بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه۲: (اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِين)
11 ـ ويژگيها و آثار حمد
🏵عن السّجاد (عليه السلام): «الحمد لله #الأوّل #بلا_أوّل كان قبله و #الآخر #بلا_آخر يكون بعده، الذى #قصرت عن رؤيته أبصار الناظرين وعجزت عن نعته #أوهام الواصفين...
💫اشاره: امام سجّاد (عليه السلام) در دعای اول صحیفه سجادیه مي فرمايد: حمد ويژه خدايي است كه در #اوّليّتْ #بي_آغاز و در #آخريّتْ_بي پایان است؛ خدايي كه #ديده كوتاه بين اهل نظر توانِ رؤيت و مشاهده او را ندارد و #اوهام_و_انديشه هاي واصفان را ياراي وصف او نيست.
✨والحمد لله الذى لو #حبس عن عباده #معرفة حمده علي ما أبلاهم من مِننه المتتابعة و #أسبغ عليهم من نعمه المتظافرة لتصرّفوا فى مننه، #فلم_يحمدوه وتوسّعوا فى رزقه، فلم يشكروه ولو كانوا كذلك #لخرجوا من #حدود_الإنسانيّة إلي #حدّ_البهيميّة فكانوا كما وصف في محكم #كتابه: (إن هم إلاّ #كالأنعام بل هم أضلّ سبيلاً) والحمدلله...
☄ستايش از آنِ خدايي است كه اگر توفيق #شناخت حمد خود را از بندگانش #دريغ مي كرد و به انسان ها نمي آموخت تا در برابر نعمت هاي #پياپي او حمد كنند، در نعمت هايش تصرف كرده، از آن بهره مند مي شدند و او را #حمد_نمي كردند و بدون هيچ گونه سپاسي، از رزق الهي به طور گسترده بهره برداري مي كردند.
🌈 با چنين كفراني از #حدود_انسانيّت[پاورقی:شارح معروف صحيفه سجاديّه، سيد علي خان حسيني (رضوان الله عليه) مي فرمايد: سرّ اين كه كلمه #حدّ درباره انسان به صورت #جمع (حدود) و درباره #بهيمه به صورت #مفرد آمده اين است كه انسان كمالات فراوان و گوناگوني دارد.
❄️ امّا حيوان تنها يك حدّ دارد و آن #بي_عقلي است. #خارج شده و به #مرز_بهيميّت (حیوانیت) مي رسيدند؛ «آن گاه همانند #چهارپايان يا فروتر از آن ها مي شدند». [پاورقی: سرّ نام گذاري بهيمه به اين نام آن است كه كلامش براي ديگران #ابهام دارد و كارش مبهم است و ميزان روشن و نظم خاصي #ندارد؛ مثلاً بدون رعايت حلال و حرام، هر چه به مزاجش گواراست مي خورد.]
💥حمداً #نُعَمَّر به فيمن حمده من خلقه و #نسبق به من سبق إلي #رضاه وعفوه، حمداً يضىء لنا به #ظلمات_البرزخ و #يُسَهِّلُ علينا به سبيل المبعث ويُشَرِّف به منازلنا عند مواقف #الأشهاد يوم تُجزي كل نفس بما كسبت وهم #لا_يظلمون....
🌼و حمدْ خداي را...؛ #حمدي كه خداي سبحان با آن، ما را هم #زيست (زندگی) حامدان و شاكران قرار دهد و با آن، به سوي #رضايت و عفو ذات اقدس الهي از ديگران #سبقت گيريم؛ حمدي كه #تاريكي_هاي_برزخ[پاورقی:عالم برزخ در اصطلاح روايات همان عالم #قبر است و قبر عالمي در #برابر برزخ نيست.
🌱از اين رو عوالم وجود سه عالم است: دنيا، برزخ #يا قبر و قيامت. امام صادق (عليه السلام) در پاسخ به اين پرسش كه برزخ چيست؟ فرمودند: «القبر منذ حين موته إلي يوم القيامة». با آن زدوده شود و پيمودن راه برزخ به سوي قيامت كبرا و رستاخيز عمومي با آن #آسان گردد و جايگاه ما در نزد شاهدان اعمال (پيامبران، امامان و فرشتگان) با آن شريف و گرامي شود؛ در روزي كه هر كس برابر ره آوردش جزا داده شود و بر هيچ كس ستمي_نرود.
