سیدالعلماء
#نهج_البلاغه
🔺 حضرت #امیر علیهالسلام در حدیث #کمیل [ #نهج_البلاغه حکمت ۱۳۹] میفرماید: "النَّاسُ ثَلَاثَةٌ: عَالِمٌ رَبَّانِیّ"؛ دانشمند متصل به دستگاه ربوبی که حرفش از آنجا، فکرش از آنجا، رفتارش هم از آنجاست.
🔹 "وَ مُتَعَلِّمٌ عَلَى سَبِيلِ نَجَاةٍ"؛ دانشجویی که فهمیده که #عالم_ربانی شدن، سعادت #دنیا و #آخرت است فلذا در پی آن افتاده است و هیچ #هدف دیگری ندارد که اگر همین #دانشجو غذا را آوردند موقع #افطار در خوابگاهش دادند و فهمید که یادشان رفته به اتاق کناری بدهند، او به تنهایی نمیخورد یا آن غذا را قسمت میکند یا اصلاً خودش گرسنه میماند. این دانشجو پی این عالم ربانی را میگیرد تا از این راه این باب این #سعادت بر دلش گشوده بشود.
"عَالِمٌ رَبَّانِيٌّ وَ مُتَعَلِّمٌ عَلَى سَبِيلِ نَجَاةٍ"؛ #نجات را برای کسی میگویند که دنبالش هستند تا بگیرندش و در پی نجات است یا گرگی دارد او را تعقیب میکند!. این گرگ درونی، این ناشایستیهای #اخلاقی که در ما - در بنده - هست، از #کودکی، متحجر و جامد شده و فرماندهی وجود من شده، از اینها چطور نجات پیدا کنم؟! دانش را برای این میخواهم.
حالا شما ببینید در نظر ما #علم، #دانش، #صنعت، #هنر برای چیست و به نظر حضرت #علی علیهالسلام دانشجویی برای چیست؟!
"مُتَعَلِّمٌ عَلَى سَبِيلِ نَجَاةٍ"؛ یعنی کسانیکه در این دنیا به #فکر این مسائل افتادهاند که نجات پیدا کنند؛ زیرا خودشان را در معرض #خطر و گودال سقوط میبینند، میخواهند نجات پیدا کنند با علم، با #کتاب، با #مطالعه، با #کلاس و اینها.
"وَ هَمَجٌ رَعَاعٌ" ؛ و عموم مردمی هم که در دو دسته اول نیستند، در حکم پشه و مگسهایی هستند که در اختیار این هوا و باد و طوفانند که هیچجا نمیتوانند از خودشان یک وزنی داشته باشند که حتی چند لحظه بمانند. دستگاه هوا و تَمَوُّج هوا بر آنها حکومت میکند و این طرف و آن طرفشان میبرد!.
💠 آنوقت آنقدر این مسئله باریک و مهم است که مرحوم استاد شهید #مطهری در کتاب #سیری_در_نهج_البلاغه ، وقتی استاد خودش، حاج میرزا علی آقای #شیرازی را به عنوان عالم ربانی میگوید من شناختم، بعد از آن میگوید: ولی خودم را "متعلم علی سبیل نجات" هنوز تشخیص ندادم که شده باشم!. یعنی مقام دانشجو تا اینجا بالا میآید. دانشجویی که در پی سعادتطلبی برای خودش و هم نوعش و مملکتش میباشد که در نظرش این است که فقط علم و دانش و اینها نجاتبخش بشریتند و ما میخواهیم آن را تحصیل کنیم. دیگر به چیزی دیگر کاری نداریم. ایشان میفرماید: من هنوز خودم باور نکردهام که دانشجوی اینطوری باشم که "مُتَعَلِّمٌ عَلَى سَبِيلِ نَجَاةٍ " شده باشم و "هَمَجٌ رَعَاعٌ" نباشم.
آدم یک #همسر می گیرد، یکمرتبه میبیند که اصلاً فکرش عوض شد، شغلش عوض شد، همّش عوض شد، هدفش عوض شد؛ معلوم میشود این "هَمَجٌ رَعَاعٌ" بوده! خیال میکرده که دانشجوست!. از اول کسی نبوده که دستش را بگیرد و از او دانشجو بسازد.
آدم خیال میکند دانشجوست بعد تا یک پیشآمد میکند، یک کسبی پیشآمد میکند، برادرش میگوید: داداش بیا مترجم بشو، من میخواهم یک فلان تأسیسی را بکنم؛ میبیند که #درآمد خوبی است. دیگر از فردا وقتش را کم میکند، تحصیلش را کم میکند و میرود آنطرف!. این اصلاً همان "هَمَجٌ رَعَاعٌ" بوده ولی حالیاش نبوده، خیال میکرده این #طلبه است، خیال میکرده این #دانشجو است!.
