فِي الْأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّه» (آلعمران، ۱۵۹)
🔹قوت و ضعف مدیران هم در «کیفیت» و «دقت» تصمیمگیریهای آنان نمایان میشود. تصمیمات مدیران نقشی مستقیم در پیشرفت یا پسرفت یا توقف حرکت سازمان دارد.
🔸سرعت در تصمیمگیری بسیار مهم است. گاهی تأخیر در تصمیمگیری موجب ضررهای سنگین و هنگفتی برای سازمان میشود. البته تصمیمگیری سریع و درست، کاری بسیار دشوار است. نیازمند اطلاعات و دادههای دقیق و قدرت تحلیل آنها و فهم شرایط محیطی است. به تعبیر دیگر، تصمیمگیری ارتباط تنگاتنگی با مدیریت ریسک دارد. یک مدیر کسی است که جرئت و جسارت ریسکپذیری را هم داشته باشد. یعنی بعد از بررسی احتمالات و راههای مختلف، احتمال و راهی را انتخاب کند که در خدمت منافع و اهداف سازمان باشد. بهرهوری سازمان را به بالاترین سطح ممکن برساند.
♦️بنابراین، مسأله تصمیمگیری خود یک «فرایند» است که باید به درستی طی شود:
✔️مواجهه با مشکل،
✔️شناخت دقیق مشکل،
✔️تبدیل مشکل به مسأله،
✔️جمعآوری دادههای لازم درباره مسأله،
✔️تحلیل دادهها و فهم عوامل اصلی شکلگیری مسأله،
✔️تأمل در انواع راههای ممکن برای پاسخ به مسأله،
✔️انتخاب بهترین راه حل.
#تصمیمگیری
#مدیریت
🆔https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi
🌹
هدایت شده از احمدحسین شریفی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻تعجب نکنید، «خوکدرمانی» یکی از صدها «نسخه حیوانپایه» در روانپزشکی و رواندرمانی اومانیستی است!
🔻حیوانسازی انسان، سرنوشت محتوم اومانیسم و بریدگی از معنویت و دین الهی است!
🔻اگر باور دینی و روح خدایی انکار شود، زندگی حیواناتی مثل خوک و سگ و گربه، به مدل زندگی آرمانی انسان تبدیل خواهد شد!
🔸معالاسف، بعضی از مدعیان و مقلدان و سرسپردگان غرب در ایران، فقط این قبیل امور را «علم» میدانند و هر سخنی خلاف اینها را با چماق خیالپردازی و ایدئولوژیزدگی و ... طرد میکنند!
#علوم_انسانی
🖊احمدحسین شریفی
@Ahmadhoseinsharifi
🌹
🟡«برنامه هفتم پیشرفت» (۶)
♦️«پذیرش دانشجو به شیوه استادمحور»
🖊احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔹یکی از بهترین شیوههای آموزش به ویژه در سطح تحصیلات تکمیلی، شیوه استادمحوری است. البته تا زمانی که پذیرش استاد نیز منضبط و نظاممند و هدفمند نباشد، نمیتوان گفت که هر استادی شایستگی پذیرش دانشجو را دارد. زیرا، واقعیت این است که، برخی از اساتید صرفاً به دلیل برخورداری از حداقلهای علمی و یا بر اساس معیارها و ضوابطی حداقلی و یا به دلایل برخورداری از برخی از تسهیلات و معافیتهای قانونی و ...، در کسوت استادی قرار گرفتهاند؛ و نه لزوماً بر اساس لیاقتها و شایستگیهای علمی و پژوهشی و معلمی.
🔸به هر حال، اساتیدی که دارای یک پروژه فکری و یک طرح تحقیقاتی مشخصی هستند شایستگی پذیرش دانشجو را به نحو مستقل دارند.
🔻اما از کجا چنین اساتیدی را میتوان شناخت؟
چطور میتوان فهمید که یک استاد دارای پروژه فکری و طرح تحقیقاتی مشخص و مفیدی است؟
به نظر میرسد سامانه «نان» (نظام ایدهها و نیازها)، که از ابتکارات ماندگار دوران وزارت دکتر زلفیگل بود، یکی از بهترین راهها برای تشخیص چنین اساتیدی است.