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه۲: (اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِين)
🌿 #حمداً يرتفع منا إلي #أعلي_علّيّين فى كتاب مرقوم يشهده المقربون، حمداً تَقَرُّ به #عيوننا اذا برقت الأبصار و#تبيَضُّ به وجوهُنا إذا اسودت الأبشار...
🌾#حمدي كه ما را به برترين #مقام_علّيّين برساند؛ حمدي كه در روز خيرهشدن چشمها، #ديده ما بدان روشن گردد[پاورقی: #چشم برزخي #بعضي انسان ها هنگام احتضار و در برزخ و قيامت نسبت به ديدن اسماي جماليّه حق، #كور و بينور است؛ امّا حمد #حامدان مايه بينيايي و روشني چشم آنان است. «قُرّه» همان #اشك_خنك است. اشكِ #غم و حزن، اشكي #گرم است؛ اما اشك نشاط و سرور، #خنك است. از اين رو عامل #سرور_و_نشاط را «قُرّةالعين» گويند].
🌳 در روز #سياه_شدن سطح #اندام ها رويِ ما به آن سفيد گردد[پاورقی:خداي سبحان بر اساس #ستاريّت (پرده پوشی) خود، در دنيا مكنونات(اسرار) درون انسان ها را جز در #مواردي اندك بر چهره هايشان ظاهر نمي كند؛ اما در قيامت كه روز ظهور حقّ است اثر گناه و طاعت كه سياهي و سفيدي چهره است #ظاهر مي شود؛ همان گونه كه در دنيا، شرمْ وصفي نفساني است و چهره را سرخ مي كند و هراس مايه رنگ باختگي و زردي چهره است، در قيامت نيز خاطرات و #نفسانيات انسان در چهره اش اثر مي گذارد.
🥀حمداً #نُعْتَقُ به من أليم نارالله إلي #كريم جوار الله، حمداً #نُزاحِمُ به ملائكته المقربين و #نُضامُّ به أنبيائه المرسلين في دار المقامة التى لاتزول و #محلّ كرامته التى لاتَحُولُ... والحمد لله... فكيف #نطيق حمده أم متي #نؤدي شكره؟ لا متي؟....
💫حمدي كه مايه #رهايي از آتش دردناك الهي و #عامل نيل به جوار كريمانه حق باشد؛ حمدي كه با آن به عالم #فرشتگان_مقرّب راه يافته با آنان رقابت كنيم[پاورقی:در متن دعا تعبير «نُزاحِم» آمده است. مراد از نُزاحم در اين كلام، #رقابت_و_سبقت است كه در خيرات به آن مأمور شده ايم: (فاستبقوا الخيرات...در کارهای نیک از یکدیگر سبقت بگیرید)؛ چون در راه خير هيچ #تزاحمي نيست.
🌈 انساني كه از مرحله وَهم و خيال بالا آمد نه كسي مزاحم اوست و نه او مزاحم كسي است.] و با آن به #پيامبران مرسل بپيونديم، در #جايگاه بي زوال ابدي و #محل كريمانه و تحوّل ناپذير[پاورقی:در فرهنگ قرآن كريم بهشت «دارالمُقامة» ناميده شده است و بهشتيان خدا را سپاس مي گويند كه آنان را به «دارالقرار» و آرامگاه ابدي خود رسانده است.
🔥 برزخ مانند دنيا آرامگاه نيست، بلكه #معبري است كه انسانِ مسافر با عبور از آن به آرامگاه ابدي خود، يعني قيامت كبرا مي رسد.
🕊 امام سجاد (عليه السلام) در اين بخش از دعا، كه در متن نقل نشده، مي فرمايد: «حمد ويژه خدايي است كه اخلاق نيك براي ما برگزيد و رزق پاكيزه به ما عطا فرمود و براي ما ملكه و سيطره بر جميع خلق قرار داد (ولايت تكويني)، آن سان كه همه آفريدگان خداي سبحان، به قدرت او، #مطيع و منقاد ما هستند.