آنقدر دانشِ بشر شناسی، #انسان_شناسی و #جهان_شناسی ارزش دارد و فوق هر الماس و هر طلا و هر جواهری است که هیچچیز نمیتواند برای کسی که طالب او هست، جانشین آن بشود. هیچچیزی نمیتواند خلاء او را پر کند که بگوید حالا دیگر من به آن خواستهام رسیدم، و آن را رها کند. علامت اینکه انسان دانشجوست این است که هیچچیز انسان را قانع نمیکند و هیچچیز آدم را به خود مشغول نمیکند. اگر دید که هیچچیز فرصتهایش را از دستش نمیگیرد، این دانشجو است. بنابراین بنده -که از من گذشته-، شما #جوانان از خدا بخواهید که آن #توفیق دانشجو بودن را إنشاءالله به شما لطف کند.
و السلام علیکم و رحمه الله
۷۶.۸.۳
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
📕 #مفاتیح_الجنان
اعمال شب بيست وهفتم ماه مبارک #رمضان: در آن غسل كردن وارد شده و روايت شده است كه حضرت زين العابدين علیهالسلام اين دعا را، در اين شب از اول تا آخر شب مكرّر میخواند:
اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي التَّجَافِيَ عَنْ دَارِ الْغُرُورِ وَ الْإِنَابَةَ إِلَى دَارِ الْخُلُودِ وَ الاسْتِعْدَادَ لِلْمَوْتِ قَبْلَ حُلُولِ الْفَوْتِ
🔊 توضیحاتی پیرامون این دعای شریف: اللَّهُمَّ ارْزُقْنی التَّجَافِيَ عَنْ دَارِ الْغُرُورِ وَ الْإِنَابَةَ إِلَى دَارِ الْخُلُودِ وَ الاسْتِعْدَادَ لِلْمَوْتِ قَبْلَ حُلُولِ الْفَوْتِ
1⃣ لزوم دقت و تکرار دعای؛ اللهم ارزقنی التجافی عن دار الغرور...؛ #دنیا_شناسی بر مبنای صحیح
2⃣ آمادگی برای سفر #آخرت
3⃣ خطر الگو برداری از #سبک_زندگی جوامع #غربی
4⃣ جایگاه ارزش #دنیا و فهم رفتار بزرگان و عدم حمل آن بر اصالة الریاضة
5⃣ ضرورت #قناعت و خاطرهای از محرومیت مرحوم آیت الله #گلپایگانی در زمان #پهلوی اول
۷۷.۷.۱۵
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
🔺 مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی: من نمیدانم که روز #قیامت آیا نوشتن کتابی مثل #اربعین در صدر اعمال #مرحوم_امام است یا دیگر اعمال ایشان!
@seyedololama
🔺 توضیحاتی پیرامون بخشی از کتاب شریف شرح چهل حدیث مرحوم امام خمینی
⚠️ خطر زندگی با شهوات نفسانی
📖 «انسان عاقل باید در فکر خودش باشد و به حال بیچارگی خودش رحم کند و با خود خطاب کند: ای نفس شقی که سالهای دراز در پی شهوات عمر خود را صرف کردی و چیزی جز حسرت نصیبت نشد...»؛ (شرح چهل حدیث مرحوم امام خمینی؛ ص ۶)
🔹 معمولاً #شهوات در حال وقوع، #انسان را قانع میکنند ولی بعد از وقوع انسان را دچار #حسرت میکنند!.
و لذا بالاترین افراد #رفاهطلب و دارای #رفاه در زندگی، دچار بالاترین حسرات هستند؛ برای اینکه آن شخص نمیتواند جوانیاش را حفظ کند، نمیتواند #پول و #مال و #امنیت و وسائل رفاه و عیاشی را که داشته، جمع کند و ذخیره نماید.
✖️ این گردش شب و روز، پیشآمدها، #مرضها، #تصادفها، #جنگها و ... که در این #دنیا حکومت میکند، برای هیچکس این بقا و ثبات را اجازه نمیدهد.
بنابراین هر خوشی و رفاهی تبدیل به یک حسرت و ندامتی میشود؛ چون قبل از اینکه به این خوشیها برسد، اینجا را ندیده بود که اینها را از دست میدهد و حالا باید در فراقش بسوزد!. آن افرادی که مثلاً در بیابان و غار زندگی میکنند، چه چیزی آنها را دچار حسرت میکند؟! زندگیشان به نظر ما همهاش #مصیبت است؛ اما ما که دنبال #رفاه را میگیریم، سرانجام یک شکستگی و پیری دنبال ما میدود که ما را بگیرد البته اگر #مرگ زودرس نیاید!.