#دانشگاه
#پژوهش
#برنامه_هفتم
🆔https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi
🌹
🟢کیفرِ «علاقه به احترام»
🖊احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔸در منابع اسلامی، اعم از شیعی و سنی، احادیث فراوانی و البته بسیار تکاندهندهای در این موضوع داریم که اگر کسی علاقه و میل به احترام از سوی دیگران داشته باشد، او باید خود را برای آتش جهنم آماده کند!
🔹به عنوان مثال، در حدیثی از وجود مقدس #پیامبر_اکرم(ص) چنین میخوانیم:
مَن أحَبَّ أن يَتمثَّلَ لَهُ الرِّجالُ قیاماً فَلْيَتبَوَّأْ مَقعَدَهُ في النّار؛
هر كس دوست داشته باشد كه دیگران در برابر او و به احترام او بایستند، خود را برای آتش جهنم آماده کند.
♦️دقت در این حدیث حقیقتاً لرزه بر اندام انسان میآورد، چون میفرماید سرنوشت کسانی که «میل» و «علاقه» به این دارند که از سوی دیگر محترم شمرده شوند، آتش جهنم است. یعنی حتی اگر در دل کسی چنین میلی باشد، جایگاه او جهنم است.
هر که را مردم سجودی میکنند
زهر اندر جان او میآکنند
🔸خدایا به حرمت پاکان، احساسات، عواطف، امیال، خواستهها، علایق و هیجانات ما را هم در همان مسیری قرار بده که خودت میپسندی.
#احترام
#مدیریت
#مولوی
🆔https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi
🌹
🟡لوازم مدیریت راهبردی
🖊احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
از مهمترین لوازم مدیریتهای راهبردی میتوان به سه امر اشاره کرد:
یک. صبوری؛
یک مدیر راهبردی وقتی راهی را میگشاید، باید همچون کشاورزی باشد که بذری را میکارد. هرگز با عجله و عصبانیت، امکان ندارد زودتر از موعد مقرر محصول خود را درو کند. صبر شرط اول مدیریت راهبردی است.
دو. تحمل؛
تحمل سختیها و نیشخندها و زخمزبانها و کنایهها. چون بسیاری از ذینفعان نه درک درستی از برنامههای دراز مدت دارند و نه تحمل چندانی برای رسیدن وقت درو. به همین دلیل دائماً مشغول یأسپراکنی و ناامیدسازی میشوند.
سه. مراقبت و نظارت؛
کسی که بذری را میکارد اگر دائماً از کاشته خود مراقبت نکند و عالمانه بر روند رشد و پیشرفت آن نظارت نداشته باشد، ممکن است در «چشم بهم زدنی» زحمات «یکساله» او هدر رود.
#مدیریت
#نظارت
@Ahmadhoseinsharifi
🌹
🟣علیکم بالمتون لابالحواشی
🔸بحثی در حواشی کلیپ منتشره از استاد فیاضی
🖊احمدحسین شریفی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔹استاد غلامرضا فیاضی بدون شک، یکی از استوانههای فلسفه اسلامی و یکی از سرمایههای بزرگ علمی و اخلاقی و معنوی حوزههای علمیه و انقلاب اسلامی است. این بنده هم افتخار میکنم که در زمره شاگردان این استاد کمنظیر هستم. کسانی که از نزدیک، حتی یک بار، با ایشان برخورد داشته باشند، صفا و صداقت و تواضع و دنیاگریزی و زهد و معنویت و عشق به اهل بیت علیهم السلام و بیاعتنایی به مناصب دنیوی و سیاسی را در رفتار و گفتار و افکار او با همه وجود احساس میکنند. او یکی از اتم مصادیق کسانی است که به تعبیر مولوی:
در درونشان صد قیامت نقد هست
کمترین آنکه شود همسایه مست
♦️در عین حال، مدتی است که عدهای به بهانه انتشار غیراخلاقی و هدفمند سخنان تندی که این استاد بزرگوار درباره مرحوم دکتر شریعتی و برخی دیگر از افراد، در حاشیه یکی از جلسات خصوصی درسی خود به کار برده است، به صورت روزانه در حال تخریب این سرمایه بزرگ علمی و اخلاقی کشور هستند. بلکه به همین بهانه به دنبال تخریب هر چیزی یا هر جایی یا هر کسی که مرتبط با این استاد بزرگوار است، میباشند! از «فلسفه اسلامی» گرفته تا «مجمع عالی حکمت اسلامی» و «موسسه امام خمینی(ره)» و ...!