🦋 و حمد و سپاس خدايي را كه ما را از #غير_خودش بي نياز و تنها به خودش نيازمند ساخت»؛ (زيرا او هم به نيازهايمان دانا و هم بر تأمين آن تواناست و هم بر ما روا داشت تا نيازهايمان را به پيش گاهش عرضه داريم و بدين گونه راه رجوع به غير خودش را كاملاً بسته است؛ همان ها كه نه مي دانند ما چه مي خواهيم، نه مي توانند نيازمان را برآورند و نه همواره ما را مي پذيرند).]... و ما چگونه مي توانيم حمد او به جاي آوريم و از عهده #شكرش به درآييم؟ هرگز چنين تواني نداريم... .
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه۲: (اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِين)
🌲والحمد لله بكل ما حمده به #أدني ملائكته إليه و #أكرم خليقته عليه و #أرضي حامديه لديه، حمداً #يفضُلُ_سائر الحمد #كفضل_ربّنا علي جميع خلقه...
🍥 #حمد و سپاس خداي را به سانِ(گونه) حمد #نزديك_ترين فرشتگان و #كريم_ترين بندگان و #پسنديده_ترين حامدانش؛ حمدي كه همانند برتري خدا بر همه آفريدگان، از همه سپاس ها برتر است.
💎[پاورقی: #حمد_خدا از هر حمدي برتر است؛ همان گونه كه خود #خدا، بر همه #آفريدگانش برتري دارد. همان طور كه وجود خدا مستقل و بالذات است و ديگران بالتبع، بالعرض و بالغير، حمد نيز #بالذات از آنِ خداي سبحان است و بالعرض و بالتبع براي غير خدا و بازگشت حمد غير خدا به حمد خداست.] يعني #تفاوت حمدها مانند #تفاوت محمودها باشد).
♦️ثُمّ له الحمد مكان كل نعمة له علينا وعلي جميع عباده #الماضين و #الباقين عدد ما أحاط به علمه من جميع الأشياء ومكان كلِّ واحدةٍ منها عَدَدُها أضعافاً مضاعفةً أبداً سرمداً الي يوم القيامة، حمداً #لامنتهي لحدّه و #لاحساب لعدده و #لامَبْلغ لغايته و #لاانقطاع لأمده...
🔸و سپاس خداي را در برابر نعمت هايي كه به #ما و #گذشتگان عطا كرد و به #آيندگان مي بخشد؛ حمدي به #گستردگي آنچه علم خدا به آن احاطه دارد و به ميزان چندين برابر هر يك از آن ها؛ حمدي جاويدان تا روز قيامت[پاورقی:حقيقت انسان، #پايان_ناپذير است، از اين رو بايد در #پي_كمال_پايان ناپذير باشد. در حريم انسان، «إلي»، «حتّي» و «متي» راه ندارد. پس بايد #انديشه اي زوال ناپذير داشته باشد و ره توشه او ابدي باشد. انسان ابدي با كارهاي موقت نمي تواند زندگي جاويد را تأمين كند].
🔺حمدي به آن گستردگي كه نه #مرز_پذير است و نه #شمارش_بردار؛ نه #پاياني براي امتداد آن و نه #تماميتي براي زمان آن است.
💠حمداً يكون #وُصلة إلي #طاعته و #عفوه و #سبباً إلي رضوانه و #ذريعةً إلي مغفرته و #طريقاً إلي جنّته و #خفيراً من نَقِمَتِه و #أمناً من غضبه و #ظهيراً علي طاعته و #حاجزاً عن معصيته و #عوناً علي تأدية حقّه ووظائِفه...
🌀حمدي كه عامل #رسيدن به #طاعت و #عفو او باشد و #سبب رضايتش و #وسيله مغفرتش و #راهي براي بهشتش و #رهاننده از عذابش و #مايه ايمني از خشم او و #پشتيباني بر طاعت او و #مانعي در برابر معصيت و #دستياري بر اَداي حقش.