آنوقت آن آدمی که روز به روز رو به پیری و شکستگیِ استخوان و ضعف اعصاب میرود، اگر اهل رفاه باشد؛ مثل یک مادری که اولادش را از دستش به زور گرفتهاند؛ #حسرت او را میکشد، ضجّه او را میگیرد!. و همینطور انسانهای رفاهطلبی که دستشان از رفاه کوتاه میشود، اینها دچار حسرت میشوند...
۸۰.۹.۴
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
مرحوم مجلسی-@seyedololama.mp3
725K
📆 به مناسبت سالروز وفات مرحوم علامه محمدباقر مجلسی؛ (۲۷ #رمضان المبارک۱۱۱۰ ق)
🔺ظهور ثمرات علمی مرحوم #مجلسی در #قیامت
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
🔺 وداع از ماه مبارک رمضان با سلامت روحی
🔹 حضرت #سجاد علیهالسلام در #صحیفه_سجادیه برای ورود به ماه #رمضان دعا دارد، برای خروج ماه رمضان و #وداع با این ماه هم دعای خاصی دارد که با این شهر شریف و ماه بزرگ وداع میکند. در دعای ۴۵ صحیفه سجادیه، عرض میکند:
"السلام علیک مِن شهرٍ هو مِن کُلِّ اَمرٍ سلامٌ" این هم جملهی عجیبی است؛ ای ماه رمضان بر تو سلام ما باد که تو از هر بدی و از هر رنجی و از هر مشکلی در سلامتی بودی و سلامتی داشتی. این ماه دارد تمام میشود و وداع میخواهد.
بنابراین #سلامتی فقط سلامتی جسم حیوانی نیست بلکه باید به فکر خودمان باشیم. #بدن ما تمام وجود ما نیست.
تناسب اندام خوب است و #نعمت است، ولی از ما نیست. یک تب در یک هفته همه را از بین میبرد.
آیا یک تب ما را از بین میبرد؟ نه. ما سر جای خودمان هستیم؛ پس ما غیر از بدنیم.
این مربیهای #ورزشی که ما داریم و مسلمانند - تا چه برسد به مربیانی که از خارج می آوریم-، آیا این مطلب را میدانند که ما اصلاً بدن نیستیم؟!.
❌ بدن کجا و ما کجا؟ ما موجودی هستیم که وقتی شب میخوابیم گاهی بر میگردیم به قبل از #خلقت این زمین و آسمان و گاهی هم از آتیه مطلب میبینیم و مییابیم و میفهمیم!.
بنابراین #روح ما غیر از بدن است و #مرگ برای ما #آزادی از گرفتاری بدن است.
اینکه این قدر #جوانان ما برای پیشبرد در #والیبال و #کشتی و #وزنه_برداری، شادی میکنند از این است که ما #سلامت_دین و #عقل و #انسانیت نداریم!.
حیف است که کسی #انسان باشد، آنوقت اینطور خوشحالی کند، برای چه؟ هیچی. برای بازیگری. این خوشحالی باید به صورت خوبی مصرف شود.
از #امیرالمؤمنین (علیهالسلام) یاد بگیریم بعد از اینکه خبر ضربت خوردنش را از #پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) میشنود، عرض میکند: "فی سلامةٍ مِن دینی"؟! شما به من اطمینان میدهید که من با سلامت از #دنیا میروم؟ میفرماید: "بِسلامةٍ مِن دینِک". بله با سلامت از دنیا میروی.
این #شادی دارد. انسان با #ایمان با این شاد میشود. ما که نمیتوانیم به آن مقام چشم انتظاری داشته باشیم ولی مقام #بندگی و شاگردی مکتب #علی علیهالسلام بحمدالله با زحمات #علماء و بزرگان و امثال #مرحوم_امام و مرحوم #علامه_طباطبایی (رحمهم الله) که اینها شارحین دعای شریف وداع ماه رمضان هستند، اینها همه فراهم است.
باید به #فکر این سلامتیهای غیربدنی بود.
۹۳.۵.۲
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
🔺 #دوستیهای حساب نشده،
آمد و شدهای #نفسانی،
تماشای #فیلمهای ناشایست و ناصالح برای خود و #خانواده؛
اینها همه جزء خواستههای #نفس است و #انسان بهرهی #دینی از آنها نمیبرد بلکه تمام بهرهاش #لذتهای زودگذر ناچیز است ولی آثارش در نفس خیلی زیاد است!.
۹۴.۵.۱۵
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
📸 عکس تاریخیِ جمعی از بزرگان علمای قم
ردیف پائین از سمت راست: مرحوم امام خمینی و نفر سوم مرحوم آیت الله سید احمد زنجانی
ردیف بالا نفر دوم از سمت چپ: مرحوم آیت الله شیخ عباس طهرانی
@seyedololama