🔸در این باره لازم است، به اختصار، چند نکته را بیان کنم:
اولاً، اصل انتشار چنین فایلی، آن هم فایلی که ظاهراً مربوط به چند سال قبل است، کاری بسیار قبیح و زشت بوده است. به طور کلی، انتشار مباحثی که در جلسات خصوصی و برای عدهای خاص گفته میشود آن هم بدون اجازه خود فرد، مثل انتشار تصاویر خصوصی و خانوادگی افراد میماند که کاری بسیار زشت و غیرانسانی است.
ثانیاً، هر کسی ممکن است در خلوت و در جمع شاگردان خاص خود بدون رعایت آداب متعارف علمی و اجتماعی نکتهای را بگوید. اما هرگز نباید آن نکتهای را که هرگز در علن گفته نمیشود، محور تحلیل شخصیت آن فرد قرار گیرد.
همانطور که فیالمثل،
✔️چند سال قبل، کلیپی منتشر شد که یکی از شخصیتهای سیاسی در یک جمع خصوصی، درباره یکی از اقوام بزرگ ایرانی، جکهایی را برای سرگرمی تعریف کرده بود؛
✔️یا سال گذشته، باز هم در یک کار غیراخلاقی و غیرخیرخواهانه، کلیپی منتشر شد که استاد ارزشمند جناب دکتر دینانی در حاشیه یکی از درسهایش در پاسخ به سؤال یکی از دانشجویان، تعابیر بسیار تندی درباره استاد ملکیان به کار گرفته بود؛
✔️یا چند سال قبل کلیپی منتشر شد که خود جناب استاد ملکیان به بهانه نقد یکی از برداشتهای علامه طباطبائی (رضوان الله علیه) از یک آیه قرآن، تعابیر بسیار تند و موهن و توهینآمیزی درباره علامه طباطبائی به کار گرفته بود.
ثالثاً، بنده چنین مواردی را از حاشیههای زیست علمی سیاستمداران و اندیشمندان و فیلسوفان و مشهوران میدانم و معتقدم هیچ انسان عاقل و خیرخواهی در تحلیل شخصیت و جایگاه علمی و اجتماعی آنان، به چنین مواردی اصالت نمیدهد. و خود و دیگران را از دریای علم و حکمت و عرفان و معنویت شخصیتهایی مثل آیتالله فیاضی محروم نمیکند.
رابعاً، هر چند شخصاً چنان سخنانی را در مقام نقد افکار و اندیشهها نمیپسندم و خوش ندارم؛ [چه از سوی آن شخصیت سیاسی باشد و چه از سوی دکتر دینانی باشد چه از سوی استاد ملکیان و چه از سوی استاد فیاضی یا هر فرد دیگری] اما معتقدم بسیاری از کسانی که هر روز تحلیلی درباره سخنان استاد فیاضی عرضه میکنند قصد خیر ندارند. راستی چرا هیچ کدام از این دغدغهمندان رعایت اخلاق و دلسوزان فعلی اخلاق نقد! در نقد گفتارهای آن شخصیت سیاسی که میتوانست انشقاقی عظیم در کشور ایجاد کند، یا سخنان استاد دینانی یا سخنان موهن جناب استاد ملکیان درباره علامه طباطبائی هیچ سخنی بر زبان جاری نکردند؟!