〽️حمداً #نسعد به في السعداء من #أوليائه و #نصير به في نظم #الشهداء بسيوف أعدائه إنّه #ولىٌّ حميدٌ».
🔰حمدي كه با آن در رديف #اولياي سعادتمند خدا و در سلك
#شهيدان [پاورقی:اشتياق امام سجّاد (عليه السلام) به شهادت (كه در اينجا مراد شهادت در #ميدان_جنگ است) از آن روست كه خداي سبحان دين خود را به انسان ها #سپرده، ياري دين را از آنان خواسته است و سنت الهي بر اين است كه دين خود را حفظ و اِحيا كند. بر اين اساس، هر كس بايد بكوشد دين خدا #به_دست_او_اِحيا شود و اين افتخار و سعادت عظيم بهره او گردد: (قل لو كنتم في بيوتكم لبرز الذين كتب عليهم القتل إلي مضاجعهم).
🔆 اگر گروهي به ياري دين حق #برنخاستند خداي سبحان از ياري دينش دست برنمي دارد، بلكه #گروه_ديگري را مشتاقانه به جبهه ها اعزام مي كند و از طرفي به آنان #شوق جهاد و شهادت و از سوي ديگر به خانواده هايشان #توفيق صبر و بردباري عطا مي كند كه مايه #شگفتي ديگران است؛اين صحنه ها در #دفاع هشت ساله #ايران اسلامي به خوبي مشهود بود.] #شهیدان راه او قرار گيريم.
♨️ زيرا او #سرپرستي ستايش شده است[پاورقی:جمله «إنّه ولىٌّ حميد»، استدلالي بر مضامين دعاست؛ چون انسان كه تحت #ولايت خداي سبحان است، از او كه حميد مطلق و محمود صرف است و همه امور به دست اوست مي خواهد تا او را به مقام حمد برساند].
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه۲: (اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِين)
🕊حضرت سجّاد (عليه السلام) در اين دعا، #حمد را با #توحيد خداي سبحان آغاز و پس از بيان #رازقيّت خدا، #محاسبه اعمال و #كيفر تبهكاران و #پاداش نيكوكاران، به بيان #ويژگي_ها و آثار حمد در دنيا، برزخ و قيامت و مقام و پايگاه رفيعي كه با حمد مي توان به آن دست يافت.
🔮 همچنين برخي از آثار #ترك_حمد مي پردازد كه به برخي از آنها اشاره مي كنيم:
💡الف: #حمد، فصلِ(جداکننده) مقوّم انسان است: فيلسوفان «نطق» را فصل مقوّم و #مرز_انسانيّت انسان مي دانند. نطق، به معناي سخن گفتن باشد يا «ادراك كلّي»، بيانگر #حدّ_انسانيّت نيست.
♦️در فرهنگ #قرآن_و_عترت، انسان به معناي «حيوان ناطق» نيست، بلكه #معنايش «حيوان ناطقِ حامد» است.
🔷بنابراين، اگر كسي حامد #نبود يا تنها در حدّ #زبان اهل حمد بود نه در #قلب و از روي ايمان، گرچه برخلاف ساير حيوانات كه ساكتند، او حيوان #ناطق و گوياست امّا از حدود انسانيّت #خارج شده، به مرز #بهيميّت پيوسته است؛ زيرا چهارپايان از نعمت ها بهره مي برند، ولي #معرفت حمد(مثل انسان را) ندارند.
🌀شايان ذكر است كه، آنچه #فارق بين انسان و ساير حيوانات است مرتبه #كامل_حمد است كه امام سجّاد (عليه السلام) در اين دعا و دعاي پنجاه و يكم صحيفه بيان كرده اند وگرنه #همه موجودات مسبّح و حامد ذات اقدس الهي هستند: (إن من شيء إلاّ يسبّح بحمده ولكن لاتفقهون تسبيحهم...هیچ موجودی نیست مگر اینکه تسبیح او را می گویند ولی شما تسبیح آن ها را درک نمی کنید).