#اخلاق
#فلسفه
🆔https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi
🌹
هدایت شده از احمدحسین شریفی
⚫️واپسين سفارشهاي امام حسن عسکري به جامعة شيعيان
🖊احمدحسين شريفي
#امام_حسن_عسکري(ع) در جملاتي که گويا #واپسين_سفارشهاي ايشان به جامعه پيروان بوده است؛ نکات بسيار مهمي را به شيعيان گوشزد ميکند؛ نکاتي که ميتوان گفت همه ابعاد زيست اسلامي و #سبک_زندگي شيعيان را پوشش ميدهد: ابعاد عبادي و غيرعبادي؛ فردي و اجتماعي، معاشرتهاي خانوادگي و همسايگي و شهروندي و بين المذاهبي و امثال آن را
◾️أوصِيكُمْ؛ شما را وصيت ميکنم به:
1.بِتَقْوَى اللَّهِ؛ تقواي الهي را مراعات کنيد؛
2.وَ الْوَرَعِ فِي دِينِكُمْ؛ مواظب دين خود باشيد؛
3.وَ الِاجْتِهَادِ لِلَّهِ؛ براي خدا کار و تلاش کنيد؛
4.وَ صِدْقِ الْحَدِيثِ؛ سخن راست بگوييد؛
5.وَ أَدَاءِ الْأَمَانَةِ إِلَى مَنِ ائْتَمَنَكُمْ مِنْ بَرٍّ أَوْ فَاجِرٍ؛ امانت را به کسي که شما را امين کرده است، برگردانيد، چه نيکوکار باشد و چه فاجر.
6.وَ طُولِ السُّجُودِ؛ سجدههاي طولاني کنيد.
7.وَ حُسْنِ الْجِوَارِ فَبِهَذَا جَاءَ مُحَمَّدٌ ص؛ همسايهداران خوبي براي همسايگانتان باشيد که پيامبر به اين مبعوث شد (سفارش پيامبر بود)
8.صَلُّوا فِي عَشَائِرِهِمْ وَ اشْهَدُوا جَنَائِزَهُمْ وَ عُودُوا مَرْضَاهُمْ وَ أَدُّوا حُقُوقَهُمْ؛ (دربارة مخالفان و منکران ولايت اهل بيت. شما را سفارش ميکنم که) در ميان آنان نماز بخوانيد؛ در تشييع جنازة آنان حاضر شويد؛ به عيادت بيمارانشان برويد و حقوقشان را ادا کنيد.
🔸«فَإِنَّ الرَّجُلَ مِنْكُمْ إِذَا وَرِعَ فِي دِينِهِ وَ صَدَقَ فِي حَدِيثِهِ وَ أَدَّى الْأَمَانَةَ وَ حَسَّنَ خُلُقَهُ مَعَ النَّاسِ قِيلَ هَذَا شِيعِيٌّ فَيَسُرُّنِي ذَلِكَ؛ زيرا وقتي کسي از شما در دينش پارسايي بورزد و در سخنش راستگو باشد و امانت را ادا کند و با مخالفان و مردم، اخلاق نيک داشته باشد، گفته ميشود که اين شيعه است و همين مرا شاد ميکند.
9.اتَّقُوا اللَّهَ وَ كُونُوا زَيْناً وَ لَا تَكُونُوا شَيْناً؛ پرواي خدا را داشته باشيد و زينت [ما] باشيد و ماية ننگ [ما] نشويد.
10.جُرُّوا إِلَيْنَا كُلَّ مَوَدَّةٍ وَ ادْفَعُوا عَنَّا كُلَّ قَبِيحٍ فَإِنَّهُ مَا قِيلَ فِينَا مِنْ حُسْنٍ فَنَحْنُ أَهْلُهُ وَ مَا قِيلَ فِينَا مِنْ سُوءٍ فَمَا نَحْنُ كَذَلِكَ لَنَا حَقٌّ فِي كِتَابِ اللَّهِ وَ قَرَابَةٌ مِنْ رَسُولِ اللَّهِ وَ تَطْهِيرٌ مِنَ اللَّهِ لَا يَدَّعِيهِ أَحَدٌ غَيْرُنَا إِلَّا كَذَّابٌ؛ محبتها را به سوي ما جلب کنيد و زشتيها را از ما دور کنيد؛ زيرا هر چه از خوبي در حق ما گفته شود، ما اهل آنيم؛ و هر عيبي به ما نسبت دهند ما چنان نيستيم. ما را در کتاب خدا حقي است و با رسول خدا پيوندي و از جانب خدا طهارت و عصمتي؛ هيچکس غير از ما چنين ادعايي نميکند؛ جز دروغگو.
11.أَكْثِرُوا ذِكْرَ اللَّهِ؛ فراوان ياد خدا کنيد؛
12.وَ ذِكْرَ الْمَوْتِ؛ فراوان در انديشه مرگ باشيد؛
13.وَ تِلَاوَةَ الْقُرْآنِ؛ فراوان قرآن تلاوت کنيد؛
14.وَ الصَّلَاةَ عَلَى النَّبِيِّ ص فَإِنَّ الصَّلَاةَ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ عَشْرُ حَسَنَاتٍ؛ و فراوان بر پيامبر خدا صلوات بفرستيد؛ چرا که صلوات بر رسول الله ده حسنه دارد.
15.احْفَظُوا مَا وَصَّيْتُكُمْ بِهِ؛ وصيت و سفارش مرا به خاطر بسپاريد.
🖐و أَسْتَوْدِعُكُمُ اللَّهَ وَ أَقْرَأُ عَلَيْكُمُ السَّلَامَ. شما را به خدا ميسپارم و بر شما سلام ميفرستم.
🆔 https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🌹
🟢پرهیز از «تمایلات خوارکننده»
🖊احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔸بخشی از هویت وجودی انسان، تمایلات و خواستههای بیشمار غریزی و غیرغریزی اوست.
🔹یکی از مهمترین وظایف تربیتی و تهذیبی، تربیت تمایلات و مدیریت خواستههای نفسانی است.
♦️این تمایلات و غرایز نفسانی همانطور که میتوانند وسیلهای برای کمال و تعالی باشند، میتوانند موجبات انحطاط و سقوط آدمی را هم فراهم کنند! و همانطور که این تمایلات را میتوان در مسیری به کار گرفت که مایه عزت و سربلندی فردی و اجتماعی شوند؛ میتوان با آنها به گونهای معامله کرد که مایه خواری و ذلت فردی و اجتماعی شوند.
🔶انتظاری که از یک انسان مؤمن میرود این است که در مدیریت تمایلات و خواستههای خود به گونهای عمل کند که از آنها به عنوان ابزارهایی در خدمت تعالی و سعادت و عزت دنیوی و اخروی خود استفاده کند.
♦️این توصیه #امام_حسن_عسکری علیه السلام است که میفرماید، مؤمن باید تمایلات خود را در مسیر تعالی و عزت سامان دهد و بسیار زشت است که یک انسان مؤمن، تحت مدیریت امیال و خواستههای نفسانی خوارکننده قرار بگیرد:
«ما أقبَحَ بالمُؤمِنِ أن تكونَ لَهُ رَغبَةٌ تُذِلُّهُ»
#غرایز
#امیال
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🌹
🟡«امام زمان» و «متعالی کردن گرایشها»
🖊احمدحسین شریفی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔹یکی از مهمترین روشهای تربیتی و تبلیغی پیامبران الهی به ویژه #پیامبر_اکرم صلیالله علیه و آله، «اصلاح گرایشها» و «مدیریت امیال» مردم در جهت رضایت الهی بوده است.
🔸از نظر تجربی و فلسفی نیز احساسات، عواطف و هیجانات (یعنی مجموعه بسیار گسترده گرایشها) نقشی جدی در مدیریت «کنش»ها و شکلگیری «حالات نفسانی» و همچنین تقویت یا تضعیف «بینش»ها و باورهای افراد دارند. با مدیریت گرایشها میتوان هم کنشهای فردی و اجتماعی را مدیریت کرد و هم بینشها را دگرگون کرد. گرایشهای حیوانی، کنشها و بینشها را نیز حیوانی و سِفلی میکند؛ همانطور که گرایشهای متعالی، کنشها و بینشها را نیز متعالی و عِلوی میکند.
♦️به همین دلیل، از مهمترین راهبردهای تربیتی و اقدامات اصلاحی #امام_زمان روحی له الفداء در عصر حضور، «مدیریت گرایشها» و «متعالیکردن خواستهها»ست. آنگونه که #امیرمؤمنان علیه السلام در توصیف اقدامات حجت واپسین، امام زمان و زمین، روحی له الفداء، میفرماید:
«يَعْطِفُ الْهَوَى عَلَى الْهُدَى إِذَا عَطَفُوا الْهُدَى عَلَى الْهَوَى؛
هواهاى نفسانى را به متابعت هدايت الهى بازمیگرداند، در روزگارى كه هدايت الهى را به متابعت هواهاى نفسانى در آورده باشند.»