⭕️ #سرّ اين كه خداي سبحان درباره برخي انسان ها مي فرمايد: همانند #چهارپايان، بلكه از آنها نيز #پست ترند: (أولئك #كالأنعام بل هم #أضلّ)، اين است كه حيوانات نيز مرتبه #ضعيف شكر را دارند، ولي چون از #عقل بهره اي ندارند به #كمال_حمد_معقول نمي رسند.
🛑 اما #انسان با داشتن #كمال_عقلي، اگر عقل خود را در خدمت شهوت و غضب درآورد، از حيوان نيز پست تر خواهد بود. حيوان تنها در محدوده #شعور حيواني، در پي ارضاي شهوت و غضب است؛ اما انسان عقل و انديشه را نيز در خدمت شهوت و غضب به كار مي گيرد و با داشتن #چراغ، بيراهه مي رود. چنين عقلي در اسارت هوس هاست: «كم من #عقل أسيرٍ تحت #هوي أميرٍ....چه بسیار #عقل های اسیری که تحت فرمان #هوایِ امیر هستند.».
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه۲: (اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِين)
📮ب: #حمد عامل #همزيستي با پيامبران و فرشتگان و ره توشه اي براي #سرعت و سبقت به سوي #رضايت و عفو الهي است.
🗂ج: حمد #روشني_بخش تاريكي هاي عالم برزخ و هموار كننده راه انسان به سوي #رستاخيز است.
🔖 #تاريكي برزخ بر اثر #گناه است و #نور آن با #طاعت تأمين مي شود. با روشن شدن برزخ، راه انسان به سوي #قيامت_كبرا هموار مي شود و پيمودن اين راه كه براي برخي انسان ها، همانند ورود از دنيا به برزخ بسيار دشوار است، #آسان مي گردد.
🖊بيان مطلب اين كه، #حقيقت_مرگ از #نظر_دين، «انتقال از عالَمي به عالم ديگر» است: «لكنّكم تنتقلون من دارٍ إلي دار». اما مرگ به معناي «قطع نَفَس» و «سرد شدن بدن»، مرگي است كه در دانش #زيست_شناسي مطرح است. انتقال از دنيا به برزخ، براي برخي انسان ها بسيار آسان و براي گروهي بسيار دشوار است.
📍 #رزمنده اي كه صبحگاهان در ميدان نبرد هدف تير دشمن قرار مي گيرد و تا #شامگاه در خون خود مي غلتد، گرچه پنداشته مي شود كه با فشارِِ مرگ دست به #گريبان است، اما او ديگر توجّهي به دنيا ندارد و همانند #تشنه بي تابي است كه در هواي گرم و سوزان، چشمه ساري از آب خنك و زلال مي يابد و تن به آن مي سپارد.
🖌 از اين رو امام باقر (عليه السلام) در پاسخ اين پرسش كه شهيدان #كربلا در برابر رگبار تيرها چه احساسي داشتند؟ فرمودند: «همان احساسي كه شما از فشار دادن يكي از #انگشتان خود با #دو_انگشت ديگر داريد».
🚨 #مرگ_سرخ و انتقال از دنيا به برزخ براي شهيد #لذّت_بخش است، نه رنج آور. امّا #تبهكاري كه به سرعت جان مي دهد، گرچه به ظاهر فشار جان دادن ندارد، ليكن جدا شدن روح او از #تعلقات دنيا و انتقال به برزخ برايش بسيار دشوار است.
❄️ قرآن كريم دشواري مرگ و انتقال تبهكاران به عالم برزخ را اين گونه وصف مي كند: (ولو تري إذ يتوفّي الذين كفروا الملائكة يضربون وجوههم وأدبارهم وذوقوا عذاب الحريق...و اگر ببینی! زمانی را که ملائکه بر صورت و پشت های کافران می زنند و می گویند بچشید عذاب آتش را...)، (فكيف إذا توفّتْهم الملائكة يضربون وجوههم وأدبارهم...پس چگونه است زمانی ملائکه آن ها را می گیرند و بر صورت ها و پشت هایشان می زنند...).