#تبلیغ
#گرایش
#مهدویت
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🌹
🟢زیست اخلاقی و تأمین مطلوبات آدمی
🖊احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔸قرآن کریم به صورتی قاطع و به مثابه یک قاعده و سنت حاکم بر زیست انسانی، میفرماید:
«إِنَّ الْإِنْسانَ لَفي خُسْرٍ إِلاَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ تَواصَوْا بِالْحَقِّ وَ تَواصَوْا بِالصَّبْرِ»
یعنی بدون ایمان و اخلاق و کردار شایسته، زندگی ما قطعاً خسارتبار خواهد بود. افزون بر خسارتهای اخروی، در همین دنیا نیز بهره کافی از نعمتهای الهی نخواهیم برد. فقط و فقط در سایه ایمان و اخلاق میتوان به زندگی فردی و اجتماعی سامان داد. به تعبیر مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم:
«معنویّت و اخلاق، جهتدهندهی همهی حرکتها و فعّالیّتهای فردی و اجتماعی و نیاز اصلی جامعه است؛ بودن آنها، محیط زندگی را حتّی با کمبودهای مادّی، بهشت میسازد و نبودن آن حتّی با برخورداری مادّی، جهنّم میآفریند.»
🔷توضیح آنکه:
انسان در این دنیا، دارای مطلوبات و خواستههایی فردی و اجتماعی است:
🔻از مهمترین مطلوبات فردی آدمی، آرامش و شادی و نشاط و طمأنینه و سکینه است. کسی که زندگی اخلاقی نداشته باشد، حتی اگر غرق در نعمات مادی هم باشد نمیتواند اینها را برای خود به ارمغان بیاورد. تنها در سایه زیست اخلاقی است که چنین خواستههایی تأمین میشوند.
🔻از مهمترین مطلوبات حیات اجتماعی و زیست مدنی انسان، امنیت، نظم، رفاه، عدالت و آزادی است. آیا جز با ترویج و توسعه اخلاقیات در پهنة زیست اجتماعی میتوان امیدی به تحقق این آرمانها و اهداف و مطلوبات داشت؟ بنابراین شرط برخورداری از یک جامعه سیاسی و زیست مدنی مطلوب و انسانی، تخلق حداکثری اعضای جامعه مدنی و سیاسی به اخلاقیات است.
🔸اخلاق همه ابعاد زیست انسانی را تحت الشعاع خود قرار میدهد. با زیست اخلاقی است که میتوان کیفیت و کمیت زندگی اینجهانی را ارتقا داد. اگر هر کدام از ما به نوبه خود بنای بر رعایت اخلاقیات نداشته باشیم و مثلا نسبت به محیط زیست و جنگلها و مراتع و کوهها و آبها و امثال آن بیتفاوت باشیم و به میزان قدرت و توان مالی و مادی خود در آنها تصرف کنیم، معلوم است که چه جهنمی پدید خواهد آمد. مصرفزدگی و اسراف و بیاعتنایی به محیط زیست، زندگی خود ما را هم تحت الشعاع قرار میدهد.
#اخلاق
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🌹
🟢سخنی کوتاه با استادان دانشگاه
🖊احمدحسین شریفی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
به عنوان یکی از خادمان دانشگاه خطاب به استادان و مدرسان عزیز عرض میکنم که برای موفقیت در وظیفه سترگ تعلیم و تربیت دانشجویان و آیندهسازان کشور، لازم است:
اولاً، همه دانشجویان را درست همچون فرزندان خود بدانیم و همان دلسوزی و نگرانی و دغدغهای که نسبت به تربیت و تحصیل و آینده فرزندان خود داریم نسبت به یکایک دانشجویان خود نیز داشته باشیم؛
ثانیاً، در کنار «معلمی» به شأن «مربیگری» خود نیز توجهی ویژه داشته باشیم و برای برخورداری از این نعمت و فرصت، خداوند را شاکر باشیم و با قول و فعل خود، در تربیت اخلاقی و اجتماعی و معنوی دانشجویان کوشا باشیم.
ثالثاً، در کنار «تربیت بینشی» و تصحیح بینشها و باورهای دانشجویان، از «تربیت گرایشی» آنان غافل نشویم؛ بدانیم که گرایشها به ویژه در نسل جوان و علی الخصوص جوانان این عصر و زمان، بسیار پررنگ و تأثیرگذارند.
رابعاً، مقتضیات دنیای مدرن و عصر متاورس و دنیای رعبآور هوش مصنوعی را بیش از پیش بشناسیم؛ از ذهنیت و زیست مخاطبان خود یعنی دانشجویان جدید آگاهی عمیق و درستی داشته باشیم؛
خامساً، صرف نظر از رشته تحصیلی و تخصص دانشگاهی خود، شناختی نسبتاً عمیق از دین و آموزههای دینی داشته باشیم: دستکم آثار شهید مطهری و علامه مصباح (به ویژه شش کتاب مربوط به دورههای طرح ولایت) را با دقت مطالعه کرده باشیم.
سادساً، با اندیشههای سیاسی و اجتماعی و فرهنگی امامین انقلاب (امام خمینی و امام خامنهای) به خوبی آشنا باشیم؛
سابعاً، رسالت و مسئولیت تاریخی و جهانی دانشگاه و دانشگاهیان ایران اسلامی در دوران معاصر برای تعالی و پیشرفت و عدالت و ارائه الگویی جدید از زیست انسانی به جهانیان را به خوبی درک کنیم؛
ثامناً، از جریانهای سیاسی و اجتماعی و فکری و فرهنگی داخلی و خارجی آگاهی داشته باشیم: اصول، مبانی و روشهای آنها و اختلافات و تمایزات بنیادین آنها را بدانیم و بشناسیم؛ و الا ممکن است ناآگاهانه هم خود در دام سودجوییهای فرقهها و جریانهای منفعتٰطلب گرفتار شویم و هم دانشجویان خود را گرفتار کنیم.
#دانشگاه
#اخلاق
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🌹
🟡دانشگاهها در وصیتنامه امام خمینی
🖊احمدحسین شریفی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️واژه «دانشگاه» و «دانشگاهیان» ۳۲ بار در وصیتنامه امام خمینی ره به کار رفته است. در حالی که واژه «حوزه» و «حوزههای علمیه» ۱۶ بار. این نشان از اهمیت و جایگاه والای دانشگاه و دانشگاهیان در اندیشه امام خمینی ره دارد.
🔸اهم نکاتی که در مورد دانشگاه در وصیتنامه مورد توجه و تذکر امام خمینی قرار گرفته است عبارتند از:
یک. اشاره به وضعیت نامطلوب و نابهنجار دانشگاهها و مراکز آموزشی، پیش از انقلاب اسلامی تا جایی که میفرماید وضعیت دانشگاهها از حیث اسلامستیزی از «مراکز عیاشی و فحشا و قمار و مسکرات و مواد مخدر» بدتر بود.
دو. برنامه رژیم طاغوت این بود که «با به كار گرفتن معلمان و استادان غربزده يا شرقزده» دانشجویان را «صد در صد مخالف اسلام و فرهنگ اسلامى بلكه ملى صحيح» تربیت کند.
سه. در زمان طاغوت، مدیریت علمی کشور در اختیار غربزدگان و منحرفان بود.
چهار. ایجاد تقابل و عداوت میان دانشگاهیان و حوزویان، راهبرد مهم رژیم پهلوی بود. و الان هم اگر کسی در این خط حرکت کند، باید با او برخورد کرد. چرا که در حال پیادهسازی نقشه دشمنان اسلام است.
پنج. راهبرد مهم جمهوری اسلامی، وحدت حوزه و دانشگاه است: «توصيه اين جانب آن است كه نسل حاضر و آينده غفلت نكنند و دانشگاهيان و جوانان برومند عزيز هر چه بيشتر با روحانيان و طلاب علوم اسلامى پيوند دوستى و تفاهم را محكمتر و استوارتر سازند.»