💥سرّ زدن (بَر) چهره و پشت آنان شايد اين باشد كه فرشتگانِ مأمور دنيا كه انسانِ تبهكار را #تهي_دست در حال رفتن مي بينند، با زدن بر پشت او، وي را از دنيا سوق داده، بيرون مي رانند؛ مأموران برزخ نيز چون او را #تهي_دست در حال آمدن مشاهده مي كنند بر صورتش مي كوبند و اين گونه از او #استقبال مي كنند و اين خود #گونه_اي از عذاب و فشار قبر است.
⚡️ و بر اين اساس كه #عالم_قبر همان #عالم_برزخ است، انسان تبهكار گرچه در فضاي بازِ آسمان يا دريا بميرد فشار قبر دارد. كسي كه #توانست به آساني از دنيا به برزخ راه يابد، راه برزخ به سوي #قيامت نيز بر او هموار و آسان است.
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه۲: (اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِين)
🎈ج: حمد #روشني_بخش تاريكي هاي عالم برزخ و هموار كننده راه انسان به سوي #رستاخيز است. ادامه....
⚱سرّ اين كه حمدْ #پيمودن راه برزخ به قيامت را آسان مي كند، آن است كه انسانِ حامد و شاكر، خدا را #وليّ_نعمت خود مي داند و كسي كه ولي نعمت خود را به خوبي بشناسد، مي تواند او را حمد كند و او هرگز #تفكر_قاروني ندارد تا بگويد: (قال إنّما أوتيته علي #علمٍ_عندي...قارون: جز این نیست که این ثروت را با علمی که در #نزدم هست به دست آوردم).
💎كسي كه نعمت را از ناحيه #غير_خدا مي داند و طلب كارانه مي گويد: «با تلاش خود به آن رسيده ام»، گرچه به #زبان «الحمد لله ربّ العالمين» بگويد، تنها حمد زباني دارد و #روح او روح حامد نيست.
💡 بنابراين، كسي كه طلب كارانه نعمت را #دسترنج خود مي داند، به حقيقت حمد نرسيده و #وليّ_نعمت خود را نشناخته است.
🎞دنيا گرايان پس از مرگ، همانند #حال_خواب، يك سلسله خاطرات دارند و بسياري از آنان از انتقال به جهاني ديگر آگاه نيستند وپس از شنيدن تلقين ميّت و مشاهده اموري، در مي يابند كه به عالم برزخ منتقل شده اند و چون حقيقتِ مرگ #انتقال است و انسان وابستگي هاي فراواني به دنيا دارد، تا همه تعلقات خود را از دنيا قطع #نكند وارد برزخ نمي شود.
🔔براي گسستن همه اين پيوندها نيز زماني #طولاني لازم است.
💠انسان #شيفته دنيا همانند معتادي است كه در بازداشتگاه به سر مي برد، كه اعتيادش باقي است، ولي مواد مورد اعتيادش در دسترس او نيست و از اين رو به عذابي #دردناك گرفتار است.
🔰 انسان دنياگرا با #قلبي_آكنده از تعلق با دنيا وداع مي كند و اين #علاقه تا مدت ها او را #می_سوزاند تا به تدريج و بر اثر اشتغال به عقبات برزخ، علاقه اش از دنيا بريده شود؛ زيرا آن جا راهِ درماني وجود ندارد.
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📘کتاب: #امام_مهدی(عج)موجود_موعود
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📝پيشگفتار
🔘 #چهره فقهي امامت
💬با وجود #كلامي (که در مورد فعل خداست نه بندگان) بودن مسئله #امامت، در برخي روايات از همين مسئله در رديف #فروع_دين ( فقهی و افعال بندگان) ياد شده است.
🎯رازش اين است كه #امامت_و_ولايت دو چهره دارد: كلامي و فقهي؛ به اعتبار بُعد #فقهي_اش كنار نماز، روزه، حج، جهاد، زكات و مانند اينها قرار مي گيرد كه همه از #اركان فروع دين شمرده مي شوند.