شش. دشمنان ایران و اسلام همه تلاش خود را در جهت دور نگه داشتن دانشگاه از فرهنگ و ادب و ارزشهای خودی به کار گرفته و میگیرند: «از توطئههاى بزرگ آنان، ... به دست گرفتن مراكز تعليم و تربيت خصوصاً دانشگاهها است كه مقدرات كشورها در دست محصولات آنها است.» و یکی از راهها این است که دانشگاهیان را از روحانیان دور نگهدارند و میان این دو تفرقه ایجاد کنند: «نقشه آنان برداشتن روحانيون از سر راه و منزوى كردن آنان است؛ يا با سركوبى و خشونت و هتاكى ... يا با تبليغات و تهمتها و نقشههاى شيطانى» ... به هر حال «در دانشگاه نقشه آن است كه جوانان را از فرهنگ و ادب و ارزشهاى خودى منحرف كنند و به سوى شرق يا غرب بكشانند و دولتمردان را از بين اينان انتخاب و بر سرنوشت كشورها حكومت دهند تا به دست آنها هر چه مىخواهند انجام دهند.»
هفت. راه نجات کشور از انحراف، نجات دانشگاه از انحراف است: «بر همه ما لازم است با متصديان كمك كنيم و براى هميشه نگذاريم دانشگاهها به انحراف كشيده شود؛ و هر جا انحرافى به چشم خورد با اقدام سريع به رفع آن كوشيم. ... كه نجات دانشگاه از انحراف، نجات كشور و ملت است. ... و به همه نسلهاى مسلسل توصيه مىكنم كه براى نجات خود و كشور عزيز و اسلامِ آدمساز، دانشگاهها را از انحراف و غرب و شرقزدگى حفظ و پاسدارى كنيد.»
هشت. ترویج روحیه شهادتطلبی در حوزهها و دانشگاهها، موجب مصونیت کشور از آسیب خواهد بود: «طرفی از نسیم دلآرا و جلوه شورانگیز شهادتطلبی در حوزهها و دانشگاهها جلوهگر شده است، روحیهای که با وجود آن کشور از آسیب دهر مصون خواهد بود.»
#دانشگاه
#امام_خمینی
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🌹
🔸مدیریت و مدارا
✍️ احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔻چند مهارت لازم برای کسب موفقیت در مدیریت عبارتند از:
✔️مهارت مدارا و صبوری در برابر مخالفان؛
✔️مهارت گوش سپردن به نقدهای منتقدان؛
✔️و مهارت بیاعتنایی به حاشیههای حاشیهسازان.
#مدیریت
#موفقیت
@Ahmadhoseinsharifi
🌹
🔷پستتر از رضاخان پهلوی
✍️ احمدحسین شریفی
🔻در ماجرای کشف حجاب، رضاخان پهلوی آنقدر مردانگی داشت که در راه باور باطل خود، ابتدا دختران خود و زنان و دختران رجال سیاسی مملکت را برهنه و در مرآی و منظر عمومی حاضر کرد و بعد آرام آرام و با زور حجاب را از سر زنان و دختران مردم برگرفت.
🔻اما اکنون، با کمال تأسف، در جمهوری اسلامی ایران، ما با برخی حاکمان و مدیران و مسؤولان مواجههایم که زنان و دختران خود را در پوشش کامل نگه میدارند، اما با گفتار و رفتار خود، نه تنها در حال عادیسازی برهنگی و بیحجابیاند، بلکه در حال بیعفت کردن زنان و دختران مردم هستند. اینان با پیش گرفتن سیاستهای شیطانی و ماکیاولیستی تلاش میکنند با سرگرم کردن مردم به رفتارها و سخنان مبتذل، بر بیکفایتیهای مدیریتی خود سرپوش بگذارند.
🔹معتقدم چنین افرادی از رضاخان پهلوی هم پستترند.
🔻دغدغهمندان اسلام و انقلاب باید مواظب باشند در دام چنین سیاستبازانی گرفتار نشوند. باید همواره آرمانهای اسلام و انقلاب را بر روی دست گرفته و از قانونگذاران و مجریان تحقق آنها را مطالبه کرد.
#حجاب
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🌹