📢به ديگر سخن، آن بخش از مسئله امامت كه عهده دار مسئله نصب و مشروعيت است به #فعل_خداي سبحان باز مي گردد، جزو #اصول_دين است و علم #كلام عهده دار آن است؛ لكن چون پذيرش امام معصوم و اطاعت از رهبري او بر #مردم_واجب است (امامت نسبت به مردم)، #همانند نماز و روزه و زكات و حج و جهاد مسئلهاي #فقهي است.
⌛️بنابراين #پذيرش امام معصوم نيز همانند نماز از واجبات فرعي و #فقهي است.
🔳 #مرز انديشه #شيعي از صاحبان ديگر انديشه ها در اين #محور از يكديگر جدا مي شود، زيرا بر اساس مكتب نصب، حكومت بر محور #شايسته_سالاري (عصمت) بنا ميشود و شايستگان بر #اريكه (تخت) قدرت مي نشينند و به امر و نصب #الهي عهده دار اين مقام و مسئوليت ميشوند.
⌚️ولي بر پايه #بينش_ديگران، بسا كه شايستگان #گوشه_نشين شوند، چنان كه نمونه آن را به حسب ظاهر و ديد خود در نظام #ليبرال_دموكراسي (حکومت آزایخواه مردمی) غرب مشاهده ميكنيم.
💡اينان اهل #نظرند نه #بصر، هر بيننده اي صاحب بصيرت #نيست.
🎯 اهل #نظر شايد #زياد باشند؛ اما #صاحبان بصر #اندك اند.
🔊خداي سبحان به پيامبر #محبوبش درباره #اهل_نظر #فاقد_بصيرت مي فرمايد كه عده اي تو را #مي_نگرند ولي #نمي_بينند. اينان فقط مشخصات ظاهري و حسب و نسب تو را ميدانند و از كلامت جز ظاهر آن را نمي فهمند: (و #تَراهُم يَنظُرونَ اِلَيكَ وهُم #لا_يُبصِرون).
🎙در مسئله #امامت و ولايت نيز برخي اهل نظرند نه #بصر: آنان كه پس از رحلت نبي مكرم اسلام صلي الله عليه و آله و سلم زير سقف سقيفه بني ساعده مشكل نيابت را به زعم #آفل (باطل) خود حل كردند و كسي را كه هرگز با «منوب عنه...نایب خدا» خود يعني پيامبر خدا #سنخيتي نداشت به جاي ايشان نشانيدند، #اهل_نظر بودند؛ نه #اهل_بصر تا منوب عنه را بشناسند،درنتيجه #نايب وي را تشخيص دهند.
💬آنها نه #نيابت را دريافتند و نه #منوب_عنه (پیامبر) را شناختند.
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚کتاب: #امام_مهدی(عج)موجود موعود
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه۲: (اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِين)
📌د: حمد، #جايگاهي شرافت مندانه نزد #گواهان_قيامت به انسان مي بخشد.
🔖ه: حمد عامل #ترفيع انسان به اَعلي علّيّين، مايه روشني چشم و روسفيدي در قيامت است.
🔗از اين كلام بر مي آيد كه حمد، تنها گفتن «الحمد لله» و مانند آن نيست، بلكه حمد #عقيده و #اخلاق و #عملي است كه اگر كسي به آن آراسته شد، به آن مقام رفيع مي رسد.
📯حامد بايد هم با #قلب و هم با #زبان، خدا را ستايش كند و هم نعمت هاي الهي را شناخته، همه آن ها را از خدا بداند و سپس آن ها را در #جاي_خود صرف كند.
🎐و: حمد عامل #رهايي از عذاب دردناك آتش و #رهيابي به جوار كريمانه حق است.
🏮ز: حمد وسيله اي براي #رقابت با فرشتگان و #پيوستن به پيامبران در بهشت است.
🎀ح: حمد عامل #دستيابي انسان به طاعت، عفو، رضوان، و مغفرت حق است.
🔑ط: حمد راهي به سوي بهشت #لقاي_حق، و نگهباني در برابر انتقام ها و عقوبت هاي الهي و مايه #ايمني از خشم خداوند است.
💡ي: حمد حاجز و #مانعي در برابر #عصيان و دستِ ياري بر اداي حق خداست.
🕯ك: حمد عامل #عروج به اوج سعادتِ اوليا و پيوستن به سلك شهيدانِ راه خداست.
📣نكته: از لطايف دعاي حمد حضرت سيّد السّاجدين (عليه السلام) اين است كه با حمد #آغاز و با حمد #پايان مي پذيرد.
🔻12 ـ مرتبه كامل حمد
🔶عن السّجاد (عليه السلام): «فأنت عندى #محمود وصَنيعك لدىّ #مبرور. تحمدك #نفسى و #لسانى و #عقلى حمداً يبلغ الوفاء وحقيقة الشكر حمداً يكون مبلغ #رضاك عنّى فنجّنى من سخطك...تو نزد من #ستوده_ای و خوبیت نزد من مورد #شکر وسپاس است. #جان و #زبان و #عقل من تو را می ستاید، ستایشی که بر عرصه کمال و حقیقت شکر برسد،ستایشی که در قلّه نهایت #خشنودی تو از من باشد. پس مرا از خشمت نجات ده».
⬅️اشاره: انسان داراي درك، كار و كلام است و حامدِ حقيقي كسي است كه در #مقامِ_درك بفهمد كه همه نعمت ها از جانب خداي سبحان است، در #مقام_عمل هر نعمتي را در جاي خودش صرف كند و با #زبان نيز اعتراف كند كه همه نعمت ها از آنِ اوست. چنين حمدي #مقومِ_انسانيّت انسان است وگرنه اصل حمد در #هر_موجودي يافت مي شود.
👑پس مرتبه #كمال حمد، فصلِ مقوّمِ (ویژگی اساسی) انسان است و كسي كه فاقد آن مرتبه كمال است، از حدّ انسان معقول و مقبول #نازل (پایین) است.
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه۲: (اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِين)
❇️13 ـ تفسير «عالَمين» و كثرت عوالم
〽️عن أميرالمؤمنين (عليه السلام): «ربّ العالمين وهم الجماعات من كل مخلوق من الجمادات والحيوانات...پروردگار عالمین و شامل همه جماعات مخلوقین از جامدها و حیوانات می شود ».
🔅عن أبی جعفر (عليه السلام): «... لعلك تري أن الله إنّما خلق هذا العالم الواحد أو تري أن الله لم يخلق غيركم. بلي والله لقد خلق ألف ألف عالم وألف ألف آدم، أنت في آخر تلك العوالم وأولئك الآدميّين...شاید تو چون همین #عالم را می بینی فکر می کنی خداوند همین عالم واحد را خلق کرده یا فکر می کنی که خداوند غیر از شما را خلق #نکرده. بلکه به خدا قسم که خداوند هزار هزار #عالم و هزار هزار #آدم خلق کرده و تو در آخر آن عوالمی و آن ها نیز آدمی زاد».
💮اشاره: موجود مادي گذشته از #حدوث_ذاتي(بوجود آمدن) محكوم به #حدوث_زماني(در زمانی بوجود آمدن) است و حدوث زماني براي هر موجود طبيعي، ذاتي است؛ زيرا بر اساس حركت جوهري، هيچ موجود مادي #بقا_و_ثبات ندارد، چه رسد به دوام و قِدَم(ازلی و ابدی)؛ ليكن براي فضل و فيض خداي سبحان حدّي نيست و #تكرّر_عوالم و #تعدّد_جهان هاي امكاني كه لازمه دوام فيض خداست، هرگز با حدوث مستفيض منافات ندارد و همان طور كه قبلا ً بيان شد، مراد از كلمه «عالمين» #همه مراحل و اَنحاي وجود و موجود امكاني است، نه خصوص #عوالم_انساني.
🍥 زيرا قرآن كريم «ربّ العالمين» را به پروردگار همه نظام گسترده #كيهاني و #انساني معنا كرده است و به تعبير ديگر هر جا قلمرو رحمت خداست، مشمول «عالمين» است و چون رحمت خدا همه اشيا را در بردارد: (رحمتي وسعت كلّ شيء) ، مراد از عالَمين، #سراسر_نظام_امكاني است.
